Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Kwetsbare patiënt krijgt prik in ziekenhuis

Geplaatst opvrijdag 26 maart 2021 - 6:27

In ons liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de lockdown en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 26 maart:

21:20 uur - 9000 kwetsbare patiënten krijgen coronavaccin in het ziekenhuis
Ziekenhuizen gaan zaterdag beginnen met het vaccineren van een groep kwetsbare patiënten, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijke Netwerk Acute Zorg tegen de NOS. "Het gaat om zo'n 9000 patiënten die bijvoorbeeld een orgaan- of beenmergtransplantatie hebben gehad of een ernstige immuunziekte hebben."

De ziekenhuizen nemen deze taak op zich, zodat de behandeld arts vanaf het begin betrokken is bij de vaccinatie en de effecten daarvan.

In de vaccinatiestrategie zou deze groep kwetsbaren waarschijnlijk later aan de beurt zijn vanwege hun (jonge) leeftijd. Het RIVM heeft de patiënten die hiervoor in aanmerking komen een uitnodiging gestuurd.

20:30 uur - Geen coronasteun voor Sint-Maarten vanwege racismeklacht bij VN
Sint-Maarten krijgt voorlopig geen financiële coronasteun van Nederland, omdat het bij de Verenigde Naties heeft geklaagd over vermeend racisme door de Nederlandse overheid. De voorwaarden waaraan Sint-Maarten moet voldoen in ruil voor steun laten koloniale overheersing terugkeren, aldus de klacht. Het gaat om een bedrag van ruim 18 miljoen euro dat Sint-Maarten nu moet missen. Het eiland ligt al lang met Nederland overhoop over coronasteun, en de hervormingen die daarmee samenhangen.

17:00 uur - Duitsland verklaart Frankrijk tot hoogrisicozone
Duitsland heeft Frankrijk vanwege het hoge aantal coronabesmettingen verklaard tot hoogrisicozone. Bondskanselier Angela Merkel had het besluit van het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, al aangekondigd.

De stap houdt in principe in dat de grenscontroles worden verscherpt en mensen die uit Frankrijk Duitsland binnenkomen een recente negatieve test moeten tonen en verplicht in quarantaine moeten.

15:22 uur - Aantal nieuwe coronagevallen blijft weer ongeveer gelijk
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 7644 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is vergelijkbaar met de voorgaande twee dagen. In de voorgaande weken waren er op vrijdag juist aanzienlijk meer positieve tests dan op woensdag en donderdag.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft in de afgelopen zeven dagen 49.483 positieve tests geregistreerd. Dat komt neer op gemiddeld 7069 nieuwe gevallen per dag, het hoogste niveau sinds 11 januari.

14:57 uur - Weer meer coronapatiënten in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal gestegen, net als de dag ervoor. Het aantal opgenomen patiënten met Covid-19 is nu 2221, 29 meer dan op donderdag. Dat is het hoogste aantal sinds 3 februari. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van hen liggen er 625 op de intensive care, 6 meer dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1596 coronapatiënten, een stijging van 23 in het afgelopen etmaal.

Het aantal patiënten dat op de ic ligt, komt nu al een week boven de 600 uit. Daarvoor ging het ongeveer twee weken lang heen en weer tussen de 550 en 600, en de maand daarvoor schommelde het aantal tussen de 500 en 550.

14:53 uur - De Jonge over vaccinatiedruk op werkvloer: maak het bespreekbaar
Zorgmedewerkers die het gevoel hebben dat ze onder druk gezet worden om een coronavaccin te nemen, kunnen dat volgens coronaminister Hugo de Jonge het beste bespreekbaar maken op de werkvloer. Tientallen zorgmedewerkers hebben zich afgelopen weken volgens radiozender BNR bij vakbonden gemeld met een klacht over hun werkgever.

"Je moet nooit gedwongen worden en je ook nooit gedwongen voelen om je te laten vaccineren", aldus De Jonge vrijdag in een reactie. Volgens BNR zeggen de zorgmedewerkers dat hun leidinggevenden dreigen met onder meer ontslag, als ze aangeven zich niet te willen laten vaccineren. Ook wordt er emotionele druk uitgeoefend, vertelt vakbond CNV aan de radiozender.

14:30 uur - 'Honderden horecaondernemers doen mee aan Project Picknick'
Honderden horecaondernemers uit het hele land doen zondag 28 maart mee aan het zogeheten Project Picknick, een picknickinitiatief van een groep horecaondernemers uit Breda. Dat zegt mede-initiatiefnemer Johan de Vos, voorzitter van de afdeling Koninklijke Horeca Nederland in Breda. "Het is een algemene oproep aan mensen om lokaal producten te kopen", aldus De Vos. Het initiatief gaat wel in tegen de huidige coronamaatregelen die verspreiding van het virus moeten tegengaan.

Mensen die willen komen picknicken kunnen van de afhaalfunctie van kroegen en restaurants gebruikmaken voor eten en drinken. De picknick is een reactie op het kabinetsbesluit om de terrassen voorlopig dicht te houden.

14:10 - Ziekenhuizen leveren weer minder zorg
Ziekenhuizen hebben vorige maand weer minder zorg kunnen leveren en minder patiënten gezien dan voor de corona-uitbraak, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het aantal patiënten dat er nu in behandeling is, ligt zelfs beneden dat van 2019.

Van begin december tot begin februari werden juist meer mensen behandeld dan voor de corona-uitbraak. "Mogelijk haalden ziekenhuizen toen zorg in die eerder was afgezegd of uitgesteld", verklaart de autoriteit. In de loop van februari daalde het aantal behandelingen echter weer. Alleen op urologie, interne geneeskunde, heelkunde en verloskunde en gynaecologie werden nog meer patiënten behandeld dan normaal.

Vorige week werd al bekend dat door de uitbraak van de coronacrisis er inmiddels een achterstand van zeker duizenden operaties, alleen al in Limburg zijn.

14:04 - Fabriek coronavaccins van Halix in Leiden goedgekeurd door EMA
Het bedrijf Halix in Leiden mag de coronavaccins van AstraZeneca gaan produceren voor Nederland en de andere landen in de Europese Unie. De fabriek is vrijdag goedgekeurd door de toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). De goedkeuring betekent dat er meer vaccindoses beschikbaar komen

13.50 uur - Corona leidt tot grootste sterfte in Italië sinds 1945
Het coronavirus heeft in Italië geleid tot de grootste sterfte sinds de Tweede Wereldoorlog. Vorig jaar telde het Zuid-Europese land het hoogste aantal doden na 1945, met ruim 100.000 doden meer dan gemiddeld de laatste jaren.

13:22 uur - 'Zonnestudiobranche over het hoofd gezien'
De zonnestudiobranche is door de overheid over het hoofd gezien in de groep contactberoepen en hoort open te mogen. Dat kan ook veilig en dus is er geen reden om de fout niet recht te zetten, betoogde branchevereniging Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ) in een kort geding. De advocaten van de Staat stelden echter dat er gekozen is voor beperkte groepen bedrijven die wat meer mochten versoepelen en dat de zonnestudiobranche niet automatisch open mag omdat die bij een bepaalde groep hoort.

12:00 uur - Duitsland verplicht coronatest voor vliegreizigers vanaf dinsdag
Duitsland stelt de verplichte coronatest voor alle inkomende vliegtuigreizigers enkele dagen uit. In plaats van zondag wordt de maatregel pas dinsdag ingevoerd, meldt gezondheidsminister Jens Spahn. De autoriteiten willen de luchtvaartmaatschappijen en andere betrokkenen meer tijd geven voor de voorbereidingen. Op dit moment wordt slechts een deel van de reizigers verplicht getest. Het gaat alleen om de mensen die uit een land met veel besmettingen komen.

11:30 uur - Ministers vrijdag fysiek bijeen voorafgaand aan ministerraad
Premier Mark Rutte en enkele ministers zijn vrijdagochtend fysiek bijeengekomen voor overleg over onder meer de coronacrisis. Donderdag was nog aangekondigd dat de ministerraad vanwege een aantal coronabesmettingen in het kabinet voortaan digitaal zal plaatsvinden. Het is niet duidelijk waarom het overleg, dat vlak voor de ministerraad werd gehouden, fysiek moest. Donderdagochtend moest oud-verkenner en minister Kajsa Ollongren met spoed het Binnenhof verlaten omdat zij besmet is met het coronavirus. Volgens Justitieminister Ferd Grapperhaus zijn bij het overleg "drie ministers, een paar ambtenaren en een paar externe deskundigen" aanwezig.

Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst benadrukt dat de ministerraad in principe al 'coronaproof' kon worden gehouden, met 1,5 meter afstand onderling, dus dat dat in zo'n overleg met een kleinere groep ook het geval is. Het kabinet telt zestien ministers die meestal bijna allemaal aanschuiven bij de ministerraad op vrijdag. Ook doen soms staatssecretarissen mee.

8:48 uur - Ouders denken sinds corona milder over effect media op klein kind
Ouders van kinderen van tot en met 6 jaar zijn vergeleken met voorgaande jaren milder gaan denken over het effect van media als televisie en tablet op hun kind. Zo vindt een ruime meerderheid dat media hun kind helpen met onder meer taalontwikkeling en rekenvaardigheid. Ook zien ouders beeldschermen als hulpmiddel om het kind bezig te houden wanneer zij zelf geen tijd hebben, of als zoethoudertje wanneer het kind zich verveelt. Dat meldt Netwerk Mediawijsheid na onderzoek.

7:19 uur - Schade van de avondklokrellen tot nu toe amper verhaald op daders
Van de belofte dat de daders van de avondklokrellen zullen opdraaien voor alle aangerichte schade, komt in de praktijk nog weinig terecht. Van de zeker 77 veroordeelde relschoppers moeten dertien een schadevergoeding betalen, blijkt uit een rondgang langs de rechtbanken in Nederland. Dat schrijft Trouw.

Onder meer justitieminister Ferd Grapperhaus gebruikte na de rellen in januari stevige taal: de oproerkraaiers zouden niet alleen celstraffen krijgen, maar ook een gepeperde rekening tegemoet zien. Toch gebeurde dat laatste tot nu toe vrijwel alleen bij relschoppers die in Eindhoven tekeergingen.

7:10 uur - Aantal sterfgevallen blijft onder verwachting
In de afgelopen week overleden naar schatting 245 Limburgers. Dat zijn er wel negen meer dan de week ervoor, maar de sterfte ligt toch nog steeds ruim onder het aantal dat verwacht mag worden in deze tijd van het jaar. Ter vergelijking: in 2019 overleden in week elf 290 Limburgers.

Hoe kan het dat er minder mensen overlijden dan normaal verwacht mag worden in deze tijd van het jaar? Gedeeltelijk kan het verklaard worden door de vaccinatiecampagne. Bovendien zijn afgelopen jaar veel kwetsbare ouderen voortijdig overleden, door het coronavirus.

7:05 uur - GGD stopt met diepe neustest bij kinderen
Alle GGD'en stoppen met de onprettige diepe neustest bij kinderen. Vanaf 4 april krijgen alle kinderen tot twaalf jaar alleen nog maar een ondiepe neustest aangeboden, in combinatie met de keeltest. Dat meldt het AD. De nieuwe landelijke lijn is afgesproken, nadat kinderartsen een oproep hiertoe deden.

6:00 uur - Slimme armband signaleert prille coronabesmetting
Het UMC Utrecht doet onderzoek naar een slimme armband die in een vroeg stadium al een besmetting met Covid-19 kan signaleren. Het ziekenhuis zoekt alleen nog 20.000 volwassenen die willen deelnemen aan de studie. Het gaat om de zogenoemde Ava-armband, die normaal gesproken wordt gebruikt door vrouwen om de vruchtbaarheid te monitoren.

De onderzoekers hebben goede hoop dat het apparaatje kan helpen in de strijd tegen corona. De armband meet continu indicatoren zoals temperatuur, hartslag en ademhaling. Voordat de drager symptomen heeft, kan het hulpmiddel al een besmetting melden. De drager krijgt een seintje om zich te laten testen.

5:48 uur - Coronaspaarwoede verraste duurzame ASN Bank
ASN Bank, het op duurzaamheid gerichte onderdeel van de Volksbank, werd afgelopen jaar verrast door de flinke spaarwoede van Nederlanders als gevolg van de coronapandemie. Volgens directeur Arie Koornneef lukte het ASN niet om al dat extra geld direct op een duurzame manier weg te zetten. Het saldo op spaar- en bepaalrekeningen bij ASN dikte met 1,9 miljard euro aan, meer dan twee keer zoveel als waarmee de bank rekening hield in zijn planningen. Het lukte vorig jaar uiteindelijk om zo'n 400 miljoen euro extra duurzaam te financieren of te beleggen, de overige 1,5 miljard euro heeft ASN nog in kas.

Er werd vorig jaar veel meer geld opgepot dan normaal, omdat mensen door de virusuitbraak bijvoorbeeld niet op vakantie konden gaan en vakantiegeld niet werd gespendeerd. Koornneef spreekt van een tijdelijk "corona-effect" dat volgens hem niemand had kunnen voorzien en ook bij andere banken speelt.

4:50 uur - 'Zorginstellingen dwingen medewerkers tot vaccineren'
Medewerkers van tientallen zorginstellingen voelen zich door hun werkgever onder druk gezet om zich te laten vaccineren. Werkgevers dreigen met ontslag, het stopzetten van loon en schuwen geen emotionele chantage. Zo krijgt personeel dat zich niet laat inenten de schuld van besmettingen onder collega's en patiënten, blijkt uit gesprekken van BNR met vakbonden en bronnen in en rondom de zorg. Alleen al bij het CNV kwamen hierover de afgelopen weken tientallen meldingen binnen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen