Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: 'Deltavariant vier keer besmettelijker'

Geplaatst opwoensdag 4 augustus 2021 - 7:42

Lees hier het belangrijkste corona- en vaccinatienieuws van woensdag 4 augustus

19:23 uur - Eerste XL-priklocaties sluiten gaan dicht GGD gaat kleinschaliger prikken
Meerdere XL-locaties waar coronaprikken worden gezet, sluiten deze maand hun deuren. Onder meer de megalocaties in Amersfoort, Houten en de Utrechtse Jaarbeurs gaan dicht. In de Van Nelle Fabriek in Rotterdam werden vorige week al de laatste prikken gezet. Volgens de GGD's zijn de megalocaties niet meer nodig, nu zo'n 8,7 miljoen mensen volledig en 3,6 miljoen anderen gedeeltelijk zijn gevaccineerd. Voor de bijna 3 miljoen Nederlanders die nog geen prik hebben gehad maar dat wel willen, worden kleinere vaccinatielocaties opgetuigd. In onder meer Zaanstreek-Waterland, Zuid-Holland-Zuid en IJsselland gaan ook mobiele prikbussen rijden. Ook de GGD Utrecht gaat gerichter inenten. In die regio zijn sinds januari 1,3 miljoen prikken gezet, waarvan 145.000 op de XL-locatie in Houten. Die locatie gaat na vandaag dicht, iets voor 20.00 uur vanavond wordt daar de laatste prik gezet. In de regio Utrecht zijn nu kleinere locaties opgezet die een dag per week open zijn en waar mensen ook zonder afspraak kunnen binnenlopen. "We gaan meer naar de mensen toe, in plaats van dat we hen naar ons toe halen", legt vaccinatiemanager Maaike Schaap uit.

18:20 uur - Nederlands onderzoek: 'Deltavariant vier keer besmettelijker dan Wuhan-virus'
De deltavariant van het coronavirus blijkt besmettelijker dan eerdere varianten. Maar niet zoveel als eerder gedacht. Vorige maand melden Chinese onderzoekers dat patiënten tot duizend keer meer virusdeeltjes bij zich dragen dan bij het oorspronkelijke Covid-19-virus.

Nederlandse onderzoekers zien een ander beeld. "Dat lijkt niet waar", zegt hoogleraar Medische Microbiologie Paul Savelkoul van het Maastricht UMC+ aan RTL Nieuws. "We hebben voldoende materiaal onderzocht om dit te kunnen zeggen."

In totaal zijn monsters van 16.000 besmette patiënten onderzocht. "Wij hebben gekeken: hoeveel virusdeeltjes dragen ze bij zich? Voor de Britse variant bleek dat ongeveer twee keer meer dan bij het oorspronkelijke virus uit Wuhan. En bij de deltavariant dus vier keer meer ten opzichte van het oorspronkelijke virus", zegt Savelkoul aam RTL.

17:02 - Steeds minder mensen worden nog gevaccineerd
Het aantal mensen dat per week wordt gevaccineerd tegen het coronavirus daalt verder, nu ongeveer 85 procent van de volwassen Nederlanders in elk geval één prik heeft gekregen. Twee op de drie Nederlanders zijn volledig ingeënt.

In de afgelopen week hebben 812.269 mensen een prik gekregen, blijkt uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal sinds begin mei. Het is de vijfde achtereenvolgende week dat het aantal prikken daalt. Een week eerder kregen iets meer dan een miljoen mensen een inenting. De drukste week was begin juni, toen 1,67 miljoen mensen gevaccineerd werden.

15:55 uur - Door vele ziekenhuisopnames staan 14 regio's op 'zeer ernstig'
In 14 van de 25 veiligheidsregio's geldt het hoogste risiconiveau voor de uitbraak van het coronavirus. De situatie is er 'zeer ernstig'. Dat komt door het hoge aantal ziekenhuisopnames. Als alleen het aantal positieve testen had geteld, zou de toestand nergens zeer ernstig zijn geweest. De overheid stelt de risiconiveaus elke woensdag vast op basis van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Het hoogste van de twee cijfers geeft de doorslag. Er zijn vier niveaus. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Risiconiveau 'zeer ernstig' geldt in Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Brabant-Zuidoost, Groningen, Twente, Flevoland, Zaanstreek-Waterland, Kennemerland, Gooi en Vechtstreek, Hollands Midden, Zuid-Holland Zuid en Zuid-Limburg.

14:45 uur - Nederland is EU-koploper in melden bijwerkingen coronavaccins
Nederland is met afstand koploper binnen de EU als het gaat om het melden van bijwerkingen van de coronavaccins. Dat blijkt uit cijfers van de EU-database EudraVigilance, waarin meldingen van bijwerkingen vanuit de hele EU worden bijgehouden en die BNR heeft ingezien. Tot nu toe kwamen uit Nederland maar liefst 111.904 meldingen over bijwerkingen. Dat zijn er 30.000 meer dan uit Italië, dat na Nederland het meeste meldingen doorgaf. Frankrijk komt daarna, met 70.294 meldingen.

14:20 uur - Eerste daling aantal opgenomen coronapatiënten in drie weken
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is woensdag voor de eerste keer in drie weken gedaald, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er liggen nu 662 covidpatiënten, 57 minder dan dinsdag. Drie weken geleden lagen er iets meer dan 200 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Sindsdien nam dit aantal met de dag toe. Op de verpleegafdelingen liggen nu 470 patiënten met Covid-19. Dat zijn er 50 minder dan dinsdag. Op de ic's daalde het aantal ernstig zieke coronapatiënten met 7 tot 192.

11:45 uur - Steeds minder mensen halen spuit
Het aantal mensen dat per week wordt gevaccineerd tegen het coronavirus daalt verder, nu ongeveer 85 procent van de volwassen Nederlanders in elk geval één keer is gevaccineerd tegen het coronavirus. Twee op de drie Nederlanders zijn volledig ingeënt.

In de afgelopen week hebben 812.269 mensen een prik gekregen, blijkt uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal sinds begin mei. Het is de vijfde achtereenvolgende week dat het aantal prikken daalt. Een week eerder kregen iets meer dan een miljoen mensen een inenting. De drukste week was begin juni, toen 1,67 miljoen mensen gevaccineerd werden.

Bijna zeven maanden geleden begon de vaccinatiecampagne. Tot en met afgelopen zondag zijn 20,9 miljoen prikken gezet. Daaronder zijn 12,4 miljoen eerste prikken. Mensen die het vaccin van Janssen krijgen en dus na de eerste prik klaar zijn, zijn hier in meegerekend. Vorige week hebben 166.488 mensen een eerste prik gekregen, het laagste aantal eerste prikken sinds de week van 15 tot en met 21 maart.

11:00 uur - PO-Raad: scholen krijgen geld voor ventilatie vaak niet rond
Het lukt basisscholen vaak niet om het geld bij elkaar te krijgen voor aanpassing van de ventilatie in de gebouwen. Dat zegt de PO-Raad. De koepel van basisscholen reageert op een onderzoek van vakbond CNV Onderwijs, waarin een op de drie basisschoolleerkrachten zegt dat de ventilatie op hun werkplek niet in orde is.

Het Rijk stelt geld beschikbaar voor de verbetering van de ventilatie, maar betaalt 30 procent van de rekening. Schoolbesturen en de gemeente moeten de resterende 70 procent betalen. "Voor veel scholen en gemeentes is dat een probleem", aldus een woordvoerder van de PO-Raad. Bovendien is het geld van de overheid alleen bestemd voor aanpak van de ventilatie. "Ventileren is belangrijk, maar het is slecht één probleem. Het gaat om het hele binnenklimaat. Het is bijvoorbeeld ook het licht en de temperatuur. In de zomer wordt het enorm warm, vooral in gebouwen met een plat dak, en in de winter heel koud. Dat los je niet op met ventilatie. Het is alsof je nieuwe ruitenwissers op je oude auto zet terwijl de motor niet in orde is."

De PO-Raad weet niet hoeveel basisscholen de zomervakantie aangrijpen om de ventilatie aan te pakken. "Het gebeurt, maar we hebben geen inventarisatie. We raden scholen aan: als je iets laat doen, doe het dan breed. Maar daar moet je wel geld voor hebben."

In het CNV-onderzoek geven leerkrachten ook aan dat leerlingen met coronagerelateerde klachten toch vaak naar school komen, ondanks het dringende advies om met zulke klachten thuis te blijven. De PO-Raad heeft daar "geen gegevens over en niet veel geluiden over gehoord", maar sluit het ook niet uit.

9:20 uur - Fors aantal vaccinatielocaties gaat dicht
De GGDen sluiten de komende tijd zeker 73 vaccinatielocaties. Dat meldt het AD op basis van een inventarisatie. Hiervoor in de plaats komen mobiele prikbussen en pop-up-priklocaties.

Volgens de GGDen heeft het geen zin grote prikhallen nog langer open te houden, omdat de meeste mensen inmiddels tegen het coronavirus zijn ingeënt. Begin juni werden er nog ruim 200.000 mensen per dag gevaccineerd, nu zijn dat er maar zon 100.000. Het gaat grotendeels om tweede prikken, dus het aantal vaccinaties neemt de komende weken nog verder af. Veel van de 143 GGD-vaccinatiestraten worden daarom ontmanteld.

Van de veertien priklocaties in de regio Rotterdam-Rijnmond is er eind september bijvoorbeeld nog maar eentje over. Sinds juli zijn er al zes gesloten. Deze en volgende maand sluiten er nog dertien hun deuren. In Brabant is de sluitingsdatum voor elf van de veertien prikstraten bekend; drie zijn er sinds deze week al dicht.

Er worden mobiele vaccinatie-units en prikbussen ingezet in wijken en dorpen waar de vaccinatiegraad lager ligt dan gemiddeld. In buurthuizen, moskeeën en bijvoorbeeld sportkantines worden pop-up-vaccinatielocaties ingericht.

7:30 uur - Toch coronaklachten in de klas
Ruim 53 procent van de leraren en ondersteuners die op middelbare scholen werken ziet toch leerlingen met corona-gerelateerde klachten in de klas verschijnen. Dat concludeert vakbond CNV Onderwijs volgens De Telegraaf op basis van onderzoek onder haar leden. En dat is zorgelijk, zegt voorzitter Daniëlle Woestenberg. "Hoestende, proestende, en koortsige leerlingen horen niet naar school te komen."

In andere onderwijstypes is de situatie niet veel beter. In het mbo ziet de helft van de leraren zieke kinderen, terwijl bij universiteiten 35 procent van het onderwijspersoneel studenten met klachten ziet. In het hbo gaat het om 28 procent en in het primair onderwijs om 42 procent. De coronaregels zeggen echter dat mensen met coronaklachten, zoals hoesten, niezen of benauwdheid, thuis moeten blijven en zich moeten laten testen.

Uit de peiling van de onderwijsbond komt verder naar voren dat er nog flink wat mogelijk is om de kans op coronabesmettingen in de klas te verminderen. Zo blijkt dat de ventilatie in een groot deel van de scholen nog steeds niet op orde is.

7:00 uur - Eijsden-Margraten wil coronaherdenking
Eijsden-Margraten denkt nog voor de pandemie daadwerkelijk is overwonnen aan een monument of herdenking voor de slachtoffers en gedupeerden die de coronacrisis in de gemeente heeft gemaakt.

Inwoners is gevraagd om mee te denken over het plan, waarvoor de gemeente 20.000 euro heeft uitgetrokken. Lees meer...

4:50 uur - 'Volledig gevaccineerden 50-60 procent minder vatbaar voor Delta'
Mensen die volledig gevaccineerd zijn hebben zo'n 50 tot 60 procent minder kans om besmet te raken met de Delta-variant van het coronavirus dan mensen die niet gevaccineerd zijn. Dat blijkt uit een grootschalige studie door het Imperial College in Londen, waarvan de resultaten woensdag bekend werden.

Uit het onderzoek, waaraan meer dan 98.000 vrijwilligers deelnamen, blijkt ook dat volledig gevaccineerden minder kans hebben om covid-19 door te geven. Tevens komt naar voren dat 5- tot 24-jarigen verantwoordelijk waren voor de helft van alle besmettingen, hoewel ze slechts ongeveer een kwart van de Britse bevolking uitmaken.

Volgens de laatste schattingen van het nationaal statistiekbureau ONS was in de week tot 24 juli één op de 65 mensen in het Verenigd Koninkrijk besmet met het coronavirus. 73 procent van de volwassenen in het land is volledig ingeënt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen