Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Daling aantal coronapatiënten in ziekenhuizen

Geplaatst opwoensdag 5 mei 2021 - 9:20

In ons liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de lockdown en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag 5 mei:

20:50 uur - Avondklok in Duitsland mag voorlopig worden gehandhaafd
De hoogste Duitse rechtbank, het Bundesverfassungsgericht, heeft een noodberoep tegen de avondklok verworpen. Duitsland heeft vorige maand een wet aangenomen die de regering van bondskanselier Angela Merkel meer bevoegdheden geeft om de derde golf van het coronavirus te bestrijden, waaronder een avondklok tussen 22.00 en 5.00 uur in regio's met een hoog besmettingspercentage.

"Dit betekent niet dat de avondklok verenigbaar is met de basiswet", zei het hof in zijn voorlopige uitspraak. De rechters bekijken de kwestie nader tijdens de hoofdzitting die nog moet plaatsvinden.

19:15 uur - Nederland heeft interesse in Janssen-vaccins van Denemarken
Nederland wil doses van het Janssen-vaccin hebben die zijn toebedeeld aan Denemarken. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid weten. Denemarken besloot onlangs om het Janssen-vaccin niet meer deel te laten uitmaken van zijn vaccinatieprogramma, vanwege de kans op een zeer zeldzame bijwerking na toediening van het vaccin.

Wat de Denen willen doen met hun voorraad, en toekomstige leveringen, is nog onzeker, aldus de woordvoerder. Mogelijk wordt het nog verstrekt aan Denen die zich er zelf voor melden, maar dat is nog onduidelijk.

15:57 uur - Duitsland en WHO kondigen kenniscentrum over pandemieën aan
Duitsland en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO hebben woensdag hun plan voor een nieuw kenniscentrum in Berlijn aangekondigd. In de WHO Global Hub for Pandemic and Epidemic Intelligence moet kennis en inzicht over pandemieën worden verzameld en opgeslagen.

De Duitse minister voor Volksgezondheid Jens Spahn riep tijdens een virtuele persconferentie, waarbij ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel aanwezig was, op tot een 'wereldwijde reset' in de strijd tegen pandemieën. Volgens Spahn is de wereld nog steeds onvoldoende voorbereid op een nieuwe pandemie.

"We moeten risico's voor pandemieën en epidemieën zo snel mogelijk identificeren, waar in de wereld ze ook plaatsvinden", aldus de minister. "Met dat doel moeten we het systeem waarmee we de eerste waarschuwingssignalen detecteren, versterken door middel van een verbeterde verzameling van gezondheid-gerelateerde data en interdisciplinaire risicoanalyses".

Het kenniscentrum in Berlijn heeft als doel gegevens te verzamelen, op wereldwijde risico's voor pandemieën en epidemieën te reageren en ze te voorkomen.

Lidstaten van de WHO en andere partners van over de hele wereld moeten toegang krijgen tot het platform.

15:45 uur - Aantal nieuwe coronagevallen opnieuw afgenomen
Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal verder gedaald. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) telde tussen dinsdagochtend en woensdagochtend 7336 positieve tests, 461 minder vergeleken met een dag eerder.

Ook ten opzichte van vorige week woensdag is er sprake van een flinke afname. Toen werden er meer dan 8600 nieuwe besmettingen vastgesteld. Het dagcijfer van woensdag ligt nog wel hoger dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen. In de afgelopen week registreerde het RIVM gemiddeld 7244 besmettingen per etmaal.

Het aantal sterfgevallen door corona steeg het afgelopen etmaal met 24. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Dinsdag werden 32 overlijdens geregistreerd.

15:24 uur - Cultuursector: gebruik toegangstesten onder voorwaarden
De cultuurbranche vindt testbewijzen voor concerten, voorstellingen en festivals een goede tijdelijke maatregel. De toegangstesten zijn in te zetten tijdens periodes waarin het besmettingsrisico hoog is en om eerder de 1,5 metermaatregel te kunnen loslaten, laat de taskforce culturele en creatieve sector weten.

Tijdens het pilotprogramma Testen voor Toegang konden bezoekers vorige maand met een negatief testresultaat naar onder meer het theater en het museum. Volgens de taskforce, een samenwerking van ruim honderd branche-, beroeps- en belangenorganisaties, kwam uit de proef dat bezoekers wisselend hebben gereageerd op de testen. Zo was de test vooraf vooral een hoge drempel bij bezoek aan musea, monumenten en filmhuizen.

14:58 uur - Meer mensen op straat na 22:00 uur
Nederlanders zijn na het einde van de avondklok weer meer buiten na 22.00 uur en pakken dan vooral de auto. Het aantal fietsers en voetgangers steeg ook, maar in mindere mate. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP).

Vorige week woensdag was de eerste nacht zonder avondklok. De drukte op straat nam toe met 60 procent ten opzichte van een week eerder. In het weekend was de toename nog sterker. "In het weekend zien we over de hele nacht meer mensen op straat vergeleken met de week ervoor." Dat zegt onderzoeker Tineke School van het NVP, die de verplaatsingen van 10.000 panelleden heeft gemeten met een app.

Tijdens de avondklokperiode was het 's avonds op zondag ongeveer even druk als op zaterdag, maar dat lijkt nu te veranderen. "Op zaterdag zien we een stuk meer reizigers dan op zondag", zegt School.

Ook in het openbaar vervoer werd het drukker na 22.00 uur, meldt OV-chipkaartbedrijf Translink. Op de eerste woensdag en donderdag zonder avondklok checkten tussen 22.00 en 00.00 uur gemiddeld ruim 43.000 mensen in bij trein, bus, tram of metro. Dat is een verdubbeling ten opzichte van een week eerder. In het weekend is een vergelijkbare ontwikkeling te zien.

14:40 uur - Foutje: 70-plussers toch niet welkom bij Songfestival
Songfestivalfans ouder dan 70 jaar zijn blij gemaakt met een dode mus door de gemeente Rotterdam. Zij kregen een brief met daarin de voorwaarden om een kaartje te kunnen bemachtigen, meldt RTV Rijnmond. Maar wat blijkt: de brief had niet naar de 70-plussers verstuurd mogen worden, ze zijn überhaupt niet welkom.

De gemeente schreef naar deze fans dat ze in aanmerking voor een kaartje kwamen als zij volledig gevaccineerd zouden zijn én een negatieve test bij zich hadden. Die informatie blijkt voorbarig volgens de landelijke richtlijnen van het RIVM.

14:30 uur - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt weer
Het aantal opgenomen coronapatiënten in de ziekenhuizen is opnieuw gedaald. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2545 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 68 minder dan op dinsdag en bijna honderd minder dan op maandag.

Vooral op verpleegafdelingen is het de afgelopen dagen rustiger geworden. Op die vleugels liggen nu 1715 coronapatiënten, tachtig minder dan op dinsdag en ruim honderd minder dan op maandag. Sinds afgelopen vrijdag zijn netto 184 bedden op corona-afdelingen vrijgekomen.

Het aantal coronapatiënten op intensive cares blijft redelijk stabiel. Afgelopen etmaal steeg het aantal patiënten op die ic's met twaalf naar 830. Dat aantal schommelt al drie weken tussen de 800 en 850.

13:30 uur - 'Zwangere vrouwen moeten zelf bepalen of ze Janssen-vaccin nemen'
Zwangere vrouwen die het coronavaccin van Janssen krijgen aangeboden moeten voorlopig zelf afwegen of ze daarmee willen worden ingeënt. Er is nog te weinig bekend over de veiligheid van het vaccin voor zwangere vrouwen om een advies te geven, zegt een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid.Eerder maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) al wel bekend dat de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna veilig zijn voor vrouwen die een kindje verwachten. Dat advies is gebaseerd op data uit de Verenigde Staten, waar al 90.000 zwangere vrouwen werden ingeënt met een van die vaccins. Zulke informatie is er over het vaccin van Janssen nog niet, aldus de woordvoerster.

12:49 uur - Brussel stelt gezamenlijke inkoop van Covid-19-medicijnen voor
De Europese Commissie wil namens de EU-landen ook geneesmiddelen tegen Covid-19 gaan inkopen. Volgens vicevoorzitter Margrethe Vestager is het 'broodnodig' dat de EU naast een voorraad vaccins ook voor voldoende medicijnen tegen de ziekte zorgt.

Volgens de Deense moet het EU-beleid zich richten op de hele fase, van onderzoek naar en ontwikkeling van Covid-19-geneesmiddelen tot en met de toepassing ervan. Verschillende farmaceuten, waaronder Pfizer, Merck en Roche, investeren al in behandelingen die moeten voorkomen dat Covid-19-patiënten in het ziekenhuis belanden en zieken helpen sneller te herstellen.

Tot nu toe heeft het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) nog maar één middel voor de EU goedgekeurd. Het gaat om remdesivir, dat wordt toegediend aan Covid-19-patiënten die zuurstof nodig hebben. De commissie heeft daarvan al enkele tienduizenden doses voor de EU aangekocht van de Amerikaanse fabrikant Gilead Sciences.

Volgens EU-bronnen hoopt de commissie dat nog dit jaar drie of meer medicijnen op de Europese markt kunnen worden toegelaten.

12:34 uur - Horeca noemt eis sneltest voor uit eten gaan onbespreekbaar
Een meerderheid van de horecaondernemers vindt een verplichte coronasneltest voor een bezoek aan een café of restaurant geen optie. Zelfs niet als ze daardoor weer open kunnen of meer gasten kunnen ontvangen, blijkt uit een onderzoek van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Ze vinden volgens KHN dat daarmee een extra barrière wordt opgeworpen terwijl ze zelf menen dat de sector veilig open kan zonder sneltests. De branchevereniging herhaalt nog maar eens dat de sector daar zelf al een plan voor ontwikkeld heeft waarbij dit zonder sneltests kan. KHN noemt de horeca 'de huiskamer van Nederland' en vindt dat iedereen daar welkom moet zijn.

"We moeten zo snel mogelijk terug naar het oude normaal en niet onnodig een systeem van testen in stand willen houden", stelt KHN-voorzitter Robèr Willemsen. "Het lijkt wel alsof het kabinet de enorme uitgaven op deze manier wil verantwoorden, in plaats van de focus te leggen op de heropening van de samenleving."

De branchevereniging merkt verder op niet alleen te staan met de kritiek en dat verschillende burgemeesters ook tegen de plannen voor sneltests zijn. Ook andere branches hebben volgens KHN aangegeven sneltests niet te zien zitten.

11:58 uur - Privacy First: vaccinatiebewijs is zware inbreuk op grondrechten
Belangenorganisatie Privacy First heeft grote bezwaren tegen het invoeren van een vaccinatiebewijs. "Het is een zware inbreuk op grondrechten en mensenrechten", zegt Vincent Böhre, directeur en jurist van de stichting.

Zorgminister Hugo de Jonge maakte dinsdagavond bekend dat het kabinet begin juni een besluit wil nemen over de invoering ervan. De Tweede Kamer heeft daarna drie weken de tijd om zich te buigen over alle aspecten van zo'n bewijs, waarmee mensen straks weer zouden kunnen reizen. Wat De Jonge betreft kan Nederland dan nog voor de zomervakantie aansluiten bij een Europese verordening die ten grondslag zal liggen aan het vaccinatiebewijs.

"Ons voornaamste bezwaar is dat er een tweedeling in de samenleving mee wordt gecreëerd. Dat je in de nabije toekomst als burger alleen nog maar aan het maatschappelijke leven kan deelnemen met een coronapaspoort of een gezondheidsbewijs", zegt Böhre. Volgens hem leidt de maatregel ook tot discriminatie, op basis van medische status. "En er geldt een algeheel discriminatieverbod in het Europees recht, al decennia lang. Je mag niet discrimineren op welke grond dan ook. Dat wordt nu met voeten getreden", aldus de jurist.

Hij wijst ook op de risico's van privacyschending. "In de toekomst wordt je gedwongen om je medische status kenbaar te maken, namelijk of je wel of niet gevaccineerd bent, of je wel of niet ziekte onder je leden hebt door middel van een testbewijs. Onder het privacyrecht mag dat pertinent niet, want je mag mensen nooit dwingen om hun medische gegevens kenbaar te maken", vertelt de directeur van Privacy First.

Volgens hem is het invoeren van een vaccinatiebewijs ook niet nodig omdat er voldoende goede alternatieven voorhanden zouden zijn. "Maar die zijn nooit serieus overwogen door de overheid. Wij zien de maatschappelijke noodzaak niet en de proportionaliteit van dit hele verhaal evenmin."

10:01 uur - Sector pleit voor gratis testen bij grote evenementen
De evenementensector wil dat gratis (snel)testen beschikbaar worden gesteld voor grootschalige evenementen. Op die manier kunnen die deze zomer veilig en verantwoord plaatsvinden met een volledige capaciteit, laten de Alliantie van Evenementenbouwers en het Eventplatform weten.

Omdat de testcapaciteit schaars en kostbaar is adviseren de brancheorganisaties dat testen alleen worden ingezet bij evenementen waar het noodzakelijk is en moeten niet alle samenkomsten gelijk worden behandeld. Festivals en sportwedstrijden hebben volgens hen een andere aanpak nodig dan doorstroomlocaties als musea en dierentuinen.

Daarnaast willen de organisaties dat de testen gratis worden verstrekt 'om tweedeling in de samenleving te voorkomen' en dat het een tijdelijke maatregel is. Het kabinet wil juist dat er een eigen bijdrage komt voor de testen.

De Alliantie van Evenementenbouwers en het Eventplatform hebben onlangs over de testcapaciteit en testbewijzen bij evenementen een brief gestuurd naar de betrokken bewindspersonen en Tweede Kamerfracties.

In de Tweede Kamer wordt naar verwachting donderdag gedebatteerd over de testbewijzen. Het kabinet wil dat mensen een eigen bijdrage gaan betalen voor de testen, maar daar is de meerderheid van de partijen het niet mee eens. Bij het pilotprogramma Testen voor Toegang, waarbij bezoekers met een negatief testresultaat naar onder meer het theater en museum konden gaan, hoefden mensen niet zelf te betalen voor de testen.

10:00 uur - CO2-uitstoot grote bedrijven fors gedaald in coronajaar 2020
De CO2-uitstoot van grote bedrijven is in coronajaar 2020 fors gedaald. Volgens de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) gaat het om een afname van 11,5 procent vergeleken met een jaar eerder. Door de virusuitbraak waren veel fabrieken vorig jaar tijdelijk gesloten. Ook drukte de coronacrisis op de vraag in de industrie. Maar hoe groot de impact van de crisis precies was, moet de autoriteit nog uitzoeken. Voor de cijfers is gekeken naar het Europese systeem van emissiehandel (ETS). De 419 bedrijven die onder het ETS vallen zijn samen verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de totale CO2-uitstoot in Nederland. Vorig jaar ging in het in totaal om 74,1 miljoen ton CO2-uitstoot waar dat in 2019 nog 83,7 miljoen ton was. De afname in CO2-uitstoot komt volgens de NEa neer op de grootste daling sinds 2013, toen voor het ETS een nieuwe fase inging. Vooral in de energiesector is de uitstoot fors afgenomen, door de sterk verminderde inzet van steenkool.

9:15 uur - Ruim driekwart van de 70-plussers kreeg eerste prik
Na bijna vier maanden vaccineren zijn ruim 5,6 miljoen prikken gezet tegen covid-19. Zondag hadden 4,4 miljoen Nederlanders een eerste prik gehad, 1,2 miljoen mensen hadden ook de tweede prik binnen. Een groot deel van de meest kwetsbaren is beschermd: volgens een schatting van het RIVM heeft ruim driekwart van de mensen boven de 70 jaar nu minimaal één prik ontvangen. Het effect van de vaccinatiecampagne is al zichtbaar in de ziekenhuizen. Omdat ouderen, de belangrijkste risicogroep, steeds vaker zijn ingeënt, neemt de sterfte in de ziekenhuizen substantieel af.

9:00 uur -'Steun voor versoepelingen, maar nu pas op de plaats'
Het versoepelen van de coronamaatregelen waardoor onder meer de winkels en de terrassen onder voorwaarden weer open zijn, kan op steun rekenen. Maar de handen gaan niet op elkaar voor verdere versoepelingen, concludeert I&O Research uit het maandelijkse draagvlakonderzoek naar de coronamaatregelen in opdracht van de NOS. 54 procent van de ondervraagde Nederlanders vindt de doorgevoerde versoepelingen een goede zaak. Een ongeveer net zo grote groep wil een pas op de plaats maken of de maatregelen zelfs weer aanscherpen.

8:45 uur - 'Mensen met losse tickets mogelijk dupe van bankroet D-Reizen'
Mensen die een los ticket hebben geboekt bij D-Reizen dreigen de dupe te worden van het faillissement van de reisbureauketen. Daarvoor waarschuwt passagiersrechtenorganisatie Vlucht-vertraagd.nl. Aangezien het niet om een pakketreis gaat, maar om een los vliegticket worden de boekingen niet gedekt door de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Volgens Vlucht-vertraagd.nl is er sinds het faillissement van D-Reizen een strijd gaande over wie er op moet draaien voor het terugbetalen van consumenten bij wie dit speelt. De curator geeft niet thuis of zal allicht proberen de vorderingen zelf te verkrijgen, aldus de organisatie. Daardoor zou het voor nu nog niet duidelijk zijn hoeveel reizigers een los ticket of aanspraak op restitutie hebben openstaan bij D-Reizen.

8:30 uur - Meerderheid Tweede Kamer wil geen eigen bijdrage voor toegangstest
Een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer wil dat het demissionaire kabinet het plan voor een eigen bijdrage voor toegangstesten schrapt, meldt Hart van Nederland. Donderdag wordt een debat verwacht over het 'wetsvoorstel testbewijzen' waarin de invoering van toegangstesten voor bijvoorbeeld sportwedstrijden, concertzalen en musea wordt geregeld. Vanaf 1 juli wil het kabinet een eigen bijdrage van 7,50 euro gaan vragen voor deze toegangstesten. Maar dat zien de meeste partijen in de Kamer niet zitten. Ze vrezen dat zo'n bijdrage leidt tot meer ongelijkheid in de samenleving.

7:45 uur - 'Pinbetalingen flink opgelopen sinds coronaversoepelingen'
Nederlanders pinnen weer veel vaker sinds de versoepeling van de coronamaatregelen van vorige week. Volgens ING is de heropening van de terrassen en het feit dat je nu weer zonder afspraak een winkel in kan goed terug te zien in de cijfers. De pinomzet van winkels in non-food is voor zover de bank dat kan overzien sinds 28 april flink verbeterd. Modewinkels, waar eerder al op afspraak mocht worden geshopt, noteerden bijna een verdubbeling ten opzichtige van dezelfde dagen een week eerder. Bij winkels in vrijetijdsspullen ging het om een toename van 48 procent en in cafés en restaurants werd voor 40 procent extra gepind. Die laatste groep moest het wat betreft pinnen eerder nog hebben van mensen die bestellingen kwamen afhalen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen