Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Geen AstraZeneca meer voor 60-minners

Geplaatst opdonderdag 8 april 2021 - 6:31

In ons liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de lockdown en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit is het belangrijkste coronanieuws van donderdag 8 april:

20:05 uur - Kabinet volgt advies gezondheidsraad over AstraZeneca
Mensen onder de 60 jaar krijgen niet meer het coronavaccin van AstraZeneca. Om gezondheidsrisico's te voorkomen wil demissionair minister De Jonge dat deze groep een ander vaccin krijgt. Hij neemt hiermee het spoedadvies over van de Gezondheidsraad.

Voor de planning van de vaccinatiestrategie zijn er geen grote gevolgen, zegt De Jonge.

18:55 uur - Gezondheidsraad wil geen AstraZeneca voor 60-minners
De Gezondheidsraad adviseert om mensen onder de 60 jaar te vaccineren met een ander vaccin dan AstraZeneca. Dat melden bronnen aan de NOS. De raad kwam met een spoedadvies over het vaccin naar buiten op verzoek van demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge.

De mensen die al een eerste inenting hebben gehad met het AstraZeneca-vaccin krijgen als het aan de raad ligt de mogelijkheid om nog een tweede prik te halen.

Als het advies wordt opgevolgd door minister De Jonge, zal dit impact hebben op de vaccinatiestrategie. Het is alleen de vraag hoe groot de impact is, omdat de komende weken sowieso al veel meer vaccins worden geleverd van een ander vaccin, dat van Pfizer. Ook is het Janssen-vaccin naar waarschijnlijkheid nog deze maand beschikbaar in Nederland.

17:30 uur - Ziekenhuizen verbijsterd over plannen voor versoepelingen
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zegt tegen de NOS stomverbaasd te zijn over het nieuws dat het kabinet van plan is om de coronamaatregelen vanaf 21 april te versoepelen, als het aantal besmettingen blijft dalen. De koepelorganisatie snapt niet dat dit plan wordt overwogen terwijl de bezetting in de ziekenhuizen en op de IC's nog steeds blijft toenemen en een groot deel van het ziekenhuispersoneel nog niet is gevaccineerd.

"Ik ben verbijsterd om dat te horen", zegt John Taks, bestuurslid van de NVZ . "Voor de komende weken is de voorspelling dat de cijfers net zo hoog zijn als in maart vorig jaar. De ziekenhuizen liggen hartstikke vol, we kunnen mensen niet overplaatsen."

17:10 uur - Pas 28 sneltestlocaties gerealiseerd in plaats van 100
Voor de pilot Testen voor toegang beloofde minister Hugo de Jonge dat er nu 100 testlocaties zouden zijn. Maar er zijn er slechts 28, meldt Trouw op basis van gegevens van de Stichting Open Nederland.

Wie zich voorafgaand aan een dagje dierentuin, middag naar het casino of een yogales wil laten testen om toegang te krijgen, moet in veel gevallen nog lang reizen. In februari beloofde De Jonge de Tweede Kamer dat er begin april honderd nieuwe teststraten, speciaal voor toegangstests, operationeel zouden zijn. Maar er zijn nu slechts 28 van zulke testlocaties.

15:45 uur - Ook vrijdag prikken GGD'en niet met AstraZeneca
De GGD'en zullen ook vrijdag geen mensen vaccineren met het coronavaccin van AstraZeneca. Alle 1274 prikafspraken worden afgezegd. De prikpauze wordt met nog een dag verlengd.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft nog geen besluit genomen over hervatting van de inentingen met het AstraZeneca-vaccin. Het ministerie wacht op een spoedadvies van de gezondheidsraad, dat waarschijnlijk donderdagavond komt.

Het ministerie besloot vrijdag om het vaccin voorlopig niet toe te dienen aan mensen die jonger zijn dan 60. De overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland besloot vervolgens om alle overgebleven afspraken van 60-plussers ook af te zeggen, om verspilling te voorkomen. De GGD'en dienen ook het vaccin van Pfizer en BioNTech toe. Die vaccinaties gaan gewoon door.

15:38 uur - Testen wordt gratis voor grenspendelaars Nederland-Duitsland
Nederlanders en Duitsers die zeer regelmatig de grens passeren vanwege werk, school of sociale contacten kunnen vanaf vrijdag gratis een coronasneltest laten doen. De verplichte sneltest die Duitsland sinds begin deze week van grenspendelaars eist kost tussen de 75 en 90 euro en is maar beperkt geldig. Een gezin met middelbare scholieren die aan de andere kant van de grens naar school gaan was daardoor honderden euro's per week kwijt. Daarom hebben de overheden aan weerszijden van de grens ingegrepen, zegt burgemeester Anton Stapelkamp van grensgemeente Aalten in de Achterhoek.

Duitsland heeft Nederland aangemerkt als hoog-risicogebied voor coronabesmettingen. Nederlanders en mensen die uit Nederland komen, moeten in Duitsland een recente negatieve sneltest kunnen laten zien. In sommige plaatsen die echt op de Nederlands-Duitse grens liggen leidt dat tot bijzondere problemen. In het dorp Dinxperlo (gemeente Aalten) loopt de grens precies door een straat. Nederlanders kunnen een fikse boete krijgen als ze naar de overkant van de straat in Suderwick gaan of daar uit de auto stappen. Daarom wordt volgens Stapelkamp nu druk gezocht naar een algemene uitzondering van de beperkingen voor dit grensdorp, dat aan de Duitse zijde negenhonderd Nederlandse inwoners telt.

Ook de situatie in Enschede en Gronau, Nijmegen/Berg en Dal en Kranenburg en Kerkrade en Herzogenrath wordt tegen het licht gehouden. Ook in die Duitse grensgemeenten wonen heel veel Nederlanders, van wie de kinderen allemaal in Nederland naar school gaan.

15:37 uur - RIVM meldt 7833 coronabesmettingen, hoogste aantal in een week
Tussen woensdag- en donderdagochtend zijn 7833 positieve coronatesten geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds vorige week donderdag. Die dag noteerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ongeveer evenveel nieuwe besmettingen (7882).

Het aantal coronagevallen ligt een stuk hoger dan een etmaal eerder. Woensdag meldde het RIVM zo'n 6400 gevallen. In de afgelopen zeven dagen kregen in Nederland 46.872 mensen na een test te horen dat ze het virus bij zich dragen. Dat zijn er gemiddeld 6696 per dag.

Het aantal aan corona gerelateerde sterfgevallen blijft relatief laag. Afgelopen etmaal werd het overlijden van 19 coronapatiënten gemeld aan het RIVM. Dat wil niet zeggen dat zij allemaal in de afgelopen 24 uur zijn overleden, meldingen komen soms pas later binnen.

14:19 uur - Minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen
Na drie dagen van stijgingen is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen afgelopen etmaal weer wat gedaald. In totaal zijn nu 2525 patiënten met Covid-19 opgenomen, 33 minder dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van deze mensen liggen er 798 op de intensive care, een stijging van 22 patiënten. Dat is het hoogste aantal sinds eind april vorig jaar. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1727 coronapatiënten, 55 minder dan een dag eerder.

14:05 uur - Ook Kruidvat verkoopt vanaf zaterdag coronazelftest
Kruidvat heeft vanaf zaterdag coronazelftests in de winkels liggen. Een klant mag er dan maximaal vier kopen, laat een woordvoerster weten. De drogisterijketen verwacht zaterdag voldoende tests in de winkels te hebben liggen om aan de vraag te voldoen. Eerder begon drogisterijketen Etos al met de verkoop van coronazelftests.

13:42 uur - Studie RIVM: afstand houden vermindert inderdaad kans op corona
Mensen die zich houden aan het advies om 1,5 meter afstand tot anderen te houden, lopen inderdaad minder kans om het coronavirus op te lopen, concluderen onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). "Het onderzoek laat zien dat social distancing een belangrijke maatregel is om verspreiding van het virus te stoppen", vat het instituut de uitkomsten samen.

13:05 uur - Ruim 10.000 testafspraken gemaakt voor uitjes komende drie dagen
Er zijn tot donderdag rond het middaguur ruim 10.000 afspraken gemaakt voor de sneltests die toegang verlenen tot de Keukenhof en ruim twintig monumenten die vrijdag tot en met zondag de deuren openen. In totaal zijn er ongeveer 15.000 afspraken gemaakt, waarvan dus 5000 voor activiteiten na het weekend. Dat meldt Tom Middendorp, bestuursvoorzitter van testenvoortoegang.nl, die spreekt van een "enorme behoefte om er weer op uit te gaan".

12:10 uur - Riool kan eind dit jaar overal dagelijks getest worden op corona
Het onderzoek naar de aanwezigheid van het coronavirus in het rioolwater wordt uitgebreid. Ook wordt het systeem zo opgetuigd dat er in de toekomst meer potentieel gevaarlijke stoffen mee kunnen worden gevolgd, heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport donderdag aangekondigd. Eind dit jaar moeten alle zuiveringsinstallaties dagelijks bemonsterd kunnen worden.

12:00 uur - Acht meldingen van trombose en laag aantal bloedplaatjes
Bijwerkingencentrum Lareb ontving tot nu toe acht meldingen van zeldzame, gevaarlijke bijwerkingen die kunnen optreden na een prik met het coronavaccin van AstraZeneca. Het gaat om vrouwen tussen de 23 en 65 jaar. Zij kregen de bijwerking van vorming van bloedstolsels (trombose) in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes.

Volgens het centrum hadden vier patiënten uitgebreide longembolieën. Eén is overleden en één had ook een hersenbloeding. Een andere patiënte had een uitgebreide trombose van de buikaderen. Eén patiënte ontwikkelde bloedpropjes in de slagaders in de benen. Twee patiënten ontwikkelden een zogeheten sinustrombose. Dat is een ernstige en zeldzame vorm van trombose.

De klachten ontstonden 7 tot 20 dagen na vaccinatie.

Lees ook: Venlose vrouw (58) kreeg trombose na AstraZenecaprik

11:58 uur - Ruim een half miljoen belangstellenden voor caféproef
Ruim een half miljoen mensen hebben geprobeerd een plek te bemachtigen in een van de vijf Utrechtse cafés die volgende week meedoen aan een Fieldlab. Drieduizend gelukkigen mogen uiteindelijk meedoen. Dat liet een woordvoerder van de gemeente vandaag weten.

11:57 uur - Gezondheidsraad komt donderdagavond met advies AstraZeneca
De Gezondheidsraad komt waarschijnlijk in de loop van donderdagavond met een advies over het coronavaccin van AstraZeneca. Dat vaccin wordt voorlopig niet toegediend aan mensen die jonger dan 60 jaar zijn, vanwege mogelijke bijwerkingen.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid had woensdag om het spoedadvies gevraagd. Zodra het advies klaar is, wil hij een knoop over het vaccin doorhakken.

11:47 uur - OMT-lid: plannen versoepeling opvallend, ziekenhuizen op omvallen
Arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten is huiverig voor de versoepelingen die het kabinet volgens Haagse bronnen in petto heeft voor over twee weken. Zeker in combinatie met de honderden evenementen die het kabinet wil toestaan voor mensen die zich laten testen op het coronavirus. Bonten noemde het op Radio 1 "opvallend" dat meerdere versoepelingen worden voorgesteld "terwijl de ziekenhuizen op omvallen staan".

"De situatie in de ziekenhuizen is op dit moment echt erg. Het is heel druk", aldus Bonten. "We hebben de ziekenhuizen niet binnen twee weken leeg. En 20 procent van het verplegend personeel zit ziek thuis. Dus dan zijn dit wel botsende belangen."

11:46 uur - Apenheul heeft 2 miljoen euro nodig om te overleven
Dierenpark Apenheul heeft twee miljoen euro nodig om de coronacrisis te kunnen overleven. Financiële ondersteuningsregelingen van het Rijk bieden onvoldoende soelaas en de toekomstbestendigheid van het park staat op de tocht, schrijft burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn aan de provincie Gelderland. Apeldoorn wil de gevraagde lening liefst samen met de provincie verstrekken.

11:45 uur - 'Oneerlijk dat commerciële zwembaden geen uitkering krijgen'
Het is oneerlijk dat commerciële zwembaden en zwemscholen geen uitkering krijgen om de financiële gevolgen van de coronacrisis te verzachten en gemeentelijke zwembaden wel. Dat zegt de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ). Volgens de brancheorganisatie leidt de regeling tot oneerlijke concurrentie.

10:34 uur - Joeri Verlinden uitgesloten van OKT na positieve coronatest
Zwemmer Joeri Verlinden uit Melick doet morgen niet mee aan het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Eindhoven. Een onafhankelijke arts heeft besloten dat hij niet van start mag gaan.

Verlinden testte in de week voorafgaand aan het toernooi één keer positief op het coronavirus. Bij een tweede test bleek de uitslag negatief. Maar omdat hij lichte verkoudheidsklachten heeft, zette de arts een streep door zijn deelname. Lees hier meer.

10:27 uur - Tennistoernooi Roland Garros week later
De Open Franse Tenniskampioenschappen op Roland Garros zijn met een week uitgesteld en worden nu gehouden van 30 mei tot en met 13 juni. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt.

Met de verschuiving hoopt Roland Garros te kunnen profiteren van aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen medio mei in Frankrijk. Zo kunnen er mogelijk meer toeschouwers worden toegelaten op het tennispark in Parijs waar de kwalificaties op 24 mei beginnen.

De editie van 2020 werd vanwege het virus uitgesteld van mei naar september. De Poolse Iga Swiatek en de Spanjaard Rafael Nadal kroonden zich toen tot winnaars voor een beperkt aantal toeschouwers.

9:02 uur - 'Overheid communiceert selectief en negatief over coronapandemie'
De overheid communiceert consequent selectief en te negatief over het verloop van de coronapandemie, zegt viroloog Louis Kroes tegen BNR Nieuwsradio. Positieve cijfers worden volgens hem naar de achtergrond verdreven, terwijl negatieve ontwikkelingen extra worden benadrukt.

Kroes is hoofd Medische Microbiologie en hoogleraar Klinische Virologie bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Volgens hem krijgen de al maanden dalende sterftecijfers amper aandacht, in tegenstelling tot het oplopend aantal besmettingen. "We zien dat de sterfte sinds begin dit jaar een continue daling vertoont, wat een uitermate gunstig teken is. Als dat als gegeven een meer centrale plaats krijgt, krijgt ook het hele beloop van de epidemie een ander perspectief", vertelt Kroes aan BNR.

8:55 uur - Bijna kwart van de banen in reissector verdwenen in 2020
De coronacrisis laat zijn sporen duidelijk na in de reissector. Bijna een kwart van de banen is vorig jaar verloren gegaan. Dat komt naar voren uit jaarlijks onderzoek van stichting Reiswerk, een samenwerkingsverband van werkgevers en werknemers dat onder andere ontwikkelingen op het gebied van werkgelegenheid bijhoudt.

In negen maanden tijd daalde het aantal medewerkers in de reissector van bijna 15.000 naar 11.500. De onderzoekers merken op dat het alleen gaat om medewerkers van reisorganisaties. Mensen die werken bij bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappijen zijn niet in de cijfers meegenomen. Het aantal tijdelijke contracten daalde van ruim 4300 naar iets meer dan 2000.

6:15 uur - Horeca overlegt met ministers over versoepelingen
Volgens de horeca is er meer mogelijk dan alleen het openen van de terrassen zoals op 21 april mogelijk staat te gebeuren. Vertegenwoordigers van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) praten later op donderdag met de demissionaire ministers Bas van 't Wout van Economische Zaken en Ferdinand Grapperhaus van Veiligheid en Justitie over eventuele verdere versoepelingen.

6:00 uur - Kabinet hakt knoop door over prikken met AstraZeneca
Het kabinet beslist donderdag of het inenten van mensen jonger dan 60 met het vaccin van AstraZeneca wordt hervat. Vorige week besloot het kabinet mensen onder de 60 niet meer te vaccineren met het middel, vanwege een zeer zeldzame vorm van trombose die optrad bij enkele mensen die waren ingeënt.

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA concludeerde dat het waarschijnlijk gaat om een zeldzame bijwerking van het vaccin, maar vindt ook dat de voordelen van het vaccin opwegen tegen de nadelen.

5:38 uur - FNV bespreekt fonds voor zorgmedewerkers met Covid met minister
De FNV praat donderdag met zorgminister Tamara van Ark over een fonds van de overheid voor zorgmedewerkers die besmet zijn geraakt met het coronavirus en daar ook financiële schade van ondervinden. De bond wil een tegemoetkoming in de kosten die tijdens het eerste en tweede ziektejaar zijn gemaakt én voor eventuele arbeidsongeschiktheid.

5:12 uur - Ook Spanje beperkt inentingen met AstraZeneca tot 60-plussers
Spanje heeft besloten alleen nog 60-plussers in te enten met het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca. Het besluit komt nadat de Europese farmaceutische toezichthouder EMA en de Britse toezichthouder hebben vastgesteld dat er mogelijk een verband bestaat tussen het vaccin en enkele zeldzame gevallen van trombose. Onder meer Italië nam woensdag eenzelfde besluit.

5:02 uur - VNO-NCW: 1,5 meter-regel loslaten met toegangstesten
In alle kroegen, scholen, theaters en andere locaties die met toegangstesten gaan werken, kan vanaf mei de 1,5 metermaatregel worden losgelaten. Dat stelt voorzitter Ingrid Thijssen van werkgeversorganisatie VNO-NCW in een interview met De Telegraaf.

"Deze maand zijn er nog veel experimenten met sneltesten. Laten we dan vanaf volgende maand de anderhalve meter loslaten. Uiteindelijk is dat een kwestie van durven." Volgens Thijssen kan dat in alle ruimtes die straks alleen toegankelijk zijn met een negatief testresultaat.

5:00 uur - AstraZeneca past bijsluiter aan wegens zeldzame bijwerking vaccin
De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca past de bijsluiter voor het vaccin tegen het coronavirus aan vanwege de zeldzame, maar gevaarlijke bijwerkingen die kunnen optreden na een prik. Het bedrijf is ook bezig met een onderzoek naar de bijwerkingen.

Woensdag oordeelde het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) dat een inenting met het vaccin kan zorgen voor de vorming van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Het gaat echter om een zeer klein risico en de voordelen van een inenting tegen het coronavirus wegen op tegen de risico's van de prik, aldus het EMA.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen