Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Camping in Roermond een grote puinhoop (video)

Geplaatst opmaandag 19 juli 2021 - 7:46

De piek van het hoogwater verdwijnt langzaam via Mook en Middelaar de provincie uit. De nacht is zonder calamiteiten verlopen, maar de Veiligheidsregio blijft de dijken continu in de gaten houden. In de loop van de middag zal het water overal gaan zakken en kan de schade opgemaakt worden.

Hieronder een samenvatting van het belangrijkste nieuws over de wateroverlast van maandag.

Slachtofferhulp is beschikbaar voor mensen die daar behoefte aan hebben. Meer info

Luister ook: Calamiteitenzender L1 Radio

22:42 uur - Foto van kunstwerk in de Maas nu blikvanger voor het goede doel
Yannick Heumassej maakte afgelopen zaterdag een iconische foto van de Vreedzame Krijger aan de Maasboulevard. Nadat hij die op Instagram postte, ging de foto viral. Niet alleen in Venlo en Limburg, maar in heel Nederland. De interesse in de foto was zo groot dat Heumassej besloot een actie op te zetten. De foto wordt op canvas gedrukt en straks verkocht. De opbrengst van de verkochte foto's gaat naar gedupeerden van het extreme hoogwater.

Lees ook: Foto kunstwerk levert emoties en geld op voor goede doel

22:29 uur - Defensie beëindigt militaire inzet in geteisterd Limburg
De militaire inzet in het door wateroverlast geteisterde Limburg is maandag om 18.00 uur officieel beëindigd, meldt Defensie. In totaal zijn sinds woensdag achthonderd militairen aan het werk geweest in het overstroomde gebied. Maandag brachten militairen met vrachtwagens nog mensen terug naar hun huis in het dorpje Bergen, dat omringd werd door hoogwater.

22:07 uur - Stapels hondenbrokken en blikken kattenvoer voor huisdieren
Honderden telefoontjes, duizenden kilo's dierenvoer en vrijwilligers uit het hele land. De steun voor de noodactie van dierenvoedselbank Hart voor Huisdieren Limburg is enorm. De stichting stelt noodpakketten samen voor huisdieren die getroffen zijn door de wateroverlast in heel Limburg en daarbuiten. In totaal is al 4000 kilo aan voer binnen en de teller loopt door. Een groot aantal huisdieren kon niet terecht in de opvanglocaties voor evacués. Honden en katten werd daarom naar dierenasiels gebracht waar een tekort aan voer ontstond.

Lees ook: Duizenden kilo's voer gedoneerd voor getroffen huisdieren

21:30 uur - Wateroverlast pakt rampzalig uit voor boeren en tuinders
Veel boeren en tuinders kunnen hun oogst als verloren beschouwen door de grote wateroverlast de afgelopen dagen. Bij sommige tuinders stond het water een halve meter hoog in de kassen. Vlak voor de pluk gingen hierdoor alle tomaten verloren. Ook snijbonen en veldgewassen waren niet bestand tegen de watermassa. De schade loopt in de miljoenen euro's.

Lees ook: Na drie droge jaren verliezen boeren hun oogst aan het water

20:07 uur - Leeg ziekenhuis in Venlo doet onwerkelijk aan
Geen mens in de centrale aankomsthal, lege bedden op de cardiologieafdeling en geen enkel bliepje of belletje op de intensive care - laat staan verplegend personeel of patiënten. Het lege ziekenhuis in Venlo oogt onwerkelijk maandagmiddag. Bestuursvoorzitter IJsbrand Schouten spreekt van een 'naar beeld'.

Lees ook: VieCuri zonder patiënten en personeel: onwerkelijk

18:33 uur - Burgemeester: Opruimen Valkenburg gaat voorspoedig
De noodverordening in de gemeente Valkenburg aan de Geul is aangepast. Het verboden gebied waar geen publiek mag komen is verkleind tot een deel van het centrum, op verzoek van ondernemers. De (horeca)bedrijven en overige panden in dit gebied hebben veel schade geleden en kunnen nog niet open gaan. De kaart hieronder laat zien waar de noodverordening nog van kracht is. Het gebied word met bouwhekken afgesloten.

Het opruimen van Valkenburg gaat volgens burgemeester Daan Prevoo voorspoedig. Er zijn door de gemeente containers neergezet, waarmee nu zo'n 900 ton afval is opgehaald. "Dat is eigenlijk huisinrichting, zaken die helemaal leeg zijn gehaald, horecakeukens, hotelinrichting: alles ligt op een hoop", zei Prevoo tegen Radio 1.

Noodverordening Valkenburg verkleind (19 juli 2021)
Foto: Gemeente Valkenburg aan de Geul

18:24 uur - Video: Camping Hatenboer ligt in puin

Video: L1

18:16 uur - L1 blijft zeker tot dinsdagmiddag calamiteitenzender
Regionale omroep L1 blijft zeker tot dinsdagmiddag 16:30 uur de calamiteitenzender van de provincie. Hoewel in de zuidelijke regio is afgeschaald naar GRIP-1 (lees hieronder, redactie), is noordelijker nog steeds GRIP-4 van kracht. Omdat de situatie van de dijken in heel Limburg instabiel is, blijven de Veiligheidsregio's een beroep doen op L1 voor noodsituaties.

18:12 uur- Recreanten in bootje van het water gehaald
Twee recreanten wilden met een klein motorbootje onder de Maasbrug bij Roermond varen maar zijn door de reddingsbrigade tegengehouden en teruggestuurd naar de haven. Het is nog altijd gevaarlijk op het water en de recreatievaart is verboden.

De reddingsbrigade stuurt recreanten en hun bootje terug naar de haven (19 juli 2021)
De reddingsbrigade stuurt de recreanten en hun bootje terug naar de haven.
Foto: Track88

18:01 uur - Veiligheidsregio Zuid-Limburg doet stapje terug in het crisisprotocol
Omdat het hoogwater zich uit het zuiden van Limburg heeft teruggetrokken, schaalt de veiligheidsregio af in het crisisprotocol. De situatie verschuift van GRIP-2 naar GRIP-1. GRIP staat voor het Gecoördineerd Regionaal Incidenten Protocol en beschrijft onder meer hoe hulpverleningsdiensten met elkaar kunnen samenwerken. Het afschalen betekent dat er nog steeds meerdere hulpverleningsdiensten met elkaar samenwerken, maar dat overkoepelende afstemming op het kantoor van de veiligheidsregio niet meer nodig is.

17:51 uur - Zeker 16 monumenten in Limburg getroffen door wateroverlast
Ten minste zestien monumenten in Limburg zijn getroffen door de zware wateroverlast. Dat komt naar voren uit een eerste rondgang door kenniscentrum Huis voor de Kunsten Limburg. Volgens Marianne van der Elsen, adviseur voor Erfgoedorganisaties bij het centrum, wordt nog gekeken wat de opgelopen schade is. Tot nu toe is van drie kastelen, elf watermolens, de Nicolaas- en Barbarakerk in Valkenburg en museum Valkenburg bekend dat ze kampen met problemen door het water.

17:42 uur - 'Schade land- en tuinbouw bedraagt honderden miljoenen'
De schade voor land- en tuinbouw die is veroorzaakt door wateroverlast bedraagt naar schatting honderden miljoenen. Dat zei Léon Faassen, voorzitter van de LLTB, maandag tijdens een bezoek van minister Carola Schouten aan Limburg. De minister van Landbouw wilde met eigen ogen zien wat het natuurgeweld had aangericht in de provincie.

Lees ook: Minister bezoekt rampgebied: 'Schade honderden miljoenen'

17:24 uur - Het water is geweken: herstelbedrijven rukken massaal uit
Het water van de Maas keert terug binnen de oevers en daarmee kan het herstel aan ondergelopen woningen voor bedrijven starten.

Gespecialiseerde waterschadeherstelbedrijven draaien momenteel overuren. "Het begrip onder gedupeerden dat we niet overal inzetbaar zijn op korte termijn, valt op", zegt Rob Meershoek.

De algemeen directeur van Dolmans Calamiteiten Diensten zit normaal op zijn hoofdkantoor in het Utrechtse IJsselsteijn. Vanwege de enorme piekbelasting heeft hij afgelopen dagen tijdelijk intrek genomen in de vestiging Maastricht. Zoals ook veel andere collega's van Dolmans. "We hebben negentien vestigingen in het hele land en 350 medewerkers. Daarvan zijn er nu ongeveer 50 volop bezig in Limburg. Onder hen mensen uit Groningen die hun vakantie verschuiven om te komen helpen", aldus Meershoek. Lees hier meer.

17:01 uur - Limburgse wijnbedrijven vrezen voor beschimmelen druivenranken
Limburgse wijngaarden en wijnhuizen hebben tot nu toe weinig schade gehad door de zware wateroverlast, maar houden rekening met het mogelijke mislukken van hun druivenoogst. Omdat de druivenranken vochtig zijn door de regen en de zon nu schijnt, kunnen de gewassen gaan schimmelen. Dat komt naar voren uit een rondgang onder verschillende wijnbedrijven in Limburg. De provincie is met tientallen wijngaarden een belangrijke wijnleverancier in Nederland.

Doordat veel wijngaarden hoog op hellingen liggen is het water na de regenval weggestroomd, geven de wijngaarden aan. Dat zorgt tot nu toe voor weinig schade. "We hebben wel wat lekkages gehad, maar dat heeft niet voor grote problemen gezorgd. Wij liggen hoog, dus het water blijft gelukkig niet staan", zegt Wijndomein St. Martinus in Vijlen. Ook Wijndomein Holset in Lemiers ervaart weinig schade tot nu toe. "We zien tot nu toe eigenlijk alleen lichte schade buiten. Wij liggen vrij hoog, dus voor ons was het afkloppen." Volgens De Wijngaardsberg in Ulestraten geldt dat voor de meeste Limburgse wijngaarden, waardoor veel met weinig permanente problemen kampen.

Wel vrezen veel Limburgse wijnbedrijven voor het beschimmelen van de druivenranken. "Die zijn heel lang vochtig geweest door de regen en nu is het erg warm. Daarbij is de bodem helemaal verzadigd, waardoor het blijft dampen. Het is een geweldige omgeving voor schimmels om in te groeien", zegt Wijndomein St. Martinus.

16:45 uur - Veiligheidsregio: gooi zand niet op dijken
Omdat zandzakken niet meer nodig zijn op sommige plekken, moeten ze geleegd worden. Maar het is verboden om zand uit te strooien over de dijken. "De dijken zijn verzadigd en zijn nog kwetsbaar. Voor de zandzakken die u niet meer nodig heeft kunt u contact opnemen met uw gemeente. Zij geven aan waar u de zandzakken kunt inleveren", aldus de Veiligheidsregio Limburg-Noord. Daarnaast moeten mensen niet op dijken gaan lopen. Die zijn nog verzadigd door het water. "Dit betekent dat de dijken onveilig zijn", waarschuwt de veiligheidsregio.

16:44 uur - Opgang dijk Blerick dicht
De gemeente Venlo heeft maandag de opgang naar de dijk in Groot Boller in Blerick op drie plekken afgesloten. "Om verdere schade aan deze dijk te voorkomen mogen er absoluut geen voetgangers en voertuigen op deze dijk komen", aldus de gemeente Venlo.

16:40 uur - Woonwinkels krijgen het druk door wateroverlast Limburg
Woonwinkels in de regio Limburg verwachten het de komende weken drukker te krijgen door de schade die het hoogwater daar heeft aangericht aan huizen. Zo zullen veel mensen bijvoorbeeld nieuwe vloerbedekking of meubels nodig hebben. Het kan volgens sommige bedrijven maanden gaan duren voordat de schade hersteld zal zijn, zeggen ze in een rondgang tegen het ANP.

Nog niet overal in Limburg waar het water voor overlast heeft gezorgd, is het water al weg. Daar zal het nog even duren voordat de schade echt duidelijk is, zeggen de woonwinkels. Ook is het nog onduidelijk of er bijvoorbeeld betonnen ondervloeren hersteld moeten worden voordat er tapijt of laminaat gelegd kan worden. Veel woonwinkels hadden al langere levertijden door de coronacrisis, waarin mensen hun meubilair, vloeren en gordijnen aanpakten. In sommige gevallen moeten mensen weken of maanden wachten. Tapijtcentrum Heerlen vertelt dat het voor de coronacrisis anderhalve week duurde voor klanten een nieuwe vloer hadden, nu is dat vier tot acht weken. Vloerwinkel Carpetright in Maastricht zegt zich voor te bereiden op de drukte, maar slaat geen extra spullen in omdat het bedrijf direct bij de leverancier bestelt.

Meerdere ondernemers willen niet met naam en toenaam genoemd worden, omdat ze verwachten het anders nog drukker te krijgen. Een enkeling zegt tot het einde van het jaar geen opdrachten meer te kunnen aannemen.

16:35 uur - Weggedreven woonboot uit Roermond weer thuis
De woonboot die vrijdag loskwam van de Looskade in Roermond is maandag door Rijkswaterstaat weer thuisgebracht.

"Tijdens deze gevaarlijke operatie bleef de bewoner de hele tijd aan boord", meldt een correspondent ter plaatse. Lees hier meer.

Woonboot Roermond weer op zijn plek (19 juli 2021)
Foto: Track88'

16:20 uur - Noodverordening in Gulpen-Wittem opgeheven

15:38 uur - Milieuparken Heerlen en Margraten langer open
De milieuparken in Heerlen en Margraten houden de deuren langer geopend. Tot en met vrijdag blijven de milieuparken tot 19:00 uur open. Hiermee wil de gemeente Voerendaal gedupeerden van de wateroverlast voldoende ruimte geven om kapotte en natte spullen te brengen. "Daarnaast ontvangen alle slachtoffers van deze overstromingsramp 50 procent korting in de RD4U kringloopshops in Heerlen, Kerkrade en Margraten", aldus de gemeente Voerendaal.

15:32 uur - Gratis friet en snacks voor ondernemers en opruimers in Valkenburg
Valkenburgse ondernemers en puinruimers worden maandag getrakteerd op friet en snacks. Die worden gebakken door meneer Descendre. De gratis friet en snacks kunnen worden opgehaald bij de frietwagen op de kruising Grotestraat met de Kerkstraat bij de Geulpoort. Dat laat de gemeente Valkenburg aan de Geul weten.

15:18 uur - N271 blijft dicht vanwege groot sinkhole
De rijksweg N271 blijft tussen Belfeld en Reuver voorlopig afgesloten voor het autoverkeer. Door het hoogwater van de Maas ontstond er zondag een sinkhole. Fietsers kunnen wel gebruik maken van het fietspad in de richting van Belfeld. Die is voor de gelegenheid ingericht voor twee richtingen.

Het is op dit moment onduidelijk hoe lang de afsluiting gaat duren. Het water moet eerst voldoende gezakt zijn, daarna kan er onderzocht worden hoe groot de schade is en hoe dit het beste hersteld kan worden.

Lees ook: Groot sinkhole in Rijksweg N271 bij Reuver

Sinkhole N271 Reuver 18 jul 2021
Zinkgat in Rijksweg Zuid tussen Belfeld en Reuver dat ontstond tijdens het hoogwater.
Foto: Omroep PenM

14:57 uur - Scheepvaart herstart tussen Ternaaien en Heel
De stuw van Linne is in de nacht van zondag op maandag deels dichtgezet. Rijkswaterstaat heeft daarna extra inspecties gedaan en de situatie als veilig beoordeeld. De vaarweg tussen Ternaaien (België) en Heel is daarom sinds 14:00 uur weer vrijgegeven voor de beroepsvaart.

De recreatievaart blijft nog wel gestremd, omdat het gevaar voor recreatievaartuigen nog niet geweken is. Er drijven namelijk mogelijk grote brokstukken in de rivieren. Schepen voor de beroepsvaart ondervinden hier minder hinder van, terwijl recreatievaartuigen juist ernstig in de problemen kunnen komen.

14:55 uur - Rutte: coronaregeling ook voor bedrijven na waterschade Limburg
Limburgse ondernemers die getroffen zijn door de wateroverlast kunnen ook een beroep doen op de bestaande coronaregelingen. Er wordt bij de toepassing van de regelingen niet gekeken naar de oorzaak van het omzetverlies, zei demissionair premier Mark Rutte maandag na kabinetsoverleg over de coronacrisis.

Het gaat om de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) en de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Het zijn volgens Rutte de belangrijkste twee regelingen voor ondernemers die bijvoorbeeld omzetschade lijden door de coronamaatregelen van het kabinet.

"Er is de bizarre samenloop met corona. Door corona hebben we de regelingen doorgetrokken naar het derde kwartaal. Dat is dus een heel klein plusje na alle ellende die we nu hebben" dat dit nu ook werkt voor de gevolgen van de waterschade, aldus Rutte.

14:44 uur - Aantal schademeldingen wateroverlast Zuid-Limburg loopt verder op
Het aantal schademeldingen na de grote wateroverlast in Limburg blijft oplopen bij verzekeraars Interpolis en Centraal Beheer. Volgens de twee, beide onderdeel van Achmea, gaat het om meer dan 1700 meldingen. Het Verbond van Verzekeraars verwacht eind deze week mogelijk wat meer te kunnen zeggen over de omvang van de schade in de regio.

Bij Interpolis stond de teller maandagmiddag op zo'n 1060 meldingen, bij Centraal Beheer op 665. Deskundigen van Interpolis en Centraal Beheer hielden afgelopen weekend nog een soort spreekuur in een hotel bij het getroffen gebied. Zo'n tachtig getroffenen konden in gesprek met de verzekeraars met vragen over bijvoorbeeld opvang, voorschotten en het vaststellen van de schade. Ook zijn er direct voorschotten uitgekeerd. "Sommige mensen, bijvoorbeeld die op een benedenverdieping wonen, hebben echt helemaal niets meer", zegt een woordvoerster van Centraal Beheer. Lees hier meer

14:29 uur - Geëvacueerde inwoners gemeente Bergen mogen terug naar huis
De geëvacueerde inwoners van de gemeente Bergen mogen terug naar huis. Het Waterschap Limburg heeft de dijken in de gemeente geïnspecteerd en ze als veilig beoordeeld. Aaijen en Bergen zijn nog steeds niet via de weg bereikbaar. Daar is de pendeldienst nog steeds noodzakelijk, laat de gemeente weten. Lees hier meer.

ANP-434067951
De Maas staat tot aan de rand van de kademuur bij een restaurant in Well.
Foto: ANP

14:10 uur - Rijkswaterstaat schroeft waarschuwingscode hoogwater in Maas terug naar 'code oranje'
De piek van het hoogwater heeft Limburg inmiddels verlaten en de waterstanden beginnen ook in Noord-Limburg te dalen. Rijkswaterstaat heeft daarom het waarschuwingsniveau voor de Maas teruggeschroefd van 'code rood' naar 'code oranje'. Dat betekent dat Rijkswaterstaat en de waterschappen nog steeds alert zijn, maar de dreiging afgenomen is.

14:05 uur - Vakantie naar Limburg: waar wel en waar niet?
Kunnen vakanties in Limburg de komende dagen en weken gewoon doorgaan? Met die vraag worstelen toeristen na de berichten over de watersnood van de afgelopen dagen.

Het spreekt voor zich dat een overnachting in Valkenburg aan de Geul de komende tijd niet mogelijk is. Ook op veel campings rond de Geul en de Gulp is het voorlopig onmogelijk te bivakkeren. Maar dat geldt niet voor alle plekken in Zuid-Limburg. Hotels en andere verblijven in Epen en Slenaken zijn gewoon open, maar ook daar komen veel vragen en zelfs annuleringen binnen. Lees hier meer.

Drijvende caravan Maas Maastricht 15 jul 2021
Foto: Jean-Pierre Geusens

13:58 uur - Kenners verwachten snel herstel economie Limburg na wateroverlast
De economie van Limburg zal waarschijnlijk vrij snel kunnen herstellen van de zware overstromingen en de schade die is veroorzaakt door de wateroverlast. Zo moeten bijvoorbeeld kapotte huizen en gebouwen worden gerepareerd, net als infrastructuur die beschadigd is geraakt door het hoge water. Dat zorgt al op de kortere termijn voor flink meer activiteit in de bouwsector in Limburg. Maar ook beschadigde spullen zoals huisraad moeten worden vervangen, wat de consumentenbestedingen zal aanjagen.

ING-econoom Marcel Klok zegt dat, hoewel het menselijke leed groot is in Limburg, de schade niet zo omvangrijk is dat dit zichtbaar zal zijn in de landelijke economische cijfers. Het getroffen gebied bevat naar verhouding minder economische activiteit zoals industrie dan andere delen van het land, zoals bijvoorbeeld de Randstad. De wateroverlast vond verder plaats in een vrij beperkt gebied en niet voor een lange tijd. Lees hier meer.

13:53 uur - Kinderen moeten niet in achterblijvend rivierslib spelen
Kinderen moeten niet in of met achterblijvend rivierslib gaan spelen, adviseren de GGD'en langs de rivieren. Ook moeten kinderspeelplaatsen, speeltuintjes, zandbakken en tuinen grondig schoongemaakt worden. In rivierslib kunnen ernstige verontreinigingen zoals zware metalen en minerale oliën zitten. Wie in aanraking is geweest met het slib moet goed zijn handen wassen, zeggen de GGD'en. Vooral langs de Maas blijft veel slib achter, omdat die rivier de afgelopen dagen flink buiten de oevers is getreden.

GGD Limburg-Noord adviseert om vee zeker twee maanden niet te laten grazen in weilanden waarin slib is achtergebleven. Na twee maanden is met slib verontreinigd gras verdwenen. Gewassen die onder water hebben gestaan en groente uit moestuinen met rivierslib zijn niet meer geschikt voor consumptie. Moestuinen moeten ook goed schoongemaakt worden voor er opnieuw groente en fruit verbouwd kan worden.

13:45 uur - Nog hoge waterstand in Noord-Limburg
Ook in Bergen en Gennep begint het waterpeil inmiddels voorzichtig te dalen. "We verwachten dat het waterplateau rond 15:00 uur ook Mook en Middelaar zal verlaten", zei voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. "De stabiliteit van de dijken en kades wordt daar nog continu in de gaten gehouden. De dijken raken verzadigd en dat kan voor problemen zorgen."

In Midden-Limburg zijn alle dijken al gecontroleerd en daar mocht dan ook nagenoeg iedereen terug naar huis. In de andere gemeenten worden momenteel de dijken nog gecontroleerd door dijkinspecteurs. Pas als zij groen licht geven, kunnen de gemeenten overgaan tot het vrijgeven van bepaalde gebieden.

13:10 uur - Fikse schade aan spoor bij Eijsden en richting Luik
Vanwege de wateroverlast van de afgelopen dagen moet ProRail twaalf grote railspoelen vervangen in de buurt van Eijsden. Ook is er geen treinverkeer mogelijk op het traject Maastricht-Visé-Luik.

Op de lijn Maastricht richting de Belgische grens kwamen volgens ProRail grote hoeveelheden water te staan. Vooral bij Eijsden is de situatie slecht. Daar moeten grote railspoelen worden vervangen. Aan de Belgische zijde is het spoor nog zwaarder beschadigd. Daar is vanwege de hevige regenbuien een complete spoorbaan weggespoeld. De komende twee weken rijden er geen treinen van Maastricht naar Visé en Luik, verwacht ProRail. "Prognose van herstel staat nu op 2 augustus", aldus de spoorwegbeheerder. Lees hier meer.

Spoor onder water tussen Eijsden en Visé (15 jul 2021)
Foto: Stefan Verkerk/ProRail

12:35 uur - Grote schade voor tuinders en boeren
Boeren en tuinders zitten met grote schade doordat akkers onder water hebben gestaan. Een groot deel van de oogst zal dit waarschijnlijk niet overleven. "De planten hebben haarwortels waarmee ze water opnemen. Door het hoogwater zijn die afgestorven. Nu zien de planten er nog mooi groen uit, maar zodra straks de zon gaat schijnen, gaan de gewassen alsnog dood", legt een tuinder uit Baarlo uit op L1 Radio. In zijn kassen stond het water 50 tot 60 centimeter hoog. De rivier heeft zich daar inmiddels teruggetrokken, maar er is een heleboel slijk achtergebleven op de planten.

"We zijn getroffen op het meest kwetsbare moment: vlak voor de oogst. Graan zou bijna geoogst worden, maar dat is nu onmogelijk. Voor het maïs is het nog even afwachten", vertelt de tuinder. Normaal gesproken komt het hoogwater tijdens de winter voor. Dan zijn de akkers leeg. Deze hoogwaterstand in de zomer is erg uitzonderlijk en zorgt daardoor voor nog meer schade op de velden.

12:30 uur - Limburg pakt alsnog dijkversteviging zwakke plekken aan
Limburg gaat alsnog zeventien zwakke plekken in dijken en kades versneld aanpakken. Het vorige college van Gedeputeerde Staten had juist besloten de veiligheidsnormen voor de dijken te verlagen. Na dit besluit barstte binnen de Limburgse Staten een storm van verontwaardiging los.

Onder meer langs de Maas in Beesel, Steyl en Arcen waren de afgelopen dagen problemen in een zo'n zwakke plek. Dat leidde tot evacuaties. Lees hier meer.

12:10 uur - 'Geld Giro 777 gaat naar burgerinitiatieven en post-traumatische zorg'
Een woordvoerder van het Nationaal Rampenfonds heeft tegen de NOS gezegd dat het geld dat ingezameld wordt via Giro 777 verdeeld zal worden onder burgerinitiatieven. "Geen individuen of bedrijven, die worden niet door ons geholpen, maar lokale initiatieven. We stellen strenge criteria op, want er moeten niet overmatig veel aanvragen binnenkomen", laat een woordvoerder aan de omroep weten. Er is ook aandacht voor post-traumatische zorg. "Een watersnoodramp is ook een traumatische ervaring. We willen snel de maatschappij weer op gang helpen."

Een commissie moet deze week nog gaan bepalen waar het geld naartoe zal gaan. Inmiddels is de teller opgelopen tot zo'n 5,5 miljoen euro.

11:44 uur - Maandagmiddag besluit over scheepvaart op Julianakanaal
Er wordt maandagmiddag besloten of de scheepvaart weer hervat kan worden op het Julianakanaal, meldt een woordvoerster van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Het grootste deel van de scheepvaart dat via de Maas naar België en Frankrijk gaat, maakt gebruik van het Julianakanaal. Vanwege de zeer hoge waterstanden, sterke stroomsnelheden en drijvend afval was de Maas en het Julianakanaal gestremd voor de binnenvaart.

11:13 uur - Wegen in Wanssum blijven dicht
De Venrayseweg dwars door Wanssum blijft volgens de gemeente Venray voorlopig nog dicht. De hoge waterstand in de haven zorgde daar dit weekend voor veel ramptoeristen. Daarop besloot de gemeente Wanssum af te sluiten. De rondweg is wel open voor het verkeer. Ook de brug over de Maas is open, voor gemotoriseerd verkeer. De parallelweg blijft nog wel dicht. Dat betekent dat fietsers en wandelaars nog niet over de brug kunnen.

De Maas stond in Venray maandagochtend nog op 14,71 meter boven NAP. Dat is nog steeds een gevaarlijke waterstand. De gemeente waarschuwt dan ook dat mensen niet over onverharde dijken mogen lopen. Die zijn nog steeds gevaarlijk. De dijk bij Blitterswijck werd zondagavond afgesloten, omdat voetgangers en fietsers er overheen bleven gaan.

10:53 uur - Bewoners in Maashees wonen op een eiland
Een aantal huizen aan de Op Den Berg, tussen Maashees en Geijsteren, zijn nog afgesloten van de bewoonde wereld. De weg staat daar nog volledig onder water waardoor de bewoners niet uit hun huis kunnen. Camping Landgoed Geijsteren werd vrijdag ontruimd en de eigenaren van de recreatiewoningen langs de Maas werden allemaal verzocht hun huisjes te verlaten. Het volledige terrein staat ook maandag nog onder water. Dat vertelde een bewoonster maandagochtend op L1 radio.

10:48 uur - Puinruimen in Baarlo
Inwoners van Baarlo moeten maandag puinruimen en opnieuw beginnen nadat hun woning vol is gelopen met Maaswater. Het is niet de eerste keer dat ze dit meemaken. Ook in 1993 en 1995 stond hun huis blank, vertelt L1-verslaggever Ruud van Broekhoven die ter plaatse is. "Baarlo likt de wonden nu. Hier kennen ze klappen van de zweep. Het is nu wachten totdat het water is gezakt."

10:37 uur - Waterpeil zakt langzaam in Gennep
De waterstand bij Gennep begint sinds maandagochtend langzaam te zakken. In de vroege ochtend stond het waterpeil in de Maas op 12,20 meter boven NAP. Volgens de prognoses komt het peil woensdag weer in de buurt van de normaalwaarde onder de 9 meter. De dijken worden actief gemonitord door dijkwachters.

Op meerdere plaatsen in de gemeente komt kwelwater omhoog. Dit is grondwater dat door het hoge waterpeil boven de grond komt. Inspecteurs van het Waterschap Limburg houden deze plekken in de gaten. Over het algemeen zorgen ze niet voor gevaar.

10:11 uur - Ook laatste geëvacueerde inwoners Venlo terug naar huis
De Veiligheidsregio heeft maandagochtend ook de laatste straten van Steyl vrijgegeven. Dat betekent dat ook de inwoners van De Maashoek, Veerweg, Sint Michaelstraat en een deel van de Maasstraat weer terug naar huis mogen.

Het overgrote deel van de ruim 10.700 geëvacueerde Venlonaren mochten zondag aan het eind van de middag al terug naar huis. Lees hier meer.

9:52 uur - Hoogwater in Mook en Middelaar
In de gemeente Mook en Middelaar heeft de Maas in de nacht van zondag op maandag het hoogste peil bereikt. Dat hoogwater houdt nog zeker enkele uren aan in de noordelijkste gemeenten van Limburg. De dijken in Bergen, Gennep en Mook en Middelaar worden intensief in de gaten gehouden.

9:13 uur - Brandweer helpt mee met opruimen rondom VieCuri
Tientallen brandweerlieden zijn maandagochtend opgetrommeld om mee te helpen met het opruimen van de omgeving rondom het ziekenhuis VieCuri in Venlo. Ze gaan onder meer de zandzakken opruimen die geplaatst zijn om het ziekenhuis te beschermen tegen het hoogwater.

Woensdag wil VieCuri Medisch Centrum in Venlo zijn deuren weer openen voor patiënten. "De komende dagen wordt een complexe operatie verricht om alles in gereedheid te brengen voor een veilige herstart", liet een woordvoerder van VieCuri zondagavond weten. Lees hier meer.

9:00 uur - Dijkinspecteurs uit hele land inspecteren de dijken
Alle dijken langs de Maas worden continu in de gaten gehouden door de Veiligheidsregio Limburg-Noord. Zodra het waterpeil voldoende gezakt is, worden alle dijken door dijkgraven uit het hele land nauwkeurig bekeken. Dat gebeurt zowel aan de waterzijde als aan de kant van het land. De dijkinspecteurs bekijken hoe de dijken het hoogwater hebben doorstaan. Ze zoeken naar eventuele zwakke punten.

De resultaten van de inspecties worden aan de gemeenten doorgegeven en zij kunnen vervolgens bepalen of de gebieden weer vrijgegeven worden.

8:20 uur - Nog noodverordeningen in meerdere gemeenten
In meerdere gemeenten geldt nog een noodverordening. Daar wordt ook actief gehandhaafd op ramptoeristen. Zo zijn er zondagavond en -nacht meerdere boetes uitgeschreven voor mensen die bijvoorbeeld wegafzettingen negeren of toch een dijk betreden waar dit niet is toegestaan.

Daarom doet de Veiligheidsregio nogmaals de oproep: kom niet kijken als dat niet nodig is. "Ook niet in uw eigen omgeving. Laat hulpverleners werken aan de veiligheid voor de bewoners. Geen hen de ruimte." Ook zijn sommige dijken afgezet om gevaarlijke situaties te voorkomen.

8:15 uur - N271 weer open tussen Well en Venlo
De N271 is weer open tussen Bergen en Venlo. De doorgaande weg was vanwege opruim- en herstelwerkzaamheden helemaal dicht vanaf de rotonde in Well richting Arcen. Ook de fietspaden waren dicht.

7:40 uur - Ook in Afferden begint het waterpeil inmiddels te zakken

7:35 uur - Hoogwater stroomt langzaam de provincie uit
In Mook en Middelaar heeft het waterpeil in de nacht van zondag op maandag het hoogste punt bereikt. Dat heeft tot nu toe niet voor grote problemen gezorgd. "Er is op dit moment geen acute dreiging, maar we blijven alert en controleren de dijken continu", laat een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg-Noord weten. "Op een aantal plekken zijn de dijken opgehoogd en verstevigd met zandzakken. Het blijft altijd spannend of dit voldoende zal zijn. We monitoren dat continu."

7:00 uur - Geen treinverkeer tussen Maastricht en Luik
Vanwege het hoogwater in de regio zijn het problemen ontstaan aan het spoor op het traject tussen Maastricht en Luik. Er rijden daarom geen treinen op het traject. Reizigers worden met busjes tussen de stations vervoerd. De problemen zullen nog zeker een week aanhouden.

6:00 uur - Meer dan 5 miljoen euro gedoneerd op giro 777
De grens van 5 miljoen euro aan donaties op Giro 777 is binnen drie dagen bereikt. Het geld is bedoeld om Limburg te helpen na de overstromingen, vertelde Lodewijk van der Kroft, penningmeester van het Nationaal Rampenfonds, zondagavond op L1 Radio.

Volgens hem zijn er inmiddels zo'n 100.000 transacties gedaan door mensen, bedrijven en instellingen die deze provincie financieel willen helpen. Het inzamelingsnummer is opengesteld door het Nationaal Rampenfonds (NRF). Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die schrijnend zijn en niet uit andere bronnen gedekt worden, aldus het NRF. Lees hier meer.

6:00 uur - Inwoner Arcen peilt de hele dag de waterstand
Historicus Louis Reutelingsperger uit Arcen peilde zondag de hele dag de waterstand voor de inwoners. Alle waterstanden noteerde hij in een boekje. L1-verslaggever Tom Doesborg ging bij hem langs. Bekijk hier de video:

Lees hier het liveblog van zondag terug

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen