Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Geen nieuwe ziekenhuisopnames in Limburg

Geplaatst opdinsdag 10 november 2020 - 17:20

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt. Maar in de strijd tegen het coronavirus zijn nog steeds strengere maatregelen ingesteld, waardoor we nu in een gedeeltelijke lockdown zitten.

Dit is het belangrijkste nieuws van dinsdag 10 november:

  • Coronamedicijn van bloedbak Sanquin klaar voor gebruik
  • Aantal nieuwe coronagevallen blijft vrijwel gelijk
  • Aantal coronapatiënten in ziekhuizen daalt licht
  • Leraren willen voorrang bij coronavaccin
  • Mensen vaker op pad tijdens tweede coronagolf

19:48 - 'Gebeurtenis die vaccin-test in Brazilië stillegde was zelfdoding'
De 'ernstige bijwerking' die ervoor zorgde dat de Braziliaanse gezondheidsautoriteit de proeven met het Covid-19-vaccin CoronaVac opschortte, was een zelfdoding. Dat meldde de Braziliaanse omroep TV Cultura dinsdag. De zender beroept zich op het rapport van de lijkschouwer die vaststelde dat de vrijwilliger aan de proef een einde aan zijn leven had gemaakt. Het Chinese Sinovac Biotech begon eind juli met de fase 3-proeven van zijn CoronaVac in Brazilië. Fase 3-onderzoeken zijn de laatste en belangrijkste testfasen voordat wettelijke goedkeuring wordt gevraagd.

19:28 uur - Sinterklaasshows in bioscoop afgelast
Filmarena Foroxity schrapt de sinterklaasshows die voor november en december gepland stonden. In de volgens de organisatie 'zo goed als uitverkochte' show Sinterklaas en De Luie Lift konden kinderen en hun ouders coronaproof van zaal naar zaal lopen waardoor een heel verhaal werd verteld. Door de huidige coronamaatregelen waren Sint en zijn pieten echter niet in de gelegenheid om te repeteren voor de shows op 21 en 28 november en 2 december. Het schrappen was 'de enige juiste keuze' aldus de organisatie. De tickets worden terugbetaald.

18:20 uur - Tweede Kamer spreekt zich uit tegen avondklok
De kans dat er in de toekomst een avondklok wordt ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, lijkt klein. Een meerderheid van de Tweede Kamer sprak zich er dinsdag tegen uit.

Het kabinet zei vorige week een avondklok te overwegen voor de regio's waar de meeste coronabesmettingen plaatshebben. Dat zou geregeld kunnen worden via de wet waarmee in Nederland de noodtoestand kan worden uitgeroepen. Daarbij zou het parlement formeel geen inspraak hebben. Het leidde tot stevige kritiek in de Kamer.

17:50 - Sanquin heeft coronamedicijn klaar
Sanquin Bloedbank en plasmaproducent Sanquin Plasma Products (SPP) hebben de afgelopen maanden uit gedoneerd bloed 4.000 doses met antistoffen tegen het coronavirus geproduceerd. Dit medicijn is nu klaar om ingezet te worden. Dat meldt de Rijksoverheid maandag.

Het zal in eerste instantie worden toegepast om besmetting en ziekte bij mensen met een verzwakt immuunsysteem te voorkomen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om kankerpatiënten en mensen die net een transplantatie hebben ondergaan. Ook komt er een onderzoek om in kaart te brengen hoe effectief dit medicijn is om besmetting van kwetsbare ouderen te voorkomen, bijvoorbeeld na contact met een besmet persoon.

16:38 - Gefrustreerd mannen vernielen coronapost
De twee mannen die ervan worden verdacht een coronapost in het Brabantse Beek en Donk te hebben vernield met vuurwerk, deden dat uit frustratie over de coronaregels. Ook kregen de twee al eerder een boete voor het overtreden van de coronaregels, laat de politie dinsdag weten.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd de coronapost vernield door zwaar vuurwerk. De politie pakte maandag een 25-jarige inwoner van Beek en Donk en een 21-jarige man uit Gemert op.

15:55 uur - Coronavirus: dalende lijn besmettingen zet door
De afgelopen zeven dagen zijn 2409 nieuwe gevallen van het coronavirus in Limburg gemeld. Daarmee zet de daling verder door.

Vorige week werden nog 2632 nieuwe gevallen gemeld. De week daarvoor waren dat 2988 besmettingen, zo blijkt uit cijfers van het RIVM.

Net als voorgaande weken zijn Noord-Limburgse gemeenten het zwaarst getroffen. In Weert werden relatief gezien de meeste besmettingen gemeld: 421,10 per 100.000 inwoners. Ook in Nederweert (417,11), Bergen (359,19), Leudal (300,87) en Gennep (289,53) lag dat aantal ver boven het Limburgse gemiddelde van 215,64 besmettingen per 100.000 inwoners. Lees hier meer.

15:35 uur - Geen nieuwe opnames in Limburg, 1 persoon overleden
In Limburg zijn in de afgelopen 24 uur 241 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Er zijn geen nieuwe coronapatiënten opgenomen in Limburgse ziekenhuizen. Wel is er één persoon aan de gevolgen van het virus overleden. Die kwam uit Nederweert. Dat melden de Limburgse GGD'en. Het is overigens niet te zeggen dat de persoon in de afgelopen 24 uur is overleden. De informatie wordt soms met vertraging doorgegeven.

In Voerendaal raakten de meeste inwoners besmet met Covid-19: ruim 40,09 besmettingen per 100.000 inwoners. Ook onder meer Simpelveld (37,91 besmettingen per 100.000 inwoners) en Maasgouw (37,56 besmettingen per 100.000 inwoners) hebben veel besmettingen het afgelopen etmaal.

Als er wordt gekeken naar de absolute aantallen zijn in Maastricht de meeste nieuwe coronabesmettingen gemeld. Daar ligt het aantal op 26. In de gemeente Venlo zijn dat er 25. Weert en Heerlen (16), Roermond (15) en Landgraaf (12) volgen.

15:25 - De Jonge: geen reden om in te grijpen bij nertsenhouderijen
Deskundigen die het kabinet adviseren over het coronavirus zien geen reden om extra maatregelen te nemen bij nertsenhouderijen, nu in Denemarken een mutatie rondgaat die zijn oorsprong vindt bij deze pelsdieren. Dat zegt zorgminister Hugo de Jonge tijdens het Vragenuur in de Tweede Kamer.

De Jonge moest komen uitleggen waarom Nederland vasthoudt aan plannen om pas volgend jaar alle nertsenhouderijen te sluiten. In Denemarken raakten onlangs mensen na contact met nertsen besmet met een gemuteerde variant van het coronavirus. Een deel van het land moest daarom vrijwel volledig op slot.

De deskundigen die het kabinet heeft geraadpleegd zien in Nederland evenwel 'geen aanvullende risico's' voor de volksgezondheid, zegt De Jonge. De maatregelen die dit voorjaar al werden genomen nadat in Nederland de eerste besmettingen bij nertsen waren ontdekt, 'zouden afdoende moeten zijn', aldus de minister. Hij wijst erop dat Denemarken tot voor kort nog helemaal geen maatregelen had getroffen om verspreiding tussen mens en dier op nertsenfokkerijen tegen te gaan.

15:04 - Aantal nieuwe coronagevallen blijft vrijwel gelijk
Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4695 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is zo goed als gelijk aan maandag, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 4701 gevallen meldde. Het waren er aanvankelijk 4709, maar dat is dinsdag bijgesteld.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 98. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen zondagochtend en maandagochtend waren 40 sterfgevallen gemeld.

14.51 - Minder coronapatiënten in het ziekenhuis
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is met 22 afgenomen, van 2317 tot 2295, en is nu weer op hetzelfde niveau als zondag. De afname deed zich vooral voor op verpleegafdelingen. Op intensivecareafdelingen liggen nu 598 Covid-patiënten, 2 minder dan maandag, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) dinsdag bekend.

14:38 - De Jonge: nu geen nadere regionale maatregelen
Het kabinet overweegt momenteel niet om in bepaalde regio's strengere coronamaatregelen te treffen. Dat is gezien de dalende cijfers nu niet nodig, zei minister Hugo de Jonge dinsdag na overleg over de coronacrisis.

"Wat we zien is dat er een forse daling is ingezet", aldus De Jonge. "Dat is belangrijk. Een daling in het aantal besmettingen, in het aantal ziekenhuisopnames. Een daling in alle regio's." De daling betekent volgens De Jonge ook dat "we heel voorzichtig naar december kijken, wat er vanaf welk moment mogelijk zou kunnen zijn. Daar nemen we volgende week een besluit over."

Over wat voor soort versoepelingen er dan wordt nagedacht voor december, daar wilde hij niet op vooruit lopen.

14:03- Weekcijfers RIVM komen iets later
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dinsdag iets later dan gebruikelijk hoeveel nieuwe coronagevallen, sterfgevallen en ziekenhuisopnames in de afgelopen week zijn geregistreerd. De cijfers komen waarschijnlijk rond 15:00 uur. Volgens het instituut duurt het iets langer om de cijfers te berekenen en is er geen sprake van een storing.

De dagelijkse update, met het aantal meldingen tussen maandagochtend en dinsdagochtend, komt waarschijnlijk wel op de gebruikelijke tijd, rond 14:15 uur.

13:17 - 'Provinciale meevallers in speciaal coronafonds'
Een meerderheid van het Limburgs Parlement wil dat eventuele financiële meevallers, overschotten en besparingen tot eind 2021 in een apart coronafonds worden gestort. Dat moet worden gebruikt om de economische schade die ondernemers en werknemers leiden als gevolg van de coronacrisis mee te helpen opvangen.

Een motie van Forum voor Democratie (FvD) werd met 25 tegen 20 stemmen aangenomen. Behalve FvD zelf, stemden PVV, VVD, D66, Lokaal-Limburg, 50Plus en één CDA’er voor. Volgens de motie blijken de ondersteuningsmaatregelen van de regering niet toereikend voor alle ondernemers en werknemers. Vandaar dat de provincie waar mogelijk moet inspringen. Lees hier meer.

12:05 - Limburgs Parlement wil vaart achter uitbetalen zorgbonus
Een ruime meerderheid van het Limburgs Parlement wil dat het provinciebestuur er bij minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (CDA) op aandringt dat de zorgbonus zo spoedig mogelijk wordt uitbetaald. In ieder geval voor het einde van het jaar.

Een motie van SP en Forum voor Democratie daarover werd aangenomen, met alleen de stemmen van VVD en D66 tegen.

De zorgbonus van 1500 euro netto is bedoeld als blijk van waardering voor de inzet van het zorgpersoneel in de bestrijding van het coronavirus. Lees hier meer.

12:01 - Leraren willen voorrang bij coronavaccin
Als een coronavaccin beschikbaar komt, zouden leraren voorrang moeten krijgen. Dat vindt onderwijsbond AOb. "Leerkrachten moeten door blijven werken onder ingewikkelde omstandigheden. Als je dat van ze vraagt, is het ook logisch dat ze voorrang krijgen bij vaccinaties", laat een woordvoerder weten.

De zorgvakbonden Nu'91 en CNV Zorg & Welzijn hebben nog geen standpunt ingenomen over voorrang bij vaccinaties voor mensen die in de zorg werken.

Maandag bleek dat een van de potentiële coronavaccins, van de Amerikaanse farmaceut Pfizer en het Duitse BioNTech, in proeven veelbelovende resultaten laat zien. Pfizer en BioNTech verwachten voor het einde van het jaar de eerste doses te kunnen leveren en tegen het eind van volgend jaar zouden genoeg vaccins moeten zijn gemaakt om 650 miljoen mensen in te enten. De Europese Unie heeft alvast 200 miljoen doses besteld.

11:03 - Artis schrapt twintig tot veertig banen vanwege coronacrisis
Artis moet noodgedwongen twintig tot veertig banen schrappen. De Amsterdamse dierentuin lijdt als gevolg van de coronacrisis een miljoenenverlies. De komende tijd moet duidelijk worden hoeveel van de in totaal ruim tweehonderd medewerkers precies hun baan kwijtraken, meldt directeur Rembrandt Sutorius.

De dierentuin moest vorige week voor de tweede keer dit jaar de deuren sluiten. Het aantal bezoekers is gehalveerd en er komen eveneens veel minder inkomsten binnen van evenementen, horeca en zaalverhuur.

10:39 - Ook streep door Parelloop 2021
De Parelloop in Brunssum gaat in 2021 ook niet door. Vanwege het coronavirus is het volgens de organisatie niet haalbaar om de hardloopwedstrijd volgend jaar te organiseren. Dat maakt de organisatie van de belangrijkste tien kilometerloop van Nederland dinsdag bekend.

Daardoor kan de Parelloop voor het tweede jaar op rij niet doorgaan. De 32ste editie zou eigenlijk 15 maart dit jaar plaatsvinden, maar vanwege het oplaaiende coronavirus was de organisatie genoodzaakt de wedstrijd af te gelasten. Lees hier meer.

10:30 Lockdown woord van het jaar 2020
Het Britse woordenboek Collins Dictionary heeft 'lockdown' uitgeroepen tot woord van het jaar. De keus viel op dat begrip omdat "miljarden mensen wereldwijd" ermee te maken kregen.

Collins omschrijft een lockdown als "het opleggen van strenge beperkingen met betrekking op reizen, sociale interactie en toegang tot de openbare ruimte". Termen als lockdown en gedeeltelijke lockdown worden ook gebruikt in Nederland.

Op de shortlist van woorden die in aanmerking kwamen voor de titel van woord van het jaar, staan meer begrippen die verband houden met de pandemie. Het gaat onder meer om 'coronavirus' en 'social distancing'. Verder staan ook woorden op de lijst als 'TikTokker' en 'BLM', de afkorting van "Black Lives Matter". (ANP)

7:55 Commerciële tests vertroebelen zicht op virus
Door de groei van het aantal commerciële teststraten en testen door bedrijven zelf dreigen de GGD's het zicht te verliezen op de ontwikkeling van het coronavirus, meldt EenVandaag op basis van eigen onderzoek. Doordat ruim een derde van alle coronatests niet door de gezondheidsdiensten worden uitgevoerd en niet alle resultaten bij de GGD's worden gemeld, is niet alles over de mate van verspreiding bekend.

Hoewel aanbieders van commerciële testen verplicht zijn positieve gevallen te melden bij de GGD's, is dat nog niet centraal geregeld en verloopt dat traject moeizaam. Experts vrezen dat hierdoor een vertekend beeld ontstaat van de besmettingscijfers.

EenVandaag schat op basis van een steekproef onder 137 van deze particuliere testlocaties dat daar bijna 40.000 PCR-testen en 30.000 sneltesten worden afgenomen. Bij zorgaanbieders en bedrijven die zelf tests afnemen worden nog eens 100.000 testen per week uitgevoerd. Die optelsom van zo'n 170.000 testen vormt ruim een derde van het totaal aantal testen. (ANP)

7:10 Mensen vaker op pad tijdens tweede virusgolf
Mensen gaan ondanks de aangescherpte coronamaatregelen vaker de deur uit dan tijdens de eerste virusgolf. Zo is het aantal personen dat de voorbije weken tóch is gaan winkelen drie keer zo groot als tijdens de 'intelligente lockdown' in het voorjaar. Ook op de snelwegen is het iets drukker tijdens de uidige, gedeeltelijke lockdown en ook gaan mensen vaker naar school of werk dan tijdens de eerste virusuitbraak.

De herhaalde oproepen om de koopcentra te mijden, worden nu niet zo massaal opgevolgd als in maart en april, meldt de Stentor op basis van cijfers van onderzoeksbureau DAT.Mobility. Dat bracht op verzoek van de krant voor de vierde keer het reisgedrag in beeld van 8000 deelnemers aan het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP). Hun reisgedrag wordt bijgehouden op basis van een app op de smartphone. (ANP)

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen