Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Iets meer kans op versoepeling per 28 april

Geplaatst opzondag 18 april 2021 - 9:29

In ons liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de lockdown en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste nieuws van zondag 18 april:

19:59 uur - Kabinet ziet geen reden te stoppen met fieldlabs
Het kabinet ziet geen reden om de stekker uit de in opspraak geraakte Fieldlab Evenementen te trekken. Dat is de uitkomst van kabinetsoverleg op het Catshuis, waar op verzoek van de gemeente Breda ook werd gesproken over het wel of niet door laten gaan van die evenementen, zo meldt BNR. Een gepland Fieldlab-feest in die stad met 10.000 bezoekers van radiozender 538 ligt al dagenlang onder vuur.

Meerdere Haagse bronnen bevestigen de uitkomst van het overleg tegenover BNR. Het kabinet ziet volgens hen het belang van het wetenschappelijk onderzoek achter de Fieldlab Evenementen. "We doen dit niet voor niets. We doen dit om te kijken of er deze zomer meer mogelijk is", zegt een ingewijde. Wel erkent het kabinet dat er zorgen zijn rond de openbare orde bij de grootschalige testevenementen. Daarover wordt overlegd met de gemeenten hoe daar mee om te gaan.

Of het grote feest van 538 in Breda doorgaat, daarvan zegt het kabinet dat de gemeente Breda die beslissing moet nemen.

17:50 uur - 'Kabinet iets positiever over doorgaan versoepeling op 28 april'
Het demissionaire kabinet is iets positiever over het doorgaan van versoepelingen van de coronamaatregelen op 28 april dan de afgelopen dagen het geval was. Maar of de terrassen echt opengaan of andere coronamaatregelen worden afgeschaald, is nog niet duidelijk, melden ingewijden na afloop van het Catshuisberaad zondag. De komende dagen zijn er nog overleggen, onder meer met de burgemeesters.

Het kabinet wil de komende dagen de ontwikkelingen en cijfers nog aankijken, aldus de ingewijden. Dinsdag volgt een persconferentie van premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge.

15:34 uur - RIVM registreert 8600 nieuwe coronagevallen
Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8600 nieuwe coronagevallen geregistreerd door het RIVM. Een etmaal eerder waren dat er 8301. Dat aantal is bijgesteld, aanvankelijk ging het om 8336 nieuwe positieve tests.

In de afgelopen 24 uur zijn 12 sterfgevallen door corona gemeld. Zaterdagochtend waren dat er veel meer (31) en vrijdag eveneens 12. Wanneer een coronapatiënt sterft, wordt dit soms pas een tijdje later geregistreerd. Sinds het begin van de vaccinatiecampagne nam het aantal sterfgevallen flink af, tot vorige week zo'n twintig per dag.

Bijna 1,4 miljoen Nederlanders zijn positief getest sinds het begin van de uitbraak. Van bijna 17.000 mensen staat vast dat ze aan het virus zijn overleden.

14:36 uur - Fieldlab: eventuele afgelasting 538 Oranjedag is niet aan ons
Het eventueel afgelasten van 538 Oranjedag is aan Radio 538, de landelijke overheid of de gemeente Breda. Dat zegt een woordvoerder van Fieldlab. "Het is absoluut niet onze intentie een klap aan de zorg, dan wel de horeca of winkeliers, uit te delen", aldus de zegsman. "Sterker nog, we denken dat we aan de hand van onze resultaten iets betekenen voor de samenleving als geheel en dat het gaat om op een veilige en verantwoorde manier mensen samen te kunnen brengen."

14:35 uur - Breda vraagt of kabinet nog achter 538-feest staat na onrust
De gemeente Breda heeft het kabinet gevraagd of het nog steeds achter het testevenement 538 Oranjedag staat. Dit na de ophef die is ontstaan over het Fieldlabs-testevent volgende week zaterdag met 10.000 mensen op het Chasséveld. Een petitie tegen het feest vanuit het nabijgelegen Amphia Ziekenhuis, wordt massaal ondertekend.

12:13 uur - Alle vier reizigers van proefvakantie Rhodos negatief getest
Ook de laatste reiziger van de proefvakantie op het Griekse Rhodos die mogelijk besmet was met het coronavirus, is negatief getest. Volgens reisorganisatie Sunweb heeft een Griekse arts de uitkomst van de PCR-test gemeld. Alle reizigers mogen nu weer deel uitmaken van de groep. Eerder was al bekend dat van de vier reizigers die met hun kamergenoten in quarantaine moesten, er drie negatief getest hadden.

12:30 uur - Horeca blikt tevreden terug op caféproef in Utrecht
Koninklijke Horeca Nederland is tevreden over de caféproef in vijf Utrechtse kroegen en kijkt hoopvol uit naar de resultaten van het experiment. Vijf horecazaken in de binnenstad van Utrecht waren vier dagen lang open om te onderzoeken of gasten en het personeel zich aan de coronamaatregelen konden houden.

8:30 uur - Veel steun voor voor petitie zorgmedewerkers tegen 538 Oranjedag
Rond halftien hadden meer dan 100.000 mensen de petitie ondertekend die medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda op initiatief van chirurg Rogier Crolla zijn begonnen tegen 538 Oranjedag. De zorgmedewerkers willen dat het evenement van 24 april wordt afgelast, omdat de zorg al zwaar onder druk staat. "10.000 feestvierders met 538 op het Chasséveld: een slag in het gezicht van de zorgverleners in het ziekenhuis 400 meter verderop."

08:00 uur - Vakantiehuisjes in trek door negatief reisadvies
Sinds het negatieve reisadvies voor het buitenland verlengd is tot en met 15 mei stromen de boekingen binnen bij verhuurders en vakantieparken. Hotels zijn nog iets minder in trek in de eerste week van mei. Volgens vergelijkingswebsite Parkvakanties.nl zijn vakantiehuisjes in Nederland momenteel al zo'n 8 tot 13 procent duurder dan vorig jaar. De meeste parken hanteren een dynamische prijs, nu de vraag omhoog gaat, stijgt ook de prijs nog meer.

Ook Raimonda Teisman van Visit Noord Limburg constateert een prijsstijging maar dit is volgens haar normaal: "Dat is de marktwerking, het is een kwestie van vraag en aanbod."

Video: L1

3:30 uur - Catshuisberaad in teken van eerste stap in beoogde versoepelingen
Een deel van het demissionaire kabinet overlegt zondagmiddag of het mogelijk is om eind april een begin te maken met een beoogd openingsplan, waaronder een heropening van terrassen. Tot nu toe werden beoogde versoepelingen steeds uitgesteld. Het kabinet wil de maatschappij de komende maanden in vijf stappen uit de harde lockdown halen, mits de cijfers de goede kant op gaan. Op 28 april is een eerste stap voorzien. Naast de terrassen gaat het ook om de afschaffing van de avondklok, thuisbezoek naar twee personen per dag en winkels die meer verkoopmogelijkheden zouden krijgen. Ook zouden vanaf 26 april de hogescholen en universiteiten heropenen voor in ieder geval één dag per week fysiek onderwijs.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen