Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: 'Horeca en cultuur onder voorwaarden weer open'

Geplaatst opmaandag 24 januari 2022 - 8:40

In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste en belangrijkste coronanieuws van maandag 24 januari.

19:31 uur - OMT: geen quarantaine meer voor kinderen zonder klachten
Kinderen tot en met 12 jaar hoeven niet meer in quarantaine als zij geen klachten hebben, adviseert het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet. Zij krijgen wel het advies dagelijks een zelftest te doen. Als dit niet mogelijk is, kan de GGD of een arts toch adviseren in quarantaine te gaan.

Ook hoeven niet meer hele klassen naar huis als er meer dan drie besmettingen zijn, vinden de experts. Bij een uitbraak krijgen alle leerlingen het advies zich dagelijks te testen. Dit geldt voor zowel het basis- als voortgezet onderwijs, ook als leerlingen 18 jaar of ouder zijn.

19:27 uur - Burgemeesters pleiten voor nog ruimere openingstijden
Burgemeesters in het Veiligheidsberaad zijn al heel blij als het kabinet dinsdag beslist dat de horeca en cultuursector tot 22.00 uur open mogen, maar voor een groot deel van de burgemeesters in het overleg mag de verruiming nog een stap verder gaan. "Ik hoop dat alles weer normaal open kan, maar tien uur 's avonds is al een belangrijke stap", zegt Femke Halsema van Amsterdam voorafgaand aan de bijeenkomst van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's.

19:15 uur - Werkgevers: negatief getesten na contact besmet persoon naar werk
Werknemers die in contact zijn geweest met een besmet persoon, maar negatief getest zijn op het coronavirus en geen klachten hebben, moeten gewoon naar hun werk kunnen. Dat willen werkgevers- en ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.

De regels voor quarantaine moeten volgens de organisaties "zo verruimd worden, dat mensen die nergens last van hebben zo snel mogelijk weer aan het werk kunnen voor half Nederland op de bank zit zonder klachten." Veel mensen zitten nu onnodig lang thuis door de quarantaineregels, zegt een woordvoerder.

17:25 uur - Pathé blij met vermoedelijke heropening bioscopen
Bioscoopketen Pathé is blij met de vermoedelijke heropening van de bioscopen. Wanneer de maatregelen definitief zijn, zal de keten beginnen met het programmeren van de films.

"Uiteraard zijn wij blij dat we naar alle waarschijnlijkheid snel weer open mogen, daar hebben we sinds de sluiting in december enorm naar uitgekeken en op voorbereid", laat een woordvoerder weten in een reactie. Het is voor de organisatie nu nog even wachten op de toegestane openingstijden en capaciteit. "Zodra dat bekend wordt gemaakt, programmeert ons team alle films definitief in, en laten we onze bezoekers zo snel mogelijk weten welke films wanneer draaien en start de voorverkoop."

17:06 uur - Reactie Koninklijke Horeca Nederland op vermoedelijke versoepelingen

17:03 uur - Stichting Open Nederland: overheid wil toegangstesten overnemen
De overheid wil meer controle nemen over de toegangstesten, die bijvoorbeeld worden gebruikt voor toegang tot de horeca en tot voetbalwedstrijden. Volgens de Stichting Open Nederland, de organisatie achter de testen, lopen er gesprekken over het centraliseren van de testen. Maar die gesprekken zijn volgens een woordvoerder nog niet concreet en kunnen nog maanden duren.

Pier Eringa, bestuursvoorzitter van Stichting Open Nederland, zei maandag op NPO Radio 1: "Stichting Open Nederland zal in de loop van dit jaar de taken overdragen aan het departement. Er zal een soort afdeling opgericht worden in Den Haag die verantwoordelijk wordt voor het beleid en het laten uitvoeren van testen."

16:57 uur - Opvallend veel coronapatiënten onder de 30 opgenomen
De instroom van coronapatiënten onder de 30 jaar is nog niet eerder zo hoog geweest als nu, signaleert het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het centrum, dat dagelijks rapporteert over de coronacijfers van ziekenhuizen, kan hiervoor nog geen goede verklaring geven. De stijging is zichtbaar op de verpleegafdelingen.

De besmettingscijfers onder jonge mensen waren de afgelopen weken zeer hoog. "Daar maakten we ons niet zo'n zorgen over, want deze leeftijdsgroepen lopen de laagste risico's, maar onze dataspecialisten sloegen op de hoge opnamecijfers aan", zegt een woordvoerster van het LCPS. Ze hoopt dat over enkele dagen meer duidelijk is.

15:32 - 'Horeca, cultuur en evenementen onder voorwaarden weer open'
Het kabinet wil de horeca, cultuur en een deel van de evenementen heropenen. Het plan is om de horeca en cultuur tot 22.00 uur 's avonds te openen onder voorwaarden. Geplaceerde evenementen mogen ook weer doorgaan, begrijpt het ANP uit kringen rond het Catshuisoverleg. Dinsdag wordt hierover een besluit genomen.

Voor evenementen binnen met een verplichte zitplaats gaat een limiet gelden van 1250 bezoekers, buiten mag de capaciteit maximaal met een derde van de capaciteit worden gevuld. Ook dierentuinen en andere zogenoemde doorstroomlocaties mogen waarschijnlijk weer open. Daar moet men zich aan de regels voor de niet-essentiële dienstverlening houden. Festivals en andere ongeplaceerde evenementen kunnen nog niet heropenen. De nachthoreca evenmin.

Er wordt nog gekeken of er misschien een zogenoemd inloopsysteem ingevoerd zal worden voor de cultuursector. Dat zou betekenen dat gelegenheden tot 20.00 uur mensen mogen binnenlaten, die dan om 22.00 uur weer buiten moeten staan. Zo'n systeem zou in de horeca om praktische redenen niet ingevoerd worden.

15:25 - Opnieuw zo'n 65.000 coronagevallen gemeld, achterstand daalt
Voor de tweede dag op rij zijn ongeveer 65.000 positieve uitslagen van coronatests geregistreerd. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 64.757 bevestigde besmettingen doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is iets lager dan het recordaantal van 65.351 positieve tests op zondag.

Het RIVM kampt nog steeds met een grote achterstand, maar die is wel iets kleiner geworden. In de afgelopen zeven dagen zijn zo'n 46.000 positieve tests nog niet geregistreerd. Op zondag stond de teller op zo'n 48.000 positieve tests over zes dagen.

15:23 - GGD GHOR: labs bereiken maximale capaciteit coronatesten
De laboratoria die vaststellen of geteste mensen het coronavirus onder de leden hebben, bereiken maandag hun maximale capaciteit. Die ligt op 150.000 testmonsters per dag. Dat laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten.

Het is niet mogelijk om meer mensen te testen dan nu al gebeurt. Daardoor kan het gebeuren dat mensen langer moeten wachten op hun test wanneer ze proberen een afspraak te maken.

14:23 - Iets meer Covidpatiënten in ziekenhuizen, ic-bezetting daalt weer
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag iets toegenomen. In totaal liggen er nu nog 1141 patiënten met het coronavirus onder de leden. Dat zijn er 48 meer dan zondag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensive cares nam het aantal Covidpatiënten wel verder af. Daar liggen momenteel nog 262 coronapatiënten, 13 minder dan zondag. Op de verpleegafdelingen liggen 879 coronapatiënten. Dat zijn er 61 meer dan de voorgaande dag.

11:54 uur - Frankrijk vanaf vandaag 2G-land
Frankrijk is vanaf vandaag overgestapt op een 2G-beleid. Alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd of die genezen zijn van een coronabesmetting hebben nog toegang tot onder meer cafés, toeristische plekken en sportlocaties.

Het Franse parlement stemde eerder deze maand met een grote meerderheid in met de wet waarmee ongevaccineerden vanaf 16 jaar geen toegang meer krijgen tot restaurants, culturele instellingen en sommige vormen van openbaar vervoer (zoals binnenlandse vluchten). Dat geldt ook voor reizigers uit het buitenland.

10:50 uur - 'Eerste positieve geval onder atleten en begeleiders in aanloop naar Spelen'
Minder dan twee weken voor het begin van de Olympische Spelen in Peking heeft de eerste atleet/coach positief getest op corona. Het geval kwam zondag aan het licht tijdens de voor sporters, officials en mediavertegenwoordigers verplichte test op het vliegveld van de Chinese hoofdstad.

Dat meldt de officiële website van Peking 2022. Het is niet bekendgemaakt om wie het gaat.

08:53 uur - Gommers wil aanpassing quarantaineregels voor scholieren
De quarantaineregels voor schoolgaande kinderen moeten worden aangepast, zegt ic-arts Diederik Gommers tegen BNR. De roep om versoepeling van de quarantaineregels wordt steeds groter omdat door omikron steeds meer mensen thuis zitten. Vooral schoolgaande kinderen en hun ouders merken het aangezien er veel besmettingen op basisscholen zijn.

"De bedoeling is dat zoveel mogelijk kinderen zo lang mogelijk naar school kunnen gaan, maar met de huidige regels is dat niet haalbaar", zegt Gommers.

08:45 uur - Zes nieuwe besmettingen rondom de Spelen, ruim 330.000 tests afgenomen
In China worden zes nieuwe coronabesmettingen gemeld onder mensen die betrokken zijn bij de Olympische Spelen. Tot nu toe zijn tientallen mensen daar besmet, van wie er zeker dertig in de Olympische 'bubbel' zitten.

Er zijn nog geen atleten besmet, zegt correspondent Sjoerd den Daas in Peking in het NOS Radio 1 Journaal. "Het gros van de atleten moet nog binnenkomen." Zo vertrekt de eerste vlucht van het Nederlandse sportteam woensdag.

08:30 uur - 'Machtsmisbruik en racisme bij de WHO'
Binnen de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is sprake van machtsmisbruik en racisme. Volgens medewerkers belemmeren de misstanden een effectieve aanpak van de coronacrisis, staat in een intern onderzoek, dat NRC in handen heeft.

De problemen blijven volgens het onderzoek voortduren, omdat WHO-medewerkers niet durven te klagen uit angst voor represailles. Ook zouden daders niet of te mild gestraft worden.

07:30 uur - Catshuisoverleg in aanloop naar persconferentie
De meest betrokken coronaministers en adviseurs uit het Outbreak Management Team OMT komen vanochtend bij elkaar in het Catshuis, de ambtswoning van premier Rutte. Ze bespreken welke versoepelingen kunnen worden aangekondigd op de persconferentie van morgenavond om 19.00 uur.

Zaterdag werd duidelijk dat het OMT adviseert om de horeca en de cultuursector weer open te laten gaan tot 20.00 uur. Over dat tijdstip is nog discussie. Volgens ingewijden wil het kabinet voor de cultuur- en sportsector ruimere openingstijden vaststellen. De horeca zou vooralsnog wel om 20.00 uur dicht moeten.

06:26 uur - UNICEF: wereldwijd grote onderwijsachterstanden door corona
UNICEF grijpt 24 januari, de Internationale Dag van het Onderwijs, aan om alarm te slaan over de grote leerachterstanden die door coronamaatregelen zijn ontstaan. Bijna twee jaar na de uitbraak van de pandemie worden nog altijd meer dan 635 miljoen leerlingen getroffen door volledige of gedeeltelijke schoolsluitingen, stelt de kinderrechtenorganisatie.

Het sluiten van onderwijs moet zo snel mogelijk stoppen, vindt UNICEF. En het heropenen van scholen alleen is niet genoeg: leerlingen hebben intensieve begeleiding nodig om hun onderwijsachterstanden in te halen. "Door de verstoring van het onderwijs hebben miljoenen kinderen minder geleerd dan als ze in de klas hadden gezeten", zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. "Vooral jongere en achtergestelde kinderen lijden het grootste verlies."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen