Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Dode door bloedklachten na Janssen-vaccin

Geplaatst opvrijdag 9 april 2021 - 7:01

In ons liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de lockdown en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 9 april:

21:00 uur - Pfizer wil wereldwijde toelating coronavaccin vanaf 12 jaar
De fabrikanten Pfizer en BioNTech willen dat hun coronavaccin wordt toegelaten voor jongeren vanaf 12 jaar. Ze dienden in de Verenigde Staten al een verzoek in bij de verantwoordelijke instantie en zullen dat de komende dagen ook doen bij medicijnwaakhonden elders op de wereld, aldus de Amerikaanse farmaceut Pfizer vrijdag.

Nu is het Pfizer/BioNTech-vaccin in de VS goedgekeurd voor gebruik vanaf 16 jaar. Een klinische studie in de leeftijdsgroep van 12 tot 15 jaar heeft een effectiviteit van 100 procent aangetoond. De vaccinatie werd goed verdragen. De bijwerkingen kwamen overeen met die in de leeftijdsgroep van 16 tot 25 jaar, melden de bedrijven.

19:30 uur - Reproductiegetal daalt, maar aantal besmettelijke mensen piekt
Het coronavirus verspreidt zich weer iets minder snel onder de Nederlandse bevolking. Het zogenoemde reproductiegetal is gedaald van net boven de 1 naar net onder de 1. Dat is voor het eerst sinds eind februari. Bij die stand kan de uitbraak langzaam doven.

Het reproductiegetal staat nu op 0,96. Dat betekent dat een groep van 100 coronapatiënten gemiddeld 96 anderen besmetten, die het virus op hun beurt overdragen aan ongeveer 92 mensen. Op dinsdag was het cijfer 1,01.

18:00 uur - Gezondheidsraad: vaccineer 16- en 17-jarigen uit risicogroepen
Kinderen van 16 en 17 jaar met bijvoorbeeld het syndroom van Down, bloedkanker of morbide obesitas zouden ook moeten worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Zij zouden dan het vaccin van Pfizer en BioNTech moeten krijgen. Dat adviseert de Gezondheidsraad. Tot nu toe worden alleen volwassenen ingeënt.

De meeste kinderen krijgen alleen milde klachten bij een coronabesmetting, maar sommige kinderen kunnen er ernstig ziek van worden. Daarom adviseert de raad om deze 16- en 17-jarigen ook met voorrang te vaccineren, net als volwassenen met dezelfde aandoeningen. Dit geldt ook voor 16- en 17-jarigen met ernstig nierfalen of een ernstige immuunstoornis, en voor kinderen van die leeftijden die een orgaan- of beenmergtransplantatie hebben ondergaan, of die daarvoor op de wachtlijst staan.

17:45 uur - De Jonge: te vroeg voor conclusie over bijwerking Janssen-vaccin
Coronaminister Hugo De Jonge vindt het nog te vroeg om conclusies te verbinden aan het bericht van het Europees geneesmiddelenbureau EMA dat iemand is overleden door bloedklachten na toediening van het coronavaccin van Janssen.

"Met dit signaal wordt aangetoond dat het systeem van internationaal onderzoek naar mogelijke bijwerkingen van vaccins werkt’, zei De Jonge vrijdag na een bezoek aan Movianto, het bedrijf in Oss waar alle vaccins in Nederland liggen opgeslagen.

Volgens De Jonge moet nu eerst worden onderzocht of er een oorzakelijk verband is tussen de vaccinatie en de klachten die zich daarna voordoen. Ook moet volgens de minister goed worden gekeken of mogelijke bijwerkingen door vaccinatie zwaarder wegen dan de baten van inenting.

15:30 uur - 7716 nieuwe coronagevallen, gemiddelde loopt op
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 7716 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Voor een vrijdag is dat het hoogste aantal sinds 8 januari.

In de afgelopen week zijn 47.365 positieve tests gemeld aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op 6760 nieuwe gevallen per dag. Voor het eerst in een week loopt het gemiddelde op. In de afgelopen dagen had het aantal gevallen juist een pas op de plaats gemaakt, mogelijk door Pasen.

14:53 uur - Iets minder coronapatiënten in ziekenhuizen
Ziekenhuizen behandelen iets minder coronapatiënten dan op donderdag. Het aantal opgenomen patiënten daalde met 30 naar 2495, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

In de afgelopen twee dagen zijn 63 bedden voor coronapatiënten vrijgekomen, maar het aantal opgenomen patiënten ligt nog steeds aanzienlijk hoger dan in de vorige week.

14:23 uur - Blijdorp houdt proef met openstelling later dan aangegeven
Blijdorp doet mee aan de pilot Testen voor toegang, maar op latere data dan vermeld in de lijst van de Rijksoverheid. De Rotterdamse diergaarde opent de deuren op 30 april, 1 en 2 mei, en niet op 16 tot en met 18 april. Belangstellenden kunnen vanaf 21 april een tijdslot reserveren, waarbij ze een negatieve coronatest moeten laten zien.

Blijdorp, Artis, Ouwehands Dierenpark in Rhenen en GaiaZoo in Kerkrade zijn de vier dierentuinen die aan de proef meedoen. Ouwehands in Rhenen is de eerste die opengaat, op 14 april. Ouwehands en GaiaZoo mogen elk 2000 bezoekers per dag ontvangen, Blijdorp 4000 en Artis 5000.

14:19 uur - Capaciteit van intensive cares verder uitgebreid om coronadrukte
Ziekenhuizen breiden de capaciteit van de intensive cares nog verder uit omdat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft stijgen. Ze gaan naar 1550 beschikbare bedden. De uitbreiding betekent dat de reguliere zorg verder teruggeschroefd moet worden.

Onlangs kondigde het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) al aan van 1350 naar 1450 bedden te gaan. Daar wordt nu nog aan gewerkt. Onder normale omstandigheden hebben ziekenhuizen zo'n 1150 bedden op intensive cares beschikbaar.

14:12 uur - AstraZeneca versneld naar 60-plussers
Nu het coronavaccin AstraZeneca niet meer voor mensen onder de 60 jaar wordt gebruikt, zal het middel volgens het ministerie van VWS versneld worden toegepast op 60-plussers, voor wie het minder risico's met zich meebrengt.

Voor met name de jongere mensen wordt dit kwartaal nog gerekend op de levering van bijna 8 miljoen Pfizer-vaccins, 3 miljoen vaccins van Janssen (waarvan er maar één prik nodig is in tegenstelling tot bij de andere vaccinaties) en ook nog eens 1,4 miljoen van Moderna. In het derde kwartaal komt er dan nog meer, bijvoorbeeld alleen al 5 miljoen vaccins van Moderna.

13:58 uur - Dode door bloedklachten na toedienen coronavaccin Janssen
Iemand die het coronavaccin van het Nederlandse bedrijf Janssen heeft gekregen, kreeg daarna last van dezelfde bloedklachten als bij het vaccin van AstraZeneca. Deze persoon is daaraan overleden, meldt de Europese vaccinwaakhond, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

In totaal zijn nu vier meldingen bekend van mensen die na toediening van het Janssen-vaccin last kregen van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Drie van die vier gevallen gebeurden in de Verenigde Staten, waar het vaccin al wordt gebruikt. Het vierde geval gebeurde tijdens de proeven met het vaccin, die in meerdere landen werden gehouden. Het is niet bekend in welke groep de overleden persoon viel en uit welk land deze persoon kwam.

13:26 uur - 'Italië wil 40 miljard lenen voor coronasteun'
De Italiaanse regering werkt aan plannen om tot 40 miljard euro te lenen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Premier Mario Draghi maakte vorige maand bekend nog eens tientallen miljarden euro's uit te trekken voor de bestrijding van de economische crisis in het land. Naar verwachting komt Italië binnenkort met nog omvangrijkere financiële steun wegens de coronacrisis, dus raakt de schatkist snel leeg.

Rome heeft naar verluidt tussen de 35 miljard euro en 40 miljard euro nodig, onder meer om werknemers te vergoeden die door de lockdowns tijdelijk werkloos zijn en financiële hulp aan gezinnen.

13:21 uur - Kleinere musea tegen testen voor toegang
Kleine en middelgrote musea zijn tegen het systeem van testen voor toegang. De musea vinden het niet terecht dat zij op één lijn worden gesteld met dierentuinen, attractieparken en evenementen, terwijl de bezoekersstroom in een museum heel anders is. Bovendien zijn ze bang dat potentiële bezoekers afhaken als ze eerst naar een teststraat moeten rijden om een coronatest te laten doen.

Dat hebben vier museumdirecteuren ook namens collega's laten weten aan alle fracties in de Tweede Kamer. Ze willen dat de politiek het systeem voor de kleinere musea afwijst.

Lees ook: Pilots: opluchting voor de één, onmogelijk voor de ander

12:32 uur - NU'91 start petitie voor voorrang vaccineren zorgmedewerkers
NU91 start vrijdag een petitie voor voorrang voor zorgmedewerkers in het vaccinatieschema. De organisatie voor zorgprofessionals heeft vaker gezegd dat nu de ics weer vollopen het belangrijk is dat alle verpleegkundigen die met coronapatiënten werken geprikt kunnen worden.

Begin dit jaar zijn al 40.000 ic-verplegers en dokters gevaccineerd, maar dat is volgens de zorgorganisatie niet voldoende. "Er liggen nu meer mensen in ic-bedden dan april vorig jaar. Dat aantal blijft stijgen. We verwachten de piek pas over twee of drie weken", zegt een woordvoerder van NU91. "De ziekenhuizen zijn de ics aan het opschalen. Daardoor hebben sommige ic-medewerkers wel een prik gehad en andere nog niet. Dat kan echt niet."

11:00 uur - Wederom coronabesmetting in Sittardse gevangenis
Voor de derde keer in korte tijd zijn coronabesmettingen vastgesteld in de gevangenis in Sittard. 83 gedetineerden moeten vanaf vrijdag in quarantaine blijven in hun eigen cel. Twee gevangenen zijn positief getest, zo laat een woordvoerder van Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) weten. Lees hier meer.

9:39 uur - Hockey en voetbal pleiten voor versoepelingen buitensport
Twee grote sportbonden pleiten gezamenlijk voor snelle versoepelingen voor de sport. Voetbalbond KNVB en hockeybond KNHB, samen goed voor 1,5 miljoen leden, roepen in een brief aan overheid en politiek op om buitensporten snel weer mogelijk te maken voor iedereen. De bonden halen steun voor hun oproep uit recent onderzoek dat uitwijst dat in de buitenlucht nauwelijks besmettingen met het coronavirus plaatsvinden.

"Hockey en voetbal zijn veilig in de buitenlucht", betogen KNVB en KNHB. "Dit mag echter nu slechts in groepjes van vier op 1,5 meter. Tot 27 jaar mogen spelers wel vrij trainen. Dat is voor een teamsport echt nauwelijks te doen."

7:41 uur - Kasteeltuinen Arcen twee dagen open in testweekend
Kasteeltuin Arcen is komend weekend alleen op zaterdag en zondag beperkt geopend voor bezoekers die een negatieve coronauitslag kunnen tonen. Aanvankelijk hadden de kasteeltuinen ook op vrijdag de deuren mogen openen voor bezoekers die een negatieve coronatest kunnen tonen, maar de opening bracht problemen met zich mee 'die lastig te tackelen' bleken. Lees hier meer.

Kasteeltuinen Arcen
Foto: Kasteeltuinen Arcen

7:34 uur - 'Steun voor coronapaspoort, bezoekregeling minder goed nageleefd'
Er lijkt in de samenleving een breed draagvlak te zijn voor een coronapaspoort: 7 op de 10 mensen zien het zitten om er toegang mee te krijgen tot evenementen, culturele locaties, werk en onderwijs. Dat melden het RIVM en de GGD'en op basis van hun continue onderzoek. Sociale beperkingen blijven de mensen zwaar vallen.

Met een ‘paspoort-app’ zouden mensen kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn of een recente negatieve testuitslag hebben. Een paspoort dat aantoont dat ze Covid-19 hebben gehad, om op basis daarvan toegang te krijgen, zien veel minder mensen zitten (4 op de 10).

De onderzoeksdeelnemers beschouwen het virus onverminderd als een risico voor zichzelf en anderen en geloven dat de maatregelen effectief het virus remmen. Toch daalde het aantal mensen dat in de afgelopen week (volgens de maatregelen) niet meer dan 1 bezoeker per dag heeft ontvangen van 81 procent naar 72 procent. Nog maar 47 procent zegt achter die maatregel te staan, dat was 57 procent bij de vorige peiling van zes weken geleden.

7:16 uur - Vorig jaar door corona minder euthanasieverzoeken bij centrum
Het Expertisecentrum Euthanasie heeft vorig jaar 2901 verzoeken om euthanasie binnengekregen. Dat zijn er een stuk minder (221) dan het jaar daarvoor. Die daling is te wijten aan de aanmeldstop die het centrum wegens de coronacrisis in het voorjaar had ingesteld. Uiteindelijk heeft het centrum 899 verzoeken van euthanasie ook daadwerkelijk ingewilligd. Dat staat in het jaarverslag.

Het centrum kwam met de "zeer pijnlijke" aanmeldstop omdat er geen afdoende beschermingsmateriaal voorhanden was voor de teams, die bestaan uit een een arts en een verpleegkundige. Het centrum werkt bovendien veel met oudere artsen die zelf in risicogroepen vielen en daardoor niet inzetbaar waren, ook vanwege dat gebrek aan beschermend materiaal.

7:00 uur - Kerkrade gaat praten met Duitse buren over testmaatwerk
Burgemeester Petra Dassen van Kerkrade gaat praten met de Duitse buurgemeente Herzogenrath om te zien of er een alternatief kan komen voor de dure, verplichte coronatesten voor Nederlanders die naar Duitsland moeten voor school of werk.

Ze neemt daarvoor het eigen initiatief naar voorbeeld van een maatwerkoplossing die is afgesproken voor de gemeente Aalten in de Achterhoek en de Duitse buurgemeente Bocholt. Lees hier meer.

6:30 uur - Keukenhof en ruim 20 monumenten open tijdens eerste pilotdag
De Keukenhof en meer dan twintig monumenten gaan vrijdag beperkt bezoekers toelaten die een negatief coronatestbewijs kunnen tonen. Via de organisatie Testen voor Toegang kunnen bezoekers een sneltest plannen om daarna naar kastelen, forten, kerken en museumhuizen te kunnen gaan. De Keukenhof mag maximaal 5000 bezoekers toelaten, de monumenten 30 tot 300.

Een groot deel van de deelnemende monumenten gaf eerder aan erg blij te zijn met de opening, maar er waren ook zorgen. Zo ondervond parkmanager Rob Rambags van Kasteeltuinen Arcen "problemen die lastig te tackelen" waren, zoals het testen van het personeel. Om die reden gaan de kasteeltuinen pas zaterdag open.

6:04 uur - CNV: werkgevers houden thuiswerkers via software in de gaten
Bij ruim een op de tien thuiswerkers controleert hun baas met software of zij wel aan het werk zijn. Dat constateert vakbond CNV op basis van een peiling onder 1200 mensen die vanwege de coronapandemie vanuit huis werken.

Volgens CNV-voorzitter Piet Fortuin zou dit betekenen dat omgerekend ruim een half miljoen werkenden in Nederland op deze manier in de gaten wordt gehouden door hun werkgever. Hij wijst erop dit eigenlijk niet zomaar kan. "Juridisch gezien mag dit alleen in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld als er een ernstig vermoeden van misbruik is." Ook noemt hij de monitoring onnodig en ineffectief. "Dit werkt vaak averechts en draagt veelal niet bij aan meer productiviteit."

6:00 uur - Bedrijven kregen 17,6 miljard steun voor lonen en vaste lasten
Bedrijven hebben vorig jaar in totaal 17,6 miljard euro aan coronasteun ontvangen ter compensatie van loonkosten en vaste lasten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Veruit het grootste gedeelte van het bedrag, 15 miljard euro, werd uitgegeven via de NOW-regeling. Die is opgezet om werkgelegenheid te behouden.

Volgens het statistiekbureau moest de overheid in de regio Groot-Amsterdam gemiddeld de meeste coronasteun uitkeren per werknemersbaan, namelijk bijna 4000 euro. Daaronder valt ook de gemeente Haarlemmermeer waar luchthaven Schiphol ligt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen