Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: 'Geen versoepeling coronamaatregelen december'

Geplaatst opdinsdag 24 november 2020 - 7:15

Het aantal besmettingen daalt iets en het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen neemt klein beetje toe. Ondanks de lichte schommelingen, blijven strenge maatregelen van kracht om het coronavirus in te dammen.

Dit is het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 24 november:

  • Geen versoepeling coronamaatregelen in december
  • Duitsers en Belgen niet welkom bij Limburgse sportscholen
  • Aantal besmettingen in Duitsland neemt toe
  • Engeland versoepelt quarantaineregels voor reizigers

16:47 - De Jonge: extra coronaregels tijdens kerst ook mogelijk
Een verruiming van de coronaregels tijdens de feestdagen, waar het kabinet nog op had gehoopt 'is toch wel echt op losse schroeven komen te staan', zegt minister Hugo de Jonge. Een aanscherping van de maatregelen is inmiddels ook mogelijk, zegt hij, omdat het aantal nieuwe besmettingen per dag niet snel genoeg daalt.

Pas op 8 december kan het kabinet echt duidelijkheid geven, zegt De Jonge. "Dat betekent dat we komende weken de vinger aan de pols moeten houden." Extra maatregelen zijn volgens hem mogelijk, maar 'laten we ook niet te snel conclusies trekken'. Over het hele land nemen de dagelijkse besmettingscijfers nauwelijks af, maar De Jonge ziet ook positieve punten: het aantal ziekenhuis- en intensivecareopnames gaat de goede kant op. Wel zit hij in zijn maag met het feit dat het 'reproductiegetal' weer boven de 1 ligt.

16:38 - Aantal besmette zorgmedewerkers stijgt tot boven 60.000
Het aantal zorgmedewerkers dat besmet is geraakt met het coronavirus, is opgelopen tot boven de 60.000. Sinds het begin van de uitbraak zijn 62.884 zorgmedewerkers positief getest. Dat is een toename van 4460 ten opzichte van vorige week, toen de teller op 58.424 stond. Het gaat niet alleen om mensen die in ziekenhuizen werken, maar ook om bijvoorbeeld thuiszorgers en verplegers. Het is niet bekend waar ze besmet zijn geraakt. De stijging gaat wel langzamer dan een paar weken geleden. Toen testten meer dan 6000 zorgmedewerkers per week positief.

In de afgelopen acht maanden werden 667 zorgmedewerkers in een ziekenhuis opgenomen, een toename van 13 ten opzichte van vorige week. Het aantal overleden zorgmedewerkers steeg van vijftien naar zestien. De jongste van hen was 40 jaar oud, de oudste 69.

Zorgpersoneel
Foto: iStock

15:43 - Teststraten brengen minder coronagevallen aan het licht
De teststraten van de regionale gezondheidsdiensten brengen steeds minder coronagevallen aan het licht. In de afgelopen week bleken 12 op de 100 geteste personen het coronavirus onder de leden te hebben. De week ervoor was dat 13,8 procent en eind oktober was zelfs bijna een op de vijf tests positief. In de afgelopen week zijn iets meer dan 250.000 mensen getest. Die tests brachten ruim 30.000 coronagevallen aan het licht. De weken ervoor waren er minder tests (ruim 226.000) maar leidde dat tot meer vastgestelde besmettingen (ruim 31.000). Het coronavirus geldt als onder controle wanneer bij voldoende tests minder dan 5 procent van alle geteste mensen positief is.

coronateststraat teststraat corona coronavirus testlocatie Maastricht (17 aug 2020)
Foto: Jean-Pierre Geusens

15:31 uur - Aantal nieuwe coronagevallen nu minder dan 2000
Met 1822 nieuwe coronabesmettingen de afgelopen zeven dagen, is het aantal nieuwe gevallen in Limburg voor de vijfde week op rij gedaald.

Het is voor het eerst sinds de eerste helft van oktober dat het wekelijks aantal nieuwe besmettingen onder de 2000 ligt, zo blijkt uit cijfers van het RIVM en de Limburgse GGD's.

De afgelopen week werden er in Limburg 13 mensen met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis, en overleden er 14 aan de ziekte. Ook die cijfers liggen allemaal duidelijk lager dan vorig week, toen er nog respectievelijk 31 ziekenhuisopnames en 21 sterfgevallen werden geteld. Lees hier meer.

14:51 uur - Italiaanse skipistes blijven dit jaar leeg
Wintersportliefhebbers gaan dit jaar de skipistes in Italië niet op. De Italiaanse premier Giuseppe Conte waarschuwde dat de pistes voorlopig dicht blijven vanwege corona en dat een wintersportvakantie er dit jaar niet inzit.

"Het is niet mogelijk om vakanties in de sneeuw toe te laten want dan krijgen we een derde golf", zei Conte. De eerste minister wil een Europese aanpak van de wintervakanties en heeft daar al bij onder anderen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel op aangedrongen.

Skiën
Foto: iStock

14:07 uur - RIVM: afname coronagevallen stagneert, reproductiegetal stijgt
Het aantal coronagevallen daalt nog wel, maar de afname stagneert. Daarvoor waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het RIVM kreeg in de afgelopen week 36.931 meldingen van positieve coronatests, ongeveer evenveel als de week ervoor. Toen meldde het instituut dat het in zeven dagen tijd 37.706 meldingen van positieve coronatests had gekregen.

Het zogeheten reproductiegetal steeg juist en kwam boven de 1 uit. Het cijfer staat nu op 1,02, tegen 0,89 vorige week. Het getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt onder de bevolking. Als het boven de 1 is, kan het virus zich steeds sneller verspreiden.

11:45 - Advies OMT: geen versoepeling coronamaatregelen december
Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert om de coronamaatregelen niet te versoepelen in december, bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. Ook vindt het OMT dat de mogelijkheid van een langere kerstvakantie voor alle scholieren onderzocht moet worden, omdat dit mogelijk bijdraagt aan het verder verlagen van de besmettingen.

Premier Mark Rutte zei afgelopen vrijdag al tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat de coronacijfers er niet goed uitzien en dat daardoor meer vrijheid rond de feestdagen 'lastig' is. De snelle daling van de coronacijfers is inmiddels afgevlakt. "Dit is niet hoe je het wilt hebben", aldus Rutte vrijdag.

10:59 - Ondernemers kunnen zich melden voor extra coronasteun
Ondernemers kunnen zich vanaf woensdag melden voor extra steun om de coronacrisis te doorstaan. Het minister van Economische Zaken (EZ) maakte bekend dat de zogeheten TVL-regeling voor vaste lasten in het vierde kwartaal vanaf 12.00 uur wordt opengesteld.

Het kabinet maakte eind oktober bekend dat het in totaal een half miljard euro extra uittrekt voor steun aan door de coronacrisis getroffen bedrijven. Er komt een aantal nieuwe regelingen bij, met name voor de horeca en de evenementenbranche. Voor de uitvoering van deze TVL heeft het kabinet 833 miljoen euro uitgetrokken.

Bedrijven kunnen afhankelijk van de omvang van het bedrijf, de hoogte van de vaste lasten en het omzetverlies een tegemoetkoming in het slotkwartaal van 2020 krijgen tot een maximum van 90.000 euro.

10:13 - Minister: mbo en hoger onderwijs getroffen door coronabeperkingen
Het mbo en het hoger onderwijs worden hard getroffen door de coronamaatregelen. Studenten hebben het zwaar en de werkdruk voor medewerkers is hoog. Ook zijn er minder stages, leerbanen en praktijklessen. De studievoortgang en de onderwijskwaliteit blijven door alle inzet tot nu toe nog op niveau, maar dat neemt de zorgen voor de toekomst niet weg, schrijft onderwijsminister Ingrid van Engelshoven in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens haar ervaart het merendeel van de studenten het thuisstuderen als lastig en geven ze aan last te hebben van stress en depressieve klachten. Ook maken studenten zich zorgen over hun studieverloop en de toekomst. Het welzijn van docenten en andere medewerkers staat ook onder druk, omdat ze het echte contact missen met hun studenten. Ook vinden ze het onderwijs op afstand een schrale invulling van hun vak, blijkt uit onderzoek.

9:38 - 'Coronamaatregelen per regio bekijken, niet per land'
Burgemeester Johan Tollenaere van de Belgische grensgemeente Maaseik pleit voor een regelgeving dat er per regio naar coronamaatregelen wordt gekeken. En niet alleen maar per land.

"Als de problemen voor Belgisch-Limburg en Nederlands-Limburg gelijk zijn, kan daar ook per regio naar worden gekeken", zei de burgemeester in gesprek met de L1 Nieuwsshow. "Dan hoef je niet naar grens te kijken." Lees hier meer.

9:30 - Duitse deelstaten eens over versoepeling rond feestdagen
De zestien Duitse deelstaten zijn het een geworden over een tijdelijke versoepeling van de coronaregels rond de feestdagen. Dat betekent dat de Duitsers tussen 23 december en 1 januari maximaal tien gasten van buiten het gezin en niet van een enkel ander huishouden mogen ontvangen. Kinderen jonger dan 14 jaar vallen niet onder de beperking.

Dat staat in een voorstel dat de deelstaten woensdag bespreken met bondskanselier Angela Merkel, aldus Duitse media. In het wekelijkse overleg doet normaal gesproken de regering de voorstellen. In dit geval is het initiatief bij de deelstaten gelegd.

8:21 - 'Minder vooroordelen rond werkloosheid door coronacrisis'
De vooroordelen rondom werkloosheid zijn door de coronacrisis afgenomen. Dat meldt netwerksite LinkedIn op basis van onderzoek onder ruim duizend Nederlanders die hun baan voor of na de uitbraak van het coronavirus verloren. Bijna twee op de drie respondenten gaven aan dat het een ontslag minder schandelijk is wanneer dat het gevolg is van de coronacrisis.

Ruim 70 procent van de ondervraagden vindt dat er wel een stigma verbonden is aan baanverlies wanneer corona geen rol speelt. Meer dan de helft van de respondenten heeft wel eens gelogen over het feit dat ze werkloos zijn. Ruim 10 procent hield het baanverlies zelfs geheim voor familie en vrienden. Daarvoor is schaamte een belangrijke reden.

7:18 - Duitsers en Belgen niet welkom bij Limburgse sportscholen
De meeste sportscholen zijn niet meer toegankelijk voor Duitsers en Belgen. Dat blijkt uit een rondgang van L1. In Duitsland en België zijn sinds enkele weken vanwege de lockdown sportscholen en sporthallen gesloten. In Nederland zijn ze wel open, maar dan alleen voor de Nederlanders. Lees hier meer.

Sportschool
Foto: iStock

6:55 - Aantal nieuwe besmettingen Duitsland neemt weer toe
Het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen met het coronavirus neemt in Duitsland na enkele dagen van afname weer toe. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldde dinsdagochtend dat het longvirus in de laatste 24 uur bij 13.554 personen is vastgesteld.

Zaterdag meldde het RKI nog 22.964 nieuwe gevallen in het voorafgaande etmaal. Zondag waren dat er 15.741 en maandag nog maar 10.864. In totaal is het coronavirus sinds de uitbraak van de epidemie in Duitsland vastgesteld bij 942.687 personen.

Van hen zijn er uiteindelijk 14.361 overleden aan de gevolgen van Covid-19. In de laatste 24 uur waren er 249 corona-gerelateerde sterfgevallen in Duitsland.

6:30 - Ondernemers creatief met overschot aan kerstvoorraden
Nu restaurants voor onbepaalde tijd gesloten zijn, blijven horecabazen vaak zitten met hun voorraden. Maar ook ondernemers die zich richtten op kerstmarkten zitten met een overschot aan spullen, want kerstmarkten gaan dit jaar niet door.

Een oplossing voor deze ondernemers om hun producten toch aan de man te brengen, is het openen van een pop-upwinkel. Lees hier meer.

Ondernemers vinden creatieve wegen om hun overschot aan kerstvoorraden alsnog te slijten zoals in deze pop-upwinkel in Maastricht (23 nov 2020)
Ondernemers vinden creatieve wegen om hun overschot aan kerstvoorraden alsnog te slijten
Foto: L1 (Sjors Abeling)

6:14 - Engeland versoepelt quarantaineregels voor reizigers
Engeland introduceert vanaf 15 december nieuwe quarantaineregels voor reizigers uit het buitenland. Zij kunnen na vijf dagen quarantaine een coronatest ondergaan en hoeven niet langer in quarantaine te blijven als de uitslag van de test negatief is.

Luchtvaartmaatschappijen en andere bedrijven in de reis- en toerismesector pleitten al maanden voor versoepeling van de quarantaineregels, die tot dusver 14 dagen zelfisolatie voorschreven. Veel mensen zagen om die reden af van een vakantie in het buitenland of een reis naar Engeland. "Dit besluit geeft passagiers het vertrouwen om internationale reizen te boeken met de kennis dat ze bij thuiskomst voor een kortere periode in zelfisolatie moeten gaan als ze negatief zijn getest", zei de regering dinsdag.

6:00 - Wall Street sluit hoger door hoop op einde aan corona
De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn maandag met winst gesloten. De hoop op een snelle toelating voor een coronavaccin lijkt beleggers in New York moed te geven. Farmaceuten Pfizer en Moderna gaven aan snel met een inentingsprogramma te kunnen beginnen. Ook het Brits-Zweedse AstraZeneca kwam met bemoedigende resultaten over de werking van zijn coronavaccin.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,1 procent hoger op 29.591,27 punten. De breed samengestelde S&P 500 kreeg er 0,6 procent bij tot 3577,59 punten en techbeurs Nasdaq werd 0,2 procent hoger gezet, op 11.880,63 punten.

Pfizer daalde 0,5 procent en Moderna steeg 3,5 procent. Ook de aandelen van bedrijven in sectoren waar de coronacrisis ongenadig hard heeft toegeslagen, zitten in de lift. Luchtvaartmaatschappijen als Delta Air Lines, American Airlines en Southwest Airlines dikten tot 8,2 procent aan, hotelketens als Hilton en Marriott gingen beide 3,2 procent omhoog.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen