Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Kabinet komt woensdag met persconferentie

Geplaatst opdinsdag 19 januari 2021 - 6:43

In dit liveblog lees je het belangrijkste coronanieuws uit Limburg en daarbuiten.

Dit is het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 19 januari:

  • Kabinet komt woensdag met persconferentie, extra maatregelen
  • Merkel wil lockdown verlengen
  • Leraren vrezen te grote achterstanden
  • Burgemeesters buigen zich over avondklok
  • Maximaal aantal bezoekers mogelijk naar één

21:39 uur - Maximaal aantal bezoekers naar één
Het demissionaire kabinet bereidt niet alleen de invoering van een avondklok voor, maar denkt ook nog aan andere aanscherpingen van de regels in de strijd tegen corona. Dat zeggen ingewijden, meldt de NOS. Zo wordt er gesproken over het beperken van het bezoek dat iemand thuis mag ontvangen, van twee naar maximaal een persoon. Ook het aantal mensen dat aanwezig mag zijn bij een uitvaart gaat mogelijk omlaag.

Verder overweegt het kabinet om de eisen aan mensen die ons land binnenkomen uit landen met een hoog risico aan te scherpen. Behalve de verplichting van een recente, negatieve PCR-test moeten ze mogelijk ook nog een sneltest doen voordat ze het vliegtuig of veerboot in mogen. Ook ligt er een vliegverbod uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika op tafel bij het kabinet.

21:27 uur - 'Houd bij avondklok rekening met mantelzorgers'
Houd bij de invoering van een avondklok rekening met mantelzorgers. Die oproep doet seniorenorganisatie KBO-PCOB aan premier Mark Rutte. Marcel Sturkenboom, directeur van KBO-PCOB, pleit ervoor de avondklok op zijn vroegst om 21.00 uur te laten ingaan. "Vaak is dat het laatste contactmoment voor de nacht, die al zo eenzaam kan zijn." Volgens Sturkenboom geeft een latere avondklok mantelzorgers na hun gewone werk 'ademruimte om nog op tijd thuis te komen'. Voor zover bekend zou de avondklok tussen 20:00 uur 's avonds en 04:00 uur 's nachts gaan gelden.

19:20 uur - Burgemeesters in principe niet afwijzend tegenover avondklok
De voorzitters van de veiligheidsregio's die samen het Veiligheidsberaad vormen, staan in principe niet afwijzend tegenover een avondklok maar willen eerst horen wat het OMT-advies zegt. "Als het kabinet laat zien dat de avondklok ons kan helpen sneller door dit proces heen te komen, dan ben ik voor", zei burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam voorafgaand aan de vergadering van het beraad in Utrecht.

Ook zijn collega Wouter Kolff van Dordrecht wil 'geen enkele' maatregel uitsluiten'. "Maar ik wil wel eerst weten wat het effect van een avondklok is". Annemarie Penn-te Strake is voor een 'stevige aanpak'. "Wij hebben niet veel mogelijkheden meer in het mandje."

Alleen Pieter Broertjes van Hilversum is bij voorbaat tegen. Hij vindt de maatregel niet proportioneel. "Een avondklok is niet goed voor het draagvlak. Het is ook niet nodig. De gereedschapskist is nog niet leeg." Ook de handhaving is volgens hem een probleem. De politie Midden-Nederland heeft de regionale burgemeesters een brief geschreven waarin zij aangeeft het 'heel moeilijk vinden om hiervoor capaciteit vrij te krijgen'.

19:13 uur - 15 procent Limburgse bloeddonors heeft antistoffen corona
Bloeddonors uit met name Limburg en Noord-Brabant zijn bovengemiddeld drager van antistoffen tegen het coronavirus met 15 procent. Dat meldt Sanquin, de organisatie die de bloedvoorziening in Nederland regelt.

Het percentage bloeddonors dat antistoffen tegen het virus draagt, is landelijk gezien gestegen naar 13,3, meldt Sanquin. In december was dat nog 10,3 procent. Lees hier meer.

18:50 uur - Recordaantal sterfgevallen door Covid in Verenigd Koninkrijk
In het Verenigd Koninkrijk is afgelopen etmaal een recordaantal mensen overleden door het coronavirus. De voorbije 24 uur stierven 1610 mensen.

Het vorige record dateert van een kleine week geleden. Toen bezweken 1564 mensen na een coronabesmetting. Het was toen voor het eerst sinds het begin van de uitbraak dat meer dan 1500 slachtoffers op een dag overleden.

Het totale aantal coronadoden in het zwaarst getroffen Europese land is inmiddels gestegen tot boven de 91.000 en het aantal besmettingen ligt boven de 3,4 miljoen. Er kwamen in 24 uur 33.355 gevallen bij.

Het VK ligt voor op de andere Europese landen qua vaccinaties. Ruim 4,25 miljoen Britten hebben een prik gehad.

17:41 uur - Relatief de meeste coronabesmettingen in Limburg
Limburg had de afgelopen week relatief gezien de meeste coronabesmettingen van heel Nederland. Bijna 3.700 Limburgers raakten besmet met het coronavirus de afgelopen zeven dagen. Wel is er een daling zichtbaar in het aantal coronabesmettingen ten opzichte van de twee voorgaande weken. Toen werden respectievelijk 4.152 en 3.832 besmettingen gemeld. Toch is Limburg relatief gezien het zwaarst getroffen met ruim 330 positief geteste personen per 100.000 inwoners. Lees hier meer.

15:15 uur -RIVM: opmars Britse variant overschaduwt daling coronacijfers
Het aantal coronagevallen is voor de vierde week op rij gedaald. In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 38.776 meldingen van positieve tests. Dat is zo'n 21 procent minder dan in de week ervoor.

Het RIVM zegt dat dit 'gematigd positieve beeld' wordt overschaduwd door 'de opmars' van de Britse variant. Een op de tien besmet geraakte personen heeft waarschijnlijk deze mutatie onder de leden. Half februari is dit waarschijnlijk gestegen tot de helft. Dat leidt dan tot meer ziekenhuisopnames en meer sterfgevallen, verwacht het RIVM.

15:10 uur - CBR verlengt geldigheid rijbewijzen en examens om corona
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) gaat de geldigheid van rijbewijzen en uitslagen van examens verlengen. Door de lockdown kunnen veel mensen niet op tijd voldoen aan de eisen voor het verlengen van het rijbewijs, of verloopt de geldigheid van deelexamens en certificaten.

Het gaat om rijbewijzen die zijn verlopen in de periode vanaf 1 december 2020. Daarbij horen ook rijbewijzen met code 95, het verplichte bewijs voor beroepschauffeurs uit de EU en beroepschauffeurs die in de EU werken. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verwacht dat de regeling binnen enkele weken in kan gaan. In de tussentijd zullen handhavers en verzekeraars coulant omgaan met verlopen rijbewijzen, aldus het CBR.

Ook verlengt het bureau de uitslagen van het theorie-examen, het motorexamen voertuigbeheersing en de deelcertificaten voor het verkrijgen van vakbekwaamheid. De uitslagen van examens die in de periode vanaf 1 oktober tot 1 januari zouden vervallen, blijven nu geldig tot 1 oktober 2021.

Vorige week stelde het CBR 120.000 examens, toetsen en rijtesten uit vanwege de lockdown. Dat aantal kwam bovenop de 190.000 eerder geannuleerde examens en testen uit de periode van 15 december tot en met deze dinsdag.

14:56 uur - Studentenvakbond: avondklok neemt laatste beetje vrijheid weg
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is tegen de invoering van een avondklok. De organisatie maakt zich grote zorgen over het welzijn van jongeren in Nederland en noemt de invoering van een avondklok "disproportioneel" en "moeilijk handhaafbaar".

"Het water staat jongeren aan de lippen. Steeds vaker kloppen studenten bij ons aan met klachten variërend van lusteloosheid tot sombere gevoelens. Met een avondklok zou het laatste beetje vrijheid hen ook nog eens worden afgenomen", zegt LSVb-voorzitter Lyle Muns.

13:48 uur - Kabinet komt woensdag met persconferentie, extra maatregelen
Het kabinet komt nog deze week met extra maatregelen om de coronacrisis te bestrijden. Woensdag aan het begin van de middag wordt een persconferentie gehouden, laat coronaminister Hugo de Jonge weten.

13:40 uur - RIVM geeft één keer per week update over vaccinatiecijfers
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat vanaf nu één keer per week bekendmaken hoeveel mensen zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. De cijfers komen op dinsdag naar buiten. Op dinsdagen geeft het instituut steevast een update over de coronasituatie in Nederland.

Deze dinsdag publiceert het RIVM voor het eerst de actuele vaccinatiecijfers. "Op termijn zijn de data ook beschikbaar in open datasets en op het coronadashboard van de Rijksoverheid", voegt het instituut eraan toe.

13:25 uur - Alternatieve artsen nemen afstand van uitspraken arts Museumplein
Alternatieve artsen, verenigd in de beroepsgroep Artsenvereniging Voor Integrale Geneeskunde (AVIG), nemen afstand van uitspraken van een homeopathisch arts tijdens een demonstratie afgelopen zondag op het Museumplein in Amsterdam.

De man uit Limburg zei in een interview met NH Nieuws en AT5 onder andere dat er geen coronapatiënten op de intensive cares liggen en dat artsen alles verzinnen. "Ik ben verdomme arts, ik ben hier aan het vechten voor de vrijheid van ons land. Ze zijn hier in dit land mensen aan het vermoorden met vaccins", zei de man die als basisarts staat geregistreerd in het BIG-register.

12:30 uur - 'Bezorgen maaltijden moet ook mogelijk blijven bij avondklok'
Het bezorgen van maaltijden moet ook mogelijk blijven in de tijden dat er een avondklok geldt. Verder moet personeel van bijvoorbeeld pizzeria's, sushiketens, andere bezorgrestaurants en hotels van en naar het werk kunnen blijven komen in spertijd. Dat zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een reactie op de mogelijke invoering van een de avondklok.

Eet- en drinkgelegenheden zijn vanwege de coronamaatregelen al weken gesloten, maar afhalen en bezorgen mag wel. Afhalen kan bij een avondklok niet binnen de vastgestelde tijden. Bezorgen is volgens KHN een punt van aandacht. Daarbij wijst de organisatie op maatregelen in andere landen waar voor het bezorgen van eten ondanks de avondklok een uitzondering geldt.

12:00 uur - Limburgse arts kan worden vervolgd vanwege uitlatingen
Homeopathisch arts Piet van Herten uit Maasbree kan wel degelijk worden vervolgd voor zijn onjuiste uitlatingen tijdens de anti-coronademonstratie in Amsterdam, afgelopen zondag.

Ook kan hij worden aangepakt vanwege het op grote schaal verstrekken van gezondheidsverklaringen voor het niet dragen van mondkapjes, zonder medische onderbouwing. Dat zegt docent gezondheidsrecht aan de Universiteit Maastricht Rankie ten Hoopen. Lees hier meer.

Video: NH Nieuws

10:33 uur - 'Merkel wil lockdown verlengen tot 15 februari'
De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil de lockdown in haar land verlengen tot 15 februari. Ook stuurt de regering volgens een uitgelekt conceptvoorstel aan op het verplichte gebruik van extra beschermende neusmondmaskers in het openbaar vervoer en winkels.

Merkel en de leiders van deelstaten overleggen dinsdag over het coronabeleid. De bestuurders moeten beslissen of ze de lockdown in hun land willen verlengen. Die loopt nu tot eind januari. In Duitsland zijn niet-essentiële winkels en scholen gesloten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

9:46 uur - Studenten willen positieve bijdrage leveren in coronacrisis
Een op de drie studenten beoordeelt zijn leven tijdens de coronacrisis met een zware onvoldoende. Maar ondanks de grote impact van de crisis, willen ze wel helpen bij het oplossen van coronagerelateerde problemen. Dat meldt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), dat onderzoek heeft gedaan onder ruim 7500 studenten.

"Bijbaantjes, sport en sociale activiteiten vallen weg en onze handen jeuken om een positieve bijdrage te kunnen leveren in deze coronacrisis. We zien dat er bij studenten grote problemen ontstaan en willen graag zelf onderdeel zijn van de oplossing', aldus Martijn Janse, een van de initiatiefnemers van het onderzoek. Studenten zouden bijvoorbeeld in dienst van de gemeenten projecten kunnen uitvoeren om coronagerelateerde knelpunten op te lossen.

9:00 uur - Aantal nieuwe coronabesmettingen Duitsland stijgt weer
Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Duitsland dat in het laatste etmaal is vastgesteld, is weer toegenomen nadat het een aantal dagen op rij was gedaald. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldt dinsdagochtend 11.369 nieuwe besmettingen.

Zaterdag, zondag en maandag was er nog sprake van respectievelijk rond de 18.500, 14.000 en 7000 besmettingen. Aan die daling is met de nieuwe cijfers van dinsdag een einde gekomen. Duitsland passeerde vrijdag de grens van 2 miljoen besmettingsgevallen. Het coronavirus is in totaal bij 2.052.028 personen in Duitsland vastgesteld.

In het afgelopen etmaal overleden in Duitsland zeker 989 personen aan de gevolgen van Covid-19. Het totale dodental bedraagt er nu minstens 47.622 personen.

8:53 uur - Europese autoverkopen bijna een kwart lager in crisisjaar 2020
De verkoop van nieuwe personenauto's in de Europese Unie is vorig jaar door de coronacrisis met bijna een kwart gedaald. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA was er in december opnieuw sprake van een daling, zij het wat minder sterk dan in de voorgaande maanden.

De auto-industrie kreeg door de coronapandemie een grote klap. Doordat fabrieken in het voorjaar tijdelijk stillagen werden minder auto's afgeleverd en veel dealers sloten tijdelijk de deuren, waardoor de verkoopcijfers kelderden. Zo was er in mei sprake van een halvering van de autoverkopen. In september was er wel weer sprake van enig herstel, maar daarna deelden nieuwe lockdownmaatregelen in veel landen een tweede dreun uit aan de branche.

8:25 uur - Twee tennissers in Melbourne testen positief op coronavirus
Twee tennissers die tot het deelnemersveld behoren van de Australian Open hebben positief getest op het coronavirus. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten in de staat Victoria dinsdag gemeld. Daarmee komt het aantal betrokkenen bij het eerste grandslamtoernooi van dit jaar dat positief heeft getest na drie vluchten waarin ook besmette personen bleken te zitten, op zeven.

Met de drie nieuwe besmettingen - ook een niet-speler betrokken bij het toernooi testte positief - komt het totaal aantal positieve gevallen met betrekking tot het tennistoernooi dat op 8 februari moet beginnen op negen. In twee gevallen ging het om 'oude' besmettingen. Omdat er in drie vliegtuigen die ook tennissers en begeleiders naar Australië brachten mensen met Covid-19 zaten, zijn 72 tennissers uit diezelfde vluchten gedwongen twee weken op hun hotelkamer te blijven.

7:50 uur - Bonden: Hou bij hoeveel leraren in ziekenhuis belanden
Verschillende onderwijsbonden doen een dringende oproep aan het RIVM om bij te houden hoeveel onderwijsmedewerkers in het ziekenhuis belanden met corona. Dat laten de bonden weten aan RTL Nieuws. Zij stellen dat deze cijfers cruciaal zijn om onder meer te bepalen of scholen weer open kunnen.

Nu publiceert het RIVM wekelijks cijfers over hoeveel medewerkers in het onderwijs besmet zijn geraakt met corona. Hierbij wordt niet vermeld hoeveel medewerkers in het ziekenhuis belanden en hoeveel medewerkers aan het virus overlijden. Dat moet anders, vindt onder meer vakbond CNV Onderwijs, die ruim 50.000 leden vertegenwoordigt.

7:33 uur - Kwart minder nier- en levertransplantaties door coronapandemie
Door de coronapandemie zijn er vorig jaar een kwart minder nier- en levertransplantaties uitgevoerd dan in 2019, blijkt uit voorlopige cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).

In 2020 ging het om 390 nier- en levertransplantaties, vergeleken met 523 in het jaar daarvoor. Volgens de NTS komt deze daling doordat het programma met levende donoren tijdens de eerste golf van het coronavirus tijdelijk helemaal was stopgezet. Dat gebeurde om besmetting van donor en ontvanger in het ziekenhuis te voorkomen. Daarbij waren er afgelopen jaar minder niertransplantaties doordat veel niet-acute zorg was uitgesteld.

Het aantal transplantaties met organen van overleden donoren daalde vorig jaar met 4 procent tot 733. In het jaar daarvoor ging het om 770 transplantaties.

7:07 uur - Van plan je kapsel aan te pakken? Deze tips helpen je
De kappers zijn alweer even dicht en het lijkt er niet op dat ze snel weer open mogen. Ondertussen groeien onze haren gewoon door. Wat kun je zelf doen?

De kappers sloten vorig jaar ook al even de deuren. Toen Sarah Salet haar kapsalon Witlof weer mocht openen, zag ze allerlei 'coronakapsels' langskomen. Lees hier meer.

6:57 uur - Coronaproof vastelaovend: Gekke Maondaag gaat online door
Carnavalsvereniging De Wuilus in Velden komt met een alternatieve invulling van Gekke Maondaag. In eerste instantie werd de optocht vanwege het coronavirus afgeblazen, maar liefhebbers kunnen volgende week via YouTube genieten van Gekke Maondaag. Dat laat de organiserende carnavalsvereniging op Facebook weten.

Wat de carnavalisten kunnen verwachten, is nog niet bekend. Op Facebook wordt enkel over een 'toffe show' gerept. De onlineversie van Gekke Maondaag begint volgende week maandag om 13:49 uur, het tijdstip dat normaal de optocht door de straten zou trekken. Lees hier meer.

6:45 uur - Leraren vrezen te grote achterstanden
Een ruime meerderheid van de leerkrachten verwacht groeiende problemen naarmate de basisscholen langer dicht blijven, schrijft het AD op basis van onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek & Advies onder meer dan duizend basisschoolleerkrachten.

Eén op de drie merkt leraren dat het nu al lastiger wordt om alle leerlingen online bij de les te houden. 61 procent van de leerkrachten maakt zich zorgen over de gevolgen voor de leerlingen als ze pas na de voorjaarsvakantie weer naar school mogen.

De leerkrachten zijn bang dat de leerachterstanden te groot worden om nog in te halen. Ook voorzien ze problemen bij het geven van de juiste schooladviezen aan groepachters. De leraren zien bovendien mentale problemen, lichamelijke klachten en stagnatie in de sociaal-emotionele ontwikkeling.

6:40 uur - Merkel beraadt met deelstaten over strengere maatregelen
Bondskanselier Angela Merkel heeft een vervroegd beraad met de zestien deelstaatpremiers over nog strengere coronamaatregelen. Het overleg zou eigenlijk komende week zijn, maar in Berlijn is politieke paniek uitgebroken over varianten van het gevreesde coronavirus die zouden rechtvaardigden dat het sociale en economische leven nog verder wordt ingeperkt. De deelstaten zijn wat het coronabeleid betreft vaak autonoom en het is voor de bondskanselier telkens moeilijk ze allemaal op een rij te krijgen.

De liberale oppositieleider Christian Lindner heeft opgeroepen dinsdag ook een speciale parlementszitting te houden omdat de regering bezig zou zijn de grondrechten van de burger aan te tasten met alle beperkingen. Sommige media zeggen dat Merkel er een 'megalockdown' wil doordrukken.

6:27 uur - Nieuwe weekcijfers RIVM: aantal nieuwe gevallen daalt verder
Voor de vierde week op rij daalt het aantal nieuwe coronagevallen. In de afgelopen week zijn ongeveer 40.000 besmettingen vastgesteld, tegen bijna 50.000 in de week ervoor. Het exacte weekcijfer komt dinsdag van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In de week van 16 tot en met 22 december kreeg het RIVM 82.340 meldingen van positieve tests. Dat zakte naar 67.388 een week later. Rond de jaarwisseling werden 56.440 nieuwe gevallen geregistreerd. Vorige week dinsdag meldde het RIVM 49.398 vastgestelde besmettingen in de zeven dagen ervoor.

In de zes dagen na die update zijn er iets minder dan 35.000 gevallen aan het licht gekomen, wat neerkomt op gemiddeld ruim 5700 per etmaal. Het weekcijfer van dinsdag kan in dat geval uitkomen op ongeveer 40.000, een daling van ongeveer 20 procent. Of die daling de komende weken doorzet hangt af van de nieuwe en besmettelijkere Britse variant. Als die zich snel verspreidt, kan in de loop van februari het aantal positieve tests weer toenemen. In maart en april wordt de zorg dan misschien weer zwaar belast.

Het RIVM meldde vorige week verder dat 297 coronapatiënten waren opgenomen op een intensive care en dat 1503 mensen op een verpleegafdeling kwamen te liggen. Verder kwamen er 743 meldingen over overleden coronapatiënten binnen. Het reproductiegetal stond vorige week een fractie onder de 1. Het getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt onder de bevolking

6:11 uur - Burgemeesters buigen zich over avondklok
De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio buigen zich dinsdagavond in Utrecht over de vraag of in Nederland een avondklok moet gaan gelden. Het Veiligheidsberaad zou daar maandagavond al over vergaderen, maar de bijeenkomst werd een dag verschoven omdat "nog niet alle stukken beschikbaar waren die nodig zijn voor het overleg", liet een woordvoerster weten.

Het kabinet stelt een avondklok voor van 20:00 tot 04:00 uur als extra maatregel tegen de verspreiding van het coronavirus, maar de burgemeesters twijfelen nog of zo'n vrijheidsbeperking wel "effectief en passend" is. De burgemeesters vroegen vorige week maandag om extra informatie, onder andere van het Outbreak Managment Team (OMT). Ze willen "een overtuigend antwoord" op de vraag of een avondklok noodzakelijk is, aangezien het om "een heftige maatregel gaat die de vrijheid van inwoners ernstig inperkt", zoals beraadsvoorzitter Hubert Bruls het uitdrukt.

6:00 uur - Huisartsen krijgen toch in januari nog coronaprik
De huisartsen worden alsnog deze en volgende week gevaccineerd tegen het coronavirus, meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). "Omwille van de snelle opkomst van de Britse variant van het coronavirus is in overleg gekozen om alle huisartsen in de komende twee weken te vaccineren met het Moderna-vaccin", laat LHV weten.

De vereniging uitte onlangs nog felle kritiek op minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) omdat hij tot februari wilde wachten met het inenten van de huisartsen. Volgens LHV kwam dat doordat de eerste levering Moderna-vaccins voor huisartspatiënten te klein is om ook huisartsen en personeel mee in te enten. Begin deze maand werd bekendgemaakt dat ook huisartsen met prioriteit een vaccinatie zouden krijgen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen