Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: 'Iets meer ademruimte voor ziekenhuizen'

Geplaatst opdonderdag 29 oktober 2020 - 9:29

De coronacijfers lopen op en de ziekenhuizen krijgen het steeds drukker. In de strijd tegen het coronavirus zijn strengere maatregelen ingesteld, waardoor we nu in een gedeeltelijke lockdown zitten.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van donderdag 29 oktober:

  • Iets meer ademruimte voor ziekenhuizen
  • 1,4 miljard aan zorgbonussen aangevraagd
  • Maastrichtse e-nose kan snel en goed coronabesmetting vaststellen
  • Ouderen vrezen eenzame kerstdagen

20:40 uur - Verpleegkundigen eisen strengere coronamaatregelen
De beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden eist strengere coronamaatregelen. Ze waarschuwen het kabinet in een brief voor een zorginfarct.

18:17 uur - Boeren en tuinders vrezen voor afzet
Boeren en tuinders die aan de horeca leveren maken zich grote zorgen over de afzet van typische horecaproducten zoals fritesaardappelen en kalfsvlees. Dat laat landbouworganisatie LTO Nederland weten. De ondernemers werden al geraakt door de sluitingen in Nederland en de problemen zijn groter geworden met de lockdown in Duitsland, de grootste exportmarkt. Woensdag werd besloten dat Duitsland voor een maand deels op slot gaat. Bars en restaurants moeten tot eind november dicht.

17:30 uur - Hoe los je dat op: 'corona-werkloos' en geen vacatures?
Het aantal vacatures in Limburg is door de coronacrisis met ruim een derde afgenomen. Maar wie zonder werk komt te zitten, hoeft niet in paniek te raken. "Steek tijdelijk over naar een ander beroep of school je om. Juist nu zijn er nieuwe kansen", zegt arbeidsmarktadviseur Gerald Ahn van het UWV. Lees hier meer.

16:25 uur - Limburg landelijk koploper in ziekteverzuim
Nergens in Nederland is het ziekteverzuim onder werknemers zo hoog als in Limburg. In de eerste helft van dit jaar 4,7 procent. Terwijl het landelijk gemiddelde 4,2 procent per jaar is.

Dat zeggen arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. Die melden een lichte stijging ten opzichte van voorgaande jaren.

De eerste coronagolf heeft weinig invloed gehad op het ziekteverzuim, zeggen de arbodiensten. De afgelopen maanden waren voor veel mensen stressvol. Toch zien ArboNed en HumanCapitalCare dat niet terug in een toename van psychisch verzuim. Lees hier meer.

15:25 - Iets meer ademruimte voor ziekenhuizen
De ontwikkeling in de coronacijfers van de afgelopen twee dagen is gunstig. Dat zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Dit zijn twee dagen met minder stijging. Als deze ontwikkeling doorzet, is dat fantastisch." Donderdag werd gemeld dat er 269 nieuwe coronapatiënten zijn opgenomen in het ziekenhuis. Dat zijn 44 nieuwe opnames minder dan woensdag. Op de intensive care werden 47 nieuwe patiënten opgenomen, oftewel 10 nieuwe opnames minder dan gisteren. Ziekenhuizen hebben volgens Kuipers nu wat ademruimte gekregen.

15:05 - Vertekend beeld van aantal besmettingen in Limburg
Door een ICT-probleem heeft het RIVM woensdag niet alle positieve testuitslagen ontvangen. Deze cijfers zijn donderdag alsnog doorgegeven. Het dagcijfer geeft daarom een vertekend beeld. In werkelijkheid ligt het cijfer lager. In totaal komt het aantal besmettingen donderdag uit op 374, van wie 191 mensen in Noord-Limburg positief hebben getest op het coronavirus. In Zuid-Limburg lag het aantal besmettingen op 183.

12:15 uur - Coronasysteem GGD kon vele contactonderzoekers niet aan
Te veel bron- en contactonderzoekers die tegelijk gebruikmaakten van hetzelfde programma voor hun werk. Daardoor ontstond woensdag een storing in de computersystemen van de regionale gezondheidsdiensten, laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland donderdag weten. Door de panne kwamen de dagcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag uren later dan gebruikelijk naar buiten. Het programma is in de nacht van woensdag op donderdag geüpdatet en de problemen zijn volgens de GGD-koepel momenteel verholpen.

10:12 uur - Tefaf New York dit najaar alleen online
De European Fine Art Foundation (TEFAF) houdt haar jaarlijkse herfstkunstbeurs, normaliter in New York, deze keer online wegens het coronavirus. In maart brak de organisatie de bekende kunst- en antiekbeurs in Maastricht wegens het virus halverwege af. Voor 2021 is de beurs al naar een later tijdstip geschoven. De Tefaf Maastricht hoopt nu een van 31 mei tot en met 6 juni 2021 open te gaan.

10:08 uur - 1,48 miljard aan zorgbonussen aangevraagd, loket week langer open
Er is inmiddels voor 1,48 miljard euro bruto aan zorgbonussen aangevraagd. Dat meldde minister Tamara van Ark (Medische Zorg) woensdag in een debat in de Tweede Kamer. Zorginstellingen kunnen een week langer een zorgbonus aanvragen voor hun medewerkers, aldus Van Ark. Het loket blijft nu open tot vrijdag 6 november. De bonus van 1.000 euro netto is bedoeld als waardering voor de grote inzet van het zorgpersoneel tijdens de coronacrisis. Zo'n 7.800 zorgaanbieders hebben een bonus aangevraagd voor meer dan 788.000 medewerkers. Onder hen zijn 69.009 zzp'ers, uitzendkrachten en ingehuurd personeel zoals schoonmaker, liet de bewindsvrouw weten.

7:00 uur - Maastrichtse e-nose mogelijk geschikt voor opsporen coronabesmetting
Het RIVM bekijkt of een Maastrichts apparaat dat ziektes kan 'ruiken' - de e-nose - ook geschikt is voor het opsporen van coronabesmettingen. Het apparaat is ontwikkeld door onderzoeker en chirurg Nicole Bouvy van het MUMC+. Het is eigenlijk ontworpen om schildklierkanker te kunnen opsporen via iemands adem. Het apparaat is al jaren in ontwikkeling en staat op het punt om officieel goedgekeurd te worden voor gebruik.

6:35 uur - 'Derde Nederlanders wil in toekomst minder vaak fysiek shoppen'
Ruim een derde van de Nederlanders is van plan minder vaak fysiek te gaan shoppen en een vijfde geeft de voorkeur aan online winkelen. Dat meldt ABN AMRO op basis van een onderzoek naar de ontwikkeling van onlineverkopen onder ruim 1500 Nederlanders. Door de genomen overheidsmaatregelen en angst voor het coronavirus nam het bezoek aan winkelgebieden sinds maart sterk af en verplaatsten consumenten zich naar onlinewinkels.

6:28 uur - Ouderen vrezen eenzame kerstdagen
Ruim 40 procent van de Nederlandse ouderen verwacht dit jaar Kerstmis alleen, of hooguit met de eigen partner te vieren. Sowieso zitten veel senioren momenteel alweer weken binnen, in hun eentje, schrijft het AD op basis van een enquête van ouderenbond ANBO onder 1066 mensen. Een kleine 13 procent heeft vooralsnog het plan die dagen 'alleen met ons eigen huishouden' door te brengen. Zo'n 27 procent zal thuis mensen ontvangen of zelf op bezoek gaan bij familie of vrienden. Slechts 0,6 procent gaat 'online iets speciaals met elkaar doen'.

6:00 - 'Reguliere en coronazorg zijn niet volledig draaiende te houden'
Het is ondoenlijk om zowel de coronazorg als de reguliere zorg de komende weken volledig draaiende te houden. Dat zegt Chief Nursing Officer Bianca Buurman in het AD. Buurman is de belangrijkste adviseur van zorgminister Hugo de Jonge over verpleegkundige zorg en pleitte eerder al voor meer geld voor het opleiden en behouden van verplegend personeel. Volgens Buurman staan ziekenhuismedewerkers door het oplopende aantal besmettingen "met hun rug tegen de muur".

Lees hier het belangrijkste nieuws van woensdag 28 oktober terug.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen