Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Honderden miljoenen extra coronasteun

Geplaatst opdonderdag 3 december 2020 - 6:28

Het aantal coronabesmettingen blijft schommelen. Er gelden strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Vanaf dinsdag 1 december is het verplicht om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes.

In dit liveblog volg je de belangrijkste nieuwsfeiten en andere gebeurtenissen over de coronacrisis van donderdag 3 december:

  • Competitie amateurvoetbal weer op de schop
  • Amerikaanse begraafplaats Margraten weer open
  • Bel niet je huisarts voor vrijstelling mondkapje
  • D66 wil horeca ruimte bieden om te experimenteren met coronaregels

22:14 uur - 'Horeca moet duidelijk maken dat het een protestactie is'
Als horecaondernemers die de coronamaatregelen beu zijn, inderdaad uit protest op 17 januari opengaan, moet het voor iedereen duidelijk zijn dat het om een protestactie gaat.

Dat zegt advocaat Nina Rijsterborgh van Boels Zanders Advocaten in een gesprek met L1 Radio. Rijsterborgh is gespecialiseerd in bestuursrecht.

De actie zou kunnen leiden tot hoge boetes voor de ondernemers. Als ze die niet willen betalen, omdat ze vinden dat ze gebruik hebben gemaakt van hun recht om te protesteren tegen het beleid, moeten ze dat voor de rechter duidelijk kunnen bewijzen. Lees hier meer.

20:59 uur - Innovatielab Chemelot wil verder uitbreiden na coronacrisis
Het terughalen van productie van Azië richting Europa, pakt goed uit voor studenten op de Chemelot Campus in Sittard-Geleen. Dat zegt Luc Lanclus, directeur van Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL).

Lanclus deed zijn uitspraken in het L1-programma AvondGasten: Limburg na corona.

In de coronacrisis bleken veel medicijnen en medische hulpmiddelen moeilijk verkrijgbaar te zijn, omdat de productie was overgeheveld naar Azië. Die kwetsbaarheid leidde tot de conclusie dat Europese bedrijven veel meer in eigen huis moeten gaan produceren. "Dat is voor ons een geweldige kans", zo zegt Lanclus. Lees hier meer.

19:02 - Frankrijk belooft gratis coronavaccin voor iedereen
Als er een coronavaccin is, is dat gratis voor iedereen in Frankrijk. De Franse premier Castex beloofde dat, terwijl hij de plannen voor de komende inentingscampagne ontvouwde. Volgens hem is het nog maar een kwestie van weken voordat de vaccinatie kan beginnen.

De campagne verloopt in drie fases, waarbij rond 1 miljoen Fransen de spits afbijten. Het gaat daarbij om de kwetsbaarste mensen, zoals bewoners van tehuizen. De regering in Parijs reserveerde 1,5 miljard euro voor de gratis vaccinatie.

18:10 uur - Horecaondernemers protesteren maandag in Den Haag
Horecaondernemers gaan maandag protesteren in Den Haag. Ze willen meer financiële steun van de overheid voor het verlies aan omzet vanwege de coronamaatregelen.

Donderdag lekte uit dat de regeringscoalitie honderden miljoenen euro's extra wil uitrekken voor steun aan onder meer bedrijven in sectoren die het nog steeds zwaar hebben door de coronacrisis. De partijen willen dat bedrijven die 70 procent van hun omzet verliezen, een groot deel (85 procent) van hun vaste lasten vergoed krijgen.

Maar voor de Horeca Alliantie is dat onvoldoende. Die wil een financiële compensatie tot 100 procent. "De horeca verdient echte steun voor haar medewerking; volledige steun en géén doffe dreun," aldus de Horeca Alliantie.

17:31 uur - Competitie amateurvoetbal gaat door corona weer op de schop
De KNVB stopt de competitie voor amateurclubs in de Tweede en Derde Divisie en de Hoofdklasse. Dat besluit is genomen in overleg met de betrokken voetbalclubs die in meerderheid (70 procent) de beslissing steunen. In Limburg gaat het om EVV uit Echt en Groene Ster uit Heerlen (Derde Divisie) en hoofdklassers Meerssen, EHC uit Hoensbroek en Minor uit Nuth.

Mocht voetballen half januari weer kunnen, dan ligt er een speelschema klaar voor een 'halve' competitie en korte nacompetitie. Het besluit van de KNVB heeft geen gevolgen voor de amateurclubs in de andere klassen.

stock corona coronavirus voetbal mondkapje
Foto: iStock

16:22 uur - Ruim 50 scholen in november tijdelijk gesloten vanwege corona
Vorige maand zijn 25 middelbare en 28 basisscholen tijdelijk gesloten om corona. Dat laat het ministerie van Onderwijs weten. Middelbare scholen bleven gemiddeld zes dagen dicht, basisscholen vijf. Het gaat in totaal om 1,5 procent van de middelbare scholen (1653 vestigingen) en 0,4 procent van de basisscholen (ruim 6500 vestigingen). Het is voor het eerst dat het ministerie dergelijke cijfers bekendmaakt.

15:51 uur - Plan coalitie: honderden miljoenen extra coronasteun
De regeringscoalitie wil dat er honderden miljoenen euro's extra worden uitgetrokken voor steun, onder meer aan bedrijven in sectoren die het nog steeds zwaar hebben door de coronacrisis. Bedrijven die 70 procent van hun omzet verliezen, kunnen een groot deel (85 procent) van hun vaste lasten vergoed krijgen, stellen de partijen voor. Het kabinet zou hiermee aan de slag gaan, later wordt er een officieel besluit over genomen, melden Haagse ingewijden na berichtgeving door NOS.

De afbouw van de coronasteunpakketten - vanaf januari - gaat echt van tafel. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) had eerder al gezegd dat het "niet voor de hand ligt" de pakketten te versoberen, omdat het kabinet strenge maatregelen heeft genomen om de tweede golf de kop in te drukken.

15:20 uur - Amerikaanse begraafplaats Margraten weer open
De Amerikaanse militaire begraafplaats in Margraten is weer open voor bezoekers.

Donderdag zijn de poorten heropend, laat de American Battle Monuments Commission weten. Die instantie beheert in totaal 26 militaire begraafplaatsen over de hele wereld.

Begin november sloot de begraafplaats voor de tweede keer dit jaar de deuren vanwege het coronavirus. Lees hier meer.

14:44 uur - Fractie minder coronapatiënten in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is donderdag een fractie verder gedaald. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1595 coronapatiënten. Dat zijn er elf minder dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van de opgenomen patiënten met Covid-19 liggen er 458 op de intensivecareafdelingen, zeventien minder dan een dag eerder. De overige 1137 opgenomen mensen met de ziekte liggen op verpleegafdelingen, waar het aantal coronapatiënten met zes toenam.

Vanwege de aanhoudende drukte zijn het afgelopen etmaal zeventien patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in andere regio's, waarvan vier ic-patiënten.

14:26 uur - Afgelopen etmaal fors meer coronagevallen dan gemiddeld
Het aantal nieuwe coronagevallen dat aan het licht komt, blijft maar schommelen. In de afgelopen 24 uur zijn 5641 positieve coronatesten geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is meer dan op woensdag, toen ruim 4900 gevallen gemeld. Een dag eerder noteerde het RIVM iets meer dan 4000 bevestigde besmettingen.

Het aantal meldingen schommelt de laatste weken voortdurend. Veel lijn lijkt er niet meer in te zitten. Het RIVM en de GGD hebben daar geen duidelijke verklaring voor.

In de afgelopen zeven dagen zijn iets meer dan 35.000 nieuwe gevallen geregistreerd. Dat komt neer op gemiddeld zo'n 5000 per dag. Het aantal sterfgevallen aan corona steeg afgelopen etmaal met 61. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, tussen een sterfgeval en de registratie kan enige tijd verstrijken. Het RIVM meldde woensdag het overlijden van 66 coronapatiënten.

10:54 uur - 'Bel niet je huisarts voor vrijstelling mondkapje'
Huisartsen krijgen veel telefoontjes van patiënten die vragen om een briefje waarop de arts bevestigt dat ze geen mondkapje hoeven te dragen. Huisartsen kunnen daar echter niet aan meewerken, zegt een woordvoerster van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). "Er is een richtlijn die zegt dat je aan je eigen patiënten geen medische verklaringen mag meegeven. Dat zou namelijk de relatie tussen patiënt en arts onder druk kunnen zetten."

De vele telefoontjes leiden af van de patiëntenzorg, vindt de LHV. "Het geeft een hoop onrust", bevestigt de woordvoerster na berichtgeving door het AD.

Andere oplossingen hebben de voorkeur. Mensen die vanwege een aandoening vrijgesteld willen worden van de mondkapjesplicht, kunnen gewoon zelf een verklaring invullen en meenemen als ze de deur uitgaan. Die verklaring is te vinden op de website van zorgkenniscentrum Vilans en telt als bewijsmiddel.

6:58 uur - Forse toename aantal nieuwe coronabesmettingen in Duitsland
In Duitsland is het aantal coronabesmettingen dat in de laatste 24 uur is vastgesteld flink gestegen ten opzichte van een dag eerder. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, heeft donderdagochtend 22.046 nieuwe gevallen gemeld.

Daarmee zet de gebruikelijke stijgende trend in de loop van de week door. Woensdag meldde het RKI ongeveer 17.000 nieuwe gevallen, dinsdag rond de 13.500 en maandag zo'n 11.000 besmettingen. In totaal is het coronavirus in Duitsland bij 1.106.789 personen vastgesteld.

6:14 uur - D66 wil ruimte voor horeca om te experimenteren met coronaregels
Regeringspartij D66 wil dat sommige horecazaken ruimte krijgen om te experimenteren met opening onder strikte voorwaarden. "De gedachten over deze proeftuinen stammen al uit dit najaar, maar er is te weinig mee gedaan. Terwijl zelfs het RIVM en het OMT zeggen dat we ermee kunnen beginnen. Toch gebeurt dat niet. Dat frustreert me", zegt D66-fractieleider Rob Jetten tegen het AD.

Hij schat de kans klein in dat het kabinet komende dinsdag besluit dat restaurants en kroegen over twee weken hun deuren mogen openen en wil meer perspectief bieden voor horecaondernemers. "We moeten niet langer vasthouden aan de alles-of-nietsstrategie. Het kan en moet slimmer."

6:00 uur - NVVP: Duizenden mensen missen diagnose door corona
Duizenden Nederlanders lopen rond met een ziekte die als gevolg van de coronapandemie niet is ontdekt. Na de eerste coronagolf is geen inhaalslag gemaakt in het aantal diagnoses, blijkt uit nieuwe gegevens van de Nederlandse Vereniging voor Pathologie (NVVP). Jos Bart, voorzitter van de NVVP, noemt de cijfers in het AD "alarmerend".

Bart: "Dit betekent dat er in Nederland duizenden patiënten moeten zijn met een ernstige, mogelijk kwaadaardige ziekte, die nog niet ontdekt is. Voor een aanzienlijk deel van deze patiënten bestaat een goede behandeloptie, mits behandeling niet te lang wordt uitgesteld. Verder uitstel betekent dat zij pas bij een specialist komen in een ernstiger stadium van hun ziekte. Dat is ongunstig voor de prognose. Daar maken wij ons grote zorgen over.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen