Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Dagrecord aantal besmettingen in Limburg

Geplaatst opzondag 18 oktober 2020 - 9:08

De coronacijfers lopen op en de ziekenhuizen krijgen het steeds drukker. In de strijd tegen het coronavirus zijn strengere maatregelen ingesteld. Lees hier het nieuws rond het coronavirus van zondag 18 oktober terug.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van zondag:

- Handen wassen belangrijk: virus overleeft 9 uur op huid

- Weer meer besmettingen en ziekenhuisopnames in Nederland

- Record aantal besmettingen in Limburg op één dag

- GGZ maakt zich zorgen over psychische problemen

- Rutte over vakantie koning: 'Ik ben verantwoordelijk'

- Tekort zorgmedewerkers in verpleeghuizen 'rampzalig'

19.40 uur - 'Megadruk in de bossen, mensen hielden zich wel aan regels'

Het was zondagmiddag "megadruk" in wandelgebieden in ons land. Op meerdere plekken puilden parkeerplaatsen uit en stonden auto’s in wegbermen geparkeerd. Tegen 17.00 uur werd het wel rustiger. Dat beeld geeft een woordvoerder van Natuurmonumenten, zondag aan het eind van de middag.

Het was op veel plaatsen heerlijk herfstweer, veelal droog en vaak ook zonnig. De bossen met hun herfstkleuren trokken veel mensen. Boswachter Roy Mes die toezicht houdt op de Utrechtse Heuvelrug noemde het "megadruk" en deelde beelden van honderden geparkeerde auto’s langs de weg.

De woordvoerder van Natuurmonumenten complimenteert de bezoekers van de bossen wel. "Er waren geen grote groepen, mensen hielden zich wel keurig aan afstand, het was prettig en gezellig, maar heel veel drukker dan normaal." De organisatie zou graag zien dat bezoekers vooral naar de natuur gaan in hun directe woonomgeving en op de fiets of te voet.

18.36 uur - Recordaantal coronabesmettingen in Limburg op één dag

In Limburg zijn er afgelopen dag 391 positief mensen getest op het coronavirus. De bijna 400 positieve testen betekenen een dagrecord voor Limburg sinds het uitbreken van het coronavirus halverwege maart.

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 391 Limburgers positief getest op het coronavirus. Bij de cijfers van zaterdag waren dat er 351, een dag eerder waren dat er nog 276. Het aantal van 391 is het hoogste aantal positieve testen in Limburg sinds de uitbraak van het virus begin maart. Lees hier meer.

16.58 uur - Noordrijn-Westfalen stelt tachtig IC-bedden beschikbaar voor Nederland

In de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn momenteel tachtig bedden in 48 ziekenhuizen beschikbaar voor de intensieve medische zorg van Nederlandse Covid-19 patiënten. Dit heeft het Duitse ministerie van Volksgezondheid tegen het Duitse persbureau DPA gezegd. "Op dit moment is geen van deze bedden bezet", aldus het ministerie. Lees hier meer.

15.27 uur - Tekort zorgmedewerkers in verpleeghuizen 'rampzalig'

Het tekort aan zorgmedewerkers in verpleeghuizen en de thuiszorg is op steeds meer plekken rampzalig, zegt Henk Kamp, voorzitter van ActiZ branchevereniging van zorgorganisaties.

"Het water staat tot aan onze lippen. In een aantal regio’s lukt het niet meer om de personeelsroosters in de thuiszorg en verpleeghuiszorg rond te krijgen", aldus de voorzitter. Sommige zorginstellingen hebben volgens hem ziekteverzuimpercentages van bijna 50 procent, als gevolg van het coronavirus.

"Veel aandacht gaat terecht uit naar ziekenhuiszorg, maar ondertussen wonen ruim twee miljoen zorgbehoevende, kwetsbare mensen thuis of in een verpleeghuis. En daar moet het werk permanent doorgaan, 24 uur per dag en 365 dagen per jaar", stelt Kamp. "Het afschalen van de reguliere zorg dat in de ziekenhuizen aan de orde komt, is hier domweg onmogelijk."

14.52 uur - VieCuri versoepelt bezoekregeling voor kinderen tot en met 12 jaar

De bezoekregeling bij VieCuri Medisch Centrum, met locaties in Venlo en Venray, is een beetje versoepeld. Kinderen tot en met 12 jaar mogen weer op bezoek komen als een van hun ouders/verzorgers, broer of zus in het ziekenhuis is opgenomen. Er geldt in dat geval een maximum van 1 ouder en 1 kind tegelijk.

De regel voor het overige bezoek blijft ongewijzigd. Hiervoor geldt een maximum van één bezoeker per dag.

14.39 uur - Opnieuw dagrecord aantal besmettingen

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend is er opnieuw een record aantal besmettingen vastgesteld. In totaal zijn er 8184 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er 45 meer dan zaterdag. Toen waren het er 8139. In de afgelopen zeven dagen zijn er gemiddeld 7661 positieve tests per dag gemeld. Dat was vorige week nog 5537.

Verder zijn er vijftien coronapatiënten overleden. Dat waren er zaterdag 28.

14.03 uur - Opnieuw meer ziekenhuisopnames

Ziekenhuizen behandelen momenteel 1652 patiënten met Covid-19. Dat zijn er 84 meer dan op zaterdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van die patiënten liggen er 364 op de intensive care, een stijging van 12 ten opzichte van de dag ervoor. De meeste mensen met Covid-19 liggen op een verpleegafdeling. Vanwege de drukte zijn het afgelopen etmaal 23 patiënten overbracht naar ziekenhuizen in andere regio's. In steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Leiden liggen veel coronapatiënten in het ziekenhuis.

14.01 uur - GGZ maakt zich zorgen over gevolgen corona voor geestelijke gezondheid

Ggz-instellingen maken zich grote zorgen over de gevolgen van de coronapandemie voor de geestelijke gezondheid van vooral kinderen en jongeren, maar ook kwetsbare groepen zoals verslaafden, daklozen en ouderen. Volgens onderzoek van de Nederlandse ggz hebben jongeren meer stress, last van depressies en krijgen ze te maken met gevaarlijke situaties, veroorzaakt door een gebrek aan contact met volwassenen. In de verslavingszorg ziet de koepelorganisatie dat cliënten zich onttrekken aan de zorg en vereenzamen. Ook ouderen vereenzamen.

"De problemen die we zien, zijn acuut en moeten geadresseerd worden om groepen die nu al door het ijs dreigen te zakken te helpen. Daarbij is extra oog nodig voor kinderen en jongeren", aldus de organisatie. De huidige gedeeltelijke lockdown brengt volgens de ggz risicos met zich mee. "Een gehele lockdown zal veel schade aanrichten in de sociaal-emotionele ontwikkeling van deze doelgroep."

13.18 uur - Eerste melding op Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog is de eerste coronabesmetting vastgesteld. Het gaat om een inwoner. De besmetting is vastgesteld door één van de huisartsen op het Waddeneiland. De GGD is op dit moment bezig met bron- en contactonderzoek. Schiermonnikoog was de enige nog coronavrije gemeente van het land.

Burgemeester Ineke van Gent: "Helaas is een eilander positief getest. Wij wensen onze inwoner en de familie veel sterkte en een spoedig herstel. Ik hoop dat de gevolgen en verdere besmettingen heel beperkt zullen zijn." Van Gent benadrukt dat het belangrijk is de landelijke maatregelen na te leven "die natuurlijk ook gelden op Schiermonnikoog".

12.31 uur - Drukte in bos- en buitengebieden

Het weer is niet eens zonnig, maar toch is het zondag in een aantal bossen, parken en natuurgebieden door het hele land druk. Ondanks het coronavirus en de gedeeltelijke lockdown zijn veel mensen de buitenlucht ingegaan. Veel meer dan een boswandeling als herfstuitje zit er ook niet in: evenementen zijn er niet en de horeca is dicht.

Volgens Staatsbosbeheer is het rond het middaguur onder meer bij de Sallandse Heuvelrug en op de Veluwe al druk en ook bij het Mastbos bij Breda. Boswachters melden hier overvolle parkeerplaatsen. Volgens de woordvoerster van Staatsbosbeheer worden nog meer mensen verwacht "als straks nog een zonnetje doorbreekt". Ook druk is het in nationaal park De Meinweg bij Roermond. Daar verschenen ook mensen met drones.

View this post on Instagram

Premier Rutte zegt dat hij een verkeerde inschatting heeft gemaakt bij de vakantie van koning Willem-Alexander. In een Kamerbrief schrijft hij dat hij op de hoogte was van de vakantie van de koning naar Griekenland. Rutte benadrukt dat hij als minister-president verantwoordelijk is voor de koning. Voor privéreizen naar het buitenland geldt dat de premier moet beoordelen of "het openbaar belang in acht wordt genomen". Volgens Rutte heeft hij te laat doorgehad dat dat na de persconferentie van dinsdag over de aangescherpte coronamaatregelen, niet langer het geval was. Regeringspartij D66 vindt het goed dat de premier zijn verantwoordelijkheid neemt, maar houdt vragen. "Het blijft moeilijk te begrijpen en vragen oproepen dat hij met zijn ervaring en nauwe betrokkenheid bij de corona-aanpak zo'n inschattingsfout kon maken", aldus D66-Kamerlid Sneller. De premier kan niet anders dan toegeven dat hij een verkeerde inschatting heeft gemaakt, zegt NOS-verslaggever Ron Fresen. "Hij heeft niet zien aankomen dat dit een grote kwestie zou worden." Het is niet aannemelijk dat Rutte de koning heeft ontraden om te gaan, denkt Fresen. "Maar we zullen nooit weten hoe zijn gesprek met de koning is gegaan." De gesprekken tussen de premier en het staatshoofd zijn en blijven geheim. Lees meer op NOS.nl #markrutte #rutte #koningshuis #koninklijkefamilie #royalty #koningwillemalexander #koning #willemalexander #nieuws

A post shared by NOS (@nos) on

11.29 uur - Rutte over vakantie koning: 'Ik draag verantwoordelijkheid'

Premier Mark Rutte heeft "te laat beseft" dat de vakantie van de koning en zijn gezin naar Griekenland "niet langer te rijmen was met de oplopende besmettingen en de aangescherpte maatregelen". Zeker na de persconferentie van dinsdag 13 oktober had hij zich daarvan bewust moeten zijn, zegt Rutte in een brief aan de Tweede Kamer. "Dit had mij eerder aanleiding moeten geven tot heroverweging van de voorgenomen vakantie. Voor het voorgaande draag ik de volledige ministeriële verantwoordelijkheid."

09.00 uur - Handen wassen helpt: virus blijft 9 uur in leven op mensenhuid

Japanse onderzoekers stellen nieuw bewijs te hebben gevonden voor de noodzaak regelmatig de handen te wassen in de strijd tegen het SARS-CoV-2-virus, dat Covid-19 veroorzaakt. Dat virus overleeft vijf keer zo lang op de huid van mensen als een griepvirus. Het nieuwe coronavirus overleeft negen uur op de mensenhuid, een griepvirus 1,8 uur, staat in een studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Clinical Infectious Diseases Journal.

"De overlevingsduur van negen uur van SARS-CoV-2 op de huid van een mens laat het risico op contactoverdracht in vergelijking met het griepvirus toenemen, waardoor de pandemie wordt versneld", stellen de Japanse onderzoekers.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen