Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Gommers niet meer hoopvol over IC-capaciteit

Geplaatst opmaandag 28 december 2020 - 7:24

In dit liveblog lees je het belangrijkste coronanieuws in Limburg en de rest van de wereld.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van maandag 28 december:

20:00 uur - Gommers niet meer hoopvol over IC-capaciteit
De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers maakt zich zorgen over de capaciteit op intensive cares van Nederlandse ziekenhuizen. Tegen EenVandaag zegt hij "niet meer hoopvol" te zijn.

De ic in het Erasmus MC in Rotterdam, waar Gommers aan het hoofd staat, ligt volgens hem vol. Maandag zou het aantal bedden worden opgeschaald, maar dat ging door personeelstekort niet door. "Daarom doen we morgen nog een poging", aldus Gommers tegen EenVandaag. De situatie verschilt volgens hem per dag, omdat er veel verpleegkundigen zijn die zich moeten laten testen op het coronavirus en afhankelijk van de uitslag weer beschikbaar zijn om te werken.

19:44 uur - Spanje gaat vaccinweigeraars in register bijhouden
De Spaanse autoriteiten gaan een register bijhouden van mensen die weigeren om zich tegen Covid-19 te laten vaccineren. De gegevens zullen worden gedeeld met andere Europese landen, maar niet publiek gemaakt worden. Dat heeft de Spaanse minister van Gezondheid Salvador Illa maandag gezegd.

In een interview aan televisiezender La Sexta herhaalde Illa dat het vaccin tegen het coronavirus niet verplicht zal zijn. Maar wie zo'n vaccin weigert, zal wel op een lijst worden gezet die zal gedeeld worden met andere landen in Europa, vervolgde hij. Illa verduidelijkte verder dat het zal gaan om personen aan wie een vaccin werd aangeboden, maar die dat aanbod afsloegen. Het document zal niet publiek worden gemaakt en wordt opgesteld met het grootste respect voor de bescherming van privégegevens, verzekerde de minister.

17:42 uur - Dierenwinkel lapt coronaregels aan zijn laars en moet dicht
Burgemeester Luc Winants van Venray heeft maandag dierenspeciaalzaak DIER+ in Venray gesloten vanwege het niet naleven van de coronaregels. Dat laat de gemeente Venray weten.

Volgens de gemeente droegen de eigenaresse van de dierenwinkel aan het Henseniusplein en klanten geen mondmasker. "De hygiënische coronamaatregelen werden niet nageleefd", aldus een woordvoerster.

De gemeente zegt dat de dierenspeciaalzaak zich voor de kerst al niet aan de regels hield. Hierop ontving de winkel een last onder bestuursdwang. Maandagochtend tijdens een controle liep de onderneemster weer tegen de lamp. Lees hier meer.

16:03 - Ook ziekenhuizen vragen Defensie om hulp
Ziekenhuizen willen hulp van medisch personeel van Defensie om de coronadrukte op te vangen. "Die vraag is opnieuw aan Defensie gesteld. We hebben nog geen reactie erop, ik hoop zo snel mogelijk antwoord te krijgen", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

Tot nu toe concentreert Defensie zich op het militair hospitaal in Utrecht dat ook beschikbaar is voor de opvang van coronapatiënten. "Soms is het handiger om mensen op locatie in te zetten. De vraag is of ze noodteams kunnen inzetten waar de nood het hoogst is. Dat kan voor korte tijd zijn, voor een aantal dagen of een week, om daar te helpen", aldus Kuipers. Volgens de ziekenhuisbaas zullen de militaire artsen in de komende dagen hard nodig zijn in een regio als Twente. Hij benadrukt dat Defensie niet onbeperkt mensen beschikbaar heeft en dat het ook met die hulp druk blijft.

15:46 uur - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen opgelopen tot 2573
Het totale aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt, is nu opgelopen tot 2573, 152 meer dan een dag eerder. Op de ic's liggen 651 Covid-patiënten, 27 meer dan de dag ervoor.

Op verpleegafdelingen bevinden zich 1922 patiënten, 125 meer dan zondag. Op de intensive cares liggen nu 1021 mensen in totaal, wegens corona of wegens iets anders, tien meer dan een dag eerder. Er liggen zeven coronapatiënten op de ic in Duitsland, evenveel als de vorige dag.

In het afgelopen etmaal zijn elf patiënten verplaatst tussen de regio’s, van wie drie ic-patiënten.

ziekenhuis, ziek, ziekenhuisbed, reguliere zorg (stock)
Foto: iStock

15:42 uur - Minder dan 7500 coronameldingen
Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 7453 positieve coronatests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal sinds 15 december. Toen was er sprake van een computerstoring en konden veel positieve tests niet worden geregistreerd. Of dat ook nu het geval is, is niet bekend. Ook is het niet duidelijk of de daling verband houdt met de kerstdagen.

Op zondag meldde het RIVM ruim 9000 nieuwe gevallen en op zaterdag bijna 9900. In de dagen daarvoor kwam het cijfer boven de 10.000 uit. Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 44. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms pas een tijd later doorgegeven. Op zondag waren 29 sterfgevallen gemeld. In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 70.000 positieve tests geregistreerd. Dat is minder dan in de week ervoor, toen het RIVM ruim 79.000 meldingen kreeg.

Het is de derde dag op rij dat het dagcijfer lager ligt dan het gemiddelde van de afgelopen week.

14:12 uur - RIVM: 'Britse virusvariant' bij 11 mensen in Nederland gevonden
De 'Britse coronavirusvariant' is tot nu toe bij elf personen in Nederland gevonden, meldt het RIVM. Het is aangetroffen bij vijf personen in de regio Amsterdam, bij vijf personen in de regio Rotterdam en bij één persoon in de regio Nijmegen.

Een van de besmettingen die in Amsterdam is geconstateerd, is gevonden bij een persoon die in Flevoland woont. De GGD daar is met bron- en contactonderzoek begonnen.

"Van de Britse variant van het coronavirus is nog veel onzeker, waaronder of het virustype meer besmettelijk is dan de andere varianten, en of het bij kinderen meer infecties veroorzaakt", zegt het RIVM. Het OMT komt woensdag bij elkaar om zich te buigen over de stand van zaken van de epidemie, schrijft coronaminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Het team zal dan ook de elf vastgestelde varianten van de 'Britse variant' van het coronavirus in Nederland bespreken.

11:57 uur - België als een van laatste EU-landen begonnen met inenten
België is als een van de laatste EU-landen begonnen met het inenten van mensen tegen het coronavirus.

Luxemburg en Letland beginnen maandag ook met vaccineren. Alleen Ierland en Nederland beginnen binnen de Europese Unie later met vaccineren. Ierland begint dinsdag en Nederland op 8 januari, ruim anderhalve week na de rest van de EU. In België worden maandag 450 mensen ingeënt tegen het coronavirus. De inentingen vinden plaats in drie verzorgingshuizen. De meeste mensen worden in hun eigen kamer gevaccineerd.

Vaccin corona injectie spuit
Foto: Istock

11:50 uur - Ruim 81.000 aanvragen voor steunpakket NOW in derde periode
Ruim 81.000 werkgevers hebben sinds 16 november een aanvraag bij het UWV gedaan voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), laat de instantie weten. Met de NOW kunnen ondernemers een groot deel van hun loonkosten vergoed krijgen als ze een omzetverlies verwachten van ten minste 20 procent.

Van de nieuwe aanvragen kwamen er ruim 23.000 binnen sinds de lockdown die half december inging. Het loket sloot op zondag.

Het aantal aanvragen voor de derde periode is hoger dan de 65.000 aanvragen die de tweede periode binnenkwamen. In de eerste periode kwamen bij de instantie 149.000 aanvragen binnen.

11:49 uur - Fors minder coronaboetes en illegale feesten
Het aantal mensen dat afgelopen week een bekeuring kreeg voor het niet naleven van de coronamaatregelen is bijna gehalveerd in vergelijking met de week ervoor, meldt de politie maandag. Vorige week ging het om 648 boetes en 525 waarschuwingen. De week daarvoor kregen 1184 mensen een bekeuring voor het niet naleven van de regels en werden 927 waarschuwingen uitgedeeld.

Ook heeft de politie aan minder illegale feesten een einde gemaakt, te weten 33 afgelopen week. De week daarvoor werden 61 illegale feesten beëindigd.

Er wordt gecontroleerd op de coronamaatregelen die momenteel in Nederland gelden, zoals het dragen van een mondkapje in openbare ruimtes.

9:02 uur - Door corona hebben we ons veel minder verplaatst
Door corona hebben we ons het afgelopen jaar veel minder verplaatst dan het jaar ervoor. Op sommige momenten gebruikten we bepaalde vervoersmiddelen zelfs even (bijna) helemaal niet. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt naar voren dat nog voordat ook Nederland met een grote corona-uitbraak te maken kreeg, het virus onze mobiliteit al beperkte.

De eerste coronabesmetting in Nederland werd vastgesteld op 27 februari. Daarna kwamen er snel meer gevallen bij. Eind maart en begin april was de eerste golf op zijn hoogtepunt. Vanaf maart werd vliegverkeer en het gebruik van het openbaar vervoer drastisch minder. Vliegen kwam in april zelfs vrijwel volledig stil te liggen. Ook op de weg werd het veel rustiger, maar minder dan in de luchtvaart en het openbaar vervoer.

Vliegtuig (24 sep 2019)
Foto: iStock

8:50 uur - RIVM betreurt dat zorgmedewerkers zich 'geraakt voelen'
Het RIVM zegt het te betreuren "dat medewerkers van verpleeghuizen zich door een zinsnede van Jaap Van Dissel in een NOS jaarinterview geraakt voelen". Het was volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu "niet de bedoeling om een opleidingsniveau in verband te brengen met oorzaken van besmettingen in verpleeghuizen".

Zondag ontstond ophef door uitspraken van de directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM bij de NOS waarin hij een verband leek te leggen tussen het hoge aantal besmettingen in verzorgingstehuizen en het opleidingsniveau van verzorgenden. Marita de Kleijne, voorzitter van het platform verzorgenden van beroepsorganisatie V&VN, noemde de uitspraken "een klap in het gezicht van verzorgenden die dag en nacht onder zware druk klaarstaan voor kwetsbare bewoners".

In het interview werd ingegaan op Covid-19 besmettingen in verpleeghuizen. "Besproken werd dat de situatie in een verpleeghuis waar vaak dementerende ouderen verzorgd worden, complex is en een andere situatie dan een ziekenhuis of intensivecareafdeling", aldus het RIVM. "Het was niet de bedoeling om een opleidingsniveau in verband te brengen met oorzaken van besmettingen in verpleeghuizen."

6:55 uur - Luc Steins mist Champions League door coronabesmetting
Handballer Luc Steins kan niet meedoen aan de Final Four van de Champions League. Hij is positief getest op het coronavirus. Dat melden diverse Franse media. Steins zou eigenlijk met zijn team Paris Saint-Germain maandagavond aantreden in de halve finale van de Champions League tegen Barcelona. Lees hier meer.

6:44 uur - Aantal coronabesmettingen Duitsland daalt voor vierde dag op rij
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Duitsland is de afgelopen 24 uur voor de vierde dag op rij gedaald. De Duitse evenknie van het RIVM, het Robert Koch Instituut (RKI), telde maandagochtend 10.976 nieuwe besmettingen. Dat is een daling van 2779 ten opzichte van zondag toen 13.755 gevallen werden gemeld.

Daarmee zet de daling door zij het niet zo sterk als donderdag (32.000), vrijdag (25.533) en zaterdag (14.455). In het afgelopen etmaal overleden in Duitsland 348 patiënten aan de gevolgen van Covid-19, een dag eerder waren dat er iets meer: 356.

3:30 uur - Burgemeesters vergaderen online over coronacrisis
De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio vergaderen maandag online over de coronacrisis. Gewoonlijk zien de bestuurders elkaar bijna elke week in Utrecht, maar vanwege de kerstvakantie is besloten dat het Veiligheidsberaad ditmaal digitaal bijeenkomt. Alleen bij dringende noodzaak reizen de burgemeesters alsnog af naar Utrecht, zegt een woordvoerster. Voor zover bekend doen er geen ministers mee aan de onlinevergadering.

De burgemeesters zullen terugblikken op de winkeldrukte voor de kerst en de kerstdagen zelf. Ze kijken ook vooruit naar de jaarwisseling met het vuurwerkverbod en de strenge coronaregels. De politie heeft al laten weten dat het handhaven van de openbare orde de eerste prioriteit zal zijn. Als de drukte het toelaat, zal de politie ingrijpen bij feesten, te grote groepen en overtredingen van het vuurwerkverbod. De burgemeesters zijn verantwoordelijk voor de openbare orde.

Ook wordt gesproken over de inzet van het leger in de zorg. Meerdere veiligheidsregio's hebben om militaire bijstand in de verpleeg- en verzorgingshuizen gevraagd vanwege een tekort aan personeel

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen