Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: 'Burgemeesters: toch ruimte voor versoepelingen'

Geplaatst opmaandag 1 maart 2021 - 7:20

In dit liveblog lees je het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de maatregelen daartegen en de vaccinatiecampagne.

Dit is het belangrijkste coronanieuws van maandag 1 maart:

20:52 uur - Burgemeesters willen geen avondklok tijdens verkiezingen
De burgemeesters in het Veiligheidsberaad willen dat de avondklok niet geldt tijdens de verkiezingen over twee weken. Volgens de voorzitters van de veiligheidsregio's die samen het beraad vormen, is de maatregel op die drie verkiezingsdagen niet te controleren.

Tienduizenden mensen werken op stembureaus, er gaan mensen stemmen en er zijn anderen die graag willen toekijken hoe het stemmen gaat. Voor al die mensen zou een uitzondering moeten gaan gelden. "Dat is niet te controleren", concludeert voorzitter Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen. Hij stelt dan ook voor om op deze dagen niet te handhaven.

Volgens minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken, die maandag tijdens beraad in Utrecht de 'coronaveilige' verkiezingen kwam toelichten aan de burgemeesters, mag een persoon na het ingaan van de avondklok mondeling aangeven dat hij of zij is wezen stemmen. Dan zou een handhaver iemand niet mogen bekeuren. Het is overigens nog de vraag of de avondklok dan nog in werking is. Mogelijk loopt de maatregel op 15 maart af.

De burgemeesters zijn verder voor versoepelingen van de coronaregels. Bruls: "Het is ook mogelijk om mensen in kleine stapjes langzaam meer ruimte te geven. Het is niet zwart-wit. Een terras kun je ook eerst in bepaalde delen van de week open doen en dat langzaam uitbouwen."

19:37 uur - Overvolle agenda's bij kappers, schoonheidssalons en rijscholen
Kappers, schoonheidssalons, masseurs, nagelstudios en rijscholen zijn druk met de planning, want woensdag mogen ze na bijna drie maanden weer open. De sekswerkers en zonnestudio's moeten als enige wachten, en tegen dat besluit protesteren ze. Bij kappers kan de wachttijd tot een knipbeurt al oplopen tot enkele weken. "De telefoon staat roodgloeiend", zegt de woordvoerster van kappersbranchevereniging ANKO. De sluiting van de kappers heeft langer geduurd dan de eerste lockdown en anders dan de vorige keer kunnen kappers s avonds niet langer openblijven vanwege de avondklok.

De ANBOS Brancheorganisatie Schoonheidsverzorging hoort van leden dat zij "blij en opgelucht" zijn dat ze weer open mogen. "Het was ook hard nodig, alle reserves en spaargelden zijn aangesproken om de boel overeind te houden", verklaart de woordvoerster. De agenda's stromen vol. Bij gezichtsbehandelingen kan de klant het mondkapje afdoen als hij of zij eenmaal in de stoel zit.

Alle jongeren die net achttien jaar zijn geworden en staan te popelen om hun rijbewijs te halen, moeten nog even geduld hebben. De wachttijden kunnen oplopen tot wel vijftien tot twintig weken, vertelt de woordvoerder van de Vereniging Rijschool Belang (VRB). "Wie op korte termijn gaat afrijden, heeft voorrang bij het inplannen van rijlessen. En wie zijn theorie-examen al heeft gehaald, krijgt ook voorrang." Dat is tegelijkertijd een zorg van de VRB, want het is "voorlopig nog niet mogelijk om theorie-examen te doen, dus dat gaat ophopen", aldus de woordvoerder.

Masseurs, nagelstudios en tatoeëerders mogen ook allemaal woensdag weer klanten ontvangen, maar sekswerkers en zonnestudio's nog niet.

18:37 uur - Burgemeesters: besmettingen nog te hoog om te versoepelen
Burgemeesters in het Veiligheidsberaad temperen de roep om versoepelingen. De besmettingscijfers moeten eerst gaan dalen. "Ik roep iedereen op om vol te houden. Hoe zwaar het ook is", zegt burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem. Hij denkt dat er richting mei, juni meer ruimte is om bijvoorbeeld de horeca weer open te gooien.

Mensen moeten zich eerst aan de regels houden, zegt Emile Roemer van Alkmaar. "Alleen dan kunnen wij aan versoepelingen gaan denken. Die terugval kunnen we echt niet gebruiken." In zijn regio lopen de cijfers flink op. Uit onderzoek blijkt dat mensen zich minder scherp houden aan de 1,5 meter afstand en de afspraak om maar een iemand op bezoek te laten komen.

Antoin Scholten van Venlo wil eerst afwachten wat het meer openstellen van het voortgezet onderwijs 'betekent voor het totaalbeeld'. "Daarna kijken we heel kritisch of er meer mogelijk is. De cijfers zijn niet hoopgevend." Jan Lonink van Terneuzen hoopt dat de terrassen op 1 april weer open kunnen. "Als wij regionaal dit kunnen regelen dan lukt het ons." Hij refereert aan de vakantieparken in Zeeland die al tijden coronaveilig draaien.

Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio praat maandag in Utrecht met enkele ministers over het coronabeleid.

18:00 uur - Middelbaar onderwijs open: 'Blij weer naar school te gaan'
Leerlingen van middelbare scholen en MBO-instellingen mogen, tot hun vaak grote blijdschap, weer naar school.

"Ik heb zelden kinderen horen zeggen dat ze blij waren dat ze naar school konden." zegt leraar Dennis Fingerhut van het Charlemagne College in Landgraaf. "Maar nu wel." Lees hier meer.

16:14 uur - Kuipers: geen ruimte voor verdere versoepeling coronamaatregelen
Vanuit het oogpunt van de ziekenhuizen is er momenteel geen ruimte voor verdere versoepeling van coronamaatregelen, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Hij vindt dat politici er verstandig aan doen zich terughoudend op te stellen in de verkiezingscampagne. "Je kunt van alles beloven, maar de ruimte is zeer beperkt", aldus Kuipers, die ook bestuursvoorzitter is van het Erasmus MC.

De voorman van de acute zorgsector vindt het "niet logisch" om al meer maatregelen te versoepelen, terwijl het effect van de versoepelingen die net zijn ingegaan nog niet duidelijk is. Pas over enkele weken kan worden bepaald of daar ruimte voor is, stelt Kuipers. "Als het te snel gaat, moet je versoepelingen weer terugdraaien en zijn we uiteindelijk veel langer bezig", waarschuwt hij.

16:00 uur - RIVM meldt 3826 nieuwe coronagevallen, minder dan gemiddeld
Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 3826 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is onder het gemiddelde, want in de afgelopen week kwamen er dagelijks gemiddeld 4545 positieve tests bij. Dat gemiddelde loopt de laatste weken weer wat op.

Op zondag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ruim 4700 bevestigde besmettingen en op zaterdag bijna 5000.

Het aantal coronadoden steeg afgelopen etmaal met 22. Dat is voor een maandag een redelijk normaal aantal. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven. Wanneer een coronapatiënt in het weekeinde overlijdt, wordt dit vaak in de loop van maandag doorgegeven, en dan worden die sterfgevallen meegenomen in de cijfers van dinsdag. Op dinsdagen ligt het aantal gemelde sterfgevallen daarom hoger.

15:51 uur - Ondernemers staan te popelen: 'De rek is eruit'
Het water staat veel ondernemers door de coronacrisis tot aan of zelfs over de lippen. Woensdag mag een aantal winkels deels de deuren openen, maar dat is voor veel zelfstandigen nog niet voldoende.

Hun noodkreet is duidelijk: laat de winkels, de horeca en ook de cultuursector de deuren zo snel mogelijk weer openen. Zo hebben de Roermonde ondernemerskoepel Biz en Centrummanagement Maastricht plannen uitgewerkt om alle sectoren gelijktijdig open te laten gaan. Lees hier meer.

15:13 uur - Geen paasvuren in Twentse gemeenten
Paasvuren zijn dit jaar verboden in alle veertien Twentse gemeenten. Het risico op groepsvorming bij het aansteken van zo'n vuur is te groot, aldus de veiligheidsregio Twente maandag. In Twente zijn gewoonlijk op of rond Pasen vele tientallen paasvuren.

De burgemeesters van de Twentse gemeenten denken dat de kans groot is dat het tegen Pasen nog steeds verboden is om met groepen mensen dicht bij elkaar te komen. Daarom hebben ze nu vast een verbod afgekondigd, zodat de zogeheten 'boakebouwers' geen voorbereidingen treffen voor de bouw van een paasvuur. De veiligheidsregio vindt het ook ongewenst om houtstapels aan te gaan leggen voor het geval er rond de paasdagen begin april toch regels zijn versoepeld. "Het risico dat die bergen worden aangestoken is te groot", aldus de instantie.

14:30 uur - Geen coronabesmettingen tijdens theatervoorstelling Guido Weijers
Er zijn geen mensen met het coronavirus besmet tijdens de theatervoorstelling van Guido Weijers. De show in het Beatrix Theater in Utrecht, op zaterdag 20 februari, was georganiseerd door Fieldlab Evenementen.

Zo'n 80 procent van de bezoekers heeft na afloop van het evenement nog een test gedaan. Daar werd op aangedrongen door de organisatie. In de aanloop naar de voorstelling werden vijf mensen positief getest. Die mochten daarom niet aanwezig zijn bij het evenement.

De voorstelling van Weijers is het tweede proefevenement van Fieldlab Evenementen, een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als de publieksevenementensector en de overheid.

14:15 uur - Nog niet alle middelbare scholen zijn klaar voor heropening
Nog niet alle scholen in het voortgezet onderwijs verwelkomen maandag al extra leerlingen fysiek op locatie. Sommige onderwijsinstellingen hebben nog niet alle voorbereidingen getroffen, signaleert de VO-raad. De verwachting is dat deze scholen in de loop van de week klaar zijn voor heropening.

Het kabinet bepaalde vorige week op advies van het Outbreak Management Team (OMT) dat leerlingen in het voortgezet onderwijs en mbo weer minimaal één dag per week naar school mogen. Voorwaarde daarbij is dat iedereen 1,5 meter afstand houdt. "Nog niet alle scholen hebben het aangepaste lessenrooster op orde", zegt een woordvoerder van de belangenorganisatie van schoolbesturen en scholen in het voortgezet onderwijs. "Sommige kiezen ervoor om deze eerste week bijvoorbeeld alleen mentordagen te plannen. Niet gericht op lessen, maar vooral op het sociale aspect."

14:00 uur - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt weer
Voor de tweede dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1911 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 63 meer dan op zondag en 102 meer dan op zaterdag.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 1375 coronapatiënten, 53 meer dan op zondag. De druk op de intensive cares is redelijk stabiel. Momenteel liggen daar 536 mensen met Covid-19, tien meer dan op zondag. Dat aantal schommelt al weken tussen de 500 en 550.

Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn afgelopen etmaal 175 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Dat is onder het gemiddelde.

12:50 uur - Nieuwe variant coronavirus ontdekt in Limburg
In Noord-Limburg is een nieuwe variant van het coronavirus opgedoken. Deze mutatie wordt als zorgelijk beschouwd, omdat de vaccinatie mogelijk minder goed werkt bij deze variant.

Ook lijkt het erop dat deze variant besmettelijker is dan het originele coronavirus. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Deze variant, B.1.525 genaamd, is tijdens de kiemsurveillance van het RIVM ontdekt in de GGD-regio Limburg-Noord. Ook in Rotterdam-Rijnmond werd deze mutatie gevonden. De B.1.525 variant werd voor het eerst in Denemarken gemeld. Lees hier meer.

11:45 uur - 6.966 boetes voor niet naleven avondklok
De politie heeft afgelopen week 6.966 boetes uitgeschreven voor het schenden van de avondklok. Dat zijn er 530 meer dan de zeven dagen ervoor. Toen schreef de politie 6.436 boetes uit tussen 21:00 en 04:30 uur.

10:47 uur - Omnibuzz verlaagt leeftijdsgrens vaccinatietrip
Ouderen vanaf 65 jaar kunnen voortaan gratis gebruik maken van vervoerder Omnibuzz om naar een vaccinatielocatie te worden gebracht. Eerst gold dit voor mensen van 70 jaar of ouder, maar de leeftijdsgrens is nu verlaagd omdat een aantal 65-plussers tussen wal en schip dreigde te vallen. Lees hier meer.

stock vaccinatie ouderen
Foto: iStock

10:31 uur - Europese Commissie komt met plan inentingsbewijs
De Europese Commissie komt nog deze maand met een plan voor een Europees bewijs waarmee de drager kan aantonen dat hij is ingeënt tegen het coronavirus. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen vandaag gezegd.

Zuidelijke EU-landen dringen al langer aan op een 'vaccinatiepaspoort' waarmee ze komende zomer weer toeristen hopen te kunnen verwelkomen.

10:04 uur - Penn: 'Terrassen kunnen echt nog niet open'
Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht begrijpt heel goed dat de horeca met het illegaal openen van de terrassen het signaal af wil geven dat het echt niet langer meer vol te houden is. Maar er zal toch gehandhaafd worden op het naleven van de coronamaatregelen. "Het gaat juist de verkeerde kant op met de cijfers, dus dat betekent dat er echt geen ruimte is voor een versoepeling van de regels. Helaas. Ik vind het ook heel erg."

Een groep van 65 regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept horecaondernemers op om dinsdag de terrassen te openen. Volgens Penn is dat in Maastricht aangekondigd als een demonstratie en is de organisatie in goed overleg met de gemeente over de voorwaarden. Lees hier meer.

Terrassen Maastricht Kesselskade
Foto: Jean-Pierre Geusens

9:38 uur - Duitse kappers sinds middernacht weer open
Duitse kappers kunnen voor het eerst in maanden de deuren weer openen. Ze begonnen op sommige plaatsen al om middernacht met knippen, bericht de krant Rheinische Post. Het loopt volgens een brancheorganisatie al direct storm bij kapsalons. Alleen al in het aan Limburg grenzende Noordrijn-Westfalen zouden al ruim 100.000 afspraken zijn gemaakt. Veel kappers zijn voor de komende weken al volgeboekt.

Ook in Nederland gaan kappers weer open. Dat gebeurt aankomende woensdag.

7:36 uur - PostNL profiteert volop van coronacrisis
PostNL heeft sterk geprofiteerd van de coronacrisis waardoor mensen veel meer post verstuurden en pakketten bestelden. De onderneming zag de jaaromzet stijgen, waarbij de winst meer dan verdubbelde ten opzichte van een jaar eerder.

Doordat veel mensen vorig jaar noodgedwongen thuisbleven vanwege de viruspandemie heeft internetshoppen een vlucht genomen, en daardoor had PostNL veel meer pakketjes te bezorgen. Dat zorgde ervoor dat de omzet van het bedrijf steeg tot krap 3,3 miljard euro, afgezet tegen dik 2,8 miljard euro een jaar eerder. In het slotkwartaal van 2020 waarin ook veel winkels dicht moesten, zette het bedrijf ruim 1 miljard euro om.

6:45 uur - Omzet horeca krimpt ongekend hard door coronamaatregelen
De omzet in de Nederlandse horeca is vorig jaar door de coronacrisis met ruim een derde gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het voor de branche om de sterkste krimp ooit.

Door de gedwongen sluiting van cafés en restaurants kelderden de opbrengsten in het slotkwartaal met bijna 44 procent vergeleken met de periode daarvoor. In het derde kwartaal maakte de horeca nog een forse opleving door toen de maatregelen werden versoepeld.

6:00 uur - Coronaregels op tafel bij burgemeesters in beraad
Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio gaat maandag tijdens de wekelijkse bijeenkomst in Utrecht vooral over versoepelingen van de coronamaatregelen. De plannen van ondernemers om winkels en terrassen deze week te heropenen komen aan de orde, net als de 'routekaart' die het kabinet voor zich ziet om het beleid minder streng te maken als ziekenhuisopnames en besmettingen dat toelaten. Veel burgemeesters willen dat er sneller meer mag in de buitenlucht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen