Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Hoge opkomst bij vaccinatie huisartsen Echt

Geplaatst opwoensdag 12 mei 2021 - 8:27

In dit liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit is het belangrijkste nieuws van woensdag 12 mei:

21:00 uur - Hoge opkomst bij vaccinatie huisartsen Echt
Het prikken door huisartsen in het EuroDetach-theater in Echt zit er voorlopig weer op. Tijdens het eerste vaccinatiemoment in het theater van de Echter Revue was er nog sprake van een lage opkomst, maar de afgelopen dagen was de opkomst hoger dan 90 procent.

Een huisarts uit Susteren was op 29 april als eerste aan de beurt in de tot vaccinatielocatie omgedoopte theaterzaal. De opkomst was toen maar ongeveer 42 procent. Dat kwam deels omdat zo’n 40 mensen ook al een uitnodiging via de GGD had ontvangen. De Echter huisartsen organiseerden vandaag, gisteren en op 5 mei hun prikmomenten. Een woordvoerster van de huisartsengroep Echt zegt dat de opkomst tijdens die momenten gemiddeld bij alle huisartsen tussen de 90 en 98 procent lag.

Mensen die voor de tweede keer werden geprikt met AstraZeneca, kwamen nagenoeg allemaal. Het aantal mensen dat niet kwam opdagen voor de eerste prik was iets groter. “Maar ze kwamen wel bijna allemaal”, zegt de woordvoerster. “Patiënten zijn tevreden en laten een grote bereidheid tot vaccineren zien. Mede doordat ze de noodzaak ervan inzien.”

19:19 uur - Noren stoppen met AstraZeneca en wachten met coronavaccin Janssen
Noorwegen stopt definitief met het coronavaccin van het Brits-Zweedse AstraZeneca en wacht met het gebruik van het Janssen-vaccin uit Leiden (Johnson & Johnson). Premier Erna Solberg wees op het risico van bloedproblemen na een inenting. De bijwerkingen zijn weliswaar zeldzaam, maar ernstig, rechtvaardigde ze het besluit.

Janssen en AstraZeneca worden officieel geschrapt uit het vaccinatieprogramma, maar een inenting met Janssen wordt mogelijk als je dat zelf wil.

18:00 uur - Indiase coronavariant tot nu toe vier keer opgedoken in Nederland
Het RIVM heeft in Nederland tot dusver vier gevallen van de Indiase variant van het coronavirus gevonden. De variant lijkt volgens het instituut mogelijk extra besmettelijk, maar niet van invloed op de werking van de coronavaccins die nu worden gebruikt.

De eerste resultaten van het onderzoek naar de invloed van de Indiase variant op de werking van de vaccins zijn "bemoedigend", aldus viroloog Chantal Reusken van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. "Maar er is nog veel onzekerheid." Het RIVM onderzoekt wekelijks ongeveer 1500 willekeurige monsters van het virus, die worden aangeleverd door laboratoria uit heel Nederland. In totaal 18.877 monsters uit de willekeurige steekproef werden geanalyseerd. Het overgrote deel van die monsters bevatte de Britse variant.

17:30 uur - UWV: ongekende rust bij nieuw loket voor loonsteun
Uitkeringsinstantie UWV heeft na één week 12.000 aanvragen binnen voor de vijfde periode waarin ondernemers financiële steun voor hun loonkosten kunnen aanvragen. Het is daarmee de rustigste eerste week na opening van een nieuw loket voor de zogeheten Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), meldt het UWV.

In de eerste week van de vierde NOW-periode was het veel drukker. Toen kwamen in de eerste week 34.000 aanvragen voor loonsubsidies binnen.

16:45 uur - 'Kijk ook naar alternatieven bij testwet'
In Nederland wordt een wet voorbereid waarbij een negatieve coronatest of een vaccinatiebewijs als toegangsticket gaat gelden voor concerten, musea of andere evenementen.

"Als je je niet zou willen laten vaccineren, zou een testbewijs moeten volstaan", zegt Rankie ten Hoopen, docent gezondheidsrecht op de Universiteit Maastricht, bij L1 Vandaag.

"Voor de mensen die zich niet willen laten vaccinveren of die zich om medische redenen niet kunnen laten testen, moet een alternatief worden bedacht", zegt ze. Daarbij is het volgens de docent gezondheidsrecht belangrijk dat er wordt gekeken hoe het verder gaat na corona. Lees hier meer.

15:51 uur - Weekgemiddelde coronagevallen verder gedaald
Het gemiddeld aantal coronabesmettingen van de afgelopen week is woensdag verder gedaald tot het laagste peil sinds eind maart. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 6604 besmettingen per etmaal.

Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend telde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 6422 nieuwe coronagevallen. Dat zijn er wel 864 meer dan dinsdag. Maar op maandagen en dinsdagen zijn er doorgaans minder positieve gevallen dan later in de week. Dat komt doordat in de weekenden minder mensen zich laten testen op het coronavirus. Vergeleken met vorige week woensdag daalde het aantal positieve tests afgelopen etmaal met 832.

15:28 uur - 'OMT moet duidelijk aangeven dat openen scholen verantwoord is'
Het voortgezet onderwijs moet pas weer verder opengaan als het Outbreak Management Team (OMT) "heel duidelijk aangeeft dat dit verantwoord is", vindt de Algemene Onderwijsbond. "Het gaat om de gezondheid van docenten en ondersteuners in de scholen. Daar moet je geen risico’s mee nemen", aldus de AOb.

Daarbij vraagt de bond zich af of het verantwoord is om de scholen weer volledig te openen zo lang nog niet iedereen die dit wil is gevaccineerd. "Als het OMT twijfelt zeggen wij: kies voor veiligheid. Want het is een bizar jaar geweest, als het moet houdt iedereen het de laatste zes tot acht weken, van 1 juni tot de zomervakantie, ook wel vol", stelt de onderwijsorganisatie. Het kabinet wil graag dat middelbare scholen weer verder opengaan. Daarbij zou de huidige anderhalve meter afstand tussen leerlingen worden opgeheven, zodat zij allemaal weer in één klaslokaal kunnen. Op verzoek brengt het OMT, dat het kabinet adviseert in de coronacrisis, volgende week advies uit over de vraag of die verdere opening verantwoord is. Daarna wordt de beslissing genomen, uiterlijk op 25 mei. De scholen zouden dan op 1 juni weer verder open kunnen gaan.

15:21 uur - Van Dissel niet bang dat besmettingen plots weer zullen toenemen
De kans dat het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnamen binnenkort weer omhoog zal schieten is volgens Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) niet groot. Volgens hem is "met enige zekerheid te voorspellen" dat de dalende trend niet ineens weer zal ombuigen tot een toename.

De directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding herhaalde woensdag in de Tweede Kamer dat er wat hem betreft "voldoende zekerheid is dat we dalen", zodra het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten 20 procent lager ligt dan tijdens de piek van eind april. Dan kunnen de volgende versoepelingen worden doorgevoerd. Het gaat Van Dissel en het Outbreak Management Team (OMT), waarvan hij de voorzitter is, om het zevendaags gemiddelde.

Het lijkt in dit opzicht de goede kant op te gaan: uit ziekenhuiscijfers blijkt dat het gemiddelde al stevig daalt. Als dat nog even doorzet, wordt aan de voorwaarde van het OMT voldaan. Van Dissel verwacht van de versoepelingen die het kabinet volgende week wil doorvoeren "een gering effect" op verspreiding van het virus. Hij heeft "al met al vertrouwen dat stap 2 goed kan", zei hij, want de piek lijkt achter ons te liggen.

14:36 uur - Veel minder coronapatiënten in ziekenhuizen, ook minder opnames
Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is afgelopen etmaal fors gedaald. Ziekenhuizen behandelen nu 2345 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 4 april.

Ten opzichte van dinsdag daalde het aantal opgenomen coronapatiënten met 135. Dat is de grootste daling in een dag sinds 1 januari. In minder dan twee weken tijd zijn meer dan 350 ziekenhuisbedden vrijgekomen.

Vooral op verpleegafdelingen komen veel bedden vrij. Op die vleugels liggen nu 1607 coronapatiënten, 125 minder dan op dinsdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde met tien naar 738. Het is de zevende achtereenvolgende dag waarop het aantal ic-patiënten met corona daalt, en dat is sinds februari niet meer gebeurd.

Intensive care, ic, coronavirus, ziekenhuis
Foto: iStock

14:19 uur - Zonnebankenbranche kwaad over voortdurende sluiting
De branchevereniging van zonnestudio's Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ) is verbolgen over het feit dat de sector ondanks nieuwe coronaversoepelingen niet open mag. Ze wijzen erop dat het raar is dat prostituees wel weer aan de slag mogen, dat danslessen weer toegestaan worden en dat binnen sporten weer mag, maar binnen zonnen niet. Volgens de branchevereniging is dat niet uit te leggen.

Al eerder spande SVZ een kort geding aan tegen de voortdurende gedwongen sluiting, terwijl zonnestudio's in de ogen van de branchevereniging veel veiliger zijn dan sommige contactberoepen. Juist die indeling van de branche als niet-contactberoep lijkt de zonnebanken nu in de weg te zitten. Ook andere zogeheten publieke plaatsen als musea moeten de deuren gesloten houden.

13:42 uur - Openluchttheater Valkenburg blijft dicht
Het openluchttheater in Valkenburg gaat sowieso niet open volgende week woensdag.

Dat zegt directeur Jos Frusch, naar aanleiding van de aangekondigde versoepelingen.

Als de coronacijfers het toelaten mogen de openluchttheaters in Nederland weer mensen ontvangen vanaf volgende week woensdag, onder voorwaarden. Frusch: "We zouden maximaal dertig mensen mogen binnenlaten, maar daar kunnen we het echt niet van doen. Als mensen anderhalve meter afstand houden hebben we plek voor 200 mensen. Met kuchschermen zelfs voor 400. Maar dertig is echt te weinig om iets te kunnen organiseren." Lees hier meer.

11:09 uur - Huisartsen krijgen vergoeding voor extra werk rond vaccinaties
Huisartsen krijgen een aanvullende vergoeding voor het extra werk dat ze hebben gekregen door de coronavaccinaties en de pauze met het vaccin van AstraZeneca. Ze moesten door de onderbreking bijvoorbeeld patiënten afbellen en later, toen het vaccineren werd hervat, opnieuw uitnodigen. Ook voor het selecteren en uitnodigen van patiënten uit bepaalde medische risicogroepen, die met voorrang worden geprikt door de GGD of door teams die mensen thuis vaccineren, krijgen de huisartsen een extra bedrag.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft nieuwe afspraken over vergoedingen gemaakt met het ministerie van Volksgezondheid. Dat was volgens de vereniging nodig 'omdat de werkzaamheden van huisartsen voor de Covid-vaccinaties veel meer behelzen dan we vooraf wisten'.

In totaal bedraagt de aanvullende vergoeding voor de huisartsenpraktijken 2 euro per ingeschreven patiënt. Voor de vaccinatie van patiënten die zelf langs kunnen komen, krijgen huisartsen 21 euro per toegediend vaccin. Dat bedrag blijft hetzelfde. Voor de thuisvaccinatie van niet-mobiele ouderen geldt een veel hoger tarief, van ruim 90 euro. "Dit traject is erg arbeidsintensief, door de specifieke voorbereidingen en uitvoeringseisen die dit met zich meebrengt", legt de LHV uit.

11:04 uur - 'Gevaccineerde reiziger niet meer in quarantaine in Duitsland'
Reizigers die volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, hoeven op termijn vermoedelijk niet meer in quarantaine als ze naar Duitsland gaan. De Duitse regering wil de quarantaineregels voor ingeënte mensen verregaand versoepelen, meldt een ingewijde.

Gevaccineerde Nederlanders gaan mogelijk niet profiteren van het nieuwe beleid. Dat heeft volgens de bron namelijk geen betrekking op mensen uit bepaalde risicogebieden. De Duitse autoriteiten beschouwen Nederland als een zogeheten hoogincidentiegebied. Daardoor gelden strenge regels voor Nederlanders die naar het buurland gaan.

De Duitse autoriteiten hebben nog niet bevestigd dat het quarantainebeleid wordt versoepeld. De bron zegt tegen persbureau Reuters dat het plan al wel is goedgekeurd door het kabinet. De quarantaineplicht zou ook komen te vervallen voor mensen met een negatieve coronatestuitslag of personen die zijn hersteld na een coronabesmetting.

10:14 uur - Inspectie SZW telt duizenden coronagerelateerde klachten
Bij de Inspectie SZW zijn vorig jaar duizenden klachten vanaf de werkvloeren binnengekomen die gerelateerd waren aan corona. Van de in totaal circa 15.300 klachten hadden er 7700 te maken met het niet naleven van de coronamaatregelen, zo staat in het jaarverslag. Het aantal meldingen was tweemaal zo groot als een jaar eerder, toen nog geen sprake was van corona.

Volgens de Inspectie SZW gaat het bij de klachten om praktische zaken zoals het moeten werken met een collega die flink verkouden is, maar zich niet durft ziek te melden. Ook kwamen meldingen binnen van mensen die vonden dat ze te dicht bij elkaar in de kantine zaten, zonder dat de leiding van het bedrijf ingreep.

In 2200 gevallen greep de Inspectie SZW in om de werkomstandigheden coronaproof te maken en het risico op besmetting te beperken. "Al eerder zagen we een stapeling van risico's op ongezond, onveilig en oneerlijk werk bij werknemers met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. Corona heeft deze problemen uitvergroot", meldt inspecteur-generaal Marc Kuipers op. "Vooral bij werkenden die laagbetaald werk verrichten, op flexibele basis. Zij worden nu extra getroffen door de gevolgen van corona."

De problemen bij de groep arbeidsmigranten noemt de Inspectie SZW extra opvallend. Een vijfde van de meldingen over besmettingsrisico's op de werkvloer betrof deze groep die onder andere veel werkzaam zijn in de vleesverwerkende industrie, de pakketbezorging en de land- en tuinbouw.

Bij circa 90 procent van de ingrepen, waar is nagegaan of de werkgever de problemen heeft opgelost, was dat het geval. Ernstigere overtredingen hebben volgens de Inspectie SZW bij een klein deel van de coronameldingen geleid tot een tijdelijke stillegging van werkzaamheden of een boete.

Het overgrote deel van de arbeidsmigranten is afhankelijk van een uitzendbureau. Dat geldt dan niet alleen voor het werk, maar ook voor wonen en woon-werkverkeer. Veel van de arbeidsmigranten heeft een uitzendcontract, dat per dag opzegbaar is. De Inspectie SZW deed afgelopen jaar extra zijn best op het tegengaan van coronabrandhaarden én onderbetaling.

9:58 uur - 'Zorgbonus is pure minachting voor verpleegkundigen'
De bonus van 200 tot 240 euro voor zorgpersoneel van het demissionaire kabinet is 'pure minachting van verpleegkundigen en verzorgenden', reageert Michel van Erp van de medische vakbond NU'91. "Hoe kan het kabinet nu nog ooit spreken over waardering voor deze beroepsgroep, als je eerst 500 euro in het vooruitzicht stelt en dat nu opeens meer dan halveert", vraagt de vakbondsman zich af.

Van Erp vraagt zich ook af hoe het kabinet nog ooit geloofwaardig kan zijn voor zorgmedewerkers. "Er wordt een gigantisch groot beroep op deze mensen gedaan. Tot op de dag van vandaag is het hartstikke druk in de ziekenhuizen, mensen werken veel meer dan ze zouden moeten werken. Dat doen ze ook allemaal, ze houden de zorg draaiend in Nederland. Mensen zijn teleurgesteld en boos over dit fooitje dat ze nu krijgen", aldus Van Erp.

Het kabinet maakte woensdag de bonus bekend voor alle medewerkers in de zorg. Vorige maand kwam het kabinet met twee opties voor de bonus. Of net als vorig jaar een bonus voor alle medewerkers of een bonus alleen voor zorgmedewerkers die veel werken met corona. Zij zouden dan een bonus van netto 500 euro krijgen.

9:33 uur - TUI verwacht opleving zomertoerisme
Reisorganisatie TUI rekent op een opleving van het toerisme deze zomer. Het van huis uit Duitse concern put moed uit de hervatting van de vliegreizen in het Verenigd Koninkrijk, wat ook in het aantal boekingen te merken is. Verder boeken ook landen binnen de Europese Unie voortgang met het weer openen van de grenzen, aldus TUI.

9:02 uur - 1 op 100 besmette personen was volledig gevaccineerd
Mensen die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus raken amper nog besmet, maar uit cijfers die het Outbreak Management Team (OMT) vermeldt in zijn laatste advies, blijkt nog eens dat vaccinatie geen volledig garantie geeft. Van alle mensen die in april positief testten, was 1 procent volledig gevaccineerd, meldt het OMT. Nog eens 2 procent had een eerste dosis vaccin gekregen, maar liep het virus toch nog op. Van 7 procent van de besmette personen was de vaccinatiestatus onbekend.

In hoeverre coronavaccins besmettingen voorkomen, verschilt per vaccin. Uit klinische onderzoeken bleek bijvoorbeeld dat het vaccin van Pfizer/BioNTech het risico met 95 procent verlaagt. Bij Janssen is dat 66 procent. Het risico om ernstig ziek te worden vermindert na een prik van dit in Nederland ontwikkelde vaccin met 85 procent.

9:00 uur - 'Uitval overbelast personeel bedreiging voor de ziekenhuiszorg'
De hoge uitval van overbelast ziekenhuispersoneel vormt "een bedreiging voor de kwaliteit en continuïteit van zorg", waarschuwt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) nog eens in een brief aan minister Tamara van Ark (Medische Zorg). Aandacht voor de "duurzame inzetbaarheid" van zorgverleners is van groot belang, schrijft de inspectie. Die vindt de laatste ontwikkelingen wel "voorzichtig hoopvol" stemmen.

De toezichthouder merkt op dat onder artsen en verpleegkundigen "een breed gedeeld gevoel van falen" ontstaat, omdat niet alle patiënten meer de zorg krijgen die zij verdienen. Het is daarom "van belang dat er voldoende nazorg en steun is voor zorgverleners, vooral wanneer zij betrokken zijn bij een incident in de patiëntenzorg of geconfronteerd worden met agressie van patiënten en hun naasten".

8:13 uur - Bijna 4 miljoen kijkers volgen coronapersconferentie
Ruim 3,9 miljoen Nederlanders keken dinsdagavond naar de coronapersconferentie van demissionair premier Mark Rutte en demissionair zorgminister Hugo de Jonge. Dat meldt Stichting KijkOnderzoek. De persconferentie werd uitgezonden op NPO 1 (2,48 miljoen kijkers), RTL 4 (1,01 miljoen kijkers) en SBS6 (431.000 kijkers).

De persconferentie, waarin mogelijke versoepelingen werden aangekondigd met ingang van volgende week, trok minder kijkers dan de laatste op 21 april. Toen keken er ruim 4,7 miljoen Nederlanders. De coronapersconferentie van eind april 2020 trok destijds vooralsnog de meeste kijkers. Maar liefst 7,8 miljoen Nederlanders schakelden toen in.

De persconferentie op NPO 1 was dinsdag met 2,48 miljoen kijkers het best bekeken programma. Hierna volgen het NOS Journaal om 20.00 uur en de Vooravond op NPO 1, die met respectievelijk 2,28 miljoen kijkers en 1,53 miljoen kijkers het tweede en derde best bekeken programma waren.

7:50 uur - OMT: versoepelen is makkelijk, maar terugdraaien haast onmogelijk
Het versoepelen van coronamaatregelen is eenvoudig, maar het terugdraaien van versoepelingen als de situatie toch tegenvalt zal 'welhaast onmogelijk' zijn, waarschuwt het Outbreak Management Team (OMT). In het laatste advies aan het kabinet roepen de deskundigen het kabinet op tot terughoudendheid. Ze wijzen erop dat het aantal besmettelijke personen 'nog altijd hoog is'.

In de ziekenhuizen is de piek in opnames waarschijnlijk wel achter de rug, maar 'van een evidente daling in bedbezetting is nog geen sprake', aldus het OMT. De afname die de deskundigen willen zien, is nog niet gerealiseerd. Ze adviseren de volgende stap in versoepelingen pas door te zetten als het zevendaags gemiddelde in het aantal opnames met 20 procent is afgenomen. Volgens de rekenmethode van het OMT is dat nog niet het geval. Het gaat in dit opzicht wel de goede kant op: uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bleek dinsdag dat het aantal opnames vorige week 22 procent lager lag dan de week daarvoor.

Het kabinet volgt het OMT op dit punt. Als het aantal opnames volgende week niet zo'n 20 procent lager ligt dan tijdens de piek van eind april, dan drukt het 'op de pauzeknop', zo werd dinsdagavond duidelijk. Als het aantal besmettingen blijft dalen en de vaccinaties volgens schema blijven verlopen, heeft de tweede stap van versoepelingen 'slechts een iets langzamere daling van de epidemie tot gevolg', stellen de gezondheidsexperts vast. Het kan echter ook tegenvallen. Als niet aan de 'optimistische voorwaarden' wordt voldaan, gaat de daling aanmerkelijk langzamer en kan de druk op ziekenhuizen en intensive cares nog wekenlang hoog blijven, waarschuwen ze. Sterker nog: "Het te snel versoepelen kan ook het perspectief op een zomerperiode met minder maatregelen teniet doen."

Ziekenhuisopnames zijn niet het enige probleem. Het OMT herinnert eraan dat ook jongeren die het virus oplopen en niet in het ziekenhuis terechtkomen, daar langdurige klachten aan over kunnen houden.

7:05 uur - Stijging aantal klachten over geluidsoverlast in coronatijd
Het aantal klachten over geluidsoverlast is flink gestegen sinds de start van de coronapandemie. Het aantal meldingen in Limburg lag tussen maart 2020 en februari 2021 bijna 40 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Bekijk hier hoe het in jouw gemeente zit.

kabaal herrie
Foto: iStock

7:02 uur - Vaccinatieprogramma voor zeevarenden begint half juni
Medio juni start een vaccinatieprogramma voor zeevarenden. Daarvoor komen alle zeevarenden in aanmerking die werken op zeeschepen onder Nederlandse vlag of in Nederlands beheer. Door de prikken kunnen mensen hun werk aan boord van zeeschepen wereldwijd veilig voortzetten, stelt de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KNVR). Die voert het beheer over het programma.

Onder regie van het RIVM is de afgelopen maanden onderzocht in hoeverre zeevarenden gebruik kunnen maken van de reguliere nationale vaccinatiestrategie. Daaruit bleek dat zeevarenden een aparte aanpak vergen, onder meer vanwege hun werk over alle grenzen heen. Al sinds januari 2020 staan zeevarenden wereldwijd voor flinke uitdagingen om hun werk te doen, schetst de KNVR. Ze konden vaak maandenlang niet worden afgelost. En van internationale reisbeperkingen die van land tot land verschillen zijn ze nog steeds continu de dupe. Dat zeevarenden nu kunnen worden gevaccineerd, ongeacht hun nationaliteit, stelt rederijen onder meer in staat om te voldoen aan hun zorgplicht, stellen de reders.

coronavirus, vaccinatie, vaccin, huisarts, arts, ziekenhuis (stock)
Foto: iStock

7:00 uur - Giro555 open voor coronabestrijding in arme landen
De samenwerkende hulporganisaties openen woensdag Giro555 voor een nationale actie om corona te bestrijden in arme en kwetsbare landen. Aftrap is de vaccinatie-locatie bij De Jaarbeurs in Utrecht. Dat heeft het Rode Kruis laten weten. "Of je nou in Afrika, Europa of Azië woont: het is pas veilig wanneer iedereen gevaccineerd is", zegt Suzanne Laszlo, actievoorzitter van Giro555.

"De ramp in India laat de verwoestende gevolgen van corona zien, en maakt schokkend duidelijk dat sneller vaccineren van levensbelang is", zeggen de hulporganisaties. Zij maken zich ook grote zorgen over de situatie in Nepal. Het ingezamelde geld is voor coronaslachtoffers en voor het mogelijk maken van vaccineren in kwetsbare landen. Ook wordt er medische noodhulp mee bekostigd.

Woensdag geeft Laszlo samen met viroloog Marion Koopmans en GGD-baas André Rouvoet het startsein voor de 555Collectebus. Daar zijn ook mensen uit de Indiase gemeenschap bij aanwezig. De bus rijdt de komende tijd langs allerlei plekken in het land waar mensen in actie komen, en gaat naar priklocaties.

De hulporganisaties achter deze actie zijn: Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF, Nederlandse Rode Kruis, Plan Internationaal Nederland, Terre des Hommes en World Vision.

4:07 uur - WHO: Indiase coronavariant tot nu toe in 44 landen ontdekt
De Indiase coronavirusvariant B.1.617 is tot nu toe al in 44 landen vastgesteld, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag. Het grootste aantal besmettingen met de variant buiten India is waargenomen in Groot-Brittannië, blijkt uit de analyse van ruim 4500 monsters. De Indiase variant zou ook 11 keer in Nederland zijn waargenomen, blijkt uit de data gepubliceerd op het platform GISAID. Coronavirusvariant B.1.617 werd in oktober voor het eerst waargenomen.

Eerder liet de WHO al weten dat de mutatie, die besmettelijker lijkt, als wereldwijd probleem wordt gezien. Mogelijk is de variant ook iets resistenter tegen vaccins. Twee weken geleden waarschuwde de WHO nog niet te snel conclusies te trekken. De variant staat nu op eenzelfde lijst als de virussoorten ontdekt in Groot-Brittannië, Brazilië en Zuid-Afrika. Dit in eerste instantie omdat het zich sneller lijkt te verspreiden.

Meerdere landen, waaronder ook Nederland, weren al weken vluchten uit India. In België is al iemand in een verpleeghuis overleden aan de gevolgen van de Indiase virusvariant. Het aantal besmettingen in India is in de afgelopen weken in hoog tempo gestegen.

2:03 uur - Mogelijk minder vaccins van Janssen geleverd
Mogelijk worden er minder vaccins van Janssen geleverd. Dat komt door productieproblemen bij de fabriek van moederbedrijf Johnson & Johnson in de Verenigde Staten, aldus demissionair coronaminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Hij had deze maand gehoopt op een 'stabiele instroom' van ongeveer een miljoen vaccins tegen het coronavirus. Maar zover is het niet gekomen.

De Amerikaanse voedsel- en medicijnenautoriteit FDA heeft onlangs een fabriek gesloten waar grondstoffen voor het vaccin van Janssen werden gemaakt. Er waren onder meer problemen met hygiëne. Johnson & Johnson gaat er nog wel van uit dat het dit jaar nog steeds de beloofde 200 miljoen coronavaccins van Janssen aan de Europese Unie plus Noorwegen en IJsland zal leveren.

Ook blijven de leveringen van farmaceut AstraZeneca onvoorspelbaar, aldus De Jonge. "De ene week zijn ze heel hoog, de andere week zijn er geen leveringen." De EU is daarom een proces begonnen tegen het bedrijf.

1:35 uur - Kabinet wil bonus geven aan alle zorgmedewerkers
Het demissionaire kabinet wil een bonus geven aan alle medewerkers in de zorg. Ze krijgen dan een netto-uitkering van 200 tot 240 euro, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

Vorige maand kwam het kabinet met twee opties voor de bonus. Of net als vorig jaar een bonus voor alle medewerkers of een bonus alleen voor zorgmedewerkers die veel werken met corona. Zij zouden dan een bonus van netto 500 euro krijgen.

De Jonge gaf al eerder aan een voorkeur te hebben voor het belonen van alle zorgmedewerkers. Wel is er een inkomensgrens. De bonus gaat naar medewerkers die maximaal twee keer modaal verdienen.

Een voorstel van de ChristenUnie om de inkomensgrens voor een bonus te verlagen naar 1,5 keer modaal ziet De Jonge niet zitten. "De gezamenlijkheid waarin alle zorgprofessionals hard werken binnen de sector vraagt om een onderlinge solidariteit. Dat brengt met zich mee dat ik een bredere doelgroep laat voorgaan op een beperkte stijging van het bonusbedrag", aldus de bewindsman.

Op uiterlijk 15 juni moet het loket opengaan waar de bonus kan worden aangevraagd. Fysiotherapeuten en verloskundigen komen dit jaar ook in aanmerking voor een zorgbonus. Zij kregen hem vorig jaar nog niet. Ook schoonmakers, zzp'ers en uitzendkrachten kunnen weer een bonus krijgen.

Vorig jaar werd een bonus van 1000 euro uitgekeerd aan zorgmedewerkers. Dat kostte meer dan 2 miljard euro. Dit jaar is 720 miljoen euro beschikbaar voor de bonus.

Waardering zorg
Foto: iStock

0:01 uur - Uber geeft korting op ritten naar vaccinatiecentrum
Uber biedt vanaf woensdag korting aan voor klanten die via het taxiplatform in Nederland ritten boeken naar en van coronavaccinatiecentra. Het technologiebedrijf doneert daarnaast gratis taxiritten ter waarde van 100.000 euro aan het Rode Kruis.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen