Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Hevige regenval houdt aan, code rood

Geplaatst opwoensdag 14 juli 2021 - 17:47

Zware regenval teisterde Zuid-Limburg woensdag voor de tweede dag op rij. Beken en riviertjes traden buiten hun oevers, verschillende plekken werden ontruimd vanwege het wassende water. Hulpdiensten zijn overbelast. Het KNMI heeft vanwege zware regenval in Zuid-Limburg opgeschaald naar code rood. En het water rukt op naar het noorden...

Dinsdagavond kregen vooral delen van het Heuvelland en de regio Parkstad het flink voor de kiezen.

Lees ook: Teruglezen: Wateroverlast in Limburg

23:05 uur - Kant-en-klare zandzakken in Landgraaf
Waar andere gemeenten woensdagavond al zonder zandzakken zitten omdat te veel inwoners hun have en goed zo willen beschermen tegen het wassende water, levert Landgraaf inmiddels ook al vooraf gevulde zandzakken.

De zandzakken zijn de hele nacht op te halen bij de gemeentewerf aan de Voltastraat, maakte de gemeente bekend. Om te voorkomen dat enkele graaiers er met alle zandzakken vandoor gaan, vraagt de gemeente wel om het adres om samen te kijken hoeveel zandzakken er nodig zijn.

22:50 uur - Scholen Gulpen-Wittem blijven dicht
Scholen in Gulpen-Wittem blijven donderdag gesloten vanwege de wateroverlast. Dat maakt de gemeente woensdagavond bekend.

Niet alleen de basisscholen als het Sophianum houden hun deuren dicht, ook de kinderopvanglocaties in de gemeente blijven dicht. Leerlingen en personeel hebben te horen gekregen gewoon thuis te moeten blijven.

22:00 uur - L1 niet langer rampenzender
Sinds 22:00 uur is L1 Radio niet langer rampenzender. Vanwege de wateroverlast was de zender vanaf 16:00 uur ingeschakeld als calamiteitenzender, waar de Veiligheidsregio Zuid-Limburg elk kwartier updates gaf over de situatie.

"Zodra er weer aanleiding is om de calamiteitenzender in te schakelen, zal dat ook weer gebeuren", meldde de Veiligheidsregio Zuid-Limburg nog.

22:32 uur - Dronebeelden van ondergelopen gebied in Wijlre

21:46 uur - Water blokkeert doorgaande wegen
De A76 tussen de Duitse grens en de afslag Simpelveld is dicht wegens water op de weg, meldt Rijkswaterstaat. Het verkeer wordt omgeleid.

De andere kant op, tuussen knooppunt Ten Esschen en Nuth is dezelfde A76 richting Duitsland eveneens dicht, omdat er een boom is omgewaaid en op de weg ligt. Rijkswaterstaat zegt dat dit trajecttot zeker 23.00 uur gesloten blijft. Het verkeer wordt omgeleid.

Ook de N595 staat blank. De weg is tussen Wijlre en de N278 afgesloten voor verkeer in beide richtingen, meldt de ANWB.

20:55 uur - Noodopvang in voormalig schoolgebouw Nijswiller
Het gebouw in Nijswiller waar tot 2016 de Sophianum-scholengemeenschap was gevestigd, wordt geopend als noodopvang.

De gemeente Gulpen-Wittem heeft dat woensdagavond laat bekendgemaakt. In het voormalig schoolgebouw kunnen bijvoorbeeld camping- of hotelgasten terecht die hun vakantieverblijf hebben moeten verlaten. Verschillende campings langs de Geul en de Gulp zijn dinsdag en woensdag geëvacueerd, omdat de rivieren door de overvloedige regenval uit hun oevers zijn getreden. Ook verschillende hotels zijn ontruimd vanwege overstromingen.

De opvang is niet alleen bedoeld voor toeristen. Ook inwoners die vanwege de wateroverlast hun huis moeten of willen verlaten, kunnen in Nijswiller terecht.

20:45 uur - Kelder loopt onder in Maastricht

20:40 uur - Roer bereikt recordhoogte, huizen dreigen onder te lopen
De Roer in Midden-Limburg bereikt woensdagavond het hoogste punt ooit. Daardoor dreigen huizen in Vlodrop, Herkenbosch en Melick onder water te lopen.

Dat meldt de Veiligheidsregio Limburg-Noord woensdagavond.

Volgens woordvoerder Dirk Voermans van de Veiligheidsregio lopen enkele tientallen huizen aan de Roer in Vlodrop, Herkenbosch en Melick risico onder water te lopen. "We weten niet zeker of dat ook echt gaat gebeuren, maar we willen de bewoners waarschuwen: bereid je erop voor, bijvoorbeeld door zandzakken te leggen.

20:35 uur - Test- en vaccinatielocaties Zuid-Limburg blijven open
Ondanks het advies om niet de weg op te gaan, blijven de vaccinatie- en coronatestlocaties van de GGD Zuid-Limburg donderdag gewoon open. De gezondheidsdienst waarschuwt mensen wel om alleen te komen voor een prik of test als ze veilig de weg op kunnen.

20:20 uur - Zandzakken raken op
De gemeenten Heerlen, Simpelveld en Valkenburg waarschuwen inwoners dat ze voorlopig niet meer bij de gemeentewerf terecht kunnen voor zandzakken. Die zijn namelijk op. Allebei de gemeenten hopen zo snel mogelijk weer een nieuwe voorraad binnen te krijgen. Inwoners van Heerlen kunnen donderdag weer terecht bij grondverzetbedrijf L'Ortye, waar ook zakken worden uitgedeeld.

20:15 uur- Gemeentehuis Gulpen-Wittem donderdag dicht
Vanwege de wateroverlast blijft het gemeentehuis in Gulpen-Wittem donderdag gesloten. De gemeente heeft dat woensdagavond laten weten.

19:55 uur - Premier Rutte belooft steun
Demissionair premier Mark Rutte heeft tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer zijn steun uitgesproken aan de inwoners van Zuid-Limburg die getroffen zijn door ernstige wateroverlast als gevolg van hevige regenval. Het kabinet zal 'alles doen wat nodig is' om te helpen, beloofde hij.

Nadat Rutte zijn inbreng in het debat had voltooid, vroeg PVV-leider Geert Wilders hem contact op te nemen met de gouverneur van de provincie Limburg om mede namens de Tweede kamer steun te betuigen en hulp aan te bieden. De premier antwoordde dat daar al aan gewerkt wordt.

Rutte zei dat staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) al onderweg was naar het gebied, onder meer voor overleg met de lokale autoriteiten. Later corrigeerde hij dat en zei hij dat de bewindsvrouw donderdag afreist.

"Wij hebben samen intensief contact en we zullen alles doen wat nodig is", aldus Rutte. "Ik ben het zeer met de heer Wilders eens, het is echt verschrikkelijk wat je op dit moment ziet in Limburg en we leven zeer mee." Ook Kamervoorzitter Vera Bergkamp sloot zich daarbij aan.

19:50 uur - Camping Wijlre ontruimd
In Wijlre zijn alle gasten van camping de Gele Anemoon geëvacueerd. De camping staat onder water. Een beheerder van de camping zei woensdag dat de Geul van een lieflijk stroompje een brede rivier is geworden.

De tentkampeerders zijn dinsdagavond al vertrokken. De caravans konden niet worden verplaatst omdat de weg naar de camping overstroomd is. De bewoners van de caravans zijn met taxis naar hotels gebracht.

De brandweer heeft het inmiddels druk met het wegpompen van water uit ondergelopen hotels in Slenaken en Gulpen.

19:30 uur - Spoor onder water: geen treinen Maastricht-Luik
Tussen Maastricht en Luik rijden geen treinen, omdat het spoor bij Eijsden onder water staat. Volgens de NS duurt dat zeker nog tot donderdagochtend.

Spoor Eijsden ondergelopen 14 jul 2021
Het spoor bij Eijsden, volledig onder water
Foto: Prorail

19:24 uur - Militairen aangekomen in Sittard
In Sittard zijn de militairen uit Oirschot aangekomen die gaan helpen bij het bestrijden van de wateroverlast in Limburg. De soldaten gaan naar Hoensbroek, waar een waterbuffer op doorbreken staat waardoor een woonwijk wordt bedreigd.

De brigade uit Oirschot beschikt over grote viertonners op hoge wielen, die door hoog water kunnen rijden en veel mensen tegelijk kunnen evacueren, zei een woordvoerder van de landmacht tegen rampenzender L1. Ook beschikt de brigade over een voertuig voor het afvoeren van gewonden.

De 68 militairen zijn voorlopig voor 24 uur ingeschakeld.

19:12 uur - Waterschap zet alles op alles
Waterschap Limburg zet alle beschikbare materieel in tegen de wateroverlast in de provincie. Het schap rijdt pompen naar kwetsbare plekken en plaatst demontabele waterkeringen in dijken.

Het waterschap anticipeert daarmee op de laatste prognose van Rijkswaterstaat, die een piekafvoer laat zien van 2735 kuub per seconde op donderdagavond bij Maastricht. Dat is ongebruikelijk hoog voor juli leidt vervolgens tot hoge waterstanden van de Maas vanaf vrijdag elders in de provincie.

"Ongelooflijk als deze prognose uitkomt", twitter Meteo Limburg woensdagavond. "Waterafvoer Maas meer dan 2500 kuub/seconde is meer dan in juli 1980. De maximale afvoer in Eijsden was toen 2000 kuub, toen de Maas ook overstroomde. Ziet er slecht uit, ook door de enorme regenval in de Ardennen."

19:05 uur - Wegen in Gulpen onbegaanbaar
De overstroomde Gulp zorgt gecombineerd met regenwater dat vanuit de hellingen naar het riviertje stroomt voor onbegaanbare wegen in Gulpen.

19:01 uur - Ook veel overlast in België en Duitsland
Niet alleen in Limburg, ook in België en Duitsland zorgt overvloedige regenval voor veel overlast. In Chaudfontaine bij Luik worden 1700 mensen geëvacueerd vanwege het noodweer. Rivieren treden buiten hun oevers. Veel wegen zijn overstroomd en in meerdere plaatsen staat het centrum onder water, berichten Vlaamse media.

In de Belgische provincies Luxemburg, Luik en Namen zijn rampenplannen geactiveerd. Weerinstituut KMI heeft code rood afgekondigd. Eerder waren al kampen van jeugdbewegingen ontruimd. In Voeren wordt gevreesd voor dijkdoorbraken.

Net als in Nederland is het leger in actie gekomen. Militairen zorgen voor vrachtwagens om mensen te evacueren en voeren zandzakken, veldbedden, pompen en vaartuigen aan.

Uit Duitsland komen meldingen van ondergelopen kelders, een geëvacueerd bejaardentehuis en beknelde automobilisten. In sommige regio's is de noodtoestand uitgeroepen en de brandweer is volop bezig. Zo is de stad Hagen in Noordrijn-Westfalen zwaar getroffen. Daar is een bejaardenhuis ontruimd en onbewoonbaar verklaard.

18:56 uur - Roerdalen sluit dassentunnels
Net als de meeste andere gemeenten neemt ook Roerdalen de nodige maatregelen tegen hoogwater. Zandzakken liggen klaar, burgers worden gewaarschuwd en wegen en paden langs de Roer worden alvast afgesloten. Opvallend is dat de gemeente ook een paar dassentunnels afsluit. Die ondergrondse buizen zijn de afgelopen jaren aangelegd zodat dassen veilig onder drukke wegen door kunnen kruipen.

18:45 uur - Videoboodschap gouverneur Johan Remkes
In een via Twitter verspreide videoboodschap steekt waarnemend gouverneur Remkes de Limburgers een hart onder de riem. Hij benadrukt dat talloze hulpverleners alles doen om zoveel mogelijk ellende te voorkomen, maar erkent ook dat deze hulp voor verschillende mensen maar een schrale troost is. Hij wenst iedereen die door de wateroverlast getroffen is heel veel sterkte.

18:37 uur - Snelweg A76 gedeeltelijk dicht
Nadat eerder een verzakte boom bij Nuth al problemen veroorzaakte op de A76, moest later op de avond ook vanwege het overvloedige water de snelweg worden afgesloten. Tussen de grens met Duitsland en de afslag bij Simpelveld is de weg dicht, meldt Rijkswaterstaat.

Hoogwater Gulpen 14 jul 2021
Foto: Orange Media

18:40 uur - Landgraaf kan overlast amper nog aan
De overlast door de regenval in Landgraaf is inmiddels zo groot dat de gemeente het werk niet meer aan kan. "Het is onmogelijk op alle locaties tegelijk te zijn om hulp te bieden. Daarnaast vindt de overlast op zo’n grote schaal plaats, dat het krijgen van materialen haast onmogelijk is", laat de gemeente op Facebook weten.

Ook is de grond inmiddels zo verzadigd, dat het volgens de gemeente eigenlijk geen zin meer heeft om water weg te pompen.

18:30 uur - Gulp en Geul kolken door Wijlre

18:08 uur - Camping aan Geul wordt ontruimd
Gasten van camping Geuldal in Meerssen kiezen het zekere voor het onzekere, nu het water in de Geul snel stijgt.

18:03 uur - Veiligheidsregio onderzoekt verdere ontruimingen
Het crisiscentrum in Maastricht heeft gebieden in de gemeenten Gulpen-Wittem en Valkenburg aan de Geul aangewezen om te evacueren. Dat laat Hans van Verheijen, burgemeester van Sittard-Geleen woensdag weten aan L1.

Het gaat vooral om campings langs waterlopen zoals de Gulp en de Geul. Voor 20.00 uur hoopt het crisiscentrum een inventarisatie klaar te hebben waar nog meer overstromingen dreigen. Volgens Verheijen is het nog te vroeg om te zeggen dat ook huizen worden ontruimd. "We denken nu eerder aan functionele gebouwen zoals zorgcentra."

Hij doet nogmaals een oproep aan het publiek om alleen in levensbedreigende situaties 112 te bellen en voor overige zaken contact te zoeken met de lokale gemeente. "De meldkamer is overbelast", aldus Verheijen. Vanwege de wateroverlast heeft de Veiligheidsregio-Zuid opgeschaald naar Grip 4 en heeft hij de coördinatie in handen.

18:00 uur - Code Rood in Limburg
Code rood gaat woensdagavond om 18:00 uur per direct gelden voor Limburg. Dat heeft het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) woensdag afgekondigd vanwege de verwachte zware regenval in het zuiden van de provincie. Lees meer...

17:55 uur - Boom blokkeert verkeer op A76
Het verkeer op de A79 bij Nuth heeft woensdagnamiddag last van een verzakte boom die over de snelweg hangt. Rijkswaterstaat heeft de weg tussen Nuth en knooppunt Ten Esschen tijdelijk afgesloten om de takken af te zagen.

17:50 uur - Bewoners Oliemolen Heerlen nemen de schade op
De historische Oliemolen aan de Caumerbeek in Heerlen liep dinsdagavond razendsnel vol water. Woensdagochtend konden de bewoners de schade opnemen

17:45 uur - Schutsluis Limmel gedeeltelijk dicht
Rijkswaterstaat sluit vanavond om negen uur de Keerschutsluis in Limmel om de watertoevoer naar het Julianakanaal te beperken. Het kanaal wordt gevoed met water uit de Maas, maar omdat het water door alle regenval in Frankrijk en de Ardennen de komende dagen flink zal stijgen wordt de sluis gedeeltelijk gesloten om te voorkomen dat het kanaal overstroomt. Het is nog niet duidelijk voor welk percentage de sluis precies dichtgaat

17:40 uur - Meer delen Heuvelland onbereikbaar
Door de enorme regenval zijn steeds meer delen van het Heuvelland niet of moeilijk bereikbaar. De gemeente Eijsden-Margraten heeft al verschillende doorgaande wegen afgesloten, en ook in Gulpen-Wittem zijn veel wegen onbegaanbaar. Mechelen is amper nog bereikbaar, de weg tussen Wijlre en Wittem wordt naar alle waarschijnlijkheid ook afgesloten.

17:34 uur - Hoog water te vroeg voor Kessel
In Kessel komt het hoogwater op het moment dat er aan de Maasboulevard wordt gewerkt aan een nieuwe hoogwaterbescherming. Dat schrijft omroep P&M. Met het werk was dit voorjaar begonnen, na het normale hoogwaterseizoen.

Klinkers en zand dat wordt gebruikt bij de werkzaamheden wordt nu weggehaald, om te voorkomen dat straks alles wegspoelt. "We hadden niet kunnen voorzien dat tijdens het werk hoogwater zou zijn", zegt een woordvoerder van de gemeente. "De laatste jaren was er juist veel droogte tijdens de zomer." De definitieve hoogwaterbescherming moet dit najaar gereed zijn.

In Kessel zijn verschillende lage wegen inmiddels afgezet. De hoogwatergolf wordt over een paar dagen in het dorp verwacht.

17:22 uur - Extra zandzakken in Hoensbroek
Bewoners van verschillende straten in Hoensbroek krijgen te horen dat ze hun auto's elders neer moeten zetten. Ook levert de gemeente extra zandzakken af. De wijk ligt onder waterbuffer bij De Dem, die dreigt te bezwijken onder het water dat het afgelopen etmaal daarin terecht is gekomen.

Zandzakken Hoensbroek 14 jul 2021
Zandzakken voor Hoensbroek.
Foto: L1 (Frank Moonen)

17:17 uur - Wegen in Eijsden-Margraten afgesloten
Vanwege de wateroverlast heeft de gemeente Eijsden-Margraten verschillende wegen en straten afgesloten voor het verkeer. Een aantal wegen staan volkomen blank, anderen zijn veranderd in snelstromende rivieren.

17:00 uur - Zand scheppen in Beekdaelen
Verschillende gemeentes hebben de afgelopen dagen gratis zandzakken aangeboden, maar daarvoor is natuurlijk wel zand nodig. Voor mensen in Beekdaelen die nog snel een dammetje willen leggen maar geen zand voor handen hebben, heeft de gemeente op drie plekken containers met zand neergezet. In Oirsbeek, Schimmert en Schinveld kunnen mensen hun zakken komen vullen.

16:55 uur - Watermolen Wijlre omringd door watermassa
Door het overstromen van de Geul bij Wittem ligt de watermolen daar nu middenin een kolkende watermassa.

16:52 uur - Waterschap Limburg probeert overstroming waterbuffer Hoensbroek te voorkomen
Waterschap Limburg is momenteel bezig om een overstroming van waterbuffer De Dem in Hoensbroek te voorkomen. Dat doen ze door schuiven meer open te zetten zodat er binnen de buffer meer ruimte komt voor het water. Dat betekent echter wel dat inwoners rondom waterbuffer De Dem rekening moeten houden met wateroverlast, meldt Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

16:50 uur - Hulp van defensie
Defensie stuurt vanwege de wateroverlast 68 militairen naar Zuid-Limburg. Dat is zojuist bekend geworden.De militairen zijn afkomstig van de kazerne in Oirschot en blijven zeker 24 uur, om bijstand te verlenen aan de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

16:40 uur - Water stroomt door straten Winthagen

16:10 uur - Mechelerbeek treedt buiten zijn oevers, kelders lopen vol
De waterstand van de Mechelerbeek nadert een kritieke situatie meldt Bert Austen in een tweet. 'Op sommige plekken nog maar 30 centimeter tot de beek overloopt'. Dat het enorm snel kan veranderen bewijst een volgende tweet, amper een half uur later: 'Situatie Commandeurstraat Mechelen binnen 40 minuten dramatisch , Meerdere kelders reeds volgelopen , Mechelerbeek geheel uit oevers'.

15:58 uur: L1 calamiteitenzender in Zuid-Limburg
De Veiligheidsregio Zuid-Limburg heeft L1 ingeschakeld als calamiteitenzender. Door overvloedige regenval is op diverse plaatsen in de regio sprake van grote wateroverlast en is op verschillende plaatsen de veiligheid in het geding. De Veiligheidsregio zal op L1 radio elk kwartier een update geven over de ontwikkelingen. Stem af op L1 Radio FM 95.3 of FM 100.3 of volg een van de andere kanalen van L1 (televisie of 1Limburg.nl). Informatie van de Veiligheidsregio staat op Limburg-veilig.nl (Noord-Limburg) of VRzuidlimburg.nl (Zuid-Limburg).

15:52 uur: Camping in Wijlre geëvacueerd
Camping De Gele Anemoon in Wijlre wordt geëvacueerd. De camping ligt aan de Geul, die uit zijn oevers dreigt te treden. Enkele tientallen campinggasten worden met taxibusjes weggebracht, meldt een verslaggever van L1 die ter plaatse is.

15:28 uur - Waterbuffer in Hoensbroek vol en stroomt mogelijk over
Waterbuffer De Dem is woensdag door de hevige regenval zo vol geraakt dat die op korte termijn gaat overstromen. Dat meldt veiligheidsregio Zuid-Limburg. Inwoners, die in de buurt van de waterbuffer wonen, moeten oppassen dat het water niet hun woningen binnenstroomt. "Zoek een veilige plek in huis. Sluit gas en elektriciteit af. Daarmee voorkom je brand of kortsluiting", aldus de veiligheidsregio. Hoe ver het water precies reikt is op dit moment lastig in te schatten.

Buffer Hoensbroek
Foto: Veiligheidsregio Zuid-Limburg

15:16 uur: Caumerbeek Heerlen uitgegroeid tot wilde waterstroom

15:04 uur: Waterschap neemt maatregelen tegen wateroverlast in Peel en Maas

14:04 uur - Hulp van inwoners voor getroffen hotel-restaurant in Schin op Geul
Eigenaar Eugène Hounjet van hotel-restaurant Op de Beek in Schin op Geul noemt de hulp die hij heeft gekregen nadat zijn zaak getroffen werd door de regenval hartverwarmend.

"Mensen kwamen naar ons toe. Met bezems en al. Dat was hartverwarmend", aldus Hounjet. Rond 18:00 uur dinsdag kwam het met bakken uit de hemel vallen. "Wat er gebeurd is, is met geen pen te beschrijven. Je bent hier met een diner bezig en dan zie je langzaam het water stijgen. Dit is gewoon niet te bevatten", vertelt de eigenaar. Hij besloot de hulpdiensten en de gemeente te alarmeren, maar de hulp kwam te laat. Zijn zaak stroomde vol. Hoe groot de schade is, is nu nog moeilijk te overzien, erkent Hounjet. "Alle stoelpoten hebben in het water gestaan. En in hoeverre zijn die aangetast? De gordijnen zijn hier en daar nat geworden. Daarnaast zijn drie slaapkamers zijn gedeeltelijk ondergelopen."

13:59 uur: Hoogwater bij Borgharen
Bij de stuw van Borgharen passeert vandaag 1000 kuub water per seconde. Dat is negen keer zoveel als normaal in de zomer.

14 jul 2021 Borgharen
De stuw bij Borgharen
Foto: Jean-Pierre Geussens

13:46 uur: Ook straten blank in Riemst (B)

13:26 uur: Veiligheidsregio Zuid-Limburg naar alarmeringsniveau Grip4
De Veiligheidsregio Zuid-Limburg is opgeschaald naar Grip-4, meldt L1-verslaggever Cyriel Heuts vanuit de Meldkamer in Maastricht. Dat betekent dat de hulpverlening in Zuid-Limburg vanaf nu centraal wordt gecoördineerd. Voorzitter Annemarie Penn van de Veiligheidsregio neemt de leiding over de burgemeesters en er wordt een regionaal beleidsteam gevormd.

13:25 uur: Live uitzending NOS over wateroverlast in Limburg

12:57 uur: Rivieren in de Ardennen staan op overstromen

Dat water komt straks via de Maas naar Limburg.

12:55 uur: In België wordt al gesproken over een 'waterbom'

12:53 uur: Wateroverlast in Epen

12:43 uur: Code rood voor noodweer in provincie Luik
In de Belgische Ardennen zijn tientallen scoutskampen geëvacueerd vanwege de overvloedige regenval. In de hele provincie Luik en in Belgisch Limburg is sprake van grote wateroverlast.

12:38 uur: Beelden van een ondergelopen straat in Terlinden, gemeente Eijsden-Margraten

12:14 uur: Grote wateroverlast in Spa
Door hevige regenval staan de straten in Spa, in de Belgische Ardennen, blank.

12:07 uur: Maatregelen tegen hoogwater in Peel en Maas
De gemeente Peel en Maas neemt maatregelen tegen de hoge waterstanden in de gemeente. Rioolkasten in Kessel en Kessel-Eik worden ingepakt. Enkele wegen in de uiterwaarden worden afgesloten. Bij de loswal in Kessel en bij watersportcamping Gravenhof worden maatregelen getroffen om calamiteiten te voorkomen.

Meer bij Omroep P&M

11:44 uur - Maas kan hoogwatepiek volgens Rijkswaterstaat uitstekend aan
Volgens een computerberekening van Rijkswaterstaat krijgt Borgharen donderdagavond en vrijdagnacht te maken met extreem hoogwater. "Maar die voorspelling is zó onwaarschijnlijk, dat we de grafiek handmatig gaan aanpassen", geeft een woordvoerster van Rijkswaterstaat aan."

Lees verder: Extreem hoogwater Borgharen: 'Maas kan piek prima aan'

10:52 uur - Zandzakken beschikbaar voor inwoners Voerendaal
Inwoners van Voerendaal kunnen woensdag zandzakken ophalen bij de gemeentewerf in Voerendaal. Dat meldt de gemeente Voerendaal via social media.

10:50 uur - Extra uitzending L1mburg Centraal
L1 brengt woensdag om 13:00 uur een live tv-uitzending over de wateroverlast in Limburg. Verslaggevers op locatie praten de kijkers bij over de actuele situatie rondom de overlast.

10:40 uur - Ook gemeente Peel en Maas treft maatregelen
De gemeente Peel en Maas heeft diverse maatregelen getroffen vanwege het noodweer. Zo zijn de rioolkasten in Kessel en Kessel-Eik ingepakt en worden enkele wegen in de uiterwaarden afgesloten.

Daarnaast zegt de gemeente dat er maatregelen getroffen worden bij de loswal en watersportcamping Gravenhof om calamiteiten te voorkomen. Welke acties daar plaats gaan vinden, maakt de gemeente niet bekend.

10:28 uur - Camerabeelden wateroverlast Roermond
Op het hoogste punt van Midden-Limburg kunnen inwoners live kijken naar de beelden van de wateroverlast in Roermond. De camera zoomt in op herkenbare plekken zoals de Maasplassen, de Kathedraal en de Munsterkerk.

10:17 uur - Zandcontainers voor inwoners Landgraaf
De gemeente Landgraaf heeft woensdagochtend op drie locaties zandcontainers geplaatst. Inwoners kunnen zelf zandzakken vullen bij dreigende wateroverlast. De containers staan bij parkeerplaats Ter Waerderveldje bij Park Ter Waerden, parkeerplaats Puddelerweg en parkeerplaats Hofstraat richting Park Strijthagen.

De gemeente laat weten dat ze begin deze week de waterbuffers hebben leeggepompt. Ook zijn vervuilde kolken en zandvangers gecontroleerd en waar nodig gereinigd. Daarnaast zijn de pompgemalen leeggemaakt om de afvoercapaciteit te maximaliseren. "Helaas heeft dit niet kunnen voorkomen dat er op diverse plekken toch overlast is ontstaan. De natuur is niet te sturen en er valt een ongekende hoeveelheid neerslag uit de lucht", aldus de gemeente Landgraaf.

Ook woensdag is het weer alle hens aan dek door de regenbuien. "Wij werken met man en macht om de overlast te beperken en mensen die getroffen zijn te helpen", laat de gemeente weten.

10:00 Veiligheidsregio: 'Blijf uit de buurt van beken'
Veiligheidsregio Zuid-Limburg waarschuwt inwoners om uit de buurt te blijven van beken en plekken die dicht bij het water zijn. "De heftige regenval zorgt ervoor dat kleine beekjes veranderen in snelstromende beken met een grote afvoer. Dit is gevaarlijk", aldus de veiligheidsregio.

9:50 uur - Snelweg A79 deels open na hevige regenval
De snelweg A79 is woensdagochtend gedeeltelijk opengesteld voor verkeer nadat deze dinsdag afgesloten was in verband met wateroverlast.

De snelweg tussen knooppunt Kunderberg en de aansluiting N281/Heerlen is nog wel dicht, meldt Rijkswaterstaat. Het is nog niet bekend wanneer dit stuk weer in gebruik kan worden genomen.

Een enorme regenbui heeft dinsdag aan het einde van de middag de A79 bij Heerlen volledig onder water gezet. In de avond waren nog drie stukken van de snelweg gesloten: knooppunt Kunderberg, een stuk bij Voerendaal en het knooppunt van de A79 met de A76, vanuit Maastricht naar Heerlen. Lees hier meer.

A79 onder water vanwege zware regenval, code oranje (13 jul 2021)
De A79 is ondergelopen
Foto: Orange Media

9:15 uur - Schade opmaken in Voerendaal, ochtend na veel overlast
Voerendaal werd dinsdagavond zwaar getroffen door de regenval. Een dag later wordt op meerdere plekken in het dorp water weggepompt. "Ik heb deze pomp van de brandweer gekregen, maar moet zo een sterkere gaan halen want deze krijg het niet verwerkt", vertelt een bewoner wiens tuin blank staat.

Tuin onder water in Voerendaal (14 juli 2021)
Foto: L1 (Carlijn Kösters)

De gemeente Voerendaal zoekt daarnaast de eigenaren van een aantal nummerborden van verschillende auto's. Die werden dinsdag gevonden tijdens de hevige regenval in de omgeving van Voerendaal, Ransdaal en Klimmen.

8:09 uur - Rijkswaterstaat: uiterwaarden Maas gaan overstromen
Rijkswaterstaat waarschuwt campinghouders en recreanten in de uiterwaarden van de Maas omdat deze woensdag gaat overstromen. Daarnaast zorgt de regenval voor hele volle beken, sloten en zijrivieren van de Maas.

"De Maas zelf kan heel veel aan, maar mensen en dieren op de uiterwaarden moeten opletten", vertelt een woordvoerder woensdagochtend in L1-radioprogramma Nieuwsshow. De Maas is woensdag niet geschikt voor de pleziervaart. Momenteel voert de Maas zo'n 900 kuub per seconde af. Dit komt met name door hevige regenval in de Belgische Ardennen.

7:50 uur - 'Automobilisten: blijft huis'
Automobilisten moeten bij extreme omstandigheden zo veel mogelijk thuis blijven, net als fietsers en wandelaars. De putten zijn soms open, omdat deksels wegspoelen. Dat kan tot ongelukken leiden. Ook stuwen auto's water op waardoor extra overlast ontstaat.

7:30 uur - Na regen volgt geen zonneschijn maar nóg meer regen
Volgens de berekeningen kan er woensdag meer dan 100 milliliter regen vallen in Zuid-Limburg. De twee Limburgse veiligheidsregio's waarschuwen voor (plotselinge) stijging van de waterstand in de Maas, zijrivieren en beken in heel Limburg.

Lees hier meer.

7:00 uur - Brandweer ook in de nacht op pad voor wateroverlast
De brandweer en hulpdiensten hebben ook in de nacht van dinsdag op woensdag de handen vol gehad aan wateroverlast. Zo is de brandweer tot laat in de weer geweest om de wateroverlast bij de Oliemeulen in Heerlen te bedwingen. Daarnaast stonden meerdere huizen blank in Schin op Geul omdat een waterbuffer het niet meer aankon en overliep. De brandweer heeft 's nachts ook water uit de nodige straten en kelders gepompt. "Met name in de regio Parkstad, maar ook in Maastricht en Sittard", vertelt een woordvoerder van de brandweer.

Woning Heerlerbaan leegpompen (14 juli 2021)
De brandweer pompte dinsdagnacht water uit meerdere woningen aan de Heerlerbaan in Heerlen
Foto: Track88

Naar verwachting krijgen de hulpdiensten het vanaf 10:00 uur weer druk. Dan gaat het weer flink regenen. De brandweer benadrukt dat mensen alleen bij acuut gevaar 112 moeten bellen. De meldkamer raakte dinsdagavond overbelast. "Bij water op straat of een ondergelopen kelder kunnen inwoners bij de gemeente terecht", aldus de woordvoerder.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen