Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Eerste Kamer steunt coronapas voor alle winkels

Geplaatst opdinsdag 30 november 2021 - 8:38

Het aantal coronabesmettingen blijft op een hoog niveau. De ziekenhuizen zitten zo vol dat het personeel onder grote druk staat. Daarom zijn sinds zondag nieuwe maatregelen van kracht. Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 30 november:

19:45 uur - DELA zet weer koelunits neer bij uitvaartcentra
Om meer lichamen van overledenen te kunnen bewaren, plaatst DELA bij vier uitvaartcentra speciale koelunits. Dat meldt Omroep Brabant. Dit vanwege oplopende besmettings- en sterftecijfers. "Wij hadden ze liever ook niet willen neerzetten", zegt Walter Bonte van de DELA in Eindhoven. De koelunits staan bij de uitvaartcentra in Eindhoven, Den Bosch en Roosendaal. Woensdag wordt een vierde geplaatst in Uden. Bij de eerdere coronagolven werden ook al extra koelcontainers geplaatst.

De units lijken op grote zeecontainers, maar dat woord gebruiken ze bij DELA liever niet. In de units kunnen de lichamen van tien mensen worden bewaard. Daar liggen de overledenen in hun kisten naast elkaar. "De kisten worden niet opgestapeld."

18:04 uur - Eerste Kamer achter inzet coronapas in kledingzaken en kappers
De Eerste Kamer steunt de mogelijkheid om het coronatoegangsbewijs in te kunnen zetten in niet-essentiële winkels en niet-essentiële dienstverlening. Bezoekers van kleding- en meubelwinkels maar ook van kappers en aan pretparken zouden dan hun QR-code moeten laten zien. Het wetsvoorstel maakt het mogelijk om de coronapas in deze sectoren in te zetten. Voorstanders zijn de vier coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie, evenals PvdA en GroenLinks en 50PLUS.

17:34 uur - De Jonge: eind deze week 700.000 boosters en 3e prikken gezet
Aan het einde van deze week zullen 700.000 coronaboosters en derde prikken zijn gezet, verwacht zorgminister Hugo de Jonge. Tot dusver zijn er 800.000 prikken overgebracht naar de GGD'en, ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere locaties waar deze coronavaccins worden toegediend.

17:05 uur - Coronazelftesten in het weekend weer op voorraad
Tegen het sinterklaasweekend liggen de coronazelftesten weer volop in de schappen van drogisterijen, zegt het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven. Tot het weekend zijn er genoeg zelftesten en worden de winkelvoorraden aangevuld, maar is die voorraad wel 'vrij klein', benadrukt de zegsman. De koepelorganisatie verwacht dat de vraag de komende tijd zal aanhouden.

16:45 uur - Europese RIVM: 44 bevestigde omikrongevallen in EU
Elf Europese landen hebben tot nu toe melding gemaakt van in totaal 44 besmettingen met de omikronvariant. Dat meldt het Europees gezondheidsinstituut ECDC, de Europese evenknie van het RIVM. Het gaat om Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Portugal, Spanje en Zweden.

16:20 uur - NOC*NSF roept kabinet op sporten tot 20:00 uur toe te staan
NOC*NSF doet een oproep aan het kabinet de avondlockdown voor sport aan te passen. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de maatregelen. De sportkoepel vraagt in samenspraak met de sportbonden, de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) en het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) de sport te zien als een essentiële sector. Dan zou het mogelijk zijn tot 20.00 uur te sporten in plaats van tot 17:00 uur, de grens die sinds zondag geldt.

15:50 uur - Kamerleden bedreigd vanwege corona, voorzitter doet aangifte
Verschillende Tweede Kamerleden hebben de afgelopen tijd een dreigmail ontvangen. Kamervoorzitter Bergkamp zegt dat ze daarvan aangifte gaat doen. Ze wil weinig kwijt over de inhoud van de e-mail, behalve dat deze "coronagerelateerd" is.

De mails zijn volgens Bergkamp bedoeld om mensen bang te maken. "Het is te zot voor woorden dat dit gebeurt. Gewoon vreselijk", zegt ze. Wie de ontvangers zijn heeft zij niet gezegd.

15.17 uur - Ondanks maatregelen vieren toch veel mensen sinterklaas met elkaar
Het lijkt erop dat de aangescherpte maatregelen weinig invloed hebben op de sinterklaasplannen van veel gezinnen. Er worden in ieder geval niet minder afspraken gemaakt, blijkt uit cijfers van online datumplanners. Lees hier het hele verhaal.

15:15 uur - RIVM: stabilisatie van aantal nieuwe coronameldingen
De afgelopen week is het aantal positieve testen dat het RIVM registreerde niet of nauwelijks gestegen. Dat meldt de NOS. Ruim 155.000 keer viel de uitslag van de PCR-test bij de GGD positief uit; minder dan 1 procent meer dan de bijna 154.000 van de zeven dagen daarvoor. Het RIVM spreekt van een stabilisatie, die vermoedelijk het gevolg is van het maatregelenpakket van half november, dus nog voor dat van afgelopen weekeinde.

Lees hier het volledige bericht

14:05 uur - Een op de drie ziekenhuizen schrapt nu alle planbare zorg
In 25 Nederlandse ziekenhuizen, ruim een op de drie, wordt in het geheel geen planbare zorg meer verleend. Onder die noemer vallen bijvoorbeeld knie- en heupoperaties. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van eind vorige week, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In de vorige rapportage, die vrijdag verscheen, was de planbare zorg in 12 van de 74 ziekenhuizen helemaal geannuleerd.

13:50 uur - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen winter. Die piek was op 5 januari, toen er 2890 Covidpatiënten in de ziekenhuizen lagen. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), voorspelde maandag dat het aantal opgenomen patiënten deze week richting de 3000 gaat.

12:30 uur - Ouderen krijgen phishingmails van oplichters over boosterprik
Ouderen in Nederland ontvangen de laatste paar dagen mails van oplichters, die proberen hun bankgegevens in handen te krijgen. In de mail staat dat ouderen verplicht zijn om een boosterprik te halen, en dat ze een afspraak kunnen maken door op een link in de mail te klikken en in te loggen bij hun bank. Die banksite is nagemaakt. Het is niet bekend hoeveel mensen in de oplichtingspoging zijn getrapt.

12:15 uur - Amateurclubs die deelnemen aan beker mogen wel 's avonds trainen
Amateurclubs die nog deelnemen aan de KNVB-beker mogen de komende weken wel in de avonduren trainen. In totaal gaat het om acht amateurteams die op 14, 15 en 16 december hun opwachting maken in de tweede ronde van het bekertoernooi. Amateurclubs in alle sporten mogen in ieder geval tot en met 18 december niet na 17:00 uur trainen, als maatregel om het aantal coronabesmettingen terug te dringen.

12:08 uur - Herstelbewijs langer geldig
Het Ministerie van VWS laat weten dat vanaf vandaag het coronaherstelbewijs een jaar geldig is. Dat is een half jaar langer.

11:20 uur - RIVM: Omikron-variant was al een week eerder in Nederland
De Omikron-variant van het coronavirus was al een week eerder in Nederland dan tot nog toe bekend was. In testmonsters die op 19 en 23 november bij de GGD zijn afgenomen heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de variant, die als zorgwekkend wordt beschouwd, aangetroffen.

10:49 uur - China ziet in Omikron-variant geen gevaar voor Winterspelen
De Chinese autoriteiten geloven niet dat de nieuwe coronavariant Omikron het doorgaan van de Olympische Spelen van Beijing in gevaar brengt. Voor deelnemers, officials en journalisten gelden sowieso al tal van beperkingen voor de Winterspelen die van 4 tot en met 20 februari in en rond de Chinese hoofdstad plaatsvinden.

10:16 uur - Veel minder tijd voor wetenschappelijk onderzoek door Covid
Veel wetenschappers, namelijk 40 procent van alle academici, hebben de tijd die ze konden besteden aan onderzoek tijdens de eerste lockdownperiode door corona aanzienlijk zien dalen.

Wetenschappers met jonge kinderen meldden zelfs een verlies aan onderzoekstijd dat twee keer zo groot was als dat van academici zonder thuiswonende kinderen. De jonge moeders onder de academici hadden het meeste last van tijdverlies. Dat kan de voortgang van het onderzoek en de eigen toekomst in de academische wereld schaden.

9:30 uur - RIVM onderzoekt eerder afgenomen testmonsters op Omikron-variant
Het RIVM onderzoekt niet alleen nieuwe, maar ook eerder afgenomen testmonsters op de Omikron-variant van het coronavirus. Een woordvoerder laat dat desgevraagd weten. "We gaan bekijken of het voor vorige week al in Nederland was."

Met behulp van een techniek die sequentieanalyse heet, kan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bekijken hoe het erfelijk materiaal van het virus in elkaar zit.

8:35 uur - Veel mensen na corona naar de fysiotherapeut
Ruim 157.000 mensen die corona hebben gehad, hebben sinds de uitbraak van de pandemie de hulp gezocht van een fysiotherapeut. Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) bevestigt een bericht hierover in het AD. De organisatie is geschrokken van de toename, acht maanden geleden waren het er nog 70.000.

De beroepsvereniging denkt dat het eigenlijke aantal voormalige Covid-patiënten dat een fysio nodig heeft nog hoger is, maar kan dat "niet hardmaken". De woordvoerder van het genootschap wijst er verder op dat gebruikers van oefentherapie en ergotherapie niet zijn meegeteld.

8:10 uur - Moderna: vaccin waarschijnlijk minder sterk tegen Omikron-variant
Het is onwaarschijnlijk dat de huidige coronavaccins even effectief zullen zijn tegen de nieuwe Omikron-variant. Dat zegt de topman van biotechbedrijf en vaccinmaker Moderna, Stéphane Bancel, tegen de Britse zakenkrant Financial Times. Volgens hem kan het maanden duren voordat producenten genoeg coronavaccins kunnen maken die wel optimaal werken tegen de nieuwe variant.

6:24 uur - Snelle stijging van aantal positieve coronatests stokt
De spectaculaire stijging van het aantal positieve coronatests is voorbij, in elk geval voorlopig. Het aantal bevestigde besmettingen over de afgelopen week blijft ongeveer gelijk aan de week ervoor.

Dat wil echter niet zeggen dat het werkelijke aantal besmettingen gelijk blijft en de piek van de golf is bereikt. De teststraten van de GGD'en zitten namelijk aan hun maximale capaciteit. De locaties zijn momenteel niet in staat om nog veel meer mensen te testen dan ze al doen. Het is niet bekend hoeveel besmettingen daardoor niet ontdekt worden.

6:00 uur - Coronazelftesten in veel winkels niet verkrijgbaar
De zelftesten voor het coronavirus zijn in veel winkels en online uitverkocht. Ook in Venlo is het moeilijk om nog aan een zelftest te komen. "Alle zelftesten zijn uitverkocht", zegt een medewerker van een drogisterij. "Hopelijk komen ze donderdag weer binnen. Maar ze vliegen de deur uit." Lees hier meer.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen