Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Besmettingscijfers laatste week weer toegenomen

Geplaatst opdinsdag 2 maart 2021 - 7:06

In dit liveblog lees je het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de maatregelen daartegen en de vaccinatiecampagne.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 2 maart:

14:31 uur - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen flink gestegen
Voor de derde dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1984 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het hoogste aantal sinds 10 februari. Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal met 73 gestegen. Sinds zaterdag steeg het aantal opgenomen coronapatiënten met 175.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 1444 coronapatiënten, 69 meer dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De druk op de intensive cares is redelijk stabiel. Momenteel liggen daar 540 mensen met Covid-19, vier meer dan de voorgaande dag. Dat aantal schommelt al weken tussen de 500 en 550.

Ziekenhuizen hebben afgelopen etmaal 280 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat is het hoogste aantal sinds 19 januari. Daar staat tegenover dat 207 coronabedden zijn vrijgekomen. Hoeveel van deze patiënten zijn opgeknapt en hoeveel zijn overleden, is niet bekend.

14:27 uur - Musicus zo blij met prik, dat hij concert geeft op priklocatie
Componist en pianist Laurens van Rooyen is zo 'overmand door emoties van dankbaarheid' nu hij zijn eerste coronaprik heeft gehad, dat hij donderdagochtend een pianoconcert gaat geven op een vaccinatielocatie in Leiden. Dat meldt Het Rode Kruis.

Laurens van Rooyen maakte de muziek voor tien films en werkte samen met onder anderen Herman van Veen, Jan Akkerman, Louis van Dijk, Tonny Eyk en Pim Jacobs. Zijn stichting Imaginary Landscapes produceerde Dance Opera, een coproductie met de componist van Tiësto. Van Rooyen maakte circa 45 cd 's. "Wat mij opviel was dat iedereen zo betrokken was met elkaar, ik voelde een enorme saamhorigheid op de vaccinatielocatie waar ik was", zegt Van Rooyen. Met het concert wil hij alle vaccinatiekrachten van GGD en Het Rode Kruis bedanken en verder stimuleren. "Samen maken we één front tegen corona", zegt de musicus.

De locatie in Leiden is niet de plek waar Van Rooyen zelf is geprikt, zegt Het Rode Kruis, maar wel 'zo groot als een voetbalveld' en daarom goed geschikt voor een concert waarbij de toehoorders 1,5 meter afstand van elkaar moeten bewaren.

14:13 uur - Terrasuitbreiding in Maastricht zodra lockdown eindigt
De horecaondernemers in Maastricht mogen, zodra de lockdown voorbij is, hun terrassen weer uitbreiden. "Ze mogen alleen extra ruimte gebruiken, dus geen extra stoelen plaatsen", zegt burgemeester Annemarie Penn-te Strake.

Net als in andere steden in het land is de gemeente Maastricht de ondernemers in de zomermaanden tegemoet gekomen door terrasuitbreiding toe te staan. Nu is besloten deze maatregel te verlengen. Lees hier meer.

11:13 uur - De Jonge: 'Burgemeesters moeten handhaven bij terrasopening'
Een boete van 400 euro en mogelijk tijdelijke sluiting. Dat riskeren horecaondernemers die dinsdag hun terras openen. "Ik begrijp het wel, maar de actie komt veel te vroeg", aldus vicepremier Hugo de Jonge tegen L1.

"Burgemeesters moeten gewoon handhaven", zo zegt de minister van volksgezondheid. De oproep volgt op de aankondiging van 65 afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland om dinsdag massaal de terrassen te openen en gasten te ontvangen. Onder meer de afdelingen Venray, Peel en Maas, Valkenburg, Heerlen en Maastricht doen mee aan de actie."

"Het is niet verstandig om op dit moment de terrassen te openen", zo verklaart De Jonge. "We zitten eigenlijk aan het begin van de derde golf. We weten nog niet wanneer die piek zal zijn, en hoe hoog die golf zal gaan. Maar er komen echt weer behoorlijk wat patiënten aan. Zeker in een provincie als Limburg weten we hoe erg dat kan zijn en hoe hard dat erin kan hakken. Dus ik zie wel dat mensen moe zijn van de maatregelen, maar toch moeten we nog eventjes volhouden."

Video: L1

10:51 uur - Ludiek horecaprotest: 'We kunnen verantwoord open'
Limburgse horecaondernemers hebben dinsdag hun terrassen uitgestald voor een ludiek horecaprotest. Ze willen hiermee het signaal afgeven dat ze gewoon open kunnen.

Dat gebeurt onder meer in Maastricht, Valkenburg, Vaals, Roermond en Venray. Lees hier meer.

09:30 uur - Tientallen winkels Klazienaveen openen de deuren
Enkele tientallen winkeliers in het Drentse Klazienaveen hebben dinsdagochtend hun winkels geopend uit protest tegen het coronabeleid van het kabinet. Onder andere modewinkels, een sportwinkel en de lokale Bruna zijn geopend.

Volgens voorzitter Harrie van der Velde van de winkeliersvereniging Klazienaveen Centrum doen zij dat omdat het water hen aan de lippen staat. "We willen geen burgeropstand, maar we moeten. We kunnen niet meer anders." Burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen trachtte eerder de winkeliers op andere gedachten te brengen. Na een officiële waarschuwing van de gemeenten, gingen de winkels later op de ochtend alweer dicht.

06:41 uur - 'Corona vaker bij kappers en in de horeca dan gemiddeld'
Het aantal mensen dat in de horeca werkt en corona heeft gehad, ligt aanzienlijk hoger dan gemiddeld bij de rest van de bevolking. Ook onder kappers en hun medewerkers blijkt corona vaker voor te komen, blijkt volgens het AD uit een studie van GGD West-Brabant.

Onderzoekers hebben het afgelopen jaar om de drie maanden 500 horecamedewerkers en kappers uit het westen van Brabant, met name in Breda en Roosendaal en omstreken, onderzocht op de aanwezigheid van antistoffen tegen Covid-19. "Antistoffen geven met 95 procent zekerheid aan dat iemand in het verleden corona heeft gehad", vertelt Michel Wissing, arts in opleiding infectiebestrijding bij GGD West-Brabant.

06:02 uur - RIVM: Weekcijfers corona stijgen opnieuw
Het aantal nieuwe coronagevallen loopt verder op. In de afgelopen week zijn meer dan 30.000 besmettingen vastgesteld. Dat is het hoogste aantal sinds eind januari. Het exacte cijfer komt dinsdag in de wekelijkse update van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het instituut meldde vorige week dat er 29.977 positieve tests waren geregistreerd in de week ervoor. In de zes dagen erna zijn er 27.996 gevallen bij gekomen, gemiddeld 4666 per dag. Daarmee zou het weekcijfer dinsdag kunnen uitkomen op 32.000 tot 33.000.

In de weekcijfers meldt het RIVM dinsdag ook hoeveel coronapatiënten afgelopen week zijn opgenomen in ziekenhuizen (vorige week 1140, van wie 240 op de intensive care) en hoeveel sterfgevallen zijn gemeld (vorige week 418). Het reproductiegetal steeg vorige week naar 0,99. Dat getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt onder de bevolking.

06:00 uur - Duitsland meldt minder coronabesmettingen dan een dag eerder
Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldt dinsdag 3943 nieuwe coronabesmettingen. Dat zijn er iets minder dan maandag, toen werden er 4732 nieuwe besmettingen gemeld en fors minder dan in het weekend. Afgelopen weekend werden er zaterdag 9762 en zondag 7890 nieuwe besmettingen werden gemeld.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen