Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Geen versoepelingen, wel kleine aanpassingen

Geplaatst opmaandag 8 maart 2021 - 17:40

Een overzicht met het voor Limburg belangrijkste corona- en lockdownnieuws

In de persconferentie van maandag 8 maart zijn geen nieuwe versoepelingen aangekondigd. Wel worden de huidige maatregelen op een paar punten aangepast. Het gaat om deze kleine aanpassingen:

  • Vanaf dinsdag 16 maart mogen kinderen weer zwemlessen volgen en afzwemmen. Dit wordt gedaan vanwege de veiligheid, met de zomer in aantocht.
  • Er mag met maximaal vier personen buiten gesport worden, ook voor mensen ouder dan 27 jaar
  • Er mogen meer mensen tegelijkertijd in grote winkels. Voor kleine winkels tot 50 m2 veranderd er niks (maximaal twee personen per tijdslot). Bij grotere winkels geldt er per 25 m2 één persoon, met een maximum van 50 bezoekers per tijdslot.

Dit was verder het belangrijkste coronanieuws van maandag 8 maart:

21:13 uur - 'Meer steun noodzakelijk om bedrijven eindstreep te helpen halen'
De overheid moet meer steun geven aan bedrijven nu die langer dicht moeten blijven, vinden ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Zo moet de staat zorgen dat bedrijven de eindstreep van de coronacrisis halen. Over dat ruimere steunpakket zijn de ondernemersorganisaties met het kabinet in gesprek.

20:59 uur - Vliegen en varen vanuit Verenigd Koninkrijk mag weer
Vliegtuigen en schepen uit het Verenigd Koninkrijk mogen vanaf dinsdag weer landen of aanmeren in Nederland. Het verbod daarop wordt opgeheven omdat het volgens het kabinet geen toegevoegde waarde meer heeft, nu de besmettelijkere Britse coronavariant al in Nederland is verspreid.

Reizigers moeten zich wel nog altijd voor vertrek laten testen op het coronavirus. Alleen bij een negatieve uitslag mogen zij aan boord. Bij aankomst geldt een dringend advies om tien dagen in quarantaine te gaan.

20:24 uur - De Jonge: vooruitzichten voor derde golf zijn niet goed
De piek van de derde coronagolf komt weliswaar later dan verwacht, maar nog steeds zien de vooruitzichten er niet goed uit. Dat zei demissionair minister Hugo de Jonge maandagavond tijdens de coronapersconferentie. De vooruitzichten voorspellen nu de top van de derde golf in april. Als de slechtste scenario's uitkomen, dan liggen de ziekenhuizen over een maand even vol als vorig jaar, waarschuwde De Jonge.

Op het moment ligt het reproductiegetal op 0,98. Toch is de situatie nu "heel kwetsbaar", aldus De Jonge. Dat komt door de Britse variant van het coronavirus.

20:08 uur - Eigenaar grote sportwinkel: 'Dit is fantastisch nieuws'
Roy van den Berg, de eigenaar van Intersport Mega Store in Roermond, reageert verheugd op het nieuws dat hij meer klanten mag toelaten in zijn winkel. "Dit is fantastisch nieuws. Ik denk dat de meeste winkeliers superblij zijn", zei Van den Berg maandagavond in L1mburg Centraal.

Voor Roy van den Berg betekent de aanpassing van de regels dat hij weer veel meer mensen mag ontvangen. "Onze zaak is 4.500 vierkante meter. Tot nu toe mochten er twee klanten per keer binnen. Die vond je hier niet terug." Lees hier meer.

20:07 uur - De Jonge heeft 'nul begrip' voor mensen die coronaprik weigeren
Coronaminister Hugo de Jonge heeft "geen begrip, nul begrip" voor mensen die zich niet willen laten vaccineren. De zorgminister stelt in de nationale persconferentie voor "iedereen die het belang van vaccinatie ondermijnt hard tegen te spreken". Sommige mensen kunnen nu eenmaal niet worden geprikt, maar "als een deel van de jongeren zich niet laat vaccineren, hebben we een groot probleem", waarschuwt De Jonge.

19:26 uur - Kabinet kijkt opnieuw of steunpakketten nog genoeg zijn
De komende dagen kijkt het kabinet opnieuw of de economische steunpakketten nog wel genoeg zijn om ondernemers te helpen het hoofd boven water te houden.

19:23 uur - Grote winkelketens blij met extra ruimte winkelen op afspraak
HEMA en Hornbach zijn blij dat grote winkels meer mogelijkheden krijgen van het kabinet. "Dit is weer een stap en daar zijn we altijd blij mee" zegt een woordvoerster van HEMA. Winkels mogen momenteel maximaal twee klanten per verdieping op afspraak ontvangen, mits die 1,5 meter afstand kunnen bewaren. Vanaf volgende week wordt daarbij ook naar het vloeroppervlak gekeken. Per 25 vierkante meter mag een klant worden ontvangen, tot een maximum van vijftig klanten.

Hornbach noemde de verruiming van het maximaal aantal klanten in aanloop naar de persconferentie 'fantastisch', maar toen daar het plafond van 50 bezoekers bekend werd gemaakt, is de bouwmarktketen minder enthousiast geworden. Volgens een woordvoerder heeft een Hornbach-filiaal gemiddeld een oppervlakte van 15.000 vierkante meter. Dat zou betekenen dat er zonder plafond zeshonderd klanten tegelijk in de winkel zouden mogen zijn als er genoeg afstand kan worden bewaard. De vestigingen van HEMA zijn tussen de 300 en 3000 vierkante meter groot, met nog een paar uitschieters daarboven.

Een klant per 25 vierkante meter is nog wel flink minder dan tijdens de eerste lockdown een jaar geleden. Toen gold een maximum van een klant per 10 vierkante meter.

19:17 uur - Kabinet komt 23 maart met nieuw reisadvies voor mei
Het kabinet komt op 23 maart met een nieuw reisadvies voor de maand mei. Mogelijk is er dan ook meer duidelijk over de zomervakantie. Nu geldt nog het dringende advies om in Nederland te blijven. Dat reisadvies geldt tot ten minste 15 april.

Volgens Rutte snakt iedereen ernaar om er weer even tussenuit te kunnen. "Laten we hopen dat er dan ook op dit punt iets meer kan."

19:17 uur - Volwassenen mogen na 15 maart met vier personen samen sporten
Volwassenen mogen vanaf 16 maart weer met maximaal vier personen samen sporten. "We hebben door berekeningen gezien dat we met z'n allen miljoenen kilo's zijn aangekomen", zei Rutte. "Daarom deze kleine versoepeling."

Mensen zijn gedurende de coronacrisis aanzienlijk minder gaan sporten, wat een negatieve invloed heeft op hun lichamelijke en geestelijke gezondheid. Onderzoeken onderstrepen dat.

19:14 uur - Rutte: rond Pasen nieuwe stappen, onder meer voor horeca
Minister-president Mark Rutte hoopt rond Pasen "nieuwe stappen" te kunnen zetten met het afschalen van de coronamaatregelen. Daarbij hoopt hij vooral de horeca meer perspectief te kunnen bieden, zegt hij in een persconferentie over het coronabeleid. Over vier weken is het tweede paasdag.

19:13 uur - Vanaf 16 maart weer zwemlessen en afzwemmen
Zwemlessen en afzwemmen kunnen vanaf 16 maart weer doorgaan. Dat zegt demissionair premier Mark Rutte maandag op een persconferentie over corona. Een belangrijke overweging is dat kinderen tijdens de aankomende zomer veilig moeten kunnen zwemmen. Wel gelden er bepaalde regels. Zo zijn de kleedkamers open, maar de douches niet. Ook blijven kinderen thuis bij klachten en moeten ouders buiten wachten.

17:59 uur - Beelden avondklokrellen Venlo en Geleen in livestream
Opsporing Verzocht toont dinsdagavond in een speciale internetuitzending tientallen nieuwe verdachten van de avondklokrellen in januari. Daarnaast deelt de politie beelden uit onder meer Geleen en Venlo.

Er zijn in de livestream onder meer haarscherpe beelden te zien van mannen die vernielden en plunderden in de omgeving van het station in Eindhoven, kondigen de programmamakers aan. Politiechef Willem Woelders geeft verder uitleg over de strategie van de politie en de achtergronden van de ongeregeldheden en verdachten. Inmiddels blijkt dat ongeveer de helft van hen al eerder in contact is geweest met justitie.

Pleuris breekt uit in Geleen nr 1 (25 jan 2021)
Foto: L1

17:27 uur - Kabinet: meer ruimte voor verpleeghuizen en grote winkels
Verpleeghuisbewoners mogen straks niet één maar twee bezoekers per dag ontvangen, maar wel alleen onder bepaalde voorwaarden. Ook voor grote winkels komt er meer ruimte: meer mensen kunnen tegelijkertijd op afspraak winkelen. Dat melden ingewijden in de aanloop naar de coronapersconferentie van demissionair premier Rutte en minister De Jonge maandagavond.

17:07 uur - Coronavaccin AstraZeneca ook voor 65-plussers
Het coronavaccin van AstraZeneca kan ook worden gebruikt voor 65-plussers. Dat zegt de Gezondheidsraad. De drie vaccins die nu al tegen het coronavirus worden ingezet (BioNTech/Pfizer, Moderna en AstraZeneca) vereisen allemaal een tweede prik om voldoende bescherming te bieden, zegt de Gezondheidsraad verder.

De raad adviseert om twee doses te blijven toedienen en de tweede dosis niet verder uit te stellen. Mensen die in het afgelopen half jaar Covid-19 hebben gehad, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt, hebben aan één dosis genoeg.

16:24 uur - Zorgen om drukte in natuur tijdens broedseizoen
Verschillende natuurverenigingen maken zich zorgen over drukte in natuurgebieden tijdens het broedseizoen. "Het is van belang dat bezoekers beseffen dat ze in het voorjaar de kraamkamer van Moeder Natuur betreden", zegt een woordvoerder van Natuurmonumenten. De organisatie spreekt daarom samen met onder meer Staatsbosbeheer haar zorgen uit voor de gevolgen van de toegenomen drukte in natuurgebieden. Parende en barende dieren en nieuwe, groeiende planten zouden volgens de natuurorganisaties kind van de rekening kunnen worden. "Denk hierbij aan dieren die opgejaagd worden en dan op een openbare weg komen. Of eieren die niet uitgebroed worden."

stock vogelnest vogel nest
Foto: iStock

15:43 uur - Meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen
Na vijf achtereenvolgende dagen van dalingen, is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen maandag toegenomen. Het totaal aantal opgenomen patiënten met Covid-19 is nu 1905, dat zijn er 54 meer dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van hen liggen er 558 op de intensive care, 13 meer vergeleken met een dag eerder. Het is voor het eerst in bijna twee weken dat dit aantal boven de 550 uitkomt. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1347 coronapatiënten, een toename van 41 afgelopen etmaal.

15:35 uur - Iets minder dan 4000 nieuwe coronagevallen
Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 3.924 nieuwe coronagevallen geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het aantal positieve tests is de laatste weken behoorlijk stabiel. Per dag komen er gemiddeld ongeveer 4.500 besmettingen aan het licht. Op maandagen en dinsdagen ligt het aantal nieuwe gevallen onder dat gemiddelde, doordat minder mensen zich in de weekeindes laten testen. In de loop van de week komt het aantal nieuwe gevallen boven dat gemiddelde uit.

Het aantal sterfgevallen door corona steeg met 26. Voor een maandag is dat vrij normaal. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als coronapatiënten in het weekeinde sterven, wordt dit vaak in de loop van maandag doorgegeven aan de GGD'en en het RIVM, waarna de sterfgevallen terugkomen in de cijfers van dinsdag. Dan ligt het aantal sterfgevallen het hoogst.

15:04 uur - Zorgcentra nog huiverig voor versoepelingen
Limburgse zorgcentra zijn nog voorzichtig met versoepelingen, ook nu het grootste deel van de bewoners is gevaccineerd. De meeste zorgcentra willen het advies van het OMT afwachten. Op dit moment geldt er een landelijk advies van één bezoeker per dag per bewoner. Vorige week lekte al uit dat er vanaf deze week versoepelingen komen, waarschijnlijk worden dat twee bezoekers per keer.

"We zien wel dat het aantal besmettingen echt omlaag gaat, we zijn dus erg optimistisch, maar wachten wel even het advies vanuit de overheid af," zegt een woordvoerder van de Zorggroep Noord- en Midden-Limburg. Lees hier hoe andere zorginstellingen in Limburg hier mee omgaan.

15:02 uur - Tijdelijke teststraat bij gesloten basisschool
Bij basisschool De Riet in Panningen komt vanaf morgen een tijdelijke teststraat. De school op de grens van Helden en Panningen is sinds woensdag dicht, omdat er meerdere leraren en kinderen besmet bleken met het coronavirus. Inmiddels is het aantal coronabesmettingen onder de 25 teamleden opgelopen tot elf.

Bij de mobiele teststraat kunnen ouderen hun kinderen volgens een tijdschema laten testen. De GGD en de school hopen daarmee een beter beeld te krijgen van de coronahaard. Lees hier meer.

Basisschool fusieschool De Riet Panningen Helden (4 maa 2021)
Foto: L1 (Robert Janssen)

14:25 uur - Kermisexploitanten in actie in Weert
Limburgse en Brabantse kermisexploitanten bieden donderdagmiddag in Weert hun lege portefeuilles aan bij het college van burgemeester en wethouders. Zo willen ze aandacht vragen voor de penibele situatie waarin de kermisbranche door de coronacrisis verkeert.

"De sector ligt eigenlijk al meer dan een jaar plat", legt kermisexploitant en woordvoerder Jordy Geven uit Simpelveld de actie uit. "Een kermisexploitant gebruikt de eerste drie maanden van een jaar om te investeren, om zich voor te bereiden op het komende seizoen", gaat hij verder. "De coronacrisis brak vorig jaar precies op het moment uit dat het seizoen zou beginnen. De investeringen voor 2020 waren net gedaan, maar de kans om iets te verdienen kwam niet." Lees hier meer.

12:50 uur - Kabinet wil meer vrijheid bieden met 'coronapaspoort'
Het kabinet werkt aan een bewijs van niet-besmettelijkheid om mensen meer vrijheden te geven. Zo'n coronapaspoort biedt meer vrijheden voor gevaccineerden, mensen die zich hebben laten testen of mensen die onlangs corona hebben gehad en daardoor immuun zijn. Met zo'n bewijs in de hand kunnen mensen bijvoorbeeld naar een concert, festival of de bioscoop, meldt de NOS.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zegt dat het kabinet bezig is met het "technisch mogelijk maken", maar dat er nog wel wat vragen zijn. Onder meer moet worden vastgesteld of gevaccineerden geen rol hebben in verspreiding van het coronavirus. "En wat we niet willen, is een vaccinatieplicht, ook niet indirect", benadrukt de minister. "Mensen moeten zich niet gedwongen voelen om zich te laten inenten."

Er is al een app die een code kan maken op je telefoon van een testbewijs, zegt De Jonge. "We kunnen die app zo aanpassen dat die eenzelfde code maakt van een vaccinatiebewijs." Zaak is daarbij wel, vindt de minister, dat degene aan de deur niet moet kunnen zien of iemand getest dan wel gevaccineerd is.

11:40 uur - Afgelopen week ruim 6000 boetes uitgedeeld voor negeren avondklok
De politie heeft afgelopen week 6014 boetes uitgedeeld voor het niet naleven van de avondklok. Dat is fors minder dan de week ervoor, toen de politie 6966 boetes voor deze overtreding uitschreef. Bovendien beëindigde de politie afgelopen weekend 60 illegale feesten, minder dan de 80 feesten van vorig weekend en de 96 in het weekend daarvoor.

Ook zijn er vorige week 278 boetes uitgedeeld aan mensen die het verbod op groepsvorming hebben overtreden, maakte de politie maandag bekend. Dat waren er 280 in de voorafgaande week.

Er zijn 228 mensen die een waarschuwing kregen omdat ze de coronamaatregelen negeerden, zoals het houden van 1,5 meter afstand van elkaar.

11:15 uur - Stormloop na nieuws over heropening restaurants in België
Sinds afgelopen vrijdag zijn er bij de Belgische restaurants al ruim 45.000 reservaties binnen gekomen. De regering maakte vrijdag bekend dat de horeca weer open gaat op 1 mei. De Belgen kijken massaal uit naar die heropening. Bij veel restaurants zijn de eerste weekends na 1 mei al volledig volgeboekt, zo melden Belgische media.

7:30 uur - 'Vanaf mei anderhalf miljoen vaccinaties per week'
De GGD is zich aan het voorbereiden om vanaf half mei anderhalf miljoen vaccinaties per week te kunnen verrichten. Er komen fors meer priklocaties en per locatie meer priklijnen. De openingstijden worden verruimd en de vaccineerders gaan meer prikken per uur zetten. Een mega-prikoperatie, zegt de GGD zelf.

Ook staan onder andere Defensie en het Nederlandse Rode Kruis paraat om te helpen bij het vaccineren, want de behoefte aan personeel is inmiddels heel groot.

André Rouvoet, landelijk voorzitter van GGD GHOR Nederland: "Het doet enorm goed dat we de eerste positieve effecten zien bij de mensen uit de verschillende doelgroepen die inmiddels gevaccineerd zijn. We maken ons nu op, met duizenden gedreven GGDers in het hele land en samen met vele partners zoals Defensie en het Rode Kruis, om in een razend tempo te kunnen vaccineren zodra in het tweede kwartaal de piekleveringen van vaccins beschikbaar zijn."

Sinds 6 januari heeft de GGD ongeveer 1 miljoen vaccinaties gezet van de in totaal ruim 1,5 miljoen verstrekte vaccinaties. De rest is gegeven door onder meer huisartsen en medewerkers van zorginstellingen en ziekenhuizen.

6:40 uur - Heropening winkels voor de rechter
Winkeliers proberen maandag via de rechter in Den Haag heropening van hun winkels af te dwingen. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn niet-essentiële winkels sinds half december op slot. Volgens winkeliersorganisatie INretail kunnen winkels veilig open, met inachtneming van de geldende coronavoorwaarden. Een door de organisatie aangespannen kort geding moet uitsluitsel bieden.

Volgens INretail is het onverantwoord om langer te wachten. Naast financiële problemen, kampen veel ondernemers ook met stress en andere mentale klachten. Het op afspraak winkelen, zoals recent werd toegestaan, en de mogelijkheid voor het afhalen van vooraf bestelde producten, bieden volgens de winkelbedrijven onvoldoende soelaas om de omzetverliezen op te vangen.

Momenteel zijn circa 56.000 winkeldeuren gesloten. Dat kost volgens INretail 700 miljoen euro omzet per week. Van de 300.000 banen bij winkeliers zijn er volgens de branchevereniging 50.000 tot 60.000 in gevaar als dit nog langer duurt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen