Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Koninklijke familie breekt vakantie af na ophef

Geplaatst opvrijdag 16 oktober 2020 - 18:00

De coronacijfers lopen op en de ziekenhuizen krijgen het steeds drukker. In de strijd tegen het coronavirus zijn strengere maatregelen ingesteld. Lees hier het nieuws rond het coronavirus terug van vrijdag 16 oktober.

De gesloten horeca en het verbod op alcohol in de avond zorgen wel voor een rustige vrijdagavond in de binnenstad van Maastricht.

21:33 uur - 9 besmettingen AZ: wedstrijd tegen VVV kan doorgaan
Bij AZ zijn zes spelers en drie werknemers besmet met corona. Het gaat om vier spelers van de A-selectie en twee van Jong AZ. Om welke spelers het gaat, wil de club niet melden. De besmette personen zitten in isolatie. VVV-Venlo speelt zaterdagavond uit tegen AZ. Die wedstrijd kan volgens de Alkmaarse club gewoon doorgaan.

21:20 uur - De Jonge: terugkeer koninklijke familie in samenspraak besloten
Minister Hugo de Jonge heeft bij afwezigheid van premier Mark Rutte als eindverantwoordelijke in samenspraak met koning Willem-Alexander besloten dat de koninklijke familie per direct zou terugkeren naar Nederland. De koning en zijn gezin vlogen vanmiddag voor een vakantie naar Griekenland.

Rutte is afwezig vanwege een tweedaagse Europese top in Brussel.

21:00 uur - Coronabesmettingen op zeker helft middelbare scholen
Op zeker 342 van de 648 Nederlandse middelbare scholen is sinds augustus in elk geval één coronabesmetting gemeld. Dat blijkt uit een inventarisatie van Nieuwsuur en BD Dataplan. Het gaat om besmettingen die gemeld zijn in openbare bronnen en interne berichten van scholen. Bij 44 van de besmette scholen zijn meer dan tien besmettingen gemeld. Zeven middelbare scholen zijn tijdelijk volledig gesloten vanwege een uitbraak.

20:55 uur - Koninklijke familie breekt vakantie af
Koning Willem Alexander breekt zijn vakantie af. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten. "We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, die raken ons.’’

19:45 uur - Politiechef: zorgen over toename criminaliteit tijdens coronacrisis
De politie maakt zich zorgen over de ondermijnende criminaliteit die zich tijdens de coronacrisis verder kan ontwikkelen. "Wij zijn nu vooral bezig met toezicht en handhaving, om te zorgen dat we een veilige en gezonde samenleving krijgen."

"Maar dat betekent ook dat andere criminaliteit zich wellicht verder en sneller kan ontwikkelen. We moeten niet straks, als de coronacrisis een keer tot een eind komt, achter de feiten aan lopen." Dat zei Inge Godthelp, waarnemend politiechef van de eenheid Limburg, vrijdagavond aan tafel in L1mburg Centraal. Lees hier meer.

19:15 uur - Vanaf maandag horeca dicht en nachtklok in heel België
Cafés en restaurants in België gaan vanaf maandag vier weken dicht. In de strijd tegen het coronavirus wordt in het hele land vanaf dat moment ook een avondklok van kracht. Mensen mogen zonder goede reden niet buiten zijn tussen middernacht en 05:00 uur 's ochtends.

Eerder spraken de burgemeesters van grensgemeenten Maasmechelen en Lanaken al het dringende advies aan Nederlanders uit om niet de grens over te steken.

18:25 uur - Ergernis in Tweede Kamer over vakantie koning Willem-Alexander
In de Tweede Kamer is met ergernis gereageerd op het vakantiebezoek van koning Willem-Alexander aan Griekenland. Oppositiepartij GroenLinks wil opheldering van minister-president Mark Rutte. "Als de koning nu op vakantie gaat is dat echt het verkeerde signaal aan Nederland", vindt fractievoorzitter Jesse Klaver.

"De regering vraagt mensen om zoveel mogelijk thuis te blijven en af te zien van allerlei dingen waar ze naar uitgekeken hebben", zegt Klaver. "Dan helpt het niet als er berichten opduiken dat de koninklijke familie het vliegtuig naar Griekenland pakt."

Kamerlid Joost Sneller van regeringspartij D66 noemt het "onverstandig en onbegrijpelijk" dat de koning naar Griekenland is gereisd. Juist gezien de "voorbeeldfunctie" die het staatshoofd heeft, had hij gehoor moeten geven aan de oproep van het kabinet om zoveel mogelijk "in je eigen omgeving te blijven".

SP'er Ronald van Raak vindt het niet bij de "geest van deze tijd" passen dat Willem-Alexander op vakantie gaat. Liever ziet hij dat de koning rechtsomkeert maakt. Ook hekelt hij de geheimzinnigheid rondom de reis. "Dit moet gewoon gezegd kunnen worden, het is geen staatsgeheim."

17:30 uur - VieCuri stelt deel van geplande operaties uit
VieCuri gaat een deel van de geplande operaties uitstellen vanwege de verwachte toestroom aan coronapatiënten. Het ziekenhuis ziet zich genoodzaakt om daarom een deel van de gewone zorg vanaf maandag af te schalen. Twee van de tien operatiekamers zullen sluiten. Dat betekent dat er tien tot vijftien patiënten per dag niet geopereerd kunnen worden. Lees hier meer.

Ziekenhuis VieCuri, lege hal nr 2 (17 mrt 2020)
Foto: Fer Traugott

17:20 uur - GGD'en: één gemeld sterfgeval, 276 nieuwe coronabesmettingen en geen ziekenhuisopnames
De afgelopen 24 uur is één Limburger gemeld die overleden is aan de gevolgen van het coronavirus. De overledene woonde in de gemeente Venray. Verder zijn er 276 nieuwe coronabesmettingen gemeld en zijn er geen nieuwe ziekenhuisopnamen bijgekomen.

Dat blijkt uit cijfers van de twee Limburgse GGD’en.

In Beesel raakten relatief gezien de meeste mensen besmet. Met 51,92 besmettingen per 100.000 inwoners laat Beesel de gemeenten Mook en Middelaar (50,97 besmettingen per 100.000 inwoners), Horst aan de Maas (47,13 besmettingen per 100.000 inwoners), Peel en Maas (46,06 besmettingen per 100.000 inwoners), Valkenburg aan de Geul (36,67 besmettingen per 100.000 inwoners), Venlo (33,40 besmettingen per 100.000 inwoners) en Venray (32,11 besmettingen per 100.000 inwoners) achter zich.

Als er wordt gekeken naar de absolute aantallen, zijn in Venlo de meeste mensen positief getest: 34. Maastricht (23) en Horst aan de Maas en Peel aan de Maas (beiden 20) volgen.

Het Rijkinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt over de afgelopen 24 uur 7997 nieuw vastgestelde besmettingen. Het aantal sterfgevallen steeg met 17. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend waren 29 sterfgevallen gemeld.

16:30 uur - Noordrijn-Westfalen houdt vast aan strenger coronabeleid
De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen handhaaft de contactbeperkingen die er zijn ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Premier Armin Laschet beklemtoonde dit vrijdag.

In de 18 miljoen inwoners tellende aan Limburg grenzende deelstaat zijn maximaal tien personen in een openbare ruimte toegestaan in gemeenten die in hogere mate door het virus getroffen worden.

Volgens Laschet wonen er in zijn deelstaat maar liefst 13 miljoen inwoners in gebieden waar het virus grote zorgen baart. De restaurants en cafés moeten er om 23.00 uur dicht.

De contactbeperking in Noordrijn-Westfalen is strenger dan in andere deelstaten, waar vaak meer personen in openbare ruimtes mogen.

15:30 uur - Mondkapjesplicht mogelijk half november ingevoerd
Het dragen van mondkapjes in de openbare binnenruimte wordt mogelijk vanaf media november verplicht. De regeling wordt meegenomen in de spoedcoronawet die de Eerste Kamer op 26 oktober behandelt, zei zorgminister en vicepremier Hugo de Jonge vrijdag na de wekelijkse ministerraad. De Jonge verving premier Mark Rutte.

"We bereiden een ministeriële regeling voor onder die wet. Dat is de snelste manier om het juridisch geregeld te krijgen. Als we dan heel erg haast maken met de invoeringsdatum, dan zou die half november daadwerkelijk als een plicht kunnen worden ingevoerd", zei De Jonge. "Maar tot die tijd: gewoon een mondkapje op."

De spoedwet moet de coronamaatregelen die het kabinet tot dusver trof een steviger juridische basis geven. Nu worden nog beperkingen opgelegd via noodverordeningen.

De Tweede Kamer heeft al ingestemd met de coronawet.

14:44 uur - Kerststad Valkenburg door coronavirus helemaal van de baan
Kerststad Valkenburg is voor 2020 van de baan. Vanwege het oplopend aantal coronabesmettingen en het voorlopige verbod op evenementen gaat er een streep door de kerstmarkt in de Gemeentegrot.

Dat schrijft burgemeester Jan Schrijen vrijdag in een raadsinformatiebrief.

De kerstmarkt in de Fluweelengrot was door de organisatie al geannuleerd en ook van de jaarlijkse Kerstparade was al duidelijk dat die niet door zou gaan vanwege het rondwarende coronavirus. Met het schrappen van de kerstmarkt in de Gemeentegrot is ook de derde en laatste pijler onder Kerststad Valkenburg weggehaald.

Kerststad Valkenburg trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers en is belangrijk voor de lokale economie. Lees hier meer.

14:30 uur - Alcoholverbod supermarkt: 'Het heeft indruk gemaakt'
Supermarkten mogen sinds donderdagavond 20:00 uur geen alcohol meer verkopen. "De eerste dag is buitengewoon goed verlopen", zegt manager Frank Ackermans van Albert Heijn XL in winkelcentrum Brusselse Poort in Maastricht tevreden.

Van verbale agressie tegen caissières of intimidatie op de werkvloer was absoluut geen sprake.

"Ik heb het idee dat de oproep van premier Rutte binnen lijkt te zijn gekomen. Het heeft indruk gemaakt. En ons wordt gelukkig niets verweten", vertelt Ackermans.

De supermarkt is goed voorbereid op het alcoholverbod. Bij alle stellages met alcoholhoudende drank hangen briefjes om klanten te informeren over het alcoholverbod. Ook gaat de alcoholafdeling om 20:00 uur op slot. "We attenderen onze klanten er vriendelijk op dat ze rekening moeten houden met het verbod. Aan de deur, maar ook tussen 19:00 uur en 20:00 uur via de omroepinstallatie", legt Ackermans uit.

Volgens Ackermans heeft hij samen met andere AH-vestigingen vlug moeten handelen naar aanleiding van het besluit van het kabinet. "Het is echt heel snel gegaan, maar we hebben sinds donderdag een kassablokkade op alcohol ingevoerd. Dat betekent dat de alcoholaankoop na 20:00 uur wordt geblokkeerd. Zowel bij de normale kassa’s als bij de zelfscankassa’s. Hiermee halen we de discussie weg, het kan gewoon niet meer." Lees hier meer.

14:25 uur - 'Coronahelikopter' gaat vanaf maandag weer vliegen
De Lifeliner 5, de speciaal voor vervoer van ernstige coronapatiënten ingerichte traumahelikopter, gaat vanaf maandag weer vliegen vanaf vliegbasis Volkel in Noord-Brabant. Het academische ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen zorgt samen met mobiele medische teams van andere ziekenhuizen voor de bemanning met een spoedarts en een speciale verpleegkundige, aldus het ziekenhuis en ANWB Medical Air Assistance, operator van de traumahelikopters die in Nederland vliegen.

De helikopter die nu coronapatiënten gaat vervoeren die intensieve zorg nodig hebben, is gewoonlijk in gebruik om ernstig zieke patiënten op te halen vanaf de Waddeneilanden. In het voorjaar is deze traumahelikopter ook ingezet voor coronavervoer in Nederland en Duitsland. Toen zijn tot eind mei 66 coronapatiënten uit heel Nederland overgebracht naar Duitse ziekenhuizen.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding LCPS selecteert welke patiënten naar Duitsland worden gebracht. Daar zijn op dit moment op intensive care-afdelingen 71 bedden beschikbaar voor Nederlanders. Waarschijnlijk worden dit weekeinde al patiënten met een ambulance over de weg naar Duitse ziekenhuizen gebracht.

14:20 uur - Nieuw record: 7997 nieuwe coronabesmettingen gemeld
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 7997 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op donderdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 7825 positieve tests gemeld. Het waren er aanvankelijk 7833, maar dat is vrijdag bijgesteld.

13:55 uur - Geen uitzondering voor andere sporten, alleen voetbal mag doorgaan
Er blijft de komende weken alleen een uitzondering voor het betaald voetbal in de ere- en eerste divisie en het eredivisievoetbal voor vrouwen. Dat liet minister Tamara van Ark (Sport) na de ministerraad weten.

Het kabinet verklaarde dinsdag bij de afkondiging van de gedeeltelijke lockdown dat het betaalde voetbal op de hoogste niveaus door mag gaan. Later kwam daar ook nog het vrouwenvoetbal bij.

Maar andere topsporters willen ook dat hun sport door mag gaan. Sportkoepel NOC*NSF kondigde vrijdag aan bij het kabinet te gaan pleiten om de topcompetities onder strenge voorwaarden van de coronaprotocollen toch door te laten gaan. "We hebben een grens getrokken", aldus Van Ark. "Ik kan de groepen nu niet nog verder oprekken."

11:00 uur - Ministers: reis niet naar België
Nederlanders en Belgen moeten voorlopig niet over de grens reizen, tenzij dat echt noodzakelijk is. Die dringende oproep doen de regeringen van de twee landen. Als mensen wel heen en weer blijven reizen, kan dat het aantal coronabesmettingen verder laten oplopen. De grens blijft wel open.

"Het beperken van sociale contacten, ook internationaal, is het sleutelelement in de strijd tegen het virus", schrijven minister Ferd Grapperhaus (Justitie) en de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden in een gezamenlijke verklaring.

09:49 uur - Meer mensen overleden dan normaal
In Nederland zijn vorige week naar schatting 2950 mensen overleden. Dat zijn er ongeveer 150 meer dan verwacht mag worden voor deze periode, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens het CBS komt dat door de tweede coronagolf. Twee weken geleden bedroeg de oversterfte ruim 200.

09:46 uur - Mbo'ers verwachten studievertraging op te lopen
Honderden mbo'ers verwachten studievertraging op te lopen door de coronacrisis, meldt de NOS. Dat blijkt uit een onderzoek onder meer dan 1000 mbo-studenten door JOB, de belangenvereniging van mbo-studenten. Net zoals op het hbo en wo vindt maar zo'n 30 procent van het onderwijs op het mbo fysiek plaats.

09:37 uur - Opnieuw recordaantal nieuwe coronabesmettingen in Duitsland
Een dag nadat Duitsland het hoogste aantal nieuwe coronabesmettingen in de laatste 24 uur tot dan toe registreerde, melden de autoriteiten opnieuw een recordaantal nieuwe coronagevallen. Er zouden in het laatste etmaal nog eens 7334 besmettingen vastgesteld. Duitsland zet zich inmiddels schrap voor de tweede besmettingsgolf en heeft extra maatregelen ingesteld.

09:33 uur - Geen beperkingen voor kiezer om te stemmen in coronatijd
Kiezers mogen bij het uitbrengen van hun stem tijdens de komende verkiezingen niet gehinderd of beperkt worden door de coronamaatregelen, vindt de Tweede Kamer. Zo mag kiezers niet de toegang tot het stemlokaal worden geweigerd als zij niet helemaal voldoen aan een 'gezondheidscheck', een aantal vragen die kiezers geacht worden zichzelf te stellen voordat ze naar het stembureau gaan.

iStock-stemmen
Foto: iStock

08:00 uur - Roermondse longarts over tweede golf
Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond is goed voorbereid op een tweede coronagolf. Dat zegt longarts Veerle de Visser. Wie door het Laurentius loopt, heeft niet door dat de voorbereidingen op een tweede coronagolf in volle gang zijn. De reguliere zorg gaat hier vooralsnog op de volle 100 procent door.

"We proberen dit zo lang mogelijk in stand te houden", vertelt De Visser. "We hebben in het voorjaar al moeten afschalen en daarvan hebben we nog steeds achterstanden die we weg moeten werken. We willen voorkomen dat dit opnieuw gebeurt."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win €5.000,- advertentietegoed bij L1/1Limburg

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (27-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 5.000 euro aan gratis advertentietegoed te winnen!
Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1.nl of 1Limburg (website/app).

Maak kans op €5.000,- advertentietegoed
Overzicht
Uitgelicht
Win €5.000,- advertentietegoed bij L1/1Limburg

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (27-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 5.000 euro aan gratis advertentietegoed te winnen!
Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1.nl of 1Limburg (website/app).

Maak kans op €5.000,- advertentietegoed
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Kim is het Vastelaovesgezicht 2021!
Uitgelicht
Kim is het Vastelaovesgezicht 2021!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Kim Vaessen uit Sittard.

Een heel bijzonder jaar dat voor altijd herinnerd zal worden. We houden continu rekening met corona. Zowel nu als tijdens de vastelaovend zelf. Er zullen geen grote publieksevenementen zijn dit jaar, maar voor de vastelaovesliefhebber is er genoeg te beleven bij L11 Alaaf. En daar past absoluut een Vastelaovesgezicht bij.

Klein, intiem, soms spontaan en heel veel mooie herinneringen ophalen... Veer laote dich neet in de steek.

Bekijk hier meer over het Vastelaovesgezicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen