Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: EU-landen pas in augustus klaar voor coronapas

Geplaatst opzaterdag 8 mei 2021 - 7:41

In ons liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de lockdown en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste nieuws over corona van zaterdag 8 mei:

19:05 uur - Italië wil quarantaineplicht voor reizigers half mei opheffen
Italië is van plan om de quarantaineplicht voor reizigers uit EU-landen, Groot-Brittannië en Israël half mei op te heffen in een poging de toeristische sector nieuw leven in te blazen, zei minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio zaterdag. De quarantaineplicht voor Amerikaanse reizigers zal in juni worden opgeheven, zei Di Maio na een overleg met de Italiaanse gezondheidsminister Roberto Speranza. Een test- of vaccinatiebewijs moet de quarantaineplicht gaan vervangen.

17:45 uur - Rutte: EU-landen mogelijk pas in augustus klaar voor coronapas
Sommige EU-landen zijn mogelijk pas in augustus klaar om reizigers toe te laten met de zogenoemde coronapas. Nederland wil er zelf al eind juni of begin juli mee beginnen, maar premier Mark Rutte sluit niet uit dat het in andere lidstaten een stuk langer duurt. De EU-landen moeten het nog eens worden over de regels voor de QR-code waarmee reizigers straks kunnen aantonen dat ze het coronavirus niet bij zich dragen. Als dat volgens plan lukt, worden die 21 juni van kracht. Maar de lidstaten hebben dan nog zes weken de tijd om ze in te voeren, memoreert Rutte.

16:04 uur - Ziekenhuis Weert gaat coronapatiënten thuis monitoren
Het Sint-Jans Gasthuis in Weert gaat een deel van de coronapatiënten thuis monitoren. Het gaat om patiënten die weer genoeg hersteld zijn om met zuurstof naar huis te kunnen. Het ziekenhuis denkt het verblijf van deze mensen in het ziekenhuis met twee tot vijf dagen te kunnen verkorten. Thuis kan de patiënt in zijn eigen vertrouwde omgeving verder opknappen en in het ziekenhuis komt er eerder plek voor nieuwe patiënten

Lees hier meer.

16:00 uur - 7521 nieuwe coronagevallen, gemiddelde weer iets omhoog
Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 7521 nieuwe coronagevallen geregistreerd. In de afgelopen zeven dagen zijn 51.545 positieve tests doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Die weekcijfers geven een gemiddelde van 7364 meldingen per dag, waarmee het gemiddelde na drie dagen van daling weer iets omhoog gaat. Het aantal sterfgevallen steeg met 29, dat zijn er 7 meer dan een dag eerder.

15:19 uur - Ruim veertig coronapatiënten minder in ziekenhuis
In de ziekenhuizen liggen 2478 coronapatiënten, 43 minder dan op vrijdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 1700 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 24 minder dan een dag eerder. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares bedraagt 778, dat zijn er 19 minder dan op vrijdag.

13:18 uur - Zes deelnemers testreis Gran Canaria positief
Zes deelnemers aan een testvakantie van Corendon naar Gran Canaria zijn positief getest op corona. Deze reizigers moeten daar tien dagen in isolatie blijven. Ze worden wel nogmaals getest voor alle zekerheid. Corendon-topman Steven van der Heijden bevestigde een bericht hierover van RTL Nieuws. De mensen voelen zich volgens hem niet ziek.

De besmette toeristen verblijven in een aparte vleugel van een hotel, afgescheiden van de andere gasten. De andere 183 deelnemers aan de reis vliegen zaterdagmiddag als gepland naar Nederland.

Het kan zijn dat de tweede test wel negatief uitpakt, zoals eerder bij een testreis naar Rhodos ook is gebeurd, aldus Van der Heijden. Hij heeft geen idee hoe het zestal de besmetting heeft opgelopen. Iedereen was negatief toen de reis precies een week geleden begon. De deelnemers hadden op Gran Canaria bewegingsvrijheid.

Er zijn voorlopig geen nieuwe testreizen gepland, aldus Van der Heijden.

12:10 uur - Deal rond: Pfizer levert EU nog eens 1,8 miljard vaccins
De Europese Unie kan de komende twee jaar rekenen op nog eens 1,8 miljard coronavaccins van Pfizer/BioNTech. Het contract met de vaccinfabrikant is beklonken, zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

De commissie kondigde een maand geleden al aan dat een nieuwe bestelling op stapel stond. Brussel heeft bij verschillende vaccinmakers al miljarden doses besteld, meer dan genoeg om alle ongeveer 450 miljoen EU-burgers in te enten. Maar mogelijk blijkt het nodig om de prik te herhalen of duiken er virusmutanten op die een extra dosis vergen. Daarop wil de commissie voorbereid zijn.

Pfizer gaat vanaf eind dit jaar nog eens 900 miljoen doses leveren en de EU kan aanspraak maken op nog eens zoveel, laat Von der Leyen weten. De vaccins die de EU aankoopt worden in principe eerlijk verdeeld over de lidstaten. Nederland zou daardoor met het nieuwe contract aanspraak kunnen maken op minstens 70 miljoen doses.

De grote opdracht onderstreept dat de EU meer en meer inzet op het vaccin van Pfizer en andere middelen van soortgelijke makelij. Hun nieuwe zogeheten mRNA-technologie zou zich hebben bewezen, terwijl er met vaccins met een andere werking zoals dat van AstraZeneca allerlei problemen zijn.

09:00 uur - 'Investeer in vaccinatie in plaats van in toegangstesten'
In plaats van in toegangstesten zou de overheid moeten investeren in de vaccinatiestrategie voor de lange termijn, zegt vaccinoloog en emeritus hoogleraar Kindergeneeskunde Ronald de Groot tegen het ANP. Er wordt volgens hem nauwelijks onderzoek gedaan naar de werking van de coronavaccins op de langere termijn, terwijl het maar zeer de vraag is hoe lang de vaccins bescherming bieden.

Volgende week stemt de Tweede Kamer over een kabinetsplan om toegangstesten voor activiteiten en evenementen in juni in werking te laten te treden. Er lijkt al wel een Kamermeerderheid voor het voorstel te zijn. "We gaan investeren in het organiseren van evenementen, terwijl: het enige dat ons uit de coronapandemie helpt is vaccineren", zegt De Groot, die onder andere lid was van de Gezondheidsraad.

"Als iedereen straks twee prikken heeft, komt namelijk de volgende fase in beeld: de coronavaccinatie is hetzelfde geworden als de griepprik. Dat wil zeggen dat mensen waarschijnlijk geregeld een extra prik nodig hebben om de bescherming op peil te houden. Je moet nú al nadenken over de vraag welke groepen in aanmerking komen voor zo'n zogeheten 'booster' en hoe je dat organiseert."

05:36 uur - Meer heibel op de werkvloer door corona
Het aantal werknemers en werkgevers dat ruzie met elkaar heeft, is fors toegenomen. Het aantal arbeidsconflicten steeg de eerste maanden van dit jaar met maar liefst 33 procent, schrijft De Telegraaf.

Dat is een opmerkelijke ontwikkeling omdat juist het aantal ontslagen 10 procent lager ligt dan dezelfde periode vorig jaar. De steunmaatregelen van de overheid doen dus hun werk, toch ziet verzekeraar Interpolis het aantal rechtshulpverzoeken fors toenemen.

"We zien als gevolg van de coronacrisis heel nieuwe soorten conflicten ontstaan. Werknemers van wie gevraagd wordt naar kantoor te komen, maar dat niet zien zitten vanwege besmettingsrisico. Of het niet eens zijn met het andere werk dat ze vanwege corona krijgen aangeboden. Ook verzoeken van de werkgevers tot het doen van loonoffers of uitstel van vakantiegeld, zorgen voor conflicten", zegt René Voets, directeur Bedrijven bij Interpolis.

Bij horeca, reisbranche, evenementenbranche, en andere sectoren waar de coronacrisis hard heeft toegeslagen, ziet de verzekeraar de meeste arbeidsconflicten.

03:39 uur - Veel coronapatiënten houden last van brein
Patiënten met langdurige coronaklachten hebben opvallend vaak problemen met hun brein. Ruim een derde van de mensen die aanklopten bij de gespecialiseerde hulpverleners van C-support ervaart problemen met concentratie, 30 procent heeft moeite met dingen onthouden. Ook houdt een aanzienlijk deel van de patiënten last van hoofdpijn, schrijft het AD.

C-support, een stichting die door de overheid is aangewezen om coronapatiënten die drie maanden na besmetting nog gezondheidsproblemen ervaren te ondersteunen bij nazorg, hielp tot nu toe bijna 4.000 mensen. Het gaat in veel gevallen om mensen die nooit in het ziekenhuis lagen.

Het werkelijke aantal mensen dat na besmetting voor langere tijd gezondheidsproblemen ervaart, ligt in Nederland vermoedelijk veel hoger dan 4.000. Alleen al tussen augustus en januari maakten ruim 21.000 patiënten gebruik van zogenoemde paramedische herstelzorg. Ze staan onder behandeling van bijvoorbeeld een fysio-, oefen- of ergotherapeut. De verwachting is dat dit aantal dit jaar verder toeneemt.

03:30 uur - België opent terrassen weer en schaft avondklok af
De Belgische terrassen mogen vandaag na dik een half jaar weer open. Ook is de avondklok afgeschaft. De versoepelingen zijn verantwoord nu het coronavirus in België alweer weken voorzichtig op zijn retour lijkt, denken de autoriteiten. Kasteleins mogen om 08:00 uur hun eerste gasten ontvangen. Die mogen tot 22:00 uur blijven zitten.

Vrijdag werd duidelijk dat terrashouders strikt anderhalve meter afstand tussen gasten moeten bewaren, tot hun grote woede. Ze mogen die afstand niet, zoals vorige zomer, verkleinen met behulp van tussenwanden van plexiglas.

Belgen mogen sinds vrijdag middernacht ook 's nachts weer de straat op, na bijna zeven maanden avondklok tussen middernacht en de vroege ochtend. Brusselaars kregen daarvan vrijdagavond nog een curieus toetje. De avondklok ging in de hoofdstad altijd al om 22:00 uur in, waardoor ze vrijdag nog twee uur binnen moesten blijven. Het samenscholingsverbod dat overdag geldt, wordt 's nachts een graad strenger. Groepen van meer dan drie personen zijn niet toegestaan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen