Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Eerste relschoppers en opruiers veroordeeld

Geplaatst opwoensdag 27 januari 2021 - 6:26

In dit liveblog lees je het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de rellen rondom de avondklok.

Dit is het belangrijkste coronanieuws van woensdag 27 januari:

  • GGD waarschuwt ouderen voor 'nepprikkers' aan huis
  • De eerste relschoppers en opruiers tegen de avondklok zijn woensdag veroordeeld
  • Kamer lijkt weinig te voelen voor inzet van het leger
  • Compliment van burgemeester voor MVV-supporters
  • Thuiswerkers verwachten niet terug te keren naar kantoor

19:22 uur - Noodbevel van kracht in Weert
Burgemeester Ina Leppink-Schuitema van Weert heeft woensdag een noodbevel uitgevaardigd voor de stad.

De maatregel geldt vanaf 16:30 uur voor de komende 24 uur.

Dit noodbevel geldt voor de binnenstad, het Bassin, omgeving stadspark en het gebied rondom het station. Mensen mogen daar door de politie zonder reden gefouilleerd en weggestuurd worden. Lees hier meer.

19:21 uur - Noorwegen sluit grenzen voor niet-inwoners
Noorwegen sluit vanaf vrijdag middernacht zijn grenzen, behalve voor essentiële reizigers. Premier Erna Solberg maakte de maatregel tegen verspreiding van het coronavirus woensdag bekend op een persconferentie.

"In de praktijk zal de grens dicht zijn voor iedereen die niet in Noorwegen woont", aldus de premier. Alleen medisch personeel uit sommige landen mogen het land nog in. De meeste arbeidsmigranten zijn voorlopig niet welkom. De inreisbeperkingen worden over twee weken opnieuw bekeken.

Noorwegen kondigde zaterdag een lockdown aan voor de hoofdstad Oslo en de regio daaromheen na een uitbraak van de Britse variant van het coronavirus in een bejaardenhuis ten zuiden van Oslo. Zweden sloot een dag later de grens voor bezoekers uit Noorwegen.

17:56 uur - Noodverordening Heerlen: 'Relschoppen tolereren we niet'
In de gemeente Heerlen is met ingang van 16:00 uur woensdag een noodverordening van kracht. De maatregel geldt tot 8 februari 6:00 uur.

Locoburgemeester Peter van Zutphen heeft de noodverordening afgekondigd nadat er op sociale media diverse oproepen verschenen om moedwillig de openbare orde te verstoren en te rellen. "Want relschoppen waarvan inwoners, ondernemers en de stad de dupe worden tolereren we niet." Lees hier meer.

17:45 uur - Na rellen nu bloemen, vlaai en respect voor politie
Het neerslaan van avondklokrellen in verschillende plaatsen in Limburg, heeft de politie meer opgeleverd dan blauwe plekken en overuren.

Op verschillende politiebureaus kregen agenten namelijk bloemen en lekkernijen toegestopt als blijk van respect voor hun inzet. Lees hier meer.

17:28 uur - Koning spreekt burgemeesters van relgemeenten
Koning Willem-Alexander heeft woensdagmiddag gesproken met burgemeester Hans Verheijen van Sittard-Geleen over de rellen in zijn gemeente.

Een grote groep rellende jongeren zette maandagavond de binnenstad van Geleen flink op zijn kop. De ongeregeldheden volgden op eerdere ongeregeldheden in Amsterdam en Eindhoven daags daarvoor. Verheijen was een van de gesprekspartners van de koning. Lees hier meer.

16:32 - De GGD Limburg-Noord waarschuwt voor 'nepprikkers' aan huis
De GGD Limburg-Noord waarschuwt deze week ouderen voor oplichters die zich voordoen als medewerkers van de GGD die aan huis komen vaccineren. Volgens een woordvoerder van de GGD Limburg-Noord is niet bekend om hoeveel gevallen het in zijn regio gaat.

"Het is een landelijk verschijnsel. Het speelt ook in andere GGD-regio's. We proberen met deze waarschuwing vooraf te voorkomen dat mensen slachtoffer worden van oplichterspraktijken", aldus de woordvoerder.

16:11 uur - Voetbalclub Sittard: 'Royeer avondklokrelschoppers'
Voetbalvereniging VV Sittard gaat leden die deelnemen aan rellen of plunderingen direct uit de club zetten.

De Sittardse amateurvoetbalclub is tot dit bestuursbesluit gekomen nadat ze met afschuw de beelden van de rellen in Geleen heeft gezien.

Het bestuur van de voetbalclub voelt zich maatschappelijk verplicht om actie te ondernemen. Zeker toen er geluiden binnenkwamen dat er na de rellen in Geleen ook rellen in Sittard en Born op stapel stonden. Lees hier meer.

16:03 uur - Kunst- en antiekbeurs TEFAF naar september
Kunst- en antiekbeurs TEFAF in het MECC in Maastricht wordt verplaatst naar september.

Aanvankelijk was het nog de bedoeling om het evenement in mei en juni te houden, maar vanwege de coronacrisis wordt de beurs verplaatst naar het najaar. Lees hier meer.

15:37 uur - Aantal nieuwe coronabesmettingen iets onder gemiddelde: 4774
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in het afgelopen etmaal 4774 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er meer dan dinsdag, toen het RIVM volgens gecorrigeerde cijfers 3980 nieuwe besmettingen noteerde, maar iets minder dan het gemiddelde van de afgelopen week.

In de laatste zeven dagen zijn in totaal 34.802 nieuwe gevallen gemeld. Dat komt neer op gemiddeld 4972 per etmaal.

Het RIVM heeft 69 sterfgevallen van mensen met Covid-19 geregistreerd. Dit aantal steeg dinsdag met 87. Het overlijden van een coronapatiënt wordt soms pas na een tijdje doorgegeven. Op dinsdagen en woensdagen meldt het RIVM vaak meer sterfgevallen dan op andere dagen.

15:26 - Man die opriep tot rellen krijgt 4 maanden cel
Een 36-jarige man uit Bavel moet 4 maanden wegens opruiing, meldt Omroep Brabant woensdag. De man wordt gedeeltelijk verantwoordelijk gehouden voor de rellen zondagavond in Breda. Via Facebook riep hij op om te gaan demonstreren in de stad tegen de invoering van de avondklok. Dat liep uit op rellen en brandstichtingen.

De rechter achtte de man schuldig en noemde de oproep 'verwerpelijk'. De rechtbank vond het strafverzwarend dat de oproep werd gedaan terwijl de samenleving door de coronapandemie al onder druk staat. De maximale straf voor opruiing is 5 jaar celstraf of een geldboete van 20.750 euro.

15:07 uur - Twee maanden cel voor relschopper Den Haag
De politierechter in Den Haag heeft woensdag een 19-jarige man twee maanden cel opgelegd wegens het gooien van een steen naar een politiebus. De man werd opgepakt tijdens avondklokrellen afgelopen maandag in de Haagse Schilderswijk. De Hagenaar is de eerste die door de rechter is veroordeeld in het kader van de rellen, die verspreid over het land hebben plaatsgevonden.

Ook in Amsterdam, Breda en Middelburg staan woensdag mensen voor de snelrechter voor deelname aan de rellen of het verspreiden van opruiende teksten via sociale media.

15:06 uur - Kamer lijkt weinig te voelen voor inzet van het leger
Partijen in de Tweede Kamer lijken niet enthousiast over de inzet van het leger als de rellen in Nederland aanhouden. Geen enkele partij schaarde zich woensdag expliciet achter een oproep daartoe van PVV-leider Geert Wilders. Volgens Wilders kan de politie de aanpak van relschoppers niet lang volhouden.

Verschillende partijen in de Kamer zijn het daar echter niet mee eens. Volgens de PvdA geeft de politie zelf aan op dit moment het leger niet nodig te hebben en het CDA wijst erop dat er ook bij de burgemeesters op dit moment geen behoefte aan hulp van het leger bestaat. De SP vraagt Wilders dan ook waarom hij denkt beter te weten wat er nodig is dan de politie zelf. Volgens verschillende partijen is het bovendien geen taak van het leger om te helpen tijdens rellen.

De PVV-leider is van plan aan het eind van het debat een motie in te dienen voor de inzet van het leger.

14:28 uur - Burgemeester Penn: 'Compliment voor voetbalsupporters'
Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht is blij met de MVV-supporters die dinsdagavond door de binnenstad trokken om Maastricht te beschermen tegen relschoppers. "Het is fantastisch als inwoners van onze stad laten horen en zien dat ze het niet accepteren dat onze stad wordt bedreigd door relschoppers", aldus Penn-te Strake.

Rond 18:00 uur verzamelden zo'n 100 tot 200 man zich op het Herdenkingsplein, om vervolgens een tocht door de stad te maken en te eindigen op het Vrijthof. Nog voor het ingaan van de avondklok om 21:00 was iedereen weer naar huis. Lees hier meer.

13:56 uur - Evenementen willen vanaf 1 juni weer starten
Vanaf 1 juni moet het weer mogelijk zijn om evenementen te organiseren. Dat zegt Jolanda Jansen, directeur van Ahoy en woordvoerder van de Alliantie van Evenementenbouwers, tegen BNR. "Het is heel realistisch om dat te kunnen doen", volgens Jansen.

Het idee vanuit de overheid is nu nog dat het evenementenseizoen pas op 1 juli kan beginnen, maar een maand eerder is volgens Jansen ook goed mogelijk. De directeur gaat ervan uit dat onder meer de druk op de zorg tegen die tijd lager is.

12:41 uur - Viroloog Koopmans mag bijna uit quarantaine in China
Het internationale team dat in China de herkomst van het coronavirus onderzoekt heeft de verplichte quarantaineperiode van twee weken er donderdag opzitten. De onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), onder wie de in Steyl geboren viroloog Marion Koopmans uit Steyl, zetten dan hun werkzaamheden in Wuhan voort. In die stad werd het virus eind 2019 voor het eerst vastgesteld.
De onderzoekers werkten de afgelopen weken vanuit hun hotelkamers. "We hebben zeer uitgebreid doorgesproken wat de vorderingen waren van de studies die in juni en in de afgelopen maanden zijn gestart. Daar gaan we de komende weken dieper op in als we face-to-face meetings hebben", zegt Koopmans.

12:17 uur - 'Thuiswerkers verwachten niet terug te keren naar kantoor'
Zo'n vier op de tien Nederlanders werkt op dit moment thuis. Ongeveer de helft daarvan doet dat minimaal vier dagen in de week. Het overgrote merendeel daarvan, ongeveer driekwart, denkt ook als de coronapandemie voorbij is voltijds of vrijwel voltijds thuis te blijven werken, meldt marktonderzoeker Telecompaper, die 1250 werknemers ondervroeg.

Bij dat thuiswerken blijft een goede werkplek een uitdaging. Iets meer dan een kwart zegt een gezonde, ergonomische werkplek te hebben in huis. Nog eens 38 procent heeft wel een aparte werkplek, maar heeft geen rekening gehouden met de ergonomie. 15 procent heeft een niet-speciaal ingerichte werkplek en nog eens 15 procent werkt aan de keukentafel.

11:56 uur - België herademt: dreigende verspilling vaccins afgewend
België loopt niet langer het gevaar coronavaccins te moeten verkwisten. Een dreigend tekort aan injectiespuiten die nauwkeurig genoeg zijn om de geleverde doses helemaal te benutten, is afgewend.

Pfizer en BioNTech, de ontwikkelaars van het eerste in de EU goedgekeurde coronavaccin, leveren minder van hun vaccin sinds duidelijk werd dat met iedere partij 20 procent meer mensen kunnen worden ingeënt dan gedacht. Maar daarvoor zijn wel speciale injectiespuiten nodig, waarin maar heel weinig van de lading achterblijft. Daarvan had België er te weinig. Dat zou vanaf half februari een probleem kunnen opleveren voor de vaccinatiecampagne, waarschuwde de regering.

11:47 uur - Grootschalige coronatest in Gorinchem niet aan de orde
In Gorinchem komt voorlopig geen grootschalig testprogramma op het coronavirus zoals in Lansingerland en Charlois. Volgens de GGD Zuid-Holland Zuid is dat "vooralsnog niet aan de orde".

In Gorinchem is de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus aangetroffen. Zeker achttien medewerkers en bezoekers van Atlas Gezondheid, een praktijk voor fysiotherapie, hebben het coronavirus opgelopen. Bij drie van hen is vastgesteld dat het om de Zuid-Afrikaanse variant gaat, bij de andere vijftien wordt dat nog onderzocht. Het is de eerste uitbraak van die mutatie in Nederland. Volgens de GGD is de partner van een medewerker van Atlas Gezondheid onlangs in Zuid-Afrika geweest. Na terugkeer kreeg die persoon klachten.

10:59 uur - Aantal coronadoden België stijgt voor het eerst in maanden
Voor het eerst sinds begin november zijn weer meer Belgen bezweken aan het coronavirus. Het aantal mensen dat het virus oploopt, in het ziekenhuis terechtkomt of zelfs op de intensive care belandt, steeg al langer.

Virologen waarschuwen al weken dat België zich schrap moet zetten voor een onvermijdelijke derde golf van besmettingen. Sinds België in oktober bijna overspoeld werd door een tweede coronagolf en daarop hard ingreep, was het virus lang op zijn retour. Maar vanaf de kerstvakantie wint het weer aan kracht en dreigt het door bijvoorbeeld de nieuwe Britse variant zelfs vleugels te krijgen.

10:57 uur - China neemt ook anale coronatesten in gebruik
China heeft ook anale coronatesten in gebruik genomen. Die kunnen naar verluidt nauwkeuriger zijn dan uitstrijkjes uit de neus en keel. De testmethode leidt wel tot ongemakkelijke reacties op sociale media.

China reageert ook bij kleinschalige corona-uitbraken door gebieden af te sluiten en op grote schaal inwoners te testen. Staatsmedia berichten dat inwoners van sommige wijken in Peking vorige week een anale test met een staafje hebben ondergaan. De testen worden ook al gebruikt in quarantainecentra.

10:29 uur - Privacywaakhond: 'zeer veel telefoontjes' over datadiefstal GGD
De diefstal van persoonsgegevens uit de systemen van de GGD houdt veel mensen bezig. De Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond van de overheid krijgt naar eigen zeggen "zeer veel telefoontjes van ongeruste mensen", zo veel dat de organisatie moeilijk bereikbaar is en bellers lang moeten wachten.

Twee medewerkers van het afsprakencentrum van GGD GHOR Nederland zijn afgelopen weekend opgepakt. Ze zouden de persoonsgegevens van mensen die zich op het coronavirus hebben laten testen, te koop hebben aangeboden op de chatapp Telegram. RTL Nieuws ontdekte dat en waarschuwde de GGD. Uit de systemen zijn onder meer namen, adressen, burgerservicenummers en testuitslagen gestolen. Zulke informatie kan voor fraudeurs heel interessant zijn. Het is niet duidelijk of het de twee verdachten ook is gelukt om de gegevens te verkopen.

09:38 uur - Grapperhaus: inzet leger tegen relschoppers nu niet aan de orde
Het is volgens demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus nu niet aan de orde om militairen in te zetten tijdens de avondklok om de orde te bewaren, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Woensdagmiddag debatteert de Kamer over de onrust van de afgelopen dagen en onder meer PVV-leider Geert Wilders wil dat het leger ingezet wordt.

Grapperhaus schrijft dat militairen niet getraind zijn voor de handhaving van de openbare orde in vredestijd, omdat zij in tegenstelling tot de politie niet getraind zijn om situaties te de-escaleren. Wel krijgt de politie ondersteuning van de Koninklijke Marechaussee en is er materieel van het leger, zoals drones of vrachtwagens, beschikbaar.

09:18 uur - Willem-Alexander en Máxima bedanken hulpverleners na rellen
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn erg dankbaar voor de inzet van hulpverleners tijdens de ongeregeldheden van de afgelopen avonden, zoals in Geleen, Roermond, Venlo en Stein. Op de sociale media van het Koninklijk Huis schrijft het paar: "Onze grote dank gaat uit naar alle politiemensen, hulpverleners en medewerkers van gemeenten die zich inzetten voor ons aller veiligheid. Onder moeilijke omstandigheden doet u fantastisch werk!"

06:23 uur - Aantal nieuwe besmettingen Duitsland neemt weer toe na afname
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus dat in het afgelopen etmaal in Duitsland is vastgesteld, neemt weer toe na een paar dagen afname. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, heeft woensdagochtend 13.202 nieuwe besmettingen gemeld, meer dan het dubbele van het aantal van dinsdag.

Sinds vorige week donderdag nam het aantal nieuwe besmettingen in Duitsland af. Het is de gewoonlijke trend in Duitsland dat tijdens en vlak na het weekend lagere cijfers worden gemeld en hogere cijfers naarmate de week vordert. In totaal zijn er bij de oosterburen 2.121.279 coronabesmettingen vastgesteld sinds de uitbraak van de pandemie.

06:08 uur - Raad Roermond fel over rellen
De gemeenteraad van Roermond en het college van burgemeester en wethouders hebben zich in een gezamenlijke verklaring fel uitgesproken tegen het geweld en vernielingen afgelopen zondag in de wijk Donderberg.

Ze ondersteunen ook ‘van harte’ de oproep van de politie om filmpjes te delen zodat de schuldigen kunnen worden opgepakt. Lees hier meer.

Rellen ongeregeldheden onrust winkelcentrum Donderberg Roermond avondklok (24 jan 2021)
Foto: Orange Media

05:38 uur - VVD wil ook coronahulp voor starter die eind 2019 begon
De VVD wil dat ook starters die eind 2019 hun onderneming hebben opgezet, coronasteun krijgen. De speciale startersregeling wordt flink uitgebreid, als het aan de grootste partij ligt. "Dat er eindelijk zo'n regeling is gekomen, is een goede eerste stap van het kabinet", zegt VVD-Kamerlid Thierry Aartsen. "Maar misschien wel de belangrijkste groep starters valt erbuiten."

Op aandringen van de Tweede Kamer, komt het kabinet toch met een regeling voor starters. Ondernemers die vanaf 1 januari vorig jaar een bedrijfje hebben opgericht, komen in aanmerking voor steun.

03:30 uur - Eerste mensen in Nederland krijgen hun tweede coronaprik
Precies drie weken geleden werd de eerste Nederlander gevaccineerd tegen het coronavirus. Verpleegster Sanna Elkadiri, die in een verzorgingshuis in Boxtel werkt, kreeg op 6 januari een inenting op de speciale vaccinatielocatie van de GGD in Veghel. Op woensdag is Elkadiri ook de eerste in Nederland die de tweede dosis krijgt. Over zeven dagen zou ze daarmee beschermd moeten zijn tegen het coronavirus.

Elkadiri krijgt het coronavaccin dat Pfizer en BioNTech hebben ontwikkeld. Dat kwam als eerste vaccin in Nederland op de markt. Het is toegediend aan mensen die in verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg werken en aan de mensen voor wie ze zorgen. Artsen en verpleegkundigen op de acute zorg en ambulancemedewerkers kregen dat vaccin ook.

00:54 uur - Coronatest in VS mogelijk verplicht bij binnenlandse vluchten
De nieuwe Amerikaanse regering overweegt om een coronatest verplicht te stellen voor reizigers op binnenlandse vluchten, heeft een functionaris van het Amerikaanse centrum voor ziektebestrijding CDC dinsdag gezegd. Volgens de CDC-functionaris wordt momenteel "actief gekeken" naar de juiste soort testen en geschikte locaties.

Vorige week droeg president Joe Biden de Amerikaanse overheidsagentschappen op om met aanbevelingen te komen voor extra volksgezondheidsmaatregelen voor het binnenlandse reisverkeer. Ook vroeg hij om aanbevelingen voor het internationale reisverkeer.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen