Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Hoogste aantal coronagevallen sinds half januari

Geplaatst opvrijdag 12 maart 2021 - 7:51

In dit liveblog lees je het belangrijkste nieuws over het coronavirus, lockdown en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit is het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 12 maart:

20:38 uur - Opnieuw flinke tegenvaller met levering vaccin AstraZeneca
Farmaceut AstraZeneca levert ook de komende weken fors minder coronavaccins aan Nederland dan gepland. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. Het gaat tussen nu en eind april om een nieuwe tegenvaller van 450.000 doses.

Het ministerie heeft daarnaast nieuwe informatie gekregen over het tweede kwartaal. Op basis daarvan verwacht het nu in de eerste helft van het jaar in totaal 4 miljoen vaccins van AstraZeneca te krijgen. Dat is ongeveer een kwart minder dan tot dusver werd beloofd.

Het RIVM bekijkt nog wat deze tegenvaller voor gevolgen heeft voor de planning. Het gezondheidsinstituut heeft een kleine voorraad achter de hand, die nu volledig wordt ingezet.

19:30 uur - Coronasneltest: hoe werkt het?
In Duitsland liggen ze al bij de kassa in een supermarkt en gaan ze als warme broodjes over de toonbank: de coronasneltest die je gewoon in je eigen badkamer kan doen.

Demissionair minister Hugo de Jonge verwacht dat mensen in ons land vanaf volgende maand zelf een coronasneltest kunnen afnemen.

Nu geldt hier nog een regel dat de sneltesten alleen mogen worden afgenomen onder medisch toezicht, maar De Jonge wil dat deze norm wordt aangepast. Hij wil dat de testen bij supermarkten en drogisterijen worden verkocht. Met een verkort staafje kan de gebruiker zichzelf hierdoor testen op corona, zonder naar een testlocatie toe te hoeven. Lees hier meer.

17:43 uur - Ook Wereldgezondheidsorganisatie keurt coronavaccin Janssen goed
Het Nederlandse coronavaccin van het bedrijf Janssen uit Leiden heeft nu ook de goedkeuring gekregen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties. Dat betekent dat het middel in alle landen een noodvergunning zou mogen krijgen. Daarnaast mag het vaccin worden gebruikt in ontwikkelingslanden, waar de WHO een speciaal vaccinatieprogramma heeft opgezet.

"Elk nieuw, veilig en effectief middel tegen Covid-19 is een stap dichter bij het beheersen van de pandemie", aldus de topman van de WHO, de Ethiopiër Tedros Adhanom Ghebreyesus. De Verenigde Naties hebben 500 miljoen doses van het Janssen-vaccin besteld voor het zogeheten COVAX-programma. De WHO wil helpen bij de vaccinatie van mensen in 92 ontwikkelingslanden die zelf geen geld hebben voor coronavaccins.

17:30 uur - Reproductiegetal stijgt tot net boven de 1
Het coronavirus verspreidt zich weer een klein beetje sneller door Nederland. Het zogeheten reproductiegetal is gestegen van net onder de 1 naar net boven de 1. Het staat nu op 1,01. Afgelopen dinsdag was het 0,98. Vorige week vrijdag was het nog iets hoger dan nu. Toen stond het getal op 1,04.

Bij een reproductiegetal van 1 blijft de corona-uitbraak redelijk stabiel. Elke man of vrouw die het coronavirus oploopt, besmet gemiddeld één andere persoon, die ook gemiddeld één ander aansteekt. Hoe verder het reproductiegetal boven de 1 zit, hoe meer mensen besmet raken en hoe sneller het virus zich verspreidt. Op het hoogtepunt van de eerste golf, een jaar geleden, was het reproductiegetal 2,18. Bij een getal onder de 1 kan de uitbraak langzamerhand doven.

16:15 uur - 103 studenten Hotelschool Maastricht besmet met corona
Er is een forse corona-uitbraak onder eerstejaarsstudenten die op de campus van de Hotel Management School in Maastricht verblijven. In totaal zijn 103 studenten positief getest op corona. Dat meldt de GGD Zuid Limburg naar aanleiding van berichtgeving hierover in De Limburger.

De uitbraak begon in februari toen 180 eerstejaarsstudenten hebben deelgenomen aan een introductieweek. Op dit moment hebben 103 van de 166 eerstejaarsstudenten te maken met een positieve corona-uitslag. "Dan kom je uit op 62 procent en dat is hoog", concludeert de woordvoerder. De 14 overige studenten hebben zich niet laten testen op het virus. "Of ze zijn naar huis gegaan of wilden niet. We kunnen mensen niet verplichten zich te laten testen."

Of de studenten besmet zijn geraakt tijdens een illegaal feest op de campus eind januari kan de GGD niet bevestigen. Lees hier meer

15:20 uur - Hoogste aantal coronagevallen sinds half januari
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 6068 nieuwe coronagevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het hoogste aantal meldingen in een etmaal sinds 14 januari.

Het aantal positieve tests was de afgelopen tijd stabiel rond de 4500 per dag, maar zit nu in de lift. In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM 34.775 meldingen van nieuwe gevallen. Dat komt neer op 4968 per dag, het hoogste gemiddelde sinds 26 januari.

Amsterdam telde afgelopen etmaal 331 nieuwe gevallen. In Rotterdam werden 238 besmettingen vastgesteld en in Utrecht kregen 117 inwoners te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. In Den Haag werden 112 positieve tests geregistreerd en in Tilburg 103.

15:05 uur - Bioscopen trekken zich terug uit proef met sneltesten
De brancheorganisatie voor bioscopen en filmtheaters (NVBF) trekt zich terug uit de voorgestelde proef met sneltesten. Volgens de filmdistributeur zijn sneltesten in de bioscoop praktisch en economisch onhaalbaar. Ook zouden de testen geen toegevoegde waarde hebben voor de bioscopen. Die zijn volgens de NVBF al volkomen veilig ingericht.

Vorige week werd een proef met sneltests voorgesteld door de ministeries van Cultuur en Volksgezondheid. De bioscopen wilden graag helpen om de samenleving weer eerder open te krijgen. Maar het voorstel van coronaminister Hugo de Jonge dat 'het geen onlogische gedachte is dat je een paar euro extra voor de bioscoop betaalt om de kosten van een test te dekken', is niet goed gevallen bij de achterban.

Volgens de NVBF zouden de bioscopen na 23 maart, de dag van de persconferentie van premier Mark Rutte en De Jonge, volgens dat protocol heel snel weer open moeten en kunnen.

14:59 uur - Ondernemersorganisaties positief over uitbreiding coronasteun
Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland verwelkomen de verruiming van het steunpakket van de overheid voor ondernemers. Het kabinet maakte eerder op vrijdag bekend dat diverse regelingen worden uitgebreid. De organisaties zeggen dat de eerste berichten positief klinken, maar waarschuwt ook dat de uitbreiding in de praktijk nooit alle kosten van ondernemers dekt.

Ook zegt VNO-NCW dat de uitbreiding wel 'erg laat' komt, nu ondernemers al maanden gesloten zijn, schulden hebben en moeten interen op hun eigen vermogen. Daar moeten ook oplossingen voor komen, vinden de organisaties. Winkeliersvereniging INretail laat weten dat het 'veel beter zou zijn als regelingen zoals de tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL) met terugwerkende kracht tot 100 procent worden aangevuld', aldus een woordvoerder.

Het kabinet trekt het tweede kwartaal van dit jaar in totaal 730 miljoen euro extra uit voor de uitbreiding van de steun voor ondernemers. Zo gaat de TVL-regeling omhoog van 85 procent naar 100 procent. Daar had VNO-NCW al om gevraagd. Het budget voor de TONK wordt verdubbeld.

14:52 uur - Burgemeester mag straks desnoods kantoorpand sluiten
Bij een corona-uitbraak op kantoor mag een burgemeester in het ergste geval het pand sluiten. Een wetswijziging die dat regelt, is vrijdag goedgekeurd door de ministerraad. Het kabinet benadrukt dat de bevoegdheid om zo'n pand te sluiten alleen in het uiterste geval kan worden ingezet.

Het wordt mogelijk een kantoorpand maximaal tien dagen te sluiten als er zeker drie mensen besmet zijn en het virus lijkt rond te gaan op de locatie. Volgens het kabinet werken de meeste beheerders van kantoorgebouwen overigens gewoon mee.

Als dit niet het geval is en de GGD adviseert de deuren te sluiten, kan een burgemeester ingrijpen. Dat mag overigens alleen als ingrijpende maatregelen niet genoeg zijn om het ontstaan van een infectiehaard te voorkomen en als 'de sluiting proportioneel is'. Het voorstel gaat naar de Raad van State, waarna de Tweede Kamer zich erover zal buigen.

14:46 uur - Evenveel coronapatiënten in ziekenhuizen, aantal opnames stijgt
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is stabiel. Ziekenhuizen behandelen vrijdag 1910 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er vijftien minder dan op donderdag en drie minder dan op woensdag.

Het aantal patiënten op de verpleegafdelingen daalde naar 1334. Dat zijn er 19 minder dan op donderdag en 73 minder dan op dinsdag. Op de intensive cares steeg het aantal patiënten juist een klein beetje, van 572 naar 576. Sinds het begin van de week is dat aantal redelijk stabiel, tussen de 550 en 600. In de maand ervoor schommelde het aantal coronapatiënten op de ic's juist tussen de 500 en 550.

Ziekenhuizen hebben afgelopen etmaal 250 nieuwe coronapatiënten opgenomen. In de afgelopen week kwamen er gemiddeld 223 nieuwe patiënten per dag bij. Dat is het hoogste gemiddelde sinds 30 januari.

14:32 uur - EMA: coronavaccin AstraZeneca kan allergische reactie veroorzaken
Het coronavaccin van AstraZeneca kan een allergische reactie veroorzaken. Dat moet daarom op de bijsluiter komen te staan, aldus de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam.

Dat mensen allergisch kunnen reageren op vaccins, is op zich bekend. Daarom moeten mensen het eerste kwartier na de vaccinatie ook in de gaten worden gehouden door medici, die kunnen ingrijpen wanneer iemand klachten krijgt.

Het EMA doet nog onderzoek naar meldingen dat sommige mensen na vaccinatie weinig bloedplaatjes in het bloed hadden. Dit heet trombocytopenie. Het is niet duidelijk of dit door de vaccinatie komt, maar het onderzoek moet dat duidelijk maken. Bij dit onderzoek gaat het niet alleen om het vaccin AstraZeneca, maar ook om die van Moderna en Pfizer/BioNTech.

14:21 uur - Ollongren roept gezonde mensen op alleen woensdag te stemmen
Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) roept mensen zonder medische indicatie op om woensdag te gaan stemmen. Op maandag en dinsdag zijn er ook al stembureaus open, maar dat is vooral bedoeld voor mensen die tot een risicogroep behoren. Het is dan naar verwachting minder druk, zodat er geen rijen ontstaan. "Het is aan mensen zelf om te bepalen of ze een medische indicatie hebben. Maar ze worden daarop niet gecontroleerd bij de ingang van het stemlokaal", aldus Ollongren.

Verder noemt de minister het 'heel erg vervelend' dat een aantal poststemmen van 70-plussers niet kan worden meegeteld, omdat de procedure niet goed is gevolgd. Tegelijk wijst ze erop dat het bij het overgrote deel van de briefstemmen wel goed gaat. "Het omgekeerde was veel erger geweest, namelijk geen briefstemmen, en een hele lage opkomst onder 70-plussers", zegt de minister vrijdag na kritiek van de ouderenbond ANBO.

Uit onderzoek kwam naar voren dat naar schatting bij 2 tot 3 procent van de tot nu toe ruim 400.000 uitgebrachte poststemmen bleek dat mensen niet de retourenvelop op de bus hadden gedaan, maar de blanco envelop waar geen adres opstaat. Deze stemmen worden niet meegeteld.

14:15 uur - Test van nieuwe coronatestapp week uitgesteld
Het uitstel van twee proeffestivals in Biddinghuizen betekent ook het uitstel van de test van een nieuwe coronatestapp. Die app, CoronaCheck, is gemaakt zodat mensen kunnen bewijzen dat ze onlangs zijn getest op het coronavirus en dat die test geen besmetting aan het licht bracht. Zo'n app kan helpen bij het heropenen van de samenleving.

Het ministerie van Volksgezondheid wilde de nieuwe app zaterdag testen op het dancefestival Back to Live en zondag op het Popfestival, gehouden op het Walibi-terrein in Biddinghuizen. Op beide festivals zouden ongeveer 1500 bezoekers zijn. Vanwege zware windstoten, regen en kou zijn de festivals verplaatst naar zaterdag 20 en zondag 21 maart. Dat wordt de nieuwe vuurdoop voor de app.

Volgens coronaminister Hugo de Jonge heeft het uitstel geen gevolgen voor de uitrol van de app. "We gaan het gewoon een week later doen. Zo simpel kan het zijn."

13:55 uur - Winkeliers tekenen beroep aan tegen blijvende coronamaatregelen
Winkelbranchevereniging INretail gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Den Haag. Die bepaalde in een door de winkeliers aangespannen kort geding dat de coronamaatregelen waardoor niet-essentiële winkels alleen onder voorwaarden open mogen rechtmatig zijn. "We zien kansen en mogelijkheden en vinden dat een betere belangenafweging moet worden gemaakt, want winkels kunnen veilig open", licht INretail de stap toe.

12:37 uur - Kabinet: 730 miljoen euro extra coronasteun naar ondernemers
Het kabinet breidt twee bestaande steunmaatregelen uit voor ondernemers: de tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL) gaat omhoog van 85 procent naar 100 procent. Het budget voor de TONK wordt verdubbeld. Dit is de steunmaatregel voor mensen die hun noodzakelijke rekeningen niet kunnen betalen, omdat hun inkomen door de coronacrisis is gedaald. In totaal gaat er 730 miljoen euro extra naar de nieuwe uitbreiding van het pakket in het tweede kwartaal.

Daarvan gaat 150 miljoen euro naar onderzoek en ontwikkeling in de autobranche, luchtvaart en maritieme sectoren. Dit geld komt vooral ten goede aan middelgrote en kleine maakbedrijven, denkt het kabinet.

12:12 uur - Onderzoek: meer verpleeghuismedewerkers hebben burn-outklachten
Eén op de drie verpleeghuismedewerkers die voor bewoners met corona zorgen, heeft last van burn-outklachten. Dit aantal is gedurende de coronapandemie flink toegenomen.

Eind vorig jaar bleek uit de eerste resultaten van onderzoek dat een groot aantal medewerkers in een verpleeghuis depressieve klachten (19 procent) of burn-outklachten (22 procent) heeft. De uitkomsten van het tweede meetmoment, dat plaatsvond tussen oktober en december 2020, laten zien dat de psychische klachten onder de verpleeghuismedewerkers stijgen. Een toenemend aantal van de medewerkers die voor besmette bewoners zorgen, kampt met een burn-out (31 procent) en depressieve klachten (27 procent). Bij medewerkers zonder direct contact met besmette bewoners liggen deze percentages lager (burn-out 22 procent en depressieve klachten 21 procent).

De derde ronde van het onderzoek is inmiddels begonnen en loopt tot begin april. De onderzoekers verwachten dat ze de resultaten hiervan in mei kunnen rapporteren.

11:53 uur - Bijna heel Italië in paasweekend in lockdown
De Italiaanse regering heeft bijna heel het land tijdens de paasdagen van 3 tot 5 april in een lockdown geplaatst. Zo blijven dan winkels die niet essentieel zouden zijn net als de horeca dicht. Maar vanaf maandag worden er ook in tal van regio's weer meer beperkingen opgelegd dan die nu gelden. Volgens premier Mario Draghi en de meeste regioleiders verspreidt het coronavirus zich weer gevaarlijk snel. De leiders van de regio's kunnen zelf maatregelen nemen als ze denken dat die in de hele regio of plaatselijk nodig zouden zijn, aldus het persbureau ANSA.

11:43 uur - Bulgarije schort gebruik van AstraZeneca-vaccin op
Ook Bulgarije schort het gebruik van het AstraZeneca-vaccin op. Daarmee volgt de EU-lidstaat het besluit van een aantal andere landen die het middel tijdelijk op de plank laten liggen. Dat heeft te maken met meldingen over bloedproppen bij gevaccineerden.

Bulgarije zegt het vaccin weer in gebruik te nemen als het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) met een schriftelijke verklaring komt waarin alle twijfels over de veiligheid van het middel worden weggenomen.

Denemarken maakte donderdag bekend uit voorzorg te stoppen met het toedienen van het vaccin. Enkele andere landen volgden dit voorbeeld, ondanks dat het EMA zei dat er geen aanwijzingen zijn dat het vaccin bloedproppen veroorzaakt.

AstraZeneca laat zelf ook weten dat uit de testresultaten geen verhoogd risico op trombose en longembolieën is gebleken. Het aantal gevallen was relatief juist lager dan bij de gehele bevolking verwacht mocht worden.

10:32 uur - Winkels blijven gebonden aan lockdownregels
Niet-essentiële winkels blijven voorlopig gebonden aan de lockdownmaatregelen en mogen niet weer volledig open. De rechtbank in Den Haag heeft dat bepaald in een kort geding dat winkeliersvereniging INretail had aangespannen tegen de Nederlandse staat. De branchevereniging noemt die uitspraak een enorme teleurstelling. "Wij blijven van mening dat de Staat alle belangen die spelen onvoldoende heeft af- en meegewogen toen hij besloot tot winkelsluiting over te gaan." INretail beraadt zich op eventuele vervolgstappen.

10:20 uur - Van Ark kan niks beloven over opening sportscholen
Minister Tamara van Ark, die over sport gaat, begrijpt dat de sportscholen snel weer open willen maar ze kan niet beloven wanneer dat kan. "Binnensport is op zich niet gevaarlijk. Je kunt binnen bij een sportschool of een vereniging afspraken maken. Alleen het totaal aantal mensen dat sport is zo groot dat dat op zich een risico is voor contacten. Daar zit het probleem en niet bij de sport zelf."

Ze reageerde op een brandbrief die de fitnessbranche haar vrijdagochtend overhandigde en waarin ze een snelle heropening van de sportscholen eist. Dat er nu in bepaalde sectoren weer iets meer kan, betekent volgens haar "dat we die ruimte moeten verdelen over alle sectoren heen. De afgelopen tijd is er meer ruimte gemaakt voor buitensporten. Als er straks meer ruimte komt, moeten we die ook weer verdelen. En dat gaat met kleine stapjes."

8:05 uur - CBS: uitstootdoelstelling bijna gehaald door coronacrisis
De uitstoot van broeikasgassen is vorig jaar door de coronacrisis flink gedaald. Daardoor komt die dicht bij de Urgenda-doelstelling van een vermindering van de uitstoot met een kwart ten opzichte van 1990, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Emissieregistratie van het RIVM op basis van een eerste raming. Vooral de elektriciteitssector stootte flink minder uit.

7:33 uur - Forse stijging coronabesmettingen Curaçao en Bonaire
Curaçao en Bonaire hebben de afgelopen week te maken gehad met een forse stijging van het aantal coronabesmettingen. Donderdag waren er op Curaçao 205 actieve besmettingen, tegenover 70 een week eerder. Op Bonaire waren het er donderdag 164 ten opzichte van 55 een week eerder.

Curaçao voerde als gevolg hiervan afgelopen maandag een verlenging van de avondklok in; de klok geldt nu vanaf 22:00 uur in plaats van middernacht. Bonaire scherpte een week geleden de coronamaatregelen aan, onder meer door het sluiten van niet-noodzakelijke winkels. Gezaghebber Edison Rijna zei donderdag dat, ondanks de aanhoudende stijging van het aantal coronabesmettingen, er geen nieuwe maatregelen worden genomen. Wel wordt er meer aandacht besteed aan communicatie naar de bevolking en aan geestelijke gezondheidszorg.

Opvallend is dat op Sint Maarten het aantal besmettingen al geruime tijd laag is. Deze week lag het grotendeels tussen de 15 en 20 actieve besmettingen. Op Aruba is een lichte stijging te zien van het aantal besmettingen, die zaten donderdag op 221 actieve besmettingen. De stijging op de Antilliaanse eilanden wordt vooral gelinkt aan de Britse variant die op de eilanden aanwezig is. Op de eilanden is sinds eind vorige maand een vaccinatietraject ingezet. Deze week vond de tweede levering van vaccins plaats.

7:30 uur - Aantal nieuwe coronabesmettingen Duitsland iets afgenomen
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus dat in de afgelopen 24 uur in Duitsland is vastgesteld, is iets afgenomen ten opzichte van een dag eerder. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldde vrijdagochtend 12.834 nieuwe gevallen. Donderdag meldde het RKI ruim 14.000 nieuwe besmettingen. Een dag eerder waren het er ruim 9.000.

6:59 uur - Laatste dag 70-plussers om stem op post te doen
70-plussers kunnen vrijdag hun stem voor de Tweede Kamerverkiezingen nog op de brievenbus doen. Vanwege het coronavirus mogen mensen in deze leeftijdscategorie dit keer schriftelijk hun stem uitbrengen.

stock stemmen verkiezingen rode potlood
Foto: iStock

6:51 uur - Rechter spreekt zich uit over heropenen winkels
De rechter in Den Haag komt uiterlijk vrijdagochtend om 10:00 uur met een uitspraak in het kort geding van winkeliersvereniging INretail tegen de Staat, om heropening van winkels af te dwingen. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn niet-essentiële winkels sinds half december dicht. Volgens INretail kunnen winkels wel veilig open, met inachtneming van de geldende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Het kort geding was maandag. De advocaten van INretail zeiden dat er 'ongekende schade' wordt aangericht bij winkeliers door de winkels te sluiten en dat het goed mogelijk is om veilig te heropenen. Daarbij wordt onder meer verwezen naar België, waar de winkels wel open zijn en de besmettingscijfers zijn gedaald.

Een juriste van de Nederlandse staat verklaarde dat de sluiting nog steeds nodig is om drukte in de winkelstraten en dus de kans op meer besmettingen te voorkomen. "Als de winkels weer zouden openen, gaan mensen vaker als een dagje uit winkelen, met meer drukte in de winkelstraten en meer reisbewegingen, met dus meer contactmomenten en grotere kans op besmettingen."

6:45 uur - 'Voorlopig geen in VS geproduceerde vaccins AstraZeneca naar EU'
Washington heeft de Europese Unie geïnformeerd dat ze voorlopig geen in de Verenigde Staten geproduceerde coronavaccins van farmaceut AstraZeneca moet verwachten. Dat melden bronnen binnen de EU donderdag aan persbureau Reuters. "De VS hebben gezegd dat er op dit moment geen enkel scenario is waarin ze vaccins van AstraZeneca naar de EU zullen versturen", aldus een vertegenwoordiger die betrokken is bij de gesprekken tussen de lidstaten en de VS.

Afgelopen weekend werd bekend dat de EU wil kunnen beschikken over in de VS geproduceerde vaccins van AstraZeneca. Ze zou de Amerikaanse regering willen vragen om de export van miljoenen doses goed te keuren, schreef de Britse zakenkrant Financial Times op basis van bronnen binnen de unie. Met de Amerikaanse vaccins wil de Europese Commissie zorgen dat de door AstraZeneca beloofde hoeveelheden vaccins geleverd kunnen worden. De Brits-Zweedse farmaceut kan door productieproblemen herhaaldelijk niet aan zijn eigen beloftes voldoen.

De VS gaven eerder al aan dat alle in dat land geproduceerde vaccins in eerste instantie moeten worden gebruikt voor vaccinatie van Amerikanen, maar doordat inenting met een bestelling van 300 miljoen doses van het vaccin nog niet was goedgekeurd door Amerikaanse toezichthouders, leek het Europese verzoek toch even kans te maken. Volgens de VS kan het vaccin echter niet aan andere landen verkocht worden, zolang het in eigen land nog niet is goedgekeurd. Het vaccin nu alsnog exporteren zou onder meer voor problemen met de aansprakelijkheid kunnen zorgen.

Steeds meer Europese landen schorten het gebruik van het AstraZeneca-vaccin inmiddels op vanwege de zorgen over mogelijke bijwerkingen. Het gaat onder meer om Denemarken, Noorwegen en IJsland. Italië zegt een specifieke partij AstraZeneca-vaccins niet te gebruiken. De landen reageren op meldingen over bloedstolsels bij mensen die waren ingeënt. Oostenrijk, Luxemburg en de Baltische staten legden het gebruik van het middel om die reden eerder al aan banden. Zij stopten uit voorzorg de inentingen met een partij van een miljoen vaccins van AstraZeneca na het overlijden van een gevaccineerde vrouw in Oostenrijk. Nederland gaat vooralsnog wel door met het vaccineren met het middel.

6:43 uur - Biden: Alle Amerikanen uiterlijk 1 mei toegang tot coronavaccin
Alle volwassen inwoners van de Verenigde Staten moeten uiterlijk 1 mei in aanmerking komen voor een vaccinatie tegen het coronavirus. De Amerikaanse president Joe Biden heeft in de nacht van donderdag op vrijdag alle staten daartoe opgedragen. Op dit moment wordt nog voorrang gegeven aan bepaalde risicogroepen, maar het kabinet van Biden heeft er vertrouwen in dat er in mei genoeg vaccins zijn voor alle Amerikanen. Ook kondigde de Amerikaanse president aan dat nog eens 4000 troepen worden ingezet om te helpen met vaccineren. In totaal gaat het nu om 6000 militairen.

6:31 uur - Nieuw-Zeeland heft laatste coronamaatregelen in Auckland op
De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft aangekondigd dat alle nog geldende coronamaatregelen in Auckland, de grootste stad van het land, vanaf vrijdag 12:00 uur (lokale tijd) worden opgeheven. Veel maatregelen waren sinds zondag al versoepeld, maar vanaf vrijdag geldt ook niet langer een maximaal aantal mensen voor bijeenkomsten.

6:26 uur - Groothandel zette 3 procent minder om in crisisjaar
Groothandels hebben vorig jaar 3 procent minder omzet gedraaid dan een jaar eerder. Vooral in het tweede kwartaal van het jaar, toen de coronacrisis hard toesloeg, daalden de opbrengsten van de groothandels, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In het eerste kwart van 2020, goeddeels voor de crisis toesloeg, boekten groothandels in doorsnee nog 2 procent meer omzet op jaarbasis. Dat was een kwartaal later een min van 9 procent, waarna het herstel werd ingezet. Evengoed was in de tweede jaarhelft sprake van gemiddeld 3 procent lagere opbrengsten in vergelijking met de tweede helft van 2019.

Vooral in de olie en steenkool zetten groothandels en bemiddelaars minder om. Door vraaguitval en lagere prijzen kwam de omzet in deze branche ruim 32 procent lager uit. Ook de groothandel in non-food en die in industriemachines boekten in 2020 minder opbrengsten dan een jaar eerder. Groothandelaren in landbouwproducten realiseerden juist 11 procent meer omzet in 2020. Dat kwam mede door een toename van de handel naar China. In de ICT en in de voedingsmiddelen was sprake van een bescheiden groei.

6:15 uur - 'Hopelijk lijdt prikbereidheid niet onder berichten AstraZeneca'
Hanneke Schuitemaker, hoofd vaccinontwikkeling bij de Leidse medicijnenfabrikant Janssen, hoopt dat de berichten over bloedstolsels als vermeende bijwerking van het AstraZeneca-vaccin, niet zullen leiden tot vaccinatie-angst. "Dat zou jammer zijn", zei ze in het tv-programma Jinek op RTL4.

Enkele landen waaronder Denemarken en IJsland zijn uit voorzorg tijdelijk gestopt met het AstraZeneca-vaccin, nadat er bij enkele gevaccineerden bloedpropjes waren geconstateerd. Volgens Schuitemaker zijn dat 'toevalstreffers'.

Volgens haar worden alle vaccins goed getest. "Ik denk dat voor alle vaccins en ook voor ons vaccin geldt dat er heel goed wordt gekeken naar: wat doet het, zijn die dingen die nu optreden gerelateerd aan het vaccin of waren het mensen die al verhoogd risico hadden en is het een samenloop?"

Het vaccin dat zij voor Janssen heeft ontwikkeld, kreeg donderdag groen licht van de Europese Commissie. Het goede nieuws was bij haar nog niet helemaal ingedaald, zei ze bij Jinek. Wel verwees ze naar de blijdschap die haar team voelde toen het Janssen-vaccin onlangs werd goedgekeurd in de Verenigde Staten. Daarbij voelde ze vooral 'ontroering dat je met een team zo hard kunt werken en dat gewoon alles klopt'.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen