Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Kamer wil jaar gratis colleges voor studenten

Geplaatst opdonderdag 4 februari 2021 - 7:32

In dit liveblog lees je het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de avondklok.

Dit is het belangrijkste coronanieuws van donderdag 4 februari:

  • Voormalig DSM-topman Feike Sijbesma genoemd als 'vaccin-gezant'
  • 80-plussers kunnen zich nu al laten vaccineren
  • Rodahal in Kerkrade vanaf 10 februari omgedoopt tot priklocatie tegen coronavirus
  • GGD ontkent verspilling van vaccins
  • Opnieuw minder nieuwe coronapatiënten in ziekenhuis opgenomen

18:04 uur - Kamer wil speciale gezant om meer vaccins te regelen
De Kamer wil dat het kabinet een speciale gezant aanstelt om ervoor te zorgen dat er zo snel mogelijk meer coronavaccins worden geproduceerd. Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stelden dat donderdag voor tijdens het debat over de coronacrisis. CDA-voorman Pieter Heerma liet de naam van oud-DSM-topman Feike Sijbesma vallen, die in het voorjaar van 2020 door het kabinet tijdelijk werd aangesteld om te helpen de testcapaciteit op te krikken.

17:56 uur - GGD: geen sprake van verspilling vaccin
Minder dan 2 procent van de coronavaccins waarover de GGD's beschikken wordt verspild. Dat is heel erg weinig, want van andersoortige vaccins gaat gemiddeld zo'n 10 procent verloren. Dat zegt een woordvoerster van GGD GHOR, de overkoepelende organisatie van GGD's in Nederland. Volgens de organisatie wordt er zo zorgvuldig mogelijk omgegaan met de coronavaccins.

Vaccinvloeistof kan verloren gaan als een flesje bijvoorbeeld niet goed bewaard is in een vriezer, zegt de woordvoerster. Er kan ook iets mis gaan met het aanprikken van een flesje of met het vullen van een injectiespuit. Met de flesjes met coronavaccin wordt juist opvallend secuur gewerkt, merkt GGD GHOR op. "Het is pertinent onjuist dat de GGD's veel vaccin verspillen, zoals sommige ziekenhuizen en apothekers beweren."

17:33 uur - Rutte: niet direct boete voor scholen die maandag nog niet openen
Basisscholen die maandag nog niet opengaan, krijgen niet direct een boete van de Inspectie van het Onderwijs. Dat zei premier Mark Rutte donderdag tijdens een Kamerdebat over de coronacrisis. Hoewel de meeste scholen volgens Rutte klaar zijn om aanstaande maandag weer te openen, geldt dat nog niet voor allemaal. Rutte: "Er is wel gewoon een onderwijsplicht en de scholen moeten op een gegeven moment wel open."

17:11 uur - Gezondheidsraad: coronavaccin AstraZeneca niet voor 65-plussers
Het coronavaccin van AstraZeneca, dat vorige week werd toegelaten in de Europese Unie, kan het beste worden gegeven aan mensen die jonger zijn dan 65. Voor 65-plussers zijn andere vaccins beter geschikt. Dat is het advies van de Gezondheidsraad aan het kabinet.

De raad adviseert om het vaccin snel aan 60- tot 64-jarigen toe te dienen. Dat voorkomt zo veel mogelijk ziektegevallen en sterfgevallen. Nu is het plan nog om die groep het vaccin van Pfizer/BioNTech of van Moderna te geven, nadat de vaccinatie van 65-plussers met die middelen is afgerond.

16:48 uur - Opnieuw minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is de afgelopen 24 uur opnieuw afgenomen. In totaal zijn nu 2121 patiënten met Covid-19 opgenomen. Dat zijn er 93 minder dan woensdag, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend. De voorgaande dag nam het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen ook al af.

Van de opgenomen patiënten met Covid-19 liggen er 602 op de intensive care, een afname van 11 ten opzichte van woensdag. Op verpleegafdelingen daalde het aantal coronapatiënten het afgelopen etmaal met 82 tot 1519.

16:32 uur - Kamer wil een jaar gratis colleges voor studenten
De Tweede Kamer wil dat studenten die studievertraging oplopen vanwege de coronacrisis een jaar extra studietijd krijgen, zonder dat ze daar college- en lesgeld voor hoeven te betalen. Een voorstel daartoe van GroenLinks en D66 kan donderdag rekenen op een meerderheid in de Kamer.

15:41 uur - GGD opent twee nieuwe priklocaties in Zuid-Limburg
Na het MECC in Maastricht opent de GGD volgende week een tweede vaccinatielocatie in de Rodahal in Kerkrade. Een derde priklocatie volgt eind maart of begin april in de Herenhof in Geleen, meldt de GGD Zuid-Limburg donderdag. Vanaf woensdag 10 februari kunnen de eerste mensen in de Rodahal een vaccinatie krijgen als bescherming tegen het coronavirus. De eerste afspraken hiervoor worden al ingepland. De locatie telt straks twaalf vaccinatielijnen, waar met een maximale bezetting zeker 1000 prikken per dag gezet kunnen worden.

14:22 uur - Iets meer nieuwe coronagevallen dan gemiddeld
Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 4246 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is iets meer dan op woensdag en iets boven het gemiddelde, maar over de lange termijn daalt het aantal positieve tests nog steeds. In de afgelopen zeven dagen zijn 27.412 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op 3916 nieuwe gevallen per dag. Die lijn gaat al meer dan een maand omlaag.

13:24 uur - 80-plussers kunnen zich nu al laten vaccineren
Mensen van 80 tot 85 jaar oud die nog zelfstandig wonen, zijn aan de beurt om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Zij krijgen vanaf vrijdag een uitnodiging om een afspraak te maken, maar zij kunnen dat nu ook al regelen met het landelijke afsprakennummer van de GGD.

Er is genoeg ruimte op de priklocaties en er zijn genoeg vaccindoses op voorraad, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat het vaccinatieprogramma leidt. 80-plussers zouden eigenlijk pas over een paar dagen aan de beurt zijn, maar dat wordt vervroegd. In de afgelopen dagen zijn 85- tot 90-jarigen al uitgenodigd en vorige week begon de vaccinatie van 90-plussers.

12:11 uur - Van Dissel somber over mogelijkheden tot versoepeling
RIVM-directeur Jaap van Dissel waarschuwt dat sleutelen aan de coronamaatregelen waarschijnlijk leidt tot een "belangrijke toename" van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames. Maar hij wil nog niet vooruitlopen op het advies dat het kabinet heeft gevraagd over onder meer de omstreden avondklok.

Het staat volgens Van Dissel dan ook nog niet vast dat het hele huidige pakket, inclusief de avondklok en de jongste beperking van het aantal bezoekers thuis, in stand moet blijven. Maar hij spreekt wel van 'donkere wolken' die door de opkomst van de Britse coronavariant op ons afkomen. Van Dissel stelt wel vast dat het aantal besmettingen, dat wekenlang rond hetzelfde niveau bleef schommelen, inmiddels duidelijk aan het dalen is. "Met het oog op de toename van de Britse variant is dat absoluut een trend die je graag wil vasthouden", zegt hij.

Hoewel het eigenlijk nog te vroeg is om het effect te meten van de avondklok, aangezien die minder dan twee weken van kracht is, hoopt Van Dissel vrijdag toch iets te kunnen zeggen over de toegevoegde waarde.

11:20 uur - Liefdevolle kaartenactie in plaats van naar het theater gaan
De theater zijn al geruime tijd dicht. Schouwburg Venray heeft een manier bedacht om mensen in plaats van theater in coronatijd toch een verrijkende ervaring te bieden: een liefdevolle kaartenactie.

Via de website van het theater kun je aangeven wie je een liefdevolle boodschap wilt sturen. Vervolgens vul je jouw gegevens in en die van de beoogde ontvanger van de boodschap, en tik je je bericht. Het theater stuurt dan gratis een 'kleurrijke kaart' naar diegene per post.

11:00 uur - Meer verwijzingen naar ziekenhuizen, meer operaties mogelijk
Huisartsen hebben vorige week meer verwijzingen uitgeschreven naar ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra dan de week daarvoor. Afgelopen week lag het aantal verwijzingen op 86 procent van wat normaal zou zijn zonder corona, terwijl het die week ervoor nog 77 procent was.

Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op basis van een wekelijkse analyse. De ziekenhuizen melden dat het aantal operatiekamers op dit moment met 35 procent is afgeschaald, tegen 40 procent vorige week. In alle regios zijn sinds januari meer operatiekamers in gebruik voor de reguliere zorg dan eerder.

Van de ziekenhuizen zegt 70 procent alle zorg te kunnen geven die binnen zes weken moet plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen. Vorige week was dit nog 63 procent.

10:24 uur - GGD-advies of personeelstekort enige redenen voor sluiten school
Een GGD-advies vanwege een gevaar voor de gezondheid of een tekort aan personeel door ziekte of quarantaine zijn de enige twee geldige redenen om scholen dicht te houden vanaf 8 februari. De Inspectie van het Onderwijs zegt wel in gesprek te gaan met scholen die dicht blijven om andere redenen.

Vanaf maandag moeten alle basisscholen weer open, maar niet alle scholen vinden dat verantwoord. Scholen van de organisatie Lowys Porquin in het westen van Noord-Brabant zijn van plan de deuren gesloten te houden, maar niet om een van de volgens de inspectie geldige redenen. De organisatie vindt het heropenen van scholen onverantwoord.

Scholen die dicht zijn, moeten dat melden bij de inspectie. Het meldpunt daarvoor opent maandag. Scholen die nu al van plan zijn om niet open te gaan, kunnen dat dan melden. "Het meldpunt is voor scholen die dicht zijn, niet voor plannen om dicht te gaan", aldus een woordvoerder van de inspectie.

10:19 uur - Strengere coronaregels in de regiotaxi
Wie met de regiotaxi wil reizen, moet zich vanaf 8 februari aan strengere coronamaatregelen houden. Reizigers moeten een chirurgisch mondkapje (type II of type IIR) dragen. Een passagier die dat niet doet, wordt niet meegenomen. Overigens draagt de chauffeur ook altijd een mondkapje.

Ook wordt het maximale aantal passagiers verminderd. Per bank of rij stoelen mag maar één zitplaats bezet zijn - voorin zitten naast de bestuurder is er niet meer bij. Reizigers mogen niet recht achter elkaar zitten of recht achter de chauffeur plaatsnemen. Bij het boeken van de regiotaxi vraagt de telefonist of de beller coronaklachten heeft. Verder moeten reizigers als dat kan zelf in- en uitstappen en de gordel omdoen, maar de chauffeur kan wel daarbij helpen.

De organisatie vraagt mensen voorlopig alleen gebruik te maken van de regiotaxi bij noodzakelijke reizen. Regiotaxi, ook wel Wmo-vervoer genoemd, is bedoeld voor mensen die geen of moeilijk gebruik kunnen maken van het reguliere openbaar vervoer, bijvoorbeeld omdat ze slecht lopen of in een rolstoel zitten. Soms wordt de rit met anderen gedeeld.

10:18 uur - Steunfonds voor boekpresentaties en schrijversoptredens
Het Nederlands Letterenfonds, De Schrijverscentrale en de Koninklijke Boekverkopersbond hebben een steunpakket opgericht om ervoor te zorgen dat bibliotheken, scholen en boekwinkels alsnog schrijvers kunnen uitnodigen voor presentaties, interviews en lezingen. De organisaties willen dat er in het voorjaar hierdoor meer evenementen mogelijk zijn.

10:09 uur - Uitbraak corona op oncologische afdeling ziekenhuis Leeuwarden
Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) stelt een opnamestop in op zijn oncologische verpleegafdeling na een uitbraak van corona. Op de afdeling zijn elf medewerkers positief getest op het virus. Ook zes patiënten zijn tot nu toe positief getest op Covid-19, maakte het ziekenhuis bekend.

Om zoveel mogelijk zorg door te kunnen laten gaan is de oncologische dagbehandeling nu volledig geïsoleerd van de verpleegafdeling. Op die manier kunnen patiënten voor chemokuren veilig in het ziekenhuis terecht. Positief geteste medewerkers en medewerkers met mogelijke coronaklachten zijn thuis in quarantaine. Alle medewerkers die op de afdeling werken krijgen voordat hun dienst begint een sneltest om er zeker van te zijn dat zij geen risico vormen voor eventuele verdere besmettingen.

9:58 uur - Meer inschrijvingen aan universiteiten door corona
Dit studiejaar staan er 327.300 studenten ingeschreven aan een Nederlandse universiteit. Dat zijn er 8 procent meer dan in het collegejaar 2019-2020, meldt de Vereniging van Universiteiten (VSNU). Er kwamen meer studenten bij doordat minder jongeren na hun eindexamen een tussenjaar namen om te reizen en minder studenten voortijdig met hun studie stopten. Dat heeft volgens de VSNU alles te maken met corona.

De stijging is te zien bij de studies economie, rechten en gedrag & maatschappij (+10 procent). Maar ook opleidingen in de richtingen natuur (+10 procent) en techniek (+5 procent) zijn erg populair.

Woensdag bleek al dat ook de hogescholen veel meer inschrijvingen hebben gekregen. De hbo's verwelkomden dit studiejaar over de hele linie 10 procent meer studenten.

9:53 uur - 'Reisadviezen overheid van grote invloed op vakantieplannen'
Reisadviezen zijn van grote invloed op de vakantieplannen van Nederlanders. Veel mensen willen na alle coronaperikelen graag op vakantie. Toch beslist een groot deel pas een maand of korter van tevoren om op vakantie te gaan. Zij willen eerst zeker weten dat er ook echt gereisd kan worden naar hun gewenste vakantiebestemming.

Een en ander komt naar voren uit onderzoek van reisorganisatie Corendon onder duizenden Nederlanders. Circa 65 procent van de Nederlanders zou van plan zijn op vakantie te gaan, van wie 37 procent aangaf al te hebben geboekt. Zes op de tien laten de beslissing over de vakantie afhangen van het reisadvies voor de bestemming.

"We hopen dat de overheid snel in staat zal zijn om de oranje adviezen te wijzigen naar geel of zelfs groen", laat Corendon-oprichter Atilay Uslu weten. Hij probeert met diverse garanties mensen nog wel te verleiden om een reis te boeken. Maar of Nederland in de zomer massaal naar de zon gaat, zal volgens zijn onderzoek voor een belangrijk deel toch afhangen van de ontwikkelingen rond het coronavirus.

Coronavirus vakantie
Foto: iStock

7:20 uur - Weer flinke toename aantal nieuwe coronabesmettingen in Duitsland
Opnieuw is er sprake van een flinke stijging van het aantal nieuwe vastgestelde coronabesmettingen in Duitsland. Het Robert Koch Instituut, de Duitse tegenhanger van het RIVM, heeft donderdagochtend maar liefst 14.211 nieuwe gevallen over de afgelopen 24 uur gemeld. Woensdag waren dat er nog 9705, ongeveer een derde minder. Na een dip in het afgelopen weekend, stijgt het aantal nieuwe besmettingen de laatste dagen weer gestaag in Duitsland. In totaal is het coronavirus tot dusver bij 2.252.001 personen in de Bondsrepubliek vastgesteld.

In het afgelopen etmaal overleden in Duitsland nog eens 786 Covid-patiënten. Het longvirus heeft er in totaal al zeker 59.742 levens geëist.

7:16 uur - 'Kerken onder financiële druk door coronacrisis'
Kerkgenootschappen staan onder extra financiële druk door de coronacrisis. Vastgoedadviseur Colliers voorspelt in een onderzoek naar de verkoop van kerken dat hierdoor kerken hun religieuze functie sneller zullen verliezen. Zo werden de afgelopen vier jaar al ongeveer 400 religieuze gebouwen verkocht.

De vastgoedadviseur concludeerde eind 2019 al dat het aantal kerkgangers de komende tien jaar sterk zal dalen en dat zeker 1700 kerken hun functie zullen verliezen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de coronacrisis dit proces versnelt.

Kerken hebben minder inkomsten omdat collecteren in de kerk niet mogelijk is door de coronamaatregelen. Normaal komt 15 procent van alle inkomsten uit collecten. Ook een huis-aan-huiscollecte kon niet doorgaan. Daarnaast vonden het afgelopen jaar een stuk minder huwelijken en evenementen plaats, een andere inkomstenbron voor de kerkgemeenschappen.

7:14 uur - 'Coronavaccin onnodig verspild door GGD's'
Ziekenhuizen en apothekers willen dat de verspilling van zo'n 15 procent van de coronavaccins stopt, schrijft het AD. GGD's halen zes doses uit een flacon, het restant verdwijnt in de prullenbak. Ziekenhuizen komen tot zeven vaccins.

Door niets te verspillen, kun je meer dan zes mensen vaccineren met één flacon, zeggen Ernst Kuipers en Noortje Swart, respectievelijk voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en vaccincoördinator van alle ziekenhuisapothekers.

Het vaccin dat na de zesde prik overblijft in de flacon wordt door de ziekenhuizen aangevuld met vaccin uit een nieuwe flacon. "Dat doen we ook bij dure kankermedicijnen", aldus Swart. "Dit is in ziekenhuizen een standaardhandeling en volkomen veilig."

Volgens Swart en Kuipers 'hebben de ziekenhuizen al bewezen dat dit veilig kan' en moeten GGD's het vaccin beter benutten. Koepelorganisatie GGD Ghor laat weten dat de betreffende aanpak nu alleen 'onder strenge voorwaarden' aan ziekenhuisapothekers is toegestaan. De GGD's gaan hierover in gesprek met het RIVM en de inspectie. "Wij hopen dat ons dit ook toegestaan wordt."

7:11 uur - Britse variant, scholen en prikstrategie centraal in coronadebat
Opnieuw debatteert de Kamer over de aanpak van de coronacrisis. Na een korte briefing door vaccinatiedirecteur Jaap van Delden en RIVM-expert Jaap van Dissel, buigt de Kamer zich onder meer over de dreiging die de Britse coronavariant vormt. Ook de vaccinatiestrategie, de heropening van de scholen, en de bestaande lockdown-maatregelen zullen uitgebreid aan bod komen.

Hoewel de steun voor de algemene coronamaatregelen vrij breed is, wacht zorgminister Hugo de Jonge opnieuw een zwaar debat. Het tempo van het inenten ligt volgens tal van partijen in de Kamer te laag. De Jonge beloofde recent beterschap: de achterstand op andere Europese landen zou worden ingelopen. Maar veel oppositiepartijen hebben daar weinig vertrouwen in. De onenigheid tussen het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en zijn ministerie van Volksgezondheid over de vaccinatiecijfers, kwam De Jonge ook op kritiek te staan. Uiteindelijk bleek dat duizenden prikken dubbel waren geteld.

Ook zal opnieuw worden gesproken over het loon van zorgpersoneel. De Kamer nam een motie aan om de zorgsalarissen te verhogen, maar het kabinet wil daar nu niets meer aan doen, omdat het demissionair is (het kabinet trad af om de toeslagenaffaire). Die uitleg leidde tot woede bij de oppositie.

7:05 uur - Kabinet treft voorbereidingen voor verlengen avondklok
Het kabinet treft toch voorbereidingen om de avondklok, die vooralsnog afloopt op woensdag 10 februari, te verlengen als het OMT dat eind deze week adviseert. Die kans is groot, nu de Britse mutant van het coronavirus veel sneller opkomt dan verwacht, meldt het AD.

'Liever niet', zei minister-president Mark Rutte dinsdagavond nog over de verlenging van de avondklok. Maar eerder die dag kwamen er verontrustende RIVM-cijfers los waaruit bleek dat twee derde van de nieuwe coronagevallen van de besmettelijker Britse variant afkomstig is en een derde coronagolf aanstaande is.

"Dat heeft de knop doen omgaan bij een aantal bewindslieden", zegt een ingewijde. Wat helpt: in de Tweede Kamer lijken geen principiële bezwaren te zijn tegen een verlenging van de avondklok. Zowel bij PvdA, D66 als GroenLinks - eerder twijfelaars - is men vatbaar voor goede argumenten van het kabinet.

Een half uur voor het ingaan van de avondklok is de Markt in Maastricht nagenoeg verlaten
Een half uur voor het ingaan van de avondklok is de Markt in Maastricht nagenoeg verlaten
Foto: Sjors Abeling

7:01 uur - Kwart van alle werknemers wil ook na corona thuiswerken
Bijna een kwart van alle werknemers wil ook als de coronacrisis eenmaal onder controle is voor een groot deel vanuit huis blijven werken, meldt TNO na onderzoek onder ruim 10.000 werkenden.

Veel thuiswerkers geven aan dat de nieuwe manier van werken hen bevalt, maar wel geeft 45 procent aan dat er meer middelen nodig zijn om een goede thuiswerkplek te realiseren. Ook zit het overgrote deel (90 procent) van hen zeker zes uur per dag achter aan beeldscherm en brengen zij ook hun vrije tijd voor een groot deel zittend door, in beide gevallen langer dan afgelopen zomer door TNO werd gepeild.

Volgens het onderzoeksinstituut is drie op de vier thuiswerkers op dit moment tevreden met het leven. "Ondanks de niet ideale omstandigheden lijkt het thuiswerken dus wel te bevallen", aldus TNO.

online cursus, onderwijs, thuiswerken online werken, training (stock)
Foto: iStock

6:55 uur - 'Schaarste aan vaccins niet nodig als farmaceuten kennis delen'
De regering moet ervoor zorgen dat farmaceuten hun kennis over de ontwikkeling van vaccins gaan delen met andere bedrijven in een bestaande pool van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Deze schriftelijke oproep doen 52 maatschappelijke organisaties aan het kabinet-Rutte. De organisaties stellen dat door het delen van de kennis de wereldwijde productie en beschikbaarheid van coronavaccins omhoog kan en de pandemie sneller kan worden gestopt.

De oproep aan de regering is een initiatief van de hulporganisaties Wemos en Oxfam Novib. Zij wijzen erop dat met de Covid-19 Technology Access Pool (C-TAP) van de WHO de vaccintekorten in Europa en andere delen van de wereld kunnen worden opgelost. "Het idee hiervan is simpel: vaccinontwikkelaars delen hun patenten en kennis met andere farmaceuten, zodat de vaccins veel sneller en in veel grotere aantallen kunnen worden geproduceerd. Nederland heeft C-TAP in 2020 officieel gesteund, maar hier nog geen concrete acties aan verbonden. Tot op heden heeft nog geen enkel farmaceutisch bedrijf zijn patenten en kennis gedeeld."

Beleidsadviseur Esmé Berkhout van Oxfam Novib stelt dat met het huidige tempo van prikken in veel ontwikkelingslanden dit jaar slechts een op de tien mensen gevaccineerd kan worden. "Om wereldwijd uit deze crisis te kunnen komen, moeten rijke landen alle mogelijkheden aangrijpen om de productiecapaciteit te vergroten. Het is onbegrijpelijk dat ze dat vooralsnog niet doen."

De initiatiefnemers van de brief wijzen op de risicos die kleven aan het trage vaccineren wereldwijd. "Hoe langer mensen besmet kunnen raken, hoe groter de kans op mutaties van het virus. Mutaties kunnen de effectiviteit van bestaande vaccins verminderen."

coronavaccin coronavaccins vaccin vaccins (23 nov 2020)
Foto: iStock

6:50 uur - Limburgers kopen meer lokaal tijdens lockdown
Limburgers steunen sinds de winkelsluiting in december vaker de lokale economie. Ze kopen tijdens de huidige lockdown meer producten bij winkeliers in hun eigen omgeving. Lees hier meer.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen