Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Coronapatiënten in ziekenhuizen gestabiliseerd

Geplaatst opdinsdag 3 augustus 2021 - 6:55

In dit liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 3 augustus:

19:22 uur - Experts: QR-code voor toegang en reizen nog lang nodig
Nederlanders zullen nog zeker tot na komende winter gebruik moeten maken van QR-codes om te reizen en om toegang te krijgen tot evenementen en uitgaansgelegenheden. Dat is de verwachting van verschillende virologen en epidemiologen waar BNR mee sprak. OMT-leden laten desgevraagd weten dat over de kwestie de komende weken gesproken wordt. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kan nog niet zeggen wanneer het systeem met QR-codes losgelaten kan worden.

De QR-codes kunnen worden gebruikt om aan te tonen dat iemand volledig tegen het coronavirus is gevaccineerd, of negatief is getest. Daarmee kan bijvoorbeeld toegang worden verkregen tot voetbalwedstrijden en andere evenementen en kan een QR-code vereist zijn voor reizen binnen de EU.

18:46 uur - Specialist gezondheidsrecht: wees terughoudend met boostervaccin
Wees terughoudend met het aanbieden van een 'boostervaccin' voor volledig gevaccineerde mensen, zegt oprichter van wetenschappelijk kennisplatform Law Centre for Health and Life Anniek de Ruijter. Zolang armere landen nog onvoldoende toegang hebben tot coronavaccins, zouden rijke landen hen eerst moeten helpen.

Het demissionair kabinet besluit waarschijnlijk in het najaar of volledig gevaccineerde mensen een extra prik van het coronavaccin moeten ontvangen om beter beschermd te zijn tegen het coronavirus. Volgens vaccinproducent Pfizer/BioNTech blijkt uit voorlopig onderzoek dat een boosterdosis leidt tot betere bescherming tegen onder meer de Delta-variant. Het bedrijf verwacht "binnen enkele weken" goedkeuring bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) aan te vragen voor een derde prik.

17:40 uur - Relatief veel mensen besmet geraakt op vakantie
Nu het hele land zomervakantie viert en de eerste vakantiegangers weer terug in Nederland zijn, stijgt het aantal mensen dat tijdens de reis het coronavirus heeft opgelopen. Van de mensen die vorige week positief testten op het virus, zijn er zeker 776 besmet geraakt tijdens de vakantie. Het werkelijke aantal kan hoger zijn.

Van lang niet alle mensen die positief testen is de besmettingsbron bekend. Dat komt voor een deel doordat GGD'en te weinig mensen hebben om bij iedereen bron- en contactonderzoek te doen. Bovendien zijn er veel mensen die niet weten waar ze het virus hebben opgelopen. Bij ongeveer 40 procent van de mensen die afgelopen week positief testten, is de "setting van besmetting" wel vastgesteld.

Van de nieuwe gevallen van wie de bron bekend is, is zo'n 10 procent besmet geraakt tijdens een reis of vakantie. Vorige week ging het om 8 procent en nog een week eerder om 5 procent. Van alle mensen die sinds begin april positief testten, was de vakantie in 1,8 procent van de gevallen de bron. Bijna een kwart van de besmette vakantiegangers is in de afgelopen twee weken in Griekenland geweest, wat betekent dat er een kans is dat ze daar het virus hebben opgelopen. Sinds april is 'slechts' 10 procent van de positief geteste mensen kort ervoor in dat land geweest. Bijna 17 procent van de mensen die afgelopen week positief testten, was onlangs in Spanje en bijna 16 procent in Frankrijk.

17:30 uur - Daling zet door in Limburg: 1499 besmettingen gemeld
Het aantal coronabesmettingen in Limburg is afgelopen week wederom gedaald. In totaal kregen 1499 Limburgers een positieve uitslag na een coronatest, minder dan de 2474 van een week eerder.

Dat blijkt uit de weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Limburgse GGD'en van dinsdag. Lees hier meer.

15:34 uur - Weekgemiddelde coronagevallen verder gedaald
Het gemiddeld aantal nieuwe coronagevallen van de afgelopen week is dinsdag gedaald tot 3001, het laagste aantal sinds begin juli. Dat cijfer daalt nu al zo'n twee weken aan een stuk.

Tussen maandag- en dinsdagochtend zijn er 2263 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Een week geleden werden er op dinsdag nog 3988 besmettingen vastgesteld, de week daarvoor 6783. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 21.005 positieve tests.

15:06 uur - Aantal ziekenhuisopnames stijgt niet meer, minder positieve tests
Het aantal mensen dat vanwege het coronavirus in het ziekenhuis belandt, stijgt niet meer. In de afgelopen week zijn 541 mensen opgenomen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in zijn wekelijkse cijfers. Een week geleden meldde het instituut 538 nieuwe opnames, wat door nameldingen uitkwam op 564. Het aantal mensen dat op een intensive care belandde steeg wel iets, van 115 naar 130.

Het zijn wel aanzienlijk meer opnames dan in de weken ervoor. Eind juni en begin juli kwamen per week zo'n vijftig tot honderd mensen in een ziekenhuis terecht.

Het aantal positieve tests blijft snel dalen. In de afgelopen week kreeg het RIVM 21.005 meldingen. Dat is een afname van bijna 44 procent ten opzichte van de zeven dagen ervoor. Toen waren er 37.343 nieuwe gevallen, en dat was 46 procent minder dan de week daarvoor.

14:23 uur - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen gestabiliseerd
Na drie weken van aaneengesloten stijgingen is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen dinsdag gestabiliseerd. In totaal liggen er 719 covidpatiënten, dat zijn er evenveel als maandag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Drie weken geleden lagen er iets meer dan 200 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Sindsdien nam dit aantal met de dag toe.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 520 coronapatiënten met Covid-19, twee minder dan maandag. Op de ic's liggen 199 ernstig zieke covidpatiënten, twee meer dan de voorgaande dag. Dat is het hoogste aantal sinds 21 juni. Op de verpleegafdelingen kwamen in de afgelopen 24 uur 89 nieuwe coronapatiënten binnen. Op de ic's werden 10 mensen binnengebracht.

12:00 uur - Meer dan 1000 meldingen van menstruatiestoornissen na coronavaccin
Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot dusver meer dan duizend meldingen van menstruatiestoornissen na een coronavaccinatie ontvangen. Het gaat om klachten zoals het uitblijven van de menstruatie, heviger menstruatie, doorbraakbloedingen en bloedingen na de overgang. Het is nog niet duidelijk of het gaat om bijwerkingen van de coronavaccins, aldus Lareb.

Het is de eerste keer dat Lareb rapporteert over de gemelde menstruatiestoornissen. De meldingen worden volgens het bijwerkingencentrum nader onderzocht. Volgens directeur van Lareb Agnes Kant wil dit nog niet zeggen dat het om bijwerkingen van de vaccins gaat. "Dit soort menstruatiestoornissen komen normaal ook veel voor." Als veel mensen een vaccin krijgen, zullen zich dus ook veel mensen melden met menstruatiestoornissen, die ze anders mogelijk ook hadden gehad. Anderzijds wordt niet elke menstruatieklacht gemeld, aldus Kant. "Dus het kan ook zijn dat er wel iets van een bijwerking speelt, misschien iets hormonaals. We kunnen er nog niet veel over zeggen."

10:33 uur - Coronapriklocaties in Venray en Weert sluiten deuren
De coronapriklocaties in Weert en Venray gaan dicht. De Venrayse vaccinatielocatie sluit op maandag 9 augustus, Weert volgt exact een week later. De GGD-regio heeft inmiddels meer dan 550.000 vaccins gezet. Daardoor loopt het aantal nog te zetten coronaprikken in de regio terug en is het niet langer nodig om de vestigingen in Venray en Weert open te houden. Lees hier meer.

6:00 uur - Weer minder nieuwe coronagevallen en meer ziekenhuisopnames
Steeds minder mensen lopen het coronavirus op. In de afgelopen week zijn waarschijnlijk ongeveer 20.000 tot 22.000 mensen in Nederland positief getest. De druk op de zorg blijft nog wel toenemen, het aantal ziekenhuisopnames is verder gestegen, hoewel daar misschien ook een omslagpunt bereikt is.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag weer met de wekelijkse cijfers over de stand van de uitbraak. Vorige week meldde het instituut dat in de zeven dagen ervoor 37.343 mensen positief waren getest. Dat was 46 procent minder dan de voorgaande week, toen 69.731 mensen positief waren getest.

5:54 uur - IMF keurt bedrag van 650 miljard dollar aan coronasteun goed
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft maandag (lokale tijd) een bedrag van 650 miljard dollar (ruim 547 miljard euro) goedgekeurd om landen te helpen de coronacrisis te doorstaan. Het gaat om het grootste steunbedrag sinds de oprichting van het IMF. Het geld heeft als doel landen te helpen met oplopende schulden en de financiële gevolgen van de coronapandemie.

Het is voor het eerst sinds de wereldwijde economische crisis in 2009 dat de organisatie van de Verenigde Naties een groot steunbedrag met dit doel vrijmaakt. Destijds ging het om 250 miljard dollar (ruim 210 miljard euro).

5:49 uur - Republikeinen: bewijs dat coronavirus per abuis vrijkwam uit lab
Het coronavirus lijkt voor 12 september 2019 "per ongeluk vrijgekomen" uit een laboratorium in het Chinese Wuhan, de metropool waar een paar maanden later de coronapandemie uitbrak. Volgens de Republikeinse partij in het Amerikaanse parlement is er bewijs dat suggereert dat het virus dus wel degelijk uit het lab is ontsnapt.

De Republikeinen van voormalig president Trump stellen dit in een rapport over de oorsprong van Covid-19, het virus dat de wereld al zo'n anderhalf jaar in zijn greep houdt. Over de afkomst van het virus is veel gespeculeerd. Trump zelf beweerde ruim een jaar geleden al dat het virus uit het laboratorium in Wuhan stamt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen