Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Liveblog corona 20 januari

Geplaatst opwoensdag 20 januari 2021 - 6:57

In dit liveblog lees je het belangrijkste coronanieuws uit Limburg en daarbuiten.

Dit is het belangrijkste coronanieuws van woensdag 20 januari:

  • 1300 meldingen van misbruik coronasteun
  • Tatoeëerders willen extra coronasteun
  • GGD waarschuwt voor vaccinatie-oplichters
  • Avondklok tussen 20:30 en 4:30 uur gaat vrijdag in
  • Persconferentie live te volgen op L1 Radio en L1 TV.

21:45 uur - EU-lidstaten eens over wederzijdse erkenning sneltesten
De EU-lidstaten zijn het in principe eens geworden over wederzijdse erkenning van snelle coronatests. Het resultaat van een zogeheten antigeentest, waarbij speeksel wordt afgenomen en die binnen dertig minuten uitslag geeft, wordt dan automatisch door een EU-land geaccepteerd als de test in een andere lidstaat is uitgevoerd, bevestigen EU-bronnen.

De 27 EU-ambassadeurs bereikten overeenstemming over de kwestie aan de vooravond van de videoconferentie van de EU-leiders donderdagavond. Daar ligt onder meer het wederzijds erkennen van sneltests op tafel.

Volgens de Europese Commissie kunnen sneltests een nuttige aanvulling zijn op de zogeheten PCR-tests, waarbij met een wattenstaafje materiaal uit de neus wordt gehaald dat in een laboratorium wordt getest op besmetting met Covid-19. Dat is een langer durende, maar betrouwbaardere procedure. De sneltests kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om in bepaalde situaties een uitbraak onder controle te houden, kwetsbare groepen regelmatig te testen of als 'toegangskaartje' voor sport- en andere evenementen. De commissie heeft 20 miljoen sneltests aangekocht voor de lidstaten.

20:15 uur - RIVM onderzoekt coronacijfers in Noord- en Midden-Limburg
Het RIVM gaat onderzoek doen naar de coronabesmettingen in Noord- en Midden-Limburg. In deze regio, de GGD-regio Limburg-Noord, daalt het aantal besmettingen minder snel dan elders in het land. De GGD weet echter niet hoe dat komt, daarom gaat het RIVM dat uitzoeken. Lees hier meer.

19:55 uur - 'Ook uitzondering voor geestelijk verzorger'
De Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU) wil dat er een uitzondering op de avondklok wordt gemaakt voor geestelijke verzorgers. Dat meldt het ANP. Deze beroepsgroep staat nu nog niet op de lijst met uitzonderingen, maar volgens de RMU is het werk van deze mensen ook nu noodzakelijk.

"Geestelijk verzorgers zijn nodig, omdat het mensen steun en troost geeft. En dat is juist wat we nu nodig hebben", aldus RMU-bestuurder Jan Kloosterman. "Een van de lessen die we leerden uit het begin van de crisis is dat er te veel mensen alleen zijn gestorven en dat veel mensen ziek én eenzaam waren. Daarom de oproep aan politici: laat deze beperkende maatregelen niet zorgen voor dezelfde terugval."

Volgens RMU zijn er veel mensen die dringend behoefte hebben aan pastorale en zingevende bijstand. De avondklok mag dit niet verhinderen, vindt de vakorganisatie.

18:20 uur - KNVB wil dat avondklok uur later (21.30 uur) ingaat
De KNVB hoopt dat de avondklok een uur later ingaat dan nu gepland. Volgens de voetbalbond is het voor veel mensen niet te doen om nog te sporten als ze al om 20.30 uur thuis moeten zijn.

De KNVB doet een oproep aan fractievoorzitters Klaas Dijkhoff (VVD), Lilian Marijnissen (SP), Jesse Klaver (GroenLinks) en Lilianne Ploumen (PvdA) om daar donderdag tijdens het debat in de Tweede Kamer voor te pleiten.

"Wij kunnen uiteraard niet inschatten of een avondklok noodzakelijk is", aldus de KNVB. "Wel weten we 100 procent zeker dat sporten en bewegen noodzakelijk zijn voor de gezondheid en weerstand. Sporten in de buitenlucht is bovendien verantwoord. Amateursporters en vrijwilligers moeten overdag werken of naar school. Daarna kunnen zij pas aan hun gezondheid werken. Met een avondklok die om 20.30 uur ingaat, worden die mogelijkheden nu nóg verder ingeperkt. Dit heeft dus (ook) nadelige gezondheidsconsequenties voor een grote groep mensen. Dat mag niet te lang gaan duren."

De KNVB liet verder weten dat er nog geen besluit is genomen of de wedstrijden in het betaalde voetbal de komende weken ook in de avonduren gespeeld worden. Het ministerie van VWS liet weten dat het aan de werkgever is om te bepalen of het strikt noodzakelijk is om 's avonds op pad te gaan. Dat zijn de clubs of de overkoepelende bonden in het geval van de topcompetities.

17:40 uur - Kabinet presenteert donderdag uitbreiding steunpakket
Het kabinet komt donderdagmiddag met de beloofde uitbreiding van het economische steunpakket. Ministers Wopke Hoekstra (Financiën), Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en Bas van 't Wout (Economische Zaken) zullen 's middags een toelichting geven. De steun was toegezegd omdat het kabinet heeft besloten de lockdown te verlengen.

De verruiming van het steunpakket moet vooral ten goede komen aan de sectoren die het hardst door de maatregelen worden geraakt. Restauranteigenaren en kroegbazen moeten hun zaak al lang gesloten houden, en sinds half december zijn ook de meeste winkels dicht. Verder is de evenementensector hard geraakt. Mogelijk worden bestaande regelingen uitgebreid of worden er zelfs extra regelingen in het leven geroepen.

17:10 uur - Topsport moet zelf oordelen over noodzaak avondwedstrijden
Of de topsport in de avonduren de komende weken door kan gaan bij de invoering van een avondklok is aan de werkgevers. Dat zijn de clubs of de overkoepelende bonden in het geval van de topcompetities die ondanks de lockdown gewoon doorgaan. Het is aan de werkgever te bepalen of het strikt noodzakelijk is om 's avonds op pad te gaan, bevestigt een woordvoerder van VWS.

Topsport heeft sinds de lockdown een uitzonderingspositie. Zo mochten na de eredivisie (m/v) en de Keuken Kampioen Divisie in het voetbal ook andere sportbonden hun topcompetities per 17 december weer opstarten. In het volleybal en basketbal wordt weer gespeeld op het hoogste niveau, ook in de avonduren.

16:33 uur - Kabinet wil avondklok, maximaal één persoon op bezoek
Het demissionair kabinet is woensdagmiddag met extra maatregelen gekomen om het coronavirus sneller de kop in te kunnen drukken. Onder meer de invoering van een avondklok werd aangekondigd.

Ook klonk het dringende advies om maximaal één bezoeker per dag te ontvangen. En op een uitvaart mogen nog maar maximaal 50 mensen komen in plaats van 100 mensen. De extra maatregelen zijn volgens het demissionaire kabinet nodig vanwege de dreiging van de Britse variant van het coronavirus. Die is veel besmettelijker dan de 'oude' variant. Lees hier meer.

16:10 uur - uitzonderingen op de avondklok
De avondklok komt er mogelijk dit weekend al. De NOS heeft een lijstje gemaakt van uitzonderingen. Welke mensen mogen na 20:30 nog buiten zijn?

* Die voor hun werk op pad moeten, zoals politieagenten, verpleegkundigen, maar ook maaltijdbezorgers (met een ondertekende werkgeversverklaring).

* Die medische hulp verlenen aan mens of dier.

* Die iemand ondersteunen die hulp nodig heeft, zoals mantelzorgers.

* Die hun hond uitlaten.

* Die noodzakelijkerwijs naar het buitenland moeten reizen, bijvoorbeeld vanwege familieomstandigheden.

* Die naar een uitvaart gaan.

* Die naar een zitting moeten van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftencommissie.

* Die een al gepland examen moeten maken in het praktijkonderwijs, voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs of hoger onderwijs.

* Die te gast zijn in een avondprogramma dat live wordt uitgezonden.

* Die te maken krijgen met "rampspoed", bijvoorbeeld dringende medische omstandigheden als een spoedbevalling of ongeluk in de huiselijke sfeer.

13:30 uur - Hoe reageren mensen op de avondklok?

Video: L1

13:00 uur - Gommers toch wel voor avondklok
IC-baas Diederik Gommers komt terug op zijn vraagtekens bij het nut van een avondklok, meldt De Gelderlander. Hij zegt volgens de krant als gevolg van nieuwe berekeningen van het RIVM tóch voor extra maatregelen te zijn, "waaronder een avondklok".

Dinsdagavond zei de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Intensive Care bij talkshow Jinek nog de noodzaak niet te zien. Maar, zo stelt hij nu volgens De Gelderlander, dat oordeel baseerde hij op berekeningen van afgelopen vrijdag. Vanochtend kreeg hij nieuwe cijfers voorgeschoteld, en "deze zien er beduidend minder goed uit".

12:59 uur - Rusland wil coronavaccin in EU op de markt brengen
Rusland wil zijn coronavaccin Spoetnik V ook aan landen in de Europese Unie leveren. De makers zeggen dat ze een aanvraag voor een beoordeling hebben ingediend bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam. Die organisatie beoordeelt alle vaccins en geneesmiddelen, waarna de Europese Commissie beslist of ze worden toegelaten. Rusland verwacht een oordeel in februari. Het EMA heeft de aanvraag nog niet bevestigd.

12:54 uur - Hulplijn Rode Kruis langer open wegens mogelijke avondklok
Het Rode Kruis stelt zijn hulplijn vanaf woensdag langer open voor mensen die mogelijk vragen hebben over de persconferentie over nieuwe coronamatregelen. Wegens de mogelijke instelling van een avondklok wil de hulporganisatie klaar staan voor mensen die behoefte hebben om hun ervaringen tijdens deze coronacrisis met hen te bespreken.

12:54 uur - Kaag: grote dreun toebrengen aan coronavirus
Volgens demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) is het belangrijk dat er een "grote dreun" wordt toegebracht aan het coronavirus. De situatie is "heel zorgelijk", zei ze woensdag na het kabinetsberaad.

De lijsttrekker van D66 wilde niet zeggen of haar partij de invoering van een avondklok steunt. D66 heeft steeds "grote vraagtekens" gezet bij een straatverbod in de avond en nacht. Maar er zijn bij het OMT en het kabinet flinke zorgen over de Britse variant van het coronavirus die veel besmettelijker is.

12:33 uur - Politiebonden roepen op tot snel vaccineren agenten
De politiebonden roepen het kabinet in een brandbrief op zo snel mogelijk te beginnen met het vaccineren van agenten, direct na de zorgmedewerkers. "Met de komende avondklok en de rol die van politiemensen wordt gevraagd in de handhaving is vaccinatie dé manier om politiemensen en de samenleving te beschermen", staat in de woensdag verstuurde brandbrief.

12:22 uur - Britse coronavariant voor het eerst opgedoken in Peking
De Britse coronavariant is woensdag voor het eerst vastgesteld in de Chinese hoofdstad Peking. De variant is volgens lokale gezondheidsautoriteiten vastgesteld bij twee inwoners van het Daxing-district, in het zuiden van Peking. In heel China zijn woensdag 103 nieuwe coronabesmettingen gemeld, waarvan zeven in Peking.

12:18 uur - Persconferentie over extra coronamaatregelen uur later
De persconferentie waarin premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge nieuwe maatregelen aankondigen tegen de verspreiding van het coronavirus, is met een uur uitgesteld en begint naar verwachting om 14.00 uur.

12:08 uur - In mei mogelijk 5000 coronapatiënten opgenomen
Als de Britse variant van het coronavirus zich snel verspreidt, liggen begin mei ongeveer 5000 coronapatiënten in de ziekenhuizen, twee keer zo veel als nu. Dat staat in een doorberekening die Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag aan leden van de Tweede Kamer laat zien.

11:59 uur - Marktplaats weert advertenties voor jassen maaltijdbezorgers
Verkoopplatform Marktplaats weert advertenties voor tweedehands jassen en andere toebehoren van maaltijd- of pakketbezorgers. In de aanloop naar de beslissing over een avondklok boden steeds meer mensen kledij van maaltijdbezorgers als Thuisbezorgd.nl en Deliveroo te koop aan. Die prezen ze vaak aan als middel om 's avonds toch op pad te kunnen gaan, omdat voor deze bezorgers waarschijnlijk uitzonderingsregels gaan gelden.

11:53 uur - 1300 meldingen van misbruik coronasteun bij UWV
Er zijn bij uitkeringsinstantie UWV al 1300 meldingen binnengekomen van mogelijk gesjoemel met coronasteunmaatregel NOW. Dat meldt televisieprogramma EenVandaag. Van die meldingen zijn er 450 na een eerste blik geen vervolgonderzoek waard. De rest wordt grotendeels overgedragen aan de Inspectie SZW en de Belastingdienst.

Door de aard van de noodsteun, die snel bij bedrijven terecht moet komen, is er relatief weinig controle voordat bedrijven geld krijgen. Op een later moment is er nog wel controle of het ontvangenvoorschot terecht was.

11:49 uur - Sportbonden: nog geen signalen voor verbod avondwedstrijden
Terwijl vrijdag in Nederland zeer waarschijnlijk een avondklok wordt ingevoerd, staan er ook komend weekeinde avondwedstrijden gepland in de hoogste klassen van het volleybal en basketbal. Bij de betreffende bonden of clubs is, voorafgaand aan de bekendmaking van de maatregel, nog geen druk uitgeoefend om duels te verplaatsen. "Maar we zullen ons altijd coöperatief opstellen", zegt Ramses Braakman namens de Dutch Basketball League.

11:26 uur - 'Maak uitzondering voor mantelzorgers bij avondklok'
Branchevereniging MantelzorgNL doet een klemmend beroep op het kabinet om voor een groep mantelzorgers een uitzondering te maken voor reizen tijdens de avondklok, mocht deze ingevoerd worden. Directeur Liesbeth Hoogendijk heeft goede hoop dat die uitzondering ook gemaakt gaat worden, zegt zij in Spraakmakers op NPO Radio 1.

11:18 uur - FNV: vaccineer gehandicaptenzorgers nog deze maand
Mensen die in de gehandicaptenzorg werken, moeten nog voor het einde van januari gevaccineerd worden tegen het coronavirus. Dat zegt vakbond FNV Zorg & Welzijn. De 180.000 verzorgenden zijn in februari aan de beurt om hun eerste inenting te krijgen.

Volgens bestuurder Karim Skalli van FNV Zorg & Welzijn worden de gehandicaptenzorgers "door de politiek gedwongen achterin de rij te staan. Eerst bij het uitdelen van de persoonlijke beschermingsmiddelen, vervolgens bij het testen en nu weer bij het vaccineren. Dat is onbegrijpelijk!"

11:05 uur - Tatoeëerders willen extra coronasteun voor 'creatieve branche'
Tatoeëerders en piercers klagen dat ze te weinig steun krijgen om de coronacrisis door te komen. De Nederlandse Branchevereniging Tattoo Kunst (NBTK) heeft daarom een noodbrief gezonden aan Tweede Kamerleden. Ondernemers in de 'creatieve branche' staat het water naar eigen zeggen aan de lippen. In tegenstelling tot andere branches, is het voor de tatoeëerders niet mogelijk hun diensten via een website of thuisbezorging aan te bieden.

10:55 uur - Na 20.00 uur drukker in OV en op de weg dan tijdens eerste golf
Op de wegen en in het openbaar vervoer is het 's avonds en 's nachts - wanneer de avondklok mogelijk van kracht wordt - rustiger dan voor de coronacrisis, maar nog duidelijk drukker dan tijdens de eerste coronagolf. Overdag is het verschil met de eerste golf overigens nog groter. Dat blijkt uit gegevens van het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW) en ov-chipkaartbedrijf Translink.

10:25 uur - 'Avondklok mag niet tot meer schade economie leiden'
Een avondklok mag die niet leiden tot grotere economische schade. Dat zeggen werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland voorafgaand aan de persconferentie van het kabinet waar naar verwachting een spertijd wordt aangekondigd. "Al het werk dat normaal tussen die tijdstippen plaatsvindt moet gewoon doorgang blijven vinden."

De werkgeversorganisaties vinden dat werkzaamheden als de bevoorrading van winkels, het wegtransport en ploegendiensten bij bedrijven niet in gevaar mogen komen. "Anders vallen nog meer delen van de economie stil en dat kunnen we er niet nog eens bij hebben in deze enorme crisis. De avondklok moet bovendien simpel en werkbaar blijven voor ondernemers en hun mensen."

Verder moeten ondernemers voldoende tijd krijgen om zich voor te bereiden. Of dat lukt, is maar de vraag want volgens berichten moet de avondklok deze week al ingaan.

09:32 uur - WHO: Britse coronavariant al in 60 landen
De Britse variant van het coronavirus is al vastgesteld in zeker zestig landen en territoria. Dat zijn er tien meer dan een week geleden, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De Zuid-Afrikaanse variant van het virus zou inmiddels op zeker 23 plaatsen in de wereld zijn opgedoken.

08:19 uur - 'Avondklok schuift een half uur op'
De avondklok schuift in het laatste plan van het demissionaire kabinet een half uur op. Het moet gaan gelden van 20.30 uur tot 04.30 uur, melden ingewijden woensdag.

Zo moet het onder meer makkelijker worden voor kinderen om na het sporten en trainen nog thuis te komen, is de redenering achter het voorstel. Verder mag er thuis nog maar één gast worden ontvangen in plaats van twee. Ook komt er een vliegverbod voor het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.

06:36 uur - Aantal nieuwe coronabesmettingen Duitsland stijgt verder
In Duitsland is het aantal nieuwe vastgestelde coronabesmettingen voor het tweede etmaal op rij weer gestegen. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, heeft woensdagochtend 15.974 nieuwe gevallen gemeld. Het longvirus is inmiddels bij 2.068.002 personen in Duitsland vastgesteld.

In het afgelopen etmaal overleden in de Bondsrepubliek nog eens 1148 personen aan de gevolgen van Covid-19. Het totale officiële dodental komt daarmee op 48.770 te staan.

06:00 uur - Musea redden het nog, maar niet zonder ontslagen en verdere steun
Ondanks de coronacrisis staan bijna alle musea (met uitzondering van het Tassenmuseum, het Klederdrachtmuseum en Humanity House) nu nog overeind. Maar dat is de overlevers niet gelukt zonder ontslagen, ook van vaste medewerkers. En verdere noodsteun zal nodig zijn, aldus de Museumvereniging.

03:30 uur - Kabinet bijeen om strengere coronaregels, avondklok op agenda
Het kabinet wil "op de kortst mogelijke termijn" extra maatregelen nemen tegen de verspreiding van corona en overlegt daar woensdagochtend over. Vermoedelijk kondigt het kabinet aansluitend tijdens een persconferentie een avondklok aan, die volgens ingewijden mogelijk vanaf aanstaande vrijdag ingaat. De Tweede Kamer moet de komst van een avondklok eerst goedkeuren, voordat de maatregel ingaat.

01:50 uur - Twintigste coronapatiënt overleden op Curaçao
Op Curaçao is dinsdag de twintigste coronapatiënt overleden sinds het begin van de pandemie vorig jaar. Tegelijkertijd blijft het aantal coronabesmettingen op het eiland fors dalen. Halverwege december was er sprake van een recordaantal van meer dan 1800 besmettingen. Op 19 januari waren er nog 131 actieve besmettingen. Er liggen zeven mensen in het ziekenhuis, waarvan drie op de intensive care. Bijna 4400 mensen zijn inmiddels hersteld van hun besmettingen.

01:50 uur - GGD waarschuwt voor vaccinatie-oplichters
Tot verbijstering en woede van de GGD zijn er oplichters actief die mensen opbellen dat ze in aanmerking komen voor een versnelde vaccinatie. Dit zichzelf noemende Team Thuiszorg geeft de gebelde mensen een datum waarop gevaccineerd kan worden en stuurt vervolgens een tikkie van 71,95 euro, schrijft De Telegraaf.

00:01 uur - Avondklok tussen 20:30 en 4:30 uur gaat vrijdag in
De avondklok gaat vanaf komende vrijdag in: tussen half negen 's avonds en half vijf 's ochtends mag je niet zonder geldige reden buiten zijn. Dat staat in het voorstel van het kabinet, melden Haagse bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Ook komt er een dringend advies om thuis niet meer dan één bezoeker te ontvangen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen