Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Horst aan de Maas keurt protestactie goed

Geplaatst opvrijdag 21 januari 2022 - 6:00

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus blijft torenhoog, toch wordt de roep vanuit de samenleving om versoepelingen luider. Het kabinet geeft dinsdag 25 januari een persconferentie over mogelijke aanpassingen.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 21 januari:

18:45 uur - KHN teleurgesteld dat Rutte de horeca geen duidelijkheid geeft
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is teleurgesteld dat er voor het weekeinde geen duidelijkheid is gekomen over versoepelingen van de coronamaatregelen. Premier Mark Rutte wilde tijdens de persconferentie na de ministerraad alleen zeggen dat hij "gematigd optimistisch" is dat het kabinet dinsdag versoepelingen kan aankondigen. Daarbij wordt als eerst gekeken naar sectoren die hun deuren nog gesloten moeten houden, zoals de horeca en de cultuursector.

18:30 uur - Belgische horeca nog een uur langer open, tot middernacht
Belgische cafés en restaurants mogen nog een uur langer openblijven. Het sluitingsuur schuift volgende week op naar middernacht, hebben de verantwoordelijke Belgische ministers volgens ingewijden besloten.

België krijgt vanaf volgende week vrijdag een 'coronabarometer', hebben de ministers afgesproken. Die legt vast welke coronamaatregelen horen bij iedere stand van de coronapandemie. Dat moet de regels voorspelbaarder maken en minder ruimte bieden voor verwijten van willekeur.

17:44 uur - Geen Nederlandse coronapatiënten meer in Duitse ziekenhuizen
In Duitsland liggen geen coronapatiënten meer uit Nederland. De laatste Nederlander is hersteld en teruggekeerd, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) vrijdag. Duitsland nam de afgelopen periode patiënten over zodat ziekenhuizen hier meer ruimte hadden om voor coronapatiënten te zorgen.

De verplaatsing naar Duitsland begon in november. Sindsdien zijn in totaal 33 mensen overgebracht naar ziekenhuizen daar, de laatste vlak voor de jaarwisseling. Op het hoogtepunt in december behandelde Duitsland 22 Nederlanders.

16:36 uur - Gemeente Horst: horeca mag zaterdag tijdelijk open
De gemeente Horst aan de Maas keurt de protestactie van de ruim 30 horecazaken deze zaterdag goed. Zij willen tussen 12:00 en 16:00 uur hun deuren openen. Ze zien alleen van hun actie af als premier Mark Rutte vrijdagavond nog groen licht geeft voor opening voor horeca en cultuur vanaf 26 januari.

15:24 uur - Ruim 57.000 nieuwe coronagevallen, terwijl achterstand toeneemt
Nog nooit zijn er zo veel positieve uitslagen van coronatests geregistreerd als tussen donderdagochtend en vrijdagochtend. Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kwamen 57.549 meldingen van nieuwe gevallen binnen.

Het aantal positieve tests stijgt zo snel, dat de computersystemen het niet kunnen bijhouden. De achterstand is opgelopen tot ongeveer 30.000 positieve tests over vier dagen. Dit zijn besmettingen die in de afgelopen dagen zijn bevestigd, maar die nog niet konden worden geregistreerd. Op donderdag was de achterstand ongeveer 27.000 gevallen over drie dagen.

15:06 uur - Horeca Horst aan de Maas dreigt met opening zaterdag
Ruim dertig horecazaken in de gemeente Horst aan de Maas openen zaterdagmiddag hun deuren voor gasten. Ze zien alleen van hun actie af als premier Mark Rutte vrijdagavond nog groen licht geeft voor opening voor horeca en cultuur vanaf 26 januari. Dat heeft een woordvoerder namens de deelnemende cafés en restaurants in de gemeente vrijdagmiddag laten weten.

Lege kroeg, lege horecazaak
Foto: iStock

14:42 uur - Eerstejaars hoeft minder studiepunten te halen wegens corona
Eerstejaarsstudenten hoeven minder studiepunten te halen. De veertien universiteiten verlagen ook in het lopende studiejaar de eisen van het bindend studieadvies (bsa), zo laat hun vereniging weten. Dit heeft nog steeds te maken met de beperkingen door corona, net als vorig jaar.

Het bsa wordt dit collegejaar per opleiding verlaagd binnen een zekere "bandbreedte" (10-15 procent). Ook blijft het mogelijk om op opleidingsniveau de regels van het bsa verder aan te passen, indien noodzakelijk.

14:26 uur - KNVB: alle competities volgende maand hervatten
De KNVB wil dat alle voetbalcompetities volgende maand weer beginnen. Als het kabinet daartoe besluit, kunnen de competities in het veld- en zaalvoetbal 'zelfs nog op een normale manier worden uitgespeeld'. Volgens de voetbalbond is het dan belangrijk dat de competities uiterlijk in het weekend van 5 en 6 februari worden hervat.

Dat er weer wedstrijden gespeeld worden, is volgens de KNVB erg belangrijk voor het amateurvoetbal. "Om te blijven sporten hebben veel sporters een uitdaging, prikkel of stok achter de deur nodig. Je schrijft je niet in bij een voetbalvereniging om doelloos een bal over te schieten, je wil wedstrijden spelen."

14:05 uur - Instroom van coronapatiënten in ziekenhuizen loopt op
Het aantal coronapatiënten dat in een ziekenhuis moet worden opgenomen, neemt toe. In de afgelopen week zijn gemiddeld bijna 120 mensen per dag op een intensive care of verpleegafdeling beland. Dat gemiddelde stijgt voor de derde dag op rij en dat is de langste periode van toename sinds eind november.

In de afgelopen dag namen ziekenhuizen 117 coronapatiënten op bij een verpleegafdeling en 11 op een intensive care, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

12:38 uur - Kerkgangers missen vooral de fysieke missen
Kerkgangers hebben het afgelopen coronajaar vooral het fysiek bijwonen van kerkdiensten gemist, zo geeft bijna de helft van de 2000 ondervraagden aan in een onderzoek van Actie Kerkbalans. Een jaar eerder werd het samen zingen nog het meeste gemist onder gelovigen. Dit staat met 39 procent nu op plek twee. Het missen van mede-kerkleden (28 procent) staat op plek drie.

12:17 uur - 'Horeca moet snel open'
De horeca- en de cultuursector moeten zo snel mogelijk geopend worden, dat zei Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen. Hij vindt dat het kabinet daar vrijdagmiddag een knoop over moet doorhakken en niet moet wachten tot dinsdag. Volgens de burgemeesters valt het huidige coronabeleid niet meer uit te leggen. De horeca moet gewoon hetzelfde behandeld worden als winkels en sportscholen zei Bruls vrijdag in het radioprogramma Sven op 1.

Hubert Bruls ANP
Voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls
Foto: ANP

10:25 uur - GGD wil soepelere quarantaine: 'Mentale schade is te groot'
Net als de burgemeesters donderdag, schrijven nu ook de GGD-directeuren in een gezamenlijk statement dat ze het niet eens zijn met de huidige corona-aanpak. Ze pleiten voor een versoepeling van het quarantainebeleid omdat dit nu voor teveel mentale schade zorgt, vooral bij jongeren. “Als we de regel van quarantaine bij drie of meer besmettingen versoepelen, hoeven er minder klassen naar huis gestuurd te worden. Scholen zijn dan weer beter in staat op een normale manier onderwijs te verzorgen en jongeren krijgen weer de kans om zich gezond en veilig te ontwikkelen."

Lees hier meer.

10:05 uur - Burgemeesters horen mogelijk vrijdag wanneer horeca en cultuur open mag
Het Veiligheidsberaad komt vrijdagmiddag toch digitaal bij elkaar voor een extra vergadering over ‘de actualiteit’, zoals een woordvoerder het noemt. Donderdag ging deze vergadering niet door omdat minister van justitie er niet bij kon zijn. De 25 burgemeesters van het beraad krijgen waarschijnlijk te horen wat het Outbreak Management Team (OMT) vrijdagochtend geadviseerd heeft aan het kabinet. Dat advies is belangrijk voor een eventuele snelle opening van de horeca en cultuur.

De burgemeesters hebben maandag geëist dat ze voor het eind van de week zouden horen wanneer de horeca en de cultuurinstellingen de deuren weer mogen openen. Dertig burgemeesters hebben deze week laten weten dat het coronabeleid echt anders moet.

8:00 - Groot deel inkomsten popmuziek weggevaagd door corona
Doordat optredens werden geannuleerd vanwege corona heeft de Nederlandse popmuziek de inkomsten uit het buitenland zien opdrogen. Ook de verkoop van muziek in het buitenland bracht minder geld in het laatje.

De 'export' van Nederlandse popmuziek daalde met twee derde, hebben onderzoekers berekend in opdracht van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. Over vorig jaar zijn nog geen exacte cijfers bekend, maar volgens directeur Frank Helmink van Buma Cultuur zullen die niet goed zijn.

07:03 uur - Minder sterfgevallen dan verwacht in Limburg
Er overleden minder mensen dan verwacht in Limburg in de tweede week van januari. Landelijk is het voor het eerst in zes maanden dat het aantal sterfgevallen onder de verwachting ligt, meldt het CBS. Vorige week overleden er 245 mensen in onze provincie, dat zijn er ruim 10 minder dan verwacht. Een jaar geleden overleden in dezelfde week in Limburg 343 mensen. Dat waren net geen 100 meer dan verwacht. Lees hier meer.

6:50 - Inhaalzorg duurt langer door personeelstekort in de OK
Het kost meer tijd om operaties die door de coronacrisis zijn uitgesteld in te halen, omdat er niet genoeg mensen zijn die in een operatiekamer kunnen werken. Dat meldt NU.nl.

Het personeelstekort in de operatiezorg zit niet bij de artsen, maar bij de anesthesiemedewerkers, de operatieassistenten en de verpleegkundigen die na een operatie voor de patiënt zorgen, de recoveryverpleegkundigen. Er stromen te weinig nieuwe mensen in op de opleidingen. Ook is er nu een extra hoog ziekteverzuim.

6:45 - OMT bespreekt quarantaineregels onderwijs
Het Outbreak Management Team (OMT) komt vrijdag weer samen en bespreekt dan de quarantaineregels voor het onderwijs. Nu is de richtlijn dat een hele klas naar huis moet bij drie of meer besmettingen.

De onderwijssector hoopt dat er ruimte is voor versoepelingen van die richtlijnen. "Soms gaan nu 25 leerlingen naar huis die geen klachten hebben", aldus een woordvoerder van de VO-Raad, die het voortgezet onderwijs vertegenwoordigt.

6:40 - Priktempo van boostercampagne tegen coronavirus verder omlaag
Steeds minder mensen halen een boosterprik tegen het coronavirus. In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 766.000 oppepprikken gegeven. Dat is het laagste tempo sinds begin december, komt naar voren uit nieuwe cijfers die de overheid naar buiten heeft gebracht.

Bijna 7,9 miljoen mensen hebben tot en met woensdag een boosterprik gekregen. Zo'n 7 miljoen van hen gingen daarvoor naar een vaccinatielocatie van de GGD en naar schatting 837.000 kregen de prik bij een zorginstelling of een ziekenhuis.

6:30 - Voor het eerst in half jaar overlijden minder mensen dan normaal
Voor het eerst in ruim zes maanden zijn vorige week minder mensen overleden dan normaal is voor de tijd van het jaar. Het statistiekbureau CBS wijst naar de lockdown, de boostercampagne en de opkomst van de vermoedelijk minder dodelijke omikronvariant als mogelijke oorzaken. Maar de onderzoekers beschikken nog niet over de gegevens waarmee ze dat kunnen aantonen.

Eind 2021 was voor het eerst in maanden geen sprake meer van oversterfte. Zo heet het als meer mensen overlijden dan te verklaren valt door gebruikelijke schommelingen in de sterftecijfers. Die ontwikkeling zette door en dat resulteerde in een opvallend laag sterftecijfer vorige week. Naar schatting overleden 3250 mensen, ruim 100 minder dan verwacht.

Hier ziet u het aantal sterfgevallen in Limburg:

6:26 - Kuipers kijkt met tevredenheid terug op eerste coronadebat
Ernst Kuipers kijkt met tevredenheid terug op zijn eerste coronadebat als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. "Het was een uitstekende discussie over een heel lastig onderwerp: hoe versoepel je nou en ga je langzaam de maatschappij open doen terwijl het aantal besmettingen heel hoog is", zo liet hij na afloop weten.

Kuipers kreeg tijdens het debat vooral kritische vragen van partijen die ook bij het vorige kabinet al kritisch waren over de aanpak van het virus. Zo drong Sylvana Simons van BIJ1 erop aan dat het kabinet meer zou doen om besmettingen en daarmee sterfgevallen te voorkomen. "Het kabinet houdt rekening met 80.000 besmettingen per dag. Als ik die zin lees, dan zie ik 80.000 kansen dat we nog meer mensen verliezen en nog meer mensen opzadelen met die vakkundig onbenoemde lijdensweg van long covid."

6:00 - Parlement Oostenrijk stemt voor vaccinatieplicht vanaf 1 februari
De Tweede Kamer van het Oostenrijkse parlement heeft ingestemd met de invoering van een vaccinatieplicht voor alle inwoners vanaf 18 jaar vanaf 1 februari. De maatregel is volgens de regering bedoeld om de impact van toekomstige coronagolven aanzienlijk te verminderen en lockdowns te voorkomen. Het is de meest verregaande wetgeving in de EU tot nu toe op het gebied van de inperking van rechten van burgers op basis van het beleid tegen het coronavirus.

5:46 - Kamer: zoek breed draagvlak voor de langetermijnstrategie corona


4:23 - Franse regering versoepelt coronamaatregelen vanaf 2 februari
Frankrijk gaat geleidelijk de recent opgelegde coronabeperkingen versoepelen of zelfs afschaffen. Zo vervallen vanaf 2 februari de verplichte afstandsregels, het verbod op voorstellingen en uitvoeringen en het dragen van een mondmasker buitenshuis dat in bepaalde gebieden is opgelegd. Nachtclubs kunnen waarschijnlijk vanaf 16 februari weer open. Tevens geldt het advies om waar mogelijk vanuit huis te werken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen