Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: KNVB legt hoogste klassen amateurs stil

Geplaatst opdonderdag 2 december 2021 - 8:43

Het aantal coronabesmettingen blijft hoog. De ziekenhuizen zitten zo vol dat het personeel onder grote druk staat. Daarom zijn sinds zondag nieuwe maatregelen van kracht. Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.

Dit is het belangrijkste coronanieuws van donderdag 2 december:

  • KNVB legt competities in hoogste klassen amateurs na weekend stil
  • Meer dan 600 patiënten op intensive cares ziekenhuizen
  • 23.142 positieve coronatests, aantal hoog door eerdere storing

19:44 uur - Vreugdevuren in Den Haag geschrapt vanwege coronaregels
De vreugdevuren in Den Haag gaan dit jaar niet door vanwege de coronamaatregelen. Volgens burgemeester Jan van Zanen zijn er door de coronaregels nu "te veel onzekerheid en te weinig aanknopingspunten om de voorbereidingen verder voort te zetten". De vreugdevuren zouden voor het eerst weer plaatsvinden sinds de jaarwisseling 2018-2019. Ook de vuurwerkshow bij de Hofvijver is afgeblazen.

19:16 uur - KNVB legt competities in hoogste klassen amateurs na weekend stil
De KNVB legt de competities in de hoogste klassen bij de amateurs na komend weekeinde stil. De voetbalbond neemt dat besluit nadat duidelijk is geworden dat het voorlopig definitief niet is toegestaan om na 17.00 uur te sporten.

Het stilleggen betreft alle teams (zowel senioren als jeugd vanaf 13 jaar) die uitkomen in de zogenoemde A-categorie (prestatief). Voor de wat meer recreatieve teams (B-categorie) gaat de competitie tot de winterstop wel gewoon door. Ook de jongste voetballers (tot en met 12 jaar) kunnen competitief blijven voetballen.

Komend weekeinde is in de A-categorie geen regulier competitieprogramma voor de jeugd en senioren. Op vrijwillige basis worden wel inhaalwedstrijden gepland om zo het aantal gespeelde wedstrijden per team recht te trekken. Die geplande duels kunnen dus nog doorgaan.

18:31 uur - Kamer tegen vaccinatieplicht, maar verwerpt desondanks motie
De Tweede Kamer heeft donderdag een motie verworpen waarin een mogelijke vaccinatieplicht werd uitgesloten. Toch is een meerderheid in de Kamer daar nog altijd tegen, blijkt uit een rondgang van het ANP. Verschillende partijen hebben tegen gestemd omdat van verplichte coronavaccinatie nu geen sprake is, laten zij weten. Andere, waaronder VVD en D66, laten de deur op een kier.

Pepijn van Houwelingen van Forum voor Democratie diende woensdag tijdens het coronadebat de motie in. In de tekst wordt verwezen naar een uitspraak van Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen die het "begrijpelijk en passend" noemde om binnen de Europese Unie te praten over "een gezamenlijke aanpak" ten aanzien van vaccinaties. Een groot aantal fracties steunde de motie, maar een meerderheid kreeg die niet.

17:26 uur - Ministerie: Zelftest mag voortaan bij coronaklachten
Mensen met klachten die kunnen wijzen op corona mogen vanaf vrijdag een zelftest doen om te controleren of ze met het coronavirus zijn besmet. Als de uitslag negatief is, hoeven ze niet thuis te blijven. Bij een positieve test, moeten ze alsnog voor een tweede test naar de GGD. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid weten. Tot dusver was het advies om bij corona-achtige klachten altijd een GGD-test te laten doen.

17:14 uur - ECDC: aantal Omicron-gevallen stijgt naar ongeveer 80
Nog eens twintig mensen in Europese landen blijken de Omikron-variant van het coronavirus onder de leden te hebben. Het totale aantal gevallen stijgt daarmee naar 79. Daarnaast zijn er een paar verdachte maar nog niet bevestigde gevallen, dus het cijfer kan volgens de Europese gezondheidsdienst ECDC nog oplopen. De variant is vastgesteld in vijftien landen in de Europese Unie en de zogeheten Europese Economische Ruimte. Nederland is koploper met zestien bevestigde Omikron-gevallen. In Portugal hebben zeker veertien mensen die variant opgelopen, in Duitsland tien en in Italië negen. De andere landen zijn Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Griekenland, IJsland, Ierland, Noorwegen, Spanje en Zweden.

17:10 uur - Meeste Nederlanders zijn tijdens coronacrisis meer gaan wandelen
Bijna 60 procent van de Nederlanders is sinds het begin van de coronacrisis in maart 2020 meer gaan wandelen, terwijl 7 procent minder is gaan lopen. Dat komt naar voren uit de Nationale Wandelmonitor, die om de vijf jaar verschijnt. Van de mensen die meer zijn gaan wandelen, verwacht 84 procent dit ook te blijven doen na de coronapandemie. Het totaal aantal verplaatsingen van Nederlanders, dus onder meer met fiets, auto en openbaar vervoer, nam in het coronajaar 2020 met 14 procent af ten opzichte van het jaar daarvoor. Wel zijn Nederlanders in 2020 juist 20 procent meer gaan wandelen. Ontspanning, fit en gezond blijven of worden en het beleven van de natuur zijn de belangrijkste redenen om te voet op pad te gaan.

16:05 uur - Meer dan 600 patiënten op intensive cares ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten op de intensive cares in de ziekenhuizen is donderdag opgelopen tot 605, het hoogste niveau sinds 23 mei. Het zijn er 18 meer dan woensdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen liggen er nu 2813 coronapatiënten in de ziekenhuizen, 45 meer dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal toe met 27 tot 2208. Toch zijn er volgens de ziekenhuisorganisatie "voorzichtige signalen" dat de stijging van bezetting in ziekenhuizen met Covidpatiënten afneemt. Dat is voor het eerst in weken.

15:59 uur - Onderzoek RIVM : gratis testbereidheid kunnen testbereidheid verhogen
Als de overheid coronazelftesten gratis en laagdrempelig zou verstrekken, dan zou dat kunnen bijdragen aan een hogere testbereidheid. Tot die conclusie komt het RIVM na eigen onderzoek. Daarmee zou het kosteloos verspreiden van de testen "kunnen bijdragen aan het eerder opsporen van het virus en eventueel ook aan het beperken van sociaaleconomische gezondheidsverschillen". Het instituut peilde bij ruim 3200 mensen hoe ze omgaan met het testadvies. Als mensen zelftesten in huis hebben, verwachten ze zichzelf een stuk vaker op de eerste dag waarop ze klachten hebben te testen dan wanneer ze geen testen voorhanden hebben.

15:39 uur - 23.142 positieve coronatests, aantal hoog door eerdere storing
Door een eerdere storing in de computersystemen zijn in de afgelopen dag meer positieve coronatests geregistreerd dan er daadwerkelijk waren. De nieuwe gevallen die woensdag niet konden worden meegerekend, zijn nu alsnog meegeteld. Daardoor komt de teller donderdag uit op 23.142 bevestigde besmettingen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weet niet hoeveel positieve tests er woensdag en donderdag zouden zijn geweest zonder storing.

14:49 uur - Huisartsen gaan geen grootschalige rol spelen bij boosterprik
Huisartsen gaan "geen grootschalige rol" spelen bij de boostercampagne, laat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) weten. Coronaminister Hugo de Jonge meldde woensdag dat het grootste deel van de 60-plussers dit jaar een boosterprik tegen het coronavirus kan krijgen. Volgens de GGD is aan de LHV gevraagd om mee te helpen bij het zogenoemde boosteroffensief dat het kabinet aankondigde, om de traag verlopende campagne te versnellen. Ook deed een actiegroep van huisartsen woensdag onder de noemer 'Het roer moet om' een oproep om boostervaccins bij niet-mobiele ouderen door huisartsen te laten zetten. Maar huisartsen gaan geen vaste rol vervullen in de campagne "en dat willen we graag zo houden", aldus een woordvoerder van de LHV.

14:30 uur - Meer dan 800.000 Duitsers krijgen in één dag boosterprik
Waar de boostervaccinaties in Nederland nog op gang moeten komen, gaat Duitsland snel door met de extra inentingen. In de afgelopen dag hebben bijna 823.000 Duitsers zo'n oppepprik gekregen. Dat is het hoogste aantal sinds het Robert Koch Institut, het Duitse RIVM, begon met het delen van de vaccinatiecijfers. In totaal hebben nu bijna 11,3 miljoen Duitsers een boosterprik gekregen. Dat is 13,5 procent van de bevolking. Op woensdag ging Duitsland door de grens van 10 miljoen mensen. Ook andere landen hebben aanzienlijk meer mensen een boosterprik gegeven dan Nederland. In Oostenrijk staat de teller op ruim 2 miljoen, in België op 1,8 miljoen en in Denemarken op bijna 900.000. Die landen zijn eerder begonnen met de voorbereidingen en eerder begonnen met het prikken. Volgens de meest recente cijfers hebben de GGD'en in Nederland in totaal meer dan 80.000 boosterprikken gezet, met name bij ouderen.

13:21 uur - Militairen helpen GGD nu bij afnemen coronatests
Militairen zijn donderdag begonnen met het helpen van GGD'en bij het afnemen van coronatests. Zes GGD-regio's maken nu gebruik van de extra hulp, aldus een woordvoerder van GGD GHOR, de landelijke koepel van GGD'en. Dat zullen er volgende week ongeveer twaalf zijn. Nederland bestaat uit 24 regio's.

De militairen zijn onder andere aan de slag gegaan in een teststraat in Almere. Zo helpen zij de testcapaciteit te verhogen, aldus GGD Flevoland. "Door de hulp van Defensie kunnen we meer en sneller mensen testen."

13:10 uur - Valse coronacheck-apps sluizen QR-codes van gebruikers door
Twee valse coronacheck-apps die in omloop zijn, sluizen de QR-codes van hun gebruikers door naar een onbekende bestemming. Dat meldt de NOS na onderzoek. De apps zijn bedoeld om met andermans QR-code ergens naar binnen te kunnen, of juist als ondernemer een controle op QR-codes te veinzen zonder dat er daadwerkelijk wordt gecontroleerd.

Uit een analyse van de broncode van de app blijkt dat de QR-codes die gebruikers scannen, worden doorgestuurd naar een externe server. Wie tot de QR-codes toegang heeft en wat er vervolgens met de codes gebeurt, is onbekend.

13:01 uur - Gezondheidsraad: al in september advies boosters voor te bereiden
De Gezondheidsraad heeft al in september geadviseerd om de boostercampagne voor te bereiden. Dat zegt een woordvoerder in reactie op kritiek van coronaminister Hugo de Jonge, die woensdag in de Tweede Kamer naar de raad verwees voor de vraagwaarom het toedienen van boosterprikken zo traag gaat.

De raad blijft erbij dat er in september nog geen medisch-wetenschappelijke aanleiding was om te beginnen met boosters. "Wij hebben wel op 14 september al geadviseerd: zorg dat je er klaar voor bent, zodra wij positief adviseren over het starten van een boosterprikcampagne", aldus de woordvoerder van de Gezondheidsraad.

Dat advies om onder meer ouderen een extra prik te geven kwam op 2 november, maar sindsdien komt het vaccineren nog maar traag op gang. Een plan voor het versnellen van de campagne heeft De Jonge voor komende vrijdag in het vooruitzicht gesteld.

12:24 uur - 'Chaos in scholen Vlaanderen'
Door een te hoog aantal coronabesmettingen en zieke kinderen en leerkrachten zijn 115 scholen van het Nederlandstalig onderwijs in Vlaanderen en Brussel gesloten, meldt het Vlaamse ministerie van Onderwijs. In totaal 4000 kinderen zitten daardoor thuis. "In Vlaanderen is het chaos in de scholen", aldus federaal minister Frank Vandenbroucke (Volksgezondheid). Volgens Vandenbroucke is dat 'zeker niet de schuld van de scholen zelf', zei hij op de Franstalige radiozender Bel RTL. "We mogen niet met de vinger wijzen. Leerkrachten en directie doen wat ze kunnen. Daar ben ik van overtuigd."

11:12 uur - Eerste Omikron-besmetting vastgesteld op Franse vasteland
De eerste besmetting met de Omikron-variant van het coronavirus op het Franse vasteland is donderdag vastgesteld. Het gaat om een ongevaccineerde man die recent is teruggekeerd uit het West-Afrikaanse Nigeria en woont in de regio Île-de-France, waarin ook Parijs ligt.

Eerder waren al wel besmettingen met de nieuwe variant gemeld in overzeese gebieden van Frankrijk, maar nog niet op het vasteland. Vermoedelijk is dit niet de enige, woensdag werd van dertien besmettingen gedacht dat het om de Omikron-variant gaat.

10:30 uur - Thuiswonenden met Down vanaf vrijdag uitgenodigd voor boosterprik
Mensen met het downsyndroom die thuis wonen, krijgen vanaf vrijdag, verspreid over enkele weken, een uitnodiging voor de boostervaccinatie. Ze ontvangen de uitnodiging via de huisarts, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend.

Mensen met Down die in een zorginstelling wonen krijgen sinds vorige week woensdag een boostervaccinatie aangeboden.

10:18 - Strenge coronamaatregelen verwacht in Duitsland
In Duitsland overleggen de leiders van de zestien deelstaten, bondskanselier Angela Merkel en haar beoogde opvolger Olaf Scholz donderdag over het invoeren van strengere coronamaatregelen. Duitse media melden dat wordt gesproken over ingrijpende beperkingen voor ongevaccineerden. Scholz had eerder al bekendgemaakt dat hij een voorstander is van een vaccinatieplicht voor alle Duitsers. Die moet voor het einde van het jaar zijn goedgekeurd door het parlement en per februari 2020 ingaan.

9:00 uur - Patiënt betaalt dubbel eigen risico door uitstel zorg
Doordat steeds meer ziekenhuizen de planbare zorg afschalen of zelfs staken, dreigen grote groepen patiënten twee keer hun eigen risico te moeten betalen. Dat gebeurde bij vorige coronagolven ook al, maar sindsdien is er niets veranderd. Dat zegt de Patiëntenfederatie Nederland tegen BNR.

Door het systeem van de zogenoemde Diagnose Behandel Combinatie, DBC, kan het voorkomen dat mensen twee keer hun eigen risico moeten betalen voor één medische behandeling. Een DBC is een periode waarbinnen een zorgtraject plaatsvindt, die begint op de eerste dag dat de patiënt een zorgtraject start en eindigt als het zorgtraject is afgerond, bijvoorbeeld met een geslaagde operatie. Een DBC heeft een geldigheidsduur van maximaal 120 dagen.

8:30 uur - Meer dan helft van reizigers uit Zuid-Afrika uit quarantaine
Meer dan de helft van de reizigers uit Zuid-Afrika die in isolatie zijn in een quarantainehotel in Badhoevedorp mogen het hotel verlaten, heeft de GGD Kennemerland donderdag bekendgemaakt.

"Zij kunnen hun reis vervolgen", aldus de dienst. De reizigers testten woensdag negatief op corona. Personen die positief getest zijn, blijven nog enige tijd in isolatie. Hoeveel dat er zijn, maakte de GGD niet bekend.

6:30 uur - De Jonge: vragen over trage start boostercampagne zijn terecht
De vragen die in de Tweede Kamer leven over de trage start van de boostercampagne in Nederland zijn terecht. Dat zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in het coronadebat in de Tweede Kamer over de zondag aangescherpte maatregelen. Voor veel sectoren geldt een avondlockdown vanaf 17:00 uur. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de besluiten, ondanks kritiek van met name de oppositie op de aanpak.

Veel partijen wilden van de bewindsman weten waarom Nederland onderaan het Europese lijstje bungelt als het aankomt op boostervaccinaties. Uit andere landen waren er ook onderzoeken die wezen op het nut van een boosterprik. De Gezondheidsraad adviseerde op 2 november om te beginnen met het zetten van boosterprikken bij ouderen en bewoners van zorginstellingen. Tot die tijd was de raad terughoudend over het nut van een snelle toediening van boosters.

7:00 uur - Overheid gaf DSM order en compensatie na ruzie over mondkapjes
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft dit jaar voor miljoenen extra aan mondkapjes ingekocht bij DSM, hoewel de voorraad toen al gigantisch groot was. Het chemieconcern kreeg ook nog een vergoeding van 7,1 miljoen euro. De order en compensatie kwamen tot stand na een conflict met DSM over de aankoop van een mondkapjesmachine, meldt de Volkskrant.

6:30 uur - Nederland weer donkerrood op coronakaart, toename minder snel
Nederland blijft een van de grootste brandhaarden voor het coronavirus in Europa en kleurt daarom ook de komende week volledig donkerrood op de Europese kaart van coronagevallen. Donkerrood is de hoogste waarschuwingskleur.

Het is de derde week op rij dat alle twaalf provincies op het hoogste niveau staan op de kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Die maakt elke week zo'n kaart. Op donderdag komt de zestigste editie uit.

6:00 uur - De Jonge: grootste deel 60-plussers kan dit jaar booster krijgen
Alle 60-plussers die zes maanden of langer geleden hun laatste vaccinatie kregen, kunnen nog dit jaar een booster krijgen. Dat zegde demissionair zorgminister Hugo de Jonge toe aan de Tweede Kamer tijdens het coronadebat woensdag. In Nederland is de medische richtlijn om zes maanden te wachten tussen de laatste vaccinatie en het toedienen van een booster om de afweer tegen het virus een oppepper te geven. De Jonge streeft ernaar dat iedereen de prik krijgt in de zevende maand na de laatste vaccinatie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen