Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Boete voor horecazaken die open gaan

Geplaatst opvrijdag 26 februari 2021 - 8:40

In dit liveblog lees je het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de maatregelen daartegen en de vaccinatiecampagne.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 26 februari:

12:47 uur - Grapperhaus blij met uitspraak hof, avondklokboetes blijven staan
Minister van Justitie Ferd Grapperhaus is blij dat het kabinet volgens de rechter goed heeft gehandeld bij het instellen van de avondklok. Die uitspraak betekent namelijk dat boetes die zijn uitgedeeld voor het niet naleven van de avondklokblijven staan. "Ik zou het heel erg hebben gevonden als ik tegen politie en boa's had moeten zeggen: 'die boetes hebben jullie voor niets uitgereikt'."

Actiegroep Viruswaarheid had een rechtszaak aangespannen over de juridische onderbouwing van de avondklok. De groep kreeg in eerste instantie gelijk, maar vrijdag won de Staat in hoger beroep. Het gerechtshof oordeelt - in tegenstelling tot de rechtbank vorige week - dat er wel degelijk sprake is van "buitengewone omstandigheden die het invoeren van de avondklok mogelijk maken".

12:45 uur - Ministers praten met burgemeesters over versoepeling maatregelen
Coronaminister Hugo de Jonge en justitieminister Ferd Grapperhaus gaan maandag met de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad praten over versoepeling van de coronamaatregelen.

De door de horeca vurig gewenste heropening van de terrassen komt aan de orde, net als de routekaart die het kabinet in het hoofd heeft om coronaregels te schrappen als de besmettingscijfers daar ruimte voor bieden. De ministers geven ook vast een voorzet voor de nieuwe persconferentie over het coronabeleid die een week later plaatsheeft, aldus een woordvoerster van het beraad.

12:30 uur - Omstreden Meijelse arts vaccineert niet zonder verklaring
De Meijelse huisarts Rob Elens vaccineert zijn patiënten alleen als zij instemmen met de risico's van het AstraZenica-vaccin.

De reden voor Elens' weigering is dat hij niet verantwoordelijk wil zijn voor vermeende negatieve gevolgen van het AstraZenica-vaccin. Lees hier meer.

11:50 uur - Grapperhaus: horecazaken die opengaan kunnen op boete rekenen
Horecazaken die volgende week de terrassen openen, in weerwil van de coronaregels, kunnen op een boete rekenen. Dat heeft minister Ferd Grapperhaus (Justitie) vrijdag gezegd.

Een groep van 65 regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) deed deze week een oproep om volgende week terrassen weer te openen. Grapperhaus heeft begrip voor de frustratie van horeca-ondernemers, maar roept ze toch op de terrassen dicht te houden.

"Als mensen in strijd met de maatregelen handelen: ga dat nou niet doen. Dan krijg je eerst een boete, en vervolgens wordt je zaak gesloten. Dan ben je helemaal de verkeerde kant op."

11:00 uur - Minister: rotsituatie zal langer duren als terrassen opengaan
De huidige situatie met hoge besmettingscijfers zal alleen maar langer voortduren als horecaondernemers volgende week hun terrassen opengooien. Dat zei minister Bas van 't Wout van Economische Zaken vrijdag.

Een groep van 65 afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) riep horecaondernemers deze week op om volgende week de terrassen te openen. Maar volgens Van 't Wout zou dat onverstandig zijn. Met de versoepelingen voor het onderwijs, winkels en contactberoepen wordt er al "een bewust risico" genomen, benadrukt hij.

"Er is echt geen ruimte om meer te doen. Laten we hopen dat de cijfers zich de komende weken goed ontwikkelen, dan kunnen we 8 maart weer kijken wat kan."

10:19 uur - Viruswaarheid verliest hoger beroep over avondklok
Actiegroep Viruswaarheid heeft het hoger beroep over het afschaffen van de avondklok verloren. De uitkomst van het tegen de Nederlandse staat aangespannen kort geding maakte overigens voor de avondklok geen verschil, die was inmiddels al via een spoedwet in het parlement geregeld.

Voor de boetes voor het overtreden van de avondklok daarentegen, kon de uitspraak nog wel gevolgen hebben. Sinds de invoering van de avondklok op 23 januari zijn ongeveer 33.000 boetes uitgedeeld. Het Openbaar Ministerie had eerder al laten weten sinds de uitspraak van de rechter de boetes te hebben opgeschort.

Tegen deze uitspraak is nog cassatie mogelijk bij de Hoge Raad.

10:00 uur - Ook winkeliers overwegen rechtszaak om lockdown
De branchevereniging voor de detailhandel INretail overweegt naar de rechter te stappen om de heropening van winkels af te dwingen. Eerder deze week kondigden marktkooplieden en horecaondernemers al rechtszaken tegen de Staat aan wegens de harde lockdown.

Een woordvoerder van INretail zegt dat de belangenorganisatie juridische opties verkent om met een kort geding de gedwongen sluiting van veel niet-essentiële winkels aan te vechten. "Wij vinden dat winkels veilig open kunnen en dat dit al acht maanden is bewezen." Het is nog niet zeker of het daadwerkelijk tot een rechtszaak komt, benadrukt INretail.

De regering krijgt het steeds drukker met boze ondernemers die naar de rechter stappen. Maandag kondigde Koninklijke Horeca Nederland (KHN) een rechtszaak aan om de horeca weer te laten openen. Ook wilde KHN via een bodemprocedure een schadevergoeding voor de branche regelen. Donderdag kwam daar nog een kort geding vanuit de branche bovenop omdat de uitbetaling van een deel van de overheidssteun voor vaste lasten vertraging oploopt.

8:30 uur - Lockdown zorgt voor recordkrimp winkeliers in non-foodsector
Winkeliers in de non-foodsector hebben in januari te maken gehad met de sterkste neergang van hun verkopen in zeker 16 jaar. Ze verkochten in de eerste volle maand waarin de harde lockdown van kracht was bijna 38 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om de sterkste daling sinds het statistiekbureau deze cijfers in 2005 begon bij te houden.

Half december besloot het kabinet, met het oog op de rap toenemende aantallen coronabesmettingen, dat alle niet essentieel geachte winkels moesten sluiten. Deze week kondigde premier Mark Rutte een versoepeling aan, waarbij klanten op afspraak een winkel kunnen bezoeken, maar de detailhandel reageerde veelal teleurgesteld op deze handreiking.

De aangescherpte lockdown raakte kledingwinkels en schoenenwinkels het hardst. Bij deze ondernemers viel meer dan de helft van de omzet weg. Ook elektronicazaken, winkels in recreatieartikelen en meubelzaken verloren een derde tot de helft van hun opbrengsten, berekende het CBS.

8:15 uur - Terugblik na één jaar corona: eerste besmetting grensgebied
Limburg maakt op 26 februari 2020 voor het eerst kennis met het coronavirus als een coronageval in de Duitse grensplaat Selfkant opduikt. De besmette persoon in Selfkant blijkt kort daarvoor in Limburg te zijn geweest.

Herbert Corsten, destijds burgemeester in Selfkant maar inmiddels afgezwaaid in die functie, blikt terug: "Er was geen afscheid." Lees hier meer.

8:00 uur - Vertrouwen in coronabeleid op nieuw dieptepunt
Het vertrouwen in het Nederlandse coronabeleid was nog nooit zo laag. Slechts vier op de tien Nederlanders zijn nog te spreken over de aanpak van Rutte. Onduidelijk van koers, en oneerlijk voor wie de lasten van het beleid draagt en wie er nog geen vaccin krijgt, luidt het vernietigende oordeel van het gros der Nederlanders over de aanpak van Rutte. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit de nieuwste cijfers van een lopend vragenlijstonderzoek, dat het RIVM regelmatig uitvoert om de stemming in het land te peilen.

Opvallend genoeg houden de meeste Nederlanders zich, mopperend en wel, nog wel goed aan de regels. Neem de avondklok: een minderheid zegt er het nut van in te zien, maar intussen houdt 94 procent zich eraan, blijkt uit de cijfers, verzameld toen de avondklok ruim twee weken van kracht was.

7:30 uur - Besmet afval van coronateststraten vaak niet goed afgevoerd
Van de commerciële teststraten voerde 40 procent het afval dat mogelijk besmet is met corona op een verkeerde manier af. Ook bij vier teststraten van de GGD zijn overtredingen geconstateerd bij het afvoeren van mogelijk besmet afval, meldt het AD op basis van cijfers die bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zijn opgevraagd.

Bij ongeveer tachtig inspecties van testlocaties door het hele land zijn meerdere misstanden geconstateerd. Zo'n twintig keer blokkeerde de inspectie het vervoer. Dit gebeurde bijvoorbeeld als mogelijk besmettelijk afval met het gewone bedrijfsafval dreigde mee te gaan, schrijft het AD. Geen van de teststraten is na een overtreding stilgelegd.

7:00 uur - Hof oordeelt over inmiddels in spoedwet gerepareerde avondklok
Het hof in Den Haag doet vrijdag uitspraak in het hoger beroep over het afschaffen van de avondklok. Ongeacht de uitspraak, de avondklok blijft. Deze is inmiddels via een spoedwet in het parlement geregeld. Maar voor de mensen die een boete hebben gekregen voor het overtreden van de avondklok, kan deze uitspraak wel gevolgen hebben. Mogelijk was hun boete dus onterecht en moet deze ongedaan worden. Ook voor het draagvlak van het coronabeleid van de overheid kan de uitspraak van belang zijn.

6:15 uur - Weigering coronatest kan asielzoeker respijt geven
Verschillende partijen eisen opheldering van staatssecretaris Broekers-Knol, nu blijkt dat asielzoekers die niet meewerken aan een coronatest niet kunnen worden uitgezet. Daardoor komt de gedwongen terugkeer van vrijwel alle ongewenste vreemdelingen in gevaar, meldt De Telegraaf.

De migranten kunnen namelijk tot op het laatste moment de uitzetting verhinderen, door niet mee te doen aan een PCR-test. Zonder deze testpapieren kunnen de vreemdelingen door de gezagvoerder of het thuisland geweigerd worden.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt de problematiek. "Er zijn landen die als voorwaarde voor het terugnemen van een persoon een negatieve testuitslag stellen", weet de zegsvrouw. "Het is in Nederland niet verplicht om mee te werken aan een PCR-test, gezien het beginsel van de lichamelijke integriteit."

6:00 uur - Coronacrisis heeft weinig invloed op stemgedrag Limburgers
Het rondwarende coronavirus lijkt geen grote gevolgen te hebben voor het stemgedrag van de Limburgers. Zo'n 68,3 procent van de provinciegenoten geeft aan dat de coronacrisis hun keuze voor de komende Tweede Kamerverkiezingen niet heeft beïnvloed. Dat blijkt uit de enquête Staat van Limburg van onderzoeksbureau Etil in opdracht van L1. Lees hier meer.

5:00 uur - RIVM past sterftecijfer van corona aan
Het RIVM heeft de schatting van het sterftecijfer van corona naar beneden bijgesteld na vragen van NRC. Tot en met maandag was dat volgens de RIVM-website 1,3 procent, daarna werd het tussen 1 en 1,3 procent. Afhankelijk van het aantal coronabesmettingen, kan het verschil in schatting van 0,3 procent ten minste duizenden sterfgevallen schelen.

Het gaat om de zogeheten IFR (Infection Fatality Rate), een schatting van het percentage van de besmette patiënten dat overlijdt aan Covid-19. NRC wees het RIVM er maandag op dat het vermelde percentage van 1,3 procent afweek van de 1 procent die sinds vorig jaar in Nederland wordt aangehouden. Minister Hugo de Jonge (CDA, VWS) noemde op 17 november het cijfer van 1 procent in antwoord op Kamervragen. Ook een recente studie uit februari waaraan RIVM-medewerkers meededen, komt uit op 1 procent.

Een RIVM-woordvoerder erkende maandag het verschil met wat er op de site stond, en liet het getal van 1,3 procent op de site aanpassen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen