Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: 'Duitse coronatest toch gratis'

Geplaatst opzaterdag 17 april 2021 - 7:52

In ons liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de lockdown en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag 17 april:

21:19 uur - 'Duitse coronatest toch gratis voor Nederlanders'
Nederlandse grensarbeiders of mensen die andere dringende redenen hebben om regelmatig in Duitsland te zijn, kunnen zich gratis laten testen op corona in Duitsland. Dat meldt de Duitse regionale omroep WDR.

Volgens het Bundesgesundheitsministerium worden er geen eisen gesteld aan de mensen die zich verplicht laten testen en hoeven ze dus ook niet in Duitsland te wonen. Ze mogen alleen geen symptomen van corona hebben. De afgelopen weken was er veel onduidelijkheid over de verplichte testen en de kosten daarvan. Lees hier meer

15:51 uur - Minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is zaterdag iets afgenomen vergeleken met een dag eerder. In totaal zijn nu 2428 patiënten met Covid-19 opgenomen. Dat zijn er 62 minder dan op vrijdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensive cares nam het aantal Covid-patiënten met 10 toe, tot 802. Op de verpleegafdelingen daalde het aantal coronapatiënten met 72 tot 1626. Er liggen momenteel 413 patiënten met andere aandoeningen op de intensive cares, wat de totale ic-bezetting op 1215 bedden brengt. Dat zijn 3 mensen minder dan een dag eerder.

Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), Ernst Kuipers, zei zaterdag opnieuw dat de bezetting op de ic en op de verpleegafdelingen 'stabiliseert'. "Er is momenteel voldoende ic-capaciteit beschikbaar voor landelijke spreiding", aldus Kuipers.

15:36 uur - RIVM: 8336 nieuwe coronagevallen geregistreerd
Bij het RIVM zijn tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 8336 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er iets minder dan de 8946 gevallen van vrijdag. Donderdag was sprake van 8737 nieuwe besmettingsgevallen, woensdag waren het er met 5461 meldingen veel minder. Door een technische storing bij de GGD'en vielen de meldingen toen lager uit.

De 8336 nieuwe coronagevallen van het afgelopen etmaal zijn er een stuk meer dan het gemiddelde van de laatste zeven dagen, dat nu op 7581 ligt.

In het afgelopen etmaal zijn 31 sterfgevallen door corona gemeld. Het betekent niet per se dat deze patiënten in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, wordt dit soms pas een tijdje later pas geregistreerd. Vrijdag waren er twaalf doden door corona. Sinds het begin van de vaccinatiecampagne is het aantal sterfgevallen flink gedaald, tot gemiddeld ruim twintig per dag afgelopen week.

13:43 uur - Grote Prijs van Spanje in Formule 1 toch zonder publiek
De Grote Prijs van Spanje in de Formule 1 zal toch zonder publiek worden gehouden. De organisatie wilde graag een beperkt aantal toeschouwers toelaten bij de race op 9 mei op het circuit nabij Barcelona, maar de Catalaanse gezondheidsautoriteiten hebben te kennen gegeven dat dat vanwege de aangescherpte coronamaatregelen niet mogelijk is. Fans die al een kaartje hadden gekocht, krijgen hun geld terug.

12:19 uur - Voorzitter Rouvoet noemt kritiek op GGD 'klap in het gezicht'
Voorzitter André Rouvoet van het samenwerkingsverband van de 25 GGD'en in Nederland, noemt de stevige kritiek in een zaterdag verschenen onderzoek over het functioneren van de GGD'en 'een klap in het gezicht van al onze medewerkers'. Rouvoet reageert met ingehouden boosheid op de conclusies in het onderzoek van het AD.

"We zijn al ruim een jaar een brand aan het blussen en apetrots op wat we neergezet hebben, ondanks alle bezuinigingen en de complexe infrastructuur. We zijn erin geslaagd om steeds weer op te schalen. Een groot compliment voor de flexibiliteit van de GGD'en zou op zijn plaats zijn."

12:06 uur - Acht Rhodos-reizigers in quarantaine
Acht van de reizigers die met Sunweb op proefvakantie zijn op Rhodos zijn in quarantaine gegaan. Vier van hen zijn mogelijk besmet met het coronavirus. De andere vier zijn kamergenoten die uit voorzorg ook in quarantaine blijven. Dat maakt Sunweb bekend. Uit de PCR-test van vrijdag kon volgens Sunweb niet met zekerheid worden gezegd of deze reizigers positief of negatief waren. Zij worden later op zaterdag opnieuw getest. De PCR-testen van 184 deelnemers bleken vrijdag negatief. De achtdaagse proefvakantie is een initiatief van de overheid om te testen onder welke voorwaarden weer veilig gereisd kan worden.

4:10 uur - 'GGD'en waren niet voorbereid op een pandemie'
Ondanks dat er uitgebreid is gewaarschuwd dat de GGD'en niet klaar zouden zijn voor een pandemie, is met die informatie niets gedaan. Door een falende GGD kon het coronavirus zich verder verspreiden in Nederland. Dat meldt het AD.

Al sinds 2000 wordt in rapporten gewaarschuwd dat Nederland ‘onvoldoende is voorbereid’. Draaiboeken zijn ‘ondermaats’, opschaling ‘niet verzekerd’, terwijl omstandigheden die pandemieën veroorzaken ‘steeds nadrukkelijker aanwezig zijn’, schrijft de krant. Volgens meerdere (ex-) GGD-directeuren zou het gevaar van infectieziekten door de kabinetten-Rutte zijn onderschat. "

Ook oud-GGD directeur Richard Janssen zei in november 2020 tegen L1 dat er niet genoeg testcapaciteit, laboratoriumcapaciteit en personeel voor bron- en contactonderzoek was toen de pandemie uitbrak: "Dat komt door landelijk nalatig beleid." De GGD Zuid-Limburg had volgens hem wel een voorsprong op andere GGD'en in ons land.

Lees hier het hele gesprek met de oud-GGD directeur: 'GGD Limburg voorbeeld voor andere GGD's in Nederland'

3:30 uur - Nog één dag 'testgasten' in Utrechtse kroegen
Vijf kroegen in de binnenstad van Utrecht mogen als test nog één dag gasten ontvangen. Het is zaterdag de vierde en laatste dag van het Fieldlab voor cafés. Sinds woensdag mochten enkele duizenden uitverkorenen een drankje drinken in de geselecteerde horecazaken. Vanaf zondag gelden ook hier de coronamaatregelen weer.

3:30 uur - Heineken Experience, Madurodam en Madame Tussauds open als test
Opnieuw opent een aantal instellingen beperkt hun deuren voor publiek om te testen hoe dat gaat in coronatijd. De komende dagen zijn dat Madurodam, Madame Tussauds en de Heineken Experience. De proefdagen zijn onderdeel van het programma van de overheid om Nederland geleidelijk weer te openen. Opmerkelijk is dat de attracties voor de komende dagen op voorhand minder kaarten verkochten dan verwacht.

Vanuit de overheid vloeit 925 miljoen euro naar de stichting om de sneltesten uit te voeren, maar aan de deal ging geen open aanbesteding vooraf. Verschillende partijen in de Tweede Kamer begrijpen bovendien niet dat er veel geld wordt vrijgemaakt voor sneltesten maar er mogelijk wel beknibbeld moet worden op bonussen voor medewerkers in de zorg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen