Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Demissionair kabinet presenteert openingsplan

Geplaatst opdinsdag 13 april 2021 - 6:44

In ons liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de lockdown en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste nieuws van dinsdag 13 april:

20:45 uur - Winkeliers: kabinet houdt vast aan onnodige beperkingen
Het demissionair kabinet houdt vast aan onnodige beperkingen waar winkeliers last van hebben. Dat zegt winkeliersvereniging INretail na de persconferentie waarin het openingsplan werd gepresenteerd om Nederland uit de coronacrisis te krijgen. Volgens de vereniging wil de meerderheid van de mensen graag winkelversoepelingen. Winkelen mag nu alleen op afspraak. De vereniging constateert dat één op de vijf mensen niet komt opdagen voor de afspraak en ziet dat de reserveringsagenda leeg blijft.

De vereniging zegt met andere partijen, waaronder justitie, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de vereniging van gemeenten VNG, te hebben geïnvesteerd in een plan voor 2500 veilige winkelgebieden. "Met het winkelprotocol en de aanpak voor de winkelstraten kunnen we in het belang van de ziekenhuizen handelen en tegelijk ook iedereen geregisseerd veilig winkelen bieden. Daar moet het kabinet geen dag langer mee willen wachten", stelt INretail, dat het kabinet oproept vertrouwen te durven geven.

20:37 uur - Horeca wil met kabinet in gesprek over voorwaarden opengaan
De horeca wil met het demissionaire kabinet in gesprek over de voorwaarden in het dinsdagavond gepresenteerde openingsplan waarop de horeca open zou kunnen. Dat zegt branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in reactie op de persconferentie waarin het plan werd gepresenteerd. "We zijn heel benieuwd naar de voorwaarden die nog niet nader omschreven zijn", zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen.

Eerder al diende de horeca zelf een stappenplan in om op verantwoorde wijze open te kunnen. Daarvan ziet Willemsen in het openingsplan een aantal punten terugkomen, zoals het aantal personen dat in een horecabinnenruimte bij elkaar mag komen. Maar de datum waarop de horeca voor het eerst weer gasten binnen zou mogen ontvangen is volgens Willemsen nog wel ver weg.

20:35 uur - Studenten houden vast aan fysiek onderwijs vanaf 26 apri
Studentenorganisaties en universiteiten houden het kabinet aan het plan om vanaf 26 april weer fysiek hoger onderwijs toe staan. Op Rijksoverheid.nl werd dinsdagavond een document gepubliceerd waarin staat: "Voor het hoger onderwijs geldt nog steeds, zoals eerder aangekondigd, dat studenten vanaf 26 april 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dat kan alleen als de besmettingscijfers dit toelaten."

"Het is erg belangrijk dat studenten weer fysiek les krijgen. Het gaat veel te slecht met jongeren om openstelling nogmaals uit te stellen. Wij verwachten dat de verlossende woorden volgende week eindelijk komen", aldus voorzitter Lyle Muns van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). "Als het hoger onderwijs op 26 april met één fysieke les in de week opengaat dan kunnen studenten nog enigszins fatsoenlijk dit absurde jaar afronden."

19:41 uur - Demissionair kabinet wil nu met vijf stappen coronaregels versoepelen
Niet met een routekaart, maar met een openingsplan wil het demissionair kabinet nu perspectief bieden en aangeven wanneer de coronaregels worden losgelaten. In vijf stappen moet steeds meer kunnen, afhankelijk van het aantal bezette bedden op de intensive care en het percentage Nederlanders dat is gevaccineerd tegen corona.

Dit stappenplan presenteerde het kabinet dinsdag tijdens de persconferentie. Er staan data bij de stappen, maar dat zijn eerder richtlijnen. "We gaan sneller als het kan en langzamer als het moet. Het geeft richting. Op welke datum we het kunnen loslaten is geen zekerheid en geen belofte, daarvoor is het virus te onvoorspelbaar", zei demissionair zorgminister Hugo de Jonge.

Vanuit de Tweede Kamer klonk eerder juist kritiek dat het demissionair kabinet met data kwam, die achteraf toch moesten worden aangepast. Het demissionair kabinet zei in maart bijvoorbeeld dat de terrassen mogelijk al begin april open konden. Volgens de routekaart kunnen restaurants en kroegen en de terrassen mogelijk onder voorwaarden open op 28 april. Dan zou ook de avondklok van tafel kunnen, die al sinds januari geldt. Ook zouden mensen dan niet één maar twee mensen per dag thuis mogen ontvangen.

19:24 uur - Bso's maandag weer open, verder geen versoepelingen
Wie toch nog een beetje hoop had dat per 21 april versoepeld zou worden, komt van een koude kermis thuis. De terrassen gaan niet open en de avondklok wordt niet afgeschaft. Tot 28 april houdt het demissionair kabinet de voet op de rem.

Alleen de buitenschoolse opvang (bso) gaat vanaf maandag weer helemaal open. Dat hebben demissionair premier Mark Rutte en demissionair zorgminister Hugo de Jonge dinsdagavond tijdens de coronapersconferentie bekendgemaakt. Lees hier meer.

18:20 uur - Gevaccineerde Schuurs bedankt voor 'mooi aanbod'
Sporters die naar de Olympische Spelen gaan, komen eerder dan aanvankelijk de bedoeling was in aanmerking voor een vaccin tegen het coronavirus. Tennisster Demi Schuurs is te spreken over het plan.

Tegelijkertijd komt het aanbod net iets te laat voor de Nieuwstadtse (27). Schuurs werd vorige week gevaccineerd bij het WTA-toernooi in Charleston. Lees hier meer.

17:41 uur - Toezichthouder: te vroeg voor conclusies over vaccin Janssen
Toezichthouder CBG noemt het "te vroeg om conclusies te trekken" over het mogelijke risico op zeldzame bijwerkingen van het coronavaccin van het Nederlandse bedrijf Janssen. Naar aanleiding van enkele meldingen over trombose en een laag aantal bloedplaatjes in de Verenigde Staten liep al een onderzoek van het bewakingscomité van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Dat gaat door.

16:00 uur - Limburg blijft hoogste besmettingscijfer van het land houden
Limburg is over de afgelopen week genomen opnieuw de provincie waar relatief gezien de meeste nieuwe coronabesmettingen zijn bijgekomen.

Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.

In totaal kwamen er in zeven dagen tijd 3668 nieuwe besmettingen bij. Cijfermatig is dat minder dan in bijvoorbeeld Zuid-Holland (ruim 11.000), maar als gemiddelde over het aantal inwoners genomen, heeft Limburg er afgelopen week 328,3 besmettingen per 100.000 inwoners bijgekregen. Zuid-Holland volgt op plek twee met iets meer dan 307 besmettingen per 100.000 inwoners. Lees hier meer.

15:40 uur - Bende opgerold voor oplichting met beschermingsmiddelen corona
Vijf mannen tussen de 27 en 35 jaar zijn opgepakt voor oplichting en witwaspraktijken. De hoofdverdachte, een 35-jarige Amsterdammer, bood volgens de politie via frauduleuze websites beschermingsmiddelen voor Covid-19 aan die nooit werden geleverd. Daarbij zijn vermoedelijk bankrekeningen van tientallen zogenoemde geldezels gebruikt die tegen een kleine vergoeding hun bankrekening beschikbaar stelden.

In Tilburg en Oss zijn dinsdag opslagboxen doorzocht. In Amsterdam, Almere, Dordrecht, Eindhoven, Den Bosch en het Belgische Hoogstraten waren invallen in woningen. Daarbij werden onder meer mobieltjes, administratie, contant geld, een nepwapen en drugs in beslag genomen.

15:38 uur - Iets meer nieuwe coronagevallen afgelopen etmaal
Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal iets gestegen. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn bij het RIVM 6797 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er 82 meer vergeleken met de voorgaande dag. Vergeleken met vorige week dinsdag zijn het er ruim 1200 meer.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft in de afgelopen zeven dagen 51.240 positieve tests geregistreerd. Dat komt neer op gemiddeld 7320 nieuwe gevallen per dag.

15:37 uur - Uitrol Janssen-vaccin in Europa uitgesteld vanwege mogelijke bloedproppen
Farmaceut Johnson & Johnson stelt de uitrol van het Janssen-coronavaccin in Europa uit voorzorg uit vanwege mogelijke bloedproppen die kunnen ontstaan bij mensen die het vaccin krijgen toegediend. Dat meldt de farmaceut, die tot het uitstel overgaat op advies van medische instanties CDC en FDA in de Verenigde Staten.

15:28 uur - Aantal positieve coronatesten stijgt weer na dip rond Pasen
Het aantal coronabesmettingen in Nederland is afgelopen week weer iets toegenomen. Het ligt nu weer ongeveer op hetzelfde niveau als voor Pasen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 51.240 positieve testresultaten geregistreerd, 6 procent meer dan een week eerder.

Rond de paasdagen daalde het aantal vastgestelde coronagevallen kortstondig: het waren er in een week tijd 7 procent minder dan een week eerder. Het aantal afgenomen testen lag ook 10 procent lager. Deze week is daar weinig aan veranderd: net als een week eerder lieten iets minder dan een half miljoen mensen zich testen bij de GGD. Wat wel steeg, is het percentage positieve testen: dat ging van 8,9 procent naar 9,6 procent.

In de afgelopen week zijn 174 mensen aan Covid-19 leden overleden. Vorige week werden 142 sterfgevallen geregistreerd.

15:20 uur - Nederlandse olympiërs krijgen vaccinatievoorrang
Olympische sporters krijgen voorrang in het Nederlandse vaccinatieprogramma. Dat bevestigen bronnen bij het ministerie van Volksgezondheid, zo schrijft De Telegraaf. Behalve de olympiërs zullen er nog enkele kleine groepen voorrang krijgen bij een prik tegen het coronavirus.

Vorig jaar kregen 11.000 atleten wereldwijd te horen dat de Olympische Spelen in Tokio niet door zouden gaan. Deze zomer is de herkansing. Om de 250 Nederlandse atleten te helpen met hun voorbereiding, krijgen ze eerder een prik dan leeftijdsgenoten zonder medische indicatie.

14:38 uur - Ook GaiaZoo meldt zich af voor 'testen voor toegang’
GaiaZoo in Kerkrade doet niet mee met het proefproject waarbij bezoekers na een coronatest een evenement of attractie kunnen bezoeken. Volgens de dierentuin zijn er te veel knelpunten, waaronder de grote afstand tot de testlocaties. Eerder meldde Toverland zich al af voor de proef.

Mensen die naar GaiaZoo willen, kunnen zich enkel laten testen bij drie vaste testlocaties in Limburg. Volgens de dierentuin moeten de bezoekers daardoor een veel te grote afstand overbruggen. Lees hier meer.

14:00 uur - Buitenschoolse opvang vanaf maandag weer open
De buitenschoolse opvang gaat vanaf maandag weer helemaal open. Dat melden Haagse ingewijden, na berichtgeving van RTL Nieuws. Voor de bso's gaan dezelfde coronaregels gelden als voor basisscholen. Dat wil onder meer zeggen dat kinderen onderling geen 1,5 meter afstand hoeven te bewaren. Voor het personeel geldt die regel wel. Als op een opvanglocatie één iemand in de groep besmet raakt, moet de hele groep in quarantaine.

De bso's waren al open voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep.

13:47 uur - Merkel presenteert wet om deelstaten te passeren bij opleggen lockdown
De Duitse bondskanselier Angela Merkel en haar kabinet hebben dinsdag een wetsvoorstel opgesteld, waarmee ze buiten de deelstaten om zelf lockdowns kunnen opleggen. Merkel houdt federaal ingrijpen bij de bestrijding van het coronavirus voor noodzakelijk, omdat de deelstaten telkens minder streng willen optreden dan zijzelf nodig acht. De maatregelen waartoe wel in gezamenlijk overleg was besloten, worden bovendien vaak halfslachtig of niet regionaal uitgevoerd.

13:41 uur - Museumkaarthouders kunnen kaartjes gaan boeken voor testbezoek
De kaartverkoop voor de proef met sneltesten voor museabezoekers is begonnen, meldt de Museumvereniging. Belangstellenden met een Museumkaart kunnen een kaartje reserveren via museum.nl/pilotsneltesten.

In de week van 19 april kunnen mensen naar zeventien musea verspreid over heel Nederland, die allemaal drie dagen opengaan. In totaal zijn er zo’n 37.000 kaarten beschikbaar. Het Bonnefanten in Maastricht is één van de deelnemers aan de proef.

Lees ook: Samenleving krijgt adem: dit mag met een negatieve test

13:32 uur - Ruim 5.500 coronaboetes uitgedeeld in Limburg
In een jaar tijd heeft de politie 5.581 coronaboetes uitgedeeld in Limburg. De meeste bekeuringen waren voor het overtreden van de avondklok, namelijk 58 procent. Ook zijn er ruim 2.100 waarschuwingen gegeven door de politie in de periode tussen begin maart 2020 en 1 april dit jaar. Lees hier meer.

13:30 uur - 'Huisartsen prikken bekenden om verspilling tegen te gaan'
Huisartsen kiezen er wel eens voor om mensen in hun eigen omgeving te prikken die eigenlijk nog niet opgeroepen zijn, om verspilling van de klaarliggende vaccins te voorkomen.

"Spuiten die aan het eind van de dag nog klaarliggen, moet je wegspuiten", legt Marijn van Oord, voorzitter van de Limburgse huisartsenkring van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). "Die overgebleven spuiten gaan dan naar de fysiotherapeut, of naar je partner, of naar een patiënt die daar specifiek om heeft gevraagd", bevestigt Van Oord. "Ja, dat gebeurt." Lees hier meer.

stock vaccinatie coronavaccinatie corona
Foto: iStock

13:28 uur - Boze marktkooplui bieden petitie aan na actie op Malieveld
Marktkooplui hebben dinsdag na een actie bij het Malieveld een petitie aangeboden aan CDA-leider Wopke Hoekstra en Rob Jetten van D66. Met de petitie vragen ze aandacht voor hun situatie. Ze zijn boos omdat ze hun producten niet op de markt mogen verkopen. Alleen etenswaren zijn toegestaan, terwijl de detailhandel wel open is. "We zijn tevreden dat we de petitie hebben kunnen aanbieden", aldus marktkoopman Paul Bol. Hij is initiatiefnemer van de actie.

De marktkooplui voerden actie omdat ze vinden dat ze prima open kunnen, omdat op de markt goed afstand te houden is en ze met hun kramen in de buitenlucht staan.

13:16 uur - 'Jongeren verzekeren zich via WhatsApp-groep tegen avondklokboete'
Honderden jongeren in Amsterdam en andere steden hebben zich verzameld in appgroepen waarin ze zich 'verzekeren' tegen boetes voor het overtreden van de avondklok. Dat meldt RTL Nieuws. "Als je 10 euro overmaakt vóórdat je een boete krijgt, word je gedekt door het fonds", belooft de beheerder. Volgens deskundigen is verzekeren tegen opzettelijk handelen verboden.

13:15 uur - Bijwerkingencentrum: 225 sterfgevallen gemeld na coronaprik
Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 225 meldingen gekregen over mensen die zijn overleden na inenting met een vaccin tegen het coronavirus. Overlijden na vaccinatie betekent echter niet dat een bijwerking van het vaccin de oorzaak is van het overlijden, onderstreept de organisatie.

Volgens Lareb zijn bij groot deel van deze groep gezondheidsproblemen de meest voor de hand liggende verklaring voor het overlijden. "Bij een aantal meldingen hebben bijwerkingen mogelijk bijgedragen aan het verslechteren van een al kwetsbare gezondheidssituatie of sluimerende onderliggende conditie al dan niet door hoge leeftijd", aldus het centrum.

13:11 uur - EU-commissaris: vanaf eind juni met 'Covid-pas' op reis
Eind juni moet het Europese systeem met een ‘Covid-certificaat’ werken. Een proef met deze coronapas gaat volgens EU-commissaris Didier Reynders (Justitie) begin juni van start, zei hij in de commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE) van het Europees Parlement.

Volgens Reynders moet het certificaat, in digitale of papieren vorm, gratis door de lidstaten beschikbaar worden gesteld en is het een tijdelijk instrument om reizen tussen de EU-lidstaten in coronatijd te vergemakkelijken. Zodra de Wereldgezondheidsorganisatie WHO uitroept dat de pandemie voorbij is, is het document niet meer nodig.

13:06 uur - 'VS stoppen tijdelijk met gebruik coronavaccin Janssen'
De Verenigde Staten stoppen tijdelijk met het gebruik van het coronavaccin van Janssen uit Leiden. De overheid gaat dinsdag een prikpauze aankondigen, meldt The New York Times, dat al heeft gesproken met functionarissen. In de Verenigde Staten wordt het vaccin al toegediend.

Volgens The New York Times hebben zeker zes mensen in de Verenigde Staten last gekregen van een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Een van hen is eraan overleden en een tweede vrouw bevindt zich in kritieke toestand. Ongeveer 7 miljoen mensen in de VS hebben het Nederlandse coronavaccin gekregen.

13:00 uur - 'Een op de vijf huishoudens in Nederland belegt sinds corona'
Het aantal beleggende Nederlanders is in coronajaar 2020 flink opgelopen. Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) belegt inmiddels een op de vijf huishouden, goed voor een stijging van 11 procent ten opzichte van 2019. De toezichthouder telde in totaal ongeveer 1,6 miljoen beleggende Nederlanders.

Bij de circa 160.000 nieuwelingen op dit vlak lijkt de coronacrisis een rol te hebben gespeeld. Onderzoek van de AFM wijst uit dat veel mensen door de pandemie hiervoor meer tijd en geld beschikbaar hadden. In lockdownperiodes zaten veel mensen immers noodgedwongen thuis. Ook konden veel mensen vorig jaar niet op vakantie, waardoor ze geld over hadden om bijvoorbeeld in aandelen te investeren. En omdat de spaarrentes al lang erg laag zijn, was beleggen een van de weinige manieren om echt rendement te kunnen boeken.

12:42 uur - Kamer wil opheldering over deal voor toegangstesten
Het ministerie van Volksgezondheid moet de overeenkomst met Stichting Open Nederland over het afnemen van sneltesten openbaar maken. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een oproep van de SGP.

Onderzoeksplatform Follow The Money (FTM) publiceerde dinsdag een artikel over de overeenkomst met de stichting. Vanuit de overheid vloeit 925 miljoen euro naar de stichting om de sneltesten uit te voeren, maar aan de deal ging geen aanbesteding vooraf. Over de voorwaarden van de overeenkomst is weinig bekend. De stichting heeft geen raad van toezicht en in de statuten staat niks over hoe het geld moet worden besteed, schrijft FTM. Vragen die FTM aan het ministerie stelde, werden niet beantwoord.

11:33 uur - 'Koffiecup wordt betrouwbare en duurzame coronatest voor thuis'
Onderzoekers van Wageningen University en TNO hebben een coronatest ontwikkeld op basis van een koffiecup. De CoronaEspresso, zoals ze hem noemen, is volgens de makers heel geschikt voor thuisgebruik. Net zoals bij bestaande snel- en zelftesten is geen laboratoriumapparatuur nodig om de uitslag te bepalen. Een belangrijk verschil is dat de CoronaEspresso volgens de wetenschappers een betrouwbaarder resultaat geeft. Het is een zogeheten LAMP-test en die zijn in nauwkeurigheid vergelijkbaar met de klassieke PCR-testen.

10:43 uur - Hanneke met kruiwagen naar grens om asperges te verkopen
Aspergeteler Hanneke Dings loopt twee keer per dag met een kruiwagen van haar Duitse boerderij naar de grensovergang bij Tegelen om haar witte goud te verkopen. Sinds Duitsland een negatieve coronatest eist van alle inkomende reizigers, blijven de Nederlandse klanten namelijk weg. Lees hier meer

10:04 uur - Toverland doet niet mee aan pilot 'testen voor toegang'
Toverland ziet af van deelname aan de pilots met toegangstesten van de overheid. Het attractiepark is van mening ook zonder die maatregelen verantwoord open te kunnen. "We hebben vorig jaar al laten zien dat we met maatregelen op een veilige manier ruim 500.000 bezoekers kunnen ontvangen", licht een woordvoerder toe.

4.000 mensen hadden donderdag bezoek mogen brengen aan het park. "Natuurlijk waren we blij toen we hoorden dat we weer open zouden mogen", zegt de woordvoerder. "Maar als je dan gaat kijken wat er allemaal bij komt kijken, dan is dat voor ons geen wenselijke situatie." Lees hier meer.

9:49 uur - 'Vier op de tien 60-plussers willen geen AstraZeneca'
AstraZeneca is niet in trek bij 60-plussers. Meer dan vier op de tien mensen in deze leeftijdsgroep (42 procent) die nog gevaccineerd moeten worden, willen niet met dit vaccin worden ingeënt. 55 procent is nog wel bereid om het AstraZeneca-vaccin te nemen.

Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS. De andere beschikbare vaccins zijn wel populair. Zo'n 92 procent van de 60-plussers is bereid om een prik met Pfizer te krijgen. Ook bij de jongere leeftijdsgroepen is dit het meest gewilde vaccin. Maar ook Moderna en het vaccin van Janssen hebben in alle leeftijdsgroepen een draagvlak van ten minste 75 procent.

9:42 uur - Huisartsen: 'Mensen moeten zelf vaccin kunnen kiezen'
Mensen onder de zestig moeten zelf kunnen bepalen welk vaccin ze krijgen. Dat zegt Marijn van Oord, voorzitter van de huisartsenkring Limburg van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

"Dan kan het zijn dat mensen die in een hoger risico hebben op een ernstig verloop van covid, misschien toch voor het AstraZeneca-vaccin kiezen. Omdat de balans voor hen anders uitvalt, dan voor iemand die hartstikke gezond is en prima nog even kan wachten", legt Van Oord uit. Lees hier meer.

stock corona AstraZeneca vaccinatie
Foto: iStock

7:14 uur - 'Negatieve coronatest voor dagje uit mogelijk verplicht'
Het kabinet overweegt om een negatieve coronatest of vaccinatiebewijs te verplichten voor musea, dierentuinen en pretparken als ze straks weer open gaan. Dat melden bronnen uit de politiek en vrijetijdssector aan BNR. Op dit moment loopt er al een grootschalige proef met toegangstesten bij tientallen attracties door heel Nederland.

Lees ook: Pilot testen voor toegang was eenmalig voor Kasteeltuinen

6:57 uur - 'Veel werknemers ontevreden over thuiswerkvergoeding'
Veel werknemers zijn ontevreden over hun thuiswerkvergoeding. Hun werkgever zou te weinig compensatie bieden voor de kosten die ze maken voor het vanuit huis werken tijdens de coronapandemie, meldt onderzoeksbureau Multiscope op basis van een enquête onder ruim 3000 werkenden in loondienst.

De compensatie die werknemers daarvoor krijgen wordt door 42 procent van de respondenten als slecht of zeer slecht beoordeeld. Volgens Multiscope komt dat neer op ruim een miljoen Nederlandse thuiswerkers. Een op de drie werknemers die thuis werken is wel tevreden over de financiële ondersteuning die ze krijgen van hun werkgever.

6:45 uur - CNV: coronasteun mag pas weg als laatste prik is gezet
Het kabinet moet coronasteunpakketten voor bedrijven verder uitbreiden nu versoepelingen van de coronamaatregelen worden uitgesteld en het vaccineren traag verloopt. Hiervoor pleit vakbond CNV.

70 procent van de ondervraagde werkenden voorspelt dat er door het huidige vaccinatietempo tienduizenden extra werklozen bij zullen komen, zegt CNV op basis van onderzoek onder 2300 leden. 62 procent voorspelt daarnaast dat Nederland een zware economische crisis kan verwachten.

"Veel van onze leden kijken jaloers naar landen als Groot-Brittannië en Israël, waar miljoenen mensen in korte tijd zijn gevaccineerd en de economie opengaat. Leden die nu vrezen voor hun baan omdat ze in zwaar getroffen sectoren werken", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

6:15 uur - 'Ondanks gebrek aan perspectief, werft horeca weer personeel'
Ook al weet de horeca nog steeds niet wanneer ze hun zaken mogen openen, ze zijn wel alvast begonnen met het werven van personeel. Het aantal vacatures in de horeca is namelijk behoorlijk gestegen in maart vergelijking met de maand ervoor, meldt vacaturesite Indeed. Restaurants en cafés zijn vooral op zoek naar medewerkers in de bediening, koks en keukenpersoneel.

6:04 uur - Kans klein dat kabinet met versoepelingen voor volgende week komt
De kans is klein dat demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond op de persconferentie over corona versoepelingen aankondigen die volgende week al ingaan. Afgelopen zondag werd na het Catshuisoverleg al duidelijk dat de voorgenomen versoepelingen van 21 april pas op z'n vroegst vanaf 28 april ingaan.

Mogelijk verdwijnt vanaf dan de avondklok en kunnen de terrassen weer open. Ook winkels worden mogelijk verder opengesteld. Nu is dat nog niet aan de orde, omdat het kabinet het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen te hoog vindt. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) zei maandag dat het kabinet per week gaat bekijken of de terrassen al open kunnen. Maar eerst moet de piek van de derde golf geweest zijn, klinkt het.

6:00 uur - Moslims beginnen aan tweede ramadan in coronatijd
Voor bijna 1 miljoen moslims in Nederland begint dinsdag de vastenmaand ramadan. Het is de tweede ramadan tijdens de coronapandemie. Normaal gesproken is het een tijd waarin gelovige moslims samen veel bidden en na zonsondergang bij elkaar komen om het vasten te breken. Door het coronavirus kan dat niet: er is maar beperkte ruimte in moskeeën, de gezamenlijke iftarmaaltijden zijn afgelast en door de avondklok kunnen moslims elkaar niet buiten ontmoeten. Lees hier meer

5:10 uur - Weekcijfers RIVM: aantal coronagevallen begint weer op te lopen
Het aantal coronagevallen in Nederland neemt weer toe. Rond de paasdagen lieten minder mensen zich testen en waren er minder positieve tests, maar sinds een paar dagen stijgt dit aantal weer. Waarschijnlijk zitten we nu ongeveer op het niveau van voor Pasen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag met het exacte aantal positieve tests in de afgelopen zeven dagen. Vorige week meldde het instituut dat het in een week tijd 48.186 nieuwe gevallen had geregistreerd, de week ervoor noteerde het RIVM 51.866 positieve tests.

5:00 uur - Tegenvallende opkomst bij coronavaccinatie door huisartsen
Huisartsen hebben op verschillende plekken in het land te maken met een tegenvallende opkomst bij de coronavaccinatie. Dat zegt woordvoerder Monique Roedoe van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) dinsdag in het Nederlands Dagblad (ND).

Roedoe spreekt van "wisselende signalen". In Zwolle meldden huisartsen afgelopen weekeinde een opkomst van 50 tot 60 procent en ook in Rotterdam viel de opkomst vorige week zwaar tegen, maar de LHV-woordvoerder kent ook een wijk in Den Haag waar de opkomst afgelopen weekend wel rond de 90 procent lag.

Om de vaccins toch kwijt te raken, worden soms zelfs andere patiënten gebeld. Op dit moment is het AstraZeneca-vaccin bedoeld voor mensen tussen de 60 en 65 jaar, maar veel artsen gebruiken het volgens de woordvoerder nu ook om "omhoog te prikken". Zo worden bijvoorbeeld mensen van tussen de 65 en 70 jaar benaderd om het vaccin te halen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen