Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: 'Kleine tv-schermen geen probleem'

Geplaatst opmaandag 14 juni 2021 - 7:37

In dit liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste nieuws van maandag 14 juni:

20:25 uur - Burgemeesters vinden kleine tv-schermen geen probleem
Burgemeesters van het Veiligheidsberaad zien geen problemen met kleine tv-schermen op terrassen, omdat mensen daar toch wel naar het EK voetbal gaan kijken op hun eigen apparatuur. "Want je mag op het terras zijn. Daarvan hebben we er genoeg in Middelburg", zei burgemeester Harald Bergmann maandag voorafgaand aan het beraad.

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie liet alvast weten dat rond de eerstvolgende wedstrijd van Oranje komende donderdag nog geen EK-schermen worden toegestaan. "Vooralsnog mogen de schermen maandag ook niet." Vrijdag bespreekt het kabinet het onderwerp opnieuw.

De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's die samen het beraad vormen, zijn tegen grote schermen omdat die lastiger te controleren zijn. De schermen trekken volgens hen grote groepen aan en dan gaan Oranjefans al snel te dicht op elkaar staan.

19:04 uur - 'Mensen houden zich niet aan beperkingen, risico opleving'
Mensen gedragen zich nu alsof de aangekondigde verruiming van de coronamaatregelen van eind juni al is doorgevoerd. En dat daarna de basismaatregelen meteen van tafel zijn, constateren deskundigen in de Tweede Kamer. "De boodschap dat we er nog niet zijn, komt niet aan". De experts waarschuwen daarom voor nieuwe oplevingen van het coronavirus, ook al zijn die kleiner dan de vorige omdat veel mensen al (deels) zijn ingeënt. Ook na vaccinatie kunnen mensen het virus onder de leden hebben.

Dat mensen zich massaal niet meer veel lijken aan te trekken van de beperkingen, ligt onder meer aan de falende risicocommunicatie van de overheid, zegt Alex Burdorf, hoogleraar maatschappelijke gezondheidszorg aan het Erasmus MC in Rotterdam.

18:38 uur - Cafés balen van schermverbod EK-wedstrijden
Door het schermverbod voor cafés bij EK-wedstrijden zien horeca-eigenaren hun terrassen leeglopen net voor de wedstrijd. Dat steekt, omdat mensen "echt niet met z'n tweeën thuis voetbal gaan kijken", aldus de directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), Dirk Beljaarts.

18:15 uur - Pfizer/BioNTech effectiever tegen Delta-variant dan AstraZeneca
Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech blijkt in 79 procent van de gevallen effectief tegen de in India ontdekte, zogenoemde Delta-virusvariant. AstraZeneca doet het wat minder en slaat aan bij 60 procent. De vaccins werken dus tegen Delta, maar minder dan tegen de Alfa-variant die het eerst in Engeland werd geregistreerd, meldt het Britse medische vaktijdschrift The Lancet op basis van voorlopige onderzoeksgegevens. Want bij Alfa gaat het om 92 en respectievelijk 73 procent. Het Delta-coronavirus is niet alleen besmettelijker dan Alfa, het verdubbelt ook het risico om in het ziekenhuis opgenomen te moeten worden, aldus Schots onderzoek.

15:20 uur - Minder dan 900 nieuwe coronagevallen
Het aantal nieuwe coronagevallen daalt verder. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 899 besmettingen vastgesteld. Voor het eerst sinds 10 september vorig jaar, aan het begin van de tweede golf, zijn er minder dan 900 positieve tests in een etmaal. Het aantal positieve tests komt voor de tweede dag op rij uit onder de zogeheten signaalwaarde. Dat is het niveau waarop bij een stijging de alarmbellen zouden afgaan. Nu maakt het de weg vrij voor meer versoepelingen.

14:45 uur - Versoepelingen iets naar voren gehaald: vanaf 26 juni minder regels
Het demissionair kabinet wil Nederland nog wat sneller dan gepland, namelijk vanaf zaterdag 26 juni, grotendeels van het slot halen. Het maximale aantal mensen dat je thuis mag ontvangen wordt dan acht, er mogen meer gasten in restaurants (tot 100 personen) en sportwedstrijden zijn weer toegestaan, melden bronnen aan de NOS.

Daarbij mag de horeca tot middernacht openblijven en kunnen theaters, musea en bioscopen meer bezoek toestaan. De basisregels blijven vooralsnog verder wel gelden, zoals 1,5 meter, thuisblijven bij gezondheidsklachten en de mondkapjesplicht, al is er in het kabinet wel een discussie gaande over de vraag of die mondkapjesplicht wel moet blijven zoals die is.

Het demissionair kabinet was aanvankelijk van plan een groot deel van deze stappen pas op 21 juli te nemen. Dat werd al naar vervroegd naar 30 juni en nu gaan er dus nog vier dagen af, omdat de coronabesmettingen en ziekenhuisopnames sneller dan gehoopt naar beneden gaan. Vrijdag geven demissionair premier Rutte en minister De Jonge waarschijnlijk een persconferentie. Het definitieve besluit moet daarvoor in de ministerraad genomen worden.

14:30 uur - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen opnieuw licht gestegen
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is voor de tweede dag op rij licht gestegen. Momenteel liggen er 681 patiënten met Covid-19 op een ic- of verpleegafdeling, blijkt uit de jongste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Dat zijn er vijf meer dan zondag. Toen lagen er 676 coronapatiënten in de ziekenhuizen, zaterdag waren dat er nog 672.

Het aantal nieuwe opnames op de verpleegafdelingen is wel op het laagste punt sinds het LCPS begon met het delen van die informatie. 24 nieuwe mensen met een coronabesmetting belandden afgelopen etmaal op een verpleegafdeling. In totaal liggen nu 418 coronapatiënten opgenomen in de klinieken, zeven meer dan zondag. Op de ic's behandelen artsen momenteel 263 coronapatiënten, twee minder dan zondag.

12:01 uur - Economie herstelt vlot na coronacrisis
De Nederlandse economie herstelt naar verwachting vlot van de coronacrisis. De toename van werkloosheid na het wegvallen van steunpakketten van de overheid blijft daarbij waarschijnlijk beperkt. De Nederlandsche Bank (DNB) denkt daarom dat het nieuwe kabinet niet meer met nieuwe maatregelen hoeft te komen om het economisch herstel te ondersteunen. DNB-directeur Olaf Sleijpen voorspelt dat de economie dit jaar waarschijnlijk groeit met drie procent.

10:50 uur - Duitse gezondheidsminister Spahn wil ook van mondkapjes af
De Duitse minister van Gezondheid Jens Spahn heeft zich uitsproken voor het stapsgewijs afschaffen van de mondkapjesplicht. Hij zei in gesprek met de persgroep Funke dat nu het aantal gevallen van het virus sterk afneemt, Duitsland stap voor stap het dragen van mondkapjes kan laten vallen. Hij denkt allereerst aan het opheffen van verplichtingen die in de open lucht te dragen.

Mede onder invloed van het warme weer is er grote druk vanuit media en de politiek de mondkapjes af te schaffen. Spahn blijft wel bij het advies vooral op reis en bij ontmoetingen binnen een masker te dragen. Hij wil de versoepeling plaatselijk beginnen, in regio's waar heel weinig besmettingen en veel inentingen zijn. Bijna de helft van de Duitsers (48 procent) heeft al ten minste één vaccinatie gehad.

10:00 uur - Mensen uit 1994 aan de beurt om afspraak voor coronaprik te maken
Mensen die in 1994 zijn geboren, kunnen vanaf maandag een afspraak maken voor vaccinatie tegen het coronavirus. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) laten weten. Het gaat om mensen die nog 26 zijn of dit jaar hun 27e verjaardag al hebben gevierd. Zij krijgen, net als andere twintigers en dertigers, het coronavaccin van Pfizer en BioNTech of dat van Moderna.

De mensen uit 1994 krijgen binnenkort een uitnodigingsbrief, maar kunnen nu al een afspraak maken. Het kan zijn dat sommigen van hen al zijn gevaccineerd omdat ze in de zorg werken of omdat ze een medisch risico lopen en dus voorrang hebben gekregen. Zij kunnen de nieuwe uitnodiging weggooien.

7:30 uur - War Child helpt recordaantal kinderen ondanks pandemie
War Child heeft, ondanks de coronapandemie, een recordaantal van 293.000 kinderen, jongeren en hun families kunnen helpen in oorlogsgebieden, meldt de hulporganisatie in het jaarverslag over 2020.

Volgens de organisatie heeft het virus "het hardst toegeslagen in veel gebieden waar War Child werkt". Daardoor zijn de risico’s voor de veiligheid en het welzijn van kinderen in oorlog er nog ernstiger door geworden. Desondanks heeft de hulporganisatie kans gezien op nieuwe en innovatieve manieren kinderen te blijven ondersteunen, zelfs meer dan in het jaar 2019.

Via het noodhulpprogramma werden 5,9 miljoen mensen bereikt met tips over coronapreventie. Daarbij werden ook lokale artiesten ingezet om de preventieboodschap op muziek over te brengen aan kinderen en families. War Child werkte in 2020 in zestien landen.

7:00 uur - Dienstregeling NS overdag weer op niveau van voor coronacrisis
De NS rijdt vanaf maandag overdag weer dezelfde dienstregeling als voor het begin van de coronacrisis in 2020. Op 5 juli rijden ook alle nachttreinen weer zoals voor de beperkende maatregelen tegen het coronavirus.

De spoorwegen zijn klaar voor het hervatten van de normale dienstregeling, zegt president-directeur van de NS Marjan Rintel. "Een belangrijk moment voor NS na een zware periode waarin we veel hebben moeten vragen van onze reizigers en collega's."

Het aantal reizigers neemt ook steeds meer toe, meldt de NS. Op doordeweekse dagen is de drukte ongeveer 40 procent ten opzichte van 2019. In het weekend is dat 60 procent.

6:30 uur - Verzekeraars: relatief veel bedrijfsbranden in coronajaar
Hoewel veel bedrijven in 2020 dicht waren en werknemers ook veel thuiswerkten, was het aantal bedrijfsbranden relatief hoog (3617) in vergelijking met voorgaande jaren. Van 2017 tot en met 2019 lag dit aantal gemiddeld op 4079 bedrijfsbranden per jaar. Dat becijfert het Verbond van Verzekeraars, in de maandag verschenen tweede Risicomonitor Bedrijfsbranden. Belangrijkste oorzaken van de branden vorig jaar waren brandstichting, kortsluiting en menselijk handelen.

De meeste branden ontstonden in panden met een industriële functie (30 procent), gevolgd door kantoren (23 procent) en winkels (20 procent). In de provincie Limburg registreerden verzekeraars in 2020 relatief gezien de meeste claims. Gemiddeld woedden daar 4,8 branden per 1000 zakelijke locaties, gevolgd door de provincie Noord-Brabant (4,5) en Overijssel (4,3). De meeste branden in de jaren 2017-2020 ontstonden op doordeweekse dagen, vooral op maandag en donderdag.

6:10 uur - Veiligheidsberaad bespreekt eerste voetbalweekend
De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, bespreken maandag in Utrecht hoe het eerste weekend van het EK voetbal is verlopen. Grote schermen bij de horeca zijn verboden, maar het is niet uitgesloten dat buurtbewoners gezamenlijk naar een scherm op straat willen kijken, terwijl er onder meer nog een verbod op groepsvorming is en de verplichte 1,5 meter afstand ook nog steeds geldt.

Vorige week waarschuwden de burgemeesters al dat er tegen excessen zal worden opgetreden. Maar ze sluiten ook niet uit dat schermen op straat en bij terrassen tegen het eind van het EK wel gewoon toegestaan zullen zijn.

6:00 uur - 'Aanvalsplan om corona-achterstanden weg te werken is haastklus'
Scholen lopen zich het vuur uit de sloffen om een onderwijsprogramma, bedoeld om corona-achterstanden bij leerlingen weg te werken, op poten te zetten. Een deel vreest zelfs dat er in de haast verkeerde keuzes gemaakt worden, blijkt volgens het AD uit nieuw onderzoek.

Begin dit jaar kondigde het kabinet het ambitieuze noodprogramma aan, waaraan een zak geld hangt van 8,5 miljard euro en een looptijd van 2,5 jaar. Concrete opties voor scholen: het schooljaar verlengen, de lesdagen langer maken, extra onderwijs voor kinderen uit kansarme gezinnen of zelfs privéleraren inzetten.

Scholen moeten van het ministerie van Onderwijs de impact van de crisis op hun leerlingen vaststellen, kiezen uit een waslijst aan middelen om de leerachterstanden weg te werken en een ‘schoolprogramma’ opstellen. Een flinke klus, toont onderzoek van Duo Onderwijsonderzoek & Advies onder schoolleiders van basisscholen volgens de krant aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen