Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Daling aantal nieuwe coronabesmettingen zet door

Geplaatst opdonderdag 6 mei 2021 - 6:30

In ons liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de lockdown en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van donderdag 6 mei:

20:28 uur - Zuyderland: Opnamestop coronapatiënten voor onbepaalde tijd
Het Zuyderlandziekenhuis, met vestigingen in Heerlen en Sittard-Geleen, heeft geen ruimte meer voor nieuwe coronapatiënten. Het ziekenhuis heeft een opnamestop voor onbepaalde tijd ingevoerd.

Dat bevestigt een woordvoerder van het ziekenhuis na berichtgeving hierover in De Limburger. Lees hier meer.

19:49 uur - Moderna-vaccin blijkt effectief bij tieners
Het coronavaccin van Moderna beschermt 96 procent van de 12- tot 17-jarigen tegen Covid-19, blijkt volgens de Amerikaanse farmaceut uit een studie in de Verenigde Staten.

Twee derde van de 3235 deelnemers kreeg een vaccin en de rest een placebo. Tot nu toe zijn geen problemen aan het licht gekomen. Bijwerkingen waren "licht of matig". Het ging vooral om pijn op de injectieplek. Na de tweede prik kwamen daar soms hoofdpijn en vermoeidheid bij, net als bij volwassenen.

Moderna is in gesprek met toezichthouders om zijn vaccin toe te mogen dienen aan kinderen onder de 18. Momenteel worden er alleen mensen boven die leeftijd mee ingeënt.

19:12 uur - Ziekenhuizen zetten 1 miljoen extra prikken per week
Ongeveer zestig Nederlandse ziekenhuizen krijgen vanaf eind mei priklocaties voor de vaccinatiecampagne. Dat bevestigt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) aan Nieuwsuur. Het is de bedoeling dat de ziekenhuizen een miljoen prikken per week gaan zetten bij vooral "jonge, gezonde mensen", zegt een woordvoerder.

In april meldde minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid dat vanaf mei wekelijks 2,5 miljoen prikken gezet moeten worden. De GGD's nemen daarvan 1,5 miljoen voor hun rekening. De overige prikken zullen de ziekenhuizen zetten.

18:15 uur - Gevaccineerde bewoner verpleeghuis overleden na coronabesmetting
Een bewoner van een verpleeghuis in het Gelderse Wehl die onlangs ná vaccinatie besmet raakte met corona, is overleden. Dat bevestigt een woordvoerder van Sensire, waar het verpleeghuis onder valt, na berichtgeving van Omroep Gelderland. Het is nog niet duidelijk of de coronabesmetting ook de oorzaak van het overlijden van de bewoner is.

"Dit zijn heel kwetsbare mensen", aldus de woordvoerder. "Het komt vaak voor dat een bewoner overlijdt. Deze bewoner had voor de positieve coronatest al luchtwegklachten, maar het is niet uit te sluiten dat de besmetting een rol heeft gespeeld bij het overlijden." Naar de precieze doodsoorzaak wordt onderzoek gedaan.

17:15 uur - Kuipers: kans op snel 20 procent minder ziekenhuisopnames klein
Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, noemt de kans klein dat het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten komende dinsdag met 20 procent zal zijn gedaald. Het aantal opnames daalt de laatste week weliswaar, maar dat kan volgens Kuipers ook een schommeling zijn.

Dinsdag is de eerstvolgende gelegenheid om versoepelingen aan te kondigen voor de week of weken daarna. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde het kabinet om pas verder te versoepelen als het aantal mensen met corona dat in een "lopend 7-daagsgemiddelde" in de ziekenhuizen wordt opgenomen, met 20 procent is gedaald.

15:50 uur - Aantal nieuwe coronagevallen opnieuw afgenomen
Het aantal nieuwe coronagevallen is voor de derde dag op rij gedaald. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn er bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 6861 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er 424 minder dan woensdag. Vergeleken met vorige week donderdag gaat het om een daling van 435 positieve tests.

Ook ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen is er nu sprake van een afname. In de afgelopen week registreerde het RIVM gemiddeld 7172 besmettingen per etmaal.

Het aantal sterfgevallen door corona steeg het afgelopen etmaal met 24. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Woensdag werden eveneens 24 overlijdens geregistreerd.

15:45 uur - Kamer vindt dat de coronatestwet nog verbeterd moet worden
De Tweede Kamer wil niet dat mensen een eigen bijdrage moeten betalen voor een coronatest waarmee ze straks bijvoorbeeld naar een festival of museum zouden mogen. Ook moet demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) beter duidelijk maken hoe lang de wet die de testen mogelijk maakt van kracht blijft, vinden zowel oppositie- als coalitiepartijen donderdag tijdens een debat over die wet.

De Tweede Kamer debatteert over de Tijdelijke wet testbewijzen Covid-19. Met die wet kunnen mensen zonder klachten zich buiten de GGD om laten testen, en met een negatief testbewijs weer toegang krijgen tot bijeenkomsten of sectoren die anders dicht zouden blijven. In de Kamer is breed kritiek op de invulling van die wet.

14:21 uur - Iets meer coronapatiënten in ziekenhuizen, maar minder opnames
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal heel licht gestegen, na een paar dagen van daling. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2551 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er zes meer dan op woensdag, maar ruim negentig minder dan afgelopen maandag en zo'n 150 minder dan een week geleden.

Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen steeg naar 1744. Dat is een toename van 29 ten opzichte van woensdag, maar een flinke daling ten opzichte van vorige week. Intensive cares behandelen nu 807 mensen vanwege de gevolgen van een coronabesmetting, 23 minder dan op woensdag. Dat aantal schommelt al ongeveer drie weken tussen de 800 en 850.

De ziekenhuizen hebben afgelopen etmaal 259 patiënten nieuw opgenomen op intensive cares en verpleegafdelingen. Voor een donderdag is dat het laagste aantal sinds half maart. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn in de afgelopen week 2019 nieuwe patiënten opgenomen, gemiddeld 288,4 per dag, en dat is het laagste peil in ongeveer drie weken.

13:47 uur - Kamerlid Van Esch vroegtijdig uit debat, moet in quarantaine
Partij voor de Dieren-Kamerlid Eva van Esch heeft donderdag het debat over test- en vaccinatiebewijzen vroegtijdig verlaten, omdat zij in quarantaine moet. Dat meldde commissievoorzitter Fleur Agema vlak voordat het debat werd geschorst.

Volgens een woordvoerder van de partij is Van Esch in contact geweest met iemand die positief is getest. Ze heeft zelf geen klachten.

13:28 uur - Duits parlement akkoord met soepelere coronaregels na vaccinatie
Het Duitse parlement is akkoord gegaan met talrijke soepelere coronaregels voor mensen die volledig zijn ingeënt of zijn genezen van Covid-19. De gevaccineerden en mensen die zijn hersteld krijgen sneller en zonder coronatest toegang tot winkels, kappers en andere dienstverleners, net zoals mensen die negatief zijn getest op het virus. Ook krijgen zij vrijstelling van de avondklok. Verder mogen zij elkaar onbeperkt ontmoeten.

De verplichting een mondkapje te dragen en de afstandsregels blijven gewoon gelden.

13:19 uur - Deal IOC met Pfizer/BioNTech voor vaccins olympische deelnemers
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft een deal gesloten met het Amerikaanse farmaceutische concern Pfizer en de Duitse partner BioNTech over de levering van vaccins aan sporters en begeleiders bij de Olympische Spelen van Tokio. Dat maakten de twee bedrijven bekend.

In een verklaring melden de twee firma's dat ze gaan samenwerken met de nationale olympische comités. "Om er zeker van te zijn dat vaccins tegen het coronavirus voor allen beschikbaar zijn die het nodig hebben voordat ze naar Japan reizen."

13:15 uur - Nederlandse vlucht met medische hulpmiddelen onderweg naar India
Een eerste vlucht met medische hulpmiddelen is onderweg van Nederland naar India. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag weten. Het gaat om ventilatoren voor mensen die beademd moeten worden, en apparaten waarmee zuurstof uit de lucht kan worden gefilterd en zuurstofflessen vervolgens kunnen worden gevuld.

Het is de eerste van drie vluchten, de andere gaan vrijdag en zaterdag. In totaal gaan er 449 ventilatoren en honderd zogenoemde zuurstofconcentratoren naar India, aldus het ministerie.

12:37 uur - Extra steunmaatregel voor boekwinkels en auteurs
Het Nederlands Letterenfonds, bemiddelaar de Schrijverscentrale en de Koninklijke Boekverkopersbond gaan de door de coronacrisis ook zo getroffen boekhandels helpen met een extra steunmaatregel. Nu de boekenwinkels weer open mogen, kunnen ze tot 1 juli goedkoper een of meer auteurs boeken voor een optreden, op locatie, online of allebei.

Het Letterenfonds subsidieert het honorarium voor de schrijvers tot maximaal 500 euro per optreden. Ook krijgt de winkel van de Boekverkopersbond een extra bijdrage van 500 euro voor de organisatie. Met steun geboekte optredens kunnen ook na 1 juli plaatshebben.

12:07 uur - Reisbranche: los willekeur bij coronasteunregeling TONK op
Reisbrancheorganisatie ANVR wil dat demissionair minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) de uitvoering van de coronasteunregeling TONK herziet. Deze regeling moet mensen die wegens de coronapandemie minder inkomen hebben ondersteunen in hun vaste woonlasten, maar gemeenten verschillen sterk in hoe ze hiermee omgaan.

Gemeenten bepalen zelf hun beleid omtrent de regeling, die voluit Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten heet. Daardoor kunnen soortgelijke gevallen in de ene gemeente leiden tot financiële steun en in de andere tot afwijzing. Kleine reisondernemers komen daardoor in de problemen, zegt de ANVR. Volgens de vereniging communiceren gemeenten bovendien vaak onduidelijk of zelfs niet waarom ze een aanvraag weigeren.

10:58 uur - Farmaceuten: vrijgeven patenten coronavaccin helpt niet
Het vrijgeven van patenten op coronavaccins is niet het juiste antwoord op de wereldwijde vaccinschaarste. Dat schrijft de internationale federatie van farmaceuten in een verklaring waar desgevraagd in ieder geval Pfizer achter staat. Volgens de farmaceutische industrie zorgt het vrijgeven van patenten niet tot meer vaccins, maar voor ontwrichting van de vaccinproductie en -distributie.

10:54 uur - Gratis coronatest voor Nederlanders die pendelen naar Duitsland
Vanaf deze donderdag kunnen Nederlanders die in Duitsland werken, zorg ontvangen of studeren zich gratis op corona laten testen. Er zijn acht locaties dicht bij de grens waar de test kan worden gedaan, waaronder in Hoensbroek. Dat worden er de komende dagen twintig. Grenspendelaars kunnen een testmoment reserveren op een speciale website, grenstesten.nl.

Het kabinet heeft de gratis testvoorziening opgezet, omdat Duitsland een negatieve test eist van mensen die het land binnen willen. Dat kan voor pendelaars in de papieren lopen als ze telkens naar een commerciële teststraat moeten.

10:51 uur - Wetenschapsprijs voor Jaap van Dissel
Jaap van Dissel, RIVM-directeur en hoogleraar interne geneeskunde en infectieziekten aan de Universiteit Leiden, ontvangt de Akademiepenning van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Volgens de jury krijgt hij de prijs voor de wijze waarop hij tijdens de corona-epidemie de minister van Volksgezondheid en het crisisteam van de overheid heeft geadviseerd over de bestrijding van Covid-19. Van Dissel krijgt de onderscheiding op 31 mei.

10:47 uur - Rode Kruis: meer geld nodig om corona in Zuid-Azië te bestrijden
Niet alleen in India, dat zwaar wordt getroffen door het coronavirus, maar ook in de buurlanden slaat het virus hevig toe. Bangladesh, Nepal en Pakistan hebben door de vele besmettingen te maken met recordsterftecijfers, waarschuwt het Nederlandse Rode Kruis. Dat roept Nederlanders op te doneren op gironummer 7244.

"De ziekenhuizen en intensivecare-afdelingen in deze landen zijn overvol met corona-patiënten. In India is het totale aantal corona-infecties boven de 20 miljoen gestegen. In Nepal bleek vorig weekend 44 procent van de geteste mensen corona te hebben", aldus de organisatie. Die wil de hulp in deze landen zo snel mogelijk opschalen.

9:51 uur - EU wil praten over opzijschuiven patenten coronavaccins
De EU staat klaar om het opzijschuiven van patenten op coronavaccins te bespreken, zegt de Europese Commissie. Dat geldt voor "alles wat de crisis op een effectieve en pragmatische manier kan bestrijden", verzekert voorzitter Ursula von der Leyen.

Vaccinfabrikanten hebben het recht de eerste jaren zelf ontwikkelde vaccins zelf te maken en te verkopen, maar dat recht staat onder druk nu er veel te weinig coronavaccins worden gemaakt om de wereld snel in te enten. De Verenigde Staten gingen woensdag om en bepleiten nu het vrijgeven van de patenten.

8:02 uur - Kindertelefoon vaak gebeld ondanks heropening middelbare scholen
De gedeeltelijke heropening van middelbare scholen heeft nog weinig effect op het aantal telefoontjes dat binnenkomt bij De Kindertelefoon. "Er is enerzijds sprake van opluchting, maar er zijn ook grotere zorgen over leerachterstanden. Al met al zitten we nog steeds op een ongekend hoog aantal zware gesprekken per dag", zegt directeur Roline de Wilde.

Het aantal gesprekken over toetsen is volgens De Wilde meer dan verdubbeld. "Scholieren zijn bang dat ze een achterstand hebben opgelopen omdat ze gedurende de lockdown weinig motivatie en concentratie hadden."

6:10 uur - Meer vraag naar opslagruimte buitenshuis door crisis
Door de coronacrisis is er steeds meer vraag naar opslagruimtes buitenshuis. Volgens opslagverhuurder ALLSAFE heeft onder andere het thuiswerken en de groei van e-commerce ervoor gezorgd dat er meer vraag is naar mini-opslag. Ook bij branchegenoot Shurgard merken ze dat de bezettingsgraad flink is gestegen.

Volgens ALLSAFE nam de noodzaak om thuis leef- en werkruimte vrij te maken vorig jaar met de dag toe. Dat is dit jaar niet anders. De onderneming zag de omzet in het eerste kwartaal met 27 procent stijgen in vergelijking met een jaar eerder. Het aantal huurders steeg in de meetperiode met 22 procent.

6:04 uur - Nog veel vragen in Kamer over 'coronatesten voor toegang'
Met behulp van toegangstesten moet het de komende maanden mogelijk worden om de samenleving weer sneller te openen, dan zonder testen het geval zou zijn. Tenminste, dat is de redenering achter het wetsvoorstel van de regering over toegangsbewijzen, waar de Tweede Kamer donderdag over praat.

Maar partijen hebben nog veel vragen, onder meer over de kosten en over de timing van het wetsvoorstel. Ook aan de noodzaak van het voorgestelde testsysteem wordt getwijfeld, nu het nog slechts een kwestie van enkele maanden lijkt tot een groot deel van de bevolking tegen het coronavirus is gevaccineerd. Voor het debat is maar liefst 12 uur uitgetrokken.

6:00 uur - UWV opent loket voor vijfde periode loonsteun
Ondernemers hebben vanaf donderdag weer de mogelijkheid om opnieuw steun aan te vragen bij het UWV. De uitkeringsinstantie opent voor de vijfde keer een loket voor de aanvraag van een tegemoetkoming in de loonkosten. Dit keer gaat het om een tegemoetkoming voor de maanden april tot en met juni dit jaar.

"Er is door onze medewerkers hard gewerkt om te zorgen dat het loket al op 6 mei open kan, ruim tien dagen eerder dan het aanvankelijke plan", zegt UWV-bestuurder Janet Helder. Dit maakt het volgens haar mogelijk voor werkgevers om nog vóór de salarisbetaling van mei hun eerste voorschot binnen te hebben. "En we zijn dit keer ook langer open, tot en met de laatste dag van deze NOW-periode, 30 juni", benadrukt Helder verder.

5:30 uur - Werknemers in de zakelijke dienstverlening thuis productiever
Bedrijven in de zakelijke dienstverlening zagen de productiviteit van thuiswerkend personeel omhoog schieten. Dat schrijft Trouw op basis van de MKB-Barometer, een enquête onder 300 Nederlandse midden- en kleine bedrijven (mkb).

Een op de drie ondervraagde mkb'ers ziet dat werknemers thuis minder tijd verspillen dan op kantoor. Ze zijn bijvoorbeeld veel minder tijd kwijt bij de koffieautomaat, waar normaal een praatje wordt gemaakt met collega's. Dat verklaart deels waarom werkgevers zien dat het werken op afstand vaker een positief, dan een negatief effect heeft op de arbeidsproductiviteit. Al is er wel een verschil tussen werknemers met en zonder kinderen. Vooral die laatste groep werkt binnenshuis harder door. Bijna een kwart (22 procent) van de werkgevers stelt vast dat werknemers zonder kinderen productiever zijn dan collega's met kinderen.

Vier op de tien ondernemers zijn door het afgelopen jaar helemaal om, en willen werknemers ook na deze crisis vaker laten thuiswerken dan voorheen. Evenveel ondernemers laten weten dat ze straks een kleiner of helemaal geen kantoor meer gaan gebruiken.

5:25 uur - Meer investeringen in nieuwe winkels ondanks toenemende leegstand
Het aantal leegstaande winkelpanden stijgt, maar toch werd in 2020 een stuk meer geld geïnvesteerd in nieuwe winkels dan het jaar daarvoor. Dat staat in een rapport van ABN AMRO. Vanwege de coronapandemie, de gedwongen winkelsluitingen en de toenemende mate waarin mensen online winkelen worden winkelpanden steeds minder waard.

Het aantal leegstaande winkelpanden steeg afgelopen jaar met 167 tot 16.241 panden. Dat is landelijk ruim 7 procent van alle winkelpanden, hoewel dat percentage in binnensteden bijna dubbel zo hoog is. De geringe toename is volgens ABN AMRO te danken aan de financiële coronasteun van de overheid. Wanneer die de tweede helft van dit jaar wordt afgebouwd, nemen ook faillissementen en leegstand toe, denkt de bank.

5:15 uur - 'Middelbare scholen en mbo's moeten zo snel mogelijk open'
De middelbare scholen en mbo's moeten zo snel mogelijk weer volledig open, het liefst al gelijk na de meivakantie. Die oproep aan het kabinet doet Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer in NRC. "Laten we alsjeblieft proberen om jongeren voor de zomer nog een paar maanden een béétje structuur te bieden."

Volgens de Kinderombudsvrouw wordt in de adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) en in de coronapersconferenties van de regering maar weinig rekening gehouden met de belangen van de jeugd. "Het gaat voortdurend over de opening van winkels en terrassen, over fieldlabs en vaccinatiestrategieën", stelt zij. "Maar ondertussen mogen studenten in het mbo en hoger onderwijs nog maar een dag per week naar school en zitten leerlingen in het voortgezet onderwijs gemiddeld drie dagen per week thuis."

Lees hier het liveblog van woensdag 5 mei terug.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen