Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Coronagolf laait op in het Verenigd Koninkrijk

Geplaatst opwoensdag 23 juni 2021 - 8:20

In dit liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit is het belangrijkste nieuws van woensdag 23 juni:

20:58 uur - Coronagolf laait op in het Verenigd Koninkrijk
Het Verenigd Koninkrijk telde woensdag 16.135 nieuwe besmettingen met het coronavirus. Dat is het hoogste dagcijfer sinds begin februari. Maandag en dinsdag werden respectievelijk 10.633 en 11.625 gevallen geregistreerd.

De Delta-variant, die voor het eerst in India werd vastgesteld, is in het Verenigd Koninkrijk dominant en verantwoordelijk voor het toegenomen aantal infecties. Deze zou 40 tot 60 procent besmettelijker zijn dan de Alfa-variant, die voorheen overheersend was. Sinds begin mei testen steeds meer Britten positief op het virus.

19:12 uur - D66: maak ventilatie basismaatregel corona
Het ventileren van ruimten moet net zo belangrijk worden als de 1,5 meter afstand en andere basismaatregelen tegen het coronavirus, vindt D66. Kamerlid Jan Paternotte wil het plan donderdag tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer bespreken.

Tot nu toe wordt vooral de noodzaak om 1,5 meter afstand te houden, handen te wassen, thuis te blijven bij klachten en te testen genoemd. Goede ventilatie hoort daar volgens Paternotte bij, vooral nu horecazaken, nachtclubs en andere plekken vanaf zaterdag weer meer mensen mogen ontvangen. "Het virus doet het goed in bedompte ruimtes met veel mensen, dat hebben we wel gezien tijdens carnaval, of bijvoorbeeld bij kerkdiensten waar veel mensen besmet raakten."

17: 46 uur - Nog iets meer dan 400 coronapatiënten in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is verder gedaald tot 425. Dat is het laagste aantal sinds eind september. In de afgelopen twee maanden zijn ongeveer 2200 bedden vrijgekomen.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 255 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 22 minder dan op dinsdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde met vijftien naar 170. Door de leegloop hebben ziekenhuizen meer en meer ruimte voor mensenmet andere aandoeningen.

17:23 uur - GGD Utrecht organiseert priknacht met dj voor Janssen-vaccin
GGD Utrecht gaat priknachten organiseren voor het coronavaccin van Janssen. Aankomende vrijdag en volgende week woensdag en donderdag kunnen mensen van 21:00 uur 's avonds tot 01:00 uur 's nachts terecht in de Jaarbeurs in Utrecht voor een prik. Vrijdag draait een deejay muziek op de locatie.

Het prikken met Janssen gebeurt landelijk vanaf vrijdag. "Het is fijn als er nog zoveel mogelijk mensen een prik kunnen halen voor zaterdag de nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen ingaan", aldus een woordvoerster van de GGD Utrecht. Omdat overdag in de Jaarbeurs al afspraken voor prikken met Pfizer/BioNTech en Moderna gepland staan, wordt Janssen 's avonds gezet. Het vaccin wordt in de regio Utrecht vanaf vrijdag ook dagelijks geprikt in Nieuwegein en Driebergen.

16:28 uur - Tot nu toe 70.000 afspraken voor prik met Janssen-vaccin gemaakt
Het is ongeveer 70.000 mensen gelukt om een afspraak te maken voor een prik met het coronavaccin van Janssen. Het speciale telefoonnummer dat woensdagochtend daarvoor in gebruik is genomen, was nauwelijks bereikbaar doordat zoveel mensen tegelijk probeerden een afspraak te regelen.

Het telefoonnummer kreeg 3,6 miljoen telefoontjes van ongeveer 186.000 bellers, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Dat betekent dat de gemiddelde beller ongeveer twintig keer heeft geprobeerd een medewerker van het callcenter aan de lijn te krijgen.

Voorlopig kunnen 200.000 mensen een afspraak maken. Als die ruimte is volgeboekt, komen mensen op een wachtlijst voor het coronavaccin waarvan één prik voldoende is.

16:22 uur - Delta-variant rukt op: binnenkort 90 procent in Europese Unie
De Delta-variant van het coronavirus rukt snel op in de Europese Unie en enkele buurlanden. De variant, die in India werd ontdekt, zal eind augustus verantwoordelijk zijn voor 90 procent van alle nieuwe coronabesmettingen, verwacht de Europese gezondheidsinstantie ECDC in Stockholm.

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding benadrukt dat de Delta-variant besmettelijker is dan andere varianten, zoals de Alfa-variant uit Groot-Brittannië, die nog overheerst. Het is zeer waarschijnlijk dat de Delta-variant deze zomer op grote schaal zal circuleren, vooral onder jongere personen die niet worden gevaccineerd, aldus de ECDC. Dit zou een risico kunnen vormen voor kwetsbaardere personen om besmet te raken, ernstig ziek te worden of te overlijden als die niet volledig zijn gevaccineerd.

15:58 uur - Nieuwe coronatest ontwikkeld: check scherm van mobiele telefoon
Het scherm van een mobiele telefoon is een prima manier om vast te stellen of iemand het coronavirus onder de leden heeft. Een monster nemen van het display geeft een even duidelijk antwoord als de veelgebruikte PCR-test, waarbij mensen teststaafjes in hun neus en mond krijgen. Dat concluderen Britse onderzoekers.

De methode heet Phone Screen Testing (PoST) en is ontwikkeld door een team van University College in Londen. Als mensen met corona praten tijdens het bellen, kunnen virusdeeltjes op het scherm terechtkomen. Bovendien hebben ze mogelijk virusdeeltjes op de vingers waarmee ze swipen.

Het testen van het telefoonscherm is minder ingrijpend dan teststokjes in neus en mond steken. Mensen zullen dan eerder bereid zijn om zich te laten testen, denken de onderzoekers. Bovendien is de testmethode goedkoper voor arme landen, waar minder mensen gevaccineerd zijn tegen het virus en dus meer mensen nog kans lopen besmet te raken.

Coronabesmettingen worden momenteel vooral vastgesteld met slijmmonsters uit neus en keel. Het is ook mogelijk om in het bloed te zoeken naar antistoffen tegen het coronavirus, om duidelijk te maken of iemand besmet is geweest. Daarnaast zijn er ademtests en China heeft soms anale coronatests uitgevoerd, onder meer bij Amerikaanse diplomaten.

15:47 uur - VieCuri past bezoekregeling aan
Vanaf maandag mogen weer meer mensen op bezoek bij patiënten in de ziekenhuizen van VieCuri in Venlo en Venray. Voorwaarde is dat ze elkaar afwisselen. Bezoekers mogen niet tegelijkertijd op de kamer van patiënt zijn omdat de anderhalve meter afstand niet gewaarborgd kan worden.

Vanaf zaterdag is het al niet meer verplicht een mondkapje te dragen. Dat moet wel nog als de anderhalve meter afstand niet gewaarborgd kan worden.

15:30 uur - RIVM noteert minder dan 700 coronabesmettingen
In de afgelopen 24 uur zijn 679 nieuwe coronabesmettingen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er aanzienlijk minder dan vorige week woensdag, toen het instituut 1027 positieve testen noteerde. Het gemiddelde aantal dagelijkse meldingen is daarmee ook weer verder gedaald, tot 764.

Steeds meer mensen zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Het betere weer helpt volgens het RIVM ook. Ruim een maand geleden registreerde het instituut nog zo'n 6000 positieve testen per dag. Dat aantal is dus in korte tijd gekelderd. Het aantal positieve testen ligt nu al zes dagen achtereen onder de duizend per dag. Tussen maandag- en dinsdagochtend werden 724 besmettingen gemeld.

14:40 uur - Nog iets meer dan vierhonderd coronapatiënten in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is verder gedaald tot 425. Dat is het laagste aantal sinds eind september. In de afgelopen twee maanden zijn ongeveer 2200 bedden vrijgekomen.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 255 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 22 minder dan op dinsdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde met vijftien naar 170.

Door de leegloop hebben ziekenhuizen meer en meer ruimte voor mensen met andere aandoeningen. Op de intensive cares liggen nu 578 zogeheten non-Covid-patiënten, 37 meer dan op maandag. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die een operatie hebben ondergaan vanwege kanker of ernstige hartklachten, of die het slachtoffer zijn geworden van een ernstig ongeluk.

14:13 uur - ANWB gaat uit van 'normale pre-coronazomer'
De ANWB gaat ervan uit dat "we weer een zomerseizoen krijgen", en dus wordt de capaciteit op de alarmcentrale opgeschaald, zegt een woordvoerder. Woensdagochtend werd bekend dat onder meer Frankrijk en België vanaf donderdag weer op code geel staan. "We houden er rekening mee dat dit jaar wordt als een normale pre-coronazomer."

"Dat betekent dat we ook weer zestien wegenwachten naar Frankrijk en Italië sturen, om extra te helpen als je met pech langs de weg staat", zegt de woordvoerder. Op dit moment zit de ANWB nog in het voorseizoen en dus met een bezetting van zo'n 450 mensen op de alarmcentrale in Den Haag en bij de vestigingen in het buitenland. Vanaf juli, als de eerste regio's vakantie krijgen, wordt opgeschaald naar duizend mensen.

14:00 uur - Delta-variant nu al 40 procent van de besmettingen in Amsterdam
Bij ruim 40 procent van de positieve coronatesten die bij de GGD in Amsterdam zijn afgenomen, is de besmettelijkere Delta-variant van het virus aangetroffen. Dat vertelt Yvonne van Duijnhoven, hoofd infectieziekten van de Amsterdamse GGD, aan het ANP. Vorige week meldde coronaminister Hugo de Jonge nog dat in de grote steden 10 procent van het aantal coronabesmettingen van deze variant kan zijn.

Het gaat om een voorlopige uitslag van een steekproef van de testmonsters uit de week die liep tot 20 juni, die de GGD door het Amsterdam UMC heeft laten analyseren. Zo'n honderd monsters werden bekeken. In de steekproef van een week eerder werd nog maar in 7 procent van de gevallen de Delta-variant aangetroffen.

De Delta-variant, eerder de 'Indiase variant' genoemd, kan volgens Van Duijnhoven volgende week al dominant zijn in de hoofdstad.

13:15 uur - Groen Licht voor Obvion Run in Heerlen
De derde editie van de Obvion RUN gaat zondag 4 juli door in het centrum van Heerlen. Dat laat de organisatie weten.

“Wij zijn trots en blij dat we na een jaar afwezigheid dit evenement weer mogen organiseren. Natuurlijk gebeurt alles op een verantwoorde wijze, maar de deelnemers kunnen weer rennen!”, aldus Jesse Linssen, directeur van Stichting Grand Ballon, de stichting achter de organisatie van de Obvion RUN.

De Obvion RUN biedt drie verschillende afstanden: 5 kilometer, 10 kilometer en de halve marathon, waarvan de routes door Heerlen Centrum, het Maankwartier en de mooie groengebieden rondom Kasteel Terworm en Kasteel Cortenbach lopen. Daarnaast is er een Kids run voor de basisschoolkinderen van 4 tot en met 12 jaar.

Het evenement vindt coronaproof plaats, aldus de organisatie: “Helaas mogen er nog geen grote festiviteiten rondom de start en finish worden georganiseerd, maar publiek is van harte welkom om de deelnemers aan te komen moedigen. Wel op 1,5 meter”, aldus Jesse Linssen.

11:15 uur - Coronapandemie zorgt voor recordverkoop vakantiehuisjes
De verkoop van recreatiewoningen in Nederland is in coronajaar 2020 enorm gestegen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) waren er door de virusuitbraak veel meer ruimte- en rustzoekers die graag zo'n tweede huisje wilden hebben, bijvoorbeeld voor vakantie in eigen land of om makkelijk te kunnen thuiswerken.

Een tweede huisje, bijvoorbeeld voor in het weekend, zou ook steeds vaker een toevluchtsoord worden voor mensen voor wie een groter 'echt' huis onbereikbaar is door de sterk opgelopen huizenprijzen of wachtlijsten op de huurmarkt. Daarnaast worden de huisjes mede door de lage rente vaak gezien als een interessante belegging.

Er is vorig jaar een recordaantal van ruim 7300 vakantiehuisjes verkocht, oftewel 70 procent meer dan in 2019. De gemiddelde verkoopprijs ging met 13,6 procent omhoog naar 172.500 euro. Dit is de sterkste toename sinds 2004, het jaar dat de makelaars zijn begonnen met het bijhouden van deze cijfers.

11:00 uur - Afsprakennummer voor coronatesten moeilijk bereikbaar
Mensen kunnen moeilijk het telefoonnummer voor afspraken voor coronatests (0800-1202) bereiken. Dat komt door de enorme drukte bij twee andere nummers van de GGD. Dit zijn de telefoonnummers voor afspraken met het Janssen-vaccin (0800-1295) en het algemene nummer voor prikafspraken (0800-7070). Daar liggen alle lijnen plat.

GGD GHOR Nederland vraagt mensen online een afspraak voor een coronatest of een vaccinatie te maken.

Het is sinds 10.00 uur mogelijk om een afspraak met het Janssen-vaccin te maken. In de eerste minuten waren er "70.000 belpogingen" bij 0800-1295, zegt de GGD.

10:30 uur - Telefoonnummer voor prikafspraak Janssen bekend
Het telefoonnummer waar mensen vanaf woensdag naartoe kunnen bellen voor het maken van een afspraak voor een prik met het coronavaccin van Janssen is 0800-1295. Vanaf 10.00 uur is het nummer beschikbaar. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge maakte het nummer woensdagochtend op zijn ministerie bekend.

Het is voor het eerst dat mensen in heel Nederland kunnen kiezen welk coronavaccin ze nemen.

Waarschijnlijk worden vrijdag de eerste keuzeprikken met Janssen gezet. In elke regio is minimaal één locatie beschikbaar waar dat kan gebeuren. De voorraad is nog beperkt, in de eerste twee weken kunnen ongeveer 200.000 mensen een prik krijgen. Hoeveel mensen daarna aan de beurt komen, hangt af van de vraag hoeveel doses Janssen kan leveren.

9:00 uur - Weer op vakantie naar Frankrijk en Griekenland
Nederlanders kunnen met ingang van donderdag weer op vakantie naar Frankrijk, Griekenland en België. Het reisadvies voor deze landen gaat dan van oranje naar geel vanwege de gunstige coronacijfers, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Behalve naar deze drie bestemmingen worden ook reizen naar Estland, de regio Sjeverna Hrvatska in Kroatië, Litouwen en Slovenië niet langer afgeraden.

Vanwege de zorgwekkende Delta-variant wordt het reisadvies voor de Portugese hoofdstad Lissabon donderdag oranje: alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Reizigers uit Lissabon moeten vanaf dan een negatieve test laten zien als ze naar Nederland terugkeren en bij aankomst in Nederland moeten ze in quarantaine. De rest van Portugal en de Azoren en Madeira blijven geel. Het reisadvies voor Spanje blijft oranje. Hoewel de coronacijfers in dat land langzaam verbeteren, zijn ze volgens het ministerie nog niet goed genoeg.

8:20 uur - Meeste bedrijven hadden ondanks coronacrisis geen extern geld nodig
Verreweg het grootste gedeelte van het Nederlandse bedrijfsleven had geen extern vermogen nodig om de coronacrisis door te komen. Veel bedrijven trokken vooral extra geld aan om investeringen te doen, meer dan om de rekeningen te kunnen blijven betalen. Dat meldt het CBS op basis van een enquête onder ondernemers.

De bedrijven die extern geld nodig hadden, waren vooral horecabedrijven: 27 procent van de horecabedrijven trok extern vermogen aan om aan zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Nog eens 12 procent van de horecabedrijven had wel behoefte aan externe financiering, maar had dat in mei, toen de CBS-enquête werd gedaan, nog niet rond of had nog geen aanvraag gedaan. In de cultuur, sport en recreatie had bijna een derde van de bedrijven extern vermogen nodig vanwege de coronacrisis.

8:05 uur - Onderzoek: vertrouwen in nieuws toegenomen
Het vertrouwen in het nieuws is onder de meeste Nederlanders het afgelopen jaar verder toegenomen. Dat schrijft het Commissariaat voor de Media in het Digital News Report Nederland 2020, dat het samen met het Reuters Institute for the Study of Journalism opstelde. Enkel in de jongste doelgroep (18 tot 24 jaar) is het vertrouwen gedaald, meldt het commissariaat.

Verder blijkt uit het rapport, waar begin dit jaar ruim 2000 mensen voor zijn bevraagd, dat de interesse in nieuws en politiek gedurende de coronacrisis is toegenomen. "De vraag is of de interesse ook na covid-19 hoog blijft en burgers sterker betrokken blijven bij nieuws en politiek dan voor covid-19", zo werpen de onderzoekers op. Twee derde van de jongeren tot 24 jaar noemt online nieuws en sociale media als voornaamste bron van nieuws. Onder 55-plussers is dat maar ruim 20 procent. Als het om gebruik van televisienieuws en print als voornaamste nieuwsmedia gaat, zijn de verhoudingen juist andersom.

Het NOS Journaal is nog steeds het nieuwsmerk met het grootste bereik en hoogste vertrouwen. Ook de meeste andere nieuwsmerken worden sterk vertrouwd, aldus het commissariaat.

8:00 uur - Kiezen voor Janssen vanaf vandaag mogelijk
Vanaf vandaag kunnen mensen een afspraak maken voor een prik met het Janssen-vaccin. Daarvoor nemen de GGD's een speciaal telefoonnummer in gebruik. Het is voor het eerst dat er in Nederland voor een bewust vaccin gekozen kan worden. De afgelopen maanden was het "prikken wat de pot schaft", zei demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) meerdere malen.

Waarschijnlijk worden vrijdag de eerste keuzeprikken met Janssen gezet. In elke regio is minimaal één locatie beschikbaar waar dat kan gebeuren. De voorraad is nog beperkt: in de eerste twee weken kunnen ongeveer 200.000 mensen een Janssen-inenting, waarbij één prik voldoende is, krijgen. Hoeveel mensen daarna aan de beurt komen, hangt af van hoeveel doses Janssen kan leveren. Mensen die al een afspraak voor een prik met een ander vaccin hebben staan, kunnen bellen met het nieuwe telefoonnummer van de GGD om de afspraak om te zetten. Ook mensen die nog geen afspraak hebben en Janssen willen, kunnen dat nummer bellen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen