Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Geen evenementen tot en met 5 mei

Geplaatst opmaandag 15 maart 2021 - 6:01

In ons liveblog lees je het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de lockdown en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van maandag 15 maart:

20:05 uur - Ook Luxemburg stopt tijdelijk met AstraZeneca-vaccin, België gaat wel door
In navolging van een reeks andere landen heeft ook Luxemburg besloten uit voorzorg tijdelijk te stoppen met AstraZeneca-vaccinaties. Het groothertogdom wacht nu op de resultaten van onderzoek door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) naar een aantal problemen die zijn opgetreden bij mensen die zijn gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin, zoals trombose.

België blijft het coronavaccin voorlopig wel toedienen. Een opschorting, zelfs tijdelijk, is volgens de Belgische experts nadelig voor de vaccinatiecampagne in het algemeen. Volgens de Gezondheidsraad komt het aantal gevallen met bloedstolsels net zo vaak voor bij AstraZeneca als bij het Pfizer-vaccin. Bovendien zijn er geen aanwijzingen dat de gevallen van bloedproppen vaker voorkomen wanneer met AstraZeneca wordt gevaccineerd dan in een niet-gevaccineerde populatie, aldus de Hoge Gezondheidsraad.

18:50 uur - Geen evenementen tot en met 5 mei
Tot en met 5 mei is er geen ruimte voor het organiseren van publieke evenementen. Grote feesten op onder andere Koningsdag (27 april) en Bevrijdingsdag (5 mei) zijn dus niet mogelijk. Zelfs als de coronamaatregelen voor die tijd aanzienlijk versoepeld zouden worden, gaan gemeenten daar tot die tijd geen vergunningen voor afgeven. Dat hebben de 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen maandag afgesproken met justitieminister Ferd Grapperhaus en coronaminister Hugo de Jonge. Ze willen daarmee duidelijkheid scheppen voor de organisatoren van evenementen, aldus beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen.

18:39 uur - Zeker 4805 AstraZeneca-vaccinaties opgeschort in Limburg
De Limburgse GGD'en stellen 4.805 prikken met het AstraZeneca-vaccin uit, vanwege meldingen dat enkele mensen na de vaccinatie te maken kregen met een zeldzame combinatie van bloedstolsels en een tekort aan bloedplaatjes.

In Zuid-Limburg (GGD-Zuid) gaat het om 2.600 mensen. In Noord- en Midden-Limburg (GGD Noord) zijn het 2.205 mensen. Lees hier meer en luister naar het verhaal van Ilse Kempkens, verpleegkundige gehandicaptenzorg uit Grathem, die vandaag gevaccineerd zou worden.

18:01 uur - Bevrijdingsfestival Roermond opnieuw online
De veertien Bevrijdingsfestivals op 5 mei, waaronder dat in Roermond, zijn voor de tweede keer achtereen alleen online te bezoeken. Via een livestream op Bevrijdingsfestival.nl zijn meer dan tweehonderd optredens en andere activiteiten te zien. Davina Michelle, Tino Martin en Jonna Fraser zijn Ambassadeur van de Vrijheid, aldus het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Lees hier meer.

17:14 uur - Een jaar lang thuiswerken: lege treinen en weinig files
Op de wegen en in de treinen, bussen, metros en trams was het een jaar geleden uitgestorven, toen Nederlanders massaal begonnen thuis te werken. Het bleek voorlopig het nieuwe normaal. Maar het werd nooit meer zo rustig in het ov en op de weg als in die eerste weken van de intelligente lockdown.

Deze week een jaar geleden was het plots 81 procent rustiger in treinen, bussen, trams, metros en veerponten vergeleken met 2019 en reden er 45 procent minder autos op de weg. Dat blijkt uit cijfers van OV-chipkaartbedrijf Translink over het aantal check-ins bij het openbaar vervoer en gegevens van het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW). In de weken voor deze acute daling werd het ook al geleidelijk aan rustiger.

15:47 uur - Drukte op de intensive cares
Hoewel het in Limburg druk is op de intensive cares door het hoge aantal coronapatiënten, is er nog ruimte om nieuwe patiënten op te nemen. Zo zijn er nog meerdere bedden vrij op de IC van het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen en ook in Geleen zijn er nog plekken vrij. Een woordvoerder van het Maastricht UMC+ verklaart de drukte doordat de reguliere zorg zo veel mogelijk in stand wordt gehouden. Volgens hem is er in Limburg nog capaciteit beschikbaar voor IC- en klinische coronazorg. Die zorg kan eventueel opgeschaald worden ten koste van de reguliere zorg. "Die situatie proberen we te vermijden."

14:30 uur - WHO: belangrijk dat coronavaccinatie doorgaat
Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties kijkt naar meldingen over het coronavaccin van AstraZeneca. Maar volgens de organisatie 'is er momenteel geen bewijs dat de incidenten worden veroorzaakt door het vaccin. Het is belangrijk dat de vaccinatiecampagnes doorgaan zodat we levens kunnen redden en ernstige ziektes door het virus kunnen tegengaan'.

Nederland en enkele andere landen zijn voorlopig gestopt met het toedienen van het coronavaccin dat door de Brits/Zweedse farmaceut AstraZeneca is ontwikkeld. Dat besluit hebben de landen genomen na meldingen dat enkele mensen na vaccinatie last hadden van een zeldzame combinatie van bloedstolsels (trombose) en een tekort aan bloedplaatjes (trombocytopenie). Onderzoek moet duidelijk maken of er een verband tussen de klachten en het vaccin is.

13:19 uur - Vorige week 5837 avondklokboetes en 53 illegale feesten beëindigd
De afgelopen week heeft de politie 5837 boetes opgelegd voor het niet naleven van de avondklok. Dat zijn er iets minder dan de 6014 van de zeven dagen daarvoor. Ook het aantal beëindigde illegale feesten in het weekeinde (53) ligt iets lager dan het aantal van een weekeinde eerder (60).

Daarnaast zijn 95 mensen beboet die het verbod op groepsvorming overtraden, zo maakte de politie maandag bekend. Dat waren er vorige week nog 278. In totaal kregen 228 personen een waarschuwing omdat ze de coronamaatregelen negeerden, exact evenveel als de week daarvoor.

12:59 uur - Specialisten: temperatuur meten geen goede screening op Covid-19
Temperatuurmetingen aan de poort, bijvoorbeeld van een ziekenhuis, zijn volgens de Federatie Medisch Specialisten (FMS) geen goede methode om mensen te screenen op Covid-19. Koorts kan weliswaar een van de klachten zijn die het coronavirus teweegbrengt, maar dat is waarschijnlijk maar bij een minderheid van de patiënten het geval. Contactloze thermometers leveren bovendien te onbetrouwbare resultaten op.

"Doordat onbekend is of de gemeten temperatuur een onder- of een overschatting is, kan dit leiden tot schijnveiligheid", schrijft een werkgroep die het standpunt heeft opgesteld. Daarin zaten vooral leden van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Fysica (NVKF). Ook de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) was erbij betrokken. "Een persoon met koorts kan onterecht worden doorgelaten en een persoon zonder koorts onterecht tegen worden gehouden", schetsen de specialisten het probleem.

Temperatuurmetingen werden vooral in het voorjaar van 2020, toen het coronavirus er nog niet zo lang was, gebruikt aan de poort van ziekenhuizen. Het meten van de lichaamstemperatuur wordt ook buiten ziekenhuizen weleens als indicator gebruikt voor corona. Zo meten onderzoekers de temperatuur op van bezoekers van proefevenementen. Zij moeten zich overigens ook vooraf op het virus laten testen.

12:29 uur - Zorgvakbond: snel alternatief door tijdelijke stop AstraZeneca
Zorgvakbond NU'91 doet 'een dringende oproep' aan de politiek om op een zo kort mogelijke termijn te komen met een alternatief voor het vaccineren van zorgprofessionals. "Wij pleiten ervoor dat deze beroepsgroep prioriteit blijft houden bij het vaccineren. Anders lopen zij alsnog al die tijd het risico om besmet te raken met Covid-19", reageert Stella Salden, voorzitter van NU91.

Beroepsorganisatie NU'91 is bezorgd dat de bereidheid om te vaccineren onder zorgmedewerkers nu verder afneemt. Volgens voorzitter Salden kwamen er de laatste tijd al veel vragen binnen over AstraZeneca. "Deze gingen met name over of het wel voldoende bescherming bood ten opzichte van de andere vaccins en tegen mutaties van het virus. Het is daarom van belang dat er snel meer duidelijkheid komt. Vaccineren zal noodzakelijk blijven om uit deze pandemie te komen", aldus Salden.

De beroepsorganisatie voor zorgprofessionals benadrukt dat de veiligheid van zorgmedewerkers altijd voorop moet staan en dat iedereen een vrije keuze heeft om zich te laten vaccineren.

12:25 uur - Zodra AstraZeneca mag worden gebruikt, wordt er extra geprikt
Wanneer het coronavaccin van AstraZeneca weer mag worden gebruikt, zullen er meer afspraken worden ingepland om de achterstand weg te werken. Huisartsen en GGD'en krijgen dan extra doses geleverd, laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten. De GGD'en zeggen dat ze genoeg mensen op de vaccinatielocaties hebben om de extra prikken toe te dienen en 'de opgelopen vertraging versneld in te halen'. Alle afspraken voor de komende twee weken worden afgezegd. In elk geval tot en met 28 maart wordt het coronavaccin van AstraZeneca niet toegediend. Voor de periode daarna worden nog geen nieuwe afspraken ingepland, omdat het mogelijk is dat die afspraken over twee weken ook allemaal afgezegd moeten worden.

GGD'en geven het coronavaccin van AstraZeneca aan mensen die in verpleeghuizen, revalidatiecentra en de gehandicaptenzorg werken. Huisartsen geven het aan 60- tot 64-jarigen en aan mensen met het syndroom van Down, morbide obesitas of ademhalingsproblemen. Verder dienen instellingsartsen het vaccin toe aan mensen die in de geestelijke gezondheidszorg werken en aan hun cliënten.

De GGD'en moeten nu 43.000 afspraken annuleren. Het is niet mogelijk om die mensen zomaar een ander beschikbaar vaccin te geven, van Pfizer/BioNTech of Moderna. "Er is schaarste, het is niet zo dat er een grote voorraad klaarstaat. Wat we ingepland hadden, is alles wat er de komende weken beschikbaar is", aldus het RIVM.

De callcenters van de GGD hebben het maandag erg druk met mensen afbellen. "We merken ook dat mensen veel vragen aan ons stellen. Mensen die al een keer gevaccineerd zijn en zich afvragen of ze de tweede prik wel op tijd krijgen", zegt een woordvoerster van de overkoepelende GGD GHOR Nederland. Vooralsnog heeft de prikpauze nog geen directe gevolgen voor hen. Het vaccin van AstraZeneca is half februari voor het eerst in Nederland toegediend en de herhaalprik is na twaalf weken, dus op zijn vroegst half mei. Mensen die een prik van AstraZeneca hebben gehad, en die onverwachte of onbekende klachten krijgen, wordt geadviseerd direct contact op te nemen met een arts. Als voorbeeld worden "kleinere blauwe plekjes" (puntbloedingen) in de huid genoemd.

09:55 uur - Lareb: tien meldingen mogelijke trombose na AstraZeneca-vaccin
bijwerkingencentrum Lareb heeft in Nederland tien meldingen ontvangen over het AstraZeneca-vaccin, 'waarbij mogelijk trombose- of embolievorming een rol hebben gespeeld'.

Lareb heeft echter nog geen meldingen binnengekregen van ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) bij volwassenen onder de 50 jaar. In Denemarken en Noorwegen kwamen wel meldingen binnen van deze ernstige bijwerkingen. Daardoor werd besloten om tijdelijk te pauzeren met prikken van AstraZeneca. "Lareb heeft tot nu toe geen meldingen gezien met dit specifieke beeld", aldus de organisatie.

De tien meldingen die het bijwerkingencentrum ontving worden verder onderzocht. "En waar nodig wordt meer informatie opgevraagd om het beeld vollediger te krijgen".

09:49 uur - Deense die overleed na inenting had 'ongebruikelijke' symptomen
De Deense vrouw die aan een bloedstolling overleed na haar inenting met het AstraZeneca-vaccin had 'zeer ongebruikelijke' symptomen. Het Deense medicijnagentschap zegt dat de 60-jarige patiënte een laag aantal bloedplaatjes had, stollingen in kleine en grote bloedvaten en bloedingen.

Denemarken maakte vorige week bekend tijdelijk te stoppen met het gebruik van het coronavaccin. Het ging volgens de autoriteiten om een voorzorgsmaatregel vanwege mogelijke bijwerkingen. Er is herhaaldelijk melding gemaakt van bloedstolsels bij mensen die waren ingeënt met het middel.

Meerdere Europese landen hebben het Deense voorbeeld gevolgd. Nederland maakte zondag bekend dat voorlopig wordt gestopt met vaccineren. Andere landen zien daar nog geen reden toe. Duitsland herhaalde maandag dat het inenten met het AstraZeneca-vaccin niet wordt stilgelegd. Ook in België gaat het inenten door.

09:32 uur - VNO-NCW: schulden ondernemers moeten langjarig uitgesmeerd worden
Ondernemers die als gevolg van de coronacrisis met schulden kampen bij bijvoorbeeld de Belastingdienst of bij financiers moeten lang de tijd krijgen om aan hun verplichtingen te voldoen. Daarvoor pleit Ingrid Thijssen, voorzitter van ondernemersvereniging VNO-NCW in een interview met de Volkskrant. Thijssen zei geschrokken te zijn van plannen van politieke partijen om de lasten te verzwaren.

VNO-NCW kijkt nu met banken en ministeries of er een soort vermogensfaciliteit kan komen voor zwaar getroffen ondernemers. Schulden moeten volgens Thijssen daarom over langere tijd uitgesmeerd worden. Bedrijven hebben volgens haar eigen vermogen nodig om te kunnen investeren. "We kijken nu met banken en ministeries of er een soort vermogensfaciliteit kan komen voor zwaar getroffen ondernemers", aldus de VNO-NCW-voorzitter.

09:22 uur - Huisartsen: tijdelijk stoppen met AstraZeneca-vaccin verstandig
De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) noemt het verstandig dat het kabinet de vaccinaties met het coronavaccin van AstraZeneca tijdelijk stillegt. "Het is goed om twee weken pauze te hebben. Huisartsen krijgen vragen van hun patiënten en willen een helder verhaal hebben", reageert een woordvoerder van de vereniging op het besluit. In praktische zin heeft het stilleggen van de inentingen vooral gevolgen in Gelderland: in die provincie zouden huisartsen maandag beginnen met het toedienen van het vaccin.

Huisartsen prikken inwoners in de leeftijdscategorie van 60-64 jaar, mensen met het syndroom van Down en mensen met morbide obesitas met het middel van AstraZeneca. Bij de huisartsen worden de schaarse doses van het vaccin per provincie verspreid. Het begin werd gemaakt in Zeeland, daarna volgden Noord-Brabant en Limburg en nu zou dus Gelderland aan de beurt zijn. "We hebben gisteravond een alert gestuurd naar de huisartsen in Gelderland." Zij moeten alle afspraken afzeggen. "Utrecht en Flevoland zouden daarna aan de beurt zijn, daar worden de bestellingen die er nu uit zouden gaan stilgelegd", vertelt de woordvoerder.

De LHV verwijst voor vragen over de betrouwbaarheid van het middel naar instanties als het ministerie van Volksgezondheid en de Gezondheidsraad. "Huisartsen gaan daar niet over, maar hebben wel een rol in de informatievoorziening", aldus de woordvoerder. De artsen krijgen sinds eind vorige week meer vragen over het vaccin van AstraZeneca. Toen staakten diverse Europese landen al tijdelijk het gebruik. Ze willen eerst zeker weten dat enkele ernstige trombosegevallen niet door het middel zijn veroorzaakt.

"Er is vooralsnog geen oorzakelijk verband aangetoond tussen het vaccin en deze meldingen. Het advies om te pauzeren is uit voorzorg, totdat er meer duidelijkheid is", benadrukt het CBG.

08:26 uur - Ruim 77.000 aanvragen voor vierde ronde loonsubsidieregeling NOW
Ruim 77.000 ondernemers hebben aangegeven gebruik te willen maken van de vierde ronde van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Dat aantal ligt iets lager dan de 81.000 aanvragen die bij de derde ronde van de loonsubsidieregeling binnenkwamen bij het UWV. Het loket voor NOW 4 sloot zondagnacht om 00:00 uur.

De NOW 4-regeling heeft betrekking op de periode januari tot en met maart. Om in aanmerking te komen voor de steun moeten ondernemers kunnen aantonen dat ze minstens 20 procent omzetverlies hebben geleden in een periode van drie maanden. Binnen NOW 4 kunnen ondernemers tot maximaal 85 procent van de loonsom vergoed krijgen, als al hun inkomsten zijn weggevallen. Dat is meer dan de maximale vergoeding van 80 procent die eerder werd geboden.

Het UWV bereidt zich nu voor op de vijfde aanvraagperiode NOW.

08:15 uur - AstraZeneca in nauw contact met gezondheidsautoriteiten
De Zweeds-Britse farmaceut AstraZeneca blijft in nauw contact met de gezondheidsautoriteiten over het coronavaccin dat vanaf maandag tijdelijk niet meer wordt gebruikt in Nederland. De farmaceut stuurde zondagavond nog een veiligheidsrapportage naar het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Een woordvoerster van AstraZeneca zegt maandag dat het bedrijf voorlopig moet wachten op een beoordeling van het CBG. "De beslissing is niet aan ons. We respecteren de voorzorgsmaatregel en hebben onze medewerking toegezegd. Daarom hebben we zondag ook ons onderzoek gedeeld."

Volgens de farmaceut heeft een analyse van de gegevens van meer dan 17 miljoen mensen die in Europa het coronavaccin kregen 'geen aanwijzingen opgeleverd voor een verhoogd risico op longembolie, diepe veneuze trombose (DVT) of trombocytopenie, in een bepaalde leeftijdsgroep, geslacht, batch of in een bepaald land'.

"Tot dusver zijn er in de EU en het VK 15 gevallen van DVT en 22 gevallen van longembolie gemeld bij degenen die het vaccin kregen (stand van zaken op 8 maart). Dit is veel lager dan verwacht mag worden bij een algemene populatie van deze omvang en dit is vergelijkbaar met andere goedgekeurde COVID-19-vaccins", aldus AstraZeneca in een verklaring.

07:57 uur - De Jonge: goede hoop dat vaccinatie geen vertraging oploopt
Zorgminister Hugo de Jonge heeft goede hoop dat het coronavaccin van AstraZeneca snel weer kan worden gebruikt. In dat geval hoeft de pauze die zondag werd aangekondigd niet te leiden tot vertraging van de vaccinatiecampagne. Dat zegt De Jonge in het tv-programma Goedemorgen Nederland.

Het prikken met AstraZeneca is tijdelijk gestaakt omdat mensen na toediening van het vaccin te maken kregen met bloedstolsels (trombose). Aanvankelijk zag Nederland daarin geen reden tot zorg, omdat trombose heel veel voorkomt. Dan is het 'niet zo gek' dat ook gevaccineerden ermee te maken krijgen, aldus De Jonge.

Maar zondag bleek het te gaan om een zeldzame vorm van trombose waarbij ook bloedingen kunnen optreden als gevolg van een verlaagd aantal bloedplaatjes. "Dat is nieuwe informatie", zegt De Jonge. Daarop is besloten toch voor twee weken te stoppen, 'uit voorzorg, en om ruimte te maken voor onderzoek'.

Het vaccin van AstraZeneca wordt sinds 12 februari gebruikt. Tussen de eerste en tweede prik zit zes weken. Als het vaccin over twee weken weer wordt vrijgegeven, kunnen de mensen die nu al een eerste prik hebben gehad, waarschijnlijk nog op tijd de tweede krijgen.

07:10 uur - Ruim 6500 nieuwe coronagevallen in Duitsland
In Duitsland zijn het afgelopen etmaal 6604 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, meldt het Robert Koch Instituut (RKI), het Duitse equivalent van het RIVM. Dat zijn er fors minder dan een dag eerder, toen er 10.790 nieuwe gevallen werden gemeld.

In Duitsland is het bijna wekelijks zo dat de cijfers vlak na het weekend betrekkelijk laag liggen en vervolgens snel oplopen naarmate de week vordert. Zo meldde het RKI zaterdag 12.674 en vrijdag 12.834 nieuwe coronabesmettingen, bijna twee keer zoveel als er maandag zijn gemeld.

In totaal zijn nu ruim 2,5 miljoen corona-infecties vastgesteld in Duitsland. Het dodental steeg volgens de cijfers van het RKI met 47 sterfgevallen tot 73.418.

06:00 uur - FNV wil overheidsfonds voor met corona besmette zorgmedewerkers
De FNV wil dat er een fonds van de overheid komt voor zorg- en welzijnsmedewerkers die grote persoonlijke schade ondervinden van een coronabesmetting.

Van de medewerkers die in de eerste golf, in het voorjaar van 2020, Covid-19 opliepen, zegt 90 procent nog klachten te ondervinden. Ruim een kwart, 27 procent, heeft financiële gevolgen of verwacht die, aldus de FNV verwijzend naar een enquête van de bond en KRO-NCRV's tv-programma Pointer onder ruim 3600 zorgverleners. Volgens Pointer wil ruim de helft (55 procent) van de deelnemers aan het onderzoek compensatie voor financiële schade voor de getroffen collega's.

Een meerderheid van 57 procent van de besmette medewerkers denkt de infectie op het werk te hebben opgelopen. In de verzorgings- en verpleeghuizen denkt zelfs bijna driekwart op het werk besmet te zijn geraakt.

"Vooral tijdens de eerste coronagolf heeft de overheid onvoldoende verantwoordelijkheid genomen en waren er te weinig beschermingsmiddelen beschikbaar", zegt Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV. De bond wil dat de tegemoetkoming vanuit het fonds vergelijkbaar is met die voor de schildersziekte en voor asbestslachtoffers, maximaal 20.000 euro per getroffene. Er is overigens al een particulier fonds van stichting ZWiC (Zorg na Werken in Coronazorg), waaraan het kabinet heeft bijgedragen.

06:00 uur - Rode Kruis Hulplijn inmiddels ruim 30.000 keer gebeld
De Rode Kruis Hulplijn, op 16 maart vorig jaar geopend toen de coronacrisis begon, wordt nog dagelijks zo'n vijftig keer gebeld. Inmiddels zijn er volgens het Rode Kruis al meer dan 30.000 telefoontjes over corona en daaraan verwante onderwerpen ontvangen.

Na vooral veel praktische vragen in het begin merkt Het Rode Kruis dat mensen nu vooral een luisterend oor nodig hebben. "Zij voelen zich vaak eenzaam en een gesprek met een hulpverlener van de Hulplijn zorgt dan voor wat verlichting of biedt concrete hulp."

Doordat de Hulplijn (070-4455888) gekoppeld is aan het Let op Elkaar Netwerk kunnen na een belletje door het hele land ook vrijwilligers worden ingeschakeld om bijvoorbeeld boodschappen te doen of medicijnen op te halen. Ongeveer 12 procent van de gesprekken levert zo'n concrete hulpvraag op, bijvoorbeeld ook naar de mogelijkheid om iemand naar de teststraat of priklocatie te brengen.

Voor anderstaligen biedt het Rode Kruis WhatsApp-Hulplijnen in het Turks (06-48158053), Arabisch (06-48158055), Tamazight (06-48158055), Chinees (06-48158057), Portugees (06-48158083) en sinds vorige week is er ook een Poolse WhatsApp-Hulplijn (06-48158064).

03:30 uur - Stembureaus open, met name voor risicogroepen en kwetsbaren
Nederland gaat vanaf maandag naar het stembureau voor de Tweede Kamerverkiezingen. Maandag openen vanaf 07:30 uur de allereerste stemlokalen, vooral voor kiezers die behoren tot de risicogroepen en daardoor extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus.

Ook dinsdag gaat een beperkt aantal stemlokalen open voor deze groep. In totaal zijn er op die dagen zo'n 1600 stembureaus beschikbaar. Op woensdag 17 maart zijn er 9200 stemlokalen open, waar ook de rest van Nederland kan stemmen.

Ook mensen zonder klachten kunnen formeel maandag en dinsdag hun stem uitbrengen. Volgens de Kiesraad worden ze dan niet weggestuurd, maar deze mogelijkheid is in het leven geroepen om de kwetsbare groepen veilig te kunnen laten stemmen. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken riep al eerder op dat maandag en dinsdag alleen kwetsbaren naar de stemlokalen moeten komen. Vanwege corona konden kiesgerechtigde 70-plussers ook per post stemmen. Dit zijn ruim 2,4 miljoen inwoners.

Tijdens de verkiezingsdagen is de avondklok tussen 21.00 en 04.30 uur ook van kracht. Maar er is dan wel een ontheffing voor mensen die naar het stembureau zijn geweest of mensen die meewerken aan de verkiezingen en het tellen van de stemmen.

03:30 uur - Burgemeesters vergaderen digitaal wegens verkiezingen
Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio vergadert maandagmiddag digitaal. Dat is afgesproken omdat het maandag ook de eerste dag van de verkiezingen voor de Tweede Kamer is. Voor sommige burgemeesters zou de reis naar de gebruikelijke vergaderplek in Utrecht op die dag te veel tijd kosten, aldus een woordvoerster van het beraad.

Coronaminister Hugo de Jonge en justitieminister Ferd Grapperhaus schuiven eveneens digitaal aan. De burgemeesters gaan het met De Jonge hebben over het wetsvoorstel voor een quarantaineplicht voor reizigers die terugkeren uit een land met een hoog besmettingsrisico. Tot nu toe geldt in zulke gevallen een dringend advies voor quarantaine. Als de afzondering verplicht wordt, kunnen overtreders een boete krijgen. De burgemeesters willen onder andere meer weten over de handhaving van de plicht.

Ook het 'toegangstesten' en de app waarmee mensen kunnen aantonen dat ze geen coronavirus bij zich dragen komen in het beraad met De Jonge aan de orde. De burgemeesters hebben daarnaast hun mening gegeven over de snelheid waarmee er meer mogelijk is in de samenleving en bespreken dat met beide bewindslieden. Beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, geeft na afloop van de digitale vergadering een toelichting.

03:18 uur - New York staat stil bij 30.000 coronadoden
In New York, de Amerikaanse stad die hard is getroffen door het coronavirus, is zondag stilgestaan bij de 30.258 doden die zijn gevallen sinds het virus een jaar geleden zijn intrede deed in de stad.

"We zijn meer New Yorkers verloren dan in de Tweede Wereldoorlog, Vietnam, de orkaan Sandy en 9/11 bij elkaar", zei burgemeester Bill de Blasio tijdens een virtuele ceremonie op de iconische Brooklyn Bridge. "Elk gezin is op een manier geraakt en voor veel families gaat het om een nog rauwe pijn." Op de brug werden zwart-witfoto's van de overledenen geprojecteerd.

De Democratische burgemeester stond verder stil bij de 'zorghelden', die soms op eigen risico "levens redden". Verder waren er toespraken van religieuze leiders en werden er gedichten voorgedragen.

00:39 uur - Bijna 289.000 AstraZeneca-prikafspraken moeten afgezegd worden
Het besluit om in de komende twee weken, tot en met zondag 28 maart, geen prikken te zetten met het vaccin van AstraZeneca, betekent dat er bijna 289.000 prikafspraken afgezegd worden. Dat blijkt uit cijfers van het Coronadashboard van de Rijksoverheid.

Op 28 maart zouden er in Nederland 639.075 ingeënt zijn met het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut, tegen 350.284 momenteel, zo luidt de prognose op het dashboard. Het verschil, 288.791 prikken, kunnen niet gezet worden door de beslissing. Eerder op zondag liet de GGD GHOR weten dat de GGD'en in de komende twee weken 43.000 prikafspraken moeten afzeggen. Maar ook huisartsen dienen het vaccin toe.

Vaccinatie met vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna gaan wel gewoon door. De prognose is dat er op 28 maart in totaal 2.349.824 mensen gevaccineerd zijn tegen corona, terwijl dat er 2.638.615 zouden zijn geweest als prikken met AstraZeneca wel doorgang had gevonden. Het is nog niet bekend of mensen die de komende twee weken geen AstraZeneca-prik krijgen een ander vaccin kunnen krijgen.

00:38 uur - Vrouw krijgt per ongeluk twee verschillende vaccins
De GGD Amsterdam heeft een vrouw gevaccineerd met coronaprikken van twee verschillende fabrikanten, meldt Hart van Nederland. De zorgmedewerker van zestig jaar werd begin februari ingeënt met het Pfizer-vaccin. Op 1 maart kreeg zij AstraZeneca. Dat is tegen de richtlijnen die door de overheid zijn opgesteld.

De verkeerde vaccinatie werd gegeven aan een familielid van Soma Esmailzadeh. Ze wil mensen die een coronaprik mogen halen, waarschuwen. "Er zijn meerdere controles waar wordt gekeken welk vaccin iemand moet krijgen. Toch is het fout gegaan." Het familielid van Soma zag na de vaccinatie pas op haar registratiekaart dat ze twee verschillende prikken heeft gehad.

Het familielid was in de veronderstelling dat de GGD wist welk vaccin zij had gekregen en dat dit gebruikelijk was. En daar had ze inderdaad vanuit mogen gaan, zegt een woordvoerder van de GGD. "Het ligt aan menselijk falen, wat niet mag. Daarom hebben we nu de controlemechanismes aangepast", aldus de woordvoerder. "Er zit een unieke barcode op de prikken, mensen krijgen een brief, medewerkers stellen vragen. De groep die nu gevaccineerd wordt, is meestal hoogbejaard. Die kun je niet wijzen op eigen verantwoordelijkheid. De organisatie moet het gewoon goed regelen."

00:27 uur - Huisartsen worden op de hoogte gebracht van AstraZeneca-besluit
Huisartsen worden zo snel mogelijk op de hoogte gebracht van het besluit van het ministerie van Volksgezondheid om uit voorzorg voorlopig te stoppen met het toedienen van het vaccin van AstraZeneca. Zij zullen daarna zelf contact opnemen met hun patiënten om eventuele prikafspraken te annuleren, zegt een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Hoeveel afspraken de huisartsen de komende twee weken hadden staan, is vooralsnog niet bekend.

De Stichting Nationaal Programma Grieppreventie is zondagavond begonnen per regio de huisartsen te informeren. De woordvoerder van de LHV laat weten dat ook onder de huisartsen steeds meer vragen leefden over mogelijke bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen