Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Kabinet zoekt grenzen op wegens spanningen

Geplaatst opdinsdag 25 januari 2022 - 7:25

In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste en belangrijkste coronanieuws van dinsdag 25 januari.

Liveblog is gesloten

20:05 uur - Limburgse werkgevers reageren opgelucht
De Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) is verheugd met de verdere versoepelingen die het kabinet heeft aangekondigd. "Het is voor vele tienduizenden ondernemers én hun medewerkers een zegen dat ze weer aan de slag kunnen, zij het nog wel met een aantal randvoorwaarden. Dit is een mooie opmaat naar de volledige opening van de samenleving, waar heel Nederland zo naar snakt", zo luidt de verklaring. De ondernemersorganisatie is blij dat het kabinet dit keer, naast het OMT-advies, ook duidelijk andere signalen uit de samenleving heeft laten meewegen. "Aan een sluitingstijd van bijvoorbeeld 20.00 uur hadden bijvoorbeeld restaurants, bioscopen, theaters weinig gehad."

19:32 uur - Rutte en Kuipers benadrukken: corona is geen griepje
Corona is geen griepje, zoals veel mensen inmiddels misschien wel denken, benadrukken premier Mark Rutte en zorgminister Ernst Kuipers. Nog steeds kunnen mensen zo ziek worden dat ze zorg in het ziekenhuis nodig hebben en het aantal dagelijkse besmettingen zal ongekend hoog worden, waarschuwen ze.

Kuipers verwijst naar omringende landen, waar naar verhouding ongeveer vijf keer zoveel mensen door corona in het ziekenhuis liggen. De momenteel dominante omikronvariant is minder ziekmakend dan de vorige deltavariant, maar het hoge aantal besmettingen kan alsnog tot overbelasting in de zorg leiden, aldus de minister. Door het nieuwe pakket van versoepelingen kan het dagelijkse aantal besmettingen oplopen tot boven de 100.000 per dag, denkt hij. Eerder hield de bewindsman al een slag om de arm, omdat nog onduidelijk is of er mogelijk meer ziekmakende coronavarianten ontstaan.

19:18 uur - Rutte: pakket geldt voor zes weken, over drie weken weegt kabinet
Het pakket versoepelde coronamaatregelen dat dinsdag is aangekondigd, "geldt in principe voor zes weken, maar over drie weken is er een weegmoment, om te kijken hoe de zaak er dan voorstaat", zei premier Mark Rutte in de persconferentie. Hij hoopt dan niet op de rem te hoeven trappen, maar dat is niet uitgesloten. "Want", waarschuwde Rutte, "we doen vandaag iets heel spannends."

19:12 uur - Rutte: kabinet zoekt grenzen op wegens spanningen
Het kabinet zoekt met de versoepelingen die het dinsdag aankondigt "bewust de grenzen van het mogelijke op", zegt premier Mark Rutte. Dit doet het kabinet omdat "achter alle begrijpelijke noodkreten en acties zulke grote problemen en spanningen zitten", zegt hij.

Rutte erkent dat het kabinet een groot risico neemt met het loslaten van veel beperkingen. Hij hoopt daar niet over enkele weken weer op terug te hoeven komen. Om dat te voorkomen, is het vooral belangrijk dat iedereen de basismaatregelen naleeft en zich aan de nog bestaande regels houdt.

19:12 uur - Alle sportcompetities kunnen met publiek hervat worden
Alle sportcompetities in Nederland kunnen met publiek hervat worden. Het kabinet heeft daar toestemming voor gegeven. De afgelopen weken konden amateursporters alleen op hun eigen club trainen en onderlinge wedstrijden spelen. Dat was een tijdje zelfs slechts tot 17.00 uur mogelijk; Iedereen van 18 jaar en ouder mocht alleen in groepjes van twee personen sporten op 1,5 meter afstand.

Clubs uit het betaalde voetbal mogen hun stadions voor een derde met toeschouwers vullen. De fans moeten verspreid door het stadion zitten en 1,5 meter afstand houden. Ze moeten in het bezit zijn van een coronatoegangsbewijs. De nieuwe maatregelen gelden voor zes weken. Over drie weken is er wel een nieuw 'meetmoment.'

19:11 uur - Kuipers: basisregels tegen corona 'belangrijker dan ooit tevoren'
Het hoge aantal besmettingen op dit moment maakt dat het "belangrijker dan ooit tevoren" is om je aan de basisregels tegen het coronavirus te houden. Dat zegt zorgminister Ernst Kuipers tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen.

Anderhalve meter, handen wassen, ventileren en thuisblijven en testen bij klachten, "we kunnen ze inmiddels wel dromen", zegt Kuipers over de bekende basisregels. "Ze werken nog steeds het beste om niet besmet te raken en te voorkomen dat we anderen niet besmetten."

19:07 uur - Kuipers: hoog aantal besmettingen is ons grootste probleem
Dat er zoveel mensen besmet zijn met het coronavirus "is ons grootste probleem", meent zorgminister Ernst Kuipers. Hierdoor zitten "continu bijna een half miljoen mensen thuis", omdat mensen zeven dagen in isolatie moeten als ze besmet zijn.

Het tweede probleem is de druk op de zorg, zegt de bewindsman.

17:28 uur - GGD vraagt mensen opnieuw om geduld bij maken testafspraak
De GGD roept mensen die het niet direct lukt om een coronatest in te plannen op om binnen te blijven bij klachten en in isolatie te gaan bij een positieve zelftest. Ook vraagt de organisatie, net als andere keren dat het druk was bij een afsprakenlijn, om geduld op te brengen als het "deze dagen wat langer duurt voordat men een afspraak kan maken."

Het is afgelopen dagen erg druk bij de testafsprakenlijn. Dat heeft tot gevolg dat mensen "via de telefoon moeite hebben om een afspraak te maken voor een coronatest", aldus een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland.

16:35 uur - Weinig jongeren hebben boosterprik gehaald
Verreweg de meeste ouderen die een boosterprik konden halen, hebben die gekregen. Onder jongeren is de opkomst veel lager. Van de 18- tot en met 45-jarigen heeft minder dan de helft een vaccinatie ontvangen om de afweer tegen het coronavirus op te peppen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De opkomst is het hoogst bij 76- tot 80-jarigen. Daar heeft 84 procent de boosterprik gekregen. Bij 18- tot 25-jarigen, de jongste groep die de boosterprik kan krijgen, is de opkomst 31 procent.

16:30 uur - Lareb: 46 meldingen van overlijden na boosterprik
Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 46 meldingen van overlijden ontvangen na een boosterprik. De organisatie benadrukt wel dat overlijden ná vaccinatie niet betekent dat een bijwerking van het vaccin de oorzaak is van het overlijden. Vaak spelen spelen onderliggende gezondheidsproblemen een rol.

In totaal zijn er sinds het begin van de vaccinatiecampagne 647 meldingen binnengekomen over mensen die zijn overleden na inenting tegen het coronavirus.

Van de overledenen waren er 305 mensen ouder dan 80 jaar en 266 tussen de 61 en 80 jaar. Verder waren er 55 tussen de 41 en 60 jaar en 16 personen tussen de 20 en 40 jaar. Van 5 mensen is de precieze leeftijd nog niet bekend.

15:54 uur - Bij 9 op 10 coronabesmettingen lukt het niet de bron te vinden
Het aantal coronabesmettingen is zo ver opgelopen, dat het bron- en contactonderzoekers nauwelijks meer lukt om te ontdekken hoe mensen het coronavirus hebben opgelopen. Het blijft daardoor volstrekt onduidelijk hoe het virus zich verspreidt.

De GGD'en registreerden in de afgelopen week 366.120 positieve tests. In bijna 92 procent werd de 'setting van besmetting' niet gevonden. Bij ongeveer 30.000 mensen, zo'n 8 procent van het totaal, lukte dat nog wel. Dat is het laagste percentage ooit.

15:46 uur - Ziekenhuizen gaan opnamereden positief geteste patiënten noteren
Stichting NICE, die landelijke cijfers bijhoudt over coronapatiënten in de ziekenhuizen, maakt voortaan onderscheid tussen patiënten die vanwege Covid-19 zijn opgenomen en patiënten die positief testen op corona, maar om een andere reden in het ziekenhuis liggen. De stichting laat weten dat ziekenhuizen en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) hierom hadden gevraagd.

"Met de komst van de omikronvariant, die veel besmettelijker maar ook minder ziekmakend lijkt te zijn, is er veel interesse in de reden van opname onder de patiënten die opgenomen worden met een positieve Covid-19 test", schrijft de Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE).

15:41 uur - Vooral onder kinderen stijgt het aantal coronagevallen
De stijging van het aantal coronagevallen gebeurt vooral bij kinderen. Bij twintigers is juist een daling te zien, net als vorige week. Dat komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In de afgelopen week zijn 58.394 kinderen van 10, 11, 12, 13 of 14 jaar positief getest. Dat is 156 procent meer dan de week ervoor. Onder de kinderen van 5 tot en met 9 steeg het aantal positieve tests met 160 procent naar ruim 38.000. Verder werd het virus vastgesteld bij iets meer dan 9000 baby's, dreumesen en peuters, zo'n 85 procent meer dan een week eerder.

15:32 uur - GGD krijgt minder hulp van militairen in test- en prikstraten
Defensie heeft het aantal militairen dat de GGD'en kan helpen bij de coronabestrijding teruggebracht van 1600 naar 750, aldus een woordvoerder. De militairen hebben hun "reguliere taken" weer opgepakt.

Het aandeel militairen dat helpt bij het testen op corona is wel opgelopen. Momenteel helpen 225 van de militairen die beschikbaar zijn voor hulp aan de GGD'en in de teststraten. Vorige week ging het nog om 160 militairen. Nog 60 militairen helpen bij het vaccineren tegen corona, evenveel als vorige week. Het precieze aantal militairen dat helpt bij testen en vaccineren kan per dag verschillen en is volgens de woordvoerder lastig te voorspellen.

15:31 uur - Bijna de helft van alle coronatesten bij GGD is positief
Nog nooit vielen zo veel coronatesten bij de GGD positief uit. Van de bijna 950.000 mensen die zich vorige week bij een teststraat van de GGD lieten testen, bleken 431.549 daadwerkelijk het virus onder de leden te hebben. Dat betekent dat 45,4 procent van alle testen positief was.

Een week eerder was 36,8 procent positief, en dat was toen een record. De week ervoor ging het om 34,1 procent en nog een week eerder om 30,8 procent.

Zelftesten thuis corona istock
Afbeelding ter illustratie
Foto: iStock

14:14 uur - Kuipers: komende dagen aanzienlijk meer capaciteit voor testen
De komende dagen zal er "aanzienlijk meer capaciteit" zijn om te testen op corona, aldus minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid. De Stichting Open Nederland gaat de GGD'en helpen bij het testen. De komende dagen moet dat allemaal geregeld zijn.

De GGD'en hebben de afgelopen week meer dan 900.000 testen uitgevoerd en lopen tegen hun grens aan. Het duurt soms lang voordat mensen een testafspraak kunnen maken. Daarom is de Stichting Open Nederland om hulp gevraagd.

13:48 uur - Toch weer besmette speler bij handbalteam op EK
De Nederlandse mannenploeg op het EK handbal heeft toch nog een besmette speler erbij gekregen. Linkerhoekspeler Tommie Falke testte maandagavond na de wedstrijd tegen Denemarken (23-35) in Boedapest positief en kreeg dinsdagochtend bij een sneltest wederom een positieve uitslag. Hij is direct in isolatie gegaan.

Falke was eerder nog ingevlogen om met name Jeffrey Boomhouwer te vervangen, die een week geleden al positief testte en nog altijd in quarantaine zit op zijn hotelkamer. De internationals Iso Sluijters, Dennis Schellekens, Bart Ravensbergen, Rutger ten Velde, Kay Smits, Jasper Adams en Samir Benghanem zitten vanwege hun besmetting ook nog steeds in isolatie, evenals bondscoach Erlingur Richardsson.

12:49 uur - Commerciële tester helpt GGD niet, 'testen zijn te onbetrouwbaar'
Het commerciële coronatestbedrijf HealthCheckCenter schiet de testcampagne van de GGD niet te hulp. De antigeentesten die daarvoor moeten worden gebruikt, zijn "niet betrouwbaar genoeg. Dan zorg je voor schijnveiligheid en blijft het dweilen met de kraan open. Het is medisch-ethisch onverantwoord, hier gaan we niet aan meewerken", zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Volgens de woordvoerder zijn de gebruikte sneltesten 65 procent betrouwbaar. "Als je honderd mensen test, wordt het coronavirus bij 65 van hen aangetoond, terwijl de andere 35 ook besmet kunnen zijn. Wij pleiten voor PCR-testen. Die zijn 99,999 procent betrouwbaar en de prijs is hetzelfde. De uitslag duurt alleen iets langer."

11:40 - Halve dag eerder klachten door omikron, zien RIVM-onderzoekers
De omikronvariant van het coronavirus bezorgt mensen die besmet raken korter na elkaar klachten dan de deltavariant, melden onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ze hebben berekend dat bij omikron gemiddeld 3,4 dagen zit tussen het moment dat iemand met het virus klachten krijgt en het moment dat een aangestoken huisgenoot de eerste symptomen ontwikkelt. Bij de deltavariant bedroeg die periode gemiddeld 3,9 dagen bij mensen uit hetzelfde huishouden.

Leger in Zuyderland
Foto: L1 (Sjors Abeling)

11:37 - GGD krijgt minder hulp van militairen in test- en prikstraten
Defensie heeft het aantal militairen dat de GGD'en kan helpen bij de coronabestrijding teruggebracht van 1600 naar 750, aldus een woordvoerder. De militairen hebben hun "reguliere taken" weer opgepakt.

Het aandeel militairen dat helpt bij het testen op corona is wel opgelopen. Momenteel helpen 225 van de militairen die beschikbaar zijn voor hulp aan de GGD'en in de teststraten. Vorige week ging het nog om 160 militairen. Nog 60 militairen helpen bij het vaccineren tegen corona, evenveel als vorige week. Het precieze aantal militairen dat helpt bij testen en vaccineren kan per dag verschillen en is volgens de woordvoerder lastig te voorspellen.

11:35 uur - Houdbaarheid vaccinatie- en herstelbewijs verkort naar maximaal 9 maanden
De geldigheid van het coronatoegangsbewijs wordt gelijkgetrokken met andere Europese landen. Dat schrijft RTL. Voortaan is een vaccinatiebewijs nog 270 dagen geldig vanaf het moment van vaccineren en een herstelbewijs 180 dagen. Alle papieren bewijzen die tot nu toe zijn uitgegeven, vervallen per 1 april. Het herstelbewijs was tot nu toe een jaar geldig, een vaccinatiebewijs had zelfs geen houdbaarheidsdatum.

10:33 - Geen optochten, boerenbruidsparen en prinsen in Venray
Vastelaovesvereniging De Piëlhaas en jeugdvastelaovesvereniging D’n Hazekeutel hebben besloten om deze Vastelaovend geen nieuwe prinselijke trio’s uit te roepen. Daarnaast maken de verenigingen ook geen boerenbruidspaar en jeugdboerenbruidspaar bekend. De geplande optochten in Venray gaan eveneens niet door. Het besluit volgt op de eerdere beslissing om alle georganiseerde binnenactiviteiten af te gelasten. "De verenigingen kunnen op dit moment geen waardig seizoen bieden aan de prins en jeugdprins en hun gevolg. Dit vanwege de aanhoudende onzekerheden voor de komende periode tot en met vastelaovend", aldus een woordvoerder van Vastelaovesvereniging De Piëlhaas in Venray. De carnavalsverenigingen laten weten in gesprek te gaan met de gemeente en horeca voor een alternatieve invulling.

09:47 uur - Branchevereniging afvalinzamelaars wil versoepeling quarantaine
De branchevereniging voor afvalinzamelaars NVRD wil dat de quarantainemaatregelen voor cruciale beroepen zo snel mogelijk worden versoepeld. Nu moeten afvalinzamelingsbedrijven vaak mensen inzetten van andere afdelingen om aan genoeg medewerkers te komen.

De gemeente Amsterdam meldde maandag dat niet al het afval kan worden opgehaald doordat zoveel medewerkers in quarantaine zitten na contact met een persoon met het coronavirus. Volgens een woordvoerder van de NVRD spelen deze problemen in het hele land.

09:20 uur - Versoepelingen in zicht, wat betekent het voor vastelaovend?
Nu versoepelingen van de coronamaatregelen in zicht zijn, is het de grote vraag in welke vorm vastelaovend dit jaar doorgaat. De Samewerkende Limburgse Vastelaovesvereniginge (SLV) blikken vooruit: Mogelijk optochten, prinsuitroepingen en binnenzittingen. Maar ook zijn er zorgen over de handhaving. Burgemeesters verwachten een massale toestroom van carnavalsvierders. Lees hier meer.

Stasifestazi Statiefestatie carnaval Roermond
Sjtasiefestasie in Roermond.
Foto: L1 (Wendy Vluggen)

09:00 uur - NOS maakt olympische uitzendingen weer vanuit Nederland
Net als vorig jaar tijdens de Zomerspelen worden de uitzendingen van de NOS rondom de Olympische Winterspelen grotendeels vanuit Nederland gemaakt. De schaatsprogramma's en de dagelijkse talkshow NOS Studio Peking worden op de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam gemaakt, heeft de omroep bekendgemaakt. Vanwege het coronavirus en de daarbij horende maatregelen zijn alleen medewerkers die noodzakelijk zijn voor de uitzendingen in Beijing.

07:01 uur - Meeste corona-patiënten kampen met klachten een jaar na IC-opname
Driekwart van de coronapatiënten die op de intensive care zijn behandeld, ervaart een jaar later nog altijd problemen. Ze melden vooral lichamelijke klachten, maar ook problemen met geheugen en concentratie of angstgevoelens. Meer dan de helft werkt na een jaar nog altijd minder of helemaal niet. Dat blijkt uit een onderzoek onder leiding van het Radboudumc.

246 coronapatiënten die tussen maart en juli 2020 op de ic werden opgenomen, kregen een jaar later een vragenlijst opgestuurd. De helft geeft aan last te hebben van vermoeidheidsklachten. Daarnaast ervaren ze ook andere problemen, zoals een verminderde conditie, pijn, spierzwakte en kortademigheid.

03:31 uur - IMF komt met inschatting van impact omikron op wereldeconomie
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) presenteert dinsdag zijn nieuwe ramingen voor de wereldeconomie. Dan zal de VN-organisatie voor het eerst een concrete inschatting maken van de impact van de snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus. Bij zijn laatste raming in oktober ging het IMF ervan uit dat de wereldeconomie in 2022 met 4,9 procent zou groeien. Maar door het coronavirus was die voorspelling al door extra onzekerheid omgeven. IMF-topvrouw Kristalina Georgieva heeft vorige maand gezegd dat de nieuwe ramingen waarschijnlijk somberder zijn dan die van het afgelopen najaar.

03:31 uur - Aantal nieuwe coronagevallen stijgt te snel om bij te houden
De coronagolf is niet meer bij te houden. De GGD'en kunnen niet meer mensen testen dan ze nu doen en de computersystemen kunnen de vele meldingen van positieve tests niet verwerken. Daardoor geeft het weekcijfer van dinsdag een onvolledig beeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) loopt tienduizenden gevallen achter op de werkelijkheid. Naar schatting ligt het werkelijke aantal positieve tests in één week rond de 400.000, oftewel één op iedere veertig Nederlanders.

In iets meer dan een maand tijd zijn er een miljoen nieuwe coronabesmettingen aan het licht gekomen. Daarmee is Nederland in recordtempo gestegen van 3 miljoen naar 4 miljoen geregistreerde positieve tests.

03:30 uur - Rutte en Kuipers kondigen versoepelingen aan in persconferentie
Premier Mark Rutte en coronaminister Ernst Kuipers kondigen dinsdagavond in een persconferentie versoepelingen van de coronamaatregelen aan. De culturele sector mag onder voorwaarden weer open, net als restaurants en cafés. Ook mogen evenementen onder strenge voorwaarden weer worden gehouden. Dinsdag wordt het besluit hierover pas officieel genomen, maar Rutte kondigde vorige week al aan optimistisch te zijn over de ruimte om regels los te laten.

Voor het eerst werd ook het advies van het Outbreak Management Team openbaar gemaakt. Daaruit bleek dat het OMT had geadviseerd om zaken slechts toe te laten tot 20.00 uur open te blijven, maar het kabinet lijkt te kiezen voor een sluitingstijd van 22.00 uur. Het OMT adviseert ook om publiek toe te staan bij sportwedstrijden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen