Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Heel Nederland nu rood op coronakaart

Geplaatst opdonderdag 5 augustus 2021 - 6:52

In dit liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijke coronanieuws van donderdag 5 augustus:

17:24 uur - Horeca werft door sluiten test- en priklocaties werkloze GGD'ers
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) praat met medewerkers van verschillende GGD'en om hen te wijzen op de baanmogelijkheden in de horeca nu ze door de sluiting van test- en vaccinatielocaties mogelijk hun baan kwijtraken. Ook uitzendbureaus zijn druk bezig met het herplaatsen van het personeel dat ze bij die locaties hadden werken.

Restaurants en cafés kunnen de mensen die bij de GGD werken en straks hun baan kwijtraken "absoluut" gebruiken, zegt directeur Dirk Beljaarts van brancheorganisatie KHN. Veel horecapersoneel dat door de pandemie noodgedwongen uitstroomde naar andere sectoren komt al terug, zegt de brancheorganisatie, maar de aantallen compenseren het huidige personeelstekort in de sector niet.

15:24 uur - Aantal nieuwe coronagevallen stijgt: 3402 positieve tests
Door een technische storing eerder zijn in de afgelopen 24 uur veel positieve coronatests geregistreerd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen woensdagochtend en donderdagochtend 3402 meldingen van nieuwe gevallen. Door de positieve tests die nu alsnog zijn doorgegeven, "vallen de dagcijfers vandaag hoger uit dan werkelijk", aldus het instituut.

Op woensdag meldde het RIVM meer dan 2800 gevallen, op dinsdag ruim 2200 en op maandag iets meer dan 2100. Het is gebruikelijk dat het aantal positieve tests in de loop van de week oploopt.

14:54 uur - Iets meer coronapatiënten in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is donderdag iets toegenomen, na de daling een dag eerder. Er liggen daar nu 673 covidpatiënten, elf meer dan woensdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Woensdag daalde het aantal patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, voor het eerst in drie weken. In de afgelopen weken kwamen er met de dag meer coronapatiënten bij in de ziekenhuizen.

13:56 uur - Moderna: effectiviteit coronavaccin neemt na halfjaar amper af

De bescherming die het vaccin van biotechnoloog Moderna tegen het coronavirus biedt, neemt na een halfjaar nauwelijks af. Zes maanden na het zetten van de tweede prik is de effectiviteit van het coronavaccin 93 procent. Dat ligt vrijwel op hetzelfde niveau als de 94 procent effectiviteit die Moderna bij zijn eerste klinische onderzoeken naar het middel meldde.

Moderna maakte de onderzoeksresultaten bekend bij zijn kwartaalcijfers. Dat de bescherming op peil blijft, is niet bij alle coronavaccins het geval. Zo verscheen vorige maand een voorpublicatie van onderzoek waaruit blijkt dat het door Pfizer en BioNTech ontwikkelde vaccin na zes maanden 84 procent effectief is, tegenover 96 procent op het hoogtepunt.

13:39 uur - Marechaussee sluit controles grensregio Duitsland niet uit
De Koninklijke Marechaussee sluit steekproefsgewijze controles bij de Duitse grens vanaf zondag niet uit, meldt een woordvoerder. Eerder is al gemeld dat reizigers die vanuit België terug naar Nederland rijden kunnen worden gecontroleerd op een coronabewijs, omdat veel risicogebieden in het zuiden van Europa liggen: België, delen van Frankrijk, Spanje en delen van Portugal zijn geel. Maar omdat de kleurcode van Italië vrijdag op geel springt, worden mogelijk ook reizigers vanuit Duitsland vanaf zondag gecontroleerd. Lees hier meer.

Grenscontrole A67 Venlo, Marechaussee (25 mei 2020)
Foto: Facebook Koninklijke Marechaussee

13:03 uur - Heel Nederland is nu rood op coronakaart Europa dankzij daling
Dat het aantal coronagevallen in Nederland daalt, is nu ook terug te zien op de Europese coronakaart. Alle twaalf provincies zijn nu rood, het op een na hoogste niveau. Afgelopen week stonden Noord-Holland, Groningen, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Limburg nog op donkerrood, het hoogste niveau. Flevoland, Friesland, Zeeland en Drenthe blijven rood.

11:09 uur - Duitsland bereidt coronamaatregelen voor herfst en winter voor
De Duitse regering voorziet in het najaar een vierde golf van het coronavirus en bereidt zich erop voor de bevolking in herfst en winter weer beperkingen op te leggen. Maar een ingrijpende lockdown zoals een jaar geleden kan waarschijnlijk worden voorkomen dankzij de vaccinatiecampagne, zo staat in de stukken die zijn bestemd voor topoverleg over de kwestie. Bondskanselier Angela Merkel overlegt dinsdag met de deelstaatpremiers over wat voor maatregelen zouden moeten gelden. In Duitse media wordt melding gemaakt van de voorstellen die dan op tafel liggen. Ze verwachten dat de regeringsleiders dinsdag de knoop meteen doorhakken.

De regering vindt dat de regels over het afstand houden, de mondkapjes en andere hygiënische voorschriften gehandhaafd moeten blijven op bepaalde plaatsen. Dat zijn plekken waar veel mensen in afgesloten ruimten bijeen zijn, waar kwetsbaren aanwezig zijn, of waar niet bekend is wie er is ingeënt. De mondkapjes moeten naar het zich laat aanzien tot in het voorjaar van 2022 worden gedragen in onder meer het openbaar vervoer en in winkels, ook door mensen die zijn gevaccineerd of die zijn genezen van het virus.

10:31 uur - RIVM: coronavaccins beschermen tegen overdracht Alfa-variant
Mensen die gevaccineerd zijn tegen corona en toch besmet raken, kunnen de Alfa-variant van het virus een stuk minder makkelijk doorgeven dan ongevaccineerde mensen met een besmetting. Dat stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van onderzoek dat donderdagmiddag gepubliceerd zal worden.

De studie werd uitgevoerd met gegevens uit het bron- en contactonderzoek uit de periode tussen februari en eind mei 2021, dus voordat de extra besmettelijke Delta-variant van het virus dominant raakte in Nederland. Hoe het zit met de overdracht van die variant is nog onduidelijk.

9:00 uur - Reisadvies voor aantal Europese landen van groen naar geel
en aantal Europese landen dat eerder een groen reisadvies had, krijgt vrijdag een geel reisadvies op basis van het advies van het RIVM, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het betreft Italië, de Noord-Egeïsche eilanden in Griekenland, Estland, IJsland, San Marino en Vaticaanstad. Dit komt door de oplopende coronacijfers in die landen.

Het ministerie waarschuwt dat de regels rond de reisadviezen vanaf zondag ook veranderen. Een geel reisadvies betekent dan dat reizigers uit deze landen van 12 jaar en ouder bij terugkeer naar Nederland een coronabewijs moeten laten zien. Het kan gaan om een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een bewijs dat ze onlangs corona hebben gehad en hersteld zijn. De negatieve test mag een PCR-test zijn van maximaal 48 uur oud, of een antigeentest van maximaal 24 uur oud.

7:58 uur - Langere lockdowns zorgden voor meer verkopen bij webshop Zalando
De verlengde coronalockdowns in diverse landen hebben er voor gezorgd dat webwinkel Zalando in het tweede kwartaal flink verder kon groeien. Mensen zaten immers langer thuis en het duurde langer voor iedereen weer naar kledingzaken in binnensteden kon. Shoppen via het internet bleef daardoor erg in trek.

De van oorsprong Duitse onlinekledingverkoper zag de opbrengsten van zijn verkochte spullen, de bruto handelsopbrengsten, met 40 procent groeien ten opzichte van een jaar eerder tot 3,8 miljard euro. Tegelijkertijd werden er ook veel investeringen gedaan in verdere groei en marketing. Daardoor liep de winstmarge op de artikelen van Zalando wel duidelijk terug. Onderaan de streep bleef ruim 120 miljoen euro winst over, tegen bijna 123 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De grote webwinkel houdt vast aan zijn financiële verwachtingen voor het hele jaar.

6:24 uur - Meer coronabesmettingen en ziekenhuisopnames op deel Antillen
Op Curaçao, Aruba en Sint Maarten neemt het aantal coronabesmettingen sinds enkele weken flink toe. Ook het aantal Covid-patiënten in het ziekenhuis stijgt. Volgens experts is de zeer besmettelijke Delta-variant verantwoordelijk voor de toename.

Op het kleinere Bonaire blijft de verspreiding met zestien besmettingen op zo’n 20.000 inwoners relatief beperkt. Sint Eustatius en Saba kennen al vele maanden geen besmettingen meer.

Maar op Curaçao waren er woensdag 548 besmette personen op een bevolking van 160.000 inwoners. In het ziekenhuis liggen 21 coronapatiënten, van wie vijf op de intensive care. Ter vergelijking: drie weken eerder waren er nog 48 geïnfecteerden, lagen vier patiënten in het ziekenhuis met Covid-19 en niemand op de intensive care.

6:18 uur - Nederland gaat van donkerrood naar rood op Europese coronakaart
Grote delen van Nederland kleuren vanaf donderdag waarschijnlijk niet meer donkerrood op de kaart van coronagevallen in Europa. Groningen, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Limburg kunnen waarschijnlijk een stapje terug doen naar rood. Flevoland, Friesland, Zeeland en Drenthe hadden die kleur al. Alleen Noord-Holland blijft waarschijnlijk op donkerrood.

De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee kalenderweken en naar het percentage positieve tests. De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood. Doordat het aantal coronagevallen in Nederland daalt en de piek van de huidige coronagolf niet meer meetelt, kunnen de kleuren iets 'omlaag'.

6:13 uur - Britten versoepelen reisadvies voor aantal Europese landen
Groot-Brittannië versoepelt het reisadvies voor verschillende Europese landen. De Britse autoriteiten hebben woensdagavond bekendgemaakt dat ze de Europese landen Oostenrijk, Duitsland, Slowakije, Letland, Roemenië en Noorwegen een groene kleur geven. Reizigers uit deze landen moeten voor vertrek en bij aankomst in Engeland een coronatest ondergaan, maar hoeven - ook als ze niet gevaccineerd zijn - niet meer in quarantaine te gaan.

Voor volledig gevaccineerde reizigers uit Frankrijk verdwijnt de verplichte coronaquarantaine in Engeland vanaf komend weekend. Eind juli maakte de Britse regering bekend dat volledig ingeënte reizigers uit landen met de kleurcode amber (oranje/geel), zoals de VS, niet meer in zelfisolatie hoeven, maar voor Frankrijk gold deze versoepeling vooralsnog niet. Dat was volgens de Franse autoriteiten "onbegrijpelijk en discriminerend".

6:00 uur - 'Nederland kocht te veel sneltests en blijft ze kopen'
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) betaalde vorig najaar de hoofdprijs voor 38 miljoen coronasneltests: 354 miljoen euro. Hiervan zijn er nu zes miljoen gebruikt. De overige 32 miljoen tests liggen in een pakhuis van VWS. De vraag is of deze tests voor de houdbaarheidsdatum worden gebruikt. Ondertussen koopt een ander ministerie, dat van Infrastructuur en Waterstaat, voor vakantiegangers nu andere sneltests.

De aankoop van tests lijkt zo uit te draaien op een financieel echec, blijkt volgens Trouw uit onderzoek van de krant. Voor de sneltests betaalde VWS gemiddeld 9,31 euro per stuk, blijkt uit antwoorden op vragen aan de Dienst Testen van VWS. Dat is veel: de kostprijs van sommige in Nederland goedgekeurde sneltests lag vorig najaar al tussen de 5 en 7 euro, blijkt uit een document van het RIVM uit november 2020.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen