Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Burgemeester Maastricht: 'Niet vol te houden zo'

Geplaatst opzondag 29 november 2020 - 9:29

Het aantal coronabesmettingen blijft schommelen. Er zijn nog steeds strenge maatregelen van kracht om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

In dit liveblog volg je de belangrijkste nieuwsfeiten en andere gebeurtenissen over de coronacrisis:

15:54 Burgemeester Maastricht: 'Niet vol te houden zo'
Burgemeester Annemarie Penn is er duidelijk over waarom ze 'code rood' gaf aan de drukte in Maastricht: "Dit kunnen we niet volhouden zo. En we zitten nog niet eens in december hè. Dus ja, ik dacht: het is nu of nooit. Duidelijk maken wat hier wel kan en wat niet kan."

Video: L1

15:45 - Gemeente Roermond tevreden over gang van zaken
De gemeente Roermond is tevreden over het naleven van de coronamaatregelen door bezoekers in het Designer Outlet Center. De drukte in het merkendorp is wat minder dan gisteren volgens de gemeente. Het Designer Outlet heeft vanmiddag wel enige tijd alle entrees gesloten. Dat betekent dat er alleen mensen binnen mogen als er ook mensen naar buiten gaan. Ook het verkeer stroomt door: er zijn geen files of knelpunten op de parkeerplaatsen.

In de binnenstad van Roermond is het rustig tot zeer rustig volgens een woordvoerder. Er zijn nergens wachtrijen of knelpunten. Ook is er nog voldoende parkeergelegenheid beschikbaar en loopt het verkeer goed door.

15:12 - In de rij staan voor het Designer Outlet
Bij het Designer Outlet in Roermond is het zondagmiddag aanschuiven in de rij om naar binnen te mogen. Sommige mensen denken dat het best moet kunnen, anderen zeggen dat het te druk is:

Video: L1

14:44 - 1110 besmettingen erbij
In het afgelopen etmaal is het aantal nieuwe coronabesmettingen met 1110 toegenomen. Tussen zaterdag en vrijdagochtend werden 5609 positieve tests doorgegeven aan het RIVM. Zaterdag waren dat er nog 4499.

De dagelijkse aantallen fluctueren al de hele week. Het RIVM wijst erop dat de weekcijfers een beter beeld geven. Die brengt het instituut elke dinsdag naar buiten. Daaruit komt een dalende lijn naar voren.

14:09 - Druk in Maastricht en Roermond
In Maastricht heeft burgemeester code rood afgekondigd voor het winkelgebied. Dat betekent dat mensen worden opgeroepen niet meer naar de binnenstad te komen. Blijven ze toch komen, dan kan burgemeester Annemarie Penn overgaan op het sluiten van de winkels. Lees hier meer.

Ook in het Designer Outlet Roermond was het zondag druk. Er stonden net zoals zaterdag weer wachtrijen voor de ingangen. Burgemeester Rianne Donders heeft voldoende vertrouwen in de genomen maatregelen, maar uit ook kritiek op het kabinet omdat die het koopjesfestijn Black Friday gewoon heeft laten doorgaan. Lees hier meer.

Wachtrij Designer Outlet (29 nov 2020)
Foto: Ruud van Broekhoven (L1)

De drukte in de winkelgebieden is niet gewenst omdat er nog steeds strenge coronamaatregelen gelden om het virus een halt toe te roepen.

11:39 - Nog feest beëindigd door politie
De politie heeft vrijdagavond een einde gemaakt een een illegaal feest in een zaal in Katwoude (Noord-Holland), omdat de noodverordening daar werd overschreden.

In de grote zaal waren 92 mensen aan het feesten. Ze hielden zich niet aan de coronaregels. Alle aanwezigen zijn naar huis gestuurd. Ze kunnen een boete tegemoet zien, net als de organisatoren.

9:26 - Weer illegaal coronafeest opgerold door politie
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een feest met zo'n zeventig jongeren in Maasdijk opgebroken. De jongeren hielden volgens de politie "op geen enkele manier" 1,5 meter afstand van elkaar.

De agenten waren afgekomen op een melding van geluidsoverlast. Het feest in een bedrijfspand in het Zuid-Hollandse dorp is meteen beëindigd en alle aanwezigen kregen een bekeuring.

9:16 - Luikse demonstranten omsingeld door politie
In Luik zijn zaterdagavond honderden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen een avondklok die is ingesteld vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen. Een deel van de demonstranten werd tegen het einde van de avond omsingeld door de politie en een voor een geïdentificeerd. Volgens de Franstalige krant L'Avenir raakten zeven mensen gewond, onder wie vier agenten.

Ongeveer 400 betogers kwamen bijeen in de binnenstad van Luik. De autoriteiten waren met een kleine honderd man op de been. Rond 22.30 uur ging de menigte uiteen, waarop een deel werd omsingeld op de Pont Saint-Léonard. Op de brug vond een woordenwisseling plaats met de politie en een aantal demonstranten probeerde door het politiekordon heen te breken.

Luik
Foto: iStock

Agenten begonnen daarop alle aanwezigen op de brug te identificeren. De identiteitscontroles verliepen rustig. De politie heeft meer dan 400 processen-verbaal opgemaakt. Zo'n 70 mensen moesten mee naar het bureau.

9:00 - Forse daling Duitse coronabesmettingen
Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Duitsland is de afgelopen 24 uur toegenomen met 14.611, meldt het Robert Koch Instituut (RKI), het Duitse RIVM. Dat is een flinke daling in vergelijking met het aantal besmettingen dat zaterdag werd gemeld: 21.695.

In het afgelopen etmaal overleden 158 mensen aan de gevolgen van Covid-19. Dat is ruim de helft minder dan zaterdag, toen er 379 nieuwe doden werden gemeld.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen