Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Belgische grens weer open

Geplaatst opmaandag 19 april 2021 - 7:00

In ons liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de lockdown en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van maandag 19 april:

20:50 uur - Grens met België weer open: nog geen drukte bij de pomp
Limburgers kunnen vanaf maandag de grens met België weer over zonder een verklaring op eer, die eerst wel nodig was. Het bezoek moet wel binnen 48 uur plaatsvinden.

Maandagochtend bleef de drukte bij de tankstations in België uit. Ook op de markt in Maaseik was slechts sporadisch een Nederlands kenteken te zien. Lees hier meer.

19:45 uur - In zes provincies kans op keuze uit twee vaccins
Mensen geboren in 1955, 1954 en 1953 en wonend in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Noord-Holland en Zeeland kunnen mogelijk kiezen uit de coronavaccins van Pfizer en AstraZeneca. Dat is voor het eerst en voor het laatst, aldus het RIVM.

De mogelijkheid ontstaat doordat huisartsen in deze regio's structureel te veel AstraZeneca kregen geleverd. Er is dus kans dat ze over hebben. Ze mogen het vaccin nu toedienen aan mensen die ouder zijn dan de mensen die al AstraZeneca hebben gehad. Maar deze mensen mogen ook wachten tot ze het vaccin van Pfizer kunnen krijgen van de GGD.

18:55 uur - Ook proeffestival in Lichtenvoorde gaat niet door
Na Oranjedag 538 in Breda is nu ook het Startschotgala in Lichtenvoorde op 1 mei afgeblazen. Net zoals in Breda werden hier 10.000 bezoekers verwacht. Vanwege de "maatschappelijke discussie" heeft de organisatie, ook verantwoordelijk voor het festival de Zwarte Cross, besloten dat het evenement niet op 1 mei kan plaatsvinden. Wat er nu gebeurt met de al gekochte kaarten, is nog niet duidelijk. Daar komt de organisatie "spoedig" op terug.

18:30 uur - 60.000 inschrijvingen voor proefvakantie Gran Canaria
Er zijn al 60.000 inschrijvingen binnengekomen op 180 plekken voor een proefreis naar Gran Canaria. Dat zeggen reisorganisaties TUI en Corendon. Voor de eerste testreis naar Rhodos kreeg branchegenoot Sunweb 25.000 aanmeldingen. Tijdens de reis naar Gran Canaria krijgen reizigers meer vrijheid dan bij de eerste testtrip naar het Griekse Rhodos. Deze keren mogen deelnemers wél van hun resort af. Net als bij de eerste testreis worden reizigers voor vertrek en voor de thuisreis getest. Tijdens de vakantie moeten ze enkele keren een vragenlijst invullen.

17:45 uur - Horeca vindt kleine versoepeling van terras 'helemaal niks'
Het plan om de terrassen vanaf volgende week tussen 12:00 een 18:00 uur weer te openen, kan op weinig enthousiasme rekenen bij de Limburgse horeca.

"Dit voorstel is helemaal niks", zegt Guido Kreutzer, voorzitter van de Limburgse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland bij L1 Vandaag op L1 Radio. "De terrassen gaan dus open ná het koffie-uurtje, maar voordat mensen willen eten. De belangrijkste momenten loop je als horecaondernemer mis, want je moet het vooral van het eten hebben." Kreutzer ziet ook problemen met de handhaving. "Verwacht je nou echt dat mensen die 's middags gezellig op het terras hebben gezeten, om vijf voor zes thuis een boek gaan lezen? Daar krijgen de handhavers ook nog een flinke klus aan."

Kreutzer is bang dat met het heropenen van de terrassen de problemen met drukte op pleinen en in parken niet zijn opgelost. "Als het lekker weer is, kopen mensen net als nu een hapje en een drankje bij de supermarkt en dan maken ze het zelf gezellig. Zonder toezicht." Lees hier meer.

17:30 uur - GGD: Fieldlab met 10.000 mensen was ook wel heel veel
Een Fieldlab-evenement met 10.000 mensen in de coronafase waarin we nu zitten is wel heel veel, zegt voorzitter André Rouvoet van GGD GHOR maandag. "Wij hadden grote zorgen in medische zin over het event in Breda", zegt hij nadat bekend is geworden dat de gemeente geen vergunning geeft aan het muziekfestival van Radio 538.

De GGD heeft volgens hem wel "steun voor het idee met experimenten, pilots en Fieldlabs waarmee je de samenleving langzaam maar zeker weer gaat openstellen". Maar de besmettingscijfers en het aantal patiënten in ziekenhuizen zijn volgens Rouvoet nog te hoog.

17:07 - Breda geeft geen vergunning voor Fieldlab 538 Oranjedag
Brede verleent 'vanwege veiligheidsredenen' geen vergunning voor 538 Oranjedag. Dat maakte de gemeente maandag bekend. Het testevenement waarbij tienduizend bezoekers welkom waren, is van de baan nadat er een storm van kritiek opstak. Mensen die een kaartje hadden gekocht, krijgen hun geld terug, zo belooft Coco Hermans. Volgens de directeur van Radio 538 wordt op 27 april, Koningsdag, een 'alternatief feest' gehouden.

Zorgmedewerkers startten een petitie die door ruim 220.000 mensen werd ondertekend, de politiebond overwoog acties en de Bredase horeca was boos. Een aantal politieke partijen eiste extra uitleg over het evenement en daarvoor werd een extra gemeenteraadsvergadering ingelast op maandag. Het is onbekend of die bijeenkomst nu nog doorgaat. Eerder had burgemeester Staf Depla van Breda nog gezegd dat hij er niets in zag om het fieldlab vanwege een massale petitie af te blazen.

Verschillende artiesten, onder wie Snollebollekes en Krezip, zouden optreden. Er werden een miljoen kaartjes aangevraagd voor het festival.

17:00 - 'Nog steeds geen effect latere avondklok in ziekenhuizen'
Het later laten ingaan van de avondklok, eind maart van 21:00 naar 22:00 uur, heeft voor de ziekenhuizen nog steeds geen effect teweeggebracht. Dat zei Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), maandag in reactie op berichten over mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen. Ook het afschaffen van de avondklok wordt daarbij als optie genoemd. Kuipers zei wel dat versoepelingen stapsgewijs moeten worden ingevoerd. De ruimte is volgens hem nog beperkt vanwege het hoge aantal besmettingen.

Hij wilde niets zeggen over specifieke experimenten, zoals de 538 Oranjedag in Breda, waar afgelopen dagen veel kritiek over ontstond. Het evenement met 10.000 mensen is volgens de ondertekenaars van een petitie "een slag in het gezicht van de zorgverleners". Als je wilt versoepelen moet je experimenteren, zegt Kuipers maandag, "en dat moet je zo gecontroleerd mogelijk doen". Het brengt immers risico 's met zich mee. Hij heeft de indruk dat dat ook gebeurt "uit wat ik zie en lees en hoor". Experimenteren kan volgens hem ook alleen nu het virus onder ons is, want in veiliger tijden leer je er niks van "en we hebben de kennis

16:50 - Heropening terrassen: zo zou het moeten gaan
Aan de heropening van de terrassen zouden wel voorwaarden worden verbonden: er wordt gedacht aan een maximum van twee mensen aan één tafeltje of meer als de mensen uit hetzelfde huishouden komen. Ook zou de opening gepaard gaan met een eindtijd. Door deze stap zou waarschijnlijk ook weer een zwaarder beroep worden gedaan op handhavers. Dat zal een van de onderwerpen zijn waarover minister Ferd Grapperhaus van Justitie maandag spreekt met de burgemeesters van het Veiligheidsberaad.

Ook het verruimen van de bezoekersregeling thuis van één naar twee personen staat op de planning. De detailhandel zou weer open kunnen gaan zonder dat mensen van tevoren een afspraak moeten maken. De winkels moeten dan wel ervoor zorgen dat er niet teveel mensen in de winkel aanwezig zijn.

15:50 uur - 'Ruim één op tien patiënten wacht op zorgafspraak'
Zo'n 12 procent van de patiënten wacht op een uitgestelde zorgafspraak in het ziekenhuis of kliniek. Dat blijkt uit onderzoek onder 8552 zorgbehoevenden, uitgevoerd door de Patiëntenfederatie.

Bij 8 procent van de respondenten werd een zorgafspraak door de zorgverlener uitgesteld, in 4 procent van de gevallen gebeurde dat op eigen initiatief. Het merendeel van de mensen die gedwongen wachten op zorg geeft aan dat het uitstel de kwaliteit van het leven beïnvloedt.

15:45 uur - RIVM registreert 7187 positieve coronatesten
Tussen zondag- en maandagochtend zijn 7187 positieve coronatesten geregistreerd. Dat zijn er minder dan afgelopen weekend, maar aan het begin van de week ligt het aantal meldingen meestal relatief laag. Het aantal besmettingen ligt hoger dan vorige week maandag. Toen registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 6757 gevallen.

Gemiddeld kregen de afgelopen zeven dagen 7699 mensen per dag een positief testresultaat. Dit gemiddelde stond vorige week maandag ook lager, op 7157 geregistreerde besmettingen per dag. Het RIVM kreeg zondag 8600 meldingen over positieve coronatesten binnen en zaterdag ruim 8300.

In het afgelopen etmaal zijn 22 aan corona gerelateerde sterfgevallen gemeld. Het betekent niet per se dat deze patiënten in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, wordt dit soms pas een tijdje later pas geregistreerd.

15:44 uur - Zuyderland houdt voet op de rem en wacht met vaccineren
Het Zuyderlandziekenhuis gaat zijn voorraad AstraZenecavaccins toch niet gebruiken voor personeel onder de 60 jaar.

Het ziekenhuis, met vestigingen in Heerlen en Geleen, heeft besloten te wachten op de toegezegde vaccins die speciaal bedoeld zijn voor zorgpersoneel. Dat bevestigt een woordvoerder van Zuyderland tegenover L1. Lees hier meer.

15:40 uur - Opnieuw stijging aantal coronapatiënten in ziekenhuizen
Er liggen maandag totaal 66 coronapatiënten meer in de Nederlandse ziekenhuizen dan een dag eerder. In totaal zijn nu 2544 patiënten met Covid-19 opgenomen, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensive cares nam het aantal Covid-patiënten met 5 toe, tot 813. Op de verpleegafdelingen steeg het aantal coronapatiënten met 61 naar 1731 in totaal.

15:37 uur - Preuvenemint ook voor dit jaar afgelast
Het Preuvenemint in Maastricht gaat ook dit jaar niet door vanwege de coronacrisis. Dat meldt Chapeau Magazine maandag. De organisatie was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens Chapeau heeft de organisatie afgelopen weekend de knoop doorgehakt omdat er nog veel onzeker is vanwege de coronapandemie. Het culinaire openluchtevenement tóch organiseren, neemt te veel financiële risico's met zich mee. Lees hier meer.

14:31 uur - De Jonge: dinsdag persco, dan meer over mogelijke versoepelingen
Het kabinet houdt dinsdag weer een persconferentie over de coronabestrijding. Dan moet duidelijk worden of de eerste versoepelingen worden doorgevoerd, zei minister Hugo de Jonge maandag na afloop van overleg met zijn collega's.

De eerste stap op het openingsplan dat het kabinet vorige week presenteerde gaat onder meer om het opheffen van de avondklok en het openstellen van terrassen in de horeca. Volgens De Jonge waren de prognoses over de ziekenhuisopnames die het RIVM de afgelopen dagen gaf belangrijk, maar hij liep nog niet vooruit op het besluit van dinsdag.

14:19 uur - Artiesten houden zich op de vlakte over 538 Oranjedag
Artiesten die komende zaterdag zijn geboekt voor het veelbesproken Koningsdagfeest van Radio 538 houden zich stil over de ontstane ophef. Managers van onder anderen Davina Michelle, Armin van Buuren en de Snollebollekes laten weten niet op de commotie te willen reageren. Woordvoerders van anderen geven tot dusver niet thuis en artiesten zelf hebben zich op sociale media nog niet uitgelaten over het feest.

Bij de 538 Oranjedag, een proefevenement van Fieldlab, worden zo'n 10.000 mensen verwacht op het Chasséveld in Breda. Medewerkers van het nabij gelegen Amphia Ziekenhuis vinden dat niet kunnen en startten zaterdag een petitie om ervoor te zorgen dat het feest niet doorgaat. Ze kregen veel bijval, inmiddels hebben meer dan 350.000 mensen hun handtekening gezet.

13:33 uur - NS klaar voor reizigers die naar testevenementen gaan
De Nederlandse Spoorwegen zijn voorbereid op grote evenementen als 538 Oranjedag, zaterdag in Breda, en het Startschotgala in Lichtenvoorde dat voor 1 mei op het programma staat. "We waren wel graag eerder op de hoogte gebracht van deze evenementen. Als we bijtijds waren geïnformeerd was dat wel fijn geweest. Dat geldt niet alleen in coronatijd, maar in het algemeen", aldus een NS-woordvoerder.

"Neem altijd ruim van tevoren contact op met NS als je iets groots gaat organiseren. Als er bijvoorbeeld geplande werkzaamheden zijn op een traject kan tijdig worden gezocht naar een goede oplossing", zegt hij. "In principe maakt een goed vervoersplan ook deel uit van de vergunningsaanvraag voor een evenement."

13:14 uur - Van Ark snapt zorgen over Fieldlabs, maar legt bal bij gemeente
Minister Tamara van Ark van Medische Zorg snapt dat er in de zorgsector bezorgdheid bestaat over de proefevenementen die de komende tijd worden georganiseerd, zoals het Oranjedag-feest van Radio 538 in Breda. Maar of dergelijke evenementen kunnen doorgaan is een beslissing van de gemeenten, zegt ze.

13:00 uur - Bonden roepen agenten op niet te werken tijdens 538-feest Breda
De politievakbonden roepen collega's op het werk neer te leggen als ze worden ingezet rondom het testevenement 538 Oranjedag op het Chasséveld in het centrum van Breda. "Geen cao, geen vaccinatie, onduidelijk beleid en dreigende openbare orde problemen geven geen andere keuze", laat een woordvoerder van vakbond ACP op Twitter weten.

12:28 uur 45.000 inschrijvingen in twee uur voor proefreis Gran Canaria
In de eerste twee uur waarin het kon, zijn bijna 45.000 inschrijvingen binnengekomen voor deelname aan een proefreis naar Gran Canaria. Bij Corendon ging het om bijna 25.000 aanmeldingen voor de Fieldlab-reis, bij TUI om ruim 20.000. Bij beide touroperators stromen de aanmeldingen nog binnen. Overigens is niet gezegd dat het om 45.000 personen gaat. Het is mogelijk je zowel bij Corendon als TUI aan te melden voor de reis.

11:44 uur Politievakbonden overwegen actie rond 538-feest Breda
De politievakbonden overwegen actie te voeren rondom het testevenement 538 Oranjedag op het Chasséveld in het centrum van Breda. Een woordvoerder van politievakbond ACP laat weten dat gedacht wordt aan een werkonderbreking of vakbondsbijeenkomst van een aantal uur.

De afgelopen dagen ontstond ophef over het feest zaterdag 24 april waar 10.000 mensen bij zijn. Het kabinet zegt te willen doorgaan met de Fieldlab-evenementen, ondanks de kritiek op de 538 Oranjedag.

11:30 uur - Provincie Luik heropent terrassen op 1 mei
Ongeacht de uitkomst van het Overlegcomité zullen veel terrassen in de provincie Luik op 1 mei weer open gaan. De gouverneur Hervé Jamar heeft de horeca groen licht gegeven na overleg met burgemeesters en politie, schrijft RTL. De gouverneur wil daarmee de druk van de horeca-eigenaren en de politie halen. Die laatste heeft z'n handen vol aan illegale feesten in de provincie. Met het openen van de terrassen hopen ze dat in te perken.

10:08 uur - Testmaatschappij: 'Daar heb je straks niets meer aan'
Een groep ziekenhuisbestuurders, zorgverzekeraars en artsen, waaronder het Zuyderland Medisch Centrum, heeft een oproep gedaan aan het kabinet om te stoppen met het investeren in de 'testmaatschappij'.

"Het is een beetje raar als je dingen gaat testen waar je straks niets meer aan hebt. Het is hetzelfde als je nu gaat onderzoeken of je op je 30ste nog melktanden kan gebruiken", aldus David Jongen, bestuursvoorzitter van het Zuyderland ziekenhuis. Lees hier meer.

9:44 uur - Alle proefvakantiegangers Rhodos testen negatief voor huisreis
Alle 188 deelnemers aan de testvakantie naar Rhodos hebben een negatieve coronatest afgelegd. Zij kunnen daardoor mee terugvliegen naar Nederland, meldt reisorganisatie Sunweb. De reizigers zijn acht dagen naar het Griekse eiland geweest waar zij hun resort niet af mochten.

Eerder deze week testten vier vakantiegangers nog positief, waarna zij en hun kamergenoten in quarantaine moesten. Bij een nieuwe test bleek iedereen toch geen corona onder de leden te hebben.

7:00 uur - 'Kleine goede doelen zien inkomsten meer dalen door coronacrisis'
Kleinere goede doelen hebben het afgelopen jaar minder geld gekregen tijdens de coronacrisis. Zij zagen de inkomsten ten opzichte van 2019 dalen met gemiddeld 13,4 procent. De grote goede doelen hadden het iets minder slecht en verloren slechts 0,3 procent van hun inkomsten. Dit is een conclusie van een onderzoek van de Radboud Universiteit en de toezichthouder op goede doelen, het CBF.

6:45 uur - Ministerie: tot zomervakantie 14 miljoen zelftesten naar scholen
Tot aan de zomervakantie ontvangen basis- en middelbare scholen ongeveer 14 miljoen zelftesten, meldt het ministerie van Onderwijs. Vanaf maandag worden de eerste geleverd. Binnen twee weken zijn alle scholen voorzien van een eerste voorraad die ongeveer twee weken strekt. Daarna wordt iedere week opnieuw geleverd.

6:15 uur - Buitenschoolse opvang weer helemaal open
De buitenschoolse opvang (bso) gaat vanaf maandag weer helemaal open. Voor de bso's gaan dezelfde coronaregels gelden als voor basisscholen. Dat wil onder meer zeggen dat kinderen onderling geen 1,5 meter afstand hoeven te bewaren.

Voor het personeel geldt die regel wel. Als op een opvanglocatie één iemand in de groep besmet raakt, moet de hele groep in quarantaine. De bso's waren eerder wel open voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep. Voor de rest bleven ze dicht om te voorkomen dat kinderen van verschillende scholen hier zouden samenkomen.

6:00 uur - Proefvakantie naar Gran Canaria open voor aanmeldingen
De inschrijving voor de proefvakantie naar Gran Canaria gaat maandag van start. Geïnteresseerden kunnen zich vanaf 10.00 uur aanmelden voor de reis, die wordt opgezet door reisorganisaties Corendon en TUI, samen met de Nederlandse overheid.

De nieuwe vakantiegangers, die hun reis zelf moeten betalen, verblijven in mei acht dagen all-inclusive in het luxe Riu Gran Canaria-hotel. Anders dan bij de eerste testreis naar Rhodos mogen ze ook hun hotel uit. Maar er is opnieuw weinig plek. In totaal kunnen 180 mensen mee; 90 gasten met Corendon en 90 gasten met TUI.

5:50 uur - Grapperhaus en burgemeesters bespreken mogelijke versoepelingen
Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio praat maandag met minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) over versoepelingen van de coronabeperkingen die vanaf 28 april mogelijk kunnen worden doorgevoerd. Vorige week beloofde het kabinet dat het elke week zal bekendmaken hoe het ervoor staat met de strenge maatregelen die nu gelden.

Veel burgemeesters zijn er voorstander van om in elk geval in de buitenlucht de teugels iets te laten vieren en bijvoorbeeld de terrassen weer te openen, zodat er geen ongeordende massa's mensen in parken gaan zitten bij mooi weer. Ze vinden dat het nodig is om stap voor stap enig risico te durven nemen, zeker nu steeds meer mensen gevaccineerd zijn.

5:45 uur - Vergunning Oranjefeest 538 op agenda Bredase gemeenteraad
De Bredase gemeenteraad komt maandagavond bijeen voor een extra vergadering waarin burgemeester Paul Depla tekst en uitleg moet geven over het toelaten van het testevenement 538 Oranjedag op het Chasséveld in het centrum van de stad. De afgelopen dagen ontstond ophef over het grote feest waar 10.000 mensen bij zijn.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen