Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: GGD mikt op grote vaccinatiecampagne in de zomer

Geplaatst opwoensdag 2 december 2020 - 6:46

Het aantal coronabesmettingen blijft schommelen. Er gelden strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Vanaf dinsdag 1 december is het verplicht om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes.

In dit liveblog volg je de belangrijkste nieuwsfeiten en andere gebeurtenissen over de coronacrisis van woensdag 2 december:

  • GGD mikt op grote vaccinatiecampagne in de zomer
  • Minder coronapatiënten in het ziekenhuis
  • Opstandige horecabedrijven gaan 17 januari open
  • Supermarkten gaan mondkapjesplicht niet handhaven
  • UWV meldt verdubbeling aantal ontslagaanvragen

20:51 - Duitsland verlengt lockdown-light tot 10 januari
In Duitsland worden de coronamaatregelen verlengd tot 10 januari. Onder meer restaurants, musea en theaters blijven gesloten in deze zogenoemde lockdown-light, die inmiddels een maand duurt. Mensen moeten zoveel mogelijk afstand van elkaar houden en mogen maar met een paar anderen samenkomen.

De toestand blijft in principe zoals die nu is, zei bondskanselier Merkel na overleg met de zestien deelstaten. Eerder was al besloten tijdens de feestdagen de beperkingen voor bijeenkomsten iets te versoepelen, waardoor je met tien man bij elkaar mag zijn.
19:17 - België wil 5 januari eerste mensen inenten
België wil 5 januari beginnen met inenten tegen het coronavirus. Mits de Europese Unie een vaccin goedkeurt, zegt premier Alexander De Croo. De regering buigt zich nog verder over wie als eersten in aanmerking komen voor een vaccin. Eerder al liet zij weten dat bewoners en personeel van oudereninstellingen en ziekenhuispersoneel voorrang moeten krijgen. België denkt erover de coronatestcentra straks voor de vaccinatiecampagne te gebruiken.

18:48 - GGD mikt op grote vaccinatiecampagne in de zomer
De GGD's gaan er vooralsnog van uit dat ze aan het begin van de zomer zullen beginnen aan de vaccinatie van miljoenen Nederlanders. Het ziet ernaar uit dat zij alleen de mensen die niet tot risicogroepen behoren gaan inenten tegen het coronavirus. Voordat de GGD'en in actie komen, moeten circa 5 miljoen ouderen, mensen met chronische ziekten en zorgmedewerkers worden gevaccineerd. Die groepen wil het kabinet voorrang geven.

Het gaat sowieso nog maanden duren voordat Nederland de miljoenen vaccindoses binnen heeft die nodig zijn om de hele bevolking een beschermende prik tegen corona te geven. Uitgaande van de cijfers van de verst gevorderde vaccinmakers, kunnen in het eerste kwartaal hooguit zo'n 1,5 miljoen Nederlanders worden gevaccineerd.

18:30 - Reisbranche heeft omzetverlies van 84 procent
De reissector wordt onevenredig hard geraakt door de coronacrisis. Het omzetverlies door alle restricties en beperkingen dit jaar tot december ligt op zo'n 84 procent in vergelijking met de eerste elf maanden van vorig jaar. De fors lagere inkomsten hebben ook voor vele ontslagen gezorgd, zo komt naar voren uit een enquête van branchevereniging ANVR.

Reisbureaus, zakenreisagenten en reisorganisaties liggen al ruim negen maanden praktisch volledig stil. Voor volgend jaar wordt door de reisondernemers wel herstel verwacht. Maar de omzet komend jaar zal hoogstens zo'n 55 procent zijn in vergelijking van de situatie van voor de crisis.

17:35 - Olympische atleten wacht strikte testprocedure op corona
Atleten die komende zomer deelnemen aan de Olympische Spelen zullen om de vier à vijf dagen worden getest op corona. Dat staat in een tussenrapport dat woensdag is gepresenteerd. Sporters die uit andere landen naar Japan afreizen, moeten bovendien bij aankomst een negatieve test kunnen overleggen die niet ouder mag zijn dan drie dagen.

16:11 - Veiligheidsberaad: ook horeca moet regels naleven
De coronamaatregelen gelden niet voor niets. Als er half januari nog beperkende bepalingen gelden voor de horeca moeten de regels nageleefd worden. Handhavers zullen daar dan ook op toezien. Dat zegt de voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls woensdag in een reactie op de aankondiging van horecabedrijven dat ze op 17 januari de

Alcohol, bier (13 nov 2020)
Foto: iStock

deuren weer gaan openen, ook als dat dan nog niet mag.

15:39 - Minder coronapatiënten in het ziekenhuis
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is woensdag verder gedaald. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1606 coronapatiënten. Dat zijn er 77 minder dan dinsdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen liggen nu 1131 coronapatiënten, een daling van 74 vergeleken met de dag ervoor. Op de intensivecare liggen 475 mensen met Covid-19. Dat zijn er 3 minder dan de voorgaande dag.

15:26 - Vaccinatieprogramma Rusland start volgende week
Rusland begint volgende week met een massale inentingscampagne tegen Covid-19. President Vladimir Poetin woensdag die opdracht gegeven. Leraren en artsen krijgen als eerste een inenting.

De eerste Russische burgers hebben overigens het Spoetnik V-vaccin tegen het coronavirus al toegediend gekregen. Het middel stuit op enige scepsis in het westen, maar Moskou claimt dat het net zo effectief is als sommige andere vaccins.

In Rusland zijn bijna 2 miljoen doses van Spoetnik V geproduceerd, zei Poetin. Het land telt ongeveer 145 miljoen inwoners. Rusland meldde dinsdag een recordaantal coronadoden en -besmettingen. In een etmaal kwamen er 569 sterfgevallen bij, wat het totaal bracht op 40.464.

14:55 - 'Verschuiven borstkankeronderzoek leidt tot meer doden'
Door personeelstekort en Covid-19 is het bevolkingsonderzoek borstkanker met een mammografie door staatssecretaris Blokhuis van twee jaar naar eens in de drie jaar opgeschoven. Borstkankervereniging en KWF vinden het een slecht plan. Zij vrezen dat meer vrouwen aan borstkanker zullen overlijden.

Het bevolkingsonderzoek is bedoeld voor vrouwen tussen de 50 en 75 jaar, met het idee om borstkanker zo vroeg mogelijk op te sporen. Elk jaar worden er 1 miljoen vrouwen gescreend. Daarmee worden volgens het RIVM jaarlijks 1450 sterfgevallen voorkomen.

14:32 uur - Opstandige horecabedrijven gaan 17 januari open
Meer dan duizend Limburgse horecaondernemers zijn van plan om op 17 januari de deuren weer te openen. Horecabedrijven in vijftig steden en regio's in het land gaan op die januaridatum weer open, zelfs als dat niet mag. In Limburg gaat het om 1200 horecaondernemers.

De horeca komt in opstand, omdat minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid eind november liet doorschemeren dat een versoepeling van de coronamaatregelen er half januari nog niet inzit. Lees hier meer.

stock mondkapje horeca
Foto: iStock

14:28 uur - Supermarkten gaan mondkapjesplicht niet handhaven
Klanten die geen mondkapje dragen worden niet geweigerd in supermarkten. Dat bevestigt brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) na berichtgeving van De Telegraaf. Het Veiligheidsberaad, waarin de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's zitten, riep winkeliers eerder deze week nog op om weigeraars buiten te zetten. Dat is volgens de supers in de praktijk onmogelijk.

Volgens het Veiligheidsberaad moeten winkeliers klanten buiten de deur zetten die geen mondkapje dragen. Doen ze dat niet, dan zijn ze in overtreding. Maandag lieten de burgemeesters nog weten winkels eerst te zullen waarschuwen, maar er kunnen hoge boetes en sluitingen volgen.

stock oudere mondkapje supermarkt
Foto: iStock

14:23 uur - Brussel: avondklok en langere vakantie tegen coronakerstpiek
Alle EU-landen zouden er goed aan doen een avondklok in te voeren, vindt de Europese Commissie. Ook moeten ze nadenken over een langere kerstvakantie. Dat moet voorkomen dat de feestdagen een nieuwe coronagolf in gang zetten. Het versoepelen van de coronamaatregelen raadt het dagelijks bestuur van de EU ernstig af.

10:33 uur - App CoronaMelder werkt nu ook grensoverschrijdend
De app CoronaMelder werkt vanaf woensdag samen met andere Europese corona-apps, onder meer met de Corona-Warn-App uit Duitsland. Limburgers die de CoronaMelder op hun telefoon hebben, krijgen nu ook een melding als ze langere tijd in de buurt zijn geweest van Duitsers die de Corona-Warn-App hebben en positief getest zijn. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verwacht dat ook België zich in de loop van de maand aansluit bij het samenwerkingsverband. Lees hier meer.

8:15 uur - Coronavaccin Pfizer goedgekeurd in Verenigd Koninkrijk
Het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Pfizer en de Duitse biotechnoloog BioNTech is goedgekeurd voor gebruik in het Verenigd Koninkrijk. Het vaccin moet vanaf volgende week beschikbaar zijn.

7:52 uur - Burgemeester Depla: Laat jongeren niet wegkwijnen achter computer
"Jongeren zijn de vergeten groep van de coronacrisis", zegt de Bredase burgemeester Paul Depla in de Volkskrant. "Ze zitten in een fase van de wereld ontdekken, verliefd worden, nieuwe mensen ontmoeten. Maar dat wordt allemaal gedwarsboomd door de coronacrisis." Gemeenten moeten meer voor hen doen, vindt hij.

De voormalig burgemeester van Heerlen is voorzitter van een werkgroep binnen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten die de sociale gevolgen van Covid-19 voor jongeren in beeld heeft gebracht. Woensdag presenteert deze VNG-werkgroep haar bevindingen. "Het offer dat zij brengen is groot, terwijl het medische risico dat ze lopen klein is. En dan zijn ze ook nog eens de kop van Jut: het enige dat wij als ouderen doen, is boos worden omdat ze zich niet aan de coronaregels houden."

6:45 uur - UWV meldt verdubbeling aantal ontslagaanvragen
Het aantal ontslagaanvragen is in oktober meer dan verdubbeld. Werkgevers vroegen voor ruim 4.600 vaste werknemers gedwongen ontslag aan bij het UWV, schrijft de Volkskrant. In september waren dat er 2.100.

Sinds de uitbraak van de coronacrisis ligt het aantal ontslagaanvragen 2,3 keer zo hoog als vorig jaar. Verreweg de meeste aanvragen komen uit de horeca, gevolgd door de detailhandel en zakelijke dienstverlening.

6:30 uur - 'Helft facturen niet op tijd betaald sinds uitbraak corona'
Ruim de helft van de facturen in Nederland wordt te laat betaald sinds de uitbraak van het coronavirus. Daarbij is het aantal dagen dat een vordering openstaat in Nederland het sterkst gestegen vergeleken met andere landen. Dat meldt kredietverzekeraar Atradius op basis van onderzoek onder ruim 2600 Europese bedrijven.

Zo'n 56 procent van de facturen in Nederland is sinds het begin van de pandemie achterstallig terwijl dat voor de crisis 32 procent was. Nederlandse respondenten gaven aan dat ze gemiddeld 25 dagen langer moesten wachten voordat facturen werden betaald. Ondanks die stijging is bijna de helft van de bedrijven bereid klanten langere betalingstermijnen te verlenen dan voor de coronapandemie, gemiddeld tot twintig dagen langer.

6:11 uur - CNV vindt dat vaccinatieplan kabinet tekortschiet
Vakcentrale CNV is van mening dat de vaccinatieplannen van het kabinet onvoldoende zijn. Er moet snel een grootschalig vaccinatieplan komen. "Het inenten van miljoenen mensen is een immense, ongekende operatie zoals nooit eerder vertoond in Nederland. Het kabinetsplan sorteert daar echter nauwelijks op voor", stelt Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

De bond vindt dat Nederland een voorbeeld aan Duitsland moet nemen. "Momenteel bouwt Duitsland zijn teststraten om tot vaccinatiestraten. Over twee weken staat daar alles klaar.

6:00 uur - Aantal nieuwe Duitse coronabesmettingen weer toegenomen
Het aantal nieuwe coronabesmettingen dat de afgelopen 24 uur in Duitsland is vastgesteld, is weer iets toegenomen ten opzichte van het aantal dat de voorgaande dag werd gemeld. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldde woensdag 17.270 nieuwe gevallen.

Dinsdag waren dat er nog rond de 13.500 en maandag rond de 11.000. In totaal is het coronavirus in Duitsland nu bij 1.084.743 personen vastgesteld. Het aantal doden steeg in het laatste etmaal met nog eens 487 sterfgevallen. Het longvirus is in totaal 17.123 personen in Duitsland fataal geworden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen