Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Competities amateurvoetbal stilgelegd

Geplaatst opmaandag 29 november 2021 - 8:28

Het aantal coronabesmettingen loopt weer op. De ziekenhuizen zitten zo vol dat het personeel onder grote druk staat. Daarom zijn vanaf zondag nieuwe maatregelen van kracht. Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van maandag 29 november:

19:20 uur - KNVB legt competities amateurvoetbal komend weekeinde deels stil
De KNVB legt de competities in het amateurvoetbal voor het komend weekeinde deels stil. Dit naar aanleiding van het besluit van de regering dat in het kader van de coronamaatregelen trainen na 17:00 uur niet meer is toegestaan.

Komend weekeinde is in de prestatieve competities (A-categorie) geen regulier competitieprogramma voor de jeugd en senioren. Op vrijwillige basis worden wel inhaalwedstrijden gepland om zo het aantal gespeelde wedstrijden per team recht te trekken. Er is wel een regulier competitieprogramma in de recreatieve competities (B-categorie) voor jeugd en senioren. Teams die niet willen voetballen, kunnen op coulance en medewerking van de KNVB rekenen.

17:01 uur - Honderden militairen gaan coronatesten uitvoeren.
Een kleine vierhonderd militairen worden deze week opgeleid om GGD'en te helpen bij het uitvoeren van tests op het coronavirus. Zij kunnen na het volgen van een training die een dag duurt gelijk aan de slag bij de GGD. Die opleidingsdagen voor steeds zo'n honderd medewerkers van Defensie zijn woensdag, donderdag, vrijdag en volgende week maandag, zegt een woordvoerder van de Koninklijke Landmacht.

16:53 uur - Kuipers: ziekenhuizen hebben de piek nog niet bereikt
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft voorlopig stijgen. Het is verstandig om er rekening mee te houden dat de piek nog niet bereikt is, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

De stijging gaat de laatste weken naar verhouding weliswaar iets langzamer, maar het aantal patiënten blijft nog steeds flink toenemen. Als de stijging doorzet "gaan we in de komende week uitkomen boven het hoogste niveau van de vorige winter. Dan gaan we overall richting de 3000 patiënten", verwacht Kuipers.

15:56 uur - Milde coronabesmetting zwangere vrouw kan baby soms fataal worden
Zelfs een milde coronabesmetting kan bij zwangere vrouwen soms dodelijk uitwerken voor de ongeboren baby, denken onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam. Ze hebben van dertien baby's die voor de geboorte in de buik zijn overleden vastgesteld dat de moeder een corona-infectie achter de rug had, bevestigt gynaecoloog Sam Schoenmakers na berichtgeving door de Volkskrant.

De placenta's van de moeders waren kapotgegaan door de infectie, legt Schoenmakers uit. De toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar het ongeboren kind kwamen daardoor in de knel.

15:42 uur - Vierhonderd mensen melden zich bij GGD na reis in zuiden Afrika
Zo'n vierhonderd mensen die recent vanuit zuidelijk Afrika zijn teruggekeerd naar Nederland hebben zich gemeld bij de GGD. Ze hebben gebeld met een speciaal telefoonnummer om een testafspraak te maken, laat een woordvoerster van GGD GHOR Nederland weten. Het gaat om mensen die na 21 november zijn teruggekomen uit de regio waar de Omikron-variant van het coronavirus is opgedoken.

De GGD en het ministerie van Volksgezondheid roepen alle reizigers die het betreft op uit voorzorg in quarantaine te gaan en zich te laten testen. Ook als ze geen klachten hebben. Zo hopen de gezondheidsdiensten de verspreiding van de variant, die het label 'zorgwekkend' heeft gekregen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), tegen te gaan.

15:20 uur - Stijging van aantal positieve tests stokt: 21.552 nieuwe gevallen
Het aantal positieve coronatests lijkt voorlopig een plafond te hebben bereikt. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 21.552 nieuwe gevallen geregistreerd. Het is de veertiende dag op rij dat er iets meer dan 20.000 besmettingen aan het licht komen.

Dat het aantal positieve tests nauwelijks meer stijgt, wil niet zeggen dat de piek van het aantal besmettingen is bereikt. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde de afgelopen dag 33 sterfgevallen van coronapatiënten. Voor een maandag is dat het hoogste aantal sinds 25 januari.

13:40 uur - Grootste groei covidpatiënten in ziekenhuizen sinds begin januari
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag met 130 toegenomen tot 2772. Dat is de grootste toename sinds 4 januari, aldus cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen liggen nu 2209 patiënten met covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 118 meer dan zondag. Op de intensive cares liggen nu 563 mensen met corona, 12 meer dan een dag eerder. In de afgelopen 24 uur werden er op de verpleegafdelingen 249 nieuwe coronapatiënten binnengebracht. Op de ic's werden er 48 mensen opgenomen.

13:26 uur - Mensen die quarantainehotel verlaten worden aangehouden
Mensen die het quarantainehotel bij Schiphol verlaten na een positieve test op corona kunnen worden aangehouden en in verplichte isolatie worden geplaatst. De woordvoerster van de burgemeester van Haarlemmermeer bevestigt dat quarantaine in principe niet verplicht is, maar dat burgemeester Marianne Schuurmans mensen die "een gevaar vormen voor de volksgezondheid" wel kan verplichten in isolatie te gaan.

13:12 uur - Personeel zelfstandige kliniek pas naar ziekenhuis bij code zwart
Zelfstandige klinieken kunnen hun personeel pas afstaan aan ziekenhuizen als code zwart is afgekondigd. Dat zegt branchevereniging Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) in reactie op een uitspraak van demissionair coronaminister Hugo de Jonge. De bewindsman zei zaterdag in een NOS-bericht liever te willen dat medewerkers van particuliere klinieken gaan helpen bij de acute en kritieke zorg in ziekenhuizen, in plaats van planbare behandelingen zoals een heupoperatie van hen over te nemen.

13:09 uur - Coronazelftesten in veel winkels en online uitverkocht
De zelftesten voor het coronavirus zijn in veel winkels en online uitverkocht, meldt koepelorganisatie Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD). Mensen die een zelftest willen kopen hoeven zich echter geen zorgen te maken, zegt de organisatie. "De pijplijn is goed gevuld. Deze week worden de winkelvoorraden weer aangevuld", aldus een woordvoerder.

Demissionair premier Mark Rutte riep tijdens de persconferentie vrijdag, met sinterklaasavond in aantocht, mensen op zich te testen voor ze op bezoek gaan.

12:40 uur - Lareb: 231 meldingen van hartontstekingen na coronavaccins
Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 231 meldingen ontvangen van ontsteking van de hartspier (myocarditis) en het hartzakje (pericarditis) na coronavaccinatie. Bijna de helft van deze patiënten werd opgenomen in het ziekenhuis. Een groot deel was echter weer hersteld op het moment van melden bij Lareb.

De meeste meldingen betroffen jongere mannen. "Mensen die pijn op de borst, benauwdheid of hartkloppingen krijgen na coronavaccinatie, moeten altijd contact opnemen met de huisarts", adviseert Lareb.

11:50 uur - Een op vijf besmette verpleeghuisbewoners sterft ondanks vaccin
Van de gevaccineerde verpleeghuisbewoners die de afgelopen maanden toch het coronavirus opliepen, is een op de vijf overleden. Hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh heeft dat berekend. "Wij waren ook wel verrast door deze uitslag", zegt de hoogleraar, die verbonden is aan Amsterdam UMC. De cijfers benadrukken volgens hem nog eens duidelijk het belang van een boosterprik om de afweer tegen het virus op peil te houden.

11:48 uur - Luchtvaartsector: reisbeperkingen geen langetermijnoplossing
Reisbeperkingen zijn geen langetermijnoplossing om coronavarianten onder controle te krijgen. Dat zegt Willie Walsh, directeur-generaal van de internationale luchtvaartbranchevereniging IATA, in een reactie op de vele reisrestricties die zijn ingesteld na de ontdekking van de Omikron-variant van het virus in zuidelijk Afrika.

11:21 uur - Wetenschapper noemt vaccins effectief tegen Omikron-variant
De bestaande vaccins tegen het coronavirus zijn waarschijnlijk ook effectief tegen de nieuwe Omikron-variant, zegt de leidende epidemioloog in Zuid-Afrika. Volgens Salim Abdool Karim helpen de inentingen ook bij de nieuwste variant tegen een ernstig ziekteverloop.

10:42 uur - Vaccinaties hoeven niet te stoppen, eisen Viruswaarheid afgewezen
Nederland hoeft niet te stoppen met het vaccineren tegen het coronavirus. De eisen van protestgroep Viruswaarheid zijn maandag afgewezen door de rechtbank in Den Haag.

Viruswaarheid had een kort geding aangespannen. De groep wilde dat de rechtbank de Staat zou verplichten om de vergunning voor de vier beschikbare vaccins op te schorten. Het gaat om de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Janssen. Daarnaast zou de Gezondheidsraad alle adviezen over vaccinaties moeten intrekken, en zouden de leden van de raad hun steun aan de adviezen moeten herroepen.

10:36 uur - 'Burgemeester: we hadden ontsnapping echtpaar echt niet verwacht'
Het positief geteste echtpaar dat zondag door de Koninklijke Marechaussee is aangehouden op Schiphol kon niet eerder staande worden gehouden omdat er geen juridische grond voor was. Dat vertelt de burgemeester van Haarlemmermeer, Marianne Schuurmans, in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het echtpaar landde vrijdag uit Zuid-Afrika en testte positief op het coronavirus. Als gevolg moest het verblijven in het quarantainehotel in Badhoevedorp. Het stel nam echter de benen en wilde het vliegtuig naar Spanje pakken.

"Er is wel beveiliging aanwezig in het hotel, maar het is zo dat mensen daar geheel vrijwillig verblijven. Beveiligers hebben het stel wel geadviseerd om niet te vertrekken, maar er was nog geen juridische titel om ze aan te houden. Daar moest ik als burgemeester en voorzitter van de Veiligheidsregio op dat moment nog voor zorgen. We hadden het echt niet verwacht dat mensen zouden vluchten", aldus Schuurmans.

10:18 uur - Quarantaine controleren bij voordeur niet te doen voor boa's
Het aan de voordeur controleren van mensen die in quarantaine zitten is niet te doen voor boa's. Handhaving bij mensen thuis is een taak van de politie, maar die heeft daar net als de boa-organisatie niet voldoende capaciteit voor. Bovendien worden er in de coronacrisis steeds meer handhavingstaken plotsklaps op het bordje van boa's geschoven. De grens is allang bereikt, aldus Richard Gerrits, voorzitter van de boa-vakbond BOA ACP.

9:59 uur - 'Hoge vaccinatiegraad in Peel en Maas door besmettingen'
Noortje Bouwmeester, arts infectieziektebestrijding GGD Noord-Limburg, vermoedt dat de relatief hoge vaccinatiegraad in Peel en Maas te maken heeft met de hoge besmettingscijfers in de gemeente in het begin van de coronapandemie. "Veel inwoners hebben in hun directe omgeving iemand gehad die ernstig ziek is geworden van corona of misschien is overleden. Daardoor is het vaccin in deze gemeente mogelijk beter ontvangen." Bouwmeester benadrukt wel dat dit een aanname is.

In Peel en Maas is 87,3 procent van de inwoners die een prik mag hebben, ook daadwerkelijk gevaccineerd.

stock vaccinatie coronavirus vaccin inenting jongeren
Afbeelding ter illustratie
Foto: iStock

9:33 uur - Omikron-variant vormt groot wereldwijd risico volgens WHO
De Omikron-variant van het coronavirus vormt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een groot wereldwijd risico waar landen zich goed op moeten voorbereiden. Uitbraken van de nieuwe variant kunnen "grote gevolgen" hebben, stelt de WHO maandag.

"Omikron heeft een niet eerder geziene hoeveelheid mutaties die zorgelijk zijn voor het verloop van de pandemie" , aldus de WHO. "Het wereldwijde risico met deze nieuwe variant hebben wij ingeschat op erg hoog."

8:40 uur - 'Sterftecijfer in verpleeghuizen net zo hoog als in de tweede golf'
Het percentage sterfgevallen in de verpleeghuizen is weer net zo hoog als in de tweede coronagolf in november vorig jaar, voor de vaccinaties. Dat zegt hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh tegen NOS. Uit de meest recente data blijkt dat zo'n 22 procent van de gevaccineerde bewoners na een besmetting overlijdt. De afnemende effectiviteit van de vaccins, vooral bij ouderen, is hier een van de oorzaken van.

Ook de kwetsbaarheid van de verpleeghuisbewoners en de eigenschappen van de Delta-variant spelen volgens de hoogleraar een rol. "Die is niet alleen besmettelijker dan eerdere varianten, maar kent bij kwetsbare ouderen mogelijk ook vaker een fatale afloop."

8:21 uur - ECB-voorzitter: eurozone beter bestand tegen nieuwe coronagolf
De eurozone is beter bestand om het hoofd te bieden aan de economische gevolgen van een nieuwe golf van coronabesmettingen of de nieuwe Omikron-variant. Dat zei Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank (ECB). Diverse Europese landen hebben al maatregelen genomen vanwege de verdere toename van corona-infecties. De nieuwe virusvariant Omikron, die onlangs werd ontdekt, duikt in steeds meer landen op.

7:54 uur - 'Zeldzame ontsteking door corona kan leiden tot doodgeboortes'
Bij zwangere vrouwen met een coronabesmetting kan het virus in uitzonderlijke gevallen de ongeboren baby in gevaar brengen in de tweede helft van de zwangerschap. Sinds juli dit jaar zijn minstens dertien doodgeboortes in Nederland te wijten aan een door het coronavirus beschadigde placenta. Dat zegt gynaecoloog Sam Schoenmakers van het Erasmus MC in Rotterdam op basis van een analyse van doodgeboortes waarvoor in eerste instantie geen verklaring werd gevonden, in de Volkskrant.

7:09 uur - Zuid-Afrikaanse experts: klachten Omikron voornamelijk mild
De klachten van mensen die besmet zijn met de Omikron-variant van het coronavirus zijn voornamelijk mild van aard. Tot die conclusie komen zowel Covid-adviseurs van de Zuid-Afrikaanse overheid als de arts in de stad Pretoria die als eerste aan de bel trok over de nieuwe variant.

"De besmettingen die zich tot nu toe hebben voorgedaan, waren allemaal milde gevallen, milde tot matige gevallen. En dat is een goed teken", zegt viroloog Barry Schoub bij de BBC. Hij is hoofdadviseur van het vaccinatieprogramma in Zuid-Afrika.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwt echter voor te snelle conclusies. De eerste gerapporteerde Omikron-infecties zijn vastgesteld bij studenten, benadrukt zij, en jonge patiënten hebben vaak mildere symptomen bij een coronabesmetting.

6:48 uur - Corona kost toerismesector in 2021 wereldwijd 2 biljoen dollar
De coronapandemie gaat de toerismesector wereldwijd in 2021 opnieuw 2 biljoen dollar (1,77 biljoen euro) kosten. Dat bedrag aan gederfde inkomsten is vergelijkbaar met het verlies in het jaar ervoor, zegt de toerismeorganisatie van de Verenigde Naties UNWTO maandag.

De in Madrid gevestigde UNWTO noemt het herstel van de mondiale toerismesector in 2021 "fragiel" en "langzaam". De sombere voorspelling komt op het moment dat veel landen in Europa worstelen met een sterke stijging van het aantal coronabesmettingen en vlak nadat de nieuwe, potentieel besmettelijker Omikron-mutatie van het coronavirus is opgedoken.

6:15 uur - Scholieren moeten mondkapjes gaan dragen
Scholen moeten in ieder geval tot 18 december nieuwe coronamaatregelen treffen, zoals dat alle leerlingen mondkapjes moeten gaan dragen wanneer ze bewegen. Het gaat om middelbare scholieren en studenten in het hoger onderwijs. Voor kinderen vanaf groep 6 in het basisonderwijs geldt een dringend advies om een mondkapje te dragen.

Vanaf nu moeten scholieren onder de 12 jaar al thuisblijven bij milde klachten. Eerder hoefde dat alleen wanneer ze hoestten of koorts hadden.

Onderwijsinstellingen krijgen ook dringende adviezen, zoals het aanleggen van looproutes in gebouwen en het spreiden van pauzes. Ook gaat het advies waar mogelijk gelden om klassen op te delen in kleinere groepen die geen onderling contact hebben. Voor groep zes tot en met acht van het primair onderwijs en het hele voortgezet onderwijs geldt het advies dat alle leerlingen twee keer per week een zelftest doen.

Lees meer over de nieuwste coronamaatregelen

6:00 uur - Echtpaar op Schiphol aangehouden voor vlucht uit quarantainehotel
De Koninklijke Marechaussee heeft zondag op Schiphol een echtpaar aangehouden dat uit een quarantainehotel was gevlucht. Het stel is aangehouden in een vliegtuig dat op het punt stond te vertrekken. Beide personen zijn overgedragen aan de GGD.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen