Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Eendaagse evenementen mogelijk onder voorwaarden

Geplaatst opmaandag 2 augustus 2021 - 6:24

In dit liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van maandag 2 augustus:

19:50 uur - Coronaregels voor evenementen minder streng dan OMT adviseerde
Het Outbreak Management Team (OMT) had liever een strenger coronatestbeleid voor evenementen gezien en stelde voor om meezingen tijdens evenementen te ontraden. Dat blijkt uit het advies dat aan de Tweede Kamer is gestuurd. Het kabinet heeft het advies voor een aantal strenge maatregelen niet overgenomen omdat die niet uitvoerbaar zouden zijn.

Het OMT had graag gezien dat de antigeentest, waarmee bezoekers een evenement kunnen bezoeken, hooguit 24 uur oud mogen zijn aan het eind van het evenement. Dat is niet realistisch, zo vindt het kabinet. Het zou voor evenementen die lang duren namelijk in de praktijk betekenen dat mensen zich ook 's nachts moeten laten testen, schrijft demissionair zorgminister Hugo de Jonge aan de Kamer.

17:16 uur - Kabinet verwacht advies over 'derde prik' na de zomer
Het kabinet besluit waarschijnlijk in het najaar of volledig gevaccineerde mensen een extra prik van het coronavaccin moeten ontvangen om beter beschermd te zijn tegen het virus.

Tegen die tijd ligt er naar verwachting een advies van het Outbreak Management Team (OMT) en de Gezondheidsraad, zegt het ministerie van Volksgezondheid. Onlangs bleek dat miljoenen Britten naar verluidt op korte termijn een derde prik krijgen.

16:46 uur - Festivalorganisator ALDA vindt nieuwe maatregelen 'bittere pil'
Festivalorganisator ALDA, die onder meer A State of Trance organiseert, vindt de nieuwe coronamaatregelen die het kabinet maandag heeft aangekondigd "een bittere pil". Demissionair premier Mark Rutte maakte bekend dat eendaagse festivals tot 1 september maximaal 750 bezoekers mogen ontvangen. ALDA is blij met die duidelijkheid, maar wil ook zo snel mogelijk meer weten over festivals na 1 september.

"De afgelopen weken waren pittig vanwege het constant hollen of stilstaan, de vele onzekerheden en het niet kunnen beantwoorden van vragen van bezoekers, artiesten, leveranciers en andere partners", aldus ALDA-directeur Allan Hardenberg.

A State of Trance, een dancefestival in de Jaarbeurs in Utrecht met Armin van Buuren, staat gepland op 4 en 5 september. Er worden 55.000 bezoekers verwacht. Hardenberg wil duidelijkheid voor hen en voor de vele buitenlandse artiesten en dj's die naar het festival komen en daarvoor vluchten en hotels moeten boeken.

15:08 uur - Studentenvakbond: introductieweken de dupe van 'zwabberbeleid'
De introductieweken, voor veel eerstejaarsstudenten het begin van hun studie, zijn de dupe van het "zwabberbeleid" en inschattingsfouten van het kabinet, stelt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).

Maandag werd bekend dat bepaalde evenementen onder strikte voorwaarden weer door mogen gaan. Volgens de LSVb maken deze voorwaarden veel activiteiten van de introductieweken moeilijk of zelfs onmogelijk te organiseren. Bij alle evenementen die binnen plaatsvinden geldt de 1,5 meter en moeten vaste zitplekken gehanteerd worden. Alleen buiten of in tenten die aan vier kanten open zijn mogen zonder 1,5 meter activiteiten plaatsvinden, met maximaal 750 mensen. Dan is er wel een toegangsbewijs nodig.

13:37 uur - Zomerparkfeest in Venlo gaat definitief niet door
Het Zomerparkfeest in Venlo gaat definitief niet door. Het festival zou plaatsvinden van 26 tot en met 29 augustus. "Normaal vragen we onze bezoekers niks te verwachten als jullie naar Zomerparkfeest komen, omdat alles leuker is zonder verwachtingen. Dat je weer geen festival kan verwachten, hadden wij ook niet gedacht", schrijft de organisatie. Lees hier meer.

Demissionair premier Mark Rutte maakte maandag bekend dat eendaagse evenementen na 13 augustus door kunnen gaan, maar alleen onder strikte voorwaarden.

13:23 uur - Meer dan 700 coronapatiënten in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is maandag gestegen tot 719, het hoogste aantal sinds 11 juni. Het gaat om een toename van 36 patiënten vergeleken met zondag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen liggen 522 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 26 meer dan zondag. Op de ic's liggen in totaal 197 ernstig zieke covidpatiënten, 10 meer dan de voorgaande dag.

Op de verpleegafdelingen kwamen in de afgelopen 24 uur 60 nieuwe coronapatiënten binnen. Op de ic's werden 21 mensen binnengebracht.

13:06 - 'Geen aanleiding tot nieuwe maatregelen, onder voorwaarden binnenkort weer eendaagse evenementen'
Demissionair premier Mark Rutte heeft maandag bekend gemaakt dat er geen aanleiding is tot nieuwe maatregelen. Eendaagse evenementen mogen vanaf 14 augustus doorgaan, maar alleen onder strikte voorwaarden. "Er mogen niet meer dan 750 deelnemers aanwezig zijn en het festival mag alleen in open lucht plaatsvinden. Of in een tent die aan vier zijden open is. Ook moeten bezoekers gevaccineerd zijn, corona hebben doorgemaakt, of een testuitslag hebben. We bekijken dit op 13 augustus opnieuw", laat Rutte weten. Eigenlijk zou het besluit over het al dan niet doorgaan van festivals die niet langer dan een dag duren, pas tegen 13 augustus worden genomen. Dan is er weer een coronapersconferentie van premier Rutte en minister De Jonge.

8:39 uur - Bierverkopen Heineken omhoog door coronaversoepelingen
Bierbrouwer Heineken heeft zijn omzet in het eerste halfjaar flink zien stijgen als gevolg van de versoepelingen van coronamaatregelen. Zo ging in veel landen de horeca weer open, al dan niet nog met beperkingen. Wel maakt Heineken zich zorgen om nieuwe coronabeperkingen, met name in Aziatische en Afrikaanse landen. Ook merkt het bedrijf dat de grondstofprijzen stijgen en dat zal vanaf de tweede jaarhelft gevolgen hebben.

Heineken verkocht 9,6 procent meer in het eerste halfjaar. In het tweede kwart was de toename zelfs haast 20 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen de coronacrisis in veel landen hard toesloeg. "Het is nog heel recent dat in Europa de lockdowns eindigden", beseft topman Dolf van den Brink. "Maar we zijn heel positief gestemd. De wens om met mensen een biertje te drinken in het café is niet verdwenen, dus de horeca komt weer terug."

8:32 uur - Geplande tweede prik kan week eerder worden gehaald
Nederlanders die nog niet volledig gevaccineerd zijn maar wel al een afspraak hebben voor een tweede prik, kunnen deze afspraak een week naar voren halen. Prikken die vanaf 16 augustus gepland staan voor volwassenen kunnen eerder worden gezet, kondigt coronaminister Hugo de Jonge aan.

Mensen met een afspraak voor de tweede prik ontvangen een sms-bericht van de GGD, waarna ze kunnen bellen om de tweede vaccinatie te vervroegen. Jongeren kregen vorige week al zo'n sms'je. Jongeren tussen de twaalf en zeventien jaar kregen tot nu toe namelijk alleen Pfizer, terwijl volwassenen ook met Moderna worden geprikt. Daarom was het makkelijker om de afspraken van jongeren te vervroegen.

6:12 uur - Aantal ziekenhuispatiënten met Covid-19 stijgt op Curaçao
Het aantal patiënten met Covid-19 stijgt aanzienlijk op Curaçao. Op 26 juli waren er nog twee mensen opgenomen in het ziekenhuis, van wie één op de intensive care. Op 1 augustus ging het om vijftien, van wie drie op de ic.

Curaçao kent sinds vorige maand een flinke stijging van het aantal coronabesmettingen. Dat is gestegen van 20 op 1 juli naar 616 op 1 augustus, voornamelijk door de Delta-variant.

5:37 uur - Kabinet buigt zich over eendaagse festivals
Het kabinet bespreekt maandag hoe het na 13 augustus verder moet met eendaagse festivals. Eerder werd besloten dat meerdaagse festivals waar mensen overnachten tot 1 september verboden zijn.

Festivalorganisator ID&T had samen met een aantal andere bedrijven een kort geding aangespannen over de eendaagse festivals. Het kabinet wilde eigenlijk pas later een beslissing nemen over de eendaagse festivals, maar de festivalbedrijven wilden voor 1 augustus perspectief. Daarop liet het kabinet weten 2 augustus waarschijnlijk al een besluit te nemen.

Als het kabinet besluit het verbod op de eendaagse festivals ook tot 1 september te verlengen, zetten ID&T en de andere bedrijven het kort geding alsnog door.

5:29 uur - Alle zeelieden in haven Rotterdam kunnen vaccinatie krijgen
Alle zeevarenden in de haven van Rotterdam kunnen vanaf maandag worden gevaccineerd tegen corona. Het Havenbedrijf Rotterdam werkt voor deze proef samen met onder meer de Arbo Unie en de KNVR, de branchevereniging voor de zeescheepvaart.

Eerder konden alleen zeelieden worden gevaccineerd die varen onder Nederlandse vlag of voor een Nederlandse rederij, of ze nu Nederlander zijn of niet. De uitbreiding naar alle zeevarenden is een proef die twee maanden duurt. Er zijn 10.000 Janssen-vaccins beschikbaar voor alle zeeschepen. Van dat vaccin is maar één dosis nodig.

5:12 uur - Telegraph: Britten krijgen vanaf volgende maand derde coronaprik
Zo'n 32 miljoen inwoners van Groot-Brittannië komen vanaf volgende maand in aanmerking voor een derde vaccinatie tegen het coronavirus, meldt de Britse krant The Telegraph. De uitnodiging geldt voor mensen van vijftig jaar en ouder en andere kwetsbare groepen.

Tot nu toe kregen Britten maximaal twee prikken met het coronavaccin, maar vanwege de snelle verspreiding van de Delta-variant van Covid-19 en de vermoedelijke daling van de effectiviteit van het vaccin na verloop van tijd, is er in veel landen steeds meer animo voor een extra prik.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen