Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Bijna duizend besmettingen meer

Geplaatst opwoensdag 25 november 2020 - 6:39

Voor het eerst sinds enkele dagen zijn er weer meer besmettingen gemeld. Ondanks de schommelingen, blijven strenge maatregelen van kracht om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Dit is het belangrijkste coronanieuws van woensdag 25 november:

  • Vaccinatie coronavirus begint waarschijnlijk pas volgend jaar
  • 'Longweefsel herstelt zich goed na corona'
  • Bijna duizend besmettingen erbij
  • Vraag naar zorgpersoneel groeit door coronavirus

16:39 - Vaccinatie coronavirus begint waarschijnlijk pas volgend jaar
De kans is klein dat nog voor het einde van dit jaar de eerste Nederlanders zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Het is "zoals het er nu uitziet niet waarschijnlijk, maar het is ook niet onmogelijk. We doen er alles aan, maar we hebben onvoldoende informatie om te zeggen of het nog dit jaar lukt. Niet alle stappen kunnen we zelf aansturen", aldus Jaap van Delden, programmadirecteur voor de coronavaccinatie bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

16:37 - Slob wil sneltesten voor leerlingen inzetten
Onderwijsminister Arie Slob wil sneltesten gaan inzetten in het onderwijs, zodra deze goedgekeurd zijn. Op zowel basisscholen als middelbare scholen wil Slob een proef houden met "testen bij de voordeur". Volgens hem is het "één van de dingen die we kunnen doen in de aanpak van deze crisis".

Slob gaat een aantal scholen vragen mee te werken aan zo'n proef. Afgezien van testen aan de deur zou er ook getest kunnen worden bij een zogeheten 'clusteruitbraak', waarbij ineens heel veel besmettingen op één school plaatsvinden.

Coronavirus, sneltest, wattenstaafje, test, neus, mondkapje (stock)
Foto: iStock

15:07 - De Jonge: heb niet willen vooruitlopen op hardere corona-aanpak
Zorgminister Hugo de Jonge heeft "geenszins" vooruit willen lopen op extra maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, toen hij dinsdag na het vragenuur in de Tweede Kamer de pers te woord stond. Hij heeft slechts "de epidemiologische situatie geduid", schrijft hij aan de Kamer.

De oppositie viel dinsdag over de opmerkingen die De Jonge maakte tegenover journalisten. Hij zei dat het aantal coronabesmettingen niet de goede kant opgaat, en dat in plaats van de gehoopte versoepeling van de contactbeperkingen richting de feestdagen, er mogelijk juist een aanscherping nodig is.

15:06 - Nijmeegs onderzoek: longweefsel herstelt zich goed na corona
Het longweefsel van patiënten die ernstig ziek werden na een besmetting met het coronavirus, herstelt zich meestal goed. Volgens longarts Bram van den Borst van het academische ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen is het herstel te vergelijken met genezing na een zware longontsteking. Hij noemt het bemoedigend dat de longen zich drie maanden na Covid-19 zo goed herstellen.

Op de speciaal voor corona ingerichte multidisciplinaire nazorgpoli van het Radboudumc in Nijmegen is het eerste Nederlandse wetenschappelijke onderzoek gedaan naar hoe het gaat met mensen die tijdens de eerste coronagolf Covid-19 kregen. Uit de woensdag gepresenteerde resultaten blijkt dat het algehele herstel na Covid-19 beter is bij patiënten die in het ziekenhuis hebben gelegen dan bij patiënten die de ziekte thuis hebben doorgemaakt. Vrijwel alle patiënten houden klachten als vermoeidheid, kortademigheid en verminderde kwaliteit van leven. Maar patiënten die niet werden opgenomen voelen zich slechter.

14:45 - Bijna duizend besmettingen erbij
Er zijn tot 10:00 uur vanochtend 4947 nieuwe coronabesmettingen gemeld in ons land. Dat zijn er 977 meer dan gisteren, terwijl de besmettingen de laatste dagen daalden. Er werden 150 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 73 nieuwe opnames minder vergeleken met gisteren. Op de intensive care kwamen er 39 nieuwe patiënten bij. Dat zijn er 7 meer dan gisteren.

ziekenhuis, infuus, covid-19, corona, beschermende kleding (stock)
Foto: iStock

11:03 - Overheid verstrekte crisisnoodhulp niet altijd volgens de regels
De Nederlandse overheid heeft bij het verstrekken van de crisisnoodhulp de afgelopen maanden niet altijd de juiste procedures gevolgd. Dat zegt de Algemene Rekenkamer, die een reeks onderzoeken doet naar het kabinetsbeleid in crisistijd. Zo is bij bepaalde garanties of leningen niet altijd aan de voorwaarden voldaan over het dekken van de kosten. Ook is de Tweede Kamer in sommige gevallen te laat geïnformeerd.

De afgelopen maanden werd voor bijna 63 miljard euro aan garanties en leningen verstrekt om de economie door de coronacrisis te helpen. Daarvan wordt naar verwachting 2,6 miljard euro niet meer terugbetaald, aldus de Rekenkamer.

8:32 - Aantal nieuwe coronabesmettingen in Duitsland stijgt sterk
Het aantal nieuwe coronabesmettingen dat in het laatste etmaal is vastgesteld, is in Duitsland omhooggeschoten naar 18.633, meldt het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM. Dinsdag werden er nog 13.554 nieuwe besmettingen gemeld.

Het aantal nieuwe besmettingen dat dinsdag werd gemeld hield in dat er weer een einde kwam aan een driedaagse daling van het aantal nieuwe coronagevallen in Duitsland.

8:20 - Chinese ontwikkelaar wil coronavaccin op de markt brengen
De Chinese vaccinontwikkelaar China National Biotec Group (CNBG) wil zijn coronavaccin op de markt brengen. Als de Chinese autoriteiten een aanvraag daarvoor goedkeuren, zal het dochterbedrijf van farmaceut Sinopharm de tweede ontwikkelaar zijn die een vaccin voor publiek gebruik beschikbaar kan stellen.

Rusland ging CNBG voor. Farmaceuten zoals Pfizer en AstraZeneca zijn nog in het stadium van het aanvragen van toestemming voor noodgebruik van hun mogelijke injecties tegen corona. Die toestemming verleende China maanden geleden al aan zijn ontwikkelaars.

6:30 uur - Vraag naar zorgpersoneel groeit door coronavirus
De Limburgse zorg- en welzijnssector kampt met personeelstekorten. Mede door het coronavirus is de vraag naar zorgpersoneel groter dan ooit. Daarom wordt er woensdag een digitale banenmarkt georganiseerd. Lees hier meer.

zorg ouderenzorg corona ouderen (25 nov 2020)
Foto: iStock

6:15 uur - Tegenstanders coronamaatregelen voor de rechter
Bij de politierechter in Den Haag staan woensdag- en donderdagochtend dertien verdachten terecht voor relschoppen tijdens een demonstratie van actiegroep Viruswaarheid. De demonstratie op 21 juni werd aanvankelijk verboden, maar desondanks kwamen er alsnog mensen naar het Malieveld.

Na een korte betoging tegen de coronamaatregelen van het kabinet, kwam het tussen het Malieveld en station Den Haag CS tot confrontaties met de Mobiele Eenheid. Volgens de politie hebben relschoppers daarbij fors geweld gebruikt. Zo werd met stenen en rookbommen naar de politie gegooid. Een van de verdachten zou een politieagent die op de grond lag tegen het hoofd hebben geschopt. Hij moet zich donderdag voor de politierechter verantwoorden.

6:00 uur - Voorlopig niet naar Frankrijk voor skivakantie
De Franse skigebieden, die ook bij Nederlanders zeer populair zijn, mogen door de coronacrisis zeker niet op tijd voor de kerstvakantie heropenen. Volgens de Franse president Macron is een start in januari waarschijnlijker.

Dinsdag werd al duidelijk dat wintersportliefhebbers voorlopig ook niet naar Italië kunnen voor een skivakantie. De Italiaanse premier Giuseppe Conte waarschuwde dat de pistes voorlopig dicht blijven vanwege corona en dat een wintersportvakantie er dit jaar niet inzit.

val thorens frankrijk ski skigebied skien (25 nov 2020)
Foto: iStock
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen