Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Evacués gemeente Meerssen nog niet naar huis

Geplaatst opvrijdag 16 juli 2021 - 5:52

Zware regenval zorgde donderdag voor gigantische problemen in Zuid-Limburg en in Midden en Noord-Limburg. Donderdagavond hielden de buien na drie dagen eindelijk op, maar de overlast is nog steeds niet voorbij. Nu het Maaswater snel stijgt, houden steden en dorpen langs de rivier hun adem in.

Dit was het belangrijkste hoogwaternieuws van vrijdag:

01:06 uur - Geëvacueerde inwoners gemeente Meerssen kunnen niet naar huis
Geëvacueerde inwoners van Bunde, Brommelen, Geulle en Voulwames kunnen vannacht niet naar huis toe. Dat meldt Veiligheidsregio Zuid-Limburg. In het buurtschap Voulwames in de gemeente Meerssen was een lek geslagen in de dijk langs het Julianakanaal. Inwoners van Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle (beneden) moesten zo snel mogelijk het gebied verlaten. "Morgenochtend zaterdag 17 juli omstreeks 6:00 uur volgt nadere informatie over de situatie in het geëvacueerde gebied", aldus de veiligheidsregio.

00:58 uur - Ondernemers: geen pottenkijkers zaterdag in Arcen
Enkele horecaondernemers in Arcen hebben de gemeente Venlo gevraagd om het dorp zaterdag hermetisch af te sluiten. Ze vinden dat nu het dorp is geëvacueerd er geen publiek toegelaten moet worden. Niet alleen auto's, maar ook fietsers en voetgangers moet de toegang tot Arcen worden ontzegd. Er wordt zaterdag mooi zomerweer verwacht en de ondernemers vrezen dat veel mensen toch van plan zijn om een kijkje te komen nemen.

Tot diep in de nacht is in Arcen aan de Maasstraat gewerkt aan een nooddijk boven op de bestaande dijk. Zo'n 250 vrijwilligers, ook uit Duitse naburige dorpen, helpen mee met het vullen en sjouwen van zandzakken.

Zandzakken Arcen (17 jul 2021)
Foto: L1 (Tom Doesborg)

00:46 uur - Extra politie en ME aanwezig in geëvacueerd gebied Peel en Maas

00:44 uur - Prins William: 'We denken aan iedereen die is getroffen'
De Britse prins William en zijn vrouw Kate hebben op Twitter hun medeleven betuigd aan de slachtoffers van de watersnood. "We denken aan iedereen die getroffen is door deze overstromingen."

00:30 uur - De wateroverlast in Limburg vanuit de lucht

00:00 uur - L1 geen calamiteitenzender meer voor Veiligheidsregio Zuid-Limburg
L1 is vanaf 00:00 uur geen calamiteitenzender meer voor Veiligheidsregio Zuid-Limburg. L1 Radio blijft wel actief als rampenzender in Midden- en Noord-Limburg. De Veiligheidsregio Limburg-Noord komt op L1 Radio regelmatig met een update over de ontwikkelingen rond het hoogwater in het midden en noorden van de provincie.

23:50 uur - Alle patiënten VieCuri Venlo overgebracht: evacuatie afgerond
Alle patiënten van het VieCuri ziekenhuis in Venlo zijn overgebracht naar ziekenhuizen in Nederland. Dat betekent dat de evacuatie is afgerond, meldt het Venlose ziekenhuis. "We zijn heel dankbaar voor de hulp van iedereen die ons vandaag heeft geholpen en voor het warme welkom dat al onze patiënten hebben gekregen", aldus VieCuri.

23:42 uur - Doorstroomlocaties in gemeente Venlo dicht
De tijdelijke doorstroomlocaties in de gemeente Venlo zijn gesloten. Ook zijn er geen opstapplekken meer om naar deze locaties toe te gaan, aldus de gemeente Venlo. Het gaat om cultureel centrum De Haandert in Tegelen, Blariacumcollege in Blerick, Huis van de Wijk De Witte Kerk in Venlo, De Vilgaard in Velden en hotel Roland in Arcen.

Inwoners die nergens terecht kunnen, kunnen contact opnemen met het telefoonnummer 077-3596888.

23:34 uur - Rutte laat zich in Roermond bijpraten over de wateroverlast
Demissionair premier Mark Rutte heeft zich vrijdagavond ook in Roermond laten bijpraten over de overstromingen en evacuaties in en rond de stad. Hij deed dat tijdens een bezoek aan hulpverleners en inwoners bij de monding van de Roer in de Maas.

22:57 uur - Piek hoogwater Midden- en Noord-Limburg
De piek van het hoogwater wordt volgens Veiligheidsregio Limburg-Noord vannacht bereikt in Venlo. "Die zal rond 5:00 uur starten en eindigt zondag rond 19:00 uur", aldus een woordvoerster van de veiligheidsregio. In Roermond start de piek om 00:00 uur en die duurt tot zondagochtend 6:00 uur. En in Mook wordt de piek van het hoogwater in Mook zondag om 9:00 uur verwacht. Die zal dan dinsdag eindigen, volgens de laatste berekeningen.

22:25 uur - Woonboot op drift in Roermond
De kracht van het water heeft in Roermond een woonboot losgeslagen. Stuurloos drijft het schip bij de Looskade.

Video: Niels Derckx

22:00 uur - Zandzakken langs N271 Wellerlooi
De N271 bij Wellerlooi is afgesloten voor het verkeer. Met zandzakken wordt geprobeerd de oude Rijksweg van Venlo naar Nijmegen zoveel mogelijk te beschermen tegen het wassende Maaswater.

Nooddijk N271 Wellerlooi 16 jul 2021
Foto: Gemeente Bergen

21:47 uur - 'Gebruik geen aggregaten binnenshuis'
De veiligheidsregio Zuid-Limburg waarschuwt mensen om binnenshuis geen aggregaat te gebruiken, bijvoorbeeld als alternatieve stroombron of om een pomp of drooginstallatie aan te drijven.

Het risico op koolmonoxidevergiftiging is volgens de Veiligheidsregio aanzienlijk als zo'n apparaat binnen wordt gebruikt. Koolmonoxide ontstaat bij een onvolledige verbranding en kan fatale gevolgen hebben.

21:40 uur - Sportrepen en gelletjes Volta Limburg Classic voor hulpverleners
De sportgelletjes en energierepen van de afgeblazen Volta Limburg Classic worden verdeeld onder hulpverleners in en rond het zwaargetroffen Valkenburg.

De sportsnacks waren oorspronkelijk bedoeld voor de verzorgingsposten voor de amateurversie van de wielerkoers door het Heuvelland, die zaterdag 17 juli verreden zou worden. Vanwege de wateroverlast is de rit afgeblazen, maar daardoor bleef de organisatie met de repen en gelletjes zitten.

21:17 uur - Varen over de parkeerplaats
Kanoën over een camperparkeerplaats? Dat is precies wat deze inwoners deden bij Landgoed de Wereldbeemden in Kessel-Eik.

Kanoën parkeerplaats Landgoed de Wereldbeemden in Kessel-Eik
Foto: L1 (Deborah Parren)

21:15 uur - Alternatieve koeling voor Chemelot
Vanwege het risico op een dijkdoorbraak in het Juliankanaal, heeft bedrijventerrein Chemelot een alternatieve koelwateraanvoer aangelegd. Normaalgesproken komt het koelwater voor de fabrieken uit het kanaal, maar bij een dijkdoorbraak zou het kanaal leeglopen met funeste gevolgen voor de industrie. Met buizen wordt nu water uit de Maas bij Urmond gehaald.

Koelwater Chemelot 16 jul 2021
Foto: Veiligheidsregio Zuid-Limburg

20:54 uur - Opvanglocatie Meerssen ook vannacht
Getroffen bewoners die nergens terecht kunnen, zijn ook vannacht welkom bij drie opvanglocaties in Meerssen. Het gaat om deze locaties:

  • Gemeenschapshuis de Kollekamp, Herenstraat 77 (Geulle-boven)
  • De gymzaal van basisschool Ondersteboven aan de Hagedoornweg (Geulle)
  • De Stip in Meerssen. De bibliotheek, school en kinderopvang ernaast zijn eveneens beschikbaar.

20:26 uur - Maastricht Aachen Airport opnieuw de hele nacht open
Maastricht Aachen Airport blijft op verzoek van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg en de crisisorganisatie van de politie opnieuw de hele nacht open. Zo kunnen helikopters van politie, defensie en andere hulpverleningsdiensten ook na 23:00 uur landen en vertrekken.

De heli's bieden hulp in het hoogwatergebied in Limburg en monitoren situaties vanuit de lucht.

20:25 uur - Roermondenaren mogen nog niet naar huis
De duizenden bewoners die donderdag en vrijdag in Roermond geëvacueerd zijn, kunnen vrijdagavond nog niet terug naar huis. De voornaamste reden is volgens de gemeente dat het lang aanhoudende hoogwater dijken en kades kan verzwakken of zelfs doen bezwijken.

De meeste bewoners werden vrijdag in de vroege ochtend uit hun bed gehaald om zo snel mogelijk hun huizen te verlaten. Lees hier meer.

19:25 uur - Volle terrassen aan volle Roer
De terrassen aan de Roermondse Roerkade zitten gezellig vol, nu het zonnetje na dagenlange regen weer langzaam doorbreekt. De Roer zelf staat fors hoger dan normaal.

Terras Roermond 16 jul 2021
Foto: L1 (Rob van Well)

19:22 uur - PvdA-leider Ploumen: noodfonds voor gedupeerde bedrijven
Fractievoorzitter Lilianne Ploumen van de PvdA in de Tweede Kamer vindt dat er een noodfonds moet komen voor bedrijven die gedupeerd zijn door de wateroverlast.

De uit Maastricht afkomstige Ploumen zei dat tijdens een bijeenkomt in boekhandel Dominicanen in Maastricht. Daarvoor bracht zij onder meer een bezoek aan het zwaar getroffen Eygelshoven. Lees hier meer.

19:20 uur - Geëvacueerde bewoners waarschijnlijk niet naar huis
Geëvacueerde inwoners van Bunde, Brommelen, Geulle en Voulwames moeten er sterk rekening mee houden dat ze vannacht niet naar huis toe kunnen. Dat meldt Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Hoogstwaarschijnlijk wordt rond middernacht pas duidelijk of ze terug naar huis kunnen of niet.

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het water bij Voulwames maaswater is. Dit water komt onder de dijk in het Julianakanaal door naar boven.

Een helikopter van de kustwacht zal in de avond het gebied scannen met infraroodcamera’s om de stabiliteit van de dijk te controleren.

19:15 uur - Zand op in Beesel
Beeselnaren die met zandzakken proberen hun have en goed te beschermen, kunnen niet langer bij de gemeente terecht. Het zand voor de zandzakken is namelijk op.

De gemeentewerkers van Beesel zijn dan ook gestopt met het uitdelen van zandzakken. Ze zijn op andere plekken aan de slag gegaan om maatregelen te nemen tegen het stijgende water.

Zandzakken in Beesel (16 jul 2021)
Foto: Gemeente Beesel

19:09 uur - Helikopters en F16's boven Venlo
Boven Venlo cirkelen helikopters die de evacuatie ondersteunen. Ze worden ingezet om vanuit de lucht de situatie in beeld te brengen en eventuele knelpunten vroeg te signaleren. De luchtmacht zet F16's in die met infrarood de dijken controleren.

19:03 uur - Demissionair premier Mark Rutte in Venlo
Demissionair premier Mark Rutte is in Venlo gearriveerd. Hij spreekt met getroffen ondernemers en bezoekt het crisiscentrum van de veiligheidsregio.

Mark Rutte in Venlo 16 jul 2021
Foto: L1 (Wouter Nelissen)

19:00 uur - In paar uur al 200.000 euro gedoneerd op 'giro 777' voor Limburg
Binnen enkele uren nadat het Nationaal Rampenfonds het bankrekeningnummer 777 had opengesteld voor hulp aan Zuid-Limburg, was al ruim 200.000 euro gedoneerd.

Vooral betrokken burgers hebben tot dusver gedoneerd. "Er zijn al duizenden en duizenden particulieren die bedragen hebben gedoneerd van een tientje of 25 euro voor het door overstromingen getroffen gebied", zegt een woordvoerder. Giften kunnen worden overgemaakt via www.giro777.nl of via elke bank in Nederland op het rekeningnummer 777 (dat wordt dan doorgeleid naar NL28 INGB 0000 000 777), aldus de organisatie.

Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die schrijnend zijn en niet uit andere bronnen gedekt worden, aldus Nationaal Rampenfondsen. Het gaat "hierbij om steun voor kleinschalige projecten die ertoe dienen dat de samenleving weer op gang komt", zegt voorzitter Clémence Ross-van Dorp van het Nationaal Rampenfonds.

18:50 uur - Evacuatie VieCuri Venlo begonnen
De evacuatie van patiënten van het VieCuri ziekenhuis in Venlo is begonnen. Er zijn 40 tot 50 ambulances beschikbaar om te gaan rijden. Per patiënt wordt bekeken waar ze terecht kunnen. Indien nodig is ook het noodhospitaal in Utrecht beschikbaar, meldt Veiligheidsregio Noord-Limburg.

18:17 uur - Ook minister Van Nieuwenhuizen komende dagen naar Limburg
Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) brengt een dezer dagen een bezoek aan Limburg, dat wordt geteisterd door wateroverlast. Het is nog niet bekend wanneer de minister naar de provincie gaat, of welke plaats zij aandoet.

De afgelopen dagen kon ze niet komen vanwege een werkbezoek aan de eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) bezocht donderdag Valkenburg, dat zwaar is getroffen door de overstromingen. Demissionair premier Mark Rutte gaat later vrijdag naar Limburg.

Rutte en Van Veldhoven kondigden donderdagavond aan dat overstroomd Limburg officieel als rampgebied geldt, waardoor gedupeerden een deel van de schade die niet gedekt is door de verzekering gecompenseerd krijgen door de overheid. Hoe de regeling er verder uit gaat zien, is nog niet bekend.

18:10 uur - Bruggen Meerssen weer beschikbaar
De bruggen over de Geul in Meerssen die donderdag werden afgesloten, zijn weer vrijgegeven. Alleen komen er bij de Fregatweg en de Maastrichterlaan verkeerslichten, zodat daar alleen eenrichtingsverkeer mogelijk.

De bruggen aan de Maastrichterweg in Rothem en bij Tussen de Bruggen en de Klinkenberg zijn helemaal vrijgegeven, nadat ze zijn schoongemaakt.

De bruggen werden donderdagmiddag afgesloten omdat de hoge waterstand in de Geul het gebruik onveilig maakte.

18:06 uur - Nog steeds hinder op A2 bij Echt
Langs de A2 bij Echt wordt nog hard gewerkt om het water tegen te houden met zandzakken. Hierdoor zijn twee rijstroken richting Eindhoven dicht. Momenteel staat daar 14 kilometer file, vanaf knooppunt Kerensheide.

18:05 uur - Bergen trekt ontruimingen Nieuw-Bergen in
Bewoners van twee wijken in Nieuw-Bergen kunnen hun koffer met kostbaarheden en tandenborstel weer uitpakken. De gemeente heeft het evacuatieplan voor de Vogelbuurt en Vlammertsehof is ingetrokken. Vrijdagmiddag leek de stijgende Maas die buurten nog te bedreigen, maar dat gevaar is inmiddels geweken.

18:00 uur - Nat Limburg van Boven

17:47 uur - Noodverordening in Roerdalen
Met een noodverordening probeert de gemeente Roerdalen om ramptoeristen te weren. Verschillende gemeenten hebben die maatregel al genomen om te voorkomen dat hulpverleners en mensen die hun woning verlaten, voor de voeten worden gelopen. Ook heeft de gemeente bewoners van het overloopgebied van de Roer opnieuw opgeroepen hun woning te verlaten. De bewoners van 270 huizen in de buurt van de Roer moeten hun woningen verlaten. De huizen worden namelijk bedreigd door het hoge water, laat de gemeente weten.

Ontruiming Roerdalen 16 jul 2021
Afbeelding: Gemeente Roerdalen

17:30 uur - Burgemeester Donders bezoekt opvanglocatie

Video: L1

17:26 uur - Evacuatieplicht Aasterberg en Visserweert vervalt
De grootste dreiging van het hoogwater van de Maas in de gemeente Echt-Susteren is afgenomen waardoor de veiligheidssituatie in de dorpen tussen de Maas en het Julianakanaal geen aanleiding meer geeft voor een evacuatiebevel. Dat vervalt per 18:00 uur. De noodverordening blijft wel van kracht in het veiligheidsrisicogebied tot maandagochtend 9:00 uur.

17:25 uur - Versnelde ontruiming Kessel en Baarlo
Bewoners van laaggelegen delen van Kessel en Baarlo moeten voor 18:00 uur vrijdagmiddag hun huis hebben verlaten.

De evacuatie was al aangekondigd, maar omdat de hoogwatergolf in de Maas al in de nacht van vrijdag op zaterdag wordt verwacht moeten de bewoners meer haast maken. Aanvankelijk bestond nog het idee dat de piek pas zaterdag in de loop van de dag in Noord-Limburg arriveert. Lees hier meer.

17:12 uur - Containers op de weg toegestaan in Heerlen
Vanwege de wateroverlast moeten veel inwoners van de gemeente Heerlen hun beschadigde spullen uit hun woningen halen. Om dit op te ruimen mogen containers op de openbare weg geplaatst worden. Het aanvragen van een vergunning vervalt en leges hoeven nu niet betaald te worden, aldus de gemeente Heerlen.

16:58 uur - GGD test- en vaccinatielocatie Blerick open

16:55 uur - Al meer dan 1100 schademeldingen wateroverlast Limburg
De grote wateroverlast in Limburg heeft gezorgd voor al meer dan 1100 schademeldingen, zeggen verzekeraars Interpolis en Centraal Beheer, die in de regio actief zijn. Bij Interpolis stond de teller vrijdag aan het begin van de middag op ruim 700, bij Centraal Beheer op 450. Beide verzekeraars geven aan te verwachten dat het aantal schademeldingen in de loop van volgende week nog verder op zal lopen, omdat het water nog moet zakken en niet iedereen nog de kans heeft gehad schade te melden.

De meeste schademeldingen komen net als de afgelopen dagen uit de getroffen gemeenten in Zuid-Limburg, te weten Heerlen, Valkenburg aan de Geul en Gulpen-Wittem. Daar is sinds dinsdagavond veel regen gevallen waardoor straten en huizen onder water zijn komen te staan. Het overgrote deel van de schade is aan huizen, de rest aan auto's, zeggen de verzekeraars. Lees hier meer.

16:50 uur - Dertien veiligheidsregio's bieden hulp aan Limburg
Honderden brandweerlieden uit dertien veiligheidsregio's bieden hulp in het door overstromingen getroffen Limburg. De brandweer heeft in Zeist een speciaal actiecentrum ingericht voor concrete hulpvragen uit Limburg. Die worden verdeeld over de veiligheidsregio's, aldus brancheorganisatie Brandweer Nederland. Lees hier meer.

16:43 uur - Wateropvangbekkens Heel en Horn helpen hoogwatergolf af te vlakken

16:35 uur - Evacuatie bijna 11.000 inwoners gemeente Venlo
De gemeente Venlo gaat in totaal 10.700 inwoners evacueren. Het gaat ongeveer om ruim 4000 huishoudens. Voor middernacht moet de evacuatie klaar zijn. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente Venlo.

16:33 uur - Lek gedicht maar gevaar dijk Voulwames nog niet geweken
Het gat in de dijk van het Julianakanaal is provisorisch gedicht, maar het gevaar voor een dijkdoorbraak in Bunde, Brommelen en Voulwames is nog niet geweken.

Dat meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg op de calamiteitenzender L1 Radio.

Het gat in de dijk van het Julianakanaal waardoor water wegsijpelde, is door militairen met zandzakken gedicht. "Maar dat betekent niet dat de dijk stabiel of veilig is. Dat moet nog onderzocht worden, dus de evacuatie van het gebied blijft van kracht." Lees hier meer.

16:23 uur - Opvanglocaties in de gemeente Meerssen
Er zijn opvanglocaties gecreëerd voor inwoners die getroffen zijn door het lek in de dijk van het Julianakanaal in het buurtschap Voulwames. De locaties zijn echter alleen bedoeld voor bewoners die nergens terecht kunnen. Het gaat om de volgende locaties: gemeenschapshuis de Kollekamp in Geulle, de gymzaal van basisschool Ondersteboven in Geulle en gemeenschapshuis de Stip in Meerssen (de bibliotheek, school en kinderopvang ernaast zijn eveneens beschikbaar).

16:11 uur - Ontruiming VieCuri: 'Zo'n beetje ergste dat kan gebeuren'
De volledige ontruiming van het VieCuri Medisch Centrum in Venlo is 'zo'n beetje het ergste dat kan gebeuren'. Dat zegt IJsbrand Schouten, voorzitter Raad van Bestuur van het ziekenhuis.

Volgens Waterschap Limburg is de kans relatief klein dat het ziekenhuis onder water komt te staan, maar VieCuri wil die gok niet nemen.

Schouten refereert dan aan beelden van de watersnoodramp in 1993. "Verpleegkundigen moesten met bootjes naar het ziekenhuis varen om daar zorg te gaan verlenen aan patiënten die niet meer fatsoenlijk geëvacueerd konden worden. Dat horrorscenario willen we absoluut voorkomen." Lees hier meer.

Video: L1

16:08 uur - Rode Kruis opent hulplijn voor mensen in nood rampgebied Limburg
Het Rode Kruis heeft vanaf 16:00 uur een hulplijn opengesteld voor mensen in het rampgebied in Limburg. Iedereen die hand- en spandiensten nodig heeft, kan contact opnemen met het nummer 070-445 888. Vrijwilligers staan klaar om mensen in het overstromingsgebied te helpen, aldus de organisatie.

Zo wordt er onder meer hulp aangeboden bij opruimwerkzaamheden, het vullen van zandzakken en het bieden van een luisterend oor. Ook andere hulpvragen kunnen worden gedeeld, zoals psychosociale hulp of praktische hulp zoals het inroepen van kennis van elektra als er bijvoorbeeld problemen zijn met de stroomvoorzieningen.

Voorlopig zal de hulplijn geopend zijn van 9:00 uur tot 21:00 uur. Ook in het weekend.

16:04 uur - Meer ontruimingen gemeente Bergen
De gemeente Bergen breidt het gebied dat geëvacueerd moet worden uit. Na Well, Wellerlooi en Heukelom moeten ook twee wijken in Nieuw-Bergen worden ontruimd.

De Vogelbuurt en Vlammertshof, aan de oostkant van de N271, worden geëvacueerd. Volgens de laatste berekeningen lopen die wijken gevaar om blank te komen staan. De inwoners worden per brief gewaarschuwd.

16:00 uur - 'Geen zorgen in Mook en Middelaar'
Zorgen over het wassende in Mook en Middelaar zijn onterecht, zegt de gemeente. Vooral bij mensen die zich de overstromingen van 1993 en 1995 nog kunnen herinneren is onrust, maar volgens burgemeester Willem Gradisen is de veiligheidssituatie nu niet meer vergelijkbaar met toen.

De waterkeringen die sindsdien zijn aangelegd zijn berekend op een waterhoogte van 12 meter. Dat is hoger dan de piek die Rijkswaterstaat nu voorspelt. Kanttekening is dat de dijken en kades nu voor het eerst in de praktijk getest gaan worden.

15:56 uur - Hoogwater lijkt Roosteren te sparen, spanning in Maaseik
Het lijkt erop dat het hoogwater van de Maas in Roosteren en de omliggende dorpen niet heeft geleid tot grote problemen. Alle maatregelen zoals de evacuatie van Aasterberg en Visserweert blijven voorlopig nog van kracht. De piek bij Roosteren lijkt voorbij volgens de gemeente Echt-Susteren. De hoogwatersituatie aan de kant van Maaseik is nog spannend. Het water staat daar tot aan de bovenkant van de kademuur. Lees hier meer.

Video: L1

15:50 uur - Live: Persconferentie ontruiming VieCuri
VieCuri Medisch Centrum in Venlo wil geen enkel risico lopen dat het hoogwater in de nabijgelegen Maas het ziekenhuis bereikt. Daarom wordt het ziekenhuis vrijdag volledig ontruimd. Veiligheidsregio Limburg-Noord en het VieCuri Medisch Centrum geven in persconferentie toelichting op dit besluit.

Volg de persconferentie hier:

15:40 uur - Hulpdiensten gestrand bij Aasterberg door hoogwater
De brandweer heeft elf militairen gered uit een gekanteld voertuig in Aasterberg. Vanwege het hoogwater kwam een legertruck vast te zitten.

15:36 uur - Twee rijstroken A2 Echt dicht
Rijkswaterstaat heeft twee rijstroken afgesloten op de A2 richting Eindhoven bij Echt door hulpdiensten die zandzakken aan het leggen zijn. De spitsstrook is tussen Urmond en knooppunt Het Vonderen volledig dicht. De vertraging is enorm: 14 kilometer file en één uur vertraging. Rijkswaterstaat verwacht dat de situatie tot 18:00 uur duurt.

15:28 uur - Venlo gaat definitief beginnen met evacueren
De evacuatie van grote delen van de gemeente Venlo gaat om 18:00 uur beginnen. Dat heeft de gemeente besloten. "Het water van de Maas stijgt sneller. We gaan dus eerder over tot evacuatie, omdat we dat niet in de nacht willen doen", aldus de gemeente Venlo. Het gaat om de volgende gebieden:

- Belfeld tussen Maasstraat / rotonde en stuw (tussen Rijksweg en Maas)

- Oud Steyl en Maasveld

- Vanaf Océ tot en met Velden, Lomm en Arcen (alles tussen Rijksweg en Maas)

- In Venlo gaat het over het gebied tussen restaurant Valuas, Urbanusweg, A67 en de Maas

- Gebied tussen Hout-Blerick en Baarlo (van De Berckt tot de Watermolen)

Inwoners die niet bij familie of vrienden terecht kunnen, worden opgevangen in diverse noodopvanglocaties zoals cultureel centrum De Haandert in Tegelen, Zalzershaof in Hout-Blerick, De Witte Kerk in Venlo-Noord, De Vilgaard in Velden en hotel Roland in Arcen.

15:11 uur - Voorstellingen Passiespelen wegens hoogwater afgelast
De voorstellingen van de Passiespelen in Tegelen bij Venlo op zaterdag 17 en zondag 18 juli gaan niet door. In verband met het hoogwater zijn ze afgelast, maakte het bestuur van de spelen vrijdagmiddag na overleg met de gemeente Venlo bekend.

Mensen die een kaartje gekocht hebben, krijgen bericht en op een later tijdstip een waardebon waarmee ze nieuwe kaartjes voor toekomstige voorstellingen kunnen krijgen. De Passiespelen zijn er weer vanaf zaterdag 24 juli tot en met zondag 5 september.

Ook voorstellingen in theater De Maaspoort zijn dit weekend afgelast.

15:06 - Geen treinen tussen Maastricht en Sittard
Er rijden momenteel geen treinen tussen Maastricht en Sittard vanwege de dijkdoorbraak langs het Julianakanaal in de gemeente Meerssen. Het is niet bekend of het treinverkeer nog wordt hervat.

15:03 uur - Bierbrouwerij Hertog Jan deelt gratis bierkratten uit
Om meubels en andere spullen hoog neer te zetten in woningen die dreigen te overstromen, deelt de bierbrouwerij Hertog Jan in Arcen gratis bierkratten uit.

Inwoners van de gemeente Venlo bereiden zich voor op de hoogwatergolf, die daar rond 3:00 uur zaterdagmorgen wordt verwacht.

Delen van Arcen, Velden, Lomm en de lagergelegen delen van Steyl en Belfeld hebben inmiddels te horen gekregen dat daar mogelijk ontruimd gaat worden. Een noodverordening is in de maak, vertelt de woordvoerder.

Kratten Hertog Jan hoogwater 16 jul 2021
Foto: Hertog Jan

15:02 uur - Ook oproep aan inwoners dorpen Aijen en Bergen om te vertrekken
Inwoners van de dorpen Aijen en Bergen in Limburg krijgen het dringende advies om zo snel mogelijk het gebied te verlaten, "uiterlijk voor zonsondergang". De beide dorpen zijn straks misschien niet meer bereikbaar voor hulpdiensten als het peil van de Maas stijgt. "Wanneer u besluit om in uw huis te blijven doet u dat voor eigen risico, op eigen verantwoording. Realiseer u dat u dan onbereikbaar bent voor hulpdiensten", aldus burgemeester Manon Pelzer van de gemeente Bergen, waar de dorpen onder vallen.

Bewoners kunnen worden opgevangen in recreatiecentrum Den Asseldonk in Nieuw Bergen. De gemeente liet eerder een pendeldienst rijden tussen Bergen en Nieuw Bergen, maar die kan in de loop van de dag waarschijnlijk niet rijden.

15:00 uur - Beschadigd provinciehuis Limburg ook de komende dagen dicht
Het gouvernement in Maastricht heeft waterschade opgelopen door het hoogwater in Limburg en blijft daarom ook de komende dagen dicht. De provincie laat weten dat de dienstverlening voorlopig volledig digitaal verloopt.

Het gouvernementsgebouw, zoals het provinciehuis in Limburg wordt genoemd, staat op een eilandje in de Maas in de provinciehoofdstad. De provincie besloot donderdag om het gebouw per direct te sluiten vanwege het risico op wateroverlast.

Gouvernement tijdens hoogwater donderdag 15 juli (15 jul 2021)
Foto: Jean-Pierre Geusens

14:58 uur - ROAZ Limburg: 'Maximaal inspannen om ondersteuning te bieden'
Het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) laat weten enorm mee te leven met alle medewerkers van het VieCuri in Venlo.

"We zullen ons als regio dan ook maximaal inspannen om ondersteuning te bieden waar dat maar kan. De focus ligt nu op een gecoördineerde verspreiding van patiënten over de regionale ziekenhuizen. Maar we staan ook klaar voor de patiënten die zorg nodig hebben en nu niet bij het Venlose ziekenhuis terecht kunnen", aldus voorzitter Helen Mertens van het ROAZ Limburg.

14:46 uur - Parkeergarage in Roermond moet zo snel mogelijk ontruimd worden
De gemeente roept mensen die hun auto in de parkeergarage aan het Kazerneplein bij het Outlet Centrum hebben gezet op hun voertuig daar zo snel mogelijk weg te halen. De parkeergarage ligt in de buurt van de monding van de Roer in de Maas. De gemeente vreest dat de parkeergarage onder water kan lopen.

14:36 uur - De golf hoogwater duurt anderhalve dag en komt 24 uur eerder
Vanmiddag om 15:00 wordt het hoogste punt in Roermond verwacht. Vannacht om 03:00 bereikt het water het hoogste punt in Venlo, verwacht de Veiligheidsregio Noord. In Venlo wordt een punt van 18 boven NAP gehaald. De golf zal ongeveer anderhalve dag duren, dat is langer dan eerder gedacht.

14:34 uur - Wateroverlast bij Roosteren vanuit de lucht

Video: L1

13:57 uur - Huishoudens hebben weer gas
In Mechelen is de storing aan het gas bij 115 huishoudens verholpen.

13:42 uur - Beesel bouwt nooddijk
In samenwerking met een lokaal bedrijf is de gemeente Beesel begonnen met de aanleg van een nooddijk. Die wordt parallel met de Kerkstraat in Beesel aangelegd. De werkzaamheden worden uit voorzorg gedaan en zullen een aantal uren duren. De waterpiek wordt vanavond en morgenochtend verwacht.

13:31 uur - In Meerssen is een dijk doorgebroken: verlaat zo snel mogelijk het gebied
In het buurtschap Voulwames in de gemeente Meerssen is een dijk langs het Julianakanaal doorgebroken. Er is een groot gat ontstaan in de dijk. Inwoners van Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle (beneden) moeten zo snel mogelijk het gebied verlaten, meldt de Veiligheidsregio. Op de website van de veiligheidsregio verschijnt snel een kaartje waarop te zien is om welk gebied het gaat. Er wordt opgeroepen het gas en elektriciteit af te sluiten en de hoofdkraan van het water dicht te draaien.

Lees hier meer.

Video: L1

13:17 uur - VieCuri wordt volledig ontruimd
Veiligheidsregio Limburg-Noord en VieCuri Medisch Centrum hebben besloten om VieCuri Venlo volledig te evacueren. Het betreft een preventieve evacuatie om elke kans op overstroming voor te zijn. Vanaf 18.00 uur worden spoedpatiënten omgeleid naar omliggende ziekenhuizen. Dit geldt ook voor bezoekers van de Huisartsenpost (HAP) en Vincent van Gogh voor GGZ. Lees hier meer

13:10 uur - Gemeente Venlo bereidt een mogelijke evacuatie voor
Delen van Arcen, Velden en Lomm en lagergelegen delen in Steyl (vanuit Maashoek) worden mogelijk geëvacueerd. Het gaat over het gebied tussen restaurant Valuas, Urbanusweg, A67 en de Maas en in Belfeld betreft het de Maasstraat. Een noodverordening is in de maak, vertelt de woordvoerder.

Er zijn schotten geplaatst om de horeca in de binnenhaven van het water te beschermen.

12:57 uur - Mogelijk evacuaties in Beesel: risico op water in huizen
De gemeente Beesel waarschuwt inwoners dat er een kans aanwezig is dat er in de komende 24 uur woningen geëvacueerd zullen worden. "Volgens de huidige prognose is het risico aanwezig dat er water in de huizen komt te staan."

Het gaat om ruim 200 woningen in de dorpen Rijkel, Beesel en Reuver. Voor de veiligheid en om snel te kunnen evacueren, vraagt de gemeente inwoners van het risicogebied zich vast voor te bereiden. Lees hier meer

12:22 uur - Provincie roept ramptoeristen op weg te blijven
Gouverneur Johan Remkes en de voorzitters van de twee Veiligheidsregio's, Hans Verheijen en Antoin Scholten, roepen in een open brief ramptoeristen op weg te blijven uit de overstroomde gebieden in Limburg. "De beelden die iedereen heeft gezien, zijn schokkend. Ze tarten elke verbeelding", schrijven ze.

Ze steken gedupeerden ook een hart onder de riem. "We kunnen ons heel goed voorstellen dat je er moedeloos en verdrietig van wordt wanneer je woning onder water komt te staan. Wanneer je je huis uit moet of wanneer je bedrijf noodgedwongen stil komt te liggen. Wanneer je ziet gebeuren dat zandzakken het water niet meer kunnen tegenhouden." Dank gaat uit aan iedereen die helpt.

12:10 uur - Reddingswerkers in Meerssen: 'Water staat tot hun middel'
Reddingswerkers van de Nationale Reddingsvloot (NRV) zijn actief in de gemeente Meerssen. "In Meerssen gebeurt van alles en daar gaan ze nu aan de slag. Het water komt daar tot hun middel", aldus een woordvoerder van de Reddingsbrigade. Ook zijn er nog zestien eenheden in Luik in België aan het helpen. "Hulp is daar sinds donderdagavond aan de gang."

Inwoners van Westbroek en Oostbroek in Geulle (gemeente Meerssen) wordt vrijdagochtend dringend verzocht hun woning te verlaten. Momenteel stijgt de waterstand van de Geul en dreigt het gebied onder water te lopen.

Lees ook: Reddingswerkers aan de slag in Meerssen

12:08 uur - Maas bij Sint Pieter bereikt hoogste stand sinds 1911
De waterstand in de Maas bij Sint Pieter heeft vrijdagmorgen vroeg de hoogste stand sinds 1911 bereikt. In 1911 zijn de metingen van waterstanden begonnen, aldus Rijkswaterstaat. De rivier voerde vrijdagmorgen 3260 kubieke meter water per seconde af en dat is aanzienlijk meer dan tijdens het hoogwater in 1993 en 1995.

De Maas in Zuid-Limburg is nu over het hoogste punt heen. Nu zakt de afvoer bij het meetpunt St.Pieter (gemeente Maastricht) snel naar een niveau van 1825 kubieke meter per seconde op zondag, verwacht Rijkswaterstaat. Lees hier meer.

12:03 uur - Giro 777 opengesteld voor slachtoffers hoogwater
Het Nationaal Rampenfonds heeft giro 777 voor slachtoffers van het hoogwater in Limburg, meldt de NOS. ""Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Ook is duidelijk dat veel schade niet verzekerbaar en dus ook niet verzekerd is", zegt het Nationaal Rampenfonds. Lees hier meer.

11:57 uur - Demontabele keringen op 200 plekken opgebouwd
Waterschap Limburg heeft de afgelopen dagen op ruim 200 plekken in Limburg demontabele keringen opgebouwd. "Het gaat bijvoorbeeld om plaatsen waar een weg door een dijk gaat", legt dijkgraaf Patrick van der Broeck uit. "In Zuid-Limburg hebben we alles opgebouwd en daar werkt het allemaal." Het hoogwater was ook meteen een serieuze test voor het Grensmaasproject. "En dat was succesvol", weet Van der Broeck.

De golf gaat nu verder noordwaarts over de Maas. "Hij is nu voorbij Elsloo en wordt rond deze tijd bij Maaseik verwacht. In de middag wordt het spannend bij Roermond, want daar komt de Roer de Maas in."

11:38 uur - Werkzaamheden stadion Roda vertraagd door noodweer en oefenduel afgelast
Roda JC heeft de aanleg van een nieuw natuurgrasveld in het stadion moeten uitstellen vanwege de extreme wateroverlast in Zuid-Limburg. Komende maandag zou het gras gelegd worden, maar de werkzaamheden zijn met minimaal een week vertraagd. Lees hier meer.

Werkzaamheden vervanging grasmat Parkstad Limburg Stadion Roda JC (16 jul 2021)
Foto: Roda JC

11:37 uur - Evacuatie buitendijkse woningen in gemeente Venray
De bewoners van 22 buitendijks gelegen woningen aan de Maas in de gemeente Venray worden geëvacueerd. De gemeente heeft hun gevraagd hun bezittingen veilig te stellen en hun woningen tijdelijk te verlaten. De mensen worden hiervan persoonlijk op de hoogte gesteld.

In de nacht van zaterdag op zondag bereikt de piek de gemeente, maar volgens de huidige berekeningen blijven de dorpen Blitterswijck, Wanssum en Geijsteren veilig. De veiligheidsregio verwacht dat de dijken hoog genoeg zijn om het water tegen te houden. Lees hier meer.

11:30 uur - Slachtofferhulp beschikbaar voor verhaal over watersnoodramp
Voor bewoners die hun verhaal kwijt willen over de watersnoodramp of op zoek zijn naar een luisterend oor, is slachtofferhulp beschikbaar. Het telefoonnummer is 0900-0101. Voor vragen over het hoogwater kun je contact opnemen met het publieksnummer van jouw gemeente, of het publieksnummer van de twee Veiligheidsregio's: 0800-1351.

11:20 uur - Centrum Valkenburg gecontroleerd op explosiegevaar
De brandweer controleert in Valkenburg de woningen op verzakkingen en explosiegevaar. "Iedereen mag naar huis, behalve bewoners van het centrum van Valkenburg. De situatie is daar nog niet veilig", zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Volgens verslaggever Bas Dingemanse is het schrijnend. "Dan is je huis al ondergelopen en is er zoveel schade. Nu moet er ook nog gekeken worden of er explosiegevaar dreigt."

Mensen worden opgeroepen NIET! kelders leeg te pompen vanwege instortingsgevaar. Lees hier meer.

Video: L1

11:20 uur - Spannende uren Roosteren: 'Eerste dijk aan het overstromen'
Het worden spannende uren voor Roosteren en omgeving. Volgens burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren is de eerste dijk al aan het overstromen en moet de piek van het hoogwater in de Maas nog komen.

Er geldt sinds donderdagavond een dringend advies voor evacuatie uit Roosteren, Illikhoven en Kokkelert. Inwoners van Visserweert en Aasterberg zijn zelfs verplicht te evacueren. Lees hier meer.

Weg Roosteren-Maaseik afgezet vanwege hoogwatergevaar
Foto: L1

11:08 uur - Waterstand in Geul stijgt: inwoners Geulle geëvacueerd
Inwoners van Westbroek en Oostbroek in Geulle worden dringend verzocht om hun woning per direct te verlaten. De twee straten dreigen onder water te lopen doordat de waterstand in de Geul stijgt. "Het water is redelijk snel aan het stijgen. Dat komt omdat de Geul het water niet weg krijgt naar de Maas en het water als het ware terugstroomt", legt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg uit.

11:05 uur - Geen aanleiding voor zorgen over stuw van Monsin
Er is geen aanleiding voor zorgen over de stabiliteit van de stuw van Monsin die boven Luik ligt. "Er gaan geruchten dat deze stuw instabiel of defect zou zijn. Ook zijn er vraagtekens over het standhouden van deze stuw", zegt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. "De situatie is stabiel en de stuw werkt naar behoren. Het waterpeil is hier aan het zakken en er worden geen problemen verwacht."

11:02 uur - A79 om 12:00 uur weer open voor verkeer
De A79 gaat om 12:00 uur weer open voor het verkeer, meldt Rijkswaterstaat. De snelweg tussen Maastricht en Heerlen werd dinsdag deels afgesloten omdat de weg onder water stond als gevolg van de zware neerslag.

Het verkeer blijft overigens in de hele provincie last houden van het water, omdat wegen ondergelopen zijn of afgesloten. Dat geldt zowel voor grotere wegen als voor landweggetjes. Dat leidt op veel plaatsen tot files en opstoppingen. Met name in het stroomgebied van de Roer staan veel wegen blank of kunnen elk moment onder water lopen.

10:54 uur - Geëvacueerde bewoners Zuid-Limburg mogen naar huis
Alle mensen die in Zuid-Limburg werden geëvacueerd mogen weer terug naar huis. Inwoners van Heugem en Randwyck mochten eerder al naar huis. Nu mogen ook de geëvacueerde bewoners uit Stein, Sittard-Geleen en Eijsden-Margraten terug naar huis.

Er is wel een uitzondering voor de inwoners van het centrum van Valkenburg. Daar is de situatie nog niet veilig genoeg. "Ze zijn daar de constructies van woningen, bruggen en wegen aan het onderzoek. Mensen mogen echt pas terug zodra het veilig is", zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

10:55 uur Bisschop Smeets deelt medeleven vanaf ziekbed
Bisschop Harrie Smeets van Roermond laat vanaf zijn ziekbed weten dat hij zeer meeleeft met iedereen die getroffen is door deze watersnood. Hij vindt het erg dat hij mensen in de getroffen regio's niet persoonlijk een hart onder de riem kan steken. Maar hij zegt voor iedereen te bidden die door het hoogwater getroffen is, vooral ouderen en zieken die hun huis uit moesten.

10:44 uur - Pleziervaart, mijd de Maas vanwege hoogwater
Hoewel het Maaswaterpeil in Maastricht alweer aan het dalen is, is het voor de pleziervaart toch niet aan te raden nu de rivier op te gaan. Door de hoge afvoer is de stroming sterk en kunnen boten en bootjes oncontroleerbaar worden.

10:33 uur - Scheepvaart Maas tot na weekend gestremd
De binnenvaart op de Maas in Limburg blijft naar verwachting tot na het weekend gestremd vanwege de zeer hoge waterstanden, sterke stroomsnelheden en drijvend afval in de rivier. Dat meldt de regiocoördinator voor Zuidoost-Nederland van de branchevereniging voor de binnenvaart Koninklijke BLN-Schuttevaer.

Sinds donderdag 18.00 uur is de Maas van het uiterste zuiden van Limburg tot Noord-Limburg gestremd voor alle scheepvaart. Volgens de regiocoördinator wisten alle binnenvaartschippers een veilig heenkomen te zoeken en zijn er geen incidenten geweest, al hadden sommige schippers wel haast om tijdig van het water te komen en aanlegplaatsen te vinden.

10:39 uur - Koeien in nood in de Maas bij Roermond
Een aantal koeien die zijn ingesloten door het hoge water in Roermond zoeken zwemmend een uitweg. Lees hier meer.

Video: Track'88

10:29 uur - Brandweer inspecteert woningen Valkenburg op verzakkingen
In Valkenburg is de brandweer begonnen met het inspecteren van woningen. Omdat er door het hoogwater verzakkingen mogelijk zijn, kan dat explosiegevaar opleveren. Dat wordt nu gecheckt.

Volgens verslaggever Bas Dingemanse zijn de verslagenheid onder de bevolking en de ravage groot. "Mensen staan gewoon te huilen op straat, overal staan weggedreven auto's", zegt hij op L1 Radio.

Video: L1

10:25 uur - Enexis begint met herstel gas en elektra in Mechelen, Valkenburg en Maastricht
115 woningen in Mechelen die nog zonder gas zitten, worden vandaag nog geholpen. Enexis herstelt de voorzieningen in de loop van de dag. Een precies tijdstip is nog niet bekend. 46 woningen aan de Blekerij in Maastricht zitten nog zonder stroom. Eerst wordt de kelder leeggepompt waar de transformator staat, daarna kunnen de herstelwerkzaamheden beginnen. In Valkenburg krijgen 700 aansluitingen stroom via noodaggregaten. Enexis bekijkt nog wanneer het herstel kan beginnen. Dat geldt ook voor 35 woningen die nog zonder gas zitten.

10:21 uur - Enkele basisscholen in Roermond blijven dicht
Een aantal basisscholen in Roermond is vrijdag gesloten. Dat heeft alles te maken met het hoge water van Roer en Maas, zegt een woordvoerder van de gemeente Roermond. De kinderen zijn vanmorgen naar huis gestuurd. Basisschool De Stapsteen in Herten heeft de begane grond leeggeruimd uit vrees voor opborrelend kwelwater. Dat gebeurde in 1993 bij het hoogwater van de Maas ook. Basisschool Aan de Roer vlak bij de Hambeek is dicht; deze school ligt midden in het gebied dat vanmorgen is geëvacueerd. Ook de Stenen Brug is dicht, deels ook omdat de school door ondergelopen wegen moeilijk bereikbaar is.

10:02 uur - Hoogwater bij monding Hambeek in de Maas
Op onderstaande foto is te zien hoe het ervoor staat aan de monding van de Hambeek in de Maas. Als de beek het water niet meer kwijt kan, kan het waterpeil in de beek razendsnel stijgen. Om die reden zijn sinds 06:00 uur vanochtend de omwonenden van de Hambeek in Roermond geëvacueerd.

Video: L1 (Ties Horrichs)

9:49 uur - Burgemeesters Midden- en Noord-Limburg overleggen over maatregelen
De Veiligheidsregio Limburg Noord heeft afgelopen nacht alle zwakke plekken in de regio in kaart gebracht. De burgemeesters overleggen nu over welke maatregelen er nodig zijn per gemeente, zegt woordvoerder Willem van den Oetelaar op calamiteitenzender L1 Radio.

De regio Noord- en Midden-Limburg houdt nog een paar dagen last van het hoge water. De hoogwaterpiek in de Maas wordt komende nacht in Roermond verwacht, in de nacht van zaterdag op zondag ter hoogte van Venlo en in de nacht van zondag op maandag ter hoogte van Mook.

9:45 uur - Neerslag neemt geleidelijk af
Limburg heeft een paar natte dagen meegemaakt, maar in de loop van vandaag neemt de regen geleidelijk af. Perioden met regen gaan in de loop van de ochtend over in motregen, maar er vallen geen grote hoeveelheden meer. In de loop van de middag wordt het droog. Bekijk hier de volledige weersverwachting.

9:25 uur - Afvoer Maaswater bij St. Pieter alweer wat gedaald
De hoogwaterpiek bij Maastricht bereikte afgelopen nacht tussen 03:00 en 04:00 uur zijn hoogste punt van bijna 3300 kuub per seconde. Om 07:00 uur vanochtend was het debiet daar alweer wat afgenomen tot 3050 kuub per seconde, meldt Rijkswaterstaat.

9: 19 uur - Evacués Eijsden en Sittard-Geleen mogen terug naar huis
Inwoners van Eijsden die hun huis uit moesten vanwege het hoogwater van de Maas in Zuid-Limburg mogen terug naar huis. Dat zegt woordvoerder Maarten de Kever van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg op L1 Radio. Ook inwoners van Sittard-Geleen die hun huis moesten verlaten, mogen sinds 09:00 uur terug naar huis.

9:16 uur - Geëvacueerde inwoners gemeente Stein mogen terug naar huis
Mensen uit kernen van de gemeente Stein die gisteravond laat te horen kregen dat ze de nacht elders moesten doorbrengen, mogen terug naar huis. Dat laat de gemeente weten op haar website. Het gaat om inwoners van Maasband, Veldschuur en Berg aan de Maas. In Meers is de situatie nog niet helemaal veilig, meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg op L1 Radio.

9:08 uur - Beelden hoogwater omgeving Roermond live te zien vanuit TV-toren
De webcam op de tv-toren in Roermond zendt live beelden uit van het hoogwater in de omgeving.

Ondertussen staan in de ontruimde wijk rond de Hambeek in Roermond nog tientallen mensen foto's te maken van het wassende water. Ondanks de evacuatie is de sfeer in de wijk nog relatief gemoedelijk, zegt verslaggever Pascal Courbois op L1 Radio. "Mensen denken 'pas om 11:00 uur wordt het spannend hier, dus dan moeten we weg zijn."

8:55 uur - Ongeveer 50 woningen in Buggenum worden vanochtend ontruimd
Een deel van Buggenum wordt vanochtend ontruimd. Het gaat om ongeveer 50 woningen in de Dorpsstraat, zegt burgemeester Desirée Schmalschläger van de gemeente Leudal, waar Buggenum onder valt, op calamiteitenzender L1 Radio. Met de mensen die wegmoeten uit hun huis wordt persoonlijk contact opgenomen. De hoogste piek in de Maas bereikt aan het eind van de ochtend waarschijnlijk de gemeente. Voor die tijd moeten de woningen leeg zijn. Lees hier meer

8:45 uur - Noodverordeningen Zuid-Limburg blijven nog even van kracht
De noodverordeningen in zeven gemeenten in Zuid-Limburg blijven voorlopig nog even van kracht. De verordeningen zijn vooral ingesteld om ramptoerisme naar de getroffen gebieden te voorkomen, maar ook om de hulpdiensten ongehinderd hun werk te laten doen.

8:43 uur - Wegafzettingen Roermond
In Roermond zijn verschillende wegen afgezet vanwege het hoogwater. Bekijk hier het kaartje

Wegpompen van hoogwater in Roermond (16 jul 2021)
Foto: L1 (Pascal Courbois)

8:38 uur - Hoogwater Zuid-Limburg over hoogste punt heen, herstelfase van start
Nu de piek van het hoogwater van de Maas in Zuid-Limburg grotendeels achter de rug is, kan de herstelfase van start, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Dat houdt in dat met man en macht wordt om de beschadigde nutsvoorzieningen te herstellen. Ook kan worden begonnen met het leegpompen van ondergelopen kelders.

8:35 uur - A76 weer open
Snelweg A76 richting Geleen ter hoogte van Simpelveld is weer open. De A79 is wel nog afgesloten tussen Heerlen en Hulsberg, in de rijrichting Maastricht.

8:32 uur - Maastrichtenaren mogen terug naar huis
Inwoners van Heughem en Randwyck in Maastricht mogen terug naar hun woning. Dat heeft de gemeente laten weten. Borgharen is weer per auto bereikbaar. Voor Itteren geldt dat nog niet. Daar blijft nog een pendeldienst rijden.

Evacuatie stadsdelen Randwyck en Heughem in Maastricht (15 jul 2021)
Foto: Facebook Politie Basisteam Maastricht

8:18 uur - Valkenburg begonnen met puinruimen
Gemeente Valkenburg, inwoners en ondernemers zijn begonnen met het opruimen van de troep die is overgebleven nadat het Geulstadje donderdag werd overspoeld door een wildstromende rivier de Geul.

Ravage achtergebleven na hoogwater Valkenburg (16 jul 2021)
Foto: L1 (Bas Dingemanse)

8:16 uur - Rond 10:00 uur update over evacués Zuid-Limburg
De Veiligheidsregio Zuid-Limburg verwacht rond 10:00 uur vanmorgen meer te kunnen zeggen over de ca. 12.000 evacués die in de regio hun woning hebben moeten verlaten. Mogelijk wordt dan duidelijk wanneer zij terug kunnen naar huis.

Maastricht hoogwater (16 jul 201)
Foto: L1

8:08 uur - Hoogwater in haven Roermond
Ook in de haven van Hertha op de kop van de Hatenboer is het water al flink gestegen:

Herten
Foto: L1

8:03 uur - Sporthallen voor evacués Roerdalen
Ook in de gemeente Roerdalen moesten inwoners in alle vroegte hun bed uit en hun huis verlaten op advies van de gemeente. In de sporthallen in Vlodrop, Herkenbosch en St.Odiliënberg worden mensen opgevangen die nergens anders heen kunnen. In de kernen Vlodrop, Herkenbosch, Melick, St.Odiliënberg, Lerop en Paarlo moeten bewoners van een beperkt aantal straten vertrekken. Lees hier meer

7:55 uur - ME bewaakt ontruimd gebied
In het gebied dat vanmorgen in alle vroegte is ontruimd in Roermond, rijdt de ME rond met busjes. Dat gebeurt om de veiligheid in het gebied in de gaten te houden. Omwonenden van de Hambeek in Roermond, maar ook mensen in Roerdalen werden vanochtend in alle vroegte opgeschrikt door luidsprekers, sirenes en agenten die aanbelden bij woningen.

7:50 uur - Burgemeester Penn van Maastricht: 'Dankbaar'
Burgemeester Annemarie Penn-Te Strake van Maastricht, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg, is dankbaar dat Zuid-Limburg en Maastricht erger bespaard is gebleven. De hoogwatergolf in de Maas bleef onder het donkerste scenario en was daarmee te beteugelen. Blij is ze ook dat veel mensen de handen uit de mouwen hebben gestoken in crisistijd: "Geweldig als je met z'n allen in een crisis zit, iedereen pakt gewoon aan, dat is zó fijn, ik ben heel dankbaar, ook voor alle vrijwilligers".

In de Maastrichtse stadsdelen Randwyck en Heughem moesten 10.000 mensen hun huis uit. Ongeveer 350 mensen die nergens anders konden overnachten zijn opgevangen in sporthallen.

7:42 uur - Ook in Roerdalen vervroegd geëvacueerd
Niet alleen inwoners van Roermond zijn vervroegd geëvacueerd, ook in Roerdalen is dat gebeurd.

7:25 uur - Snelwegen A76 en A79 nog deels dicht
Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code geel voor Limburg ingetrokken. Volgens Rijkswaterstaat betekent dat nog niet dat de problemen op de Limburgse (snel)wegen voorbij zijn. Zo is de A76 richting Geleen afgesloten ter hoogte van Simpelveld. Datzelfde geldt voor de A79 in de richting van Maastricht, waar de weg nog dicht is tussen Heerlen en Hulsberg. Volgens een woordvoerster van Rijkswaterstaat lijkt het erop dat de ergste problemen achter de rug zijn en dat de afsluitingen niet meer heel lang zullen duren.

7:16 uur - Hoogwatergolf bereikt Grevenbicht
Rond deze tijd bereikt de Maas in Grevenbicht haar hoogste punt. Achter Grevenbicht trekt de golf dan langzaam Midden-Limburg in. De Veiligheidsregio Zuid-Limburg laat weten opgelucht te zijn dat er geen al te grote schade is aangericht.

7:15 uur - Leger helpt bij opvangbekken Horn dat dreigt te overstromen
Vrijwilligers en het leger zijn bezig met het aanleggen van een nooddijk bij een opvangbekken in Horn dat dreigt te overstromen. De nooddijk van zandzakken is bijna een kilometer lang.

7:13 uur - Hoogwaterpiek bereikt komende nacht Roermond
De Maas heeft afgelopen nacht tussen 03:00 en 04:00 uur haar hoogste punt bereikt in Maastricht. Daarbij werd een debiet bereikt van ruim 3200 kuub per seconde, zegt Rijkswaterstaat. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg-Noord houdt dat in dat de piek komende nacht rond dezelfde tijd - of iets eerder - Roermond gaat bereiken. Weer 24 uur later, dus in de nacht van zaterdag op zondag komt het hoge water dan aan in Venlo en weer 24 uur later in Mook.

6:51 uur - Hoogwaterpiek Maas nu in Elsloo
De hoogste waterstand van de Maas heeft vrijdagochtend de gemeente Stein bereikt. De piek ligt op dit moment ongeveer in Elsloo, laat de Veiligheidsregio Zuid-Limburg weten.

6:50 uur - Deel huishoudens Valkenburg nog altijd zonder stroom
Het waterpeil zakt in zuidelijk Zuid-Limburg. Dat geldt voor de hoogwaterpiek in de Maas, maar ook voor Meerssen en Valkenburg. Toch is de situatie in Valkenburg nog niet zodanig dat de stroomvoorziening al hersteld kan worden bij de huishoudens die daar sinds gisteren van verstoken zijn. Dat zegt woordvoerder Maarten de Kever van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg op calamiteitenzender L1 Radio.

6:38 uur - NL-alert verstuurd in Melick en Roermond
In de regio Roermond is een NL-alert verstuurd: "Noodmelding: woont u in het overloopgebied van de Roer, verlaat dan uw woning."

6:30 uur - Noodverordeningen in Midden-Limburg
In Midden-Limburg gelden noodverordeningen in de gemeenten Echt-Susteren, Maasgouw en Roermond.

6:24 uur - Venray geeft voorwaarschuwing: wees alert
Vanwege het stijgende Maaswater dat dit weekend ook het noorden van Limburg gaat bereiken, heeft de gemeente Venray al een voorwaarschuwing gegeven. De inwoners van Wanssum, Geijsteren en Blitterswijck wordt op het hart gedrukt waakzaam te zijn.

6:20 uur - Politie wekt mensen in Roermond
In Roermond gaat de politie sinds 6.00 uur vanochtend door de straten met megafoons en sirenes om mensen te wekken. Ook wordt er bij mensen aangebeld. De bewoners van zo'n 550 woningen moeten weg uit het gebied. Aanvankelijk was de ontruiming gepland om 11.00 uur. Dat werd naderhand bijgesteld naar 7.00 uur, maar nu is dus al eerder begonnen met de ontruiming.

6:15 uur - 12.000 mensen in Zuid-Limburg geëvacueerd
In Zuid-Limburg zijn vannacht alles bij elkaar zo'n 12.000 mensen geëvacueerd. Dat zegt woordvoerder Maarten de Kever van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Het is nog niet duidelijk wanneer alle evacués terug kunnen naar huis. "We willen eerst kijken tot het water zakt voordat we nieuwe maatregelen treffen."

6:12 uur - Noodbrug Valkenburg is geplaatst
De noodbrug die in Valkenburg zou komen over de plek waar een brug weggeslagen was door het kolkende water, ligt op zijn plek. Militairen hebben de brug afgelopen nacht aangelegd.

Noodbrug Valkenburg Wilhelminalaan / Emmalaan (16 jul 2021)
Foto: L1 (Bas Dingemanse)

6:11 uur - Maasgouw plaatst zandzakken langs kademuur
De gemeente Maasgouw verwacht dat de Maas tussen 12.00 en 15.00 uur de piek bereikt. Om wateroverlast te voorkomen, zijn in de loop van de nacht big bags met zand langs de kademuur geplaatst. Ook zijn nog andere extra maatregelen genomen: in Beegden is een coupure geplaatst, waardoor doorgaand verkeer richting Osen niet meer mogelijk is. En de dijkring tussen Thorn en Wessem wordt versterkt; daarbij helpt het leger.

Militairen in Wessem leggen nooddijk aan langs Waage Naak (16 jul 2021)
Foto: Rick Berben
Nooddijk langs kademuur in Wessem (16 jul 2021)
Foto: Facebook gemeente Maasgouw

6:07 uur - Oproep veiligheidsregio: Blijf weg uit rampgebieden!
Omdat zich donderdag al tijdens de hoogwatergolf die Valkenburg overspoelde al de eerste ramptoeristen aankondigden om de ellende met eigen ogen te aanschouwen, heeft ook de Veiligheidsregio Limburg-Noord een oproep gedaan: Blijf weg uit rampgebieden en houd wegen vrij voor hulpdiensten.

6:00 uur - Noodverordeningen gelden nog in zeven gemeenten in Zuid-Limburg
In zeven gemeenten in Zuid-Limburg gelden ook vrijdag nog noodverordeningen: Maastricht, Sittard-Geleen, Stein, Eijsden-Margraten, Meerssen, Gulpen-Wittem en Valkenburg aan de Geul.

5:45 uur - Pubieksnummer geopend voor inwoners Midden- en Noord-Limburg
Vanaf vrijdagochtend 16 juli 05.45 uur is voor de Veiligheidsregio Limburg-Noord, naast de publieksinformatienummers van de gemeenten, het algemene publieksnummer 0800-1351 voor informatie over hoogwater en wateroverlast beschikbaar. Veiligheidsregio Zuid-Limburg hanteert hetzelfde publieksnummer.

4:24 uur - Militairen bouwen noodbrug in Valkenburg
Militairen zijn in de nacht van donderdag op vrijdag begonnen met de bouw van een noodbrug in het zwaar door wateroverlast getroffen Valkenburg, waar de Geul fors buiten zijn oevers is getreden.

De noodbrug wordt aangelegd aan de Wilhelminalaan. De oude brug is daar voor een deel weggespoeld, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten aan calamiteitenzender L1. Daardoor is een een deel van Valkenburg een eiland geworden, wat de hulpverlening bemoeilijkt. De brug is naar verwachting vrijdagmorgen gereed.

4:17 uur - Hoogste stand Maas bereikt, net geen doemscenario
De Maas heeft haar hoogste stand bereikt en het waterpeil is niet hoger gekomen dan werd verwacht. De autoriteiten gingen ervan uit dat tussen 03:00 en 04:00 uur de hoogste stand zou worden bereikt en dat dan mogelijk 3700 kuub water per seconde door de Maas zou stromen. "Dat heeft het net niet gehaald. Dus dat is goed nieuws", zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio tegen calamiteitenzender L1. Volgens hem zitten ze "net niet tegen het doemscenario aan". Lees meer

Teruglezen, dit gebeurde op donderdag: De regen is gestopt maar de Maas stijgt

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen