Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: GGD schrapt duizenden prikafspraken

Geplaatst opvrijdag 2 april 2021 - 6:56

In ons liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de lockdown en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 2 april:

21:00 uur - Dancefestival Stereo Sunday gaat vooralsnog door
Dancefestival Stereo Sunday timmert vooralsnog gestaag door aan een editie voor 2021. Het festival staat dit jaar gepland op vrijdag 2 en zaterdag 3 juli in het Julianapark in Venlo.

Vanaf woensdag is het mogelijk online kaarten te bestellen voor het evenement.

Hoofd marketing en communicatie Mark Boots van Stereo Sunday gaat er voorlopig van uit dat in juli de voetjes van de vloer gaan. De knoop moest namelijk worden doorgehakt, stelt Boots. "Mede door het garantiefonds van de overheid en de mogelijke sneltesten bij de ingang hebben we besloten om het evenement door te laten gaan." Lees hier meer.

18:15 uur - Fitnessbranche biedt hulp aan herstellende ex-coronapatiënt
Ex-coronapatiënten kunnen straks bij sportscholen gericht aan de slag met hun herstel. Althans, op het moment dat de sportscholen de deuren weer mogen openen. Volgens brancheverenigingen NL Actief is er een begeleidingsprotocol opgesteld, dat op 6 april wordt gepresenteerd. Het programma wordt uitgevoerd door gespecialiseerde sportscholen, zogeheten preventiecentra. Dat zijn er momenteel 104.

Volgens NL Actief bieden de preventiecentra al begeleiding aan mensen met bijvoorbeeld diabetes, niet-aangeboren hersenletsel of overgewicht. De sportscholen die het betreft hebben dit predicaat omdat ze onder andere speciaal opgeleide instructeurs hebben. Een preventiecentrum werkt ook samen met huisartsen, fysiotherapeuten en met de gemeente.

17:29 uur - Coronazelftesten in honderden apotheken verkrijgbaar
Zelftests voor corona liggen inmiddels in enkele honderden apotheken. Dat komt naar voren uit een rondgang van het ANP. Naar de coronazelftesten is veel vraag, melden meerdere apotheekketens. Ook online kunnen de zelftests inmiddels worden besteld. Bij sommige verkopers worden bestellingen zelfs op dezelfde dag geleverd.

Bij BENU, met zo'n 350 apotheken een van de grootste ketens van Nederland, kloppen 'heel veel' mensen aan voor de zelftests. "We bestellen constant bij", zegt een woordvoerder. BENU ontving vrijdag een levering van 50.000 zelftests, waarmee aan de vraag voor het paasweekend wordt beantwoord. Ook bij de Pluriplus-apotheken, ruim 300 in totaal, liggen de zelftests sinds gisteren in de schappen.

Bekijk hier hoe zo'n zelftest werkt:

Video: L1

17:00 uur - GGD schrapt duizenden prikafspraken na nieuwe AstraZeneca-pauze
De GGD'en schrappen ongeveer 10.000 afspraken voor vaccinaties met AstraZeneca van mensen die jonger dan 60 jaar zijn. Dat geldt per direct en in elk geval tot en met 7 april. Ook de mensen uit die groep die nu in de rij staan te wachten bij een vaccinatielocatie kunnen niet meer geprikt worden.

De overheid heeft besloten tijdelijk te stoppen met het gebruik van het coronavaccin van AstraZeneca voor mensen onder de 60. Dit besluit is genomen vanwege mogelijke bijwerkingen.

In Limburg gaat het maar om beperkte aantallen, laat een woordvoerder weten. Exacte aantallen zijn niet bekend. "Er stonden niet veel afspraken ingepland voor vaccinaties met AstraZeneca. Die mensen krijgen hier bericht over."

16:04 uur - Geen grote afschaling in ziekenhuizen, aldus NZa
Ziekenhuizen melden geen grote afschaling van zorg in verband met corona, aldus de Nederlandse Zorgautoriteit NZa. "De capaciteit in de Nederlandse ziekenhuizen om reguliere zorg te leveren, is deze week vergelijkbaar met de afgelopen weken."

Ziekenhuizen zeggen wel dat er deze week iets minder operatiekamers werden gebruikt dan vorige week. Deze week was 78 procent van de Nederlandse operatiekamers in gebruik, vergeleken met wat er zonder corona zou worden benut. Dat is maar iets minder dan vorige week, toen nog 80 procent van de operatiekamers in gebruik was. De weken daarvoor lag dat percentage op 79 procent.

16:00 uur - Gevangene heeft corona: hele afdeling in isolatie
Een gedetineerde van de vrouwengevangenis Ter Peel in Evertsoord is positief getest op corona, waardoor de complete afdeling in quarantaine moet. Dat meldt gevangeniswoordvoerder Robert Meijer aan L1.

Een gedetineerde testte vrijdag positief op corona. Alle 57 gevangenen die op de afdeling in het kloostergebouw verblijven, moeten daarom tien dagen preventief op hun afdeling blijven. Lees hier meer.

15:50 uur - Restaurant Nieuwstadt dicht: reserves op
Restaurant NUUJ in Nieuwstadt gaat een jaar na opening alweer sluiten. Dat meldt omroep SOL2. "Corona is de baas geworden. Alle reserves zijn op en alles wat we konden doen hebben we in mijn ogen geprobeerd”, zegt eigenaar Stef Castro in een videoboodschap op de Facebookpagina van het restaurant. Hij zegt geen recht te hebben een van de coronasteunmaatregelen. “De vaste kosten lopen gewoon door." Het restaurant opende 10 maart 2020 de deuren, vlak voor de eerste lockdown. In totaal is het restaurant vier maanden open geweest.

15:40 uur - 7296 nieuwe coronagevallen, gemiddelde na weken gedaald
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 7296 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Daardoor is het gemiddelde aantal coronagevallen over de afgelopen week gedaald, voor het eerst in vier weken.

De vorige vrijdagen waren er meer positieve tests. Bovendien zijn het aanmerkelijk minder gevallen dan op woensdag (7649) en donderdag (7858). Meestal piekt het aantal positieve tests juist op vrijdagen en zaterdagen.

In de afgelopen zeven dagen zijn 51.750 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op 7393 nieuwe gevallen per dag. In de week tot aan donderdag waren er elke dag gemiddeld 7433 besmettingen aan het licht gekomen. De laatste keer dat het gemiddelde lager lag dan de dag ervoor was op 7 maart.

15:15 uur - Meer dan 700 coronapatiënten op intensive cares
Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld op de intensive cares is met 17 gestegen naar 705. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het is voor het eerst sinds 11 januari dat dit aantal boven de 700 uitkomt.

Het totaalaantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is ook licht gestegen. Momenteel behandelen ziekenhuizen 2330 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 3 meer dan op donderdag.

15:00 uur - Basisschool Horst dicht vanwege corona-uitbraak
Basisschool De Doolgaard in Horst heeft vrijdag de deuren gesloten vanwege een groot aantal besmettingen onder leraren en leerlingen.

Volgens directrice Angelique Weijers is de uitbraak in de onderbouw ontstaan. Lees hier meer.

14:50 uur - 73- en 74-jarigen kunnen nu alvast prikafspraak maken
Mensen van 73 tot 74 jaar oud krijgen volgende week een uitnodiging voor een prik tegen het coronavirus, maar ze kunnen nu alvast online een afspraak maken. Het gaat om 390.000 mensen die in 1947 en 1948 zijn geboren. Zij krijgen het coronavaccin van Pfizer en BioNTech, melden het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de koepel van gezondheidsdiensten, GGD GHOR Nederland.

Ook mensen uit 1949, 1950 en 1951 krijgen vanaf dinsdag een uitnodiging voor hun vaccinatie. De zeventigers kunnen terecht bij ongeveer tachtig locaties van de GGD'en. In totaal bestaat deze leeftijdsgroep uit ongeveer 950.000 mensen.

Waarschijnlijk eind april en begin mei komt de volgende groep aan de beurt. Dat zijn mensen van 65 tot 70. In de afgelopen weken zijn 75-plussers al gevaccineerd.

12:25 uur - Dode door longembolie na toediening coronavaccin AstraZeneca
Voor het eerst is in Nederland iemand overleden aan gezondheidsklachten die een bijwerking van het coronavaccin van AstraZeneca zouden kunnen zijn. De vrouw kreeg last van de vaker genoemde combinatie van trombose met een verlaagd aantal bloedplaatjes. De bloedprop kwam bij de longen terecht, en die longembolie is fataal geworden. Dat meldt het bijwerkingencentrum Lareb.

Een verband tussen het vaccin van AstraZeneca en de klachten is niet aangetoond, maar wordt nog onderzocht.

11:52 uur - België meent piek derde golf achter de rug te hebben
België heeft de piek van de derde golf van de corona-epidemie waarschijnlijk achter de rug. Het virus wordt de laatste dagen bij minder mensen vastgesteld, zegt het Belgische coronacrisiscentrum.

Het virus greep de afgelopen tijd weer zo om zich heen dat België vorige week weer verder op slot ging. Kappers moesten dicht, shoppen kan alleen nog op afspraak en scholen kregen een week eerder paasvakantie.

10:27 uur - Reeds besmet geweest, dan alleen nog afspraak voor één prik
Mensen die het afgelopen half jaar positief zijn getest op corona kunnen vanaf vrijdag bij het maken van een vaccinatieafspraak zeggen dat ze nog maar één afspraak voor een prik willen maken. Dat meldt het RIVM, dat daarmee aansluit op een advies van de Gezondheidsraad. Uit onderzoek blijkt dat de immuniteit die zij hebben opgebouwd ten minste een half jaar aanhoudt, aldus de Gezondheidsraad eerder.

Als de besmetting met het coronavirus ná de eerste vaccinatie plaatshad, gaat de afspraak voor de tweede vaccinatie wel gewoon door. Mensen die al een afspraak hebben staan voor een prik en het afgelopen half jaar positief zijn getest, wordt gevraagd de afspraak voor de tweede vaccinatie zo snel mogelijk zelf af te zeggen, aldus het RIVM.

Het advies van de Gezondheidsraad geldt voor alle drie de vaccins: van AstraZeneca, Pfizer/BioNTech en Moderna.

9:28 uur - Banken: hulp overheid blijft nodig in bestrijden coronacrisis
Banken zijn nog steeds veel geld kwijt aan het ondersteunen van bedrijven om de coronacrisis door te komen. Ze benadrukken dat het waarschijnlijk ook nog wel even gaat duren voor alle getroffen bedrijven hun omzet weer op peil hebben. "Het doorlopen van het steunpakket van de overheid is dus essentieel", zegt voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Volgens de NVB zijn sinds het begin van de crisis al aan circa 52.000 bedrijven leningen verstrekt vanwege de coronacrisis, goed voor zo'n 44,3 miljard euro. Afgelopen maand ging het hard met de financieringen, want bij de vorige peiling bedroeg het bedrag nog 39,9 miljard euro. In maart zouden zo'n 3000 ondernemingen zijn geholpen.

8:57 uur - Verplichte zelftests voor Duitse scholieren net over de grens
Scholieren in de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen moeten zich na de paasvakantie zelf twee keer per week testen op besmetting met het coronavirus. Ongeveer een op de vijf leerlingen weigert dat tot nu toe, reden voor de deelstaatregering in Düsseldorf de zelftests te verplichten. Ook andere deelstaten zijn hiermee bezig.

Hoe de verplichting vorm krijgt en wat de juridische basis is, wordt momenteel besproken, aldus onderwijsminister Yvonne Gebauer van de deelstaat. "Tests zorgen ervoor dat infecties worden ontdekt en infectieketens kunnen worden doorbroken of zelfs voorkomen. Ze zorgen ervoor dat de schoolactiviteiten veiliger zijn."

7:44 uur - Honkballers Nationals door corona aan de kant op openingsdag MLB
Op de openingsdag van het nieuwe honkbalseizoen in de Major League heeft het coronavirus al direct voor de eerste afgelasting gezorgd. De wedstrijd tussen Washington Nationals en New York Mets werd enkele uren voor de start afgeblazen, omdat zeker drie spelers van de Nationals positief hebben getest. Enkele anderen zitten uit voorzorg in quarantaine.

"We zitten nog steeds middenin een pandemie", zei manager Dave Martinez van de Nationals. "We moeten dit nog steeds enorm serieus nemen. Helaas heeft het ons nu geraakt. Ik kan alleen maar zeggen: zorg dat je veilig bent. Draag je mondmasker. Dit kan iedereen overkomen."

7:22 uur - Brunch- en ontbijtboxen erg populair met Pasen
Uitgebreide restaurantboxen zijn dit jaar erg populair voor op de paastafel. Nu eetgelegenheden gedwongen dicht zijn, bieden de luxe maaltijdpakketten horecaondernemers een kans om toch nog wat geld te verdienen. Vooral brunch- en ontbijtboxen verkopen goed, melden restaurantplatforms.

De brunches die restaurants speciaal voor dit weekend aanbieden op het platform thuisuiteten.nl, zijn populairder dan de dinerboxen die op de website staan. Het platform begon in de zomer van 2020 en werkt inmiddels samen met zon veertig gastronomische restaurants die diners bij mensen thuis verzorgen. Aankomend paasweekend bezorgen de aangesloten restaurants drie keer meer dan een normale zaterdag, laat een woordvoerder weten aan het ANP.

6:55 uur - Bloedproppen bij 30 Britten na inenting met AstraZeneca-vaccin
De Britse gezondheidsautoriteiten hebben tot nu toe dertig gevallen geïdentificeerd, waarbij bloedproppen ontstonden nadat iemand was ingeënt met het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca. Dat zijn er 25 meer dan vorige maand werd gemeld.

In 22 gevallen kreeg een ingeënt persoon te maken met bloedstollingen (trombose). Bij de overige 8 gevallen was sprake van een tekort aan bloedplaatjes. Volgens het bureau zijn er geen gevallen bekend waarbij mensen bloedproppen kregen, nadat ze waren ingeënt met het vaccin van Pfizer/BioNTech.

6:43 uur - Minder ziekenhuisbedden beschikbaar door oververmoeid personeel
In ziekenhuizen door heel het land zijn minder bedden beschikbaar doordat personeel oververmoeid thuis zit. Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl langs meerdere zorgregio's. Het ziekteverzuim is in sommige regio's tot twee keer zo hoog als normaal en ziekenhuizen kijken dan ook met grote zorgen naar de oplopende besmettingscijfers.

Op de intensivecareafdelingen in ziekenhuizen in Groningen, Drenthe en Friesland zit 14 procent van het personeel ziek thuis. "Normaal gesproken ligt dat tussen de 6 en 8 procent", zegt Ate van der Zee, voorzitter van het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland. De ziekenhuizen in de noordelijke provincies zijn door het personeelstekort niet in staat om hun aandeel te leveren aan het opschalen van de landelijke capaciteit van de intensive cares (ic). Afgelopen week hadden er in het hele land honderd extra ic-bedden (1450 in totaal) beschikbaar moeten zijn.

6:22 uur - Hogescholen worstelen nog met zelftests voor studenten
Hogescholen en universiteiten weten nog niet hoe zij over ruim drie weken de zelftests voor de honderdduizenden studenten in het hoger onderwijs moeten organiseren. Een dikke week na de persconferentie van het kabinet hierover is nog veel onduidelijk, schrijft Trouw.

Het was hoopvol nieuws: zelftests moeten het op 26 april mogelijk maken om de deuren van het hoger onderwijs weer wat verder te openen, beloofde demissionair minister Hugo de Jonge. Dat kwam voor veel universiteiten en instellingen wat onverwachts. Het blijkt bovendien een flinke operatie, die niet zomaar opgetuigd kan worden.

6:00 uur - Nederland roept toeristen en stagiaires op om Curaçao te verlaten
De Vertegenwoordiging van Nederland op Aruba, Curaçao en Sint Maarten roept vakantiegangers, studenten en stagiaires op om het eiland zo snel mogelijk te verlaten. Het gaat om Nederlanders die geen noodzakelijke reden hebben om op het eiland te blijven, niet om mensen die op het eiland staan ingeschreven. De oproep is donderdag gedaan en geldt in ieder geval tot 15 april.

Dit is een gevolg van de actuele Covid-situatie. Die is zeer ernstig op het eiland. "De zorgcapaciteit is mogelijk ontoereikend vanwege het hoge aantal coronabesmettingen", aldus de Vertegenwoordiging. De medische zorg is hierdoor niet gegarandeerd en moet op korte termijn ontlast worden om een nieuwe stroom patiënten aan te kunnen. Er geldt voor de mensen die van het eiland af gaan een testverplichting voor vertrek vanaf Curaçao, bij thuiskomst in Nederland moeten reizigers in thuisquarantaine.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen