Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Bewaking voor isolatie-hotel

Geplaatst opzondag 28 november 2021 - 8:26

Het aantal coronabesmettingen loopt weer op. De ziekenhuizen zitten zo vol dat het personeel onder grote druk staat. Daarom zijn vanaf zondag nieuwe maatregelen van kracht. Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van zondag 28 november:

21:00 uur - Beveiligers en politie bewaken isolatie-hotel
Beveiligers en politie bewaken het hotel in de regio Kennemerland waar positief geteste reizigers uit Zuid-Afrika in isolatie zitten. In het hotel zien particuliere beveiligers erop toe dat de gasten die in isolatie moeten blijven zich daar ook aan houden, zegt een woordvoerster van Marianne Schuurmans, voorzitter van de Veiligheidsregio Kennemerland en burgemeester van Haarlemmermeer.

Buiten zorgen politie en marechaussee dat niemand het hotel binnenkomt die er niets te zoeken heeft en regelen ze dat overige gasten ongestoord het hotel in en uit kunnen gaan. "De bewaking staat er niet voor niets", antwoordt de woordvoerster op de vraag of ze al in actie moesten komen om positief geteste reizigers op hun kamer te houden. De reizigers wordt in eerste instantie gevraagd zich aan de regels voor de isolatie te houden, pas als ze dat niet doen, wordt een verplichting opgelegd.

Burgemeester Schuurmans heeft de bewaking ingesteld in overleg met het Openbaar Ministerie (OM) en de GGD, die moet aangeven dat er een gevaar bestaat voor de volksgezondheid.

Hoeveel van de besmette reizigers uit Zuid-Afrika nog in het hotel zitten, kon de Veiligheidsregio niet zeggen, maar demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei zondagmiddag dat 'een flink deel' van de besmette passagiers nog in het hotel verblijft. De bewaking blijft er ook, zolang gasten in isolatie zitten in het hotel, zegt de Veiligheidsregio. Iemand kan alleen naar huis om daar verder in isolatie te blijven als er sprake is van 'beschermd vervoer.'

In totaal zijn 624 passagiers die vrijdag uit Zuid-Afrika op Schiphol arriveerden door de GGD getest op corona, van wie 61 positief. Bij 13 personen is tot nu toe de Omikron-variant van het coronavirus aangetroffen, maar het onderzoek naar alle positief geteste personen is nog niet afgerond.

20:45 uur - WHO: houd grenzen open zolang ernst Omikron onduidelijk is
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft er zondag bij landen op aangedrongen om "de wetenschap te volgen" in plaats van reisverboden op te leggen in een poging de nieuwe Omikron-variant in te dammen. "Er is momenteel geen informatie die erop wijst dat de symptomen die gepaard gaan met Omikron verschillen van die van andere varianten", aldus de WHO.

De recent ingestelde reisverboden door landen als de VS en EU-landen (waaronder Nederland) voor reizigers uit zuidelijke Afrikaanse landen hebben ook politieke implicaties, suggereerde de WHO zondag. "De vanwege de Omikron-variant ingevoerde reisverboden die gericht zijn op Afrika vallen de wereldwijde solidariteit aan", zei Matshidiso Moeti, regionaal directeur-generaal van de WHO in Afrika.

Nagenoeg gelijktijdig deed de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa een "dringende" oproep aan rijke landen de reisverboden jegens Zuid-Afrika onmiddellijk te beëindigen: "Landen die reisbeperkingen hebben opgelegd discrimineren oneerlijk tegen Zuid-Afrika en helpen niet het probleem op te lossen", zei Ramaphosa. Rijke landen zouden er volgens de president beter aan doen "zich te concentreren op steun aan ontwikkelingslanden in hun strijd tegen Covid-19."

De WHO benadrukte zondag dat het nog niet duidelijk is of de nieuwe Omikron-variant besmettelijker is dan andere SARS-CoV-2-varianten of dat de variant tot ernstiger ziekte leidt. "Voorlopige gegevens suggereren dat er steeds meer ziekenhuisopnames zijn in Zuid-Afrika, maar dit kan te wijten zijn aan het toenemende aantal mensen dat besmet raakt, in plaats van aan een specifieke infectie met Omikron," verklaarde de organisatie.

18:00 uur- Zwitsers steunen wet coronapas in referendum
De Zwitsers staan in grote meerderheid achter de wet die het gebruik van de coronapas mogelijk maakt. Tegenstanders hadden een referendum afgedwongen, maar uiteindelijk bepaalde 62 procent van de kiezers dat de pas voor toegang tot onder meer restaurants en evenementen in stand kan blijven. Dat was een groter percentage dan verwacht.

Het certificaat dat aantoont of iemand is gevaccineerd, hersteld of negatief is getest komt volgens critici neer op een verplichting tot vaccinatie. Uit peilingen werd eerder duidelijk dat ongeveer zes op de tien Zwitsers erachter staan. De wet, die eerder dit jaar werd goedgekeurd, geeft de regering de mogelijkheid uitzonderlijke maatregelen in te voeren om de corona-epidemie te bestrijden.

Uit vrees voor protesten had de politie het gebied geblokkeerd waar de regering en het parlement in de hoofdstad Bern zijn gevestigd.

16:30 uur - Nederland onder landen die meeste Omikron-gevallen tellen
Nederland staat in één klap in de top van de lijst met landen waar de meeste coronabesmettingen met de Omikron-variant officieel zijn bevestigd, nu het RIVM bij dertien mensen de nieuwe variant heeft ontdekt. Zuid-Afrika voert de lijst aan.

De Omikron-variant werd halverwege deze week in zuidelijk Afrika voor het eerst ontdekt. Het is onduidelijk hoeveel gevallen van de Omikron-variant daar precies zijn vastgesteld, maar wetenschappers schatten volgens The New York Times het aantal inmiddels op duizenden.

De meeste zijn ontdekt in Zuid-Afrika. De totale besmettingscijfers in het land hebben de afgelopen weken een enorme vlucht genomen. Van een paar honderd nieuwe gevallen per dag eerder deze maand naar 3220 in de afgelopen 24 uur. Zuid-Afrikaanse gezondheidsexperts denken dat de Omikron-variant verantwoordelijk is voor 90 procent van de nieuwe gevallen.

In Botswana, waar de Omikron-variant ook als een van de eerste landen werd vastgesteld, stond de teller vrijdagavond op vier bevestigde gevallen. Naar nog eens 11 verdachte besmettingen wordt onderzoek gedaan. Daarmee staat het land op de lijst officieel onder Nederland, al is het daadwerkelijke aantal vermoedelijk veel hoger.

In andere landen gaat het nog om slechts enkele gevallen. In Duitsland zijn tot dusver drie gevallen bekend, in het Verenigd Koninkrijk en Denemarken twee en in Italië, België en Tsjechië vooralsnog één. Buiten Afrika en Europa zijn in zowel Australië als Hongkong twee besmettingen met de Omikron-variant vastgesteld en in Israël één.

16:00 uur - Weer zo'n 22.000 coronabesmettingen vastgesteld
Het aantal positieve coronatests groeit nauwelijks meer. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 22.193 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is vergelijkbaar met de vorige dagen. Maar dat wil niet zeggen dat de piek van de coronagolf bereikt is.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 157.540 positieve tests. Gemiddeld komt dat neer op 22.506 nieuwe gevallen per dag, een nieuw record. Het totaal over de afgelopen zeven dagen ligt 7 procent hoger dan het totaal over de week ervoor. Dat is het laagste 'groeigetal' sinds 6 oktober. Vorige week zondag lag het weektotaal ruim 56 procent hoger dan in de week daarvoor.

Dat het aantal positieve tests afvlakt, wil niet zeggen dat het aantal besmettingen stabiliseert en we op de top van de golf zitten. De teststraten van de GGD'en zitten tegen hun maximale capaciteit aan. Ze testen ongeveer 100.000 mensen per dag, en de laatste weken valt 20 tot 25 procent van alle testen daar positief uit. Dat komt ongeveer overeen met de ruim 20.000 positieve tests die Nederland nu voor de dertiende dag op rij heeft. Het zou dus kunnen dat meer mensen corona onder de leden hebben, maar dat het niet meer lukt om alle besmettingen te vinden.

Het RIVM registreerde de afgelopen dag 45 sterfgevallen van coronapatiënten. Voor een zondag is dat het hoogste aantal sinds 7 februari. Dat het overlijden van deze mensen nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze de afgelopen dag zijn gestorven. In de afgelopen week kreeg het RIVM bericht dat 352 mensen aan de gevolgen van de besmetting zijn overleden. Dat komt neer op gemiddeld zo'n 50 sterfgevallen per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 26 maart, zo'n 9 maanden geleden.

13:20 uur - 13 besmettingen met Omicron-variant in Nederland
Bij dertien van de vrijdag uit Zuid-Afrika op Schiphol aangekomen reizigers die positief op corona hebben getest, is tot nu toe de Omicron-variant van het virus aangetroffen. Dat meldt het RIVM. Het onderzoek naar alle 61 positief geteste personen is nog niet afgerond. Mogelijk wordt de nieuwe variant in meer testmonsters aangetroffen, aldus het RIVM.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid gaf zondagmiddag een toelichting aan de pers op het nieuws. Daarin zei hij onder meer dat er een quarantaineplicht geldt voor mensen die uit zuidelijk Afrika ons land binnenkomen. Hij zei ook dat alle mensen die uit een hoogrisicoland aankomen in Nederland gebeld worden door de GGD.

Verder vroeg hij gemeenten om de mensen in quarantaine ook aan de voordeur te controleren. Volgens De Jonge is het nog onduidelijk wat de gevolgen zijn van de nieuwe coronavariant. "Wat we zeker weten is dat die besmettelijker is dan de Delta-variant", aldus De Jonge. Of de variant ook invloed heeft op het ziekteverloop van Covid-19 of de gevolgen voor de vaccins, dat wordt nog onderzocht.

In totaal zijn 624 passagiers die vrijdag uit Zuid-Afrika op Schiphol arriveerden door de GGD getest op corona, van wie 61 positief. Zij werden overgebracht naar een quarantainehotel bij Schiphol. Zij mogen daar alleen weg om thuis in isolatie te gaan, als ze met beschermd vervoer kunnen worden opgehaald, aldus De Jonge.

12:16 uur - Coronateststraat Schiphol voor reizigers uit Zuid-Afrika
Mensen die uit Zuid-Afrika terugkomen via Schiphol kunnen zich op de luchthaven vanaf zondag direct na aankomst laten testen op het coronavirus. De GGD Kennemerland heeft hiervoor op de luchthaven een speciale teststraat ingericht.

Tot het inrichten van de teststraat is besloten nadat in zuidelijk Afrika de zogenoemde Omicron-variant van het coronavirus is aangetroffen. Deze variant is inmiddels ook in andere delen van de wereld aangetroffen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de variant het stempel zorgelijk gegeven, maar vooralsnog is onduidelijk wat de gevolgen zijn voor de ernst van de ziekte en de werkzaamheid van vaccins. De bedoeling is dat mensen die zich nu in de speciale teststraat laten testen de uitslag thuis in quarantaine afwachten.

10:28 uur - President Steinmeier roept Duitsers op contacten te beperken
Duitsers moeten hun contacten beperken om de vierde coronagolf niet verder te laten escaleren. President Frank-Walter Steinmeier doet die oproep zondag in Bild, de grootste krant van Duitsland. Zaterdag werden bij de oosterburen de eerste Omicron-besmettingen vastgesteld.

"Het is belangrijk dat we nu allemaal samen handelen", schrijft Steinmeier. "Laten we ons aan de regels houden en laten we onze contacten wederom beperken." Dat is volgens hem nodig om de scholen en kinderopvang open te houden en het publieke leven niet volledig tot stilstand te laten komen.

In sommige regio's liggen de ic's vol met coronapatiënten. Dit weekend worden er enkele tientallen naar minder getroffen deelstaten overgebracht. In meer dan driekwart van de Duitse ziekenhuizen zijn reguliere, geplande operaties uitgesteld.

8:24 uur - Ook Australië meldt Omicron-besmettingen
Twee reizigers in Australië zijn positief getest op het coronavirus en blijken besmet met de Omicron-variant. Beide passagiers kwamen zaterdag aan in Sydney vanuit zuidelijk Afrika via Qatar en ondergingen direct een test.

De twee zijn in quarantaine gezet in een speciale accommodatie, melden de gezondheidsautoriteiten in de deelstaat New South Wales, waarvan Sydney de hoofdstad is.

Op de vlucht vanuit Qatar zaten nog twaalf anderen die in het zuiden van Afrika waren geweest. Ook zij moet veertien dagen in quarantaine in een speciaal hotel. De overige passagiers en het cabinepersoneel, in totaal ongeveer 260 mensen, moeten in zelfisolatie.

6:40 uur - Aantal besmettingen met Omicron-variant bekendgemaakt
Het RIVM maakt zondag naar verwachting bekend of en hoeveel besmettingen er met de Omicron-variant zijn onder de ruim 600 passagiers die vrijdag uit Zuid-Afrika terugkeerden. Het RIVM vermoedt dat een aantal van die reizigers besmet is geraakt met de Omicron-variant van het coronavirus, maar heeft daarover nog geen definitief uitsluitsel gegeven.

In totaal waren 624 passagiers die vrijdag uit Zuid-Afrika terugkeerden door de GGD getest op corona. De 61 passagiers die positief testten zitten in isolatie. De testmonsters zijn voor verdere analyse naar het RIVM gestuurd.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft reizigers die sinds afgelopen maandag zijn teruggekeerd uit zuidelijk Afrika dringend opgeroepen zich te laten testen en in quarantaine te gaan. De kans bestaat dat zij besmet zijn met de Omicron-variant, die werd ontdekt in Zuid-Afrika.

5:00 uur - Nieuwe coronamaatregelen van kracht
De nieuwe coronamaatregelen gaan in om 05:00 uur, wat betekent dat horeca en niet-essentiële winkels in ieder geval om 17:00 uur moeten sluiten. Demissionair premier Mark Rutte kondigde deze regels vrijdagavond aan. Ook bijvoorbeeld bioscopen en theaters moeten om 17:00 uur dicht.

Door de nieuwe regels is het nu ook weer verplicht om 1,5 meter afstand te houden op plekken waar mensen vaste zitplekken hebben, zoals horeca, bioscopen en theaters. Wanneer mensen van hun plek af gaan op deze locaties, bijvoorbeeld om naar de wc te gaan, moeten ze een mondkapje op. Op doorstroomlocaties zoals beurzen en dierentuinen worden 1,5 meter afstand houden en mondkapjes dragen ook verplicht.

De nieuwe regels zijn in ieder geval tot en met zaterdag 18 december van kracht. Op 14 december zal de situatie opnieuw worden beoordeeld.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen