Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Delta-variant coronavirus deze zomer dominant

Geplaatst opdinsdag 22 juni 2021 - 8:14

In dit liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit is het belangrijkste nieuws van dinsdag 22 juni:

21:44 uur - Twee regio's naar laagste risiconiveau coronauitbraak
De risiconiveaus in Nederland zijn dinsdag verlaagd, nu het aantal coronagevallen blijft dalen. Voor het eerst sinds eind vorig jaar zijn er weer regio's waar 'waakzaam' geldt, het laagste risiconiveau. Dat zijn Groningen en Zaanstreek-Waterland. Die laatste regio gaat in één keer van het hoogste naar het laagste niveau.

Achttien regio's staan op 'zorgelijk' en in vijf regio's is de situatie nog 'ernstig'. Het hoogste risiconiveau, 'zeer ernstig', geldt nergens meer. Een paar weken geleden stond het hele land nog als zeer ernstig op het coronadashboard van de overheid. De indeling wordt elke twee weken opnieuw vastgesteld op basis van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames.

Onder de vijf regio's met niveau ernstig zijn Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid. Die stonden sinds 13 oktober op het hoogste risiconiveau. Brabant-Noord, dat ook het etiket ernstig heeft gekregen, stond sinds 21 oktober op zeer ernstig. De andere regio's die sinds dinsdag het een na hoogste risiconiveau hebben, zijn Gelderland-Zuid en Flevoland.

Haaglanden en Brabant-Zuidoost stonden ook sinds 13 oktober in de categorie zeer ernstig. Zij gingen dinsdag twee stappen omlaag, naar zorgelijk. Amsterdam-Amstelland ging twee weken geleden van zeer ernstig naar ernstig en gaat nu nog een stapje omlaag naar zorgelijk. In die categorie staan verder Friesland, Drenthe, IJsselland, Twente, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden, Utrecht, Noord-Holland Noord, Kennemerland, Gooi en Vechtstreek, Hollands Midden, Zeeland, Midden- en West-Brabant, Limburg-Noord en Limburg-Zuid.

18:16 uur - Slechte registratie vaccins zit Europese reispas in de weg
Honderdduizenden Nederlanders dreigen op 1 juli niet automatisch een Europees coronacertificaat te kunnen krijgen. Het lukt Nederland maar niet om de gegeven vaccins te registreren en correct door te geven. Dat certificaat gaat gelden als een reispas en daarmee moet worden voorkomen dat de 27 lidstaten komende zomer nog steeds verschillende regels hanteren aan de binnengrenzen. Iedereen die gevaccineerd is, of een negatieve test of herstel van een besmetting kan aantonen, krijgt het Digitale Corona Certificaat. Dat wordt geaccepteerd door alle Europese lidstaten. Lees hier meer.

17:25 uur - Delta-variant coronavirus is deze zomer dominant
De zogeheten Delta-variant van het coronavirus is ook in Nederland aan een opmars bezig. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat de variant die als eerste opdook in India in de loop van deze zomer de meest voorkomende coronavariant in ons land zal zijn. De Delta-variant is besmettelijker en verdringt de Alfa-variant (de nieuwe naam van de Britse variant) die nu nog het vaakst voorkomt.

Op korte termijn zal het groeiende aandeel van de Delta-variant volgens de deskundigen niet direct leiden tot meer ziekenhuisopnames. Het najaar is volgens het RIVM echter wel 'een punt van zorg'. Als het gedaan is met het zomerse weer, gedijt het virus beter. De meer besmettelijke Delta-variant "kan dan tot een nieuwe golf van besmettingen leiden, aangezien dan nog niet iedereen in Nederland (volledig) is gevaccineerd", waarschuwt het RIVM. Meer ziekenhuisopnames kunnen dan het gevolg zijn. Positief is wel dat de coronavaccins die tot nog toe beschikbaarzijn bescherming bieden tegen alle varianten van het virus.

17:06 uur - Kwetsbare jongeren vanaf 12 jaar uitgenodigd voor coronaprik
Kwetsbare jongeren die geboren zijn in de periode 01-01-2004 en 30-06-2009 kunnen een vaccinatieafspraak bij de GGD maken. Ze krijgen een uitnodiging voor een coronaprik van hun huisarts. Ze zullen het vaccin van BioNTech/Pfizer toegediend krijgen, aldus het RIVM.

Het gaat om de kinderen van 12 tot en met 17 jaar die ieder jaar worden uitgenodigd voor de griepprik en jongeren met het syndroom van Down. Leden van de doelgroep die in een instelling wonen, worden daar gevaccineerd. Ook jongeren met kanker krijgen binnenkort een uitnodiging, zij kunnen half juli worden geprikt in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht.

In totaal worden naar verwachting 60.000 tot 100.000 jongeren uitgenodigd, zegt het RIVM. De Gezondheidsraad adviseerde eerder deze jeugdigen te prikken omdat zij een verhoogd risico hebben op ernstige gevolgen van een coronabesmetting en ook omdat angst voor een besmetting hen veelal beperkt in hun dagelijks leven.

16:29 uur - Deel gevaccineerden moet tot 1 juli wachten op prikbewijs in app
Mensen die bij een huisarts of zorginstelling zijn gevaccineerd tegen corona, maar van wie de vaccinatie nog niet in het centrale register van het RIVM staat, kunnen vanaf maandag 1 juli hun vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app laden. Het webportaal waarmee zorgverleners alsnog kunnen regelen dat het vaccinatiebewijs van de geprikte beschikbaar komt in de app, is pas vanaf die dag beschikbaar. "We krijgen het eerder dan dat technisch niet rond", laat een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid en Milieu weten.

Voor mensen van wie de vaccinatie wél in het register staat, wordt het waarschijnlijk vanaf aankomende donderdag al mogelijk om de CoronaCheck-app te gebruiken. Zij kunnen vanaf die dag, als ze volledig zijn ingeënt, met hun vaccinatiebewijs naar plekken die nu nog een testbewijs vragen. Vanaf zaterdag mag met vaccinatiebewijzen de anderhalve meter-regel worden losgelaten, bijvoorbeeld op evenementen. Vanaf 1 juli kunnen mensen die volledig zijn gevaccineerd naar EU-landen reizen met de app.

16:01 uur - Forse daling aantal coronabesmettingen in Limburg
De daling van het aantal coronabesmettingen heeft de afgelopen week in Limburg flink doorgezet. In totaal zijn de afgelopen zeven dagen 276 Limburgers positief getest. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Lees hier meer.

15:28 uur - Nieuwe fabrieken voor coronavaccin Pfizer/BioNTech in Europa
De farmaceuten Pfizer en BioNTech mogen in Europa nog twee fabrieken inschakelen voor de productie van hun coronavaccin. Het gaat om een locatie van Allergopharma in de buurt van Hamburg in Duitsland en een vestiging van Novartis vlakbij Bazel in Zwitserland.

De twee fabrieken zijn goedgekeurd door de Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam. Pfizer en BioNTech kunnen de fabrieken meteen gebruiken om meer vaccins te leveren.

15:15 uur - Weer fors minder coronagevallen, wel meer na vakantie in Portugal
De daling van het aantal coronabesmettingen heeft afgelopen week weer fors doorgezet. In totaal testten 5714 mensen positief, 36 procent minder dan een week eerder. Wel namen meer mensen het coronavirus mee vanuit Portugal, zo blijkt uit de laatste weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Van de mensen die besmet bleken, waren er 471 recent in het buitenland geweest. Dat is ruim 8 procent. Portugal staat met stip bovenaan: 192 mensen bij wie het virus afgelopen week werd geconstateerd, waren in de twee weken ervoor in dat land geweest. Dat is ruim 40 procent van alle mensen die recent in het buitenland waren geweest en na terugkomst in Nederland positief testten. Een week eerder testten 134 Nederlanders positief na een bezoek aan Portugal.

Spanje stond vorige week nog op de eerste plaats, nu op de tweede. De GGD'en noteerden 107 besmettingen na een bezoek aan het land. Een week eerder waren het er beduidend meer: 191. Na Spanje en Portugal volgen de buurlanden België (26 gevallen) en Duitsland (17 gevallen).

14:54 uur - Coronavleugels van ziekenhuizen blijven leeglopen
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt verder. Verpleegafdelingen en intensive cares behandelen momenteel 462 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat komt neer op ongeveer vier coronapatiënten per ziekenhuis. Het is het laagste aantal sinds 22 september.

Het is de tweede dag op rij dat ziekenhuizen minder dan vijfhonderd coronapatiënten verzorgen. In de afgelopen twee maanden zijn meer dan 2000 bedden vrijgekomen. Bovendien kwam het aantal ic-patiënten voor de tweede achtereenvolgende dag onder de tweehonderd uit. Intensive cares behandelen nog 185 mensen vanwege corona, twaalf minder dan op maandag. Op de verpleegafdelingen liggen nog 277 coronapatiënten. Dat zijn er zeventien minder dan een dag eerder.

13:11 uur - Melding van trombose en laag aantal bloedplaatjes na prik Janssen
Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe één melding ontvangen van een bloedstolsel in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes na een prik met het coronavaccin van Janssen. Bij de laatste rapportage van Lareb, twee weken geleden, waren nog geen meldingen van de zeldzame, maar ernstige bijwerking na een prik met Janssen bekend.

In totaal zijn nu vier mensen overleden aan deze trombose, van wie twee vrijwel zeker deze bijwerking hadden. Alle vier kregen de prik met AstraZeneca. De persoon die de bijwerking na de prik met Janssen meldde, is niet overleden. Eerder maakte Lareb bekend dat er wel een andere patiënt is overleden na een prik met Janssen. Het ging in dat geval om lekkages in haarvaten, kleine adertjes. Dit is een bijwerking die in de bijsluiter staat van AstraZeneca, maar het is dus ook na een vaccinatie met Janssen opgetreden.

12:10 uur - Opbrengst kinderpostzegels voor kinderen die nadeel hebben van coronacrisis
De opbrengst van de verkoop van kinderpostzegels komt dit jaar ten goede aan kinderen die nadelige gevolgen ondervinden van de coronacrisis. Op de postzegels zijn striphelden Olivier B. Bommel en Tom Poes afgebeeld. Het eerste verhaal met het duo van Marten Toonder is in 1941 verschenen, dit jaar tachtig jaar geleden dus.

De verkoop van de postzegels begint op 29 september. Net als vorig jaar gaat dat coronaproof: ze kunnen online worden besteld, of aan de deur met anderhalve meter afstand.

11:15 uur - 'Deltavariant rukt op in regio Rotterdam'
De zogenoemde deltavariant van het coronavirus komt in onder meer de regio Rotterdam meer voor dan in andere delen van het land, zegt viroloog Marion Koopmans bij Rijnmond. Ze verwacht dat dit nog zal doorzetten. "Het is dus belangrijk dat de basismaatregelen overeind blijven."

Ze wijst erop dat de deltavariant in Groot-Brittannië de andere virusvarianten vrijwel heeft verdrongen. Daarom zijn eerder aangekondigde versoepelingen daar teruggedraaid. Ook in andere landen is te zien dat de deltavariant besmettelijker is dan andere virusvarianten. "We verwachten dat ook in Nederland, net als we vorig jaar rond Kerst hebben gezien toen de Britse variant er was. Je ziet dan hoe moeilijk het is om zoiets buiten de deur te houden."

In Nederland is nu volgens Koopmans in ongeveer drie procent van de besmettingen sprake van de deltavariant. "In sommige steekproeven in verschillende regio's zie je al dat het meer is, zo ook in de regio Rotterdam. We verwachten dat dat doorzet en moeten dat goed in de gaten houden."

10:00 uur - 'Relatief kleine kans op besmetting aan boord passagiersvliegtuigen'
Wie in een vliegtuig vlak bij een passagier met een coronabesmetting zit, heeft naar verhouding een kleine kans om zelf besmet te raken. Dat stelt de Nederlandse Lucht- en Ruimtevaartorganisatie (Koninklijke NLR), die samen met het RIVM onderzoek heeft gedaan naar de kans op coronabesmettingen aan boord. Inzittenden binnen een sectie van zeven rijen rondom iemand met covid-19 lopen gemiddeld een relatief laag risico, lager dan bijvoorbeeld in niet geventileerde ruimtes van dezelfde afmetingen. De onderzoekers schatten dat op tussen de 2 en 44 kruisvluchten de aanwezigheid van een besmettelijke passagier mogelijk resulteert in ten minste één geval van covid-19. Voor een zogenoemde 'superuitscheider' wordt dat risico geschat op 1 tot 9 vluchten.

Om te mogen vliegen moeten reizigers een gezondheidsverklaring bij zich hebben en mensen uit zeerhoogrisicogebieden moeten bovendien een negatieve test van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien. In het onderzoek is gekeken wat de kans op ziekte is als gevolg van besmetting met zogenoemde aerosolen, extreem kleine virusdeeltjes in de lucht, als er onverhoopt toch besmette personen aan boord van een vliegtuig zijn. Op basis van de cijfers van 7 juni en de testverplichting zou er volgens de onderzoekers elke 11 tot 33 vluchten een besmettelijke passagier aan boord kunnen zijn.

08:40 - 'Supermarkten maken veel winst, maar arbeiders nog steeds uitgebuit'
Ondanks de winsten die supermarkten in de coronacrisis vorig jaar hebben gemaakt, worden arbeiders en boeren in de buitenlandse voedselketen nog steeds uitgebuit. Dat stelt Oxfam Novib na onderzoek in vijf landen en bij acht grote supermarktketens. Daaronder zijn Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en Plus.

De supermarkten zagen in de lockdown hun omzetten en winsten stijgen en beursgenoteerde ketens als Ahold Delhaize en Tesco hebben hun dividenduitkeringen flink verhoogd. Maar "de arbeiders in hun toeleveringsketens vingen de klappen op van de coronapandemie", zegt Anouk Franck van Oxfam. In India konden werknemers van theeplantages bijvoorbeeld niet meer aan het werk door de lockdowns, en de supermarkten hebben niks gedaan om hen te ondersteunen, zegt Oxfam. De ngo wijst ook op de positie van vrouwen, die vaak nog kortere contracten en onzekerder banen hebben en minder verdienen. De loonverschillen tussen mannen en vrouwen zouden door corona nog groter zijn geworden.

Maar brancheorganisatie CBL zegt dat de winkels "juist in coronatijd investeren in het verbeteren van de ketens". En Ahold-Delhaize, het moederbedrijf van Albert Heijn, stelt dat supermarkten aan het eind van een ingewikkelde keten zitten. "Het is niet zo eenvoudig dat wij met de financiën van vorig jaar die problemen kunnen oplossen. Het zijn wereldwijde problemen." Franck van Oxfam: "Supermarkten tonen de wil om te veranderen en er worden stappen gezet, maar er moet echt meer gebeuren."

08:00 uur - CPB verwacht nog sneller economisch herstel van coronacrisis
De vooruitzichten voor de Nederlandse economie zijn gunstig en de permanente schade van de coronacrisis blijft beperkt. Dat schrijft het Centraal Planbureau (CPB) in de nieuwste raming.

Daarin is het groeitempo van de Nederlandse economie voor dit jaar verder naar boven aangepast. Gingen de economen van het CPB in maart nog uit van 2,2 procent groei, nu is dat 3,2 procent. "De Nederlandse economie staat er ondanks de coronapandemie relatief goed voor", zegt CPB-directeur Pieter Hasekamp. "Het steunbeleid heeft goed gewerkt om de effecten op arbeidsmarkt en productie te dempen en grote permanente schade te voorkomen."

Eerder werd nog gevreesd voor een oplopende werkloosheid door de coronacrisis. Die vrees is verdwenen bij de economen. Nu gaat het CPB zelfs uit van een daling van de werkloosheid in 2021. Volgend jaar loopt de werkloosheid wel op, naar 4,1 procent van de beroepsbevolking. Dat is het gemiddelde niveau van de werkloosheid in de jaren voor de crisis.

07:30 uur - Italië schrapt mondkapjesplicht voor buiten
Italië schaft vanaf volgende week maandag de mondkapjesplicht voor buiten af, zo kondigde minister Roberto Speranza (Volksgezondheid) aan. "Vanaf 28 juni maken we een einde aan de verplichting om buiten een masker te dragen", schreef Speranza op zijn Facebookpagina. Het besluit geldt enkel voor gebieden die als zogenoemde 'witte zones' zijn aangemerkt, oftewel waar de verspreiding van het virus het laagst is.

Momenteel valt nagenoeg het hele land daaronder, op het noordwestelijk gelegen Valle d'Aosta na. In binnenruimtes of het openbaar vervoer moeten Italianen nog wel een mondmasker dragen. In het land neemt het aantal besmettingen gestaag af. Maandag werden bijna vijfhonderd nieuwe gevallen gemeld en overleden 21 inwoners aan de gevolgen van het virus.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen