Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Jongeren vanaf 12 jaar kunnen vaccin krijgen

Geplaatst opwoensdag 30 juni 2021 - 7:42

In dit liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag 30 juni:

17:40 uur - GGD'en verwachten geen problemen met vaccineren jongeren
De GGD'en voorzien geen problemen met het vaccineren van jongeren, zegt een woordvoerder van GGD GHOR Nederland. GGD'en verwachten de huidige planning van de overheid te halen. Volgens dit plan hebben alle jongeren van 12 tot en met 17 jaar die gevaccineerd willen worden, voor het nieuwe schooljaar een eerste prik gehad.

"We waren dit al aan het afwachten en hebben ons hier dan ook op voorbereid", zegt de zegsvrouw, doelend op het besluit van de overheid woensdag om ook jongeren te laten vaccineren. "Er is dan ook voldoende capaciteit om alle jongeren die geprikt willen worden, op tijd te prikken."

16:30 uur Testlocatie Nederweert sluit
GGD Limburg-Noord laat weten dat de dagelijkse testopnames teruglopen. "Daarom sluiten wij de testlocatie in Nederweert."

15:50 - 657 nieuwe coronabesmettingen, opnieuw geen sterfgevallen
Het RIVM heeft afgelopen etmaal 657 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat zijn er 11 minder dan vorige week woensdag. Afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 597 besmettingen per dag gemeld.Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldt woensdag geen nieuwe sterfgevallen. Het is de derde keer in vijf dagen dat er geen sterfgevallen zijn geregistreerd. Dat wil niet zeggen dat er op die dagen niemand overleed, want het duurt een tijdje voordat het overlijden van een coronapatiënt is doorgegeven.

In Amsterdam kregen afgelopen etmaal 51 mensen te horen dat ze een coronabesmetting hebben opgelopen. In Rotterdam waren dat er 42, in Den Haag 22 en in Groningen 16. In zowel Utrecht als Goes waren het er 15. In 156 gemeenten kreeg niemand een positieve testuitslag.

13:37 uur - Alle EU-landen op Ierland na klaar voor coronareisbewijs
Reizigers kunnen donderdag in op een na alle EU-landen terecht met het nieuwe coronareiscertificaat van de EU. Alleen Ierland is er nog niet klaar voor, zegt de Europese Commissie.

De lidstaten hebben afgesproken de QR-code waarmee een reiziger kan aantonen dat hij vermoedelijk niet besmettelijk is vanaf 1 juli te accepteren. Heel wat landen doen dat al enige tijd. Nederland en een handvol andere lidstaten sluiten donderdag aan, daar rekent de commissie op.

Ierland heeft wat meer tijd nodig omdat een cyberaanval voor oponthoud heeft gezorgd, zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Didier Reynders.

13:33 uur - Alle jongeren vanaf 12 jaar kunnen coronavaccin krijgen
Gezonde jongeren van 12 tot 17 jaar oud kunnen vanaf vrijdag een afspraak maken voor een coronavaccinatie. Dat heeft het kabinet besloten na een positief besluit van de Gezondheidsraad, maakte demissionair zorgminister Hugo de Jonge woensdag bekend. Ze kunnen zich melden voor een prik van BioNTech/Pfizer, dat is goedgekeurd voor het gebruik bij jongeren.

"Het was een overtuigend advies", zei De Jonge over het besluit. Het is de bedoeling dat jongeren voor het begin van het nieuwe schooljaar hun eerste prik kunnen krijgen, zei hij in een toelichting. In de eerste schoolmaand moeten ze ook een tweede prik kunnen krijgen. "Dat maakt dat jongeren goed beschermd aan het nieuwe jaar kunnen beginnen", aldus de bewindsman.

De oudste jongeren (geboortejaar 2004) kunnen vanaf vrijdag 10:00 uur een afspraak maken. Daarna wordt per dag gekeken of er een nieuw geboortejaar uitgenodigd kan worden. Tieners van 12 tot 16 moeten met hun ouders overleggen of ze geprikt willen worden, 16-plussers nemen zelf een besluit.

Kinderen van 12 jaar en ouder met een kwetsbare gezondheid of mensen met een kwetsbare gezondheid in hun omgeving, kwamen al in aanmerking voor een vaccin.

11:07 uur - Aantal coronadoden Rusland loopt nog verder op
Russische gezondheidsautoriteiten hebben woensdag opnieuw een recordaantal van 669 overlijdens binnen 24 uur gemeld door toedoen van Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dinsdag bezweken op één dag 652 Russen aan de ziekte, waarmee ook al een triest record werd gevestigd sinds de uitbraak van het virus. De hausse wordt toegeschreven aan de besmettelijke Delta-variant en de lage vaccinatiegraad in Rusland.

De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag in een tv-uitzending zijn landgenoten opgeroepen zich te laten vaccineren tegen Covid-19

10:40 uur - Werkloosheid Duitsland verder omlaag na daling coronabesmettingen
De werkloosheid in Duitsland is in juni verder gedaald. Dankzij de forse afname van de coronabesmettingen in het land konden veel lockdownmaatregelen de voorbije maanden worden versoepeld. Dat zorgde ook voor economisch herstel, waardoor er volgens het Bundesagentur für Arbeit 38.000 minder werklozen waren dan in mei. In mei was er ook al sprake van een lichte daling van de werkloosheid.

9:56 uur - GGD: veel mensen bellen voor gratis coronatest voor reizigers
Veel mensen proberen een afspraak te maken voor de gratis coronatest voor mensen die op reis gaan. Het is erg druk bij het speciale telefoonnummer daarvoor, 0800-5005. De GGD'en vragen mensen dan ook om nog niet te bellen wanneer ze deze week nog niet op vakantie gaan. "Op deze manier zorgen we ervoor dat iedereen die deze week wel met vakantie gaat, hun test kan inplannen."

De testen zijn bedoeld voor mensen die (nog) niet zijn gevaccineerd tegen het virus, of die niet in aanmerking komen voor een herstelbewijs. In de maanden juli en augustus zijn de testen kosteloos.

Het is sinds woensdagochtend mogelijk om een afspraak te maken voor de coronatest voor reizigers. Voor sommige landen hebben mensen een PCR-test nodig om binnen te komen. Dat is de meest gebruikte manier van testen. Die test kan worden afgenomen op een aantal testlocaties van de GGD. De uitslag is er binnen 26 uur en daarna kan het nog vier uur duren voor de uitkomst in de CoronaCheck-app staat. In totaal kunnen GGD'en 35.000 reizigers per dag testen.

Reizigers kunnen ook terecht bij een commerciële tester. Die afspraak kan worden gemaakt via een speciale site van de overheid, testenvoorjereis.nl.

9:00 uur - Ook weer op vakantie naar Denemarken en Zweden
Nederlanders kunnen met ingang van donderdag weer op vakantie naar onder meer Denemarken en Zweden. Het reisadvies voor deze landen gaat dan van oranje naar geel vanwege de gunstige coronacijfers, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Behalve naar die twee bestemmingen worden ook reizen naar Letland, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in België en de Griekse hoofdstad Athene niet langer afgeraden.

Vanaf 1 juli wordt het zogenoemde Digitaal Corona Certificaat ingevoerd. Het certificaat bewijst of iemand gevaccineerd is, een negatief testresultaat heeft of hersteld is van corona. Ondanks de toekomstige beschikbaarheid van certificaten, kunnen landen nog steeds extra of andere inreisregels hanteren, aldus het ministerie. Bijvoorbeeld omdat de coronasituatie een land van vertrek nog niet goed genoeg onder controle is. Op de website wijsopreis.nl kunnen reizigers nagaan wat ze moeten regelen.

8:01 uur - 'Terugval toerisme zorgt voor biljoenenklap wereldeconomie'
De wereldeconomie loopt als gevolg van de coronacrisis tot 3,4 biljoen euro mis nu het toerisme door de pandemie is ingestort. Dat komt vooral omdat het internationale reisverkeer nagenoeg is stilgevallen. Dat berekende de VN-conferentie voor handel en ontwikkeling UNCTAD.

Met name voor landen die qua inkomsten grotendeels afhankelijk zijn van het toerisme gaat het om een 'crisis met verwoestende gevolgen', oordeelde UNCTAD. De organisatie waarschuwt dat het herstel grotendeels zal afhangen van het succes van de vaccinatiecampagnes tegen het coronavirus.

Volgens het rapport wordt de regio Midden-Amerika het zwaarst getroffen. Hier zal het bruto binnenlands product (bbp) in het slechtste scenario van UNCTAD tegen het einde van het jaar met bijna 12 procent zijn gekrompen. In veel landen en regio's zijn er niet voldoende steunmaatregelen voorhanden om mensen die werkzaam zijn in de sector aan een inkomen te helpen. Daarbij is er ook niet heel veel alternatief werk voorhanden.

Voor veel mensen in ontwikkelingslanden zijn toerisme en aanverwante sectoren vaak de enige bron van inkomsten, zoals in Zuidoost-Azië vaak het geval is. Die regio wordt na Zuid-Amerika het hardst geraakt door de problemen. Door de ineenstorting van het toerisme zal het bbp hier met 8 tot 9 procent krimpen, zo is de verwachting.

Ierland krijgt van de westerse landen mogelijk de hardste klap te verwerken. Dat komt ook omdat de Ierse regering volgens UNCTAD uiterst voorzichtig is.

6:00 uur - Rode Kruis biedt coronahulp aan ongedocumenteerden en migranten
Het Rode Kruis gaat onder meer praktische informatie over coronavaccinaties, onderdak, medische zorg, juridisch advies en voedselhulp geven aan ongedocumenteerden en migranten, meldt de organisatie. Dat gebeurt in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Almere en Lelystad.

"Vanaf deze week worden kwetsbare migranten in grote delen van het land gevaccineerd. Het is belangrijk dat ze een prik kunnen halen zonder zich zorgen hoeven te maken over hun status", aldus Heleen van den Berg, hoofd Nationale Hulpverlening van het Rode Kruis.

Ongedocumenteerden en nieuwe migranten hoeven zich niet per se te registreren, maar kunnen ook anoniem een vaccin halen. Op de website Helpfulinformation.redcross.nl kunnen zij per stad praktische informatie vinden over hulp die het Rode Kruis biedt. Ook is er een WhatsApp-hulplijn die ze kunnen raadplegen, zodat ze niet 'langs talloze organisaties en loketjes hoeven', aldus de organisatie. Het Rode Kruis verschaft ook boodschappenvouchers aan hen die dat nodig hebben.

Bij ongedocumenteerden kan het gaan om mensen die een asielverzoek afgewezen hebben zien worden door de Immigratie- en Naturalisatiedienst en op straat belanden. Zij proberen vaak onder de radar te blijven voor autoriteiten.

5:01 uur - 1,8 miljard euro extra voor scholen met risico op achterstanden
Scholen die een grote achterstand hebben, krijgen komend schooljaar meer geld dan andere scholen. In totaal gaat het in het schooljaar van 2021-2022 om 1,8 miljard euro. Dat meldt demissionair minister van Onderwijs Arie Slob woensdag in het AD.

In het primair onderwijs komt komend schooljaar 700 euro per leerling beschikbaar om achterstanden als gevolg van corona weg te werken. Nu blijkt dat basisscholen met een relatief hoog risico op achterstanden bijna 200.000 euro meer te besteden krijgen, tegenover 5000 euro extra voor scholen met een relatief laag risico op achterstanden. Op middelbare scholen gaat het zelfs om zo'n 900.000 euro extra, tegenover 180.000 euro voor scholen met een laag risico.

"We weten dat sommige leerlingen als gevolg van corona meer vertraging hebben opgelopen dan andere. Bijvoorbeeld scholieren die tijdens de lockdown thuis niet geholpen konden worden met hun schoolwerk. Scholen die veel met achterstanden te maken hebben, krijgen daarom extra geld", zegt minister Slob in het AD.

Eerder dit jaar kondigde het demissionair kabinet het Nationaal Programma Onderwijs aan om achterstanden door de coronapandemie weg te werken. In totaal wordt aan dit noodprogramma 8,5 miljard euro besteed. Voor leraren op scholen in achterstandswijken is 375 miljoen euro gereserveerd.

4:15 uur - Loket voor vijfde ronde NOW-steun sluit
Ondernemers die een aanvraag willen indienen voor de vijfde ronde van loonondersteuning via de NOW-regeling hebben daar nog tot en met deze woensdag de tijd voor. Het gaat om steun voor ondernemers die hun omzet als gevolg van de coronacrisis zagen inzakken in de periode april tot en met juni dit jaar.

Kort na de opening voor de loketten op 6 mei merkte uitkeringsinstantie UWV dat het rustiger was dan in voorgaande periodes. De voorwaarden in deze periode zijn echter dezelfde. Om in aanmerking te komen moeten werkgevers minimaal 20 procent omzetverlies kunnen aantonen over een periode van drie maanden. De overheid vergoedt maximaal 85 procent van de loonkosten.

De meeste bedrijven die kort na de opening een aanvraag deden komen uit de horecasector. Ook de overige commerciële dienstverlening en de detailhandel waren goed vertegenwoordigd.

De aanvraagperiode duurt langer dan oorspronkelijk gepland was. Aanvankelijk zou het loket open zijn van 17 mei tot en met 13 juni.

3:53 uur - Vanaf woensdag afspraak maken voor gratis coronatest voor op reis
Wie op reis gaat, kan vanaf woensdag een afspraak inplannen voor een gratis coronatest. De testen zijn bedoeld voor mensen die (nog) niet zijn gevaccineerd tegen het virus, of die niet in aanmerking komen voor een herstelbewijs. In de maanden juli en augustus zijn de testen kosteloos.

Voor sommige landen is een PCR-test nodig, voor andere volstaat een sneltest. Die laatste gaat via een door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gecontracteerde commerciële testlocatie. De afspraak kan gemaakt worden via een speciale webpagina van de Rijksoverheid: testenvoorjereis.nl. De uitslag volgt binnen drie uur na de testafname. Het afnemen van een PCR-test kan ook via een commerciële testlocatie. De uitslag is er binnen 24 uur. Nog niet alle commerciële testlocaties zijn woensdag aangesloten op het afsprakenportaal of de CoronaCheck-app.

De PCR-test kan verder ook bij een aantal GGD-testlocaties worden afgenomen, de uitslag is er dan binnen 26 uur. Het kan daarna nog vier uur duren voor de uitslag in de CoronaCheck-app staat. In totaal kunnen GGD'en zo'n 35.000 testen per dag voor reizigers afnemen. Dit zodat het testen voor reisdoeleinden het in kaart brengen van de virusverspreiding niet in de weg staat. Alleen mensen die een DigiD hebben kunnen terecht bij de GGD. De afspraak kan worden gemaakt via een speciaal telefoonnummer dat vanaf woensdag beschikbaar is.

Een afspraak voor een gratis coronatest kan maximaal twee weken voor de vertrekdatum worden gepland. Mensen die eerder al via een reisorganisatie een reis boekten en direct hebben betaald voor een coronatest, kunnen dat geld via hun reisorganisatie terugkrijgen.

3:30 uur - Duitsland gaat laatste dag met 'nationale noodrem' in
De wet voor de 'nationale noodrem' in Duitsland loopt om middernacht af. Berlijn gebruikt deze omstreden maatregel sinds april om coronabeperkingen in te voeren in de gebieden met veel besmettingen, voorheen een verantwoordelijkheid van de deelstaten. Er zijn nog steeds discussies over het wel of niet in stand houden van de noodrem.

De noodrem is omstreden omdat de zestien deelstaten eerst zelf mochten beslissen welke coronamaatregelen ze hanteerden. Berlijn greep in toen het aantal besmettingen flink steeg en de deelstaten op verschillende manieren de verspreiding probeerden tegen te houden. Volgens Angela Merkel was landelijke inmenging nodig omdat de deelstaten geregeld niet streng genoeg optraden.

Merkel kondigde in mei aan dat de noodrem na 30 juni zou verdwijnen, maar dat deze ook weer zou kunnen worden ingevoerd indien dat nodig is. Op hoog politiek niveau lijkt er volgens Duitse media weinig steun meer te zijn voor de wet die de noodrem mogelijk maakt. Maar de twee organisaties van dorpen en steden vinden dat deze noodmaatregel weer gebruikt moet worden bij een flinke stijging van het aantal besmettingen. Een van de organisaties wil de wet daarom alvast verlengen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen